Pesma ako ne legne u pravo vreme kao da je nije ni bilo

pape92 RSS / 22.07.2009. u 18:48

Ne mogu reći da sam oduvek voleo šlagere. Bolje rečeno, tek posle tridesete sam saznao da sam oduvek voleo šlagere.  A zavoleo sam ih slušajući muziku koja je dok sam bio dete dopirala iz naše dnevne sobe kada bih već bio smešten u krevet.  Mnogo kasnije,  bilo mi je suđeno da ispunim obećanje iz stare pesme: srešćemo se ponovo. Prenosim deo tog iskustva.

radio1398118c.jpg

Uvod

Stare pesme su se pevale do dubokih sedamdesetih, no zlatno doba je bilo ono pre rata. Već tada je vreme zapravo u mnogome bilo novo, ali u pesmama nije. Tek je sredstvima rokenrola novi pogled na svet ušao i u tekstove i u muziku. Ako bi se tridesetih godina XX veka još i moglo otpevati „Some girls are bigger then others" kao vodviljska sprdačina, „Paranoid Android" bi bilo nezamislivo. (Nije zgoreg podsetiti da se poezija odavno preselila na tla gde će je pesme za pevanje slediti decenijama kasnije, ili nikada).

Nešto se nije promenilo: za pesmu oduvek važi da je kao ljubav, ako ne legne u pravo vreme kao da je nije ni bilo (Dragan Nikolić). Reči i muzika daju zapanjujuće rezultate još od osvita čovečanstva.  A tamo, ili skoro pa tamo se ako ni zbog čega a ono zbog ljubopitljivosti  bez problema možemo vratiti - mislim na doba u kome su već postojale gramofonske ploče. Treba međutim priznati kako se ne može reći da za stoleće staru pop muziku u novije vreme vlada izuzetno zanimanje.  Najpre, te pesme su bespovratno pregažene vremenom i potrebna je određena slušna adaptacija da bi se svarile, a potom, treba se pomučiti da bi se do njih došlo. No ova se druga okolnost sasvim promenila pre tri godine. Tada je već postojao yutube.

Razrada, ukratko

Šlageri su pesme pod snažnim uticajem romantizma. Romantizam, to je Lord Bajron, zanos, osećanja kao merilo svih postupaka, i najbolji izvor uspešnih šlagera. Koji moraju biti upakovani u građansko odelo, najbolje od tvida, i pevani uz pristojne melodije pristojnim glasom. U pristojnosti je, kao i u odelima od tvida prednjačila Engleska. Ova zemlja, uz susedne Vels i Irsku, imala je tradiciju uličnih bendova iz kojih će se ispiliti i ozbiljniji muzičari i pevači, a pojavom "wireless-a" (radija) i gramofona, pesma je od manufakture koja se izdržavala prodajom nota postala ozbiljan posao.

gallisteningtoradio.jpg

Pesme, pevači i pevačice

Najozbiljniji britanski pevač tokom tridesetih ne beše nit Velšanin nit Irac, no sin Grka i Libanke rođen u Mozambiku. Zvao se Al Bowlly i imao je mek, prirodan glas, koji mu je, u konkurenciji  u to vreme po pravilu uštogljenih pevača, doneo slavu prve pop zvezde u Britaniji. Pre preslušavanja njegove numere, napominjem da se u ono vreme pesma pravila tako što prvo ide oko minut instrumentala, da se malo zapleše na nekom žuru. Al Bowlly: the very thought of you.

Evo dela prve strofe ove pesme:

The very thought of you and I forget to do
The little ordinary things that everyone ought to do...

...bez tebe više ja ne učim k'o pre...Al je imao uzbudljiv život. Najpre je u Južnoj Africi za hleb zarađivao kao brica i džokej, da bi se polako počeo probijati i kao pevač, serijom bizarnih turneja kojima je obišao Afriku, Indiju i Indoneziju. Ostao je bez novca, ali rešen da ode za London. Za voznu kartu je zaradio malo po malo, kao ulični pevač, probijajući sebi put ka prestonoci Imperije. U Berlinu ga zatičemo kako 1927. snima svoju prvu ploču, a 1930. u Londonu potpisuje veliki ugovor koji mu je omogućio da u sledeće četiri godine snimi čak 500 pesama. 1934. odlazi u Njujork gde snima sa Glen Milerom,  a tri godine kasnije se vraća u Britaniju. I pored problema sa alkoholom i neredovnih poslova, životari , i dočekuje rat u Londonu. 17 aprila 1941 nemačka padobranska bomba raznosi vrata njegove spavaće sobe koja ga pogađaju u glavu, i Al Bowlly gubi život. U njega se vraća kao pevač one zlokobne muzike u filmu Shining, koju ljubiteljima pevanja u kupatilu preporučujem da izvode po hodnicima zgrada, i, u skorije vreme preko muzike iz filma Amelija Pulen. Odjaviću ga kao što su ga obično odjavljivali u vreme njegovih nastupa po londonskim salama: dame i gospodo, bio je to Al Bowlly. (Trivija: pesma korišćena u filmu Shining, "Midnight, the stars and you", je snimljena 1934, a fotografija u filmu koja pokazuje Džeka Nikolsona iz vremena stare slave hotela u kome je poludeo je iz 1921).

Tražeći melodiju koja će najbolje dočarati atmosferu londonskih šlagera, jedna se pesma izdvojila. Napisale su je dve sredovečne britanske gospođe i osvojile nagradu na konkursu, a uskoro i prvo mesto na britanskoj top listi. Ovde je slušamo u izvođenju orkestra Lou Preagera, diplomiranog psihologa, doktora metafizike i ovlašćenog  kromoterapeuta, ma šta to bilo. Ah da, i organizatora onog konkursa na kom su pobedile dve pomunete bakice. Cruising Down the river, ne mogu da prestanem da je pevušim.

Napaćeni

Glavne teme predratnih šlagera su ljubavne patnje. Postoji uobičajeno verovanje da su pesme samo pesme, i da ih pevači pevaju samo zato što su pevači. Ova tvrdnja je onoliko tačna koliko ste sami u ljubavnoj patnji. Ako niste, ili ne možete ni da se setite kada ste bili, sledeće pesme vam se mogu učiniti izveštačenim, mada skrećem pažnju na njihovu vanvremensku lepotu. Ukoliko (pak) pripadate delu čovečanstva koje je iskusilo stvari srca, pokušajte da vam ne zasmeta zastareli omotač u koji su uvijene iste poruke ljubavnicima koje se šalju i danas.

I get along without you very well
Of course, I do
Except perhaps in spring

Ive forgotten you just like I should
Of course, I have
Except to hear your name
Or someones laugh that is the same
But Ive forgotten you just like I should

Po mom mišljenju ovoj pesmi prija stegnuti način izvođenja danas zaboravljenog Engleza po imenu Lew Stone. Stvar su kasnije proslavili mnogi sjajni pevači, poput Četa Bejkera ili Bili Holidej, no Lew Stone, otpevavši je bez mnogo pokušaja da bojom glasa naglasi bolni položaj nekoga ko je ostao bez voljene, postigao je više: mi smo postali svesni ne samo poruke, nego i tihe susdržanosti onoga ko poruku izgovara. Nazovimo to engleskin načinom.  

"In the middle of the kiss" nema samo božanstvenu melodičnost, a Connie Boswell nema samo glas koji budi sećanja na stare filmove. Pesma ima i odlične reči: in the middle of the kiss, suddenly it downed on me, in the middle of the kiss, I knew you were mine. Ne pre.  Ne posle.

Connie Boswell, naočita žena koja deli mesto rođenja sa malom Dorothy Gale, je imala veliki uticaj na Elu Fizdžerald, što Ela nikada nije krila. Kad smo već tu, i površnom posmatraču mora biti jasan upliv šlagera na džez muziku. I obratno: Frenk Sinatra kaže da je Bili Holidej presudno uticala na njegov način pevanja. Osim toga, većina džez standarda su bili šlageri kad su bili mali. Mali? U neku ruku, šlageri su ono za šta se obično upotrebljava floskula "veći od života". Za razliku od današnjeg pop main stream-a koji slušaoca pogađa u noge ili u najboljem slučaju ispod pojasa, stari šlageri, poput španskih serija, gađaju u srce. Recept je jednostavan i baš zato često uspešan: melodija i reči. Kao u pesmi "You always hurt the one you love".

Članovi grupe The Mills Brothers koji izvode ovu stvar bejahu crne boje kože, što se ne bi dalo zaključiti na prvi pogled, odnosno na prvo slušanje. Snimili su preko 2000 pesama i prodali oko 50 miliona ploča. Međutim, opaska da pevaju poput belaca se mora promišljeno razmotriti. Svakako, pevaju na način koji je belačkoj publici bio prihvatljiv u tim predratnim godinama, miljama daleko od bluza. Međutim, retko možete naći belca, odnosno bilo koga koji je u to vreme pevao sa toliko svinga i topline - sem konkurentskog, takođe crnačkog satsava The Ink Spots; ponajbolja njihova stvar je iskorišćena kao muzika u kompjuterskoj igri Fallout 3. Drugi veliki hit, "Do I worry" je još jedan dokaz kako Elvis nije izmislio baš sve fore. Bing Krozbi je, baš nekako u to vreme, prvi počeo tako da peva od belaca. Pre Krozbija, evo još jedne pesma braće Mills. Ona se rečju može opisati kao paćenička (I'm gonna buy a paper doll that I can call my own, a doll that other fellows cannot steal) ali ima toliko dobru melodiju da ne umem da je preskočim. Paper Doll.

Veseli

Za Bing Krozbija se može reći da je bio faca. Prvi je shvatio da pomalo kruto odelo od tvida treba zameniti ležernijom odećom, a u tome su mu, videli smo, mnogo pomogli tadašnji crnački pop sastavi. Bing Krozbi peva kao Din Martin, i često ih je moguće pobrkati. Naravno, Bing Krozbi je pevao kao Din Martin pre Dina Martina (koji je toliko dobro pevao kao Din Martin da se njegove ploče prodaju dan danas). No vratimo se Krozbiju. Nekoliko njegovih pesama su mi omiljene, a na prvom mestu je to "Don't fence me in". Na prvi pogled, pesma je inspirisana vestern filmovima. Ja je doživljavam kao vapaj čoveka kome je uskraćena sloboda koju je nekad imao. Kakva sloboda? Svako će imati svoj odgovor na ovo pitanje. Melodija nema veze sa kantri i vestern muzikom, što ne čudi: kao i reči delo je Kola Portera.

 

Od bezbroj hitova koje je snimio Bing Krozbi teško je pozitivno ne naglasiti "Ac-cent-tchu-ate The Positive", za koju se može reći da sadrži sve savete koje čoveka mogu da održe kroz život u najboljem epikurejskom smislu te reči. Osim toga, stvar je zarazno duhovita. Bing Krozbi je ovde izvodi sa svojim redovnim partnerkama, devojačkim triom Andrews Sisters.

Gay Friendly

Kao i većina šlager pevača, što je jednostavno jasno već po načinu na koji su izvodili pesme, i Bing Krozbi je bio gay friendly. Dajem nekoliko konkretnih primera. "Gay Love" (tango), "Three caballeros" a jedan posebno izdvajam. Reč je o pesmi "It might as well be spring" kojom se vraćamo na stari dobri način pevanja, danas toliko potcenjen. Za Dick Haymes-a  su govorili da ima bariton sa kojim se nijedan ne može meriti, i čini se da su bili u pravu. Mnogi veliki pevači su imali u svom repertoaru ovu pesmu, meni je nekako najdraža ova rana Dikova verzija. Donekle je prespora, ali je bariton tu.

Srešćemo se opet

Za kraj, pesma koju izvodi Vera Lynn. Ne znam kako vama, ali meni ova pesma prenosi osećaj očaja ljubavnice koja se zauvek razdvaja od voljenog, i nema drugu utehu do u zavaravanju sebe: srešćemo se opet. Fragilan glas koji kao da kranjim naporom uspeva da se ne slomi, ipak postiže da zvuči snažno kad treba uzviknuti refren, kao da se snagom glasa može poništiti neumitnost. Međutim, pesma se proslavila kao himna britanskih vojnika u II svetskom ratu, ko bi ga znao zašto. Uz malo sreće, još uvek možemo da pitamo Veru Lynn na šta je mislila kad ju je pevala - 92. rođendan je proslavila marta. Pesmu je snimila pre tačno 60 godina. We'll meet again. Možda.

A možda je i poneka od ovih pesama legla ponekom od vas...što maštate o sreći.



Komentari (188)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 19:04 22.07.2009

E, Pape :)

Baš je leglo...
I da ne maštam, legne tvoje pisanje i tvoj stil.
Thx:)
pape92 pape92 20:56 22.07.2009

Re: E, Pape :)

E, Margos. Setih se jedne Margarete.
Bili Piton Bili Piton 19:11 22.07.2009

We'll meet again


je zbilja lepa pesma, i dan danas dobro kotirana (kod onih analiticara koji su zadrzali afinitet za inspirisanu melodiku).

Trebalo mi je sekund dva da se opsetim na koji deo The Shining sountracka se misli (prvo mi je na pamet palo ono vristanje utopljeno u reverb, tek posle sam se setio muzike iz balske sekvence).
pape92 pape92 20:59 22.07.2009

Re: We'll meet again

Stvar je (danas) najpoznatija po tome što se njome završava Dr Strangelove. Verzija iz filma, takođe od Vere Lin, je malo drugačija, meni se više dopada ova starija koju sam priložio...

jesen92 jesen92 01:35 23.07.2009

Re: We'll meet again

...vidim da ima mnogo komentara na ovaj tvoj leeepi blog....kasno sam se ukljucila, samo zelim da pohvalim ovu zanimljivu "pricu" o slagerima....sad cu da sve procitam i preslusam pa mozda i ja nesto "prilozim"..
angie01 angie01 19:12 22.07.2009

....





muaddib92 muaddib92 21:57 22.07.2009

Que Sera, Sera - Doris Day

... је једна од најпопуларнијих песама 1950-тих година, а Дорис Деј (право име: Дорис Мери Ен фон Капелкоф ) је у та времена била једна од најпопуларнијих глумица (после главне улоге у филму Каламити Џејн прославила се улогама у бројним романтичним љубавним комедијама са Рок Хадсоном), али и певачица.
У питању је насловна песма из филма: у питању је римејк филма Алфреда Хичкока Човек који је сувише знао (Хичкоку се веома допалa сопствена прва верзија из 1934, па је наново снимио) из 1956. године са Џемсом Стјуартом и Дорис Деј у главним улогама брачног пара коме на летовању у Мароку неки зликовци отму сина, нико им не верује, па Џими узима ствар у своје руке...
Можда најмелодичнија песма тог времена, уз коју се стварно може летети по плесном подијуму: музика је Џеја Ливингстона, уз прилично банални текст Реја Еванса у коме певачица пита прво мајку, па после драгог шта ће са њоме (њима) бити, а потом и својој деци на њихово истоветно питање одговара тим истим речима
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:00 22.07.2009

Re: Que Sera, Sera - Doris Day

Можда најмелодичнија песма тог времена, уз коју се стварно може летети по плесном подијуму: музика је Џеја Ливингстона, уз прилично банални текст Реја Еванса у коме певачица пита прво мајку, па после драгог шта ће са њоме (њима) бити, а потом и својој деци на њихово истоветно питање одговара тим истим речима

Que Sera, Sera - Doris Day
pape92 pape92 22:04 22.07.2009

Re: Que Sera, Sera - Doris Day

Kar bo pa bo što bi rekli Slovenci.
Supermod Supermod 09:52 23.07.2009

samo asocijacija


... zbog naslova ... dve decenije kasnije




Blade Runner Blade Runner 19:22 22.07.2009

...

pape92 pape92 21:04 22.07.2009

Re: ...

Đuza, iz šmekerskih dana...većina naših šlagera su bili prepevi stranih, što nije ništa loše, to su radili posvuda, pa ponekad prepev bolje zvuči npr na španskom. No Devojko mala je originalna stvar.
Blade Runner Blade Runner 22:59 22.07.2009

Re: ...

Bili Piton Bili Piton 02:32 23.07.2009

Re: ...

pape92
Đuza, iz šmekerskih dana...


Ne znam kako mi promace ovo

Evo mu, po mom subjektivnom sudu, najsmekerskijeg snimka ever Na poklon svim slusaocima naseg nocnog radija.

U pitanju je B strana singla "Jos jedan prodje dan", objavljenog ubrzo po fantasticnom uspehu "pozorista u kuci".

Pesma je "Crn oganj oci su", nekakav prepev/obrada, prati ga ansambl "Stari traceri", vrlo elegantna bossa, totalno urbanog profila, aristokratski otpevana. Do koje je, budite uvereni, bilo vrlo tesko doci u mp3 formatu.
pape92 pape92 10:57 23.07.2009

Re: ...

Zahvaljujem u ime obćinstva.
Unfuckable Unfuckable 19:25 22.07.2009

za sada, samo

i jedino : perfektno.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:42 22.07.2009

Re: za sada, samo

Unfuckable
i jedino : perfektno.

potpis & pečat
pape92 pape92 21:10 22.07.2009

Re: za sada, samo

mirelarado mirelarado 19:33 22.07.2009

Сјајан текст

о шлагерима.
Када сам први пут чула ову италијанску канцону из 1945, учинило ми се да одише неком сетом, да нема оног послератног полета, који је био приметан у, рецимо, америчким шлагерима из тога доба.

Тражим те

Сама лутам градом ја
нико живи сад не зна
нити види сав мој бол
док те тражим, сањам те,
а више немам те.

Заборав је узалудна тема
прва љубав заборава нема
само једно име на дну срца мога спава
упознах те, наша љубав тад постаде јава
љубав наша, велика и права.

Кад се ухо мало навикне, заправо је пријатна мелодија:


pape92 pape92 21:20 22.07.2009

Re: Сјајан текст

Italijani kad se prihvate da naprave "američku" stvar to sve pršti. Ova koju si priložila je sjajna. Moja omiljena, mada ne sasvim u ovoj priči je Tintarella di luna.
mirelarado mirelarado 21:32 22.07.2009

Re: Сјајан текст

pape92
Italijani kad se prihvate da naprave "američku" stvar to sve pršti. Ova koju si priložila je sjajna. Moja omiljena, mada ne sasvim u ovoj priči je Tintarella di luna.



crossover crossover 21:43 22.07.2009

Re: Сјајан текст

pape92
Italijani kad se prihvate da naprave "američku" stvar to sve pršti.

Пршти, пршти, него шта. И то ради у оба смера.
pape92 pape92 21:58 22.07.2009

Re: Сјајан текст

E, Cross, uvek me obraduješ.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:08 22.07.2009

Re: Сјајан текст

Мислим да је, нама, напознатије ово извођење: The Talented Mr. Ripley - Tu Vuo' Fa l'Americano
mirelarado mirelarado 22:15 22.07.2009

Re: Сјајан текст

Може и Mambo italiano.
mirelarado mirelarado 22:25 22.07.2009

Re: Сјајан текст

Predrag Brajovic
Мислим да је, нама, напознатије ово извођење: The Talented Mr. Ripley - Tu Vuo' Fa l'Americano


То је Фјорело! Ненадмашан!
Bili Piton Bili Piton 22:33 22.07.2009

Re: Сјајан текст

Predrag Brajovic
Мислим да је, нама, напознатије ово извођење: The Talented Mr. Ripley - Tu Vuo' Fa l'Americano


Mega film, mega scena, mega pesma
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:36 22.07.2009

Re: Сјајан текст

Bili Piton
Predrag Brajovic
Мислим да је, нама, напознатије ово извођење: The Talented Mr. Ripley - Tu Vuo' Fa l'Americano


Mega film, mega scena, mega pesma

И ја ћу, куме, да ставим наочаре за сунце: Али сутра... У Х. Новом.
Mića Marković Mića Marković 23:07 22.07.2009

Re: Сјајан текст

Moja omiljena, mada ne sasvim u ovoj priči je Tintarella di luna.

Tintarellu je kod nas snimila pevačica, koja mislim da se zvala Tamara Šarić. Na tom snimku sam svirao hrapavim robusnim tonom, koji se tada koristio. Ne znam da li je snimak u životu, jer je sniman za potrebe Radio Beograda.
Još dve zanimljivosti vezane za ovu kompoziciju.
Njen udarni deo je bluz, kako po formi /12 taktova/,tako i po harmonskoj strukturi.
Druga zanimljivost vezana je za Minin snimak. Korišćen je bariton saksofon, što je dosta redak slučaj kada su u pitanju mali sastavi zabavne muzike.
Bili Piton Bili Piton 00:00 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Predrag Brajovic

Али сутра... У Х. Новом.


Srecan put i lep provod zelim
pape92 pape92 00:03 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Nažalost nisam uspeo da pronađem Tintarelu. Ono što ima na internetu su dve njene pesme, Samo Ti, obrada hita Rite Pavone, i Moj Lilihip, obradu megahita My Boy Lollypop.
Kad nema pesme, bar da vidimo sliku.

Bili Piton Bili Piton 00:08 23.07.2009

Re: Сјајан текст

pape92
Nažalost nisam uspeo da pronađem Tintarelu. Ono što ima na internetu su dve njene pesme, Samo Ti, obrada hita Rite Pavone, i Moj Lilihip, obradu megahita My Boy Lollypop.Kad nema pesme, bar da vidimo sliku.


Album "Stasera Rita" (na kome je Solo Tu, i mnoge druge sjajne stvari) mi je jedna od najdrazih ploca iz najranijeg detinjstva. I danas je u zivotu, naravno.
mirelarado mirelarado 00:18 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Bili Piton Bili Piton 00:25 23.07.2009

Re: Сјајан текст



Mirela, to nije ta Solo tu o kojoj govori Pape (a koju je obradila Tamara Saric).

Evo je ovde (iz originalnog TV soua, kome je album zapravo soundtrack).

pape92 pape92 00:30 23.07.2009

Re: Сјајан текст

bar da vidimo sliku.

Malopre je bila tu
Mora da je nešto u vezi kopirajta. Ali sam se zainatio, baš mi je nekako simpa. Evo je sa stranog servera.



mirelarado mirelarado 00:32 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Bili Piton


Mirela, to nije ta Solo tu o kojoj govori Pape (a koju je obradila Tamara Saric).

Evo je ovde (iz originalnog TV soua, kome je album zapravo soundtrack).


Ууупс, извињавам се. Ставићу нешто друго.
pape92 pape92 00:36 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Ma ajte molim vas...
Ništa ne diraj.
Bili Piton Bili Piton 00:41 23.07.2009

Re: Сјајан текст


Igzektli.
Mića Marković Mića Marković 02:50 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Nažalost nisam uspeo da pronađem Tintarelu

Mislim da to ne treba ni tražiti.
Kao što rekoh, to je snimano za potrebe Radio Beograda, a ta dokumentacija je brisana.
Ne tvrdim naravno, da je snimak o kome govorim od nekog posebnog značaja, ali mislim da bi bilo zanimljiivo čuti ga posle toliko godina. Kao i mnoge druge uostalom...
Zbog čega su ti snimci brisani?
Bilo je to vreme kada traka za snimanje nije bilo dovoljno, pa se brisalo ono što se činilo nevažno i nezanimljivo, da bi se našlo mesta za nove snimke.
Interesantno da niko nije reagovao na podatak da je Tintarella po formi bluz,što mi se cini posebno značajno.





Bili Piton Bili Piton 04:20 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Mića Marković
Na tom snimku sam svirao hrapavim robusnim tonom


Smem li barem da se nadam da je stilski bio blizak ovom?

Salim se naravno - sasvim drugi stil, ali, pitam jer bih rekao da vam je inace ta harmonska vertikala bliska - prvih 02:30 minuta su bitni, potom pocinje film - mada ima lepih pasaza i na 04:08, pa na 07:21 i 09:18 :))
crossover crossover 09:48 23.07.2009

Re: Сјајан текст

pape92
E, Cross, uvek me obraduješ.

Папе, ево нешто само за тебе и мене, али немој ником да кажеш, да не виде да тролујем.
Мислим, хебеш музику без импровизација.
vishnja92 vishnja92 10:44 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Папе, ево нешто само за тебе и мене

pape92 pape92 11:01 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Папе, ево нешто

Свирао је Колтрејн у (такорећи) шлагерима, са Хартманом. Одлична плоча.
mirelarado mirelarado 14:14 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Mića Marković
Interesantno da niko nije reagovao na podatak da je Tintarella po formi bluz,što mi se cini posebno značajno.


И мени је, као лаику, ово било чудно. Можда ће Папе нешто више рећи...

Кад смо већ код Тигрице из Кремоне, ево како је, 1965, отпевала Годину дана љубави...


Bili Piton Bili Piton 17:14 23.07.2009

Re: Сјајан текст

pape92
Папе, ево нештоСвирао је Колтрејн у (такорећи) шлагерима, са Хартманом. Одлична плоча.


I ta je ploca u zivotu, mint condition, originalno americko Impulse! izdanje u tvrdom lakiranom fold-out kartonu. Najbolja verzija "Lush Life" ikada snimljena, po meni
muaddib92 muaddib92 22:19 23.07.2009

Re: Сјајан текст

Najbolja verzija "Lush Life" ikada snimljena, po meni


За овако значајну и важну песму свако има своју најбољу верзију - моја је, уколико се може наћи па да проверите, она Еле Фицџералд у пратњи Џо Паса. Да се усвираш, ал' ома..
Bili Piton Bili Piton 23:48 23.07.2009

Re: Сјајан текст



Moj otac je strucnjak za Elu i sva pitanja u vezi s njom, iz rukava ce mi to izvaditi na uvid, sasvim sam siguran, kad budem priupitao, hvala.
krkar krkar 05:29 24.07.2009

Re: Сјајан текст

muaddib92
Najbolja verzija "Lush Life" ikada snimljena, po meni За овако значајну и важну песму свако има своју најбољу верзију - моја је, уколико се може наћи па да проверите, она Еле Фицџералд у пратњи Џо Паса. Да се усвираш, ал' ома..


Dva najbolja Elina albuma su upravo sa Džoom Pasom (Pablo Records).

A foggy day je nenadmašan!
krkar krkar 05:38 24.07.2009

Re: Сјајан текст

.
krkar krkar 05:43 24.07.2009

Re: Сјајан текст

Predrag Brajovic
Мислим да је, нама, напознатије ово извођење: The Talented Mr. Ripley - Tu Vuo' Fa l'Americano


Postoji samo jedan original. I potpuno je nenadmašan:




Renato Carosone. Na bubnjevima genijalni šoumen Gege'.


krkar krkar 05:48 24.07.2009

Re: Сјајан текст

I kad sam već kod genijalnog, genijalnog Carosonea - njegov najveći uspeh u Americi:

krkar krkar 05:49 24.07.2009

Re: Сјајан текст

Za kraj (zasad) jedan nepravedno pomalo zaboravljeni Italijan:

crossover crossover 11:57 24.07.2009

Re: Сјајан текст

vishnja92
Папе, ево нешто само за тебе и мене


Еј, Нинџо, то је и за тебе, знам да волиш.
Ево ти још нешто лепо: Esbjörn Svensson Trio - Behind The Yashmak (Хвала Зен Мастеру гдегоддаје)
mirelarado mirelarado 13:35 24.07.2009

Re: Сјајан текст

crossover
Еј, Нинџо, то је и за тебе, знам да волиш.
Ево ти још нешто лепо: Esbjörn Svensson Trio - Behind The Yashmak (Хвала Зен Мастеру гдегоддаје)


Крос, има ли још нешто овако добро за окултно слушатељство?
crossover crossover 14:22 24.07.2009

Re: Сјајан текст

mirelarado
Крос, има ли још нешто овако добро за окултно слушатељство?

Јел’ може ово: Christian McBride - Technicolor Nightmare
vishnja92 vishnja92 21:01 25.07.2009

Re: Сјајан текст

Хвала Зен Мастеру гдегоддајe

i tebi :)
ovo mi je najmudrije odlaganje zadovoljstva ikad. proterala sam ukucane i sad slusam, i mnogo mi fali sav taj dzez.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:41 22.07.2009

white

pape92 pape92 21:28 22.07.2009

Re: white

Britanske pesme koje su se pevale tokom rata su posebno poglavlje. Najpoznatija engleska je nemačka: Lili Marlen. Opet, da nije bilo Engleza da je snime '39, i Radio Beograda da je emituje '41, ova bi pesma pala u zaborav.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:55 22.07.2009

Re: white

Opet, da nije bilo Engleza da je snime '39, i Radio Beograda da je emituje '41, ova bi pesma pala u zaborav.

e ovo nisam znala. hvala
pape92 pape92 22:01 22.07.2009

Re: white

Videh da je malo niže usledila detaljna priča o Lili Marlen. Zasluženo.
Bili Piton Bili Piton 19:42 22.07.2009

Kad vec kitimo blog :)


...ovu mnogo volim

4krofnica 4krofnica 20:04 22.07.2009

pape,

bas prija.
pape92 pape92 21:36 22.07.2009

Re: pape,

4krofnica 4krofnica 22:21 22.07.2009

Re: pape,


djuskica
kao iz nekog crno-belog crtaca
ivana23 ivana23 20:08 22.07.2009

***



Nije Ivo Robic, no Massimo je sjajan.
Doctor Wu Doctor Wu 20:28 22.07.2009

Pre par godina na nekom radiju

dok sam vozio, čuo Suggsa (iz Madnessa), pušta čovek mjuzu koju voli. Slušam ja tako na pola uva, kad u jednom trenutku emisija se završava i Suggs kaže e a sada nešto posebno za kraj: Peggy Lee i "Is that all there is?".

Kad sam čuo stvar skamenio sam se- jedna od najtragičnijih pesama ikad.
4krofnica 4krofnica 21:00 22.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

Is that all there is?".

i meni je ostala u secanju, ..skoro sam gledala neku emisiju o Lieber i Stoler-u, koji su imali puno hitova (pisci pesama), i to je njihova pesma..
tragicno-optimisticna..
Peggy je izgleda i dalje peva
Doctor Wu Doctor Wu 21:14 22.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

tragicno-optimisticna..

Uf, ne znam da li bih baš to nazvao optimizmom. Po meni više egzistencijalizma u tih par strofa nego u mnogim volumeima napisanim na temu. Poslednja strofa i refren posle nje jednostavno ostavljaju bez daha. Uostalom, evo teksta (izvinjavam se na uzurpaciji prostora, ali mislim da pesma zaslužuje):

IS THAT ALL THERE IS?

I remember when I was a very little girl, our house caught on fire.
I'll never forget the look on my father's face as he gathered me up
in his arms and raced through the burning building out to the pavement.
I stood there shivering in my pajamas and watched the whole world go up in flames.
And when it was all over I said to myself, "Is that all there is to a fire"

Is that all there is, is that all there is
If that's all there is my friends, then let's keep dancing
Let's break out the booze and have a ball
If that's all there is

And when I was 12 years old, my father took me to a circus, the greatest show on earth.
There were clowns and elephants and dancing bears.
And a beautiful lady in pink tights flew high above our heads.
And so I sat there watching the marvelous spectacle.
I had the feeling that something was missing.
I don't know what, but when it was over,
I said to myself, "is that all there is to a circus?

Is that all there is, is that all there is
If that's all there is my friends, then let's keep dancing
Let's break out the booze and have a ball
If that's all there is

Then I fell in love, head over heels in love, with the most wonderful boy in the world.
We would take long walks by the river or just sit for hours gazing into each other's eyes.
We were so very much in love.
Then one day he went away and I thought I'd die, but I didn't,
and when I didn't I said to myself, "is that all there is to love?"

Is that all there is, is that all there is
If that's all there is my friends, then let's keep dancing

I know what you must be saying to yourselves,
if that's the way she feels about it why doesn't she just end it all?
Oh, no, not me. I'm in no hurry for that final disappointment,
for I know just as well as I'm standing here talking to you,
when that final moment comes and I'm breathing my lst breath, I'll be saying to myself

Is that all there is, is that all there is
If that's all there is my friends, then let's keep dancing
Let's break out the booze and have a ball
If that's all there is
4krofnica 4krofnica 21:27 22.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

egzistencijalizma

moguce da si u pravu. meni taj optimizam izbija iz njenog pevanja,
kao kroz ludi smeh, ali idemo dalje....
kad vec vikipedujemo, pesma je uradjena po prici Tomasa Mana, gde je kraj, da kazemo, oslobadjajuci...
kakogod -jako dobra pesma
pape92 pape92 21:48 22.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

Nisam bio čuo za ovu pesmu, mada je (videh) poznata. Nisu sve pesme krstarenje niz reku u nedelju popodne...
Doctor Wu Doctor Wu 22:47 22.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

pape92
Nisam bio čuo za ovu pesmu, mada je (videh) poznata. Nisu sve pesme krstarenje niz reku u nedelju popodne...

Da, ni ja je nisam čuo pre Suggsa a sad vidim da, maltene, nema ko je nije pevao. I Chaka Khan i ona histerična PJ Harvey. A ni Leiber i Stoller nisu baš nepoznati ("Ruby baby", uzgred, sa Fagenovog Nightflya, :), "Stand by me", "On Broadway" ). Taj prozukli Pegin glas i taj poslednji refren, onako k'o ringišpil, meni, ovako neukom, baš deluje brehtovski. Vidim da je aranžman uradio Randy Newman.
pape92 pape92 23:03 22.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

Zanimljivo je i kako ista osoba (osobe) koje naprave Is that all there is naprave i Yakety Yak...
Doctor Wu Doctor Wu 23:16 22.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

pape92
Zanimljivo je i kako ista osoba (osobe) koje naprave Is that all there is naprave i Yakety Yak...

:), dobro primećeno. Ni ja nikad nisam mogao da povežem Carole King i Neil Sedaku (i oni su iz Brill Buildinga, gde su počeli i Fagen i Becker pre nego što su napisali Do it again) ili Paul Anku i My way (ili Rock swings) ili Burt Bacharacha sa toliko pesama (vidim da niko ne pominje Do you know a way to San Jose i Walk on by)- ne znam da li je neko čuo tog čoveka kad "peva"- on bukvalno krešti.

Čudo jedno, taj kapitalizam.
4krofnica 4krofnica 23:28 22.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

Is that all there is naprave i Yakety Yak...

i"Hound Dog"E.Prisley?
Doctor Wu Doctor Wu 23:42 22.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

"Hound Dog"E.Prisley?

Šta hvali Hound Dogu?
pape92 pape92 00:09 23.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

Čudo jedno, taj kapitalizam
:)
myredneckself myredneckself 01:11 23.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

ili Burt Bacharacha sa toliko pesama (vidim da niko ne pominje Do you know a way to San Jose i Walk on by)- ne znam da li je neko čuo tog čoveka kad "peva"- on bukvalno krešti.




a evo još jedne Burt-ove, da se podsetite filma, Ketrin Ros, Pola Njumena i R.Redforda .( Buč Kesidi i Sandans Kid)
Bili Piton Bili Piton 01:16 23.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

Walk On By je nedavno obradila Diana Krall, izvanredno. Bas s ljubavlju obradjeno, i to se cuje.

Neke pesme bas ne umiru :))))
4krofnica 4krofnica 06:50 23.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

"Šta hvali Hound Dogu?"
-nista?
You ain't nothin' but a hound dog
Cryin' all the time
Well, you ain't never caught a rabbit
And you ain't no friend of mine
crossover crossover 09:36 23.07.2009

Re: Pre par godina na nekom radiju

Doctor Wu
Čudo jedno, taj kapitalizam.



Dusty Springfield - Son of a preacher man
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:43 22.07.2009

Lili

A onda je došao rat i u srcima i jednih i drugih, na obe strane, bila je Lili.

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:26 22.07.2009

Re: Lili

Увек ми је било занимљиво како је Лили Марлен (в. овај леп чланак о песми) симбол ратних година, иако је њен текст носталгична прича о туги војника што се растаје са својом драгом коју, због рата, можда више никада неће видети. Дакле, у бити једна антиратна песма, а не оно што бисмо очекивали.
muaddib92 muaddib92 21:29 22.07.2009

Re: Lili

Текст је написао неки војник-стражар Ханс Лајп још 1915. године, пре него што је послат на руски фронт, а у наслову је искомбиновао име своје девојке Лили (бакалинове кћери) и болничарке Марлен. Музику је 1938. компоновао Норберт Шулц а плоча на којој је песму певала Лале Андерсен је продата у бедних 700 примерака.
У тексту се описује како је испред касарне некада била светиљка и како би сви желели да буду под њом, као некада Лили Марлен (што доводи у сумњу праву професију дотичне даме)...
Елем, 18. августа 1941. године немачки поручник Карл-Хајнц Рајнтген је, као директор војне радио станице у окупираном Београду, обрисао слој прашине са ове давно заборављене плоче и емитовао Лили Марлен у знак подршке немачким трупама у северној Африци. Песма се одмах допала фелдмаршалу Ромелу (надимак ''Пустињска лисица'') и од тада па до краја рата Радио Београд је емитовао Лили сваког јутра у 9,55 у најавној шпици.
Песму су одмах заволели (поред немачког Афричког корпуса) и њихови љути противници Енглези из Осме армије и америчке Прве армије, и брже боље снимили своју верзију (наравно на енглеском), а касније и Аустралијанци. Певала се Лили по касарнама, кантинама и болницама прво афричког, а потом и осталих фронтова, а онда стигла и у Немачку. Свемоћни Хитлеров министар пропаганде Гебелс је запенушио од беса сматрајући да је ова песма лоша за војнички морал и да треба форсирати војничке маршеве и песме о мученичкој смрти и жртвовању војника за добробит Трећег Рајха. Стога је сместа забранио емитовање, али забрана није дуго трајала пошто је Ромел, захваљујући својим победама, имао већи утицај код Хитлера.
Гебелс је у једној ствари био потпуно у праву: ова песма је веома лоше утицала на борбени морал пошто је код свих који су је слушали будила сећања на кућу, породицу и вољену девојку. Уосталом, какав је то рат ако обе стране слушају исту химну?
Како год, тек Лили Марлен је надживела сва та чуда. А прилично сам се и ја изненадио када сам сазнао да су ову песму после рата снимили и Едит Пјаф, Бинг Крозби, Пери Комо, да је преведена на 48 језика, била на топ листама у САД 1968, у Јапану 1986, па је наводно у њој уживао и Ј. Б. Тито.
А на питање зашто је Лили Марлен можда најпопуларнија песма свих времена и да ли је то због тога што је сневање вољене особе универзална тема, најбоље је одговорила баш она која је прва певала, Лале Андерсен, и то следећим питањем:
''А може ли ветар да објасни зашто се понекад претвори у олују?''
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:42 22.07.2009

Re: Soldatensender Belgrad in 21:55

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:48 22.07.2009

Re: Saveznička verzija

jesen92 jesen92 02:10 23.07.2009

Re: Lili

Елем, 18. августа 1941. године немачки поручник Карл-Хајнц Рајнтген је, као директор војне радио станице у окупираном Београду, обрисао слој прашине са ове давно заборављене плоче и емитовао Лили Марлен у знак подршке немачким трупама у северној Африци
..znaci, pesma je iz beograda lansirana u svet...

..evo nase Lili...


pape92 pape92 02:27 23.07.2009

Re: Lili

Samo, Toma nije hteo da peva Lili Marlen. Pa je nastao pičvajz. Da je znao da je pevaju i saveznici, moglo se izbeći krvoproliće.
jesen92 jesen92 02:55 23.07.2009

Re: Lili

Samo, Toma nije hteo da peva Lili Marlen
..otpevao ipak posle picvajza..onako sav polomljen..
crossover crossover 09:11 23.07.2009

Re: Lili

А на другој страни слушао се Глен Милер.

Tex Beneke and Glenn Miller Orchestra - Don't Sit Under The Apple Tree (1942)

bjes bjes 21:38 22.07.2009

мало

француског:


и руског:
krkar krkar 13:07 24.07.2009

Re: мало

bjes
и руског:


ЛИРИЧЕСКАЯ

Марине

Здесь лапы у елей дрожат на весу,
Здесь птицы щебечут тревожно.
Живешь в заколдованном диком лесу,
Откуда уйти невозможно.

Пусть черемухи сохнут бельем на ветру,
Пусть дождем опадают сирени -
Все равно я отсюда тебя заберу
Во дворец, где играют свирели.

Твой мир колдунами на тысячи лет
Укрыт от меня и от света.
И думаешь ты, что прекраснее нет,
Чем лес заколдованный этот.

Пусть на листьях не будет росы поутру,
Пусть луна с небом пасмурным в ссоре,-
Все равно я отсюда тебя заберу
В светлый терем с балконом на море.

В какой день недели, в котором часу
Ты выйдешь ко мне осторожно?
Когда я тебя на руках унесу
Туда, где найти невозможно?

Украду, если кража тебе по душе,-
Зря ли я столько сил разбазарил?
Соглашайся хотя бы на рай в шалаше,
Если терем с дворцом кто-то занял!


1969


Lepa balada posvećena njegovoj ženi, Francuskinji Marini Vlady. Tačnije, verenici, venčali su se kasnije. Dramatična iako je i dalje balada.

Najlepša ljubavna pesma Visockog posvećena Marini po meni je "07" u kojoj peva o pokušajima da dobije međunarodnu telefonsku vezu i čuje se s Marinom:



Nažalost u klipu nedostaje sam početak a drugi na YT nisam našao.

Ноль семь

Эта ночь для меня вне закона.
Я пишу - по ночам больше тем.
Вдруг, хватаюсь за диск телефона
Набираю вечное 07.

Девушка, здравствуйте!
Как вас звать? - Тома.
Семьдесят вторая! Жду, дыханье затая!
Быть не может, повторите, я уверен - дома!
Вот уже ответили... Ну, здравствуй, - это я!

Эта ночь для меня вне закона.
Я не сплю, я кричу - поскорей!
Почему мне в кредит, по талону
Предлагают любимых людей?

Девушка! Слушайте!
Семьдесят вторая!
Не могу дождаться, и часы мои стоят.
К дьяволу все линии, я завтра улетаю!
А, вот уже ответили... Ну, здравствуй, - это я!

Телефон для меня, как икона,
Телефонная книга - триптих,
Стала телефонистка мадонной,
Расстоянья на миг сократив.

Девушка, милая!
Я прошу, продлите!
Вы теперь, как ангел, - не сходите ж с алтаря!
Самое главное - впереди, поймите,
А, вот уже ответили... Ну, здравствуй, - это я!

Что, опять поврежденье на трассе?
Что, реле там с ячейкой шалят?
Мне плевать, буду ждать, я согласен
Начинать каждый вечер с нуля!

07. Здравствуйте!
Снова я. - Да что вам?
Нет, уже не нужно, нужен город Магадан,
Не даю вам слова, что звонить не буду снова,
Просто друг один - узнать, как он бедняга там.

Эта ночь для меня вне закона.
Ночи все у меня не для сна.
А усну - мне приснится мадонна,
На кого-то похожа она!

Девушка, слушайте!
Снова я, Тома.
Не могу дождаться, жду, дыханье затая!
Да, меня. Конечно, я. Да, я, конечно, дома!
- Вызываю. Отвечайте. - Здравствуй, это я!


pape92 pape92 14:32 24.07.2009

Re: мало

Visocki. Lepo je sto je u ovom društvu...za tu temu treba novi blog. Hvala na postavljanju.
krkar krkar 15:24 24.07.2009

Re: мало

*n


Kad/ako stignem postaviću nešto o Visockom.
muaddib92 muaddib92 21:38 22.07.2009

Tennessee Waltz - Patti Page

Ова песма била је на првом месту Билбордове топ листе током 1951-те читавих 30 недеља и продата је у 10 милиона примерака. Сама певачица тада је била веома популарна, чак најпродаванија све до почетка 1960-тих.
Музика и текст (Стјуарт/Кинг) су сладуњави, звук је кантри а из текста сазнајемо како је њена најбоља пријатељица одиграла само један плес са њеним момком, па јој га потом и преотела – али ће она баш по томе увек памтити ту ноћ
Ипак, изузетно мелодична, један је од првих smash хитова и једна од првих песама које су водиле ка претапању кантрија у забавну музику (ово су назвали crossover). Све то је у ствари заслуга Мича Милера, у то време продуцента у чувеној фирми Columbia Records која је формирала музички укус милиона људи.
pape92 pape92 21:52 22.07.2009

Re: Tennessee Waltz - Patti Page

Hvala na nadogradnji priče o pesmama.
muaddib92 muaddib92 23:12 22.07.2009

Re: Tennessee Waltz - Patti Page

pape92
Hvala na nadogradnji priče o pesmama.

..нема на чему, хвала и Вама, поштовани Раре92: из Вашег поста и сам сам научио доста тога.
Бавио сам се сличним темама поодавно у склопу свога приватног крсташког рата против турбо фолка, написао тако понешто за своју децу о неким лепим песмама које су код нас давније звали погрдно шлагери, на западу се то одавно зову стандарди и као код уметничког клизања, ретко ко је могао постати етаблирани џезер уколико их нема у репертоару.
Стога не замерите што сам део тих текстова поставио овде вечерас а можда делују онако анахроно, мало.. детиње.. писао сам их пре 6-7 година за својих ДЦ3, који су у међувремену и порасли, мада имам утисак да писање и силно истраживање није било зађабе .
А тема неисцрпна до бола
pape92 pape92 23:50 22.07.2009

Re: Tennessee Waltz - Patti Page

Pa to se ovaplotilo još tada, za decu. A večeras smo i mi imali vajde od toga.
jesen92 jesen92 03:02 23.07.2009

Re: Tennessee Waltz - Patti Page

А тема неисцрпна до бола
..bas tako...

Unfuckable Unfuckable 09:20 23.07.2009

Re: Tennessee Waltz - Patti Page

hvala muaddibe, dosta toga mi je bilo nepoznato do sada.
Eto još jedne hodajuće banke muzičkih podataka, pored Bilija i papea, svaka čast !
muaddib92 muaddib92 22:29 23.07.2009

Re: Tennessee Waltz - Patti Page

Квартет Предрага Ивановића по мени спада у наше насјајније звезде, али тада недовољно признате - нисам меродаван да пишем другачије осим као њихов велики поштовалац

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana