Čekajući Tadića, i dalje

Jelena Milić RSS / 21.07.2009. u 10:26

 

Socijalisti i DS mi se popeše na glavu sa novim talasom cmakanja i izjava tipa nema koristi od imanja stava o prošlosti, daj da ne gubimo vreme na prošlost, nije važno šta je bilo  daj da se okrenmo budućnosti. Koju su mi SPS  i co solidno ujebavali jedno 20 godina, BTW. Slave, rodjendani stranka, prošlost nije bitna....

 

Evo recimo Ms Milić rokne banku, il ojadi budžet, whatever, pa kidne, stuca pare po Karibima il po helej skiingu na Novom Zelandu, vrati se i kaže, daj da zaboravimo prošlost okrenimo se budućnosti, i ja sam za Srbiju u EU.

 

Ako je to logika, što ne kažu, od prošlosti nema koristi, Kosovo bilo naše, više nije, daj da se okrenemo budućnosti, neka ih samostalnih, daj da budemo komšije i to, vidimo se u EU. Ako već prošlost nije bitna.

 

Ako prošlost nije bitna, koji su to racionalni argumenti da ne uđemo u NATO ( tu Ms Milić kao vrlo racionalne prihvata argumente vezane za prošlost odnosa Srbija –NATO). Što nerviramo time Rusiju, skupo je, šta?  

 

Ako prošlost nije bitna, čemu je služila ona kampanja DS izborna u kojoj samo radikli ( oba oka u glavi tada) behu krivi za sve što nam se dešavalo, ko da su oni a ne SPS imali glavnu vlast. I zašto su Radikali, koji su isto za EU, no no a Toma nije, ako prošlost nije bitna.

 

Čujem da Vuk Drašković, po meni sa razlogom, ovih dana  okolo priča vic tipa šta bi se desilo da naši slučajno nalete na Mladića a on im drekne pustite me ja sam za EU.

 

Prošlost? Koga briga.

 

Ako je prošlost nije bitna glavna politička filozofija Srbije 2009, a time se briše odgovornost i svakako umanjuje mogućnost da ujuriš krivično nekog,  kako se odnositi prema Kravicama, Srbima nestalim sa Kosova, Jasenovcu, RTS, Dragiši Mišović, Topčideru, Leskovcu, dodajte  po nahođenju.

 

Ako prošlost nije bitna ( il je to samo SPS prošlost a?) što onda tražimo gde je Draža ( nemam ništa potiv da se nađe grob, imam  protiv izjednačavanja antifašizma i kolaboranata).

 

Koja je cena tog total recall SPS životopisa? Pa nije na beošengenu radio samo Dačić i niko više. Počelo je oko toga da se radi puno i pre. I zar u Srbiji nema 2009 još nekog ko bi bio u stanju da to sve što je navodno Dačić uradio za beo šengen uradi još neko? Šta smo to spektakularno dobili?   Stabilna vlada. ha, ha. Ubrzane EU integracije, ha, ha. Kosovo je Srbija, ha, ha. Standard, ha, ha....

 

Taman da su se svi teroristi sveta trenutno skupili na Kosovu i odlučili da pokušaju da destabilišu opet Srbiju kad je bar to oko beošengena dobila, kao što jesu neki pokušali kad su se „uplašili“  Đinđićeve vlade i nesumnjivih otklona od Miloševića, lako je pod Miloševićem bilo tražiti nezavisnost,  da ne ulazim sad u razloge najnovijih incidenata, evo za potrebe argumenta da odmah svalimo sve na celo Kosovo ( kao da ima zid neki neprobojni, pa recimo šverc oružija iz kasarni u Leskovcu nema nikave veze, i onaj nesretnik iz Novog Sada što imade ceo arsenal u kući, terorista li je, šta li je)  i MZ, da samo pitam:

 Zašto neki prethodni napadi na policiju, a bilo ih je, koji se nisu deslili na jugu Srbije, nisu bili nazvani terorizmom. Imaju li Riza Halimi i Šaip Kamberi pravo da se sećaju prethodnih  i zbog toga plaše sadašnjih naznaka „prekomerne upotrebe sile“. Da li je OK da se u pro EU pravdi SNSovskoj sad odjednom svi Kosovari ponovo nazivaju Šiptarske bande etc. Kad prošlost nije bitna, onda sadašnjost liči na lošu prošlost.

 

Ako prošlost nije bitna, šta je problem u saradnji sa EULEX, to je ona sitnica koja se takođe mora ispuniti ako oćemo onu preporučenu, ne još i realizovanu, beošengen situaciju, BTW.

 

A sad vi, baš da vidim šta to nisam  dobro razumela oko Tadić-Dačić ljubavi and amneziji,  na šta se tačno-samo to odnosilo, leba vam objasnite mi.

 

Ako prošlost nije bitna, Ms Milić pita i Tadića i Dačića što se tek onda o njoj konkretno ne izraze, ionako nje bitno, nema posledica! 



Komentari (137)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zeks92 zeks92 10:42 21.07.2009

Mene brine ...

A sad vi, baš da vidim šta to nisam dobro razumela oko Tadić-Dačić ljubavi, na šta se tačno-samo to odnosilo, leba vam objasnite mi.


... sto niko nije original...

... sto su obojica politichki klonovi: Tadic druga Tita, Dachic druga Slobe ...

... a setio sam se onog vica kada mali Sloba viche: druze Tito, otkopchan ti je shlic!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:48 21.07.2009

svi nešto čekamo...

neko Tadića neko Emmy. Nešto mi se javlja da će Emmy stići pre.
Jelena Milić Jelena Milić 10:52 21.07.2009

Re: svi nešto čemako...

a tek bensoooon
cult cult 10:48 21.07.2009

Pa, evo

sad sam se vec navikao,
ali onih prvih dana po formiranju "socijalno odgovorne vlade"
osecao sam cudno zadovoljstvo sto bas Dačić priča da eu nema alternativu.
Sad se tu postavlja pitanje, kad neko predje na našu stranu, treba li ga išutirati nazad u blato uz psovke i pljuvanje,
ili reći welcome, nice to see ya here?
Jelena Milić Jelena Milić 10:52 21.07.2009

Re: Pa, evo

kad neko predje na našu stranu,


na moju presao nije sve dok se ne odredi prema milosevicoj vlasti na nacin koji ja ocekujem

pa ni onda

kao sto mi milosevic 95 kad je bio "faktor mira i stabilnosti" nekima meni nije


on je kao i obicno NA SVOJOJ STRANI i to mu jako dobro uspeva

samo sto je nekad cena po javni interes po meni previsoka
cult cult 11:05 21.07.2009

Re: Pa, evo

Zar nije odredjivanje prema proslosti i biti u koaliciji i "istorijskom pomirenju" sa strankom koja je izrucila tog istog Milosevica? Zar nije tim potezom ulaska u koaliciju sa ds, g17, lsv (!!), na gradskom nivou sa ldp (!!!!!), vrlo uticao i na pogled na svet svojih biraca, koji su by the way secamo se kakvih stavova bili?

Ako ocekujes da ce bilo ko od njih kleknuti u spaliru pred tobom i posipati se pepelom dok prolazis....tc..to tako ne biva.
Vec biva bas ovako.

A cini mi se, kod ovih crno-bijelih pogleda na svet (mama, tata, pas i kravatavatavata), ni to posipanje pepelom ne bi bilo dovoljno.

Proslosti se, Jelena, secamo i necemo je zaboraviti, ali ako neko u medjuvremenu progleda, skapira&kopira, treba ga podrzati, a ne sutirati.
Jelena Milić Jelena Milić 11:14 21.07.2009

Re: Pa, evo


Proslosti se, Jelena, secamo i necemo je zaboraviti, ali ako neko u medjuvremenu progleda, skapira&kopira, treba ga podrzati, a ne sutirati.


i, daj dokaze da su dacic i co skapiurali sta su radili, kakav je bio milosevicev rezim.....sta je njihova uloga u tome

to sto oce u EE..pa to su i plavuse shvatile ( i ja imam granice u PC to vise nije nikavo merilo
to su shvatili pre svega sebe radi i pranja i provlacenja, posle svega uopste im ne verujem da to rade ms milic radi

sad mi pade napamet, ovde je cerecen nikola samardzic onoliko, covek koji je sam rekao gresio sam u proslosti i samolustrirao se i nikad se nije kandidovao za neku javnu funkciju,. od istih onih kojima sad Dacic nelustrirani i nesamolustrirani uopste ne smeta, i vide pragmaticne razloge za to ( pazi, ne mirisem ga upravo zbog toga, mislim samrdzica, a covek je zbog mene navodno i u danasu prestao da pise)

ipak, meni je samardzic mnoog manje naneo stete svojim greskama, a mislim i srbiji, nego SPS , cisto zbog mere stvari

ja ne vidim, povrh svega gore navednog, ni pragmaticne razloge, tipa procveta srbija od kad su ivica i co oprani pa i na vlast metnuti
cult cult 11:30 21.07.2009

Re: Pa, evo


Na primer, novi zakon o informisanju. Dačić daje jasnu i glasnu izjavu da ce sps ostati uzdrzan zbog onog sto se desavalo u proslosti kad su vladali oni i radikali (vucicev zakon). Kako jasna ocena sopstvene proslosti i kako jasan otklon od iste. Odlicna poruka i nama i svom starom birackom telu.

a covek je zbog mene navodno i u danasu prestao da pise


La femme fatale : )

P.S.
Nesto mi pade na pamet...zamisli uzasavajucu situaciju da se srpska politicka scena "ukrupnila" konacno, ali da su te dve stranke dss i sps. Znam, uzas, ali zamisli. I da ne mozes da apstniras. Za koga bi glasala?
aramon aramon 11:46 21.07.2009

Re: Pa, evo

Najbolje bi bilo da se SPS zasformira, a da njeni gresni clanovi prestanu da se bave politikom, ali to se nece desiti. Zasto bi to radili? Imaju podrsku odredjenog broja biraca i to im donosi pare. Za stvari iz proslosti njihov vodja, kao glavni odgovorni jel?, je uhapsen, a organizacija nastavlja dalje.

Dobro je sto su prihvatili odredjene stavove, jer da nisu, sta onda? Onda bi ostali protivnici. I sta imamo od toga?
Krivi su za stvari u proslosti. I sta onda? Jel im mozete naplatiti to? Ako mozete, zasto ne uradite tako?

+ Sta bi sa pravom da covek promeni misljenje : )
cult cult 11:57 21.07.2009

Re: Pa, evo

+ Sta bi sa pravom da covek promeni misljenje : )


A, pa to moze.
Ide se na proveru u Komisiju Saveta revolucije.
Tu se istrazuje proslost kandidata, vrši se istraga u najbližem komšiluku, radnom mestu, kod bivših kolega sa fakulteta o prethodnom mišljenju.
Zatim se, ukoliko se prethodnom istragom steknu uslovi, rešava test pravovernosti (odnos prema eu, nato, nvo), psiho test, iq test i test licnosti.
Komisija u roku od trideset dana izdaje Potvrdu o promeni mišljenja. Sastavni deo Potvrde je i rukom pisana izjava na obrascu "Odričem se".
Potrebna dokumenta: izvod iz maticne knjige rodjenih (ne stariji od sest meseci), potvrda o drzavljanstvu (ne starija od sest meseci, naravno), fotokopija glasackog listica iz perioda 90-01, a da nije sa lokalnih izbora (overena u opstini), obrazac "Odričem se" u četiri primerka (svaki overen u opštini) i dve slike.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:28 21.07.2009

Zivot je kabare

Zar nije odredjivanje prema proslosti i biti u koaliciji i "istorijskom pomirenju" sa strankom koja je izrucila tog istog Milosevica? Zar nije tim potezom ulaska u koaliciju sa ds, g17, lsv (!!), na gradskom nivou sa ldp (!!!!!), vrlo uticao i na pogled na svet svojih biraca, koji su by the way secamo se kakvih stavova bili?





cult cult 12:36 21.07.2009

Re: Money ili Denjgi!

Jelena Pavlović
Zar nije odredjivanje prema proslosti i biti u koaliciji i "istorijskom pomirenju" sa strankom koja je izrucila tog istog Milosevica? Zar nije tim potezom ulaska u koaliciju sa ds, g17, lsv (!!), na gradskom nivou sa ldp (!!!!!), vrlo uticao i na pogled na svet svojih biraca, koji su by the way secamo se kakvih stavova bili?







Bila je tada jos jedna opcija.
Dacic je nije voleo.

antioksidant antioksidant 12:47 21.07.2009

Re: Pa, evo

kad neko predje na našu stranu

nije dacic presao na nasu stranu

tadic je otisao na njihovu
cult cult 12:53 21.07.2009

Re: Pa, evo

nije dacic presao na nasu stranu

tadic je otisao na njihovu


Odlicno receno!
Mada ne sasvim istintio.
Tacka na kojoj su se nasli ipak je malkice bliza nama
sanja_idf sanja_idf 15:59 21.07.2009

Re: Pa, evo

Jelena Milić
kad neko predje na našu stranu,na moju presao nije sve dok se ne odredi prema milosevicoj vlasti na nacin koji ja ocekujem pa ni onda kao sto mi milosevic 95 kad je bio "faktor mira i stabilnosti" nekima meni nije on je kao i obicno NA SVOJOJ STRANI i to mu jako dobro uspevasamo sto je nekad cena po javni interes po meni previsoka


Upravo.
laluza laluza 20:49 21.07.2009

Re: Pa, evo

na moju presao nije sve dok se ne odredi prema milosevicoj vlasti na nacin koji ja ocekujem

pa ni onda

A ti treba da shvatis da je tvoja strana litica (a ne neka lezaljka na suncu) pa se oko nje malo njih i grabi..
Ali, kao savet, sta ti (i ja, posto genspkng prilicno delim tvoja rzmsljnja) treba da uradimo da od nase litice napravimo bar brdo.
Dok to ne bude zasto da blebecemo okolo..
Hm, nadam se da nisam nejasan.
Jelena Milić Jelena Milić 09:11 22.07.2009

Re: Pa, evo

a zamisli ti situaciju ukrupni se ovako

ldp -liberlano
i ovi novi rasimovi

za koga bi ti glasao

prica o dvopartijskom sistemu je nasilna

pogotovu kad do toga dolazi nasilno

nek koriste postojece zakone bolje, za pocetak

onaj ministar markovic, pa dobro mu je vesna pesic ocitala u skupstini,m odlicno, oko prava stranka koje su vec registrovane etc,etc

ako bude trebalo ja cu na blogu da organizujem kampanju za skupljnje potpisa za zarka koraca, ja liberal, qal za njega ocu

Jelena Milić Jelena Milić 09:15 22.07.2009

to aramon


+ Sta bi sa pravom da covek promeni misljenje : )


pa to trazim/cekam/ocekujem ama od dacica! u najmanju rukuu. da promeni misljenje o nedavnoj proslosti bar.

cult cult 09:24 22.07.2009

Re: Pa, evo

a zamisli ti situaciju ukrupni se ovako

ldp -liberlano
i ovi novi rasimovi

za koga bi ti glasao

prica o dvopartijskom sistemu je nasilna


znam da je nasilna
al hteo sam da vidim
da ti napises
glasala bih za sps.

p.s.
za ove nove rasimove
ali iz taka!
Jelena Milić Jelena Milić 10:05 22.07.2009

to jelena p

jelena,

vise puta sam ponovila,

ulazak u vladu sps je jedno, nuzda, prizemna demokratija pluralisitcka, sta da se radi,

ali ne vidim zasto se mora SPS beatifikovati, zasto?

sta je dil?

zasto je problem da se SPS jasnije odredi javno, pa da onda kazemo, evo malo su se reformisali?


da im verujem na suvo? ne znam za vas tacno, al ja sve vreme devedesetih zivlea ovde, nesto im ne dajem kredit.....

koja je korist?

mala/

a steta?

solidna

za rasvetljavanje svih okolnosti bombardovanja RTS , da spomenem samo jedan primer

a to je vododelanica, odnosa prema milosevicevom rezimu koji se tako odnosio prema svojim gradjanima ako mene pitate
Jelena Milić Jelena Milić 10:26 22.07.2009

Re: Pa, evo

cuj, ja jos ni gss ni otporu nisam oprostila sto jos onomad u Toleranciju nismo usli

sta bi bilo kad bi bilo, al.......


bilo bi bolje

mnogo


antioksidant antioksidant 11:25 22.07.2009

Re: Pa, evo

ja jos ni gss ni otporu nisam oprostila sto jos onomad u Toleranciju nismo usli

ti si bila aktivna u gss-u, da li se o tome uopste pricalo u savezu?

toleranciji je nedostajalo jako malo (taman gss) a da su oni presli cenzus situacija u ovoj zemlji bi bila daleko drugacija
gera92 gera92 10:58 21.07.2009

protraceni talenat


Koja ste vi cekalica, Ms Milic...
Pecate?
Jelena Milić Jelena Milić 11:04 21.07.2009

Re: protraceni talenat

wow konacno nesto duhovito a neuvredljivo

napredak

ko ceka taj doceka
zeks92 zeks92 11:07 21.07.2009

Da.

gera92
Koja ste vi cekalica, Ms Milic...Pecate?


Ms Milic se bori za svaku dushu ... k'o katolichka crkva!
Jelena Milić Jelena Milić 11:14 21.07.2009

Re: Da.

i za dacicevu
gera92 gera92 12:37 21.07.2009

Re: protraceni talenat

Jelena Milić
wow konacno nesto duhovito a neuvredljivo

napredak

ko ceka taj doceka


Samo bez ljubljenja, molim!
blue rider blue rider 11:04 21.07.2009

Potpisujem

Svaku rec.

libkonz libkonz 11:04 21.07.2009

Sve lepo počneš...

i onda udariš na Dražu i sve uprskaš. Kakav bre kolaboracionizam?
blue rider blue rider 11:14 21.07.2009

Re: Sve lepo počneš...

I zavrsi.

A Draza, zna se.
libkonz libkonz 11:16 21.07.2009

Re: Sve lepo počneš...

A Draza, zna se.

Zna se, bez kralja ne valja!
jesen92 jesen92 11:10 21.07.2009

leto je..

...pa doslo vreme da i mene politika ne zanima..secas se ono "nisam clan ni jedne stranke" kao opravdanje za nemanje misljenja ili za neko misljenje za koje se sumnja da nije "korektno".....Stvarno ne znam ko ceka Tadica i zasto....ja cekam slobodu u vidu belogsengena....ej 20 godina skoro cekam...Nije mi drago&milo sto ce Ivica da pokupi lovorike ako dodje do te slobode, uvek sam bila zagovornik lustracije al niko me nije pitao za misljenje...i sta sad mogu, necu odbiti slobodu makar mi je Ivica "poklonio".....Iskreno, sumnjam u sve dok se ne dogodi....radost ili tuga cekaju nas tek u decembru...jos je ostalo i to da dozivimo, da dobiju makedonci i crnogorci a mi da ostanemo da ispunjavamo neke uslove sledecih deset godina....iskreno, umorna sam od svega........
Jelena Milić Jelena Milić 11:32 21.07.2009

Re: leto je..

e leto je a ti kod mene na blogu, sto znaci da jos skroz nije doslo ono jesen politika ne zanima

naravno da je ovo za beosengen super, al pazi, nije sigurno, gledaj homena sta radi oko euleksa, gledaj tek onog milana ivanovica, to je strasno, ...a eulks jeste uslov , i jebi ga tu se razlikujemo od makedonaca i crnogoraca, dokle god ocemo i kosovo i eu

ali zaista nije samo dacic, i bilo ko da je u ovoj amtosferi dosao na mesto min mup bilo bi slicno
jesen92 jesen92 12:44 21.07.2009

Re: leto je..

e leto je a ti kod mene na blogu, sto znaci da jos skroz nije doslo ono jesen politika ne zanima
...provalila si me...

al pazi, nije sigurno
..he..pa to i ja pricam stalno odkako su poceli da se pojavljuju euforicni blogovi "wau uspeli smo"...nista nije gotovo dok se ne zadovlje preostali zahtevi....ja vise volim da pricam o losijoj varijanti pa da se stvarno obradujem u decembru nego sad da se radujem a u decembru da se patosiram...
krkar krkar 19:13 21.07.2009

Re: leto je..

Jelena Milić
ali zaista nije samo dacic, i bilo ko da je u ovoj amtosferi dosao na mesto min mup bilo bi slicno


Sve i ako je tako nesporno je da je Dačić jedini od svih njih koji ima stvarni potencijal da se razvije u modernog evropskog političara i koji na sebi svakodnevno radi.

I šta sad? Baciti ga na muke dok se ne odrekne Slobe, uz opasnost da u tom procesu pukne pa da ostanemo sa "savremenim evropskim političarima" kalibra Tadića, Nikolića, Koštunice i Ilića, ili mu skinuti kapu što nas je zeznuo.

Ja bih radiju Srbiju sa makar i jednim modernim političarem koji ume da radi svoj posao pa makar mi se usta skupila svaki put kad mu pomenem ime nego bez ijednog jedinog.

Osim ako me neko ne ubedi da Vučić, Krle, Ostoja, Kalanovićka ili Šami još nisu dostigli vrhunce svojih mogućnosti te da nam se valja još malo strpiti.
Jelena Milić Jelena Milić 09:14 22.07.2009

Re: leto je..

legitiman stav

ja samo mislim da ako dacic zaista postaje ozbiljan eu politicar i ako zaist aradi na sebi onda moze i bez straha od gubljenja glasova da se jasnije i konkretnije odredi o nedavnoj proslosti

ako ne moze, moji kriteriji da postaje ozbiljan politicar nisu zadovoljeni

hvala , dugo je onda po toj logici bio VRLO NEOZBILJAN
krkar krkar 09:29 22.07.2009

Re: leto je..

Jelena Milić
legitiman stavja samo mislim da ako dacic zaista postaje ozbiljan eu politicar i ako zaist aradi na sebi onda moze i bez straha od gubljenja glasova da se jasnije i konkretnije odredi o nedavnoj proslosti ako ne moze, moji kriteriji da postaje ozbiljan politicar nisu zadovoljenihvala , dugo je onda po toj logici bio VRLO NEOZBILJAN


Slažemo se ti i ja u političkoj oceni svega što je dosad bilo.

Izgleda da se ne slažemo u tome šta treba uraditi sa Dačićem.

Ti si za to da ga nateramo da se prvo samolustrira (a slažemo se da ima zašta, jašta) a ja sam zato da mi njega ovakvog i sada upregnemo da radi u našu korist.

Bolje i on nego niko
Dr M Dr M 11:22 22.07.2009

Re: leto je..

a ja sam zato da mi njega ovakvog i sada upregnemo da radi u našu korist.


Samo da ne bude da smo mi upregnuti a on drzi dizgine...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:12 21.07.2009

...

Jelena

A sad vi, baš da vidim šta to nisam dobro razumela oko Tadić-Dačić ljubavi, na šta se tačno-samo to odnosilo, leba vam objasnite mi.


Objasnjenje se nalazi izmedju dva ekstrema koja (izgleda) za tebe postoje: proslost je potpuno nebitna vs. proslost je najbitnija...

Evo ti jednog od tvojih najomiljenijh primera: ulazak u NATO. Jasno je da su rane sveze i da je raspolozenje u narodu protiv NATO-a jos uvek veliko. I ocigledno da to i na zapadu razumeju pa niko na tome i ne insistira - nego samo kurtoazno pominju da su "vrata otvorena". I to je samo po sebi povoljna okolnost za Srbiju - neke druge zemlje u okruzenju, cak i da su htele ne bi tek tako i bez vrlo ozbiljnog razloga (koga oni, za razliku od nas, nemaju) ni da kazu: mi nismo zainteresovani. Kakve koristi ima Srbija od ulaska? Po meni nikakave ... samo troskove za naoruzanje i sto je NEUPOREDIVO VAZNIJE u ljudskim zivotima koje bi nasi mladici morali da izgube po svetskim bespucima (kako BAS ti da to nikad ne pominjes?). Da li bi ulaskom u NATO dobili nesto u vezi sa Kosovom - pa sigurno ne bi, posto je i ona druga strana vec tamo. Zbog toga brze usli u EU? Ne vidim ni jedan razlog zasto bi se to desilo ...

To sto su sve okolne zemlje vec usle je cak i svojevrsna zastita za nas: vise nas ni jedna (ili vise njih) ne moze tek tako napasti bez dozvole glavnom gazde ... A ako hoce NATO da nas napadne onda nas i tako ne moze niko odbraniti.

E sad vreme leci sve ... mozda ce i za to doci vreme, kad vec budemo punopravni clan EU. Zasad treba da budemo srecni sto nas niko i ne tera na to ...

ps-dodatak: pa ustoalom nije samo DS pomirljiva prema SPS i sam EU je. Koliko vidim cak i Nikolic i Vucic postaju glavni "evropljani" ... pa necemo valjda mi biti protiv EU?
libkonz libkonz 11:14 21.07.2009

Re: ...

Virtuelni Vasilije 

Ima neka tajna veza između vas dvoje. Komentarišete jedno kod drugog u isto vreme. Da li je stvarno istina da se suprotnosti privlače?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:28 21.07.2009

Re: ...

libkonz

Ima neka tajna veza između vas dvoje. Komentarišete jedno kod drugog u isto vreme. Da li je stvarno istina da se suprotnosti privlače?


Hehe pa to je opste poznati zakon prirode
adam weisphaut adam weisphaut 11:35 21.07.2009

Re: ...

To sto su sve okolne zemlje vec usle je cak i svojevrsna zastita za nas: vise nas ni jedna (ili vise njih) ne moze tek tako napasti bez dozvole glavnom gazde ... A ako hoce NATO da nas napadne onda nas i tako ne moze niko odbraniti.

Ni matruška Rosija ?
Vasiliju danas izgleda nije dobro...
Jelena Milić Jelena Milić 11:38 21.07.2009

Re: ...


Objasnjenje se nalazi izmedju dva ekstrema koja (izgleda) za tebe postoje: proslost je potpuno nebitna vs. proslost je najbitnija...


nisam sigurna da sam ikad icim pokazala da sam na nekom od njih

ako pogledas u postu gore, napisah i nesto o tome, da to sve vidim kao racionalne argumente......

dalje, da prvo procitas ili pratis, pa kvalifikujes, video bi da sam se razvalila kritikujuci MZ i rena, i vodsvorta oko Vucica i Tomsilava onoliko ( pazi ja pravim razliku izmedju dacica i vucica 2009, na dacicevu stranu, al nedovoljno da proslost zaboravim-o)

sto se NATO tice, kad ga vec uzimas usta, nauci osnovne stvari prvo!

u natro nema nadnacionalnosti i insitucija te vrste kao u EU, to jest ako neces niko te nece naterati bar direktno da saljhes misije bilo gde, glasas z ai protiv, mora se imati konsenzus

drugo, gine se i u UN misijama

postao si veci amerikanac od ramsfelda i ekipe koji su smislili da se moze biti vojnik i u ratu ili sukobi bez zrtava

procitaj i CEAS izvestaj o smrtima u nasoj vojsci, i za vreme i posle ratova!

mnoog mi je veca prica, i o njoj cesto pisem, vrlo otvreno, kolteralnih steta, i onih u iraku i afganistanu

na granici fasizma

nemam nikakav problem da o tome tako pisem mislim


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:39 21.07.2009

Re: ...

Ni matruška Rosija


ne kaze se "matruška" nego "matjuska" ... sram te bilo
adam weisphaut adam weisphaut 11:41 21.07.2009

Re: ...


ne kaze se "matruška" nego "matjuska" ... sram te bilo

It's all Greek to me
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:47 21.07.2009

Re: ...

Jelena
u natro nema nadnacionalnosti i insitucija te vrste kao u EU, to jest ako neces niko te nece naterati bar direktno da saljhes misije bilo gde, glasas z ai protiv, mora se imati konsenzus


bas lepo zvuci ... u teoriji

J

drugo, gine se i u UN misijama


E pa to je ono moje o razlozima ... za neucestvovanje u UN misijama mi ne pada ni jedan dovoljno jak argument. A ocekujem i da je broj zrtava u odnosu na NATO "humanitarno-demokratske misije" bar za red velicine manji ...


mnoog mi je veca prica, i o njoj cesto pisem, vrlo otvreno, kolteralnih steta, i onih u iraku i afganistanu
na granici fasizma
nemam nikakav problem da o tome tako pisem mislim


Za ovo imas odmah preporuku k'o vrata od mene ... i ako pocnes da pises blogove o tome, postaces moja najobozavanija blogerka Hm ... nesto se bas ne secam da sam to ranije procitao?

pozz
Jelena Milić Jelena Milić 12:01 21.07.2009

Re: ...

imaj u vidu, int u iraku nije nato misija

int u afganistanu jeste, approved by gle sranja UN!

raspad misije u afganistanu je zbog toga sto ni nato zemlje koje su pristale na ucesce ne salju dovoljno ljudi

imas citave obracune medica i mene oko R2P na mojim blogovima

a u teoriji lepo zvuci i pacifizam i mir i nenasilje, al

ond ase desi da dam "neutralan" primer ruande i desava se darfur, pa se covek pita sta da radi, dal je uvek nenasilje najbolje

il nekad pod nekim dogovorenim uslovima moze i nasilno ograniceno da se deluje da se spreci dalje masovno nasilje

sto je i povelji UN ugradjeno


inace, cestitke, ovo oko nato okruzenja i nas, to je i moj argument , ja kazem da je licemerno pricati ko sutanovac i g17 svi su oko nas u nato pa treba-moramo i mi

jok, to je upravo onako kako ti kazes, mi ni luk jeli ni mirisali a imamo siguran nato prsten oko nas

postoje po meni mnogo bitniji razlozi za ulazak

recimo pogled na kvalitet zivota u nato drzavama sasvim dovoljan glavni argument , koji nije samo ekonomija, ...

i ne zelim da "operem" ivicu dacica samo zato sto je reako prvo zemun pa nato

implicirajuci valjda da nece talasiti mnogo oko toga

mada sam ja big time za ulazak srbije u nato naravno. to se moze i na posteniji nacin pokusati, bez ivice odgovornog sto nas je nato bombardovao. i tu se slazemo, i zapad forsira tu pricu na mala vrata.

nego ajd ti, kad vec primamo zelje i pozdrave narudzbe,

meni o nabuku ...ni reci skoro u nasoj slobodnoj medijskoj sferi



Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:07 21.07.2009

Re: ...

Jelena

nego ajd ti, kad vec primamo zelje i pozdrave narudzbe,
meni o nabuku ...ni reci skoro u nasoj slobodnoj medijskoj sferi


Rado bih ali nisam siguran da sam ja bas prava osoba za to - prvo ne pratim nase medije bas toliko da bih mogao objektivno da sudim o njima ... bar ne u ovom konkretnom slucaju. A da sad ja trazim na netu - pretpostavljam da nisi to ni htela ... Ja takve informacije saznam iz nemackih medija pa njihov eventualni nedostatak u nasim moze i da mi prodje neopazeno.

A ono sto mogu da kazem nisam siguran ni da ce te bas oduseviti. Jedini nas list koji citam redovno je NIN (bacim naravno pogled i na dnevnu stampu na netu a ostalo saznam ovde na blogu) i u njegovom zadnjem broju je veliki clanak-intervju direktora "nordstream-a" ("Gasovoda nikad dosta" ) koji pocinje sa:
Dok je ruska stampa zaokupljena zalaganjima Bojka Borisova, knadidata za predsednika Bugarske, da se obustavi izgradnja gasovoda "Juzni tok" kroz Bugarsku i revidiraju sve energetske strategije ove zemlje, u Ankari su Turska, Bugarska, Rumunija, Madjarska i Austirja potpisale sporazum o prolasku konkuretnskog gasovoda "Nabuko" kroz njihove zemlje

Tako da se ne moze reci da se uopste ne pominje ako se pojavi u najuglednijem nasem politickom nedeljniku. Koliko znam kad se pisalo o "Juznom tolu" uvek (ili bar cesto) se pominjao i konkuretnski Nabuko... Mada je i manje interesovanje donekle razumljivo posto smo mi i tako izvan tog posla ... Naravno time ne zelim da kazem ni da tu ne mesaju prste razni lobiji. A sa druge strane bih rekao da je vec dovoljno nasih medija u vlasnistvu kompanija sa zapada? ...

Bilo kako bilo, evo imam jednu ekstra interesantnu informaciju za tebe o medijima na zapadu, na koju me podseti ovaj citat iz NIN-a. Nedavni izbori u Bugarskoj su naravno bili udarna vest u udarnim informativnim emisijama ali je u svim slucajevima koje sam ja cuo/video postojala iskljucivo pozitivna informacija o Bojku Borisovu "kao coveku koji ima najvece sanse na uspreh i od koga gradjani ocekuju da se izbori sa koprupcijom". Jedino sto sam jos cuo jos da je ranije bio bodigard ... E posto ja citam i nase vesti koje su u zadnje vreme bile pune informacija o Joci Amsterdamu (povodom Pukanicevog ubistva) i u kom je kontekstu je cesto pominjan i Bojko, zacudilo me da ovo uopste nije pomenuto. Sad kad vidimo za sta se Bojko zalaze mozda bas i nije sve tako cudno. Moram samo da se ogradim ... nisam pratio citao/nista opsirnije o Bojku tako je moguce da je to negde i pominjano - evo sad bacih pogled, ali nisam nista nasao (evo ga cak i jedan njegov intervju u engleskom online izdanju poznatog Spiegel-a: INTERVIEW WITH BULGARIA'S BOYKO BORISOV). Interesantno zar ne?

pozz
drug.clan drug.clan 13:21 21.07.2009

Re: ...

Jelena Milić
imaj u vidu, int u iraku nije nato misija

int u afganistanu jeste, approved by gle sranja UN!
raspad misije u afganistanu je zbog toga sto ni nato zemlje koje su pristale na ucesce ne salju dovoljno ljudi
imas citave obracune medica i mene oko R2P na mojim blogovima
a u teoriji lepo zvuci i pacifizam i mir i nenasilje, al
ond ase desi da dam "neutralan" primer ruande i desava se darfur, pa se covek pita sta da radi, dal je uvek nenasilje najbolje
il nekad pod nekim dogovorenim uslovima moze i nasilno ograniceno da se deluje da se spreci dalje masovno nasilje
sto je i povelji UN ugradjeno
inace, cestitke, ovo oko nato okruzenja i nas, to je i moj argument , ja kazem da je licemerno pricati ko sutanovac i g17 svi su oko nas u nato pa treba-moramo i mi
jok, to je upravo onako kako ti kazes, mi ni luk jeli ni mirisali a imamo siguran nato prsten oko nas
postoje po meni mnogo bitniji razlozi za ulazak
recimo pogled na kvalitet zivota u nato drzavama sasvim dovoljan glavni argument , koji nije samo ekonomija, ...
i ne zelim da "operem" ivicu dacica samo zato sto je reako prvo zemun pa nato
implicirajuci valjda da nece talasiti mnogo oko toga

mada sam ja big time za ulazak srbije u nato naravno. to se moze i na posteniji nacin pokusati, bez ivice odgovornog sto nas je nato bombardovao. i tu se slazemo, i zapad forsira tu pricu na mala vrata.
nego ajd ti, kad vec primamo zelje i pozdrave narudzbe,
meni o nabuku ...ni reci skoro u nasoj slobodnoj medijskoj sferi



Ovde bas ima svega na malom prostoru:

To sto je akcija u Afganistanu odobrena od strane UN (i Rusije) ne cini je ni u kom slucaju dobrom i pozitivnom. Ono sto mene "iznenadjuje" je cinjenica da je 80% onih zbog kojih se krenulo u rat protiv terorizma iz S. Arabije, da su sve pare koje su imali iz S. Arabije a oni su napali Afganistan gde se ljudi skoro iskljucivo bave jednom retkom vrstom "poljoprivrede". Cudno malo jel da?

Sto se tice Dafura i tu bi se trebala cuti istina samo istina i cela istina. Mislim da price o tome kako nisu znali i kasno su reagovali (u stvari nisu ni reagovali) imaju mnogo dublju pozadinu (ipak je sudan veliki izvoznik nafte i gotovo sam ubedjen da nikoga ni na zapadu ni na istoku nije bilo briga za neduzne zrtve kojih je bilo mnogo)

UN je jedan veliki mafijaski klan velikih sila (i sa istoka i sa zapada) i kao takva nema nikakva moralna niti bilo kakva druga prava da radi bilo sta. Slicno kao i njene jos losije sestre MMF, WB i WTO.

Sto se Nato pakta i dobrog zivotnog stanrada tice to najpre nije istina (Albanija, Bugarska, uskoro Makedonija) a jos bitnije tu se svesno manipulise uzrokom i posledicom. One su u natou jer imaju dobar ili bolji zivotni standard a ne obrnuto kako vi tvrdite.
Filip2412 Filip2412 16:55 21.07.2009

Re: ...

Dok je ruska stampa zaokupljena zalaganjima Bojka Borisova, knadidata za predsednika Bugarske, da se obustavi izgradnja gasovoda "Juzni tok" kroz Bugarsku i revidiraju sve energetske strategije ove zemlje, u Ankari su Turska, Bugarska, Rumunija, Madjarska i Austirja potpisale sporazum o prolasku konkuretnskog gasovoda "Nabuko" kroz njihove zemlje
E bas steta.... a mozda ce nas NATO pustiti u savez sa Rusijom ako ih lepo zamolimo?

... cela ta prica sa Juznim tokom je cirkus nevidjeni, Rusi obecavaju nesto sta ne mogu da garantuju, pa alo ljudi, ne granicimo se mi sa Rusijom nego sa NATO. Ja misilm da ne treba biti ekspert za geografiju da se to shvati.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:18 21.07.2009

Re: ...

Filip
... cela ta prica sa Juznim tokom je cirkus nevidjeni, Rusi obecavaju nesto sta ne mogu da garantuju, pa alo ljudi, ne granicimo se mi sa Rusijom nego sa NATO. Ja misilm da ne treba biti ekspert za geografiju da se to shvati


Jedino sto Rusi pokusavaju je da obezbede dotok gasa u EU tako da ne mogu da ih blokiraju i ucenjuju pojedinacne drzave i drzavice iz bivseg istocnog bloka kao sto su Ukrajina, Poljska (ili ove pribalticke) ... A NATO nema sta da blokira ... pa njega i cine sve glavne EU zemlje kojima treba taj ruski gas ... Ako im ne treba onda nema sta ko ni da blokira - jednostavno nece da kupuju i tacka. A mi i slicna boranija smo tu nebitni osim da se oni preko nas prepucavaju (a gas nam je osiguran onoliko koliko i EU i koliko je toj istoj EU potreban) ... Ako smo pametni mozemo samo da izvucemo neku korist ili da ostanemo kratkih rukava ...

Zavisnost Rusa i EU je medjusobna ... i oni su potrebni jedno drugom...


Milan Karagaća Milan Karagaća 19:12 21.07.2009

Re: ...

Evo ti jednog od tvojih najomiljenijh primera: ulazak u NATO. Jasno je da su rane sveze i da je raspolozenje u narodu protiv NATO-a jos uvek veliko.

Vaso, pa bile su mnogo svežije, ako već patetišemo, 2002,3,4,5,6,7 .godine kada smo maltene vukli NATO za rukav da hoćemo u NATO, sve dok se V.Koštunica nije setio da su nas bombardovali kada se došlo u ćorsokak u pregovorima oko Kosova. I drugo, kada je na taj način hteo da direktno sputa kretanje ka EU kako bi oni koji su se za to zalagali što lošije prošli na izborima.
Kakve koristi ima Srbija od ulaska?

Korist je u tome što ne bi imali štete koju možemo imati neulaskom i stalnim autizmom i svađama sa susedima.
Po meni nikakave ... samo troskove za naoruzanje i sto je NEUPOREDIVO VAZNIJE u ljudskim zivotima koje bi nasi mladici morali da izgube po svetskim bespucima (kako BAS ti da to nikad ne pominjes?).

Troškovi za naoružanje- nije tačno. Pominjanje ljudskih života nije korektno jer takođe nije u tom smislu tačno.
Da li bi ulaskom u NATO dobili nesto u vezi sa Kosovom - pa sigurno ne bi, posto je i ona druga strana vec tamo.

Da li bi dobili to bi videli , a ovako sigurno gubimo.
A prvo mi treba da budemo sa sobom načisto šta mi zapravo hoćemo u vezi sa Kosovom, što očito nije slučaj.
Atomski mrav Atomski mrav 19:42 21.07.2009

Re: ...

Sto se Nato pakta i dobrog zivotnog stanrada tice to najpre nije istina (Albanija, Bugarska, uskoro Makedonija) a jos bitnije tu se svesno manipulise uzrokom i posledicom. One su u natou jer imaju dobar ili bolji zivotni standard a ne obrnuto kako vi tvrdite.


Ma da, 'ajmo u NATO pa će nam standard porasti...
Atomski mrav Atomski mrav 19:43 21.07.2009

Re: ...

ond ase desi da dam "neutralan" primer ruande i desava se darfur, pa se covek pita sta da radi, dal je uvek nenasilje najbolje

Zanimljivo je kako se tamo NATO odlučio za nenasilje, a u našem slučaju za nasilje...
Jelena Milić Jelena Milić 09:20 22.07.2009

cujte ima tu nesto

UN je jedan veliki mafijaski klan velikih sila (i sa istoka i sa zapada) i kao takva nema nikakva moralna niti bilo kakva druga prava da radi bilo sta. Slicno kao i njene jos losije sestre MMF, WB i WTO.


ja navodim UN kao primer onoga da se nasa vlast UN sad oko kosova drzi ko pijana plota ko da je sveti petar licno, a onda udari da pljuje misije UN u skupstinio, samo to

o kvalitetu tih organiacija, druga tema, OGROMANA, sasvim se slazem, citajte i arnudati roj, onu induskinju sto je napisala Bog malih stvari,
posle udarila samo u kritiku IMF i WB i njihovih zala po Indiji


a za nato i bugare i albance, samo molim da se setite, na sta su te drzave licile pre par godina

ajde da im damo malo fore da vidimo na sta ce liciti kad budu malo duze clanice NATO
Jelena Milić Jelena Milić 09:21 22.07.2009

Jelena Milić Jelena Milić 10:06 22.07.2009

to atomski

ama covece, ajde nauci nato je regionalna organizacija

pa je pre zanima okruzenje, nego afrika

ili juzna amerika BTW
Jelena Milić Jelena Milić 10:27 22.07.2009

to vasa o nabuku

vaso, mislim da je milan simurdic, jedan od kod nas najupucenijih ljudi oko energetske politike regije, evo sta kaze u danasnjem danasu



Srbija u realnosti gasne međuzavisnosti
Nabuko pragmatizam
LIČNI STAV

„Nevolja je u tome što nas zaobilazi Nabuko, ali trasa tog gasovoda još nije definitivno određena i mi ćemo učiniti sve da on jednim delom prođe kroz Srbiju“. Ovim rečima je predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu jednom dnevnom listu, u predvečerje potpisivanja Međuvladinog sporazuma o gasovodu Nabuko, markirao poziciju Srbije prema ovom projektu.

Oglasite se na www.danas.rs

Izjava je pokazatelj da se i na samom vrhu vlasti u Srbiji energetska bezbednost, kada je reč o snabdevanju gasom, tumači kao diverzifikacija pravaca, ali i izvora snabdevanja. Pragmatično i racionalno, pošto „nijedan dobar domaćin ne drži sva jaja u istoj korpi“. Pogotovo nakon januarske gasne krize i obustavljanja dotoka ruskog gasa, kada su solidarne isporuke gasa došle upravo iz država članica EU (koje učestvuju u projektu Nabuko). Ne samo to: nije valjda da potrošačima gasa u Srbiji ne bi odgovarala konkurencija, transparentni (jeftiniji) poslovi sa gasom bez posrednika i tržišna utakmica različitih snabdevača gasa.

Ne čudi stoga što je izjava predsednika Tadića replicirana u nastupima iz Srbijagasa i nadležnog resora srpske administracije. O tome su, sudeći prema saopštenju domaćina, razgovarali i šefovi diplomatija Rumunije, Mađarske i Srbije nedavno u Temišvaru. Pogled, u ne tako stare arhive, pokazao bi da se o našem učešću u Nabuku pregovaralo i sa Rumunijom, ali i Hrvatskom, da su crtane trase, da su američki emisari tumačili njegove prednosti itd. Srbija je indirektno pregovarala o priključku na Nabuko i preko projekta NETS koji predviđa povezivanje gasovodne infrastrukture u regionu, ali je to iznenada, nekako u vreme „pregovora“ o energetskom sporazumu sa Moskvom, zamrznuto. Takođe, diskretno podržava koncept Gasnog prstena u regionu koji promoviše Energetska zajednica, ali nema razrade našeg učešća niti je javnost upoznata sa pravcima i izvorima gasa za punjenje ovog prstena. Prema tome, ne drži vodu konstatacija, koja se ovih dana mogla čuti, da Srbiji ništa nije nuđeno.

Doskora je pominjanje ovog gasovoda doživljavano kao jeres, lobiranje i oponiranje „strateškom energetskom sporazumu“ sa Rusijom koji sadrži obećanje o izgradnji gasovoda Južni tok preko teritorije Srbije. To je plitak pristup zasnovan na emocijama, a ne na interesima. Pođemo redom, od toga da Srbija stremi članstvu u EU. Vidimo da je Nabuko deo evropske energetske politike. Zapravo, paradigma njene spoljne dimenzije. Naša institucionalna kopča sa energetskom politikom EU je članstvo u Energetskoj zajednici preko koje je Srbija, za sada, najviše i najdublje sektorski integrisana u EU. Dodatno, hibernirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nalaže obavezu prilagođavanja naše energetske strategije i politike upravo onoj evropskoj. EU ne zabranjuje potencijalnim članicama, a pogotovo ni svojim članovima pristup drugim gasovodima. To potvrđuju slični sporazumi (činjenica sa fifti-fifti vlasništvom, a ne većinskim na ruskoj strani kao u našem slučaju) koji su o Južnom toku potpisale članice EU: Bugarska, Grčka, Mađarska, da ne spominjemo italijanski Eni kao Gaspromovog partnera. Bitna razlika je što svi oni imaju opciju: Nabuko ili Južni tok. Drugim rečima da li žele da diverzifikuju samo pravce (Južni tok) ili i pravce i izvore (Nabuko). Projekat ovog gasovoda će se realizovati samo ukoliko dobije saglasnost, kako država na još neutvrđenoj konačnoj trasi tako i briselske administracije. A u tom procesu logično je da će Brisel gledati prvo svoje propise i interese. Uostalom, kao i Moskva svoje. Između toga je realnost međuzavisnosti u kojoj je Srbiji uputnije zastupati saradnju i dogovor, a ne konfrontaciju i isključivost.

Nabuko je višeslojan projekt sa niz složenih elementa u oblasti energije, ekonomije, finansija, politike i ne poslednje geopolitike. U energetskom smislu, gasovod ima osnovnu funkciju da diverzifikuje pravce i izvore snabdevanja EU gasom. Iako količina od 31 milijarde kubnih metara gasa predstavlja samo 5-10 procenata godišnjeg uvoznog gasa u EU, to za pojedine države članice, učesnice u konzorcijumu (npr. Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku), donosi alternativni pravac i izvor gasa i smanjuje potpunu (u slučaju Bugarske) ili zamašnu (Mađarska i nešto manje Rumunija) zavisnost od uvoza ruskog gasa. Gasni spor Rusije i Ukrajine 2006. (na specifičan način i sukob u Gruziji) i njegovo drastično ponavljanje početkom ove godine, koje je najdrastičnije pogodilo upravo Balkan, samo su dodatno podstakli opredeljenje na smanjenje zavisnosti od uvoza gasa iz Rusije. Nabuko je i razvojni projekat, pa je njegova ekonomska vrednost povećana u doba finansijske krize i pada privredne aktivnosti. Finansijski ne bi trebalo očekivati veće probleme oko prikupljanja oko osam milijardi evra za izgradnju. EU je odobrila skromnih 250 miliona evra, više kao potvrdu značaja, ali iza projekta su stale banke vezane za EU (EBRD, EIB), pa će ih lakše pratiti komercijalne banke. Politički značaj se razlikuje od države do države, ali ovakvi projekti imaju veliki odjek na nacionalnom planu. U slučaju Mađarske, Nabuko je važan radi zaštite od nastojanja ruskih kompanija da preuzmu većinski ulog u MOL.

Naravno, nije sporno da je Južni tok za Srbiju poželjan i dobrodošao, ali njegova realizacija će zavisiti od niza faktora koji su van direktne kontrole i uticaja Beograda. Rezerve nove bugarske vlade prema ovom projektu, bile one taktičkog ili strateškog karaktera, najnoviji su primer. Jedno je sigurno: energetska bezbednost Srbije, kada se radi o snabdevanju gasom, počiva u regionu i saradnji sa susedima. Ne treba valjda podsećati da je to okruženje zapravo EU. Slabosti njene pozicije su loša infrastrukturna povezanost, samo jedan pravac snabdevanja na delikatnoj trasi i skromni skladišni kapaciteti. Rešenje treba tražiti u alternativnim pravcima i izvorima, razradi solidarnosti i opcija interventnih isporuka. Upravo to su teme koje su za Brisel u fokusu pažnje, političkog i finansijskog angažovanja.

Autor je predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji

Atomski mrav Atomski mrav 11:24 22.07.2009

Re: to atomski

Jelena Milić
ama covece, ajde nauci nato je regionalna organizacija

pa je pre zanima okruzenje, nego afrika

ili juzna amerika BTW

Vidim ja da je NATO jedna vrlo versatile organization po tebi... ako je u pitanju regionalna organizacija (mada pokriva članstvom Severnu Ameriku, Evropu i Australiju), kog đavola traži u Avganistanu?

Vrdaš, vrdaš svaki put kad ti neko postavi konkretno pitanje o NATO-u...
drug.clan drug.clan 13:26 22.07.2009

Re: cujte ima tu nesto

a za nato i bugare i albance, samo molim da se setite, na sta su te drzave licile pre par godina



A ja se samo pitam sto ih nisu primili odmah posle pada komunizma kada im je trebao razvoj vec mnogo kasnije kada su se vec razvile?

noboole noboole 11:12 21.07.2009

Sto se tice zanimljive geografije

Sedim ja sa poznanicima na jednom rucku (tj za stolom na kome su se nalazile posude u kojima je bio rucak), i njihova deca krenu da se igraju onoga - kazi ime zemlje ciji je glavni grad taj i taj. Momenat u kome shvatis da od Kosovo-je-Srbija nema nista, ali apsolutno nista, je taj u kome klinac pita: "Koji je glavni grad Kosova?", i devojcica drugi-treci razred odgovara - Pristina )))))

Btw. radnja je smestena u jedan severnonemacki grad, sto znaci da tamo i mala deca uce i znaju da je Kosovo drzava ciji je glavni grad Pristina.
milojko92 milojko92 13:57 23.07.2009

Re: Sto se tice zanimljive geografije

noboole
Sedim ja sa poznanicima na jednom rucku (tj za stolom na kome su se nalazile posude u kojima je bio rucak), i njihova deca krenu da se igraju onoga - kazi ime zemlje ciji je glavni grad taj i taj. Momenat u kome shvatis da od Kosovo-je-Srbija nema nista, ali apsolutno nista, je taj u kome klinac pita: "Koji je glavni grad Kosova?", i devojcica drugi-treci razred odgovara - Pristina )))))

Btw. radnja je smestena u jedan severnonemacki grad, sto znaci da tamo i mala deca uce i znaju da je Kosovo drzava ciji je glavni grad Pristina.
U al ti argument, vise od 50 godina se u SFRJ ucilo da je glavni grad Kosova Pristina. Otkrio si toplu vodu...
Jelena Milić Jelena Milić 11:22 21.07.2009

edit, zaboravih u postu

Ako prošlost nije bitna, Ms Milić pita i Tadića i Dačića što se tek onda o njoj konkretno ne izraze, ionako nje bitno, nema posledica!
ed_novipazar ed_novipazar 11:52 21.07.2009

Re: edit, zaboravih u postu

Jelena Milić
Ako prošlost nije bitna, Ms Milić pita i Tadića i Dačića što se tek onda o njoj konkretno ne izraze, ionako nje bitno, nema posledica!

Kako nema posljedica!? Sam pokojni Djindjic je izjavio da je potrebno biti makar 15% nacionalista da bi se odrzao na vlasti. Obzirom da njemu ni to nije pomoglo, ne da ostane na vlasti vec i da ostane u zivotu, Tadic je primoran da taj prag podigne na nesto veci iznos. To znaci ne samo da ce cutati o Milosevicu vec i da ce zazmuriti kada ministri iz Vlade idu na Ravnu Goru da prisustvuju pomenu jednom od najvecih zlocinaca drugog svjetskog rata, cetnickom generalu Drazi Mihajlovicu.

To je realnost danas u Srbiji, zemlji cijim politicarima su partizani i cetnici jedno te isto. Pardon, nisu isto, cetnici su bili daleko bolji ....

Bojim se Ms. Milic da cemo zajedno jos dugo cekati da se nesto bitnije promijeni. A ko ceka on se i naceka ....
libkonz libkonz 11:57 21.07.2009

Re: edit, zaboravih u postu

jednom od najvecih zlocinaca drugog svjetskog rata, cetnickom generalu Drazi Mihajlovicu.

ovo je krajnji bezobrazluk napisati. Draža Mihailović nije bio nikakav zločinac, već komandant vojske u otadžbini, priznat od saveznika. Koristiti još pridev "najveći" govori o vašoj ostrašćenosti.
Jelena Milić Jelena Milić 12:03 21.07.2009

Re: edit, zaboravih u postu

ionako nje bitno, nema posledica!


bila sam ironicna naravno

ed_novipazar ed_novipazar 12:47 21.07.2009

Re: edit, zaboravih u postu

libkonz
ovo je krajnji bezobrazluk napisati. Draža Mihailović nije bio nikakav zločinac, već komandant vojske u otadžbini, priznat od saveznika. Koristiti još pridev "najveći" govori o vašoj ostrašćenosti.

Prije bih rekao da je bezobrazluk od jedne drzave praviti cirkus. Postoji zvanicna presuda po kojoj je Draza Mihajlovic saradnik oupatora i zlocinac. Ta presuda je jos uvijek pravnosnazna tj, vazeca. Naravno, postoji uvijek mogucnost da se u jednom pravnom (a ne politickom) postupku izvrsi revizija sudskog postupka na osnovu kojeg bi se eventualno aktuelna presuda mogla preinaciti. Tek tada ce se moci razgovarati o rehabilitaciji lika i (ne)djela Draze Mihajlovica.

Za nas Bosnjake koji smo procentualno imali najvece zrtve u drugom sv. ratu u bivsoj Jugoslaviji, uglavnom od cetnika, je svakako bio najveci zlocinac i nema govora o mojoj ostrascenosti.
gera92 gera92 12:49 21.07.2009

Re: edit, zaboravih u postu

Jelena Milić
Ms Milić pita i Tadića i Dačića što se tek onda o njoj konkretno ne izraze


A da, odgovarajuci na to pitanje, razmotrimo suludu hipoteticku mogucnost da nisu culi za vas i vaš angazman?
libkonz libkonz 13:01 21.07.2009

Re: edit, zaboravih u postu

Za nas Bosnjake koji smo procentualno imali najvece zrtve u drugom sv. ratu u bivsoj Jugoslaviji,

glupo je o ovome da ulazimo u raspravu, ne slažemo se i to je to. Koliko je meni poznato, bilo je četničkih zločina u Foči 1941. Za druge ne znam. Ali prebrojavanje ko je kome koliko ubio je i dovelo do ovog poslednjeg rata.
Što se generala Mihailovića tiče, mislim da je krajnje vreme za reviziju.
Što se tiče četničkog pokreta, kada sam bio klinac pitao sam svog pokojnog dedu, koji je bio partizan, hrabar i dobar čovek, kako su ljudi birali da li će u partizane ili četnike. On mi je odgovorio: ako u selo prvi uđu partizani, svi su odlazili tamo, ako uđu četnici, svi iz sela su bili četnici, važno je bilo boriti se za slobodu. Više ja verujem onome što mi je deda pričao nego svim knjigama ovoga sveta.
Zato mislim da je Srbiji potrebna rehabilitacija četničkog pokreta.
A Balkanskim zemljama da se podvuče crta. Nema strane koja nije činila ratne zločine. Svako dalje prebrojavanje stvaraće novu mržnju.
vanja.t vanja.t 13:08 21.07.2009

Re: edit, zaboravih u postu

Za nas Bosnjake koji smo procentualno imali najvece zrtve u drugom sv. ratu u bivsoj Jugoslaviji, uglavnom od cetnika, je svakako bio najveci zlocinac i nema govora o mojoj ostrascenosti.


odužio se 2.sv.rat, izgleda, čim su i bošnjaci stigli da učestvuju?
ed_novipazar ed_novipazar 13:19 21.07.2009

Re: edit, zaboravih u postu

libkonz
glupo je o ovome da ulazimo u raspravu, ne slažemo se i to je to.
Glupo je raspravljati o tome da li je 2+2=4. A jos gluplje ako se po tom pitanju ne slazemo.

Što se generala Mihailovića tiče, mislim da je krajnje vreme za reviziju.
Sto se mene tice stvar je potpuno jasna. Kome treba neka radi reviziju. Ali samo pod uslovom da se vodi pravni a ne politicki postupak. Onda cemo vidjeti da li se moze govoriti o rehabilitaciji ili ne. No, izjave i ponasanje nekih politicara, a medju njima je svakako i Tadic, nisu bas ohrabrujuce.
libkonz libkonz 13:23 21.07.2009

Re: edit, zaboravih u postu

Glupo je raspravljati o tome da li je 2+2=4. A jos gluplje ako se po tom pitanju ne slazemo

Znam, ali ti ne zameram mnogo. Krvava je istorija Balkana, a svi najviše gledamo svoje rane, što je i razumljivo.
Filip2412 Filip2412 16:42 21.07.2009

Re: edit, zaboravih u postu

Glupo je raspravljati o tome da li je 2+2=4. A jos gluplje ako se po tom pitanju ne slazemo
Znam, ali ti ne zameram mnogo. Krvava je istorija Balkana, a svi najviše gledamo svoje rane, što je i razumljivo.


preporuka za obojicu, docice generacije ako vec i nisu dosle kojima je sve to nebitno
milodan milodan 11:56 21.07.2009

Neprirodna ljubav

Odnosi Tadića i Dačića su iznuđeni nakon prošlogodišnjih izbora nametnuti sa zapada kako ne bi radikali i narodnjaci uz sasluživanje SPS-a formirali vlast. Tada je počela platonska ljubav koja je, pomirenjem DS-a i SPS-a prerasla u otvoreni sex, doduše, bez perverznih radnji. I to će trajati dok budu potrebni jedni drugima zarad ostanka na vlasti. Slutim, za sada se samo koketira, da će, nakon sledećih izbora, planuti strasna ljubav između Borisa i Tome. Ne zna se šta je gore! A kako Boris i DS vladaju plašim se da oni ne budu taj tas (kao sada SPS) na vagi za formiranje vlade.
noboole noboole 13:18 21.07.2009

Re: Neprirodna ljubav

Ne verujem u strasnu ljubav Borisa i Tome, posto mislim da je Borisova ideja da opere Tomu i napravi od njega jedinu relevantnu desnu opoziciju.
drug.clan drug.clan 13:09 21.07.2009

sa druge strane

Pa zar poziv na "zaboravljanje proslosti i okretanje buducnosti" nije glavni argument zapada kada je u pitanju Kosovski problem i ulazak Srbije u EU? Mislim da nasi nesposobni politicari u ovom slucaju samo uce od mudrih gazda (kada ih sve pogledam onako od Cede do Vjerice mislim da nema tu sposobnih da smisle takav koncept ipak oni kopiraju velike majstore politicke manipulacije sa zapada).

Jelena Milić Jelena Milić 10:09 22.07.2009

to drugi clan

da u pravu ste, i o tom odustajanju od prvobitinih argumenat zapadne medjuanrodne zajednice sam i ovde vise puta pricala, taj bolje vam je bez kosova, je bezobrazan po meni , i daje sva prava i nade tadicu i jeremicu da guraju ( ali oni ga preterase, sve bacise na jednus tranu, to je druga prica.....)



wukadin wukadin 13:36 21.07.2009

Budućnost

Ako je to logika, što ne kažu, od prošlosti nema koristi, Kosovo bilo naše, više nije, daj da se okrenemo budućnosti, neka ih samostalnih, daj da budemo komšije i to, vidimo se u EU. Ako već prošlost nije bitna.


Zato što ako jedni separatisti dobiju baš sve što žele, što i drugi ne bi išli na kraja?! Da, mislim prvenstveno na Ugljanina, a i na Severu postoje takve težnje. O Preševu gde već imamo terorističke akte, da i ne govorim.
A šta je EU neki kraj istorije?! Kao, svi problemi će biti rešeni...
Naivno verovanje. A naivan je sinonim za (...)

Ako prošlost nije bitna, koji su to racionalni argumenti da ne uđemo u NATO ( tu Ms Milić kao vrlo racionalne prihvata argumente vezane za prošlost odnosa Srbija –NATO). Što nerviramo time Rusiju, skupo je, šta?


Zato što taj savez nema neprijatelja, ili zvanično ne sme da kaže ko je... Samim tim nema ni svrhu, osim birokratije i onih koji zarađuju na oružju.
Ja sam tako vaspitan da ću se radije dva sata raspravljati, možda i pokvariti odnose, nego da jedan sat radim ono što smatram besmislenim.
A Rusija nije baš naivan faktor.

Ako prošlost nije bitna, čemu je služila ona kampanja DS izborna u kojoj samo radikli ( oba oka u glavi tada) behu krivi za sve što nam se dešavalo, ko da su oni a ne SPS imali glavnu vlast.


E to je stvarno prošlost. Uostalom radikali su polu-prošlost. Dobro je da ipak opstanu, da Toma ne bi mnogo popuštao. Ovako će da se brine od odliva glasača.
A šta beše prošlost.... Pa to plašenje naroda. Toma se video sa HRenom, ergo ne može nas "ceo svet" izolovati...

Čujem da Vuk Drašković, po meni sa razlogom, ovih dana okolo priča vic tipa šta bi se desilo da naši slučajno nalete na Mladića a on im drekne pustite me ja sam za EU.


To bi bio fazon...
Nego u zemljama članicama EU ima sve više onih koji dele neke stavove sa gosn Mladićem

E sad... Prošlost-budućnost... Lepo reče u Zeitgeistu čovek - postoji samo sad i ovde. No to je već Zen. Sad i ovde uživam gledajući prenemaganja i brojeve preporuka. Posebno kad se oplete po Dragecu i LDP-u.
Sad-i-Ovde... Zen
Inner Party Inner Party 14:27 21.07.2009

Proslost je bitna!

Srbija ne sme u NATO jer nas je NATO bombardovao. Svi pamtimo 1999. i svi znamo ko je sta onomad radio. To je bitno zauvek pamtiti i u skladu sa tim pamcenjem postupati. Hvala Bogu, srpski narod ni uz najstrasnije propagandno ispiranje mozga ("Treba samo predstaviti stvari na pravi nacin, to je stvar pristupa...") nece izglasati pristupanje NATO paktu.
Filip2412 Filip2412 15:46 21.07.2009

Re: Proslost je bitna!

Proslost je bitna!
Srbija ne sme u NATO jer nas je NATO bombardovao
Aj se kladimo da ce NATO u Srbiju najbolje preko Dacica i SPS-a. Pitam se sta ce Jelena tada imati da kaze...

SPS je posmatracki clan EU Socijalisticke Internacionale. Cekajte jos malo samo videcete kako EU sa osmehom prihvata i Tomu Nikolica. Ne zaboravite, taj isti zapad je rusio Novosadaske mostove iz ciste obesti, zatim oprostio zlocine albanskim vodjama, oprostio Naseru Oricu, pa oprostice i nekima iz nasih redova. Dogovorice se oni sve fino.

Politika je qrva i mi sad imamo cast da pokazni eksperiment koji to nedvosmisleno dokazuje gledamo izbliza.

BTW, pa sta ako je NATO bombardovao Srbiju kakav je to argument? Ulazak u NATO je sada tema koja se ne gura tako puno samo iz razloga sto mi vec jesmo u NATO ali nas niko nije obavestio...
Atomski mrav Atomski mrav 19:40 21.07.2009

Re: Proslost je bitna!

Ako budu hteli da "play ball", i te kako će ih podržati... nije njima problem da podrže nikakav šljam, to smo videli i na ovim prostorima a i u belom svetu...
Inner Party Inner Party 17:15 22.07.2009

Re: Proslost je bitna!

Filip2412

Srbija ne sme u NATO jer nas je NATO bombardovao
Aj se kladimo da ce NATO u Srbiju najbolje preko Dacica i SPS-a. Pitam se sta ce Jelena tada imati da kaze...

SPS je posmatracki clan EU Socijalisticke Internacionale. Cekajte jos malo samo videcete kako EU sa osmehom prihvata i Tomu Nikolica.


Poenta je u tome sto narod na referendumu nikada (ili bar u skorije vreme) nece izglasati pristupanje, to nema veze sa srpskim politicarima. E sad problem je sto je verovatno moguce da se to uradi preko parlamenta i uz jaku medijsku kampanju kako bi se narodu "objasnilo" da je to sve OK ...

wukadin wukadin 10:03 23.07.2009

Re: Proslost je bitna!

Uostalom, šta je ima da branim "levičarsku" saradnju SPS-DS?!?
Da, prošlost je bitna, oni koji su glasali za "manje zlo" sad neka sami sebi prebacuju. Ja nisam
Samo sam ukazao na neke stvari u budućnosti, ako se popušta mnogo u vezi Kosova, NATO... Niko nije odgovorio, ćutanje znači odobravanje...
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:02 21.07.2009

Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

Ms. Milić, odlična Vam je i tema i tekst.
Eto Ivica Dačić je jedini koji je rekao "Hvala prošlosti, idemo u budućnost", ostali ili nemaju definisan stav da se ne bu zamerali širokoj koaliciji i svom koalicionom kapacitetu, ili se brate javno vraćaju u prošlost i imaju svoju stranačku i BIA istoriju.
Prema tome rekao bih Vam opet ko čeka moraće da počeka dok dočeka.Jerbo, nismo mi još rasčistili sami sa sobom ni sa prošlošsti jer nam ne odgovara pošto im odgovara da je potežu kad god nemaju šta pametnije i konkretnije.
Lepo kažete:
Ako prošlost nije bitna ( il je to samo SPS prošlost a?) što onda tražimo gde je Draža ( nemam ništa potiv da se nađe grob, imam protiv izjednačavanja antifašizma i kolaboranata).

Međutim, država izgleda ima drugačiji stav po tom pitanju, pa evo
BIA tumači istoriju

Draža podelio koalicione partnere
Dok , istovremeno u Nemačkoj se dešava sledeće:
Nemačka nema koalicionih problema oko prošlosti
nemačka odala počast atentatorima nad Hitlerom
BERLIN - Četvorici oficira koji su 1944. izveli neuspešan atentat na Adolfa Hitlera, posthumno je odata počast, 65 godina pošto su pogubljeni.
"Zaverenici 20. jula", koji su ime dobili po datumu kada su 1944. pokušali atentat na Hitlera, neposredno posle Drugog svetskog rata smatrani su izdajnicima, ali nakon toga su svake godine slavljeni zbog pokušaja da ubiju vođu Trećeg rajha uz pomoć bombe u torbi podmetnutoj pod Hitlerov sto za sednice.
Pukovnik grof Klaus Šenk fon Štaufenberg postavio je bombu u konferencijsku sobu, u kojoj se Hitler sastao sa svojim saradnicima i vojnim savetnicima, međutim, izbegao je eksploziju, jer je neko pomerio kofer uz nogu stola, čime je umanjena snaga bombe.
Nemački lideri su danas u Berlinu odali počast četvorici atentatora na Hitlera u Memorijalnom centru za žrtve nacizma u Plecenzeu i na godišnjoj ceremoniji zakletve 400 vojnih regruta ispred zgrade Rajhstaga, kojoj je prisustvovala i kancelarka Angela Merkel.
Nemačka svake godine organizuje ceremonije zakletvi kako bi obeležila otpor Hitleru unutar vojske i kao inspiraciju za posleratnu armiju, čiju misiju određuje parlament a ne šef države.
Godinama su zakletve održavane u zgradi Bendlerblok u kojoj se danas nalazi Ministarstvo odbrane, a u kojoj su svojevremeno zaverenici pogubljeni. Međutim, od prošle godine zakletva se odvija ispred zgrade Rajhstaga, nemačkog parlamenta.
Istoričari se, pak, i danas spore oko značaja četvorice atentora, odnosno njihovih motiva i posvećenosti demokratiji, a kao razloge navode njihove konzervativne stavove i prethodnu podršku Hitleru."
Da ne bi bilo nesporayuma sa nekim braniocima likova i (ne) dela sa bilo koje strane, dovoljno je postaviti samo jedno prosto pitanje. Zar nas samih nije sramota da nemačka vojska uporno pravi distancu od fašizma i slavi one retke koji su se suprostavili, a Srbija i njena vojska izbacuju antifašizam kao deo svoje tradicije. Zar nije Srbija dala veći doprinos pobediu nad fašizmom nego ta grupica nemačkih oficira.
Kod nas se antifašistička borba minimizira jer nam nije jasno kako ćemo slaviti one koji su bili antikomunisti ali se nisu na delu pokazali kao antifašisti.


Filip2412 Filip2412 16:10 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

Zar nas samih nije sramota da nemačka vojska uporno pravi distancu od fašizma i slavi one retke koji su se suprostavili, a Srbija i njena vojska izbacuju antifašizam kao deo svoje tradicije

Puno neistina ima u ovome.

Srbija samo uskladjuje svoje vidjenje WWII sa zapadom koji oduvek smatra Drazu Mihailovica saveznikom a to dokazuje u dan danas svojim potezima pre svega USA. Dakle, dzaba se trudite, ne mozete proglasiti USA fasistickom zemljom, ili mozda upravo to zelite?

Na kraju krajeva koga briga sta Srbija misli, Draza Mihailovic je priznat ko borac protiv fasizma na zapadu a posebno USA. Srbija menja svoje stavove kako vetar duva. Kad bi zvanican stav Srbije bio relevantan za istoriju onda bi Istorija stvarno bila smesna nauka.

E sad, zasto ovome, da li je zaista to tema bloga?
adam weisphaut adam weisphaut 16:19 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

Srbija samo uskladjuje svoje vidjenje WWII sa zapadom koji oduvek smatra Drazu Mihailovica saveznikom a to dokazuje u dan danas svojim potezima pre svega USA

Vaš Ćića je usto šorokoprihvaćen i kao osnivač nesvrstanih
Filip2412 Filip2412 16:35 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

Vaš Ćića je usto šorokoprihvaćen i kao osnivač nesvrstanih


Nije moj ćića samo radije verujem americi nego Srbiji ako cemo o tome šta se događalo za vreme WWII.

Srbija je menjala školske udzbenike prečesto... koga oni danas slave ili rehabilituju sasvim je irelevantno za svecku istoriju. Jer danas je u Srbiji samo danas, sutra može biti skroz drugacije a prekosutra ko zna...




Milan Karagaća Milan Karagaća 16:55 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

Filip2412
Zar nas samih nije sramota da nemačka vojska uporno pravi distancu od fašizma i slavi one retke koji su se suprostavili, a Srbija i njena vojska izbacuju antifašizam kao deo svoje tradicije

Puno neistina ima u ovome.

Srbija samo uskladjuje svoje vidjenje WWII sa zapadom koji oduvek smatra Drazu Mihailovica saveznikom a to dokazuje u dan danas svojim potezima pre svega USA. Dakle, dzaba se trudite, ne mozete proglasiti USA fasistickom zemljom, ili mozda upravo to zelite?

Na kraju krajeva koga briga sta Srbija misli, Draza Mihailovic je priznat ko borac protiv fasizma na zapadu a posebno USA. Srbija menja svoje stavove kako vetar duva. Kad bi zvanican stav Srbije bio relevantan za istoriju onda bi Istorija stvarno bila smesna nauka.

E sad, zasto ovome, da li je zaista to tema bloga?

Sigurno da nije tema bloga to što Vi namećete.
Draza Mihailovic je priznat ko borac protiv fasizma na zapadu a posebno USA.

kako bre priznat kad ga je vlada u izbeglištvu, čiji je ministar bio smenila i više ga nije priznavala za komandanta JVUO. To što Vama nije sporno mnogima jeste, a sporno je to što Srbija nije načisto sa svojom prošlosti i ostavlja prostor za manipulacije.
Meni nije sporan Draža i eto šreće da je bio bio takav borac protiv fašizma. Nema ništa protiv ali mi je nelogično da se odričemo antifašizma. Pa samo Srbija ne obeležava ustanak protiv fašizma i nebitno da li će to biti kada ga je počeo Draža ili partizani.
Filip2412 Filip2412 17:03 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

Na Balkanu, Srbija je najizrazenije antinemacki raspolozena u citavoj prvoj polovini proslog veka. Ako je neko bio protiv Hitlera bili su to Srbi, maltene sve ostale zemlje su mudro cutale i pravile sporazume. Smesno je sada zamerati Srbiji nekakvo izostanak proslavljanja borbe protiv fasizma. Ok, treba slaviti, ne pratim sta se dogadja i sta su ukinuli sta nisu, u svakom slucaju jedino je Srbija iz regiona bezobrazno i glavom kroz zid ustala protiv Nemacke u WWII.

I to ne zbog nemackog fasizma nego zbog tradicionalnog antinemackog raspolozenja u Srbiji.

kako bre priznat kad ga je vlada u izbeglištvu, čiji je ministar bio smenila i više ga nije priznavala za komandanta JVUO
Jak autoritet... vlada u izbeglistvu. Cudo se nisu setili i Tita da smene, nije im palo na pamet.


vracarac92 vracarac92 17:42 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

a sporno je to što Srbija nije načisto sa svojom prošlosti i ostavlja prostor za manipulacije.

Желим подсетити на чињеницу да је Дража Михаиловић, први герилац поробљене Европе, више пута одликован највишим признањима, што своје земље, што од страних званичника. Тако да можемо издвојити Легију части којом је председник Сједињених Америчких Држава Хари Труман одликовао Дражу Михаиловића у Другом светском рату (za doprinos borbi protiv fasizma). Треба напоменути да је то највише америчко признање које се може доделити неком страном држављанину. Такође и Ратни крст којим је Дража одликован 1943. године од стране француског генерала Де Гола.
drug.clan drug.clan 18:38 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

Na kraju krajeva koga briga sta Srbija misli, Draza Mihailovic je priznat ko borac protiv fasizma na zapadu a posebno USA.


Drazu je i britanska vlada proglasila odmetnikom odmah posto je to uradila vlada u izbeglistvu. A i pre teheranske konferencije britanci su digli ruke od Draze i okrenuli se partizanima. Ne verujem da je taj zaokret bio ideoloske prirode - ljubavi prema komunistima.

Znaci nije na zapadu nego samo u USA. Osim toga i taj orden je Drazi dat ne za borbu protiv fasizma vec za spasavanje americkih pilota. Niko ne moze da kaze da je on nije bio antifasista na pocetku i tokom prvog perioda rata a ameri se nisu bavili onim sto je on posle toga radio.

vracarac92
Такође и Ратни крст којим је Дража одликован 1943. године од стране француског генерала Де Гола.



I slobu su ti isti zapadnjaci velicali i tapkali po ramenu 1995. a potom su znatno promenili misljenje - toliko o kredibilitetu zapada.
yngwie92 yngwie92 18:50 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

do '43 god. i onda sta se desilo, zasto ga vise nisu podrzavali
krkar krkar 19:03 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

drug.clan
Drazu je i britanska vlada proglasila odmetnikom odmah posto je to uradila vlada u izbeglistvu. A i pre teheranske konferencije britanci su digli ruke od Draze i okrenuli se partizanima. Ne verujem da je taj zaokret bio ideoloske prirode - ljubavi prema komunistima.


Zaokret je bio čisto matematičke prirode: izbrojali su ko ubija više Nemaca.

Brigadier Fitzroy MacLean was sent on a mission to Marshal Tito during the early years of the war and concluded that Tito and his followers were determined to establish a Communist regime with close links to Moscow as soon as the war was over. (Eastern Approaches) This information was given to Churchill who replied that no consideration of long term policy should deter MacLean from his task of “simply finding out who was killing the most Germans and suggesting means by which we could help them kill more.” He told MacLean to “Forget long-term policy” just kill Germans

[url=http://www.general-wedemeyer.com/kriegs-akademie2.html#_ftn1][/url]
drug.clan drug.clan 19:13 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

krkar
drug.clan
Drazu je i britanska vlada proglasila odmetnikom odmah posto je to uradila vlada u izbeglistvu. A i pre teheranske konferencije britanci su digli ruke od Draze i okrenuli se partizanima. Ne verujem da je taj zaokret bio ideoloske prirode - ljubavi prema komunistima.


Zaokret je bio čisto matematičke prirode: izbrojali su ko ubija više Nemaca.

Brigadier Fitzroy MacLean was sent on a mission to Marshal Tito during the early years of the war and concluded that Tito and his followers were determined to establish a Communist regime with close links to Moscow as soon as the war was over. (Eastern Approaches) This information was given to Churchill who replied that no consideration of long term policy should deter MacLean from his task of “simply finding out who was killing the most Germans and suggesting means by which we could help them kill more.” He told MacLean to “Forget long-term policy” just kill Germans

[url=http://www.general-wedemeyer.com/kriegs-akademie2.html#_ftn1][/url]



ako je tako kako vi kazete (da je draza i posle 43. ubijao nemce) zar ne bi bilo bolje da su nastavili podrzavati i jedne i druge tako bi ubili vise nemaca?!
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:19 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

Filip2412
Na Balkanu, Srbija je najizrazenije antinemacki raspolozena u citavoj prvoj polovini proslog veka. Ako je neko bio protiv Hitlera bili su to Srbi, maltene sve ostale zemlje su mudro cutale i pravile sporazume. Smesno je sada zamerati Srbiji nekakvo izostanak proslavljanja borbe protiv fasizma. Ok, treba slaviti, ne pratim sta se dogadja i sta su ukinuli sta nisu, u svakom slucaju jedino je Srbija iz regiona bezobrazno i glavom kroz zid ustala protiv Nemacke u WWII.

I to ne zbog nemackog fasizma nego zbog tradicionalnog antinemackog raspolozenja u Srbiji.

kako bre priznat kad ga je vlada u izbeglištvu, čiji je ministar bio smenila i više ga nije priznavala za komandanta JVUO
Jak autoritet... vlada u izbeglistvu. Cudo se nisu setili i Tita da smene, nije im palo na pamet.



Kako nije jak autoritet kad je to vlada NJKV, a Draža ze borio za kralja i otadžbinu. Međutim i kralj ga se odrekao.
A što se tiče američkih istoričara i njihove ozbiljnosti bavljenja istorijom Evrope, Balkana i Srbije govori Vam i primer one gospodže koja je napisala da je Miloš Obilić Šiptar pa su upravo na ovom blogu ljudi to napali kao površno i nekompetentno.
Nema koristi od pristrasnog glorifikovanja, uostalom treba pročitati sa uvažavanjem i druga mišljenja, a najpametnije je istoriju prepustiti istoriji i ne uvlačiti je u dnevnu politiku.
Evo na koji način je Desimir Tošić opisao događaje kao neposredni učesnik,citat "Bio sam zadovoljan što po povratku u Srbiju septembra 1990. godine nije bilo, u prvo vreme, rasprave između preživelih četnika i nekada vladajućih partizana. Niko me nikada nije pitao o ratu, te nisam mogao da verujem da će ta rasprava da se razbukti u poslednjim godinama. Jedan od razloga za nju bilo je svakogodišnje vašarište na Ravnoj gori, koje je davalo više sliku iz Bulajićevih filmova o četnicima nego o samom četničkom pokretu.
Ovaj tekst, koji sada objavljujem, je moje prvo izlaganje kako sam ja video rat i okupaciju, kao i, pored borbe protiv okupatora, građanski rat između partizana i četnika. "
.Vračarac
Filip2412 Filip2412 19:32 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

simply finding out who was killing the most Germans and suggesting means by which we could help them kill more

I guess number of dead Serbs was not of their concern... not even a moment.

No nebitno, podrska Drazi Mihailovicu nije bila trenutna, nije trajala do 1943 - dokaz za to su i priznanja koja je vlada USA urucila nekima ove ili prosle godine cini mi se. A posthumno odlikovanje unuci DM je dodeljeno takodje pre par godina. Dakle nmooooooooooogo posle 1943.
Filip2412 Filip2412 19:37 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

A što se tiče američkih istoričara i njihove ozbiljnosti bavljenja istorijom Evrope, Balkana i Srbije govori Vam i primer one gospodže koja je napisala da je Miloš Obilić Šiptar pa su upravo na ovom blogu ljudi to napali kao površno i nekompetentno.
Nije samo amrerikanci, podrzavao ga Šarl de Gol takodje.

Ipak, verujem de Golu i amerima vise nego nasim istoricarima bilo koje orjentacije. Nasi istoricari su ideoloski ostrasceni.
drug.clan drug.clan 19:50 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

Filip2412
A što se tiče američkih istoričara i njihove ozbiljnosti bavljenja istorijom Evrope, Balkana i Srbije govori Vam i primer one gospodže koja je napisala da je Miloš Obilić Šiptar pa su upravo na ovom blogu ljudi to napali kao površno i nekompetentno.
Nije samo amrerikanci, podrzavao ga Šarl de Gol takodje.



sve to do 1943. a ovo u poslednjih par godina posle pada komunizma je politikantstvo i nista vise!
grol grol 20:18 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo

adam weisphaut adam weisphaut 20:39 21.07.2009

Re: Hvala prošlosti, rado joj se vraćamo


Nije moj ćića samo radije verujem americi nego Srbiji ako cemo o tome šta se događalo za vreme WWII.

Amerikanci su toliko lili suze za vašim Ćićom da su počeli da naoružavaju režim koji ga je "na pravdi boga" par godina po streljanju

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana