Život

Teodore, ja sam se vratio... !

miloradkakmar RSS / 22.08.2009. u 11:30

                                                    "Život je ono što ti se dešava dok ti praviš planove za život."/Lenon/

  

   Ej, što volim nedelju. Zatvorim se u sobu, uključim TV i otpadam ceo dan na krevetu. Odem  do toaleta iz poštovanja prema sopstvenom telu i organizmu, malkice u kuhinji pomirišem da li mi nešto odgovara njuhu, ukusu, očnom živcu ... zavirim u frižider uzmem hladno, osvežavajuće i sa tim se vrnem u sobnu hladovinu. Onda mi nekakav vrag ne da mira, pogledam, knjiga se upiljila kao da hoće da me proždre, stavim je na grudi, a ona bubnja, izvadim papirić za obeležavanje, 157.strana.... „bila je to grozno ledena zima potkraj 18.veka. Mladi Teodor lutao je siromašnim, opustošenim ulicama, kapci prozora zatvoreni, vrata zamandaljena kako ne bi toplota izlazila, namernici ulazili, a on je birao retke kuće iz čijih dimnjaka je kuljao dim. Prisećao se udbonosti  svoga doma iz koga je otišao svojom voljom ne pristajući na ultimatume bogatih roditelja.„ Pa, dobro, Teodore zar si našao zimu da se inatiš, to se radi u proleće, do zime te prođe i zar si toliko gadljiv na bogatstvo?!

 

   Nekih 200 godina kasnije mladi M. je jedne majske noći kada se skazaljke poklapaju stajao pored puta čekajući da naiđe nešta na četiri točka da ga odnese što dalje od zbilje, prekih reči, oštrih pogleda, smračenih lica... u kojima on ništa nije video drugo do samovolje, nerazumevanja, podrivanja i nepoštovanja njegove ličnosti. M. je svoju ličnost izgradio, bar je tako mislio, da nije tako, kako bi se usudio na ovaj sudbonosni korak, zahvaljujući istrajnosti u razvijanju svoje osnovne prirodne biti i upijanju svega iz života što je bilo blisko tome. Srećom u ono vreme  radilo se 24 sata, bilo posla za sve koji su hteli da rade. Stade beli kombi,  lepši od belog konja,  „kuda momče?„  „ tuda, kuda i vi, ako može„  „upadaj!„ još je uzvikivala molerska ekipa dok  je on ulazio u vozilo. „Drmni malo, ko se s nama vozi, taj živi na lozi.„  Uze pljosku dalmatinske loze nategnu, zabrujaše uši, zagrcnu se .. moleri lupaju po leđima k’o lopatama. „Je l ’, a te knjige, učiš, noćom„   "Ne, vraćam  drugarici „  „ Ajd, neka ti je. Pozdravi drugaricu.„ Izađe M.na Keju. Nigde žive duše. Sede na prvu klupu i ušmeka flašu crnog vina, jednu trećinu ispijena. Približavao se tom cilju neprimetno, iako nigde nikoga nije bilo, sede pored flaše, zagrli je... Sigurno su je ostavili ljubavnici, pijanice i klošari ne ostavljaju ni kapi, čak ni flašu. Poređa knjige ispod mosta, najdeblju za pod glavu,  vino greje dušu „eh, da je malo vode za bevandu„ izvoljeva M u sebi. Iz  stana u obližnjoj zgradi tiho se čuo Ravelov „Bolero„   „Tm, TTtm, Tm, TTtm...„ - potpun  štimung. San nikako da dođe, ali  ga pohodi sve ono što se događalo prethodne večeri. „Marš, iz moje kuće!„  Ustade, zagleda se u munto- plavu reku, virove ispod mosta, da im se pridruži, da spere svu prljavštinu, da čist pluta do mora, okeana.  „Budalo, nisi pročitao ni ove knjige!„

   Leti je divota lutati gradom, lutati državom sa šest republika i dve pokrajine,  pentrati se planinama, voziti čamcem jezerima, loviti ribu u brzim rekama, lenčariti  zahvaljujući strankinjama na obalama plavog mora...sedneš u voz i iz njega ne izlaziš četiri dana, onda se malo primiriš, pa opet četiri dana, al’ u drugiom pravcu...Međutim, M. se uvek vraćao svom gradu, parkovima, Ž. stanici, mostovima, kafanam i bircuzima...poznatim likovima. Ništa mu nije bilo draže nego da se ogrebe za četvrt hleba i kutiju cigareta u kasno jutro, u podne za đuveč u „Župi„ i litar vina „Kod Fride“, a uveče na Štrafti grebanje za pravi izlazak. Imao je on i lični izvor prihoda koji se sprži za veče-dva sa društvom u Malinjaku, Đavi, Mrci, Oraču, Pozorišnjaku... Ako ga ko iz društva ne pozovu na prenoćište, mekana je klupa u parku za one koji imaju snove -  mislio je. On je imao snove, da se zaposli, upiše faks, iznajmi sobicu i mirno čita knjige koje je poneo one majske noći. Ništa od posla, nikom nije trebao svršeni gimnazijalac, mladi član SK sa ulice. Dugokosi klošar koji je  znao po ceo dan da stoji na jednom mestu dok ne sakupi dovoljno novca za novi film u  bioskopu... Pitao se kako su znali!? Odustao je, odgurali su ga k’o posledndje pseto da i dalje luta ulicama, oguglao na stid, ukočenog pogleda i mirnog glasa - „molim vas, imate li dinar.„

  Kada je došla zima, stegli mrazevi, počeo sneg, M. se priseti  Teodora i kao da mu govori "gde nađe zimu da se inatiš.„ Isterao ga je iz glave po kratkom postupku, nije mogao sam da bude u njoj, a kamo li da prima i goste.

 „Hej, aj pomozi ovaj štafelaj da odnesem u stan „ – iznenadi ga muški glas.

 „Uđi, ne boj se, toplo je. Ovo je moja devojka J. , ja sam Man.„

 M. je, ne verujući, stajao u hodniku. Da nisam promrzao, bela smrt, ma to se ne događa u gradovima, prostrujalo mu je. Slikar Man. i balerina J. znali su ga iz Pozorišnjaka kada je za cugu govorio Lorku i Jesenjina,  rekoše  da su  uživali pomislivši da je glumac.

 „Ovde možeš da spavaš, dok ćale ne bane sa sela.„

Slikarev otac navraćao je jednom nedeljno i ostajao dva– tri dana da poobavlja  poslove u gradu. M. je za to vreme obavljao poslove na ulici  „molim vas, imate li dinar„ , noćio po podrumima, haustorima, železničkoj... kafane su rano zatvarali, poštovalo se radno vreme, posećivao izložbe slika, muzeje kao nikad do tada... na divljenje umetnosti primoravala ga je zimoća.

„Druže, ne možete biti ovde ceo dan i piljiti u jednu sliku.„

„Zbog čega drugarice?„

„Vidi se da ste sa ulice.„

„Po čemu?„

„Krče vam creva.„

„Ne krče, razgovaram sa slikom.„

„Molim vas, izađite, i onda se možete ponovo vratiti.“

 Sa mladom istoričarkom umetnosti M se družio maltene cele zime. Bilo mu je toplo i telu i duši, povremeno je odlazio kod nje kući na vruću supicu, da se okupa, oseti porodičnu atmosferu i onda ponovo u oktirvanje tajni prolaza, vrlina smrzavanja , žrtvovanja zarad  ideje o otcepljenju od odraslih, stvaranja svoga sveta.

 Kod  Slikara je navraćao često, parno grejanje, ispravljanje kičme na tvrdom parketu, specijalitet kuće - crni luk, kuvani paradajz i litar iriškog belog. Odeća je lebdela na njemu, kada dune jača košava, govorili su da stavi dve cigle u džepove. Nije mu bilo dosta da lebdi u mašti pa hoće i zapravo.Uoči Nove godine u Malinjaku se zakačio sa mangupima sa Salajke. Dobio i on, ali dobili i oni. Tumarajući u novogodišnojoj atmosferi pronačao je vaznu, iskrzanu, sa nekim večnim motivima . Biće to poklon za istoričarku umetnosti. Ona zna šta je pravo, ova malograđanština ne zna šta vredi, ne kapira umetnost, njima je umetnost pun sto.

„Druže, ličnu kartu „ – čuo je službeni glas iza sebe.

„Izvolite.„

„Šta je to pod jaknom?„

„Vazna, poklon devojci za Novu godinu.“- stidljivo će M.

Prošao je dobro te predpraznične večeri, ako se zanemari udarac kundakom u glavu, uveseljavanje narodne milicije poklonom za devojku uz primedbu  „zar ne možeš da joj kupiš bononjeru.„

   Zima je učinila svoje. M. se razboleo, ni prolećno sunce, cvrkut veselih ptica, zelenilo i cveće nisu mogli da mu pomognu, da vrate osmeh na lice, radost u oči. Stajao je na uobičajenom mestu  za četvrt hleba i kutiju cigareta, u susret mu je išao poznat ozbiljan lik koji nije video devet meseci.

„Kako si?“

„Dobro.“

„Hajdemo kući. „

„Idi ti, doćiću kasnije.“

M. je održao reč.

   Saniranje posledica trajalo je godinu dana. Nisam smeo tako lako da  pristanem na povratak – srdio se na sebe – ipak, mogu ja svoje snove da ostvarim i ovako. Hleb, sveže ubran kajmak i šećer, u njemu su iskopali sve detinje. Ponovo je otpadao nedeljom u svojoj sobi, otvorio je 157. stranu: „Teodore, ja sam se vratio, mogao bi i ti kući!„

 

caplin1.jpg 



Komentari (85)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leopold_lady leopold_lady 11:57 22.08.2009

Rasplaka me....

skroz ....

Ne znam - šta bi rekla,osim da je predivno .... Ali,je*eno tužno ....
miloradkakmar miloradkakmar 13:48 22.08.2009

Re: Rasplaka me....

leopold_lady
skroz ....

Ne znam - šta bi rekla,osim da je predivno .... Ali,je*eno tužno ....

Nije bila namera.
Hvala ti LL.

leopold_lady leopold_lady 11:00 23.08.2009

Re: Rasplaka me....


Nije bila namera.
Hvala ti LL.



Hvala tebi ....
myredneckself myredneckself 12:03 22.08.2009

Opet,

predivno!
sve mi je poznato
poznavala sam nekolicinu sličnih ljudi
a mesta...mesta su mesta naše mladosti, najviše mi žao Mrce i starog pozorišnjaka
kad bih imala nekog nostalgičnog smajlija...da mi vidiš facu
mirelarado mirelarado 13:44 22.08.2009

Re: Opet,

Teodore, ja sam se vratio
Iz stana u obližnjoj zgradi tiho se čuo Ravelov „Bolero„ „Tm, TTtm, Tm, TTtm...„ - potpun štimung.





miloradkakmar miloradkakmar 13:54 22.08.2009

Re: Opet,

myredneckself
predivno!
sve mi je poznato
poznavala sam nekolicinu sličnih ljudi
a mesta...mesta su mesta naše mladosti, najviše mi žao Mrce i starog pozorišnjaka
kad bih imala nekog nostalgičnog smajlija...da mi vidiš facu

Pre dve- tri godine , posle dužeg vremena, svratim u Mrcu , ni nalik- sve nešto uštogljeno, osavremenjeno novim enterijerom. Popio sam kafu i pokušao da se setim nekih događanja, ali mi to novo nije dalo.
Pitam konobara : šta uradiste ? , a on će : a , ti se jedan od onih , pa u 21 . veku smo !? Čovek bez duše.- promrmljah pri odlasku.
miloradkakmar miloradkakmar 13:59 22.08.2009

Re: Opet,

mirelarado
Teodore, ja sam se vratio
Iz stana u obližnjoj zgradi tiho se čuo Ravelov „Bolero„ „Tm, TTtm, Tm, TTtm...„ - potpun štimung.






Pozadina.
AlexDunja AlexDunja 12:06 22.08.2009

:)

miloradkakmar miloradkakmar 14:03 22.08.2009

Re: :)

AlexDunja
razgovaram sa slikom:)

Da ne ponavljam što sam napisao na tvom polsednjem blogu.
Izvrsno. Hvala.
Biljana 77 Biljana 77 13:56 22.08.2009

Milorade,

ja sam ..bez teksta..

miloradkakmar miloradkakmar 14:07 22.08.2009

Re: Milorade,

Biljana 77
ja sam ..bez teksta..


Pročitao sam svih 15 knjiga iz te majske noći.

PS U kom smislu, bez teksta ?
dragoljub92 dragoljub92 17:33 22.08.2009

Re: Milorade,

PS U kom smislu, bez teksta ?

textualnom?!
miloradkakmar miloradkakmar 20:05 22.08.2009

Re: Milorade,

dragoljub92
PS U kom smislu, bez teksta ?

textualnom?!


taube taube 14:58 22.08.2009

,

predivno napisano

ponekad mi se stvarno učini da mi ne dolazimo na ovaj svet da u njemu uživamo, nego da se od njega spasemo. kao što ljudi ne idu u rat da bi se naslađivali ratom, nego da se od rata spasu!

ne znam.....ne znam...tužno jeste ali odlično napisano - istina kao da izbija iz svakog slova.
miloradkakmar miloradkakmar 20:12 22.08.2009

Re: ,

taube
predivno napisano

ponekad mi se stvarno učini da mi ne dolazimo na ovaj svet da u njemu uživamo, nego da se od njega spasemo. kao što ljudi ne idu u rat da bi se naslađivali ratom, nego da se od rata spasu!

ne znam.....ne znam...tužno jeste ali odlično napisano - istina kao da izbija iz svakog slova.

Kome je kako podareno. Nije čovek izmislio spasenje , iako mu se stalno nudi, a dobija ga onoliko koliko je istine rekao.

PS Hvala , taube.
stari92 stari92 15:44 22.08.2009

И,

сад,чамећи у пећинама својим,
келијама штоно би се рекло нашег Ја,
чежнућ' за топлином додира другости,неке ..

Ноћ открива све.

По дану мимикријом огрнуто,опседнуто играмо роле своје,
чекајућ' дарове за дела своја.
Заиста,срећан је онај што уделити има коме !
Суза издајница-гласник жала ил' среће,
у углу титра ока,чекајућ' наговештај,бар,присутности Твоје ?!?
И њој,јадној,лако није низ образ да ходи
за исход не знајућ' свој !

Отрта рукавом ил' на усни некој -?-

Џукачко чекање - казна
Ослободити се жеље - награда је
Јавила - не јавила ..
Спас ..

Утрнуће.
miloradkakmar miloradkakmar 20:15 22.08.2009

Re: И,


stari92


Отрта рукавом ил' на усни некој -?-

selica_nena selica_nena 16:52 22.08.2009

...

Moje poštovanje i duboki naklon

miloradkakmar miloradkakmar 20:17 22.08.2009

Re: ...

selica_nena
Moje poštovanje i duboki naklon


Moja je radost što si ovde.
cassiopeia cassiopeia 16:54 22.08.2009

...


Sound Of Silence

Prva asocijacija na tvoju priču.
I zvoni svaka reč tvog teksta.
miloradkakmar miloradkakmar 20:20 22.08.2009

Re: ...

cassiopeia

Sound Of Silence

Prva asocijacija na tvoju priču.
I zvoni svaka reč tvog teksta.

I ova pesma je utkana u priču, samo je ne spomenuh. Ti je otkri .
grozdje grozdje 17:00 22.08.2009

Ko ususkana pod perinom

od tvojih rijeci. Volim tu Vasu klasicnu Dusu, Milorade. I gospostvenu finocu recenice pa Vam se stoga danas Prijatelju, u ovom tonu i obracam.
Nadam se da 21. vijek nije potisnuo Vasu potrebu da i sebi i Vasima darujete svakodnevno ovim blagom koje posjedujete.

Savrseno.

miloradkakmar miloradkakmar 20:28 22.08.2009

Re: Ko ususkana pod perinom

grozdje
od tvojih rijeci. Volim tu Vasu klasicnu Dusu, Milorade. I gospostvenu finocu recenice pa Vam se stoga danas Prijatelju, u ovom tonu i obracam.
Nadam se da 21. vijek nije potisnuo Vasu potrebu da i sebi i Vasima darujete svakodnevno ovim blagom koje posjedujete.

Savrseno.


Nenaviknut na ovakav kompliment, zamišljen ostah u čednoj samoći.
Veliko hvala.

Ko ususkana pod perinom od tvojih rijeci.
builderka builderka 17:47 22.08.2009

.

samo asocijacija
Into the Wild je priča o momku koji nije pristao na ultimatume roditelja, ali pre svega društva.
Snimljen je po istinitoj priči, divan i jako tužan.
miloradkakmar miloradkakmar 20:34 22.08.2009

Re: .

builderka
samo asocijacija
Into the Wild je priča o momku koji nije pristao na ultimatume roditelja, ali pre svega društva.
Snimljen je po istinitoj priči, divan i jako tužan.

I ovo je istinita priča. M. pre odluke da se ne slaže, dogodio veliki preokret u životu. Tragajući za sobom, posle opisanog događaja , počeo je da se ne slaže i sa društvom.
mladen.mladen mladen.mladen 19:05 22.08.2009

...

uf. TI citas sta ja pisem. nije mi vazno zasto, al ponosan jesam.
miloradkakmar miloradkakmar 20:40 22.08.2009

Re: ...

mladen.mladen
uf. TI citas sta ja pisem. nije mi vazno zasto, al ponosan jesam.

To bi trebalo da znači da smo slični ?!
Meni je drago , ako tako misliš i ja treba da sam ponosan.
mladen.mladen mladen.mladen 18:48 23.08.2009

Re: ...

ma cak ne idem ni toliko daleko.) dovoljno je da me udostojis,)

(od 9-te godine, u svom stolu sam urezivao godine do 18 kad sam mislio da cu otici, ali, ojacao sam u medjuvremenu pa se situacija u kuci nekako smirila do tad,)))
miloradkakmar miloradkakmar 19:18 23.08.2009

Re: ...

mladen.mladen
ma cak ne idem ni toliko daleko.) dovoljno je da me udostojis,)

(od 9-te godine, u svom stolu sam urezivao godine do 18 kad sam mislio da cu otici, ali, ojacao sam u medjuvremenu pa se situacija u kuci nekako smirila do tad,)))


Važno je da si svoj. Čovek bez sebe ne može ništa pametno da čini.
bocvena bocvena 19:38 22.08.2009

Sve je tako na svom mestu...

I Teodor, i M., njima slični, i njima suprotni. A ti, Milorade, tkaš slike rečima.
Posebno mi legla ova slika Male skitnice.
Uživala...
miloradkakmar miloradkakmar 20:44 22.08.2009

Re: Sve je tako na svom mestu...

bocvena
I Teodor, i M., njima slični, i njima suprotni. A ti, Milorade, tkaš slike rečima.
Posebno mi legla ova slika Male skitnice.
Uživala...

Male skitnice u vreme M. nisu bile baš popularne u društvu.
Znalo je biti i pretnji na ulici, kada je tražio " dinar " / cicije/ : od ovih klošara ne može da se živi, zovi miliciju !
Klošari ne traže sažaljenje , već razumevanje.
mashha mashha 20:20 22.08.2009

Šta reći...

...opet zavlada ta tišina kao posle dobrog filma ili čitanja dobre knjige. Završim sa gledanjem/ čitanjem i onda još neko vreme ostanem da se divim.
miloradkakmar miloradkakmar 20:46 22.08.2009

Re: Šta reći...

mashha
...opet zavlada ta tišina kao posle dobrog filma ili čitanja dobre knjige. Završim sa gledanjem/ čitanjem i onda još neko vreme ostanem da se divim.

Zahvaljujem Mašo.
Reči jesu slike koje datog trenutka , po nahođenju, treba poređati.
jesen92 jesen92 01:26 23.08.2009

Re: Šta reći...

Reči jesu slike koje datog trenutka , po nahođenju, treba poređati
..da, ali treba to umeti....Ti ih redjas vise nego dobro...Divna sentimentalna prica........
miloradkakmar miloradkakmar 09:20 23.08.2009

Re: Šta reći...

jesen92
Reči jesu slike koje datog trenutka , po nahođenju, treba poređati
..da, ali treba to umeti....Ti ih redjas vise nego dobro...Divna sentimentalna prica........

Kako mi promače jesen ?! Kažem ja sebi : koristi naočare !
Zahvaljujem.
jesen92 jesen92 11:43 23.08.2009

Re: Šta reći...

Kako mi promače jesen
..ma nisam promakla nego sam kasno nocas ostavila komentar....kakve bre naocare, to je pomagalo za neke matorce.....

za Tebe ..
miloradkakmar miloradkakmar 11:52 23.08.2009

Re: Šta reći...

jesen92
Kako mi promače jesen
..ma nisam promakla nego sam kasno nocas ostavila komentar....kakve bre naocare, to je pomagalo za neke matorce.....

za Tebe ..

Divan izbor. Mislim pesme, usklađenost glasova, melodije... odgovara.
libkonz libkonz 22:48 22.08.2009

Kada sam pročitao tekst

uopšte me više ne čudi što si na naslovnoj strani sajta B92. Ostao sam bez reči. Ovim tekstom si pokazao da si jedan od najkvalitetnijih pisaca na blogu.
miloradkakmar miloradkakmar 23:38 22.08.2009

Re: Kada sam pročitao tekst

libkonz
uopšte me više ne čudi što si na naslovnoj strani sajta B92. Ostao sam bez reči. Ovim tekstom si pokazao da si jedan od najkvalitetnijih pisaca na blogu.

Hvala Lib !
Posle ovoga i ja ostah bez reči. Razbežaše se. I one zaslužuju slobodu, tek tada imaju puno značenje .
topcat topcat 00:03 23.08.2009

; )

Baš lijep tekst.

Čestitam za naslovnicu.

"pratim te" od početka - došli smo otprilike u isto vrijeme.
Drago mi je da te "vlast" nije pokvarila. Dapače. ; ))
miloradkakmar miloradkakmar 00:32 23.08.2009

Re: ; )

topcat
Baš lijep tekst.

Čestitam za naslovnicu.

"pratim te" od početka - došli smo otprilike u isto vrijeme.
Drago mi je da te "vlast" nije pokvarila. Dapače. ; ))

Za ovo poslednje, sad bi moj tast rekao " nemoš pokvariti već pokvareno ." "Uazajmano praćenje " i hvala na lepim rečima.

radojicic92 radojicic92 00:50 23.08.2009

...

Hleb, sveže ubran kajmak i šećer, u njemu su iskopali sve detinje.

:)
objavi ti knjigu Milorade
si gledao ovo?

miloradkakmar miloradkakmar 01:05 23.08.2009

Re: ...

radojicic92
Hleb, sveže ubran kajmak i šećer, u njemu su iskopali sve detinje.


si gledao ovo?


Ponovo steže grlo.

:)
objavi ti knjigu Milorade

Ako napišeš recenziju.
radojicic92 radojicic92 03:04 23.08.2009

Re: ...

Ako napišeš recenziju.

a ti meni za kuvar sto sad pisem
dogovor
miloradkakmar miloradkakmar 08:02 23.08.2009

Re: ...

radojicic92
Ako napišeš recenziju.

a ti meni za kuvar sto sad pisem
dogovor

Dogovoreno.
Evo jedan klošarski recept za jelo spomenuto u tekstu.
Crni luk u paradajzu : očistiš osrednje dve glavice crnog luka iseckaš ga u tanjir po trenutnom raspoloženju, posoliš, malo ga prstima izgnjeckaš / da bude mekši /, sipaš domaći kuvani mleveni paradajz da potopi svu količinju luka, ostaviš da stoji desetak minuta / da luk još malo omekša /. Za ovo jelo neophodnan je i hleb.
Uz crni luk u paradjzu mogu da ide, kao prilog , sve vrste pečenog i kuvanog mesa , ribe , mesne prerađevine...
mara92 mara92 08:30 23.08.2009

Дивна прича...

...мисли тако лепо нанизане...а све некако људском топлином обавијено (да, без обзира на зиму)...
.............
miloradkakmar miloradkakmar 09:08 23.08.2009

Re: Дивна прича...

mara92
...мисли тако лепо нанизане...а све некако људском топлином обавијено (да, без обзира на зиму)...
.............

Zahvaljujem Maro , na čitanju.
Misao o dobu mladalačkog buntovništva , izgleda , da je tek sada sazrela.
jesen92 jesen92 11:54 23.08.2009

Re: Дивна прича...

Misao o dobu mladalačkog buntovništva , izgleda , da je tek sada sazrela.
....a tek kad sazri dobija pravi smisao.....zato se tvoja prica i lepi za citaoca....
loader loader 09:01 23.08.2009

Letnja akcija za jesen

Vratimo sve mlade klošare u svilu konformizma :)

Mislim... preporuka :)
miloradkakmar miloradkakmar 09:51 23.08.2009

Re: Letnja akcija za jesen

Vratimo sve mlade klošare u svilu konformizma :)

.. uličnog.
Klošarski život ima svoj konformizam, ne moraš da misliš o vremenu.

Zahvaljujem.
dunja73 dunja73 12:18 23.08.2009

--

Juce jos procitala ... dirljivo .
Veliki
miloradkakmar miloradkakmar 12:54 23.08.2009

Re: --

dunja73
Juce jos procitala ... dirljivo .
Veliki

Omiljeno mesto - pruga .


Hvala, Dunja.
Unfuckable Unfuckable 13:05 23.08.2009

ko

zna - zna .
bravo Milorade
Pa, dobro, Teodore zar si našao zimu da se inatiš, to se radi u proleće

miloradkakmar miloradkakmar 14:49 23.08.2009

Re: ko

Unfuckable
zna - zna .
bravo Milorade
Pa, dobro, Teodore zar si našao zimu da se inatiš, to se radi u proleće


Iz perspektive tople sobe.
Proleće je rođeno za nepredviđene "akcije", pogotovo kada pošadnrcaju um i telo.
Hvala , Unf !
tempest_from_north tempest_from_north 13:19 23.08.2009

Jednostavno

... savrseno
miloradkakmar miloradkakmar 15:12 23.08.2009

Re: Jednostavno

tempest_from_north
... savrseno

Prisetih se da je M. u razgovoru sa prijateljima tražio smisao / opravdanje/ takavog način življenja. Jedan od njihovih zaključaka je bio da je to težnja savršenstvu , čovekov povratak sebi ...
Ni jedan nije izdržao do kraja.

Zahvaljujem ti .
mirelarado mirelarado 20:50 23.08.2009

Re: Jednostavno

miloradkakmar
Prisetih se da je M. u razgovoru sa prijateljima tražio smisao / opravdanje/ takavog način življenja. Jedan od njihovih zaključaka je bio da je to težnja savršenstvu , čovekov povratak sebi ...
Ni jedan nije izdržao do kraja.


Можда издрже до краја само они што немају кућу у коју би се вратили...
miloradkakmar miloradkakmar 22:25 23.08.2009

Re: Jednostavno

mirelarado
miloradkakmar
Prisetih se da je M. u razgovoru sa prijateljima tražio smisao / opravdanje/ takavog način življenja. Jedan od njihovih zaključaka je bio da je to težnja savršenstvu , čovekov povratak sebi ...
Ni jedan nije izdržao do kraja.


Можда издрже до краја само они што немају кућу у коју би се вратили...

To je osnovni razlog "neuspeha", ali za dvoje znam da nisu imali mogućnost da se vrate , završili su faks i sada su uspešni poslovni ljudi.
jesen92 jesen92 00:02 24.08.2009

Re: Jednostavno

To je osnovni razlog "neuspeha", ali za dvoje znam da nisu imali mogućnost da se vrate , završili su faks i sada su uspešni poslovni ljudi.
...ta dvojica nisu primer, nisu ostali klosari vec su "napravili" kucu koju nisu imali....
mirelarado mirelarado 00:22 24.08.2009

Re: Jednostavno

jesen92
To je osnovni razlog "neuspeha", ali za dvoje znam da nisu imali mogućnost da se vrate , završili su faks i sada su uspešni poslovni ljudi.
...ta dvojica nisu primer, nisu ostali klosari vec su "napravili" kucu koju nisu imali....


E, то је прави подвиг. Увек ме обрадује кад чујем да је неко успео да изгради властити живот, и то од нуле. Ретки су они којима то пође за руком.
margos margos 02:05 24.08.2009

Re: Jednostavno

miloradkakmar miloradkakmar 08:19 24.08.2009

Re: Jednostavno

jesen92
To je osnovni razlog "neuspeha", ali za dvoje znam da nisu imali mogućnost da se vrate , završili su faks i sada su uspešni poslovni ljudi.
...ta dvojica nisu primer, nisu ostali klosari vec su "napravili" kucu koju nisu imali....

Oni su izuzetni ljudi, roditelji , prijatelji ... znali su da kažu da je taj period za njih bio " životni filter " , pročistač i prečistač.
miloradkakmar miloradkakmar 08:20 24.08.2009

Re: Jednostavno

margos

Nešto mi poznata ova stolica i prostorija!?
miloradkakmar miloradkakmar 08:21 24.08.2009

Re: Jednostavno

mirelarado
jesen92
To je osnovni razlog "neuspeha", ali za dvoje znam da nisu imali mogućnost da se vrate , završili su faks i sada su uspešni poslovni ljudi.
...ta dvojica nisu primer, nisu ostali klosari vec su "napravili" kucu koju nisu imali....


E, то је прави подвиг. Увек ме обрадује кад чујем да је неко успео да изгради властити живот, и то од нуле. Ретки су они којима то пође за руком.

Oni su bili ispod nule , posebno zimi.
margos margos 12:09 24.08.2009

Re: Jednostavno

miloradkakmar
margos

Nešto mi poznata ova stolica i prostorija!?

Tragam po netu za slikom, adekvatnom... tragam... i nađem. To! A onda me baci na 'image location' kod Snežane Mihajlović na blog b92. Hoću - neću... ma hoću. Ta je i ni jedna druga.

Podsetila me kada smo kao klinci muž i ja radili moleraj, za pare. Komšija preduzetnik ga angažuje a ja ću samo doći da operem i očistim stan na kraju - takav je bio dogovor. Međutim, momak koji je radio u ekipi, napravio haos, nestao netragom, a posao mora hitno da se završi - te uskočim ja. Jednu noć smo ostali i da spavamo u nekom provizornom ležaju u sličnom ambijentu. Leto, a smrzli se... Sećam se kako sam posle u tramvaju krila ruke da se ne vidi oguljeni lak na noktima... E, šta sve mladost ume da predevera i od toga napravi zezanciju. Ili roman.
jesen92 jesen92 12:39 24.08.2009

Re: Jednostavno

E, то је прави подвиг. Увек ме обрадује кад чујем да је неко успео да изгради властити живот, и то од нуле. Ретки су они којима то пође за руком
...jeste, bas pravi podvig....
jesen92 jesen92 13:41 24.08.2009

Re: Jednostavno

Oni su izuzetni ljudi, roditelji , prijatelji ... znali su da kažu da je taj period za njih bio " životni filter " , pročistač i prečistač
..ne sumnjam Milorade..samo mogu da se zadivim....Moj komentar da oni nisu pravi primer odnosio se na ono tvoje da u klosarskom zivotu "nisu uspeli" samo oni koji su imali gde da se vrate..eto, pomenuti nisu imali a ipak nisu zavrsili na ulici vec su uspeli da stvore sebi zivot i egzistenciju..
miloradkakmar miloradkakmar 13:56 24.08.2009

Re: Jednostavno

Jednu noć smo ostali i da spavamo u nekom provizornom ležaju u sličnom ambijentu. Leto, a smrzli se... Sećam se kako sam posle u tramvaju krila ruke da se ne vidi oguljeni lak na noktima... E, šta sve mladost ume da predevera i od toga napravi zezanciju. Ili roman.

Dobro je kada je "zezancija ili roman " , lepa uspomena , angedota ... kada ne ostavi teret, izvitoperi mladu ličnost. M. je imao sreće , imao je dobro društvo " beskućnika i besposličara ".
miloradkakmar miloradkakmar 14:08 24.08.2009

Re: Jednostavno

jesen92
Oni su izuzetni ljudi, roditelji , prijatelji ... znali su da kažu da je taj period za njih bio " životni filter " , pročistač i prečistač
..ne sumnjam Milorade..samo mogu da se zadivim....Moj komentar da oni nisu pravi primer odnosio se na ono tvoje da u klosarskom zivotu "nisu uspeli" samo oni koji su imali gde da se vrate..eto, pomenuti nisu imali a ipak nisu zavrsili na ulici vec su uspeli da stvore sebi zivot i egzistenciju..

Prema saznanju od pre 15-ak godina i diskretni učesnici u mnogim humanitarnim akcijama, posebno kada su u pitanju deca i mladi.
jesen92 jesen92 14:50 24.08.2009

Re: Jednostavno

diskretni učesnici u mnogim humanitarnim akcijama, posebno kada su u pitanju deca i mladi.
...bas lepo...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:46 23.08.2009

juce i ja procitala

i opet neznam sta da kazem, sem
miloradkakmar miloradkakmar 22:41 23.08.2009

Re: juce i ja procitala

dusanovaiivanovamama
i opet neznam sta da kazem, sem

Zahvaljujem na čitanju.
Nadam se da će ti se ovo dopasti.
NNN NNN 00:28 24.08.2009

Rekla mi je žena da je

tekst odličan, ali morao sam da se uverim

Ps. Provalio sam tajni identitet mladog M, u pitanju je Dr M
miloradkakmar miloradkakmar 08:29 24.08.2009

Re: Rekla mi je žena da je

NNN
tekst odličan, ali morao sam da se uverim

Ps. Provalio sam tajni identitet mladog M, u pitanju je Dr M

I nisi morao, šta ću ako ovo Doktor pročita !?

PS Hvala ti , što želiš u sve sam da se uveriš.
jesen92 jesen92 12:42 24.08.2009

Re: Rekla mi je žena da je

Ps. Provalio sam tajni identitet mladog M, u pitanju je Dr M
...nema sanse....
Blade Runner Blade Runner 17:26 24.08.2009

M

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:21 24.08.2009

Re: M

ja se pridruzujem Blade-u

miloradkakmar miloradkakmar 19:11 24.08.2009

Re: M

Blade Runner

A, šta ja sada da radim ?!

miloradkakmar miloradkakmar 19:15 24.08.2009

Re: M

njanja_de.manccini
ja se pridruzujem Blade-u



A. šta da radim sada ja !? Hvala !!!



rapunzel rapunzel 10:09 25.08.2009

ima

tekstova kada mi se čini da ću komentarom
pokvariti nešto, a opet imam veliku želju da ti kažem
koliko mi se tvoja priča svidela.
Milorade, bekrijo, predivno.
moj najdraži skitnica:


miloradkakmar miloradkakmar 10:42 25.08.2009

Re: ima

rapunzel
tekstova kada mi se čini da ću komentarom
pokvariti nešto, a opet imam veliku želju da ti kažem
koliko mi se tvoja priča svidela.
Milorade, bekrijo, predivno.
moj najdraži skitnica:



Neko skita ulicama , neko u sebi.
Prelepa skitnica.
Hvala, rapunzel !
112358oo 112358oo 12:21 26.08.2009

...



Čitao sam davno jednu knjigu Milorade, a ti si sad uspeo da me podsetiš.

Tada sam mislio da ni ja neću drugačije živeti... :))
miloradkakmar miloradkakmar 14:45 26.08.2009

Re: ...

112358oo


Čitao sam davno jednu knjigu Milorade, a ti si sad uspeo da me podsetiš.

Tada sam mislio da ni ja neću drugačije živeti... :))

Hvala Igore, na poseti.
Zapravo , mi ni ne znamo kroz koliko načina življenja prolazimo. Koji je pravi , da li postoji , da li nam bude uopšte ponuđen...
Zahvaljujući tebi čitaću Hesse-a.
omega68 omega68 13:36 26.08.2009

Odlično

svaka čast za tekst!
miloradkakmar miloradkakmar 14:52 26.08.2009

Re: Odlično

omega68
svaka čast za tekst!

Zahvaljujem omega.
Čitajući tvoj poslednji tekst sinoć, ostadoh bez reči.
Toliko stvarnih, iskrenih emocija na jednom mestu odavno nisam sreo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana