Prica o chilli papricicama Svim ljubiteljima ljute hrane, papricica je nezamenljiv dodatak svakom obroku, pa još ako je jako ljuta... Ona nije omiljena zato što je zdrava i prepuna vitamina C i E, nego zato što njen rezak ukus i štipanje za jezik i nepca, otvaraju apetit i pojacavaju ukus hrane. Svako bi trebao da uzima po malo ljutih papricica, jer one i regulišu metabolizam. Poreklom iz predela današnjeg Meksika, cili papricica je postala omiljeni sastojak jelima širom sveta. Preko 100 vrsta se gaji samo u Meksiku, a još nekoliko i u Južnoj i Jugozapadnoj Americi, Jugoistocnoj Aziji, Kini, Indiji, Severnoj Africi, Španiji, a i mi možemo da se pohvalimo nekim našima varijantama koje slobodno mogu da pariraju najljucim meksickim cili papricicama. Ima ih u raznima varijantama i jacinama, velicinama i bojama, a imena im se razlikuju od toga u kom su obliku. Jedna ista vrsta može da ima nekoliko imena u zavisnosti od toga da li je sveža ili suva. Iako smo mi narod koji uglavnom voli ljuto, nije na odmet da budete obazrivi pre nego što probate neku papricicu. Jacina papricica se meri u Skovilj jedinicama i one se krecu od 1 do 300.000 (blaga do izuzetno ljuta). Najcešce korišcena halapeno papricica, koju neki smatraju izuzetno ljutom ima 5.000 jedinica, dok abanero može da dostigne i 300.000 jedinica! Iako ljutina cilija veoma varira, manje vrste su ljuce, ali nivo ljutine iste vrste može da varira i od klimatskih uslova i vrste zemljišta na kojoj se gaji. Ako, pak, niste toliki ljubitelj ljutog, a voleli biste da jedete papricice, predlažem da odvojite seme i žilice od mesa i na taj nacin uklonite najljuci deo papricice. I naravno, ne pipajte oci posle toga! Nekoliko najpopularnijih cili papricica: Anahajm - Poznata kao "dugacki zeleni cili", dugacka petnaestak santimetara, svetlo zelena, blago do srednje ljuta. Anco: Suvi oblik poblano cilija, tamno crvena do ljubicasta, najslada od suvih cilija. Kajene - Svetlo crvena i vatreno ljuta. Ova mala papricica se najcešce koristi suva i mlevena, pa je zovu i "crveni biber". Cipotle - Suvi, dimljeni oblik crvenog halapeno cilija; tamno braon boje i daje dimljen, cokoladni ukus gulašima i sosovima. Abanero - Mali, u obliku fenjera, ovaj cili je najljuci poznati i ima boju od svetlo zelene do jarko narandžaste. Koristi se i svež i suv, najcešce u sosovima. Halapeno - Mali, tamno zeleni, srednje ljut i socan cili koji se koristi i svež i suv (cipotle). Najpopularnija varijanta cili papricica. Cesto se puni. Pasilja - U svežem obliku se naziva "cilaka", ali je najcešce sušena. Srednje ljuta, tanka i oko 10 cm dugacka sa skoro crnom bojom papricica poznata kao "crni cili". Poblano - Ovaj tamno zeleni cili je blago do srednje ljut. U svežem obliku, najbolji je za punjenje zbog svog trouglastog oblika. Cesto se koristi u mole sosovima. U suvom obliku se naziva "anco cili". Serano - Svež serano je ljuci od halapeno, ali je manje socan.Cesto se koriste kao zamena halapeno ciliju.
Mi Srbi smo ljubitelji ljutih papričica... Recimo, moj pokojni deda Milan je jeo toliko ljuto da su mu izbijale graške znoja po licu. Moja malenkost voli umereno, inače bude kuku... Znate gde. :-)