Turtles

ed_novipazar RSS / 26.07.2009. u 00:36

Ninja Turtles (Nindza-Kornjače) je crtana serija koja je uveseljavala djecu širom svijeta. Autori Kevin Eastman i Peter Laird su na taj način napravili parodiju na serije Daredevil, X-Men i Ronin koje su bile popularne 80-tih godina. Četiri kornjače su dobile svoja imena po italijanskim slikarima renesanse, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarotti, Raffael Santi i Donato di Niccolò di Betto Bardi.

Budim sjećanje na ove simpatične junake jer imam poseban razlog za to.

Već par dana nemam mira, imam osjećaj da sam nešto zaboravio, da nešto moram da odradim ali mi ne pada na pamet šta. I konačno se večeras sjetim: JAJA!

Naše kornjače (a imamo ih šest) su izlegle jaja i evo već mjesec i po čekamo podmladak. I kao za inat, baš kad nije trebalo zaboravio sam na njih. Odmah sam sjurio u podrum gdje držimo inkubator i imao sam šta da vidim. Pogledajte i sami.

 

 

 

 

 

 

 
Prvo šta sam se pitao: Koliko dugo već čekaju, jesu li žive. Sve tri dotaknem prstom i vidim mrdaju. Dobro je. Brzo ih izvadim, prebacim u kantu za papir koju sam u međuvrmenu napunio zemljom i taman da krenem kada u uglu inkubatora vidim još jedan oklop, izvirio ispod zemlje.

 

 

 

 

 

 

 
Četiri! Kao iz crtanog filma. Prepustiću djeci da im daju imena. 

I evo, dok pišem one su u 'tranzitnom centru', odmah iza mene, u improvizovnom kavezu a sutra već sele u komšiluk gdje čeka već spremljen smještaj. Već pola sata pokušavaju da izađu, da preskoče zid visok 40cm. Nadam se da im se boja zidova dopada.

 

 

 

 

 

 

 
Ko nije nikada vidio tek rođene kornjače i nema predstavu kolike su, evo fotografije.

 

 

 

 

 

 

 

 
(za bolji kvalitet fotografije kliknuti na istu)

Atačmenti



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

topcat topcat 00:41 26.07.2009

...

Baš su slatke! ; ))

Sjećam se lika koji se strašno bojao kornjača. Mijenjao bi kanale kad bi se pojavile na tv-u ili se skrivao iza jastuka. Čak nije odlazio u posjetu ako je znao da kornjače "vrebaju" iz druge prostorije.
Kad ih vidim ovako male - još mi je čudniji.
ed_novipazar ed_novipazar 00:50 26.07.2009

Re: ...

Mozda su te kojih se on bojao bile malo vise. Kao ova na primjer.
topcat topcat 01:08 26.07.2009

Re: ...

Wow, šta je ovo?
Pa ovaj bi umro...
margos margos 01:16 26.07.2009

Super su!

A što idu u komšiluk? Jer tamo neki poseban tretman? I šta im treba kad su ovako malešne?
ed_novipazar ed_novipazar 01:32 26.07.2009

Re: Super su!

Pa, u nasoj basci su ove velike (ne bas velike kao ona sa linka ). Za male smo napravili poseban, hm.. kao da ga nazovem, ogradjen prostor u komsijskoj basci jer nas je strah da ih mijesamo sa ovim velikima. A i komsijama pricinjava zadovoljstvo da ih drze. To mu dodje nesto kao obdaniste za kornjace.

Prvih nekoliko dana ne jedu nista a onda zapocinju sa ishranom. Obicno uzimaju Löwenzahn (ne znam kako se kaze na nasem )
margos margos 01:47 26.07.2009

Re: Super su!

Löwenzahn

Maslačak :)

Da bog poživi Google translator:)
siddhartha siddhartha 03:06 26.07.2009

Re: Super su!

Maslačak :)



Da bog poživi Google translator:)

...i sve nas koji ga rado koristimo
ed_novipazar ed_novipazar 10:15 26.07.2009

Re: Super su!

margos

Da bog poživi Google translator:)

Ja isao na krstaricu. Zaboravio na google.

A da sam bolji poznavalac prirode ne bi mi trebao ni jedan ni drugi. Naravno da sam cuo za maslacak ali eto, nisam znao kako izgleda, mislim znao sam kako izgleda ali nisam znao da je to maslacak
niccolo niccolo 11:58 26.07.2009

Cool kornjačice

Moram da priznam da sam ja uvek navijao za Kranga u tom crtanom filmu...
miloradkakmar miloradkakmar 18:46 26.07.2009

Zaboravnost

imam osjećaj da sam nešto zaboravio,

Moj sin , kada je bio mali, imao je kornjaču, ali i obavezu da se brine o njoj : hrani , menja vodu... Posle par zboravnosti na obavezu , Đole / tako smo zvali kornjaču / pobegao je u obližnji kanalić kod babe i dede.
ed_novipazar ed_novipazar 21:02 26.07.2009

Re: Zaboravnost

I nama je jedna bjezala na ulicu ali sam onda napravio dobru ogradu o nema vise bjezanije.

Pomenu sam gore "obdaniste za kornjace". To nam je karantin u komsiluku kojeg smo napravili prosle godine. Tada smo dobili tri nove kornjace i one ovih dana navrsavaju godinu dana zivota. Objavicu par fotografija, zajedno sa ovim novorodjenim, cim ih obradim. Za sada evo kako izgleda karantin.

ed_novipazar ed_novipazar 21:06 26.07.2009

Jos dvije danas

Danas su jos dvije napustile jajcanu ljusturu. Ostala su jos cetiri jaja. Ukoliko u njima ima mladuncadi onda moraju izaci u narednih dan-dva.



p.s. Napravio sam i mali video snimak, upravo se uploaduje na youtube. Cim bude spreman objavljujem
ed_novipazar ed_novipazar 21:44 26.07.2009

Skola letenja :)

Eh, evo spreman je prvi video. Komsinica Uschi je tu za svaki slucaj da stvar krene niz brdo. Samo, nesto joj refleksi i nisu bas najbolji

ed_novipazar ed_novipazar 22:20 26.07.2009

Izlazak

I dok se prva privikavala na novi ambijent, druga se muci da izadje ...

ivana23 ivana23 23:37 26.07.2009

Divne su!

margos margos 00:14 27.07.2009

Re: Divne su!

ivana23

Ja sam bez reči :)

Lepo...
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:06 27.07.2009

*****

Nek su žive i zdrave.
Nego Ed jedno pitanje da li umeš da razlikuješ pol kod kornjača? Naime, to ni moji veterinari ne umeju, a mene bi interesovalo da li je moja omiljena kornjača koju smo nazvali Ana muško ili žensko. (kad smo je našli bila je možda pola cm veća od ovih novorođenih, sada posle dve godine je nešto veća od dlana i velika je maza)
ed_novipazar ed_novipazar 09:20 27.07.2009

Re: *****

U neke velike strucnjake ni sam ne spadam. Koliko znam dva detalja su po kojima se to moze utvrditi: velicina 'repa' i oblik oklopa pozadi pri dnu. Nije jednostavno, pogotovu kod malih kornjaca. Kod njih je skoro nemoguce. Kod vecih je nesto jednostavnije jer su pomenuti organi/dijelovi tijela razvijeniji. Dakle, kod muskih je 'rep' nesto veci a oklop za nijansu spusteniji. Vidjet cu imam li kakvih fotografija u arhivi pa cu objaviti. Ako ne onda cu uslikati.

Nama doduse kod ovih velikih nije bio problem da utvrdimo pol, i bez zagledivanja. Dvoje njih stalno proganja ostalo cetvoro
ed_novipazar ed_novipazar 11:51 27.07.2009

Re: *****

ed_novipazar

Vidjet cu imam li kakvih fotografija u arhivi pa cu objaviti. Ako ne onda cu uslikati.

Evo sad na internetu pronadjoh neke fotografije koje prolicno dobro prikazuju tu razliku.



Bojan Budimac

mene bi interesovalo da li je moja omiljena kornjača koju smo nazvali Ana muško ili žensko. (kad smo je našli bila je možda pola cm veća od ovih novorođenih, sada posle dve godine je nešto veća od dlana i velika je maza)

Je li imate samo tu jednu kornjacu. Ako je jedina ili barem jedina tog uzrasta onda je zadatak jako tezak jer je mnogo lakse kada je mozete uporediti sa drugom kornjacom. Pod uslovom da nemate peh tj. da ste u prilici dvije istopolne kornjace uporedjivat.
margos margos 12:28 27.07.2009

Re: *****

Evo sad na internetu pronadjoh neke fotografije koje prolicno dobro prikazuju tu razliku.

Ala si ti neki šaljivdžjija Gde ti vidiš prilično dobro razliku...?.
ed_novipazar ed_novipazar 12:44 27.07.2009

Re: *****

margos

Ala si ti neki šaljivdžjija Gde ti vidiš prilično dobro razliku...?.

Margos, prije nego detaljno objasnim molim te potvrdi mi da se ne salis sa svojom primjedbom.
margos margos 12:59 27.07.2009

Re: *****

Šalim se, šalim.... Da imam kornjaču - doktorirala bih na svim detaljima, ovako, lepo mi leglo da se nasmejem:)
Verovatno je Budimcu jasno a meni, koja nemam kontakte sa kornjačama - razlika uopšte nije očigledna. Ali nemoj da se mučiš objašnjavajući.

Setih se kad je Strongman napisao kako se jednom na nekom forumu raspravljao i do u detalja pisao o svom treningu itd itd... da bi onda saznao da ga neki 16-godišnji klinac pita 'onako'. E, tako se i ja sad ponela - onako :) Izvini.

ed_novipazar ed_novipazar 13:08 27.07.2009

Re: *****

Ali nemoj da se mučiš objašnjavajući.

Uf, laknulo mi je. Evo, za tebe
margos margos 13:18 27.07.2009

Re: *****

Hvala ti:)))
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:55 27.07.2009

Re: *****

Je li imate samo tu jednu kornjacu. Ako je jedina ili barem jedina tog uzrasta onda je zadatak jako tezak jer je mnogo lakse kada je mozete uporediti sa drugom kornjacom. Pod uslovom da nemate peh tj. da ste u prilici dvije istopolne kornjace uporedjivat.

Prvo, hvala na objašnjenju, sasvim je jasno.

Sada smo ostali samo sa Anom (ostale, bilo ih je još tri različitog uzrasta, su otišle nekim svojim putem, alpinizmom free style su prešle preko ograđenog prostora koji sam im napravio od kamena -- da nisam video da to mogu ne bi verovao). Međutim, kraj vrvi od kornjača tako da ćemo kad Ana stasa lako naći mužjaka sličnog uzrasta (čini se da je zaista žensko, jedva da ima repić). Ajd sad kad već pitam, koliko im treba do polne zrelosti? (Ana je cenimo dve i po -- tri godine stara)
ed_novipazar ed_novipazar 15:29 27.07.2009

Re: *****

Zatekao si me sa ovim pitanjem te sam malo trazio pomocu googlea. Evo tabele sa podacima za evropske kornjace. Kazu, nije bitno koliko je stara kornjaca, vazno je da je dostigla odredjenu tezinu. Ovo je pogotovu vazno za zenku jer mora biti u stanju da ponese i na kraju polozi jaja odredjene velicine. Nadam se da je Anina porodica takodje na listi.



Na kraju cu izgleda i sam biti u stanju da prijavim doktorat
ed_novipazar ed_novipazar 12:50 28.07.2009

Prvo mjerenje

margos margos 15:36 28.07.2009

Re: Prvo mjerenje



Pre xy godina, u prošlom veku, prodavali smo u našoj radnji neke figurice od murano stakla - kao mama đivotinjka i 4 deteta. Pa tako bile žirafe, zečevi, prasići, svašta... i naravno kornjače. I ulaze dve devojke i kreću priču:
''Jaoo, vidi što su lepe kornjAčice''.. onako po seljački.
Melju međusobno o kornjAlicama, te kako su lepe, te kako su slatke, a ja iza njih poluzgroženo stojim, i onda se jedna okrene i najnormalnije mi kaže:
''Izvinite, pošto su ove kornjačice.''
Ja u zbunu.
One se zezale.

Tako da kad god vidim kornjačice, meni kornjAčice i te dve devojke u glavi.:)
bocvena bocvena 15:50 28.07.2009

Toliko si me razgalio...

Ove slike su neverovatne! Bebe kornjače! I ova na vagi...
Ovih dana mi se ceo život vrti oko kornjača. I nindža i običnih. Mlađi sin je potpuno pobrljavio i po kući nas ne zove mama, tata i seko nego Doni, Majki i Leonardo (pošto je on Ralfi). Majki (tata), piški mi se...
A ova starija intezivirala napade zvane - Kupite mi kornjače ili ću da se udam u 10. godini! Dođe mi da joj sama nađem mladoženju! Ako se naš rezistans raspadne, koje kornjače da kupimo?

P.S. Kada bih predavala renesansu uvek bih čas počinjala sa pitanjem koji su najpoznatiji italijanski renesansni slikari. Onda bi me oni gledali belo, odmahivali glavama u stilu - kako bismo mi to uopšte znali. I onda ja dreknem - Kako se zovu 4 nindža kornjače i oni kao iz topa - Leonardo, Donatelo, Mikelanđelo, Rafaelo. Pa, je l' vidite da znate! A oni ponosni!
ed_novipazar ed_novipazar 17:50 28.07.2009

Razlika

Na ovoj fotografiji se vidi koliko kornjace narastu za godinu dana. Razlika u starosti je tacno 11,5 mjeseci.

bocvena bocvena 19:48 28.07.2009

Re: Razlika

Nije valjda da svake godine udupliraju veličinu? Koliko drugo žive, bojažljivo pitam?
ed_novipazar ed_novipazar 22:12 28.07.2009

Re: Razlika

Naravno da ne dupliraju. Mislim da ova vrsta ne moze da naraste mnogo, 30-40 cm u duzinu, mada nisam siguran. Zive i do 150 godina.
Biljana 77 Biljana 77 15:56 31.07.2009

Ovako nešto

me uvek obraduje! Sjajno!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana