Gradjanske inicijative| Planeta| Politika

Yes Men

Bojan Budimac RSS / 19.08.2009. u 22:36

yesmen02.13683.jpgCrtani filmovi se često završavaju stupidnom frazom, "Kad ne možeš da ih pobediš ti im se pridruži". Da sam teoretičar zavera rekao bih da je to programiranje "od malih nogu".

Dvojica anti-korporacijskih/anti-globalističkih aktivista poznati kao Yes Men, primenjuju tu frazu na jedan fantastično uvrnut, kreativan i nadasve zabavan način već godinama. Naime, "pridružuju" se raznoraznim sastancima, seminarima, prezentacijama i sličnim skupovima korporacijskih i/ili političkih elita, lažno se predstavljajući kao predstvnici korporacija, organizacija ili čak vlada. Na njima izvode često skandalozne prezentacije sa uvek (najblaže rečeno) skandaloznim tezama.

Poznatiji pod svojim alijasima, Andy Bichlbaum & Mike Bonanno (prava imena Žak Servin i Igor Vamos) su se upoznali i počeli zajednički aktivizam na predlog zajedničkih prijatelja koji su uočili sličnosti u njihovom dotadašnjem aktivizmu. Bonanno, odnosno Igor Vamos, je prvi put dospeo u medije akcijom BLO – Barbie Liberation Ogranisation 1993. Akcija se sastojala u izmeni mehanizama za glas između govoreće Barbi lutke i govoreće lutke vojnika Džoa i stavljanje tih lutaka u originalnom pakovanju na police u radnjama. Srećni kupci su se verovatno jako iznenađivali kada bi Barbi umesto umilnim ženskim glasićem pozvala "Let's go shopping!" riknula mačo glasom Džoa "The vengance is mine!" i obrnuto. Iako je akcija bila veoma ograničena svega 300 takvih lutaka se našlo na policama pred božić (akciju je finansiralo udruženje vojnih veterana) mediji su dali respektabilno vreme i prostor izveštavajući o akciji.

Žak Servin je 1996. radio kao programer za firmu Maxis poznatu po kompjuterskim igricama, pre svega SimCity. Ljut na poslodavce, jer mu nisu dali slobodnu nedelju posle godinu dana bez slobodnog dana i mnogih 60-točasovnih radnih nedelja bez naknade, u igricu SimCopter je ugradio bag – na njegov rođendan, rođendan njegovog dečka i petak 13. prostor u igri (grad) bi se ispunio mladićima u kupaćim gaćicama koji bi se ljubili. Nepotrebno reći, dobio je nogu iz Maxisa, ali i priličan publicitet. U svakom slučaju prema njegovim rečima to nije uticalo na njegovu programersku karijeru. Na programersku nije, ali aktivističku jeste, jer to je dovelo do poznanstva sa Igorom.

Prva akcija je bila čisto virtuelnog tipa, ali je na neki način odredila okvir aktivizma i ustanovila njihov dalji modus operandi, koji će kasnije pukim slučajem izaći iz okvira virtuelnog. U jeku predizborne američke predsedničke predizborne kampanje 1999. aktivistički sajt rtmark.com koji je bio u posedu domena gwbush.com im je ponudio da naprave sajt kakav god hoće na tom domenu. Pogledavši zvanični sajt Džordža W. Buša (georgewbush.com) primetili su "male devijacije" od istine. Naročito im je palo u oči hvastanje kandidata u vezi ekologije. Na sajtu se kandidat samoproklamovao u ekološkog guvernera Teksasa, dok su pravi pokazatelji govorili da je napravio najzagađeniju državu SAD za svog vakta. To ih je dovelo do odluke da naprave skoro identičan sajt što se vizuelnog dela tiče, ali sa malo iskrenijim sadržajem. Najbolju reklamu im je dao sam Buš. Na jednoj konferenciji za štampu upitan šta misli o tom satiričnom sajtu, vidno iznerviran izgovorio antologijsku rečenicu: There ought to be limits to freedom.

Tom akcijom je nastao pomenuti modus operandi, koji oni nazivaju "korekcija identiteta" (identity corection) – ciljamo na institucije koje smatramo kriminalnim i pokušavamo da ih učinimo iskrenijim. Sledeća (a i današnja) žrtva je bila Svetska trgovinska organizacija (WTO – World Trade Organisation). Naime, na domenu gatt.org su napravili korekciju identiteta WTO. GATT je kaoštoznate General Agreement on Tariffs and Trade – predhodnica WTO.

Kako na webu niko ništa ne čita (bar ne pažljivo) na mejl adresu sajta koji liči na sajt Svetske trgovinske organizacije, a zapravo je njegova montipajton varijanta, počeli su da stižu mejlovi sa pitanjima, a i pozivima. Tako su dobili poziv za konferenciju o trgovini i tarifama u Salcburgu, Austrija. Dr Andreas Bichlbauer aka Žak Servin je na istoj održao prezentaciju sa dva predloga za unapređenje privrede i trgovine. Prva je rešiti se narodnih običaja kao što je sijesta u Španiji ili feragosto u Italiji i sl, kako bi se radna vremena globalno uniformisala. Druga je (citiram/prevodim) racionalizacija groteskno neefikasnog sistema izbora tako što bi birači/glasači imali priliku da preko sajta vote-auction.com prodaju svoj glas aukcijskom prodajom.

yesmen01.13684.jpgPotpuno šokirani činjenicom da je prezentacija toplo primljena bez da je iko podigao obrvu, dok su se oni pribojavali da će biti provaljeni pa možda i uhapšeni, rešili su da sledeći put podignu letvicu više, mnogo više. Prilika se ukazala veoma brzo. Na proleće 2001. sajt je dobio molbu da predstavnik WTO govori na konferenciji "Tekstili budućnosti" u Tampereu, Finska. Ovog puta Henk Hardi Unruh aka Andreas Bichlbauer aka Žak Servin je imao zadovoljstvo da prezentuje "menadžersko odelo za slobodno vreme", rešenje Svetske trgovinske organizacije za kontrolisanje radne snage na daljinu.

 Posle pokazivanja prednosti držanja robova u njihovim zemljama umesto dovođenja istih (upoređivanje troškova držanja roba u Finskoj i Ugandi) i kratke istorije građanskog rata u SAD, koji je po dr Henku samo bio bacanje novca jer bi zakoni slobodnog tržišta ionako doveli do mnogo efikasnijeg modela – udaljenih sweatshopova, dr Henk Hardi Unruh prezentuje menadžersko odelo za slobodno vreme. Taj falusoidni deo (vidi sliku) je Employee Visualization Appendage koji će omogućiti menadžeru da gleda i kontroliše radnike i u toku slobodnog vremena (pun je komunikacijske elektronike). Kako kažu na sajtu cilj ovog performansa je, naravno, bio da pojasni kako je opasno izjednačavati slobodu sa slobodnim tržištem. Pokazujući vizuelno logični zaključak neoliberalizma, Majk i Andi su se nadali da će navesti publiku da razmisli.

Ne da nije razmislila nego ih je nagradila toplim aplauzom, a predsedavajućeg konferencije trostrukim zahvaljivanjem. Ništa pitanja, ništa čuđenje, čak ni na deo o robovima. (Doduše drugog dana konferencije jedna žena je stidljivo priznala da je bila jezivo uvredžena "apendiksom" jer implicira da samo muškarci mogu biti fabrički menadžeri.) Ponovo citiram sa sajta: Ako učesnici konferencije (sve doktori ekonomije, moja primedba) tako veselo prate Yes Men na tako grozomornoj liniji pravi lideri u biznisu mora da mogu da ubede ove "eksperte" u bilo šta. Zastrašujuće zar ne?

Ja sam za Yesmene prvi put saznao novembra 2004. Moram priznati da mi je tada TV bio uključen skoro pa 24/7, a najviše na BBC-World-u. Samo što nisam pao sa stolice kad sam video intervju koji je Stiven Kol vodio sa predstavnikom DOW chemicals dok je Breaking News blinkovalo na ekranu. No, da ne prepričavam evo tog intervjua (koji je uzgred budi rečeno emitovan dva puta) i kasnijeg BBC-ijevog posipanja pepelom.

Digresija» Samo podsećanja radi tragedija u indijskom gradu Bopal (uskoro će biti 25 godina od toga) izazvana curenjem otrovnog gasa iz hemijske fabrike u vlasništvu Union Carbide je u roku od 72 pobilo 10000 (deset hiljada) ljudi, a 25000 je umrlo od posledica izlaganja istom. Žrtve nikad nisu (zaista) dobile kompenzaciju niti je urađeno (stvarno) saniranje ekoloških posledica. Interesantno u vezi ovog Yesmen hoax-a da je DOW procenio da mu je bolje da se zaustavi na demaniju i nisu pokušali da pokrenu nikakve zakonske mere protiv Žakovog aka Endi lažnog predstavljanja kao njihovog portparola, što samo pokazuje da se dobro razumeju u kontrolu štete. «kraj digresije

fakenytimes.jpgNa moj rođendan 2005, doduše ja sam to saznao malo kasnije, u Londonu, na bankarskoj konferenciji Erastus Hamm aka Andreas Bichlbauer aka Henk Hardi Unruh aka Žak Servin je predstavio standard DOW industrije za "prihvatljivi rizik" – koliko smrti je prihvatljivo u cilju ostvarenja velikog profita. Kako kažu na sajtu bankari su entuzijastično aplaudirali predavanju koje je između ostalog identifikovalo nekoliko industrijskih zločina, uključujući i IBM-ovo prodavanje tehnologije (ovo nije tačno, oni su je iznajmljivali što je još gore) nacističkoj Nemačkoj kako bi holokaust bio efikasniji, kao "zlatne kosture u ormanima" drugim rečima lukrativne pa samim tim prihvatljive tajne. Pogledajte deo te prezentacije (nećete se pokajati)

Posle sam čuo je da su ih provalili na nekom naftaškom sajmu u Kanadi pre dve godine gde su predstavljajući se kao predstavnici Exxon Mobil-a & National Petroleum Councel-a napravili prezentaciju u kojoj predstavljaju tehnologiju dobijanja bio goriva od ljudskih ostataka (žrtava globalnog zagrevanja). Sve je išlo OK dok nisu prikazali "dokumentarac" o radniku Exxona koji je radio na čišćenju naftne mrlje i ravno u kameru izrazio želju da kad umre bude pretvoren u sveće, a nakon tog priloga su zapalili sveću koja je taj radnik. Nije se sa naftašima zajebavati... a to je bilo prvi put da Yes Men zapravo postignu cilj – da neko zapravo ukapira šta oni govore.

Prošle godine, nakon američkih predsedničkih izbora su delili lažni New York Times datiran na 4. jul ove godine. Slika kaže sve.

Ako ne možeš da ih pobediš izvrgni ih ruglu.

********************

Beleške na margini

Ovaj tekst u delovima i glavi imam neko vreme, zapravo od kada sam video da je drugi njihov dokumentarac The Yes Men Fix the World otvorio Sandans filmski festival. Danas me Antioksidantov blog o MMF-u inspirisao da ga dovršim. Na žalost, nije suđeno da ta dva bloga budu jedan pored drugog.

Njihov prvi dokumentarac iz 2003. možete pogledati na google videu ovde. (sa sve češkim titlovima)

Na njihovom sajtu možete saznati o svim akcijama Yesmena detaljno.

 

 

Atačmenti



Komentari (146)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 22:43 19.08.2009

to se

zove "easter egg" kad tako uvali neki detalj u igricu, je l' ?
(pročitao sam dotle, pa sam shvatio da tekst nigde neće pobeći, a prvo mesto bi moglo !)
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:44 19.08.2009

Re: to se

zove "easter egg" kad tako uvali neki detalj u igricu, je l' ?

to se tako zive u programima, ne znam za igrice... MAAAAAAAKSOOOOO!
Unfuckable Unfuckable 22:50 19.08.2009

Re: to se

nema sad "makso" : ne veruješ meni ?
aaaaa

ps : i igrice su programi, bre . Gledaj malo šire
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:55 19.08.2009

Re: to se

Bojan Budimac
MAAAAAAAKSOOOOO!

Гласније, не чује... Уосталом, видео сам га негде, на неком од блогова, да се тренутно занео сексом (мислим, нешто је коментарисао у вези с нареченом темом).

Жао ми је што овакав чланак нисам могао да прочитам у неком од она два преостала недељника који држе себе за угледне политичко-културне магазине. Нема везе, можда ти неки од њих понуди ангажман после ове моје дискретне препоруке и истовременог прекора.

Bojan Budimac Bojan Budimac 22:56 19.08.2009

Re: to se

Unfuckable
nema sad "makso" : ne veruješ meni ?
aaaaa

ps : i igrice su programi, bre . Gledaj malo šire

Verujemo, verujemo! (citat, Ko to tamo peva)
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:01 19.08.2009

Re: to se

Жао ми је што овакав чланак нисам могао да прочитам у неком од она два преостала недељника који држе себе за угледне политичко-културне магазине. Нема везе, можда ти неки од њих понуди ангажман после ове моје дискретне препоруке и истовременог прекора.

Hvala Predrage, lagao bih ako bih rekao da ne bih to voleo.
myredneckself myredneckself 01:10 20.08.2009

Ovi

ljudi mora da su stvarno noćna mora za ove korporacijske face sa skeletons in the cupboard kad razotkrivaju te stvari, posebno tu odvratnu pohlepu korporacija koja razara planetu
btw, kad smo tu, ne mogu da odolim,( nije trol, nadam se da se slažeš, u topic-u sam na neki način) da ti ne pokažem ovaj idiotizam
dakle, ništa više ne kupujem od canona
znam da je naivno, ne možemo im naškoditi, kad im sistem ide na ruku, ali da mi bude bar malo lakše

Edit:
Ako ne možeš da ih pobediš izvrgni ih ruglu.


nadam se da će jesmen i dalje da postupaju po ovoj svojoj maksimi, i da ih neće pozatvarati...ko zna šta nas sve čeka, čujem da je kindl dilitovao iz ponude "1984". i "animal farm", pod nekim nebuloznim objašnjenjem
Jelena Gall Jelena Gall 08:45 20.08.2009

Re: to se

Уосталом, видео сам га негде, на неком од блогова, да се тренутно занео сексом (мислим, нешто је коментарисао у вези с нареченом темом).

ne, ne, ubacio je bug u drugu temu!
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:14 20.08.2009

Re: Ovi


nadam se da će jesmen i dalje da postupaju po ovoj svojoj maksimi, i da ih neće pozatvarati...

Maksimu sam ja izmislio, a mislim da bi se oni složili. Sada su već dovoljno poznati da bi svako hapšenje (mada nikad se ne zna u ovom ludom svetu) izazvalo više štete nego koristi onima koji bi pokrenuli nešto protiv njih (da im na kvarnjaka prete, prete im -- oni to odmah obnaroduju )
Biljana 77 Biljana 77 14:24 20.08.2009

Re: to se

Жао ми је што овакав чланак нисам могао да прочитам у неком од она два преостала недељника који држе себе за угледне политичко-културне магазине.
Takođe. Ali suštinski, oni su na gubitku. Potpuno oduševljena yesmenima..

Ako učesnici konferencije (sve doktori ekonomije, moja primedba) tako veselo prate Yes Men na tako grozomornoj liniji pravi lideri u biznisu mora da mogu da ubede ove "eksperte" u bilo šta. Zastrašujuće zar ne?
I više od toga. Naspram ovog odsustva ikakve primisli, neki dan pomenuti Huxley kod MRNS, deluje kao "zabavište".
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:32 20.08.2009

Re: to se

neki dan pomenuti Huxley kod MRNS, deluje kao "zabavište".

Upravo tako (nema tog smajlija -- naime, sve je to tragikomično)
myredneckself myredneckself 17:17 20.08.2009

Re: Ovi

Maksimu sam ja izmislio, a mislim da bi se oni složili. Sada su već dovoljno poznati da bi svako hapšenje (mada nikad se ne zna u ovom ludom svetu) izazvalo više štete nego koristi onima koji bi pokrenuli nešto protiv njih (da im na kvarnjaka prete, prete im -- oni to odmah obnaroduju )

budimac odlično si izmislio, pasent
mislim da bi se složili, kad odlično odslikava njihove akcije
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:53 20.08.2009

Re: to se

Biljana 77
Жао ми је што овакав чланак нисам могао да прочитам у неком од она два преостала недељника који држе себе за угледне политичко-културне магазине.
Takođe. Ali suštinski, oni su na gubitku. Potpuno oduševljena yesmenima.

Много ми је драже да се с неким слажем него не слажем. Захтева мање напора. Хвала ти, овај пут, на пруженом комфору.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:56 20.08.2009

Re: to se

Предраже, ако није проблем, може ли се знати који су то недељници који још увек држе да мисле да покушавају да подсећају на нешто?
Unfuckable Unfuckable 18:59 20.08.2009

Re: to se

jedan je Alo, garant
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:00 20.08.2009

Re: to se

а други Ћао?
Unfuckable Unfuckable 19:06 20.08.2009

Re: to se

pa : logično je.
Alo - Ćao
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:33 20.08.2009

Re: to se

Ћао... другари ;-)

Мислим на НИН и Време. На жалост, последњи сам број НИН-а цео прочитао у оној пицерији (Макса и друштво знају којој) док сам појео carbonare. Ја, иначе, брзо једем. Тако се научило; ко последњи, за њега мало шта остане.

Из НИН-а доста новинара су моји добри познаници, па тако ово треба схватити као другарску критику која не прелази у критизерство. Време је, опет, сувише кабинетско, чак се и оно њихово цуњање по интернету своди тек на површинско испитивање тема. Из кабинета се пишу дописи и смернице, не озбиљни новински истраживачки текстови. Или треба стварно знати јахати на електронима, као Будимац, па да то онда буде добро.

Такође, мени се чини да су неке од тема у српској јавности новинарски покренуте на овом блогу, док поједини новинари ову јавну трибину здравог разума користе као извориште или коректив свог приступа, а неки пут ствари се, природно, поклапају.

Ово су више моје импресије. Потврду или оспоравање препуштам осталима.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:43 20.08.2009

Re: to se

u toj tvojoj piceriji izgoreli moju narudzbinu. al i tako bilo slatko.

trol off
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:38 20.08.2009

Re: to se

njanja_de.manccini
u toj tvojoj piceriji izgoreli moju narudzbinu.
trol off

Њањо, не брини ништа, све сам средио, назвао сам газду, знам човека, и кувар од послеподновне смене од 28.7.2009. добио је отказ. Да не грешим душу, сад схватам да нисам сигуран да ли сте тог дана били послеподне, па ћу да позовем опет да се побринем и за оног из преподневне смене.

Дођавола, управо разумех да сам изгубио праву оријентацију у времену, па је могуће да сте ви били недељу или две дана пре него што сам ја то упамтио; најбоље је да систем елиминације кувара применим на цео јули, тако ће сигурно прави бити отпуштен.

Уосталом, јесте ли сигурни да сте били у јулу? Да није можда август?... Не брини ништа, Њањо, већ превентивно делујем: анулирам целу куварску 2009. годину.

Што волим овај либерални капитализам.
Уз слатке поздраве за доктора Вуа.

Него, је л' зна неко којег кувара? Другару, у пицерији, фали особље...

Трол ОН
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:45 20.08.2009

Re: to se

Предраже ти почео као Густав кад је фарбао оно дугме.
Doctor Wu Doctor Wu 20:46 20.08.2009

Re: to se

Што волим овај либерални капитализам.
Уз слатке поздраве за доктора Вуа.

Ti si drugi koji me zbog ovoga proziva.
Prvi je drug.član, pa ti sad vidi.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:47 20.08.2009

Re: to se

Предраже ти почео као Густав кад је фарбао оно дугме.

Sve to treba pootpuštati... i da, sve će vi banujem

I da, trol on
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:47 20.08.2009

Re: to se

kuku brajovicu stani nemoj da diras mesec august. pocetak jula je u pitanju.
dojavi coveku da si malo preterao
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:49 20.08.2009

Re: to se

Doctor Wu
Што волим овај либерални капитализам.
Уз слатке поздраве за доктора Вуа.

Ti si drugi koji me zbog ovoga proziva.
Prvi je drug.član, pa ti sad vidi.

Докторе, ниси ваљда мислио да те стварно прозивам?

Пре то треба разумети као креативно претеривање. Што ни теби није страно.
Doctor Wu Doctor Wu 20:55 20.08.2009

Re: to se

Што ни теби није страно.

?
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:56 20.08.2009

Re: to se

Doctor Wu
Што ни теби није страно.

?

gorran2 gorran2 23:25 19.08.2009

Nepobediva alijansa

Sve je to lepo i zabavno, ali ... ništa više od toga. Zar ne?
Izgleda da su glupost, pohlepa, bezosećajnost i pokvarenost, umešane zajedno, tvrđe od betona.
I jednostavno nepobedive.
(Šta nepobedive - ne možeš ih pomeriti s mesta za milimetar.)
gorran2 gorran2 23:37 19.08.2009

Re: Nepobediva alijansa

Antioksidant je promovisao dislike button. Ovim se pridružujem njegovoj akciji i ujedno dodeljujem sebi jedno negativno brojanje za neopravdanu upotrebu opštih mesta, praznih žalopojki i stereotipa.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:44 19.08.2009

Re: Nepobediva alijansa

gorran2
Sve je to lepo i zabavno, ali ... ništa više od toga. Zar ne?
Izgleda da su glupost, pohlepa, bezosećajnost i pokvarenost, umešane zajedno, tvrđe od betona.
I jednostavno nepobedive.
(Šta nepobedive - ne možeš ih pomeriti s mesta za milimetar.)

Pa ne znam... Ono što znam je da je pravedniji svet sigurno moguć, a ove zajebante vidim kao ljude koji nam ukazuju na to (na zabavan način, pored onih koji to isto rade na ozbiljan). Možda to spada u onu "nada umire poslednja"...
gorran2 gorran2 23:48 19.08.2009

Re: Nepobediva alijansa

Ono što znam je da je pravedniji svet sigurno moguć
Preporuka za nadu
Mada mi je vera nešto popustila u poslednje vreme...
g.radicevic g.radicevic 06:27 20.08.2009

Re: Nepobediva alijansa

Preporuka za nadu
Mada mi je vera nešto popustila u poslednje vreme...

Nada, Vera...
a gde zzive te dve g-dje ???
Blade Runner Blade Runner 06:34 20.08.2009

Bilo bi smešno

da nije ozbiljno.
roland_h roland_h 08:11 20.08.2009

jezivo

Ništa pitanja, ništa čuđenje, čak ni na deo o robovima. (Doduše drugog dana konferencije jedna žena je stidljivo priznala da je bila jezivo uvredžena "apendiksom" jer implicira da samo muškarci mogu biti fabrički menadžeri.)


identifikovala je problem!

smejao sam se kod ovog dela i price o easter egg-u u simcity-ju mada me je tekst, u celini, zabrinuo.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:04 20.08.2009

fenomenalno:))

haha, mnoogo dobro, al bas:)
:)))))
bez dobre zajebancije, nish!

ne znam da li znas, bilo je i ovde, u bg, akcija, u tom fazonu, b. cincarevic je pravila, mislim, i ekipa duhovita, sa sve poturanjem ludorija koje su mediji seriozno prenosili...:)

sad se setih, BIRO su se zvali...

Bojan Budimac Bojan Budimac 09:23 20.08.2009

Re: jezivo

mada me je tekst, u celini, zabrinuo.

s pravom. Tamo kod Antioksidanta sam linkovao jedan ozbiljan (doduše nije skroz "taze" dokumentarac Džona Pildžera (tema globalizacija i svetska banka). Meni je najrečitiji deo negde od 35 minuta, kada Pildžer intervjuiše Nikolas Sterna (The World Bank Chief ecconomist) o 10 milijardi dolara, 30% pozajmice Indoneziji, koje su "isparile". Onda Yesmeni uz sav humor nisu više smešni, a na neki način je i jasnije to što rade.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:20 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

ne znam da li znas, bilo je i ovde, u bg, akcija, u tom fazonu, b. cincarevic je pravila, mislim, i ekipa duhovita, sa sve poturanjem ludorija koje su mediji seriozno prenosili...:)

sad se setih, BIRO su se zvali...

eh bre Vesna, pa gde njima da poturas BIRO i Cincarevicku i koejkakve ldpovce...
vanja.t vanja.t 10:27 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

eh bre Vesna, pa gde njima da poturas BIRO i Cincarevicku i koejkakve ldpovce...

ja bih se uvek složio da poturiš cincarevićku
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:58 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

Vesna Knežević Ćosić
haha, mnoogo dobro, al bas:)
:)))))
bez dobre zajebancije, nish!

ne znam da li znas, bilo je i ovde, u bg, akcija, u tom fazonu, b. cincarevic je pravila, mislim, i ekipa duhovita, sa sve poturanjem ludorija koje su mediji seriozno prenosili...:)

sad se setih, BIRO su se zvali...


Mene po načinu razmišljanja Yes Men podsećaju na jedan novosadski fenomen sa radija 021 (na žalost tragično prekinut), moje prijatelje poznate kao braća Butkaj . Montipajtonovci radija. Prvi talk-show koji mi pada na pamet je intervju sa (naravno, izmišljenim) "ekspertom" koji predlaže rešenje stambenog problema deljenjem svih spratova po horizontali, jer božemoj što bi kod kuće morali hodati uspravno...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:10 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

ja bih se uvek složio da poturiš cincarevićku

nije Biljana tvoja kategorija. Mislim da mi tebi bolje pristajala, recimo jedna Natasa:
vanja.t vanja.t 14:42 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

nije Biljana tvoja kategorija. Mislim da mi tebi bolje pristajala, recimo jedna Natasa:

eto kako nemaš ukusa!







biljana cincarević je jedna od najlepših žena u beogradu,
ne mogu da joj zamerim čak ni glupi ldp
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:47 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

eto kako nemaš ukusa!


to su za tebe potpuno nerazumljive dimenzije....znam ja da bi ti voleo, ali kaem ti tvoja kategorija nije ona, vec natasica
roland_h roland_h 16:08 20.08.2009

Re: jezivo

Bojan Budimac
s pravom. Tamo kod Antioksidanta sam linkovao jedan ozbiljan (doduše nije skroz "taze" dokumentarac Džona Pildžera (tema globalizacija i svetska banka). Meni je najrečitiji deo negde od 35 minuta, kada Pildžer intervjuiše Nikolas Sterna (The World Bank Chief ecconomist) o 10 milijardi dolara, 30% pozajmice Indoneziji, koje su "isparile". Onda Yesmeni uz sav humor nisu više smešni, a na neki način je i jasnije to što rade.


smesni su dok ti ne skrenu paznju i podstaknu na razmisljanje. onda se samo uzasnes od svega. izmedju ostalog i od ravnodusnosti i povrsnosti stavova ljudi prema nekim strasnim delima. meni najbolja ilustracija:

Kako kažu na sajtu bankari su entuzijastično aplaudirali predavanju koje je između ostalog identifikovalo nekoliko industrijskih zločina, uključujući i IBM-ovo prodavanje tehnologije (ovo nije tačno, oni su je iznajmljivali što je još gore) nacističkoj Nemačkoj kako bi holokaust bio efikasniji,


pogledacu dokumentarac
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:38 20.08.2009

Re: jezivo

pogledacu dokumentarac

obavezno
myredneckself myredneckself 17:05 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

Mene po načinu razmišljanja Yes Men podsećaju na jedan novosadski fenomen sa radija 021 (na žalost tragično prekinut), moje prijatelje poznate kao braća Butkaj . Montipajtonovci radija. Prvi talk-show koji mi pada na pamet je intervju sa (naravno, izmišljenim) "ekspertom" koji predlaže rešenje stambenog problema deljenjem svih spratova po horizontali, jer božemoj što bi kod kuće morali hodati uspravno...

ha,ha,ha...džedžila sam i čekala ih svaki put, to su bili fenomenalni ljudi, a ovo... podsetio si me, visina stana do plafona - 1,20 m, sasvim dovoljno da se uvučeš, znam da sam se tu presamićivala od smeha, još kad su u priču uveli nekog krandžiju, nešto je bilo sa kabinom krana urnebesno, ali ne mogu više da se setim podseti me ako možeš, Butkaj ruuulz !
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:21 20.08.2009

Sad se setih,

taj BIRO beše pljuvačio po B92, naravno u formi jednog vrlo i svakako umetničkog projekta...što naravno pomenutoj umetnici kasnije nije smetalo da na blogu tog istog B92 promoviše svoje stranačke aspiracije.



Unfuckable Unfuckable 18:55 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

Aleksandar Stosic
ne znam da li znas, bilo je i ovde, u bg, akcija, u tom fazonu, b. cincarevic je pravila, mislim, i ekipa duhovita, sa sve poturanjem ludorija koje su mediji seriozno prenosili...:)

sad se setih, BIRO su se zvali...
eh bre Vesna, pa gde njima da poturas BIRO i Cincarevicku i koejkakve ldpovce...

pa jes'
bolje da su akciju pravili negde drugde, Beograd to ne razume, sve tamo go navijač
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:22 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

podseti me ako možeš,

sad se ni ja ne sećam, a na oficijelnom CD-u nema te emisije. Imam je među CD-ima koje mi je Srđan aka Đani snimio, ali sad mi je to mission imposible da nađem... sutra... Inače oni (Srđan & Vlatko) su tamo negde 84-85 imali emisiju na radiju NS "Tamna strana zvukopleta" što je isto bio totalni urnebes (mislim da je išla posle "Subotom sa vama"
corn mouth corn mouth 19:59 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

stoske
eh bre Vesna, pa gde njima da poturas BIRO i Cincarevicku i koejkakve ldpovce...



pa stosicu budimac objavljuje tekstove u ldpovoj Borbi, doduse bez potpisa.

evo linka

doduse ne bi bilo cudno ni to da budimac nema pojma da mu se tamo pjavljuju tekstovi
to jes da je borba samo uradila copy-paste.
Doctor Wu Doctor Wu 20:06 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

pa stosicu budimac objavljuje tekstove u ldpovoj Borbi, doduse bez potpisa.

Au!
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:12 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

to jes da je borba samo uradila copy-paste.

Naravno da nije, pitali su. I nije prvi, a potpis dolazi na ceo tekst.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:16 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

čestitke i bojanu i borbi.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:20 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

čestitke i bojanu i borbi.

Hvala Marco.

P.S. Ovo je (za sada) pro bono
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:22 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

онда већи део честитки Борби. упала им секира.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:24 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

marco_de.manccini
čestitke i bojanu i borbi.

И Александру?

Па ја му, сад, дођем као неки пророк, додуше пророчанство ми се није баш до краја испунило, али близу сам гађао?
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:44 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

И Александру?

who's this?

ako je pitanje toliko glupo evo ja cu preventivno da se samozapalim
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:46 20.08.2009

Игра: пронађи скривени одговор

njanja_de.manccini
И Александру?

who's this?

ako je pitanje toliko glupo evo ja cu preventivno da se samozapalim

.
corn mouth corn mouth 20:48 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

čestitke i bojanu i borbi.

od mene cestitke za sada samo autoru na kvalitetu tekstova.
nekad se ne slazemo (sto je valjda i normalno) ali to moj veoma dobar utisak o ovom blogu ne menja.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:52 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

corn mouth
od mene cestitke za sada samo autoru na kvalitetu tekstova.
nekad se ne slazemo (sto je valjda i normalno) ali to moj veoma dobar utisak o ovom blogu ne menja.

Hvala Corn mouth, svet bi jako bio dosadno mesto ako bi svi mislili isto o svemu.
tyson tyson 21:58 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

P.S. Ovo je (za sada) pro bono
Ih, pa jel' si to odlučio da promeniš juzernejm u Superhik? Poklanjamo bogatima, i taj rad...?

Ima vlasnik Borbe para da kupi celo bodrumsko poluostrvo sa sve tvojom kućom i komšijskim kamilama ako mu se prohte; možda - ali samo možda jer para vrti gde burgija neće - mu u toj hipotetičnoj nameri zasmeta međunarodna poternica koja je za njim raspisana. Ako si odlučio da takvom pokloniš svoju intelektualnu svojinu - bujrum, roba je tvoja. Malo mi je groteskno da se baš ovaj tekst objavi u novinama jednog Caneta Subotića, i to za džabe

Meni lično se taj tip i ekipa oko njega ono baš gade, ali to sam samo ja.



myredneckself myredneckself 22:04 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

sad se ni ja ne sećam, a na oficijelnom CD-u nema te emisije. Imam je među CD-ima koje mi je Srđan aka Đani snimio, ali sad mi je to mission imposible da nađem... sutra... Inače oni (Srđan & Vlatko) su tamo negde 84-85 imali emisiju na radiju NS "Tamna strana zvukopleta" što je isto bio totalni urnebes (mislim da je išla posle "Subotom sa vama"

ok, hvala, navijam da nađeš cd
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:17 20.08.2009

Re: fenomenalno:))


Meni lično se taj tip i ekipa oko njega ono baš gade, ali to sam samo ja.

Verovao ili ne, nemam pojma ko je vlasnik Borbe. Stvarno Cane?
tyson tyson 22:25 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

Bojan Budimac
Verovao ili ne, nemam pojma ko je vlasnik Borbe. Stvarno Cane?
Stvarno. Vrlo mutna radnja - da takav lik ulaže ozbiljan kapital u jedan medij, makar to bile (samo) novine. Mene to ne ostavlja ravnodušnim. Likovi poput njega su mi gori - i opasniji - od Miškovića i Miškoviću sličnim.



Bojan Budimac Bojan Budimac 22:46 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

Stvarno.

Čovek svaki dan nešto nauči...
Goran Vučković Goran Vučković 22:56 20.08.2009

Re: fenomenalno:))

Stvarno. Vrlo mutna radnja - da takav lik ulaže ozbiljan kapital u jedan medij, makar to bile (samo) novine. Mene to ne ostavlja ravnodušnim. Likovi poput njega su mi gori - i opasniji - od Miškovića i Miškoviću sličnim.

Ivan Radovanović: "Ja sam jedini vlasnik borbe"
Unfuckable Unfuckable 05:14 21.08.2009

Re: fenomenalno:))

Budimac, znači ...- to je razlog za onu cigaru nehajno smeštenu u ugao usana na avataru, a ?
ninasimone ninasimone 07:07 21.08.2009

Re: fenomenalno:))

ej, Budimac, sa'cu te grdim matorog! Kamo potpis? Kamo link? Radis ili za pare, ili za slavu, ne moz ni za jedno ni za drugo. Da im nisi zarez zarezan dao vise! Ako smo levicari, nismo levaci
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:33 21.08.2009

Re: fenomenalno:))

Unfuckable
Budimac, znači ...- to je razlog za onu cigaru nehajno smeštenu u ugao usana na avataru, a ?

provali me
Unfuckable Unfuckable 07:37 21.08.2009

Re: fenomenalno:))

plaćeniče 1 plaćenički !
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:38 21.08.2009

Re: fenomenalno:))

ninasimone
ej, Budimac, sa'cu te grdim matorog! Kamo potpis? Kamo link? Radis ili za pare, ili za slavu, ne moz ni za jedno ni za drugo. Da im nisi zarez zarezan dao vise! Ako smo levicari, nismo levaci



Bojan Budimac Bojan Budimac 07:52 21.08.2009

Re: fenomenalno:))

Unfuckable
plaćeniče 1 plaćenički !

Nisi naveo čiji Budi precizniji (čisto da i ja saznam)
tyson tyson 11:37 21.08.2009

Re: fenomenalno:))

Ivan Radovanović: "Ja sam jedini vlasnik borbe"
Damage control; najjednostavniji način da se sanira šteta nastala otkrivanjem činjenice da je vlasnik Borbe Subotić, osoba sa negtivnim imidžom i na međunarodnoj poternici. Upravo je to razlog da "stari vlasnik proda novine samom sebi"; kao da smo deca pa nismo u stanju da ukapiramo najprostije, toliko puta viđene radnje.




Goran Vučković Goran Vučković 11:49 21.08.2009

Re: fenomenalno:))

Damage control; najjednostavniji način da se sanira šteta nastala otkrivanjem činjenice da je vlasnik Borbe Subotić, osoba sa negtivnom imidžom i na međunarodnoj poternici. Upravo je to razlog da "stari vlasnik proda novine samom sebi"; kao da smo deca pa nismo u stanju da ukapiramo najprostije, toliko puta viđene radnje.

Ne kažem da je ovo dokaz - ali jako slikovito opisuje kontekst - jer je Radovanović kupio Borbu neposredno pre toga od Subotića, a odgovara ovim demantom nikom drugom nego Mlađanu Dinkiću. Lovely.
jasnaz jasnaz 08:18 20.08.2009

!survival!



SurvivaBalls save managers from abrupt climate change.
An advanced new technology will keep corporate managers safe even when climate change makes life as we know it impossible.


_______ genijalnoo! I pored još jedne potvrde kako i koliko se slušamo (!), obradovali su me načinom na koji pokušavaju....

HVALA na Prilogu - pridružujem se da bi bilo sjajno videti ga i u drugim medijima!

Jelena Gall Jelena Gall 08:57 20.08.2009

ma ovo je sjajno!

prvo se smejes kao blesav, hej, momci su neopisivo mastoviti i duhoviti, onda krene neki crv (sumnjicavac i paranoicar) da radi u glavi i na kraju ostanes otvorenih usta - dakle, ne samo da nemaju skrupula ni straha, nego nema te granice koju nece preci. ne bih im bila meta!
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:10 20.08.2009

Re: ma ovo je sjajno!

ne bih im bila meta!

pa mislim da nema šanse, jer njihove mete su beskrupulozne korporacije i organizacije
jasnaz jasnaz 09:19 20.08.2009

Re: ma ovo je sjajno!

-- ne samo da nemaju skrupula ni straha, nego nema te granice koju nece preci. ne bih im bila meta!

mislim da bi voleli srpsku scenu
antioksidant antioksidant 09:27 20.08.2009

Re: ma ovo je sjajno!

mislim da bi voleli srpsku scenu

premali intelektualni izazov. s ovim nasima ti nije gust zezati se
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:38 20.08.2009

Re: ma ovo je sjajno!

premali intelektualni izazov. s ovim nasima ti nije gust zezati se

Skroz se slažem
jasnaz jasnaz 10:09 20.08.2009

izazov

-- premali intelektualni izazov. s ovim nasima ti nije gust zezati se

a ja, vidite, mislim da bi ђури valjalo priuštiti taj izazov!


hexenschuss hexenschuss 09:27 20.08.2009

thumbs up!

i za blog a tek za akcije!
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:42 20.08.2009

Re: thumbs up!

hexenschuss
i za blog a tek za akcije!

Hvala , nadam se da će film The Yes Men Fix the World stići u Srbiju, ako ne pre, a ono barem na FEST.
marta l marta l 12:12 20.08.2009

a markice i srafovi za hidrocentrale...

.....davno davno je Matija Beckovic pod pesudonimom pisao o tome kako treba zabraniti penzionerima da imaju markice i prave guzvu u gsp-u, pa o srafovima za hidrocentrale koje neko proizvodi ali nema kome da proda.....
nije bas bio provaljen odmah, ako je uopste....a ljuti penzioneri pisali odgovore samo tako...mozda se neko seca bolje
drug.clan drug.clan 12:35 20.08.2009

Odlican text

mladen.mladen mladen.mladen 12:55 20.08.2009

,)))

kad god vidimo kako se neko ovako zeza, kao npr. remi galliard na Tubeu, ili nesto ovoliko ozbiljno, kazemo:

to je zato sto ti na zapadu uzmu dusu!
Inner Party Inner Party 14:09 20.08.2009

Secam se...

... ovih momaka, mislio sam onomad da imaju neke veze sa Onion-om.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:16 20.08.2009

Ovo je

feomenalno

tako što bi birači/glasači imali priliku da preko sajta vote-auction.com prodaju svoj glas aukcijskom prodajom.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:51 20.08.2009

Re: Ovo je

Jelica Greganović
feomenalno

tako što bi birači/glasači imali priliku da preko sajta vote-auction.com prodaju svoj glas aukcijskom prodajom.

Slajdovi sa prezentacije


Andreas Biklbauer prima tople čestitke za prezentaciju u kojoj je predložio gorepomenuto
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:06 20.08.2009

Re: Ovo je

Filip2412 Filip2412 15:38 20.08.2009

...

Budimac, super prica
NNN NNN 16:16 20.08.2009

Priceless!


Svaka čast gde samo nalaziš ovakve stvari (verujem da ih imaš na desetine još )

Mislim da je ljudima moguće uvaliti bilo šta, samo ako si na dovoljno dobroj poziciji.

Posebno mi se sviđa punchline
Ako ne možeš da ih pobediš izvrgni ih ruglu.
(trebalo bi da poradim na tome )
Kazezoze Kazezoze 17:02 20.08.2009

odlichni su,


sad sam pogledao film i zapanjuje koliko svi ti biznismeni bez trunke savesti prate sva ta predavanja, chak se stiche utisak da ni ne slushaju ono o chemu se govori.
druga stvar je koliko je ljudima ispran mozak da to postaje zabrinjavajuce.
onim studentima, shta li su, je trebalo, bukvalno nacrtano, poredjenje hamburgera sa g...ima da bi izazvalo bilo kakvu reakciju.
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:09 20.08.2009

Re: Priceless!

Mislim da je ljudima moguće uvaliti bilo šta, samo ako si na dovoljno dobroj poziciji.

Upravo tako, a kad jezik požinje da se inženjerira tako da počinje da ne znači ništa ili zamagljuje prava značenja onda je to još lakše. Sad mi pade na primer, prošle godine sam čuo sledeće (naglašavanje moje):
MICHAEL ZWEIG: Well, we started out calling them the working poor, and we found that really it wasn’t the best term, because we want to work in a way that engages people in the process, and when—nobody wants to be poor. Nobody wants to be called poor or low-wage. So when we started out talking about the working poor or low-wage workers, we came, in the course of conversations with these workers, to understand that maybe it would be better to find another way to talk about it. So that’s why we came up with this formulation “economically distressed,” which really talks about the content of their lives, rather than something which might get turned into an epithet.

E sad, ako prof univerziteta, direktor Center for Study of Working Class, koji, sudeći po tom linkovanom intervjuu ima empatije prema radničkoj klasi i siromašnima, dakle, ako on zamagljuje reč siromaštvo (misleeeem economically distressed) šta možemo očekivati od političara i korporacija? U tom smislu su Yes Men sa njihovom korekcijom identiteta, jedinstveni, jednostavno to je slično "bobu bob, popu pop".

Ja sam samo radoznali newsfreak
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:12 20.08.2009

Re: odlichni su,

onim studentima, shta li su, je trebalo, bukvalno nacrtano, poredjenje hamburgera sa g...ima da bi izazvalo bilo kakvu reakciju.

Ti studenti s jedina svetla tačka u tom filmu. Mislim... tračak nade...

Meni se jako sviđa i kako su australijski biznismeni reagovali na "raspuštanje" WTO.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:45 20.08.2009

wtf there is war in Iraq???


meni ovde najbolji komentari ispod ove vesti
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:55 20.08.2009

Re: wtf there is war in Iraq???

njanja_de.manccini

meni ovde najbolji komentari ispod ove vesti

A je si videla ovo?

The End of the Experts?
By Thomas J. Friedman
Published: July 4th, 2009
The sudden outbreak of peace in Iraq has made me realize, among other things, one incontestable fact: I have no business holding a pen, at least with intent to write.

I know, you’re thinking I’m going too far. I haven’t always been wrong about everything.

Ah puste želje... Iz njihovog lažnog NYT u božje uši
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:08 20.08.2009

Re: wtf there is war in Iraq???

thanks a million, budimac.

: - ))))))))))))))))))))))
Doctor Wu Doctor Wu 19:43 20.08.2009

:)

Ljut na poslodavce, jer mu nisu dali slobodnu nedelju posle godinu dana bez slobodnog dana i mnogih 60-točasovnih radnih nedelja bez naknade

Ovo je verovatno psihološki profil svih boraca protiv globalizacije i zločestih multinacionalki (pripadnik srednje klase na zapadu, nezadovoljan povećanjem konkurencije, gubljenjem privilegija, obojenima koji ne pričaju proper english/french/dutch, supermarketima...). I, zaista, zar alternativni svet ne bi bio bolji? Amerika Amerikancima, kupuj (isključivo) srpsko, slovenačko, hrvatsko, nemačko, francusko, tursko, zatvaraj granice za strance ... Melni pelene, veštačko mleko, antibiotici, američki univerziteti su i tako precenjeni koncepti. Ko kaže da bi svi ljudi trebalo da prežive upalu pluća? Ili da bi računari po kojima sad kuckamo trebalo da budu dostupni svima? Ili da bi Indusi iz nekog Bangalora, Bombaja, Kalkute trebalo da budu ekonomski najuspešnija etnička grupa u USA (i da vode njihove najuspešnije banke)?
Filip2412 Filip2412 21:47 20.08.2009

Re: :)

Ovo je verovatno psihološki profil svih boraca protiv globalizacije i zločestih multinacionalki (pripadnik srednje klase na zapadu, nezadovoljan povećanjem konkurencije......


salu na stranu, iako sam sklon teroijama zavere, sazivljavanjem sa pobunom potlacenih itd. nikako mi nije jasno zasto je globalizacija kao takva losa

ja hocu da se svet globalizuju, mislim da je to super, zasto da se delimo, da idemo svako u svoj tor

jedna planeta, jedan zivot, jedan svet, jedan Internet :)

e a siromasni bogati, zle korporacije koje kontrolisu medije e to je nesto sasvim drugo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana