Gradjanske inicijative| Nauka| Zdravlje

Ministre, ovo je bezobrazluk!

Krugolina Borup RSS / 17.08.2009. u 18:18

image_statistics_how_to_lie2.png

Dragi moj ministre,

Dakle, ja sam u šoku. Apsolutnom i totalnom. Da se statistika pegla od vajkada, kako u svetu tako i kod nas - ma, to mi je jasno. Ali da mi peglamo statistiku tako da to svaka šuša koja zna da gugluje može da otkrije, e pa to mi je totalni šok, dragi moj ministre. To vređa inteligenciju. Morala sam uzimati šećera i vode da se povratim!

Evo šta vam je ova šuša juče i danas izguglovala:

- Dok godišnjaci Republičkog zavoda za statistiku i Instituta Batut tvrde da je u 2007. godini u Srbiji umrlo 0 (nula) porodilja, Gradski zavod za zaštitu zdravlja u svom statističkom godišnjaku tvrdi da su SAMO U BEOGRADSKIM USTANOVAMA (mada su porodilje iz unutrašnosti) umrle njih 2 (dve).

- Dok godišnjaci Republičkog zavoda za statistiku i Instituta Batut tvrde da su u 2004. godini u Srbiji umrle 2 (dve) porodilje, Gradski zavod za zaštitu zdravlja u svom statističkom godišnjaku tvrdi da je SAMO U BEOGRADSKIM USTANOVAMA (mada su porodilje iz unutrašnjosti) umrlo njih 6 (šest).

Podataka za vaše čuvene, omiljene godine s niskom smrtnošću (2000-2003) (koje je Studija pomenuta na prošlom blogu izvukla iz konteksta i prezentovala kao trenutno stanje stvari) na sajtu nema, pa ne mogu da vidim koja je razlika između Batutovog jednog smrtnog slučaja u 2002. godini, i eventualnog izveštaja GZZZ. Ali, dragi moj ministre, sva je prilika da vam ni tih pet godina s niskom smrtnošću apsolutno ničemu ne vrede, jer imaju mnogo niže podatke od realnih.

I pre nego što počnete da mi mrsite oko različite metodologije i različitih izvora informacija, odmah da vam kažem da ja to znam. RZZS i Batut rade po Prijavama smrti. GZZZ radi na osnovu izveštaja iz zdravstvenih ustanova.

A znate šta SZO kaže?

Prvo, kaže da zna da postoje ovakve razlike, najčešće, kažu, u zemljama Istočne Evrope (pa, nisu ni oni vesla sisali!).

A onda još kažu da ako postoji razlika u ove dve vrste izveštaja, SZO-u treba da se dostave ONI KOJI IMAJU VEĆI BROJ prijava maternalne smrtnosti.

(A za radoznale, evo gde to kažu: otiđite na http://data.euro.who.int/hfadb/ , pa kliknite "Select parameters", potom izaberite "Mortality based-indicators", a u okviru njih "Maternal deaths per 100000 live births", od zemalja kliknite "Serbia", od godina kliknite koju god hoćete - program trpi do 30, i potom rezultate možete da vidite pod "Tables" i "Table A", a pomenuto objasnjenje dobicete ako kliknete "Definitions").

Zašto mi lažemo i SZO i, još važnije, zašto lažemo sebe, dragi moj ministre?

Dalje, zašto lekari u porodilištima na Prijavi smrti pišu jedno, a na izveštajima koje dostavljaju lokalnim institutima za javno zdravlje pišu drugo? Da li je njima ikad iko objasnio kako se kodira maternalna smrtnost? Ako nije, zašto nije? Ako jeste, zašto nisu zapamtili?

Evo mi danas emailom ljubazna gospođa iz RZZS objašnjava zašto dolazi do razlike, a to što mi ona objašnjava samo mi potvrđuje da naši lekari koji rade u porodilištima NE ZNAJU ili NEĆE DA ZNAJU kako treba da se popunjava Prijava smrti kada im žena umre u porodilištu. Naime, shodno dobijenom objašnjenju, oni šifriraju direktan uzrok smrti, recimo: sepsa. A SZO jasno, krajnje jasno moj dragi ministre, kaže da se svaka smrt trudnice i porodilje do 42. dana po porođaju mora računati pod maternalnu smrtnost, bilo da su uzroci direktni ili indirektni.

Ne znam kako vi reagujete na to kad vidite da se statistika ofrlje radi, ali pošto znam da volite statistiku, pretpostavljam da se nervirate bar koliko i ja. I evo me, razmišljam, kako bismo mogli popraviti stvar? Mislim, očigledno je da sve ove podatke o maternalnoj smrtnosti koji su objavljeni do sad - treba proveriti. Jel tako tako je. Mislim, lepo je imati lepu statistiku, ali ako je ona samo lepa, ali ne i tačna, imamo samo kontraefekat! Lepa statistika uljuljka lekare, udari im direktno u glavu, umisle da su ko švajcarski lekari, i da nema šta oni više tu da uče i rade i usavršavaju se, već treba švajcarski lekari da dolaze kod nas na plaćene časove! Pa onda izađu pred kamere, pa lupetaju ko Maksim po diviziji, navodeći te "lepe" podatke, i poredeći nas sa Švajcarskom. Ništa dobro iz toga ne može izaći.

Pošto ja ŽELIM i MORAM da verujem da vi pojma niste imali kako naši lekari po porodilištima popunjavaju Prijave smrti, tj. u kojoj meri slučajno ili namerno greše kada to rade, evo me gde se iz petnih žila (braneći se od besa i nagona za nabijanjem nekoga na kolac) trudim da u celoj ovoj priči budem konstruktivna.

Htela sam, ministre, da vam predložim jednostavnu proveru grubih greški u statistici maternalne smrtnosti. Takozvanu: seljačku varijantu, papir-po-papir. Mislim, ova sofisticirana što se do sad radila očigledno ne daje dobre rezultate, tako da mislim da je ovde spas isključivo u seljačkoj varijanti. Evo kako:

Sve prijave smrti i sve prijave rođenja (živorođenih, kao i mrtvorođenih) slivaju se u Batut, ako sam dobro razumela, i to u papirnoj formi. Stoga bih ja predložila da se uzmu sve prijave smrti od svih uzroka svih ženskih osoba reproduktivnog doba (od 15 do 49 godina starosti) za 2007. godinu (a to će vam biti tu negde oko 2000 smrti, ako je suditi po podacima objavljenim za 2005. i 2006. godinu), pa onda ukrstiti imena i prezimena tih ženskih pokojnica sa imenima i prezimenima majki koje su navedene na prijavama dece rođene između 19. novembra 2006. i 31. decembra 2007. godine.

Tako ćemo iz onih početnih 2000 žena umrlih od svih mogućih uzroka, doći do određenog broja žena koje su 2007. godine postale majke, pa potom umrle. Ovom proverom nećemo obuhvatiti trudnice koje su umrle tokom trudnoće, ali Bože moj, ne može se sve odjednom. Međutim, Sanju Simić bismo - ovim metodom - morali naći! Kao i ove dve druge žene, koje citira GZZZ u svom godišnjaku, a koje su se očigledno zagubile na isti način. A nekako slutim, dragi moj ministre, da ćemo ih naći mnogo više. I ako se to desi, onda vam nema druge nego da sazivate novu nacionalnu konferenciju stručnjaka iz naših porodilišta, pa da malo vičete, lupate šakom o sto i nabijate na kolac. (Ako treba pomoć - tu sam. A valjalo bi i medije pozvati. Rekoh vam već jednom, a evo vam opet kažem: bez medijske hajke ništa, oni se ni vas ne plaše, ni Boga se ne plaše, samo se medija plaše!)

Za kraj bih vas samo još molila da, ako usvojite ovaj predlog za proveru, ne delegirate da istu urade opet neki stručnjaci. Mene ako pitate, najbolje bi bilo da to uradi tim od cirka dve osobe: neko sa Batuta i, evo na primer, ja. Mnogo babica, beba kilava, ministre, ne trebaju tu nikakve radne grupe, dovoljan je dvojac bez kormilara. I pre nego što moju velikodušnu ponudu da gratis radim posao koji bi trebao da radi neko ko je na budžetu odbijete uz obrazloženje da su podaci o umrlima i rođenima poverljivi, odmah da vam kažem da ću da potpišem šta god treba, da se nad Biblijom zakunem da ću čuvati privatnost osoba čije ću podatke čitati, ma ni Haškom tribunalu neću da kažem, makar me u tamnicu stavili! A da bilo kojoj "radnoj grupi" koja bi ovo radila bez mene, verujem - ne mogu. Dakle, ili ja ili potop!

Eto, ministre, to vam je moj predlog. Da ukrstimo te podatke časkom, pa da dođemo do bar približno tačne stope maternalne smrtnosti.

Šta kažete?

Mislim, ne morate vi da usvojite ovaj predlog. Uopšte ne morate. Možemo ko i do sad, da pustimo lekare u našim porodilištima da "ulepšavaju" Prijave o smrti kako bi maternalna smrtnost izgledala fino. Ali, u tom slučaju, ima šta ne može, rečju:

- NE MOŽE da se toleriše citiranje tih podataka kao dokaz da je maternalna smrtnost niska ili da opada.

- NE MOŽE da se toleriše poređenje tih podataka sa podacima koji dolaze iz Švajcarske ili bilo koje druge zemlje Zapadne Evrope ili razvijenog dela sveta.

- NE MOŽE da se toleriše da SZO ostane u neznanju, da ih niko ne obavesti da objavljuju netačne podatke.

Šta ćemo, dragi moj ministre?

Hoćemo da prebrojimo to kako valja, seljačkom varijantom papir-po-papir, pa da vi SZO pošaljete tačne podatke, ili nećemo ništa da brojimo, a ja da im javim šta prostim guglovanjem svaka šuša ovde može ustanoviti?

tree.gif



Komentari (167)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stasava stasava 18:26 17.08.2009

Bezobrazluk i Ministar

Prva!Posle cu da pisem, i meni treba voda i secer.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:16 18.08.2009

Re: Bezobrazluk i Ministar

Sta su predlozili,sta usvojili,sta i kako dalje...Molim vas.Nemam zivaca da sam sve procitam i o tome razmislim tako da mi je pomoc oko toga zaista potrebna.BTW zena mi je 2.mesec


Javite mi se na kengurica email (ima na sajtu www.majkahrabrost.com) da vam kazem kome da se javite, ako je rec o nadoknadama za trudnicko bolovanje.

Ako ima jos trudnica koje citaju blog, a koje imaju tih problema - svi se javite..
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:31 17.08.2009

Vidi

Ukinuće ti internet ko porodilji mobilni. Da se ne uzbuđuješ... E sad, živimo za dan, kada sve to onako u kompletu istovarimo na sto, lepo sabrano i prežvakano da svaki minstar može da razume. S njima (ministrima) mora kao sa decom, oni lako skliznu u nesporazum, nedorečenost, ako se ostavi malo prostora kao iglene uši, tuda proteraju kamion. Pogotovo ministri koji su eksperti, onda matematika postaje - kreativna nauka, taman koliko je budžet kreativan.
stasava stasava 18:40 17.08.2009

Re: Vidi

S njima (ministrima) mora kao sa decom, oni lako skliznu u nesporazum, nedorečenost, ako se ostavi malo prostora kao iglene uši, tuda proteraju kamion. Pogotovo ministri koji su eksperti, onda matematika postaje - kreativna nauka, taman koliko je budžet kreativan.

Nas Ministar je u nesporazumu sa sabom i svojom funkcijom.
maca22 maca22 22:38 17.08.2009

Re: Vidi

uros_vozdovac
Ukinuće ti internet ko porodilji mobilni.

mrvicak mrvicak 13:35 18.08.2009

Re: Vidi

O boga mu poljubim!
Republički zavod kaže jedno - Gradski drugo...
Inspekcije jedno - "objekti" lečenja drugo...
Ministarstvo jedno - porodilje drugo... i tako u krug...

Šta more tu fali ponajviše od svega?
KOMUNIKACIJA - ne boli, a svima bi nam uštedela energije, zdravlja, života; imali bi jasne informacije i svi radili svoje poslove bolje - VERUJTE DRAGI ZDRAVSTVENI I INI DRŽAVNI UPOSLENICI (tj. svi vi koji radite za nas, bili toga svesni ili ne:), NE BOLI!
stasava stasava 18:37 17.08.2009

Ministar, statistika, maternalna smrtnost

Pa, znala sam. Ne znam samo koga ce sada da nabija na kolac. Republicki zavod za statistiku, Institut Batut, Gradski zavod za zastitu zdravlja....podaci razliciti. ....a svi netacni.....Ministar neobavesten....sutiacija ruzicasta, slicna Svajcarskoj....porodilje umiru.....niko nije kriv...nikada, niujednom slucaju.....mediji krivi sto pisu.....uzas, uzas, uzas....ne mogu da sredim misli...Dajte predloge!
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:45 17.08.2009

Što se tiče Narodnog Fronta...

... to kako "nikome ni dlaka s glave nije falila" u 2008. godini, tj. kako niko, ni majka ni beba, nisu umrle u Narodnom frontu tokom 2008. godine, a kako čusmo više puta od dr Stanojevića po medijima, možete videti ovde:

Broj porođaja, broj živorođene i mrtvorođene dece, smrti odojčadi i prekidi trudnoća u zdravstvenim ustanovama Beograda u 2008. godini, strana 8.
stasava stasava 19:05 17.08.2009

Re: Što se tiče Narodnog Fronta...

. to kako "nikome ni dlaka s glave nije falila" u 2008. godini, tj. kako niko, ni majka ni beba, nisu umrle u Narodnom frontu tokom 2008. godine, a kako čusmo više puta od dr Stanojevića po medijima, možete videti ovde:


Procitala i ne mogu da verujem.
maca22 maca22 20:39 17.08.2009

Re: Što se tiče Narodnog Fronta...

Krugolina Borup
... to kako "nikome ni dlaka s glave nije falila" u 2008. godini, tj. kako niko, ni majka ni beba, nisu umrle u Narodnom frontu tokom 2008. godine, a kako čusmo više puta od dr Stanojevića po medijima, možete videti ovde:

Broj porođaja, broj živorođene i mrtvorođene dece, smrti odojčadi i prekidi trudnoća u zdravstvenim ustanovama Beograda u 2008. godini, strana 8.

1 mrtva porodilja i 8 umrlih beba. Jedan k'o nijedan. Osam k'o nijedan...
anastasija.p anastasija.p 22:26 17.08.2009

Re: Što se tiče Narodnog Fronta...

Sve puta nula... nije losa matematika.
Kao onaj crv iz crtaca.

Znaci neverovatno.
Stalno mislim kako nista sto se desava u Srbiji vise ne moze da me iznenadi.
I opet neko uspe.
maca22 maca22 22:35 17.08.2009

Re: Što se tiče Narodnog Fronta...

Poseban detalj - prof. Stanojević je govorio kako "sve što uđe živo i izađe živo iz Fronta". A u Beogradu jedina umrla porodilja u 2008. je baš tamo.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:00 17.08.2009

Re: Što se tiče Narodnog Fronta...

Poseban detalj - prof. Stanojević je govorio kako "sve što uđe živo i izađe živo iz Fronta". A u Beogradu jedina [umrla porodilja u 2008. je baš tamo.


E, a mislila sam i njemu jedan blog da posvetim, jer on čim izađe u medije, lupi nešto ekstra inspirativno za blog! Pa se posle mislim... bolje da ga ne diram, koliko je lud, on će još i da odgovori, pa ćemo se zavaditi. A ne treba nam to. On se ipak TRUDI da zavede reda u onome u čemu HOĆE da zavede reda. Jedini problem koji ja s njim imam je oko onoga što NEĆE. A to ćemo već da mu objasnimo nekako da mora da hoće, ima dana...

Elem, dr Stanojević se u Utisku nedelje 7. juna nalupao ko Maksim po diviziji! Pa je izrekao i to da kod njega u porodilištu umire jedna na 15.000. Uze ja malopre digitron, da izračunam od 2004 do 2008 koliko je to žena poumiralo, na koliko rođene dece... i biće da umire jedna u 7.000, a ne u 15.000.

Njemu bi stvarno neko trebalo da zabrani da daje izjave za medije dok ne zaposli PR menadžera.
mrvicak mrvicak 13:44 18.08.2009

Re: Što se tiče Narodnog Fronta...

maca22

Krugolina Borup... to kako "nikome ni dlaka s glave nije falila" u 2008. godini, tj. kako niko, ni majka ni beba, nisu umrle u Narodnom frontu tokom 2008. godine, a kako čusmo više puta od dr Stanojevića po medijima, možete videti ovde:Broj porođaja, broj živorođene i mrtvorođene dece, smrti odojčadi i prekidi trudnoća u zdravstvenim ustanovama Beograda u 2008. godini, strana 8.

1 mrtva porodilja i 8 umrlih beba. Jedan k'o nijedan. Osam k'o nijedan...


Jooj, ja stvarno zinula do poda...
Pa kako tako glatko slaže i ostane ne samo živ - već jako živahan... i samouveren...to valjda po maksimi da laž ako ponoviš dovoljno puta, nikakvi je bedni argumenti uzdrmati ne mogu
maca22 maca22 20:40 18.08.2009

Re: Što se tiče Narodnog Fronta...

Ne prepoznaju istinu - pričaju i veruju šta im se sviđa. Milina.
antioksidant antioksidant 18:47 17.08.2009

A znate šta SZO kaže?

Prvo, kaže da zna da postoje ovakve razlike, najčešće, kažu, u zemljama Istočne Evrope (pa, nisu ni oni vesla sisali!).
narocito u zemljama u kojim je isti ministar nekoliko mandata vezano sa nikakvim ovlascenjima (po sopstvenom priznanju) i jos manjoj odgovornosti
stasava stasava 18:58 17.08.2009

Re: A znate šta SZO kaže?

narocito u zemljama u kojim je isti ministar nekoliko mandata vezano sa nikakvim ovlascenjima (po sopstvenom priznanju) i jos manjoj odgovornosti

Ako nece odgovornost, treba mu oduzeti ovlascenja.
antioksidant antioksidant 19:08 17.08.2009

Re: A znate šta SZO kaže?

Ako nece odgovornost, treba mu oduzeti ovlascenja.

on kaze i da nema nikakvih ovlascenja. njega niko ne slusa. moze samo da preti nabijanjem na kolac
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:01 17.08.2009

Re: A znate šta SZO kaže?

on kaze i da nema nikakvih ovlascenja

Ako nema ovlašćenja-prava, onda nema ni obaveze...a to nije dobro, nimalo...
stasava stasava 19:53 17.08.2009

Neobavestenost Ministra

Posebna prica je van statistike. Kako i zbog cega su umrle porodilje? I opet statistika- da li je bar u jednom slucaju dokazan propust lekara? Obzirom na Izvestaje Komisija, stanje je opet ruzicasto- mozda to i nisu porodilje, jer su umrle iz nekih drugih razloga, za koje su verovatno same krive. Svetlanu su u komi setali tri puta iz Beograda do unutrasnjosti i nazad, pa je razlog smrti saobracajni udes, kod Olivere bolest krvnih sudova, Andja nije umrla zato sto nisu radili carski rez tri dana sa dijagnozom tezeg vida preeklampsije, vec zbog fudroajantnog toka bolesti. Tako, ko zna gde ce ih svrstati. Nije ZC Studenica bez razloga krio Andjinu medicinsku dokumentaciju punih 6 meseci. I, evo, po drugi pit se oglusuju o Zakon o dostupnosti informacija od javnog znacaja. Mora Ministar da zna za takve stvari. I mora da ima autoritet da ne dozvoli podredjenima da krse Zakon. I da samo jednom kaze-U zdravstvu se pored lepih stvari desavaju i neke nedopustivo ruzne.
maca22 maca22 20:41 17.08.2009

Re: Neobavestenost Ministra

stasava
stanje je opet ruzicasto- mozda to i nisu porodilje, jer su umrle iz nekih drugih razloga, za koje su verovatno same krive. Svetlanu su u komi setali tri puta iz Beograda do unutrasnjosti i nazad, pa je razlog smrti saobracajni udes, kod Olivere bolest krvnih sudova, Andja nije umrla zato sto nisu radili carski rez tri dana sa dijagnozom tezeg vida preeklampsije, vec zbog fudroajantnog toka bolesti. Tako, ko zna gde ce ih svrstati.

Umrle su od smrti.
mrvicak mrvicak 13:50 18.08.2009

Re: Neobavestenost Ministra

:
Umrle su od smrti.

Baš! To su omiljeni argumeti u igri izvrdavanja odgovornosti zbog javašluka, neprofesionalnosti i sl: statistički i metafizički - pa kad vidimo da se statističkim klimaju nožice staklene, onda očekujmo da pređu na metafizičke - da, nepredvidive su te sile života i smrti, tjaah, svašta se dešava (praćeno mudrim klimanjem duboko zamišljene glave:)
jednatanja jednatanja 19:54 17.08.2009

Kad bi

mogli da te kloniramo pa da zagrebemo sve školske, zdravstvene, poslovne, pravne i ostale protokole i statistike u ovoj zemlji, šta bi sve našli i gde bi nam kraj bio, ej!

Svaka čast!!
scabies scabies 19:56 17.08.2009

Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Pošto ja ŽELIM i MORAM da verujem da vi pojma niste imali kako naši lekari po porodilištima popunjavaju
A šta je gore? Mislim, da zna ili ne zna?
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:01 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

A sta je gore? Mislim, da zna ili ne zna?


Pa, ne valja nijedno, ali je gore da zna, no trpi.
Mada, ja mislim da mogu da pretpostavim šta se tu desilo (ako on ne zna).
Hoćeš čuješ?
scabies scabies 20:04 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Mada, ja mislim da mogu da pretpostavim šta se tu desilo (ako on ne zna).
Hoćeš čuješ?
Hoću, naravno.
antioksidant antioksidant 20:05 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

ali je gore da zna, no trpi.

trpi?
zanimljiv izbor reci
vrlo blagonaklon

mada verovatno podatke popunjavaju po razlicitim kriterijumima (da li se smrt desila kada je porodjaj vec poceo ili je nastupila 7 dana po porodjaju....)

statistika se frizira. ne bih voleo da je svesno.
scabies scabies 20:07 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

trpi?
zanimljiv izbor reci
A i ja je samo gledam. Hoću reći-čitam
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:09 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Hoću, naravno


Ako pogledaš tabelu maternalne smrtnosti, stopa je do 2005. godine bila tu i tamo, u opadanju, polupodnošljiva. A onda je 1. januara 2005. na snagu stupio novi obrazac za prijavu smrti i rođenja, s detaljnim uputstvom kako da se popunjava i kako da se šifrira. I prateći to, veći broj lekara je prijavio veći broj umrlih porodilja, te 2005. i 2006. godine imamo nagli porast stope maternalne smrtnosti. E, moja ti je pretpostavka da je onda, videvši to, naš ministar koji mnogo voli statistiku, popizdeo, sakupio stručnjake na neku nacionalnu konferenciju, pa vikao, lupao šakom o sto i nabijao na kolac, naređujući da maternalna smrtnost mora da se smanji!

Ono što je on mislio, bilo je da lekari poboljšaju kvalitet svog rada i usluge, naravno. A lekari ko lekari, krenuli linijom manjeg otpora, pa odlučili da problem reše - statistikom. Lakše je, manje znoja treba.

Misliš da je nemoguće?
antioksidant antioksidant 20:12 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Misliš da je nemoguće?

mislim, jer sumnjam u
Ono što je on mislio, bilo je da lekari poboljšaju kvalitet svog rada i usluge, naravno

naravno


salim se, ali i ja verujem da je pitanje "popunjavanja obrazaca"
scabies scabies 20:12 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Misliš da je nemoguće?
Mislim da je moguće.
Nego mi je interesantno kako kod tebe nema nijedna mogućnost koja bi mogla da eventualno baci kakvu malu-malecq senq na Tomicino svetlo ministrovanje
antioksidant antioksidant 20:14 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Nego mi je interesantno kako kod tebe nema nijedna mogućnost koja bi mogla da eventualno baci kakvu malu-malecq senq na Tomicino svetlo ministrovanje

pazi, ozbiljno zvuci taj kolac. nije joj se saliti
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:17 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

mada verovatno podatke popunjavaju po razlicitim kriterijumima (da li se smrt desila kada je porodjaj vec poceo ili je nastupila 7 dana po porodjaju....)


Problem i jeste u tome što previše razmišljaju svojom glavom, umesto da se drže šifrarnika. A šifrarnika evo ovde:

Šifre O00-O99
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 20:21 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Nego mi je interesantno kako kod tebe nema nijedna mogućnost koja bi mogla da eventualno baci kakvu malu-malecq senq na Tomicino svetlo ministrovanje

Scabies, treba ti to da kažeš Tomici. On tvrdi da ga Branka čereči na blogu!
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:21 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Nego mi je interesantno kako kod tebe nema nijedna mogućnost koja bi mogla da eventualno baci kakvu malu-malecq senq na Tomicino svetlo ministrovanje


Vidi, ne mogu da kažem da mi kojekakve varijante nisu padale na pamet.
Ali moram ljudi da vas molim da me razumete.
Ja NE SMEM sebi da dozvolim da sumnjam u ministra.
Ministar nam je pružio ruku, i rekao da hoće da radi na poboljšanju stanja i uslova u porodilištu.
Ako posumnjam u ministra - jedinog koji je rekao da hoće da nam bude partner - šta onda?
Onda jedino da teram sve u pičku materinu, da dižem ruke od svega, i da se selim iz ove zemlje!

Dakle, nije da mi ne pada na pamet da posumnjam, nego NE SMEM sebi da dozvolim da posumnjam.
Ubilo bi me da posumnjam.

Jel to tako teško razumeti?
antioksidant antioksidant 20:23 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Problem i jeste u tome što previše razmišljaju svojom glavom, umesto da se drže šifrarnika. A šifrarnika evo ovde:

koliko vidim, najveci problem srpskog zdravstva je vodjenje dokumentacije

ozbiljno, ne bi valjalo ako se statistika svesno frizira
scabies scabies 20:25 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Scabies, treba ti to da kažeš Tomici.
Čim ga vidim.
antioksidant antioksidant 20:25 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Ako posumnjam u ministra - jedinog koji je rekao da hoće da nam bude partner - šta onda?
Onda jedino da teram sve u pičku materinu, da dižem ruke od svega, i da se selim iz ove zemlje!

Dakle, nije da mi ne pada na pamet da posumnjam, nego NE SMEM sebi da dozvolim da posumnjam.
Ubilo bi me da posumnjam.

Jel to tako teško razumeti?

kru, sumnjaj u tomicu slobodno. nemoj da sumnjas u sebe i u javnost. a tomica ce igrati kako se zvizdi dok god je osvetljen. samo ti pisi o njemu, idi po televizijama a sto se vise budemo priblizavali izborima bice sve vise rezultata.
scabies scabies 20:32 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Jel to tako teško razumeti?
Izvini, opet ja preterala...
Ja bih samo volela kad bi ti imala bar malo razumevanja za one sa manje moći i odgovornosti.
maca22 maca22 20:44 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Krugolina Borup
Onda jedino da teram sve u pičku materinu, da dižem ruke od svega, i da se selim iz ove zemlje!
Ej! Ne može. Pa ja treba ovde da ostanem.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:00 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Scabies, treba ti to da kažeš Tomici. On tvrdi da ga Branka čereči na blogu!


Isključivo iz dobre namere, i za njegovo dobro.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:01 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Ja bih samo volela kad bi ti imala bar malo razumevanja za one sa manje moći i odgovornosti


Misliš na lekare?
scabies scabies 21:30 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Misliš na lekare?
Ma ne, nego na spremačice i ložače.
miloradkakmar miloradkakmar 22:34 17.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

spartanka_afrodita
Nego mi je interesantno kako kod tebe nema nijedna mogućnost koja bi mogla da eventualno baci kakvu malu-malecq senq na Tomicino svetlo ministrovanje

Scabies, treba ti to da kažeš Tomici. On tvrdi da ga Branka čereči na blogu!

Što se jednostavno ne pojavi i spreči sopstveno čerečenje na blogu Brankinom ?
Je l' on ..... ?
Pitam se !
pearl61 pearl61 12:13 18.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Ako posumnjam u ministra - jedinog koji je rekao da hoće da nam bude partner - šta onda?
Onda jedino da teram sve u pičku materinu, da dižem ruke od svega, i da se selim iz ove zemlje!

Dakle, nije da mi ne pada na pamet da posumnjam, nego NE SMEM sebi da dozvolim da posumnjam.
Ubilo bi me da posumnjam.

Jel to tako teško razumeti?
kru, sumnjaj u tomicu slobodno. nemoj da sumnjas u sebe i u javnost. a tomica ce igrati kako se zvizdi dok god je osvetljen. samo ti pisi o njemu, idi po televizijama a sto se vise budemo priblizavali izborima bice sve vise rezultata.

Bas se evo trudim da razumem i jasno mi je da moras pomalo da tancujes ne bi li izboksovala neki boljitak,ali svima je odavno vec jasno,Tomica je najpre politicar,pa tek onda ministar zdravlja,a nase politicare krase vec svi znamo kakve osobine,lazi ,mazi,precuti ,zabasuri,cekaj da prodje frka,a samo pred izbore zamazi oci nekim dobrim delom.Kada je Tomica gostovao u ZC Kragujevac Milan Popovic,suprug pokojne Andjelke,je dosao da napravi medijski rsum,jer mu je njihovih igara odavno preko glave.Ubedise ga da razgovara sa Tomicom,koji ga je citav sat ubedjivao i cvrsto obecao da ce uciniti sve sto je u njegovoj moci da se pronadje krivac za Andjinu smrt.I sta je uradio-- NISTA!Nije Arsica i ekipu cak naterao ni da odgovore na postavljena im pitanja.Bice pre da ih je savetovao da to ni slucajno ne urade.Sto znaci,ili je licemer nevidjeni,ili su mu moci zanemarivo male.
E sad stvarno nemam dileme,Haj-ka i to zestoka!
sofianada sofianada 12:40 18.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

Nije Arsica i ekipu cak naterao ni da odgovore na postavljena im pitanja.Bice pre da ih je savetovao da to ni slucajno ne urade.Sto znaci,ili je licemer nevidjeni,ili su mu moci zanemarivo male.
E sad stvarno nemam dileme,Haj-ka i to zestoka!

A ja ne mogu da zaboravim kako se ponasao kada je ZC Studenica krila Andjinu dokumentaciju 6 meseci. Povereniku je obecao razresenje problema, rekao da ce kontaktirati dr Arsica i samo neki dan posle toga za Vreme izjavio da on nijednoj ustanovi ne moze decidirano da naredi da da dokumentaciju , jer bi to bilo protivno Zakonu. A, pokazalo se da su krsili Zakon nedavanjem, odnosno skrivanjem.
maca22 maca22 13:46 18.08.2009

Re: Smrt lekarima-ziveo Tomica!

sofianada
Povereniku je obecao razresenje problema, rekao da ce kontaktirati dr Arsica i samo neki dan posle toga za Vreme izjavio da on nijednoj ustanovi ne moze decidirano da naredi da da dokumentaciju , jer bi to bilo protivno Zakonu. A, pokazalo se da su krsili Zakon nedavanjem, odnosno skrivanjem.
corn mouth corn mouth 20:08 17.08.2009

...

opet hajka na tomicu.


dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:46 17.08.2009

Re: ...

corn mouth
opet hajka na tomicu.





a on ostaje dozivotno na tom mestu i nikom nista, a do sada je barem cetiri puta trebao da da ostavku, a Boga mi da bude i smenjen.
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:58 17.08.2009

Re: ...

opet hajka na tomicu.


Isključivo iz dobre namere, i za njegovo dobro.
corn mouth corn mouth 21:55 17.08.2009

Re: ...

Isključivo iz dobre namere, i za njegovo dobro.

maca22 maca22 21:30 17.08.2009

Ko je ZA?!

A da bilo kojoj "radnoj grupi" koja bi ovo radila bez mene, verujem - ne mogu. Dakle, ili ja ili potop!

Krugolina Borup Krugolina Borup 21:39 17.08.2009

Re: Ko je ZA?!

Nebitno, Maco.
Bitno je samo da ministar bude "za".
E, baš me zanima hoće li biti "za".
scabies scabies 21:43 17.08.2009

Re: Ko je ZA?!

odmah da vam kažem da ću da potpišem šta god treba, da se nad Biblijom zakunem da ću čuvati privatnost osoba čije ću podatke čitati, ma ni Haškom tribunalu neću da kažem, makar me u tamnicu stavili!
Ne znam da li će to baš moći. Mada možda bude dovoljno da se učlaniš u G17
maca22 maca22 21:58 17.08.2009

Re: Ko je ZA?!

scabies
Ne znam da li će to baš moći. Mada možda bude dovoljno da se učlaniš u G17

Onda ću da je jurim za akcije. Bolje da se držimo belih mantila. lol
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:04 17.08.2009

Re: Ko je ZA?!

El se ti mantili zakopčavaju na napred ili na pozadi?...
maca22 maca22 23:20 17.08.2009

Re: Ko je ZA?!

Joj, evo ga transkript iz Utiska nedlje, ovde više puta pominjanog reprezentativnog intelektualca, sudskog vještaka:

Bokun: I to je jedna od vrlo čestih manipulacija, budući da sam zakleti sudski veštak već preko četiri decenije, stalno se kaže - e veštaci će ga izvaditi, e nema greške, oni su solidarni. Oni neće jedan protiv drugoga. To su nekakve srednjovekovne priče se spominju o cehu lekarskom. To jednostavno nije, ne odgovara istini. Ja 45 godina sam veštak sudski i znam da jednostavno nema toga, jer sve podleže, sve je na papiru napisano i podleže jednoj strani koja je odbrana, drugoj koja je tužilačka. Tako da ti si tu između, ti moraš da braniš struku. Dakle, tu je jednostavno, kažem, opet kriva dioptrija kojom se manipuliše, gde se unosi nesigurnost, a ja neću o konkretnom slučaju da govorim jer kao veštak, nije korektno da govorim o nečemu što ne... ali govoreći generalno, svi govore o temperaturi 40, niko ne kaže da možda majka hoće da zadrži toga muža, pa pravi detetu, pere ga u hladnoj vodi da dobije temperaturu, da bi na bolesno dete izazvala sentiment. Znate, vi kao sudski veštak, vi analizirate sve. Svi počinju od temperature 40, koja je dramatična, koju doktorka nije prepoznala ovo, ono. Čujte sad se dogodilo isto, kad smo na nivou incidenta, dvoje studenata su se zagušili usled požara jednoga, niko nije tražio da komandant vatrogasne brigade da ostavku, jer nije na vreme požar zagasio, kako se kaže, a ovde se traži ostavka od direktorice doma zdravlja, koja ni luk jela, ni luk mirisala. Dakle, ne može se tako. Znate, došla je jedna, ne znam sada, pod jedan dan je pet ravnatelja, direktora, kako se kaže, bolnica, skinute glave. Pa ne možeš tako, znate, tu je 200 godina radnog staža lekarskog. U medicinu od '45. koliko ja pratim su uvek išli najbolji studenti, đaci gimnazijalci, vukovci. Znate inteligencija raste do osamnaeste, najdalje dvadesete godine, posle ti možeš da naučiš violinu ili engleski, ali inteligencija, dakle, ko je u gimnaziji pametan, taj je pametan, posle toga ti naučiš struku. Dakle, mi smo pozitivno selekcionirani odavno, vukovci na medicinu, a ovi koji odu tamo, završi, ne završi, onda iz kompleksa, imate jako puno propalih studenata medicine, neiživljenih, koji odu u žurnalistiku... znam, jer sam dugo i u žurnalistici i onda se kompleks, znate, iz kompleksa, stalno prate medicinu i onda incidentno analiziraju.

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:55 18.08.2009

Re: Ko je ZA?!

Definitivno pozadi.
apach92 apach92 08:21 18.08.2009

Re: Ko je ZA?!

maca22
Joj, evo ga transkript iz Utiska nedlje, ovde više puta pominjanog reprezentativnog intelektualca, sudskog vještaka:
Bokun: I to je jedna od vrlo čestih manipulacija, budući da sam zakleti sudski veštak već preko četiri decenije, stalno se kaže - e veštaci će ga izvaditi, e nema greške, oni su solidarni. Oni neće jedan protiv drugoga. To su nekakve srednjovekovne priče se spominju o cehu lekarskom. To jednostavno nije, ne odgovara istini. Ja 45 godina sam veštak sudski i znam da jednostavno nema toga, jer sve podleže, sve je na papiru napisano i podleže jednoj strani koja je odbrana, drugoj koja je tužilačka. Tako da ti si tu između, ti moraš da braniš struku. Dakle, tu je jednostavno, kažem, opet kriva dioptrija kojom se manipuliše, gde se unosi nesigurnost, a ja neću o konkretnom slučaju da govorim jer kao veštak, nije korektno da govorim o nečemu što ne... ali govoreći generalno, svi govore o temperaturi 40, niko ne kaže da možda majka hoće da zadrži toga muža, pa pravi detetu, pere ga u hladnoj vodi da dobije temperaturu, da bi na bolesno dete izazvala sentiment. Znate, vi kao sudski veštak, vi analizirate sve. Svi počinju od temperature 40, koja je dramatična, koju doktorka nije prepoznala ovo, ono. Čujte sad se dogodilo isto, kad smo na nivou incidenta, dvoje studenata su se zagušili usled požara jednoga, niko nije tražio da komandant vatrogasne brigade da ostavku, jer nije na vreme požar zagasio, kako se kaže, a ovde se traži ostavka od direktorice doma zdravlja, koja ni luk jela, ni luk mirisala. Dakle, ne može se tako. Znate, došla je jedna, ne znam sada, pod jedan dan je pet ravnatelja, direktora, kako se kaže, bolnica, skinute glave. Pa ne možeš tako, znate, tu je 200 godina radnog staža lekarskog. U medicinu od '45. koliko ja pratim su uvek išli najbolji studenti, đaci gimnazijalci, vukovci. Znate inteligencija raste do osamnaeste, najdalje dvadesete godine, posle ti možeš da naučiš violinu ili engleski, ali inteligencija, dakle, ko je u gimnaziji pametan, taj je pametan, posle toga ti naučiš struku. Dakle, mi smo pozitivno selekcionirani odavno, vukovci na medicinu, a ovi koji odu tamo, završi, ne završi, onda iz kompleksa, imate jako puno propalih studenata medicine, neiživljenih, koji odu u žurnalistiku... znam, jer sam dugo i u žurnalistici i onda se kompleks, znate, iz kompleksa, stalno prate medicinu i onda incidentno analiziraju.



oooo opet ovaj intelektualac. Meni samo nije jasno kako neko ovo moze da pusti u medije da lupeta ovako. Ovo treba tuci - ovakvi su najgori.
qrats qrats 09:45 18.08.2009

Re: Ko je ZA?!

maca22
Joj, evo ga transkript iz Utiska nedlje, ovde više puta pominjanog reprezentativnog intelektualca, sudskog vještaka:
Bokun: I to je jedna od vrlo čestih manipulacija, budući da sam zakleti sudski veštak već preko četiri decenije, stalno se kaže - e veštaci će ga izvaditi, e nema greške, oni su solidarni. Oni neće jedan protiv drugoga. To su nekakve srednjovekovne priče se spominju o cehu lekarskom. To jednostavno nije, ne odgovara istini. Ja 45 godina sam veštak sudski i znam da jednostavno nema toga, jer sve podleže, sve je na papiru napisano i podleže jednoj strani koja je odbrana, drugoj koja je tužilačka. Tako da ti si tu između, ti moraš da braniš struku. Dakle, tu je jednostavno, kažem, opet kriva dioptrija kojom se manipuliše, gde se unosi nesigurnost, a ja neću o konkretnom slučaju da govorim jer kao veštak, nije korektno da govorim o nečemu što ne... ali govoreći generalno, svi govore o temperaturi 40, niko ne kaže da možda majka hoće da zadrži toga muža, pa pravi detetu, pere ga u hladnoj vodi da dobije temperaturu, da bi na bolesno dete izazvala sentiment. Znate, vi kao sudski veštak, vi analizirate sve. Svi počinju od temperature 40, koja je dramatična, koju doktorka nije prepoznala ovo, ono. Čujte sad se dogodilo isto, kad smo na nivou incidenta, dvoje studenata su se zagušili usled požara jednoga, niko nije tražio da komandant vatrogasne brigade da ostavku, jer nije na vreme požar zagasio, kako se kaže, a ovde se traži ostavka od direktorice doma zdravlja, koja ni luk jela, ni luk mirisala. Dakle, ne može se tako. Znate, došla je jedna, ne znam sada, pod jedan dan je pet ravnatelja, direktora, kako se kaže, bolnica, skinute glave. Pa ne možeš tako, znate, tu je 200 godina radnog staža lekarskog. U medicinu od '45. koliko ja pratim su uvek išli najbolji studenti, đaci gimnazijalci, vukovci. Znate inteligencija raste do osamnaeste, najdalje dvadesete godine, posle ti možeš da naučiš violinu ili engleski, ali inteligencija, dakle, ko je u gimnaziji pametan, taj je pametan, posle toga ti naučiš struku. Dakle, mi smo pozitivno selekcionirani odavno, vukovci na medicinu, a ovi koji odu tamo, završi, ne završi, onda iz kompleksa, imate jako puno propalih studenata medicine, neiživljenih, koji odu u žurnalistiku... znam, jer sam dugo i u žurnalistici i onda se kompleks, znate, iz kompleksa, stalno prate medicinu i onda incidentno analiziraju.


ovo jeste bilo malo odavno, ali ne fali ništa da se opet podsetimo...

g. bokun deluje na prvi pogled fino, ali kad se ovo pročita...da ne budemo baš grubi i da kažemo da očigledno nije normalan, nego da pokušamo da objasnimo godinama - možda je samo odrtaveo???
purenjak purenjak 12:47 18.08.2009

Re: Ko je ZA?!

ate

Kaze nas narod..." kad lekar pogresi-zemlja pokrije"
Danas je to .."kad lekar pogresi-zemlja,sudki vestak i lekarska komora pokrije"!!!
stasava stasava 02:29 19.08.2009

Re: Ko je ZA?!

Danas je to .."kad lekar pogresi-zemlja,sudki vestak i lekarska komora pokrije"!!!

Danas, sutra ne sme da bude tako, zavisi od nas.
kiselkasta kiselkasta 06:56 18.08.2009

preporuka

komentarisati ne mogu jer sam zapenila toliko da i meni treba ona kosulja sto se veze na ledjima
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 09:53 18.08.2009

da li je neko...

...gledao Beogradsku hroniku na RTS1 prosle nedelje u sredu ili cetvrtak kada im je gost bio dr Dusan Stanojevic iz GAK Narodni front?
Cula sam da je lupetao neverovatne gluposti i da je po obicaju na drzak i bezobziran nacin komentarisao porodilje i njihova prava pokusavajuci da bude duhovit sa krajnje neprimerenim poredjenjima i metaforama, a kako ja to nisam gledala treba mi potvrda bar sa jos par strana o tome sto je govorio.
maca22 maca22 10:20 18.08.2009

Re: da li je neko...

A šta, nešto je novo lupao?
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 10:48 18.08.2009

Re: da li je neko...

A šta, nešto je novo lupao?

Koliko ja shvatih ovu trudnicu sa kojom sam razgovarala (u 8. mesecu trudnoce, drugorotka, rizicna trudnoca zbog godina, inace vlasnica pet shop-a gde redovno svracam) rekao je nesto u stilu:

- da za izabranog ginekologa u NF treba platiti 40.000 din, jer sta ocekuete sto bi neko dolazio u sred noci a da mu se za to ne plati
- da je to isto kao kada bi novinarka u sred Dnevnika 2 na RTS usetala i rekla da ona hoce sad malo da vodi Beogradsku horniku i tako sama uredjuje i odredjuje program, da isto tako porodilje ne mogu da odredjuju raspored rada lekara (poredjenje sa kojim se novinarka u hronici zdusno slozila)
- na pitanje zasto se u NF epidural placa dok se u drugim porodilistima ne placa (to je pitanje novinarke kako je meni preneseno) rekao je da je on u sustinu protiv epidurala, ali da to sto se u nekim drugim porodilistima ne placa to je samo tako na izgled jer se desava da porodilja u njima uopste ne moze da dobije epidural, dok u NF ko god plati garantovano ga dobije sem u vrlo izuzetnim situacijama, medicinski indikovanim, kad se zeni uplacen novac vraca
- da je spominjao neku metaforu vezanu za neke zivuljke ali se sad ne secam sta je tacno bilo u pitanju pa ne bih i ja da lupam
- i nesto u stilu: sta zene hoce da se poradjaju kako hoce?!

Podvacim ovo je ono sto je meni prepricano. Emisiju nisam gledala i ne znam koliko je sve verno preneto.
antioksidant antioksidant 11:16 18.08.2009

Re: da li je neko...

gledao sam ja i nije bilo toliko lose (malo je i stigma na coveka)

rekao je otprilike to sto si gore i prenela ali dosta blaze

sto se tice epidurala, poenta mu je bila da se u nf obavlja veci broj porodjaja pod epiduralom nego u porodilistima gde se epidural ne placa jer "tamo negde" gde se ne placa nema dovoljno uslova da svaka porodilja koja to zeli dobije epidural. rekao je da je on licno protiv epidurala ali da svaka porodilja koja to plati epidural i dobije.

oko dolaska izabranog lekara je uglavnom to - to s tim sto je meni licno nejasno da li zena moze u nf da dovede svog privatnog lekara koji ne radi u nf? (a sto se tice dozvole za tako nesto od strane nacelnika (primer urednika televizije i samostalnog pojavljivanja u programu bez dozvole) meni to i zvuci logicno)

starogrcki nije pominjao
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 11:27 18.08.2009

Re: da li je neko...

gledao sam ja i nije bilo toliko lose (malo je i stigma na coveka)

rekao je otprilike to sto si gore i prenela ali dosta blaze

Puno ti hvala AO! Puno mi znaci tvoj dozivljaj emisije, jer zena koja mi je pricala je vrlo uzbudjena posto treba za mesec dana da se porodi i nije sigurna da li ce njena lekarka (iz NF koja joj vodi celu trudnocu, naravno kombinacija privatna ordinacija+redovan posao u NF) moci da bude uz nju ili ce morati da je plati 40.000 din. Korisno je uvek ukrstiti razlicite perspektive istog dogadjaja.
Veliki pozdrav!
antioksidant antioksidant 11:44 18.08.2009

Re: da li je neko...

i nije sigurna da li ce njena lekarka (iz NF koja joj vodi celu trudnocu, naravno kombinacija privatna ordinacija+redovan posao u NF) moci da bude uz nju ili ce morati da je plati 40.000 din. Korisno je uvek ukrstiti razlicite perspektive istog dogadjaja.
Veliki pozdrav!

koliko sam ja stanojevica ukacio - morace da plati tih 40 000 rsd, ali joj predlazem da to odmah organizuje sa svojom lekarkom (da prestane da joj placa preglede u ordinaciji jer veci deo tih 40 000 rsd i ide lekaru (mislim nekih 75%)).

inace - taj istovremeni rad privatno i u drzavnom sistemu je ZLO (za koje je direktno zasluzan tomica)

a te uplate na blagajni klinike pa lekar dobije 75% a klinika 25% je LEGALIZOVANA KORUPCIJA (opet naravno tomica)
debelica debelica 11:56 18.08.2009

Re: da li je neko...

Svakako treba platiti licnog ginekologa, to je uobicajena procedura i ovde u Svajcarskoj, ali to se radi preko privatnog osiguranja, a ne onako kako doktor Stankovic predlaze: pare na ruke. S druge strane tu privilegiju privatnog ginekologa ovde retko ko praktikuje, jer su SVI ginekolozi koji rade u porodilistima srucni, ljubazni i savesni...Svako poredjenje sa voditeljkama RTS-a je potpuno nedolicno i prilicno nepromisljeno.
Osim toga, koga jos interesuje njegovo licno misljenje vezano za epidural. Pitanje je bilo vezano za dodatno placanje i uslove pod kojima se epidural dobija. A tek ti njihovi uslovi i nedostatak anesteziologa, to je tek za povracanje. U citavom belom svetu anesteziolog dodje, postavi epidural i ode. To traje ukupno 10 minuta, cak i manje. Ovo govorim iz licnog iskustva i iskustva mojih mnogobrojnih drugarica i rodjaka rastrkanih po celom svetu. Svuda je isto osim kod nas. SVAKA babica je obucena da sama dozira kolicinu anestezije i vodi racuna kada ce se doza povecati, a kada ne.
I na kraju; DA, SVAKA ZENA IMA PRAVO DA SE PORODI KAKO HOCE!!!
Odoh, lose mi je...
maca22 maca22 12:50 18.08.2009

Re: da li je neko...

debelica
S druge strane tu privilegiju privatnog ginekologa ovde retko ko praktikuje, jer su SVI ginekolozi koji rade u porodilistima srucni, ljubazni i savesni...

Upravo.

I kako to "svako" dobije epidural u Frontu? Pa imamo blog gde su ženu vaspitavali da podmićuje time sto joj NISU dali epidural koji je platila Epidural kao oruzje vaspitavanja.
Jel to svako dobije epidural, kao što sve što uđe živo i izađe živo kod njega?

debelica
A tek ti njihovi uslovi i nedostatak anesteziologa, to je tek za povracanje. U citavom belom svetu anesteziolog dodje, postavi epidural i ode. To traje ukupno 10 minuta, cak i manje. Ovo govorim iz licnog iskustva i iskustva mojih mnogobrojnih drugarica i rodjaka rastrkanih po celom svetu. Svuda je isto osim kod nas. SVAKA babica je obucena da sama dozira kolicinu anestezije i vodi racuna kada ce se doza povecati, a kada ne.
I na kraju; DA, SVAKA ZENA IMA PRAVO DA SE PORODI KAKO HOCE!!!
Odoh, lose mi je...

Preporuka k'o vrata za vaš tekst!
antioksidant antioksidant 13:00 18.08.2009

Re: da li je neko...

I kako to "svako" dobije epidural u Frontu?

pitaj stanojevica ali preporucujem na starogrckom (on druge jezike izgleda ignorise)
4krofnica 4krofnica 13:08 18.08.2009

Re: da li je neko...

starogrcki nije pominjao

pohvalno!
maca22 maca22 13:32 18.08.2009

Re: da li je neko...

debelica
Svako poredjenje sa voditeljkama RTS-a je potpuno nedolicno i prilicno nepromisljeno.
Osim toga, koga jos interesuje njegovo licno misljenje vezano za epidural. Pitanje je bilo vezano za dodatno placanje i uslove pod kojima se epidural dobija.

A i kad smo kod ličnog mišljenja... ne znam, jel i urološke operacije promene pola radi sa epiduralnom, ili totalnom anestezijom, ili bez nje?
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 13:09 19.08.2009

dr Stanojevic

gledao sam ja i nije bilo toliko lose (malo je i stigma na coveka)

rekao je otprilike to sto si gore i prenela ali dosta blaze

Posto sam ovo pitanje pokrenula zelim sada i da ga dopunim u svetlu novih informacija.
Naime uz pomoc i smernice antioksidanta i veliku pomoc nasih prijatelja iz EBART Medijske dokumentacije dosli smo do snimka gostovanja dr Stanojevica u Beogradskoj hronici (u petak, 7. avgusta 2009). Odgledala sam sve i moram reci da nije uopste bilo tako negativno kako je meni prepricano, vec bas kao sto je AO naveo. Pored toga dr Stanojevic NIJE REKAO da je protiv epiduralne anestezije i da zena ne moze da bira kako ce da se poradja, vec naprotiv da je on za epidural i da se zalaze da to bude standardna usluga dostupna svakoj zeni koja se ne bi placala i da smatra da svakoj zeni maksimalno treba olaksati porodjaj i omoguciti joj da bude izveden na najbezbolniji i najbezbedniji nacin za nju.

Hvala AO i EBARTu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:24 19.08.2009

Re: dr Stanojevic

Upravo odgledala i ja.
Stvarno, izuzetno pozitivno.
Prvo i osnovno: čovek jasno i glasno rekao da je za to da epidural bude dostupan svakoj ženi, na zahtev, da ne mora posebno da se plaća, dakle imamo osnova da se zajedno s njim borimo da to bude bar u Frontu.

O epiziotomiji i prisustva ocu porođaju ni reči.
Moramo da nađemo načina da mu objasnimo da on i to hoće!
mrvicak mrvicak 13:47 19.08.2009

Re: dr Stanojevic

Krugolina Borup
Upravo odgledala i ja.Stvarno, izuzetno pozitivno.Prvo i osnovno: čovek jasno i glasno rekao da je za to da epidural bude dostupan svakoj ženi, na zahtev, da ne mora posebno da se plaća, dakle imamo osnova da se zajedno s njim borimo da to bude bar u Frontu.O epiziotomiji i prisustva ocu porođaju ni reči.Moramo da nađemo načina da mu objasnimo da on i to hoće!


I ja mislim. I pride mislim da nije nemoguće da mu stvarno i objasnimo i da ga za neko vreme gledamo kako i to propagira naokolo
pssst, nećemo mu pominjemo ona nesrećna objašnjenja zašto nema uslova za prisustvo oca u frontu... samo nek on lepo obrne ćurak, sve ćemo mu oprostimo
maca22 maca22 13:47 19.08.2009

Re: dr Stanojevic

spartanka_afrodita
Pored toga dr Stanojevic NIJE REKAO da je protiv epiduralne anestezije i da zena ne moze da bira kako ce da se poradja, vec naprotiv da je on za epidural i da se zalaze da to bude standardna usluga dostupna svakoj zeni koja se ne bi placala i da smatra da svakoj zeni maksimalno treba olaksati porodjaj i omoguciti joj da bude izveden na najbezbolniji i najbezbedniji nacin za nju.
Čudo jedno šta su gluvi telefoni.


Dakle, bravo za Stanojeviča, odličan i pozitivan stav!
Krugolina Borup
čovek jasno i glasno rekao da je za to da epidural bude dostupan svakoj ženi, na zahtev, da ne mora posebno da se plaća, dakle imamo osnova da se zajedno s njim borimo da to bude bar u Frontu.
Naravno.

Krugolina Borup
O epiziotomiji i prisustva ocu porođaju ni reči.
Moramo da nađemo načina da mu objasnimo da on i to hoće!
mrvicak mrvicak 13:49 19.08.2009

Re: dr Stanojevic

Bože, kakav je to lik!
Stvarno me na jedan svojevrstan način fascinira
maca22 maca22 13:51 19.08.2009

Re: dr Stanojevic

mrvicak
Bože, kakav je to lik!
Stvarno me na jedan svojevrstan način fascinira

Ja bih mnogo volela da idem u kafanu s njim.
(a u Front baš i ne. dok ne prepozna da želi sve što i Krugolina )
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 14:00 19.08.2009

Re: dr Stanojevic

Ja bih mnogo volela da idem u kafanu s njim.

A ne vuce te da ti bude vodic kroz Grcku i da te uci prakticnoj primeni starogrckog
maca22 maca22 14:22 19.08.2009

Re: dr Stanojevic

spartanka_afrodita
A ne vuce te da ti bude vodic kroz Grcku i da te uci prakticnoj primeni starogrckog
U početku beše reč. i reč beše u naših nad-lekara.

Ja ne znam kako vas dve nije sramota da čuvare Prvih znanja opterećujete prizemnim stvarima.
odpocetka odpocetka 10:56 18.08.2009

Jasta da je bezobrazluk...

I bezobrazluk i neko i/ili mnogi niti znaju niti rade svoj posao.

Verovatnoca i statistika su veoma dobro orudje u rukama onoga ko a) zna i razume kako alat radi i b) voljan je da alat upotrebi gde god moze i treba. Samo iz tabele se odmah videlo da je nesto sumnjivo sa prijavljenim stanjem stvari iz 2002, 2004 i 2007, za ovo poslednje je vec u blogu bilo neosporivih dokaza da nije 0. Jedan/na od onih ko ne radi svoj posao je i - ministar, odn./i, odgovarajuci pomocnik/ca. Kako uopste pomislis da zvanicno prijavis broj SZO koji je toliko ocigledno pogresan?! A pri tome ne razmislis i zatrazis moguce brljotine. I naravno, pokusas da ih ispravis...
sofianada sofianada 12:26 18.08.2009

Komisije, lekari, vukovci, porodilje

Znaci, lekari su vukovci a novinari su propali studenti medicine. Isfrustrirani, oni se usudjuju da pisu o problemima u zdravstvu. Ocenjuju i procenjuju bivse, dobre ucenike, sram ih bilo, pisu cak i o tome da porodilje umiru, a videli smi sta statistika lepo i jasno kaze. Tema sledeceg bloga moze da bude sta statistika kaze o dokazanim lekarskim propustima. Pa, za edukaciju clanova komisija pri Zdravstvenoj inspekciji , koja procenjuje strucnost rada i vodjenja dokumentacije, dobijena je pozamasna suma od IPA - Evropske komisije. A, videli smo kako rade. Bivsi vukovci su sa Andjom, porodiljom sa pretecom eklampsijom, u pratnju poslali najiskusniju babicu, jer po recima dr Arsica, Andja nije bila zivotno ugrozena. Doduse, mozda je i babica bila vukovac, razume se zena, zna i koju terapiju da prepise, sve zna. Kaze sudski vestak da oni brane struku, a ne lekare. Daj da vidimo koliko je to tacno. Ubedjena sam da dok ne ukljucimo svet u ovo nase vrzino kolo, nema mnogo vajde. Neobicno me interesuje da li oni lazu sebe ili nas svesno? Mora da se osnuje neko nezavisno telo koje ce da se pozabavi ovim problemima. Ali, zaista nezavisno.
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:07 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

sofianada
Tema sledeceg bloga moze da bude sta statistika kaze o dokazanim lekarskim propustima.


Koristeći metodologiju Ministarstva zdravlja i Dr Stanojevića imam obavezu da predstavim ovaj važan dokument, spisak dokazanih lekarskih grešaka u Srbiji

www.dodaj.rs/f/25/BZ/60eidRS/1.pdf

ovo linkovanje nikako ne radi, iskopirajte adresu i otvorite dokument...

maca22 maca22 13:11 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

sofianada
Ubedjena sam da dok ne ukljucimo svet u ovo nase vrzino kolo, nema mnogo vajde.
Da.
sofianada
Neobicno me interesuje da li oni lazu sebe ili nas svesno? Mora da se osnuje neko nezavisno telo koje ce da se pozabavi ovim problemima. Ali, zaista nezavisno.
Pre 15 godina u vreme ratova, pregovarač i psihijatar Lord Dejvid Oven je rekao u jednom intervjuu da ljudi ovde(ex-yu) ne prepoznaju istinu. Novinar ga je pitao: "Mislite da lažu?" A on je objasnio, ne, ne lažu, oni jednostavno ne prepoznaju istinu, istina je ono što im u tom trenutku odgovara.

Na primer: niko nije umro u Frontu, a jeste; svi dobiju epidural u Frontu, a ne dobiju; "naćiću odgovorne", pa ništa...

I zašto Šabić nema ovlašćenja da pošalje policiju da zapleni dokumentaciju ako su ovi u ZC to po zakonu dužni da urade, a neće? I zašto ne odgovaraju makar zbog toga?
maca22 maca22 13:14 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

http://www.dodaj.rs/f/25/BZ/60eidRS/1.pdf


Ovde prvo zalepiš link svoju poruku, onda klikneš na ikonu za linkovanje i ponovo ga uneseš, sada u prozorče.
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:17 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

maca22
http://www.dodaj.rs/f/25/BZ/60eidRS/1.pdf

Ovde prvo zalepiš link svoju poruku, onda klikneš na ikonu za linkovanje i ponovo ga uneseš, sada u prozorče.


Ma znam ja to, nego ja sam na Linuksu, pa je B92 blog, na njihovu sramotu nešto pobrljavio sa Linuks skriptama. Menjao sam browsere, čak sam u tu svrhu kompajlirao Internet explorer na Linuks i džaba, neće pa neće.

Apelujem da IT omogući i korisnicima Linuksa da korsite blog kao ljudi.
stasava stasava 13:22 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

ovo linkovanje nikako ne radi, iskopirajte adresu i otvorite dokument...

Jedva cekam.
antioksidant antioksidant 13:23 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

Apelujem da IT omogući i korisnicima Linuksa da korsite blog kao ljudi.

organizuj paradu pa ce da razmisle
maca22 maca22 13:24 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

uros_vozdovac
sofianada
Tema sledeceg bloga moze da bude sta statistika kaze o dokazanim lekarskim propustima.

Koristeći metodologiju Ministarstva zdravlja i Dr Stanojevića imam obavezu da predstavim ovaj važan dokument, spisak dokazanih lekarskih grešaka u Srbiji

www.dodaj.rs/f/25/BZ/60eidRS/1.pdf

Ma linkovala je ovde Supermod članak o slučaju dečaka koji je 1999. umro od sepse nakon operacije krajnika. I lekar je bio osuđen! ALI... kazna nikad nije sprovedena jer se stalno u sudu poništava, vrti u krug... strašno.
stasava stasava 13:26 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

I zašto Šabić nema ovlašćenja da pošalje policiju da zapleni dokumentaciju ako su ovi u ZC to po zakonu dužni da urade, a neće? I zašto ne odgovaraju makar zbog toga?


Sabicu hoce da oduzmu i ova ovlascenja koja ima.

maca22 maca22 13:28 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

stasava
I zašto Šabić nema ovlašćenja da pošalje policiju da zapleni dokumentaciju ako su ovi u ZC to po zakonu dužni da urade, a neće? I zašto ne odgovaraju makar zbog toga?
Sabicu hoce da oduzmu i ova ovlascenja koja ima.
Strašno!
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:43 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

maca22

Ma linkovala je ovde Supermod do člnaka o slučaju dečaka koji je 1999. umro od sepse nakon operacije krajnika. I lekar je bio osuđen! ALI... kazna nikad nije sporvedena jer se stalno u sudu poništava, vrti u krug... strašno.


Ma ja sam koristio proverenu statističku metodoligiju.
mrvicak mrvicak 16:58 18.08.2009

Re: Komisije, lekari, vukovci, porodilje

uros_vozdovac
maca22

Ma linkovala je ovde Supermod do člnaka o slučaju dečaka koji je 1999. umro od sepse nakon operacije krajnika. I lekar je bio osuđen! ALI... kazna nikad nije sporvedena jer se stalno u sudu poništava, vrti u krug... strašno.


Ma ja sam koristio proverenu statističku metodoligiju.


:))) bogme strikto poštovanje metodologije BAŠ-a (bg akušerske škole)
Osnovno i jedino pravilo: šta god računali, na kraju pomnožite sa 0 :)
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:58 18.08.2009

Dobro, ali...

Dobar post, kao i obično.

Premda, kad se malo razmisli, možda je moglo da se napiše malo smirenije, bez upotrebe prejakih reči, koje druga strana može da shvati kao direktno vredjanje. Konkretno, naslov je mogao biti malo učtiviji.
maca22 maca22 13:05 18.08.2009

Re: Dobro, ali...

vladimir petrovic
Konkretno, naslov je mogao biti malo učtiviji.

To znaci da su na "vi".
4krofnica 4krofnica 13:11 18.08.2009

Re: Dobro, ali...

naslov je mogao biti malo učtiviji

nije mogao biti uctiviji. obzirom na temu
stasava stasava 13:11 18.08.2009

Re: Dobro, ali...

Premda, kad se malo razmisli, možda je moglo da se napiše malo smirenije, bez upotrebe prejakih reči, koje druga strana može da shvati kao direktno vredjanje. Konkretno, naslov je mogao biti malo učtiviji.
*novo

Oni mogu da pricaju smireno, jer isfriziraju podatke, i onda pricaju ziveci virtualnu stvarnost. Tesko, veoma je tesko pricati smireno u situaciju kada se laze cak i o smrtnosti porodilja, ili kada ti umre neko drag zbog nematra lekara. Divim se apachu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:29 18.08.2009

Re: Dobro, ali...

vladimir petrovic
Dobar post, kao i obično.Premda, kad se malo razmisli, možda je moglo da se napiše malo smirenije, bez upotrebe prejakih reči, koje druga strana može da shvati kao direktno vredjanje. Konkretno, naslov je mogao biti malo učtiviji.


Vladimire, hvala na komplimentu.
Što se naslova tiče, malo sam se "igrala" nečim što je sam ministar izjavio.
Verovatno nisi pratio prethodne blogove, tj. komentare na njima, gde je objašnjeno o čemu je reč.
Dakle, na jednom od javnih skupova/okruglih stolova, pričao je ministar kako je zvao da grdi neke direktore nekih ustanova, pa je onda rekao kako im kaže: "Pa, dobro, da li si ti normalan!" A onda se brecnuo, pa dodao: "To, naravno, ako smo na ti. Ako smo na vi, onda im kažem: "Koleginice, pa ovo je bezobrazluk!"

Dakle, igram se malo, šta da radim, blesavu me majka rodila.
Važno je da ministar zna na šta se naslov odnosi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana