Otvoreno pismo ministru zdravlja!

Oliver Klaćik RSS / 23.08.2009. u 13:13

Ministre Tomice Milosavljeviću,

Sin moje prijateljice, dete od devet godina, boluje od Optic Nerve Atrophy ili atrofizije očnog nerva od svog rođenja. Do oštećenja očnog nerva je došlo prilikom rođenja, a ne na osnovu genetske predispozicije jer ne postoji istorijat ONA (skraćenica naziva) oboljenja u familijama oba roditelja. Da bih se bolje informisao o toj bolesti, pronašao sam razne informacije na Internetu, odbacujući sve informacije koje su dolazile sa sajtova koji nemaju neki kredibilitet koji se može proveriti.

Na osnovu onoga što sam pročitao sa američkih sajtova - lek ne postoji, osim nekih obećavajućih eksperimenata koji zahtevaju upotrebu „stem" ćelija. Sa druge strane, Rusi govore o nekoj metodi lečenja korišćenjem elektroda, akupunkture i magneta da bi povećali broj električnih impulsa između oka i mozga i na taj način pospešili vid osoba koje pate od ove bolesti. Iako sam laik kada je medicina u pitanju, nikako mi ne zvuči logično bilo kakvo stimulisanje optičkih nerava koji su mrtvi. Zato jedino stem cells nude neku nadu za regenerisanje izumrlih ćelija.

Ispostavilo se da u Novom Sadu postoji neka klinika koju vode Rusi i koja primenjuje tu njihovu metodu za lečenje pacijenata, što prilično skupo naplaćuju. To znam zato što roditelji ovog deteta (naravno iz najbolje namere, kao što bi svako od nas pokušao sve da pomogne svom detetu), već duže vreme vode svoje dete na tu terapiju. Osoblje te novosadske klinike tvrdi da su postigli progres. Sa druge strane, oftamolozi sa WMA tvrde da progresa nema i da im Rusi samo uzimaju novac za tretman koji nema efekta. S' obzirom da je u pitanju dete koje od rođenja pati od ove bolesti, ono ne može da kaže da li mu ta terapija pomaže ili ne, zato što ne zna šta znači imati normalan vid. Neko ko oboli od ove bolesti kasnije u životu može da napravi neku komparaciju, ali ovo dete ne može.

Pošto sumnjam u legalnost ovih iz Novog Sada, proverite njihove poslove.

S' poštovanjem,
Oliver Klaćik

Tagovi



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana