Apel zenskog autonomnog centra

Jasmina Tesanovic RSS / 29.07.2009. u 11:21

Autonomni ženski centar

 

APEL VLADI I SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

da se zajedničko domaćinstvo izbaci kao uslov

za postupanje državnih organa po službenoj dužnosti

 

ZAŠTO RAZVOD NIJE KRAJ NASILJU?

 

 

Zato što je:

 

U selu Novo Lanište 17. aprila 2009. godine Zorica V. (48) je ubijena od strane svog bivšeg supruga Milorad M. (57). Milorad M. se pojavio u kući u kojoj je Zorica živela sa svojim tadašnjim suprugom, usmrtio je udarcem u glavu tupim predmetom, a potom telo i kuću zapalio. Komšije su posvedočile da je ubica i ranije pretio bivšoj supruzi, koja je  zbog toga i podnela desetak prijava.

 

U Knjaževcu je 9. juna 2009. godine Jovana D. (17) ubijena višestrukim ubodima nožem od strane svog nevenčanog supruga Senada Redžića (23). Jovana nije živela sa ubicom u vreme zločina, a ubijena je u kancelarijama Centra za socijalni rad Knjaževac prilikom dogovora oko starateljstva nad zajedničkim detetom.

 

Ovo su samo dva nedavna slučaja ubistava žena od strane bivših partnera nakon napuštanja zajedničkog domaćinstva.

 

Skupština Srbije upravo donosi zakon (predlog Vlade Republike Srbije) kojim se ženama koje su se razvele i napustile nasilnog supruga ne garantuje zaštita po službenoj dužnosti. Sva domaća i međunarodna istraživanja govore da se nasilje pojačava nakon napuštanja zajedničkog domaćinstva. Sve države u okruženju su izbacile ovu odredbu iz svojih zakona. Zašto životi njihovih žena vrede više?

 

Istraživanje postupanja javnih tužilastava i krivičnih sudova u Beogradu i Nišu (za period januar 2006. - maj 2007), pokazalo je:

da je gotovo 1/3 svih procesuiranih slučajeva nasilja u porodici učinjena prema aktuelno razvedenim (do 20%) i osobama koje su u procesu razvoda (do 14%). 

 

Istrazivanje o postupcima za izdavanje mera zaštite od nasilja u porodici (prema Porodičnom zakonu), koje je sprovedeno u beogradskim opstinskim sudovima, pokazalo je da mera zaštite u većem procentu traže razvedeni (36%) u odnosu na one koji su u braku (31%). 

 

U svim slučajevima, u kojima žene prihvate opšti stav „zašto se nisu razvele, zašto trpe“, napuste nasilnog partnera i razvedu se, ne bi uživale pravo na zaštitu od nasilja koju po službenoj dužnosti pokreću državni organi ukoliko bi u izmenama i dopunama Krivičnog zakonika ostala odrednica da zakon štiti samo razvedene supružnike koji žive u zajedničkom domaćinstvu.

 

Sudska praksaIstraživanje prekršaja sa elementom nasilja u porodici za područje Republike Srbije 2004. godine: Udruženje sudija za prekršaje navodi primer

„...bivsi suprug, nasilno ušao kod nekadašnje supruge, udarao je šakama i pesnicama po glavi, grudima i leđima, kada je pala nastavio da je šutira, vređao je govoreći: "kurvo, zaboravila si kako ja bijem", razbio staklo na terasi. Ona nije pružala otpor.“

 

Istraživanje Porodičnopravna zaštita od nasilja u porodici u praksi sudova u Beogradu, 2007, Autonomni ženski centar, Zenski istraživački centar

Tuženi, raniji supružnik tužilje, „nazivao je tužilju pogrdnim imenima (kurva, fuksa) i pretio joj je da će je sravniti sa zemljom, da će je sahraniti, da će joj kićmu polomiti (...), prisiljavao je na seksualne odnose, govorio joj je da je frigidna, da nije ni za šta. (...). zbog pretnje ubistvom (nasrnuo je nožem na tužilju, stavivši nož tužilji ispod grla), tužilja je napustila kuću i otišla u Sigurnu kuću, a kasnije kod svojih roditelja“.

            Tuženi, raniji supružnik tužilje, „ne plaća izdržavanje za dete, uzima dete i ne vraća ga na vreme, šalje SMS poruke i uznemirava tužilju i članove njene porodice, kojima kaže da se tužilja drogira i prostituiše, preti da će staviti drogu u torbu tužilje pa će završiti u zatvoru i dobiti otkaz, preto da će tužilji ubiti brata i silovati sestru, da će oteti dete...

 

Pitamo se šta naša Vlada poručuje ovim ženama? Šta poručuje deci ovih žena? Šta poručuje nama građankama i građanima?

 

Ako napustite nasilnika spašavajući svoj život i budućnost svoje dece – mi vas nećemo zaštititi.

 



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mrvicak mrvicak 11:34 29.07.2009

Preporuka & podrška

rajce1 rajce1 13:19 29.07.2009

Re: Preporuka & podrška

mrvicak


pridruzujem se!
wukadin wukadin 11:44 29.07.2009

hm...

Zar "organi" ne treba da postupaju po službenoj dužnosti kad god postoji opasnost po ugrožavanje života? Zar to ne piše već u nekom zakonu? Ova informacija (apel) je nprecizna jer ne navodi o kojem je zakonu reč, odnosno pretpostavljam da je "zakon o izmenama zakona". Inače se slažem da samim činom razvoda opasnost ne prestaje. Papir, kao što je papir i bračna zajednica... U stvari još više samo papir.
maca22 maca22 17:28 29.07.2009

Re: hm...

wukadin
Zar "organi" ne treba da postupaju po službenoj dužnosti kad god postoji opasnost po ugrožavanje života? Zar to ne piše već u nekom zakonu?

Izgleda da ne.

Pobogu, znači li ovo da zakon više ne štiti ČOVEKA (i žene su ljudi) ako mu neko ugrožava život, i da posotje uslovi kad se to kulira?

U jucerašnjem Blicu videh poziv građanima da prijavljuju budalaste zakone da bi mogli da ih menjaju. Doduše, samo iz oblasti poslovanja. ALi treba još menjati...
drug.clan drug.clan 17:58 29.07.2009

Re: hm...

maca22

U jucerašnjem Blicu videh poziv građanima da prijavljuju budalaste zakone da bi mogli da ih menjaju.



evo ja prijavljujem onaj zakon po kome su onoj zeni u NS oduzeli dete pre neki dan iako su lekari utvrdili da nije bilo nikakvih fizickih niti psihickih povreda na detetu!

Neko misli da je zdravije da dete odraste u hraniteljskoj porodici nego sa sopstvenom majkom koja ga je povremeno istukla i to sa razlogom verovatno!
Biljana 77 Biljana 77 11:46 29.07.2009

Šta reći!

Pritisak na Vladu i Skupštinu da se
1. zakonom reguliše zaštita potencijalnih žrtava
2. obezbedi procesuiranje nasilnika u razumnom roku
shumska shumska 13:05 29.07.2009

Re: Šta reći!

podrška.
ali sam na žalost, ubedjena, da su oni slabiji i nezaštićeni u Srbiji...najebali po difoltu, da oprostite
siddhartha siddhartha 14:03 29.07.2009

Re: Šta reći!

Biljana 77
Pritisak na Vladu i Skupštinu da se
1. zakonom reguliše zaštita potencijalnih žrtava
2. obezbedi procesuiranje nasilnika u razumnom roku


Koliko sam upoznat, zakonske regulative postoje, nisu idealne, naprotiv.... ali se ne primenjuju. Donosenje novih nece nista promeniti, dovoljno bi bilo da se ove stare postuju i primenjuju... za pocetak!
topcat topcat 11:02 30.07.2009

Re: Šta reći!

Pitamo se šta naša Vlada poručuje ovim ženama? Šta poručuje deci ovih žena? Šta poručuje nama građankama i građanima?


A što se poručuje muškarcima osim da su svi a priori nasilnici?
Je li zakonski riješeno pitanje ženskog nasilja nad muškarcem?
Je li se ženska kuća i ovdje zauzela za ravnopravnost ili opet malo...reklamira?
angie01 angie01 20:19 30.07.2009

Re: Šta reći!

topcat
Pitamo se šta naša Vlada poručuje ovim ženama? Šta poručuje deci ovih žena? Šta poručuje nama građankama i građanima?A što se poručuje muškarcima osim da su svi a priori nasilnici?Je li zakonski riješeno pitanje ženskog nasilja nad muškarcem? Je li se ženska kuća i ovdje zauzela za ravnopravnost ili opet malo...reklamira?


pa ovo je smeshno i tuzno!



U zemlji gde statistika- a to su samo prijavljneni sluchajevi, pokazuje da smo na nivou srednjeg veka i da su i zene i deca nemilice zlostavljani, jer je primitivizam nparosto privatio kao standard da je to dozvoljeno i da je zena nize bice, gde policajac stane na stranu muza nasilnika, kada primi poziv, pa zrtvu josh vishe ugrozi, gde zakon-ako je i izglasan-jer nikoga nije briga, uopshte ne funkcionishe-postaviti ovakvo pitanje je cinizam najore vreste!
filantrop filantrop 21:11 30.07.2009

Re: Šta reći!

postaviti ovakvo pitanje je cinizam najore vreste


Samo da se nadas i da joj pozelis da se nikad ne nadje u situaciji da joj ustreba pomoc kao zrtvi porodicnog nasilja da ne bi saznala odgovore na svoja pitanja na sopstvenoj kozi.
Sta cu, filantrop sam, brinem za sve podjednako.
angie01 angie01 22:21 30.07.2009

Re: Šta reći!

Sta cu, filantrop sam, brinem za sve podjednako

:))))))))))))
topcat topcat 01:10 31.07.2009

Re: Šta reći!

angie01
zena nize bice, gde policajac stane na stranu muza nasilnika, kada primi poziv, pa zrtvu josh vishe ugrozi, gde zakon-ako je i izglasan-jer nikoga nije briga, uopshte ne funkcionishe-postaviti ovakvo pitanje je cinizam najore vreste!

Svjedoci smo situacija gdje žrtva nije uvijek žena. Da li je cinizam osvrnuti se na njih?
Izgleda...hm.

angie01 angie01 07:15 31.07.2009

Re: Šta reći!

Svjedoci smo situacija gdje žrtva nije uvijek žena. Da li je cinizam osvrnuti se na njih?
Izgleda...hm.


ma hajde,..kojih to situacija i u kom procentu,...da cinizam je "osvrnuti se", tamo gde skor pokazuje tako zastrashujuci rezultat-sa prilichno beznadeznim reshavanjem!

ne kapiram samo motiv-jer mi je suvishe bolesno-nemati barem razumevanja i solidarnost sa zrtvama-a pri tome si i ti zena,..ako vec ne postoji bes i svest da mora neshto da se uradi, kako bi se ovaj najgori primitivizam sprechio!
topcat topcat 16:20 31.07.2009

Re: Šta reći!

angie01

ne kapiram samo motiv-jer mi je suvishe bolesno-nemati barem razumevanja i solidarnost sa zrtvama-a pri tome si i ti zena,..ako vec ne postoji bes i svest da mora neshto da se uradi, kako bi se ovaj najgori primitivizam sprechio!

Odakle ti ova o bijesu i svijesti? Negdje si pročitala pa citiraš...na krivom mjestu i u krivo vrijeme?
Solidarizirati se sa žrtvama ne znači a priori u sve ostale upirati prstom kao da su kriminalci, a to je ono što "zaštitni zakoni" by ženske kuće često rade.
angie01 angie01 16:58 31.07.2009

Re: Šta reći!

Odakle ti ova o bijesu i svijesti? Negdje si pročitala pa citiraš...na krivom mjestu i u krivo vrijeme?


:)))))))), kako to mislish-prochitala, pa citiram,...pa nije to niakkava narochita mudrost-samo normalana reakcija i to u pravo vreme na josh pravijem mestu!

Gde cesh pravije ?




Solidarizirati se sa žrtvama ne znači a priori u sve ostale upirati prstom kao da su kriminalci, a to je ono što "zaštitni zakoni" by ženske kuće često rade.



ali ovo je toliki ekstreman problem o kome se toliko cuti i izbegavaju reshenja, da je smeshno da je on tebi primer za ovo shto kazesh.

mislim-iskreno sam sablaznuta, nije mi bila nikakva ideja da se s tobom prepucavam, samo ne mogu da verujem da bilo ko moze ovako neshto da komentarishe na ovu temu, a narochito ako je zena!
vishnja92 vishnja92 23:20 31.07.2009

ne reci nista :)

u ovoj drzavi sve pocinje i zavrsava se pitanjem "da li te je tukao?" - cak i usred noci kada dolaze po prijavi komsija jer deca vriste.



panduri na vratima.
"ne, nije me tukao."
"sto su deca vristala?" - "razvodimo se a on nece da ode pa pravi spektakl." - "razvodis se?" - "da." - sigurno te nije tukao?" - "ne." - "a razvodis se?" - "da." - "onda sledeci put pazi jer ces sad da platis 10 000 kaznu zbog uznemiravanja" - "dovidjenja i vama".

panduri prave svoje smrdljive moralne sudove kada vam zvone na vrata. razvodis se a nije te tukao? stojis bosa na otiracu, bez stiklastih papuca? podstanari ste a ti hoces da se razvodis? ides kod mame, ... a ne ides? dosadio ti je...
taj rad. veselje und razbibriga. koga briga zasto deca vriste?

tako da je, draga moja topcat, cela ova zahebancija sa fizickim nasiljem potpuno neumesna. zene su same.
topcat topcat 01:45 01.08.2009

Re: ne reci nista :)

vishnja92

tako da je, draga moja topcat, cela ova zahebancija sa fizickim nasiljem potpuno neumesna. zene su same.

I ne samo žene.
Samo kažem staru narodnu da "ploča treba s dvije strane svirati".
Umjesto da upiremo reflektor u jednog glumca, osvijetlimo cijelu pozornicu.
Samo to...al da ne duljim...angie bi se mogla onesvijestiti. ; )
vishnja92 vishnja92 07:15 01.08.2009

Re: ne reci nista :)

:)))

razumem, i kapiram da je tamo gde ti zivis zloupotreba sloboda i prava ne-tako-retka pojava. nazalost, jedini preduslov za zloupotrebu bilo cega je da to nesto postoji.

ali ovde smo zaista parsecima daleko od toga. daj da prvo napravimo normalno okruzenje, pa cemo onda da se bavimo finim brusenjem istog.

topcat
duchesse duchesse 14:27 29.07.2009

Bolesno

Kako su krenuli, ovi ludaci će na kraju vratiti zakon prema kojem silovanje u braku nije silovanje (moj lični favorit iz seta imbecilnih zakona zemlje Srbije).

Čitala sam pre nekog vremena na sajtu B92 raspravu o tome da li žena treba da radi i da bude "emancipovana", ili da bude domaćica, da podiže decu. Bila sam šokirana količinom zadrtih ljudi koji podržavaju ovu drugu opciju. Čini mi se da postoji težnja da se žena učini što ranjivijom mogućom, a svi znamo kako u Srbiji prolaze slabi i nemoćni.

A šta vlada poručuje deci i ženama žrtvama nasilja? Isto ono što poručuje nama, regularnim gradjanima, kao rešenje za sve probleme: ćuti i trpi.

hajkula1 hajkula1 21:46 29.07.2009

Re: Bolesno

jeste, mnogo je toga - cuti i trpi - mnogo takvih poruka, osuda kada - ako zena progovori i ja ne mogu da verujem da neko predlaze takav zakon

Nasilniku mora da se zabrani da pridje zrtvi ako to ne postuje, zatvor

I kada milicija dodje pa i kada privede napasnika, kratko ga zadrze a sud ga ili oslobodi ili opomene ili malo kazni. Onda jovo-nanovo, cesto jos agresivnije.
duchesse duchesse 08:16 30.07.2009

Re: Bolesno

hajkula1
Nasilniku mora da se zabrani da pridje zrtvi ako to ne postuje, zatvor


Jest, ali kako bi se došlo do toga da se kao institucija uvede "restraining order", moraš da imaš ljude iz sistema koji:
1. nasilje u porodici vide kao problem društva, a ne kao "unutrašnje pitanje",
2. su spremni da se angažuju na tome da poguraju sistem ka donošenju seta zakona kojim se štite žrtve nasilja.
A onda treba da imaš funkcionalne institucije, koje imaju osećaj moralne odgovornosti, kao i dovoljno samostalnosti i uticaja da sprovode zakone.
A onda treba da imaš PUNO više zatvorskih kapaciteta, jer je i ovo što imamo prebukirano.

A kako bi se ceo taj mukotrpan proces započeo, potrebno je da neko u vlasti give a sh#t. Which they don't.

Elem, pošto se vlast neće angažovati, kao i uvek, mislim da je jedini spas u agresivnim kampanjama edukacije mladih ljudi, a od strane organizacija koje imaju sredstva and do give a sh#t.
eizo eizo 15:24 29.07.2009

...

Ne razumem coveka koji dodje u uniformi na poziv i vidi sta se desava i onda se pravi lud.
Treba poceti sa kaznjavanjem onih koji svoj posao ne rade kako treba.
Kako neko moze da podnese jednu/deset prijava i da na kraju nastrada jer policija nije radila svoj posao.
NNN NNN 02:05 31.07.2009

Re: ...

Počinilac je od ranije poznat policiji...
gbls gbls 17:51 29.07.2009

Potpis

Autonomni ženski centar



APEL VLADI I SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

da se zajedničko domaćinstvo izbaci kao uslov

za postupanje državnih organa po službenoj dužnosti


Podrzavam apel i dajem svoj potpis.
thebee269 thebee269 21:34 29.07.2009

a potpisi

podrzavam potpuno,
a da se organizuje neka vrsta peticije na netu
Oljacat Oljacat 22:30 29.07.2009

Podrska i preporuka

Srbiji nije stalo do porodice ni do dece. Da jeste, život u ovoj zemlji bi nešto vredeo.Ja sam takođe doživela i nasilje u braku i nasilje nakon razvoda, a policija ni jednom nije reagovala. Uostalom, policija je od strane svojih nadređenih često onemogućena da reaguje čak i kada hoće.
filantrop filantrop 23:37 29.07.2009

Re: Podrska i preporuka

Oljacat
Srbiji nije stalo do porodice ni do dece. Da jeste, život u ovoj zemlji bi nešto vredeo.Ja sam takođe doživela i nasilje u braku i nasilje nakon razvoda, a policija ni jednom nije reagovala. Uostalom, policija je od strane svojih nadređenih često onemogućena da reaguje čak i kada hoće.


Razmisljam da li da se uopste ukljucim u dijalog, tema je izuzetno ozbiljna i kompleksna da bi se moglo jednostavno komentarisati, a sama autorka ne pokazuje nikakvuu zelju da se ukljuci sto me strahovito nervira, priznajem.

Ja sam takođe doživela i nasilje u braku i nasilje nakon razvoda, a policija ni jednom nije reagovala. Uostalom, policija je od strane svojih nadređenih često onemogućena da reaguje čak i kada hoće.


Zao mi je sto ste doziveli nasilje u porodici.
Ovo sto cu dalje reci ne odnosi se na vas.

Ako hocete ,potrazite moj komentar na poslednjem blogu Snezane Mihajlovic.

Smatram da se policija ponekad zaista nalazi u nezahvalnoj ulozi. Naime, i pored prijavljenog nasilja i reakcije policije, zrtva ostaje u problematicnoj sredini, iz raznih razloga a najcesce zbog mentaliteta zrtve.
Dakle, policija reaguje na poziv jednom, druogi put...posle toga ne. I ne samo u Srbiji, ista je situacija i u SAD. Mozemo da raspravljamo da li je to u redu ili ne, kao sto rekoh tema je kompleksna, ali mislim da se cesto krivica svaljuje na policiju, cak i ovakva kakva je, cesto je nemocna da pomogne zrtvi.
Daleko bilo da mislim da je nasa policija OK.
Ali iz sopstvenog iskustva prema prilozenom kometaru, (dama je ostala u braku sa nasilnikom , nasilje je nastavljeno...) znam da strva nije tako jednostavna da bi se resila jednom intervencijom policije.
Naravno, smatram da policija mora da reaguje.
Oljacat Oljacat 22:31 29.07.2009

Podrska i preporuka

samo napred
roland_h roland_h 09:16 30.07.2009

poznato je...

... da nasa policija vise voli izgovore tipa "povredila sam se dok sam brisala prasinu" nego da reaguje. ovako postupaju iz raznih razloga a bio sam svedok kada su oberucke prihvatili neki bedan izgovor zlostavljane zene iz cistog kukavicluka.

drago mi je da se o ovome pise.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana