Fljamurtari

medjutim92 RSS / 15.08.2009. u 16:56

Fljamurtari
Fljamurtari
Jedna od stvari poznatih svakom navijacu ili simpatizeru Partizana je da ljubav prema klubu moze da bude prilicno mazohisticka rabota. Svaka generacija navijaca ima svoju blamazu. Videoton, BSK Batajnica, Rapid, Kroacija, Nant, Slavija, Fljamurtari, Artmedia, Timok, Petah Tikva.. Da ne idemo predaleko u istoriju. I kad se tako nesto desi, nije bitno sta je bilo pre ili posle. Koga briga sto Partizan ima pozitivan bilans u svim mecevima s Dinamom, koga briga sto je Artmedia posle Partizana zavrsila kao treca u grupi u LS ispred Porta kog je dobila u Portou, pamti se blamaza.. I kao sto je to obicaj u Srba, od najvecih poraza je stvorena mitologija. Na celu sa utakmicom Partizan - Hajduk 1-6 u sezoni u kojoj Partizan osvaja titulu posle 10 godina cekanja.

Na dan prve utakmice sa Apoelom, brat na odmoru u Strugi, krenuo u Ohrid pa zavrsio u Strugi, ne pitajte me kako, i prepodne izadje da kupi pivo, da ima sta da se pije uz utakmicu, i srece prvi tim Fljamurtarija na treningu pored jezera.. Nisam sujeveran, ali kiselo sam se nasmejao kad mi je pomenuo.. Na kraju veceri, utakmica se zavrsila 2:0, kao u Valoni '87..

Nego, ovo nije prica o Partizanu, to sto ga ja volim i trpam i gde mu je mesto i gde nije i sto bez njega ne bi bilo ni ove price, o tom nekom drugom prilikom. Sve ono sto nama izgleda kao epohalan poraz, sa druge strane moze da bude divna sportska prica..

Ko su oni?

FK Fljamurtari iz Valone (u originalu KS (Klubi Sportiv) Flamurtari Vlorë) osnovan je 1923 u Valoni, kao prvi i jedini ozbiljan lokalni tim. Rec Flamurtar znaci Barjaktar (zacudo, nisam cuo za domaci fk Barjaktar.. u Albaniji su timovi imenovani slicno kao i kod nas, pa imaju ili su imali i timove sa imenima istorijskih licnosti (Teuta, Skenderbeg), sa komunistickim imenima (Dinamo i Partizani), po imenima mesta odakle su, a i sa opstim (Vllaznia - Bratstvo, Liria - Sloboda, Luftëtari - Borac, Adriatiku..)) Nikada nije dosao do statusa velikog kluba, cak ni za albanske uslove - prvu i jedinu titulu sampiona osvojio je 1991, a tek treci kup Albanije ove godine. Ali, uspeo je nesto sto nije nijedan drugi albanski tim - da odigra par dobrih sezona u Evropi.

Albanski fudbal nikad nije bio na narocito visokom nivou. Reprezentacija nikad nista nije postigla. Najtrofejniji klub, 17 Nëntori (danasnja SK Tirana), nikad nije prosao drugu rundu evrokupova, retko je i do nje dolazio. Dva "rezimska" kluba, vojni (Partizani) i policijski (zamislite, nije zvezda nego Dinamo), prolazili su jos gore. Ako bi im zreb dodelio Maltezane, imalo je nekakve sanse za prolaz, ali i to tesko.. Sve do sredine osamdesetih.. Albanija opkoljena svojim bunkerima okrenutim na unutra, najsiromasnija zemlja u Evropi, tesko opisiva zemlja, zvanicno je oplakala svog dugogodisnjeg diktatora Envera Hodzu 1985, ali stanje se nije mnogo promenilo. U takvim uslovima nastaje najbolja generacija Fljamurtarija u istoriji. 1985. su osvojili svoj prvi trofej u Kupu, posto su u prethodne dve dolazili do finala, ali titule su bile nedostizne za mali klub u zemlji tajne sluzbe. Sledece godine su igrali u kupu kupova, i ispali od Helsinkija, posle dva poraza.

1986/87

U sezoni 1985/86 ponovo se plasiraju u Evropu, ovoga puta u kup Uefa. I tako pocinje prva od dve sezone u kojima Fljamurtari igra utakmice za istoriju. Zreb donosi strasnog protivnika, Barselonu. Sad, nije Barselona te sezone bila sto je sad, uostalom ispala je od Dandi Junajteda te godine, ali i dalje je bila vicesampion Evrope, a u napadu su igrali Geri Lineker (covek koji zasluzuje da neko o njemu napise blog) i Mark Hjuz, a na klupi je bio Teri Venejbls. Svakako, ekipa protiv koje "simpaticni fudbalski amateri" nisu imali sta da traze. Da li je bas bilo tako?

S druge strane je bila ekipa bez poznatih imena. Ovako su izgledali sastavi u prvoj utakmici:

Flamurtari: Levello, Pietro, Ruci, Cipi, Ulavi, Ziu (Musho), Zijac, Taho, Ferko, Bubequi, Gjondeda.

Barcelona: Zubizarreta, Gerardo, Migueli, Moratalla,
Manolo, Pedraza, Marcos (Esteban), Victor (Fradera), Urbano, Lineker, Hughes.

Utakmica nije isla bas onako kako su svi ocekivali, i do pred kraj utakmice Fljamurtari je vodio sa 1:0, golom Vasila Ruca. Katastrofu je sprecio Esteban, i svom timu doneo losih, ali podnosljivih 1:1.

primetite da je snimak sa crno-belog televizora.. kao i vecina albanskih iz tog perioda.. a govorimo o '86 godini..

Revans utakmica u Barseloni je donela nova uzbudjenja. Odnosno, da budemo precizni, nije. Zavrsena je 0:0, i Barselona je prosla Fljamurtari sna golove u gostima. Do sledeceg vidjenja..

1987/88

.. koje je doslo brze nego sto je bilo ko ocekivao. Ali, idemo redom. U prvom kolu, dvomec koji svi mi navijaci Partizana pamtimo po zlu. Fljamurtari dobija u Valoni sa 2:0, Partizan kod kuce napada, napada, napada, ima 2:0, ali junosa Sokol Kusta postize gol kakav se retko vidja..

(ovde je snimak u boji, posto su nasi radili prenos)

Sta se desavalo ovde, dobro je poznato, a kod njih?

U sledecem kolu su naisli na Aue iz Istocne Nemacke, i prosli dalje. Izgubili 1:0 u gostima, ali dobili 2:0 kod kuce..I u trecem kolu, u kom vec nije bilo timova iz SFRJ, od svih timova opet nailaze na Barselonu. Ovaj put jacu nego prosli put, i sa novim trenerom Aragonesom

Barcelona: Zubizarreta, Migueli, Salva, Julio Alberto, Victor (Caldere), Moratalla, Carrasco, Schuster, Caldere (Roberto), Lineker, Urbano.

Flamurtari: Arapi, Petro Ruci, Cipi, Lliadhi, Taho, Kushta, Vasil Ruci (Daullia), Ferko (Ziu), Ziai, Mamushi, Giohdeda.

Ko je prvi poveo? Pa Fljamurtari, sto bi se inace postavljalo pitanje? :) Dobar deo utakmice su vodili, ali ih je Barselonin izjednacujuci gol u drugom poluvremenu presekao, i posle toga su do kraja primili tri gola na brzaka. I dan danas navijaci Fljamurtarija sumnjaju u regularnost izjednacujuceg gola. Nisam uspeo da ga nadjem da vidim o cemu se radi, ali sindrom od tri gola na brzaka posle primljenog jednog je dobro poznat..

U revansu, na stadionu duplo vise ljudi nego sto zvanicno moze da stane (umesto 8 ipo hiljada, skoro 20000), i pobeda. 1:0, ponovo Sokolj Kusta. Nisu imali snage za cudo, ali su bar pokazali da nisu "simpaticni fudbalski amateri", mada znam mnoge kojima su zbog izbacivanja Partizana i dan danas simpaticni..

Sta se desilo posle?

Sezonu su zaokruzili osvajanjem jos jednog kupa.. Sledece godine su ponovo izasli u Evropu i glatko ispali od Leha iz Poznanja.. Jos par godina su dobro igrali zajedno, da bi 1991 osvojili i titulu, ali u medjuvremenu je pao komunizam, i njihovom inace nejakom prvenstvu se desilo isto sto i nasem - ko god je mogao da ode negde, otisao je. Od onda, nijedan albanski klub nije uradio nista bitno. Ali danas se igra drugi fudbal, bez mnogo mesta za sirotinjske timove, danas vise nije moguce da zreb u prvom kolu upari tim iz Finske protiv tima iz Austrije, a u drugom paru igraju Nemci protiv Spanaca.. Nije moguce da neko osvoji titulu prvaka Evrope kao Steaua (do finala izbaci Vejle (Danska), Honved, Kuusysi Lahti (Finska) u cetvrtfinalu, Anderleht u polufinalu i bunker protiv prvog ozbiljnog rivala Barselone u finalu, pa penali).. Dogadjaju se iznenadjenja, bar ja kao Grobar to znam, ali sistem se mnogo vise trudi da ih spreci, jer koliko god bila zanimljiva, ne donose pare..

Sokol Kusta je ostvario inostranu karijeru u Grckoj i na Kipru, ali bez zapazenih rezultata i igara u vecim klubovima..

Gde je Fljamurtari danas? Zivotari, povremeno se pojavi u Evropi i dobije po nosu, prosle godine osvojio kup, prvi trofej od 1991 naovamo, zaigrali protiv Madervela, kuci dobili 1:0 ali u gostima izgubili 8:1 (a Madervel je inace u pripremama mlatio ko je hteo, pa cak i Rhyl)..

Eto, sad kad sam se podsetio, odoh da se spremam za utakmicu, veceras na JNA krece novo prvenstvo..

Atačmenti



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 17:10 15.08.2009

...

Koja fenomenalna ideja :)
Misim na ovo istraživanje o F posle partizana. I koja spektakularna otkrića :)
u Albaniji su timovi imenovani slicno kao i kod nas, pa imaju ili su imali i timove sa imenima istorijskih licnosti (Teuta, Skenderbeg), sa komunistickim imenima (Dinamo i Partizani), po imenima mesta odakle su, a i sa opstim (Vllaznia - Bratstvo, Liria - Sloboda, Luftëtari - Borac, Adriatiku..)

A nemaju Jedinstvo?
To je valjda najrabljeniji termin za naziv kluba u svetu.
Ajntraht, Man United, Jedinstvo Bihać, Jeidnstvo Bijelo Polje, Jedinstvo Surčin...:)
medjutim92 medjutim92 17:41 15.08.2009

Re: ...

reanimator
Koja fenomenalna ideja :)
Misim na ovo istraživanje o F posle partizana. I koja spektakularna otkrića :)


eh, kad ceo zivot slusas o necemu, a ponesto i pamtis, kad-tad pustis kroz Gugl

reanimator
u Albaniji su timovi imenovani slicno kao i kod nas, pa imaju ili su imali i timove sa imenima istorijskih licnosti (Teuta, Skenderbeg), sa komunistickim imenima (Dinamo i Partizani), po imenima mesta odakle su, a i sa opstim (Vllaznia - Bratstvo, Liria - Sloboda, Luftëtari - Borac, Adriatiku..)

A nemaju Jedinstvo?
To je valjda najrabljeniji termin za naziv kluba u svetu.
Ajntraht, Man United, Jedinstvo Bihać, Jeidnstvo Bijelo Polje, Jedinstvo Surčin...:)

eh, za Eintracht sam dugo mislio da je grad, suvise dobro zvuci

a zamisli, nisam nasao ni Jedinstvo ni Mladost/Huventud/Juventus.. ni Buducnost (nju ipak slabo ko ima), ni Rudar/Sahtjor

i da dodam nesto sto si zaboravio, Jedinstvo iz Paracina (mada vise volim SFS Borac)..
niccolo niccolo 21:17 15.08.2009

Re: ...

Jedinstvo Surčin

Nekad su igrali u Srpskoj ligi, sad su u Drugoj Beogradskoj...

P.S. Zaista odlična ideja, nikad mi u životu ne bi palo na pamet da proveravam rezultate Fljamurtarija....
Blade Runner Blade Runner 22:47 15.08.2009

Re: ...

P.S. Zaista odlična ideja, nikad mi u životu ne bi palo na pamet da proveravam rezultate Fljamurtarija....

Ja ih se još uvek sećam samo zbog onog vica o razgovoru Partizanovca i Zvezdaša.
libkonz libkonz 15:01 16.08.2009

Re: ...

Zaista sjajna ideja za post. A poraz od Dinama, u sezoni kada je Dinamo bio nikada jači, a Partizan nikada slabiji i nije sramota.
medjutim92 medjutim92 23:14 16.08.2009

Re: ...

libkonz
Zaista sjajna ideja za post. A poraz od Dinama, u sezoni kada je Dinamo bio nikada jači, a Partizan nikada slabiji i nije sramota.


formalnopravno, nije.

U praksi, crvenele su usi samo tako..
NNN NNN 18:43 18.08.2009

Re: ...

A poraz od Dinama, u sezoni kada je Dinamo bio nikada jači, a Partizan nikada slabiji i nije sramota.
De nije sramota!?
Petarda je petarda (naročito protiv Dinama)!
miloradkakmar miloradkakmar 00:04 16.08.2009

Odlično

istraživanje. Za Fljamurtari sam čuo kada su igrali sa Partizanom , ali nisam npr. znao da su takav otpor pružali Barseloni.
NNN NNN 18:55 18.08.2009

Sećam se

Flja - Barsa (nije crno-beli snimak, vidi u gornjem uglu, zapravo jedino crno-belo je na ovom snimku dole, ovi što primaju golčinu )

Čini mi se da je u prvoj utakmici Flja - Par prvi gol bila neka autogolčina sa pola terena (recimo Vermez).

U vezi Kusisija iz Finske koji je izbacila Steaua, oni su iste sezone izbacili Sarajevo (koje je bilo jako kao zemlja) iz KEŠ-a, tukli su ih dva puta sa po 2:1 (po meni je "slučajnije" Liverpul postao prvak Evrope 2005. nego Steaua 1986.).

Ps. Odličan tekst u svakom slučaju (i ideja (!) i izvjedba)
medjutim92 medjutim92 05:39 19.08.2009

Re: Sećam se

NNN
Flja - Barsa (nije crno-beli snimak, vidi u gornjem uglu, zapravo jedino crno-belo je na ovom snimku dole, ovi što primaju golčinu )

Čini mi se da je u prvoj utakmici Flja - Par prvi gol bila neka autogolčina sa pola terena (recimo Vermez).


Ne, Vermez se "proslavio" penalom protiv Rome :) Cini mi se da jeste, ali to sve spada u stvari koje se tesko nalaze..

NNN
U vezi Kusisija iz Finske koji je izbacila Steaua, oni su iste sezone izbacili Sarajevo (koje je bilo jako kao zemlja) iz KEŠ-a, tukli su ih dva puta sa po 2:1 (po meni je "slučajnije" Liverpul postao prvak Evrope 2005. nego Steaua 1986.).


Jeste, taj Kusisi. Steaua je nekoliko godina igrala polufinala i finala, ali nekako su svih drugih godina posle 1986 ispadali od prvog stvarno ozbiljnog protivnika..

Ne bih rekao ovo za Liverpul. Izbacili Juventus i Celzi pre finala, a u finalu se vratili iz minusa od 3 gola. To se ne postize tek tako..

NNN
Ps. Odličan tekst u svakom slučaju (i ideja (!) i izvjedba)


hvala, hvala :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana