Politika

NATO- ne,možda, da

Milan Karagaća RSS / 11.07.2009. u 20:44

Postoji ona poznata pitalica koja je razlika  između diplomate, vojnika i devojke. Dakle, kad diplomata kaže «da» misli «možda», kad kaže «možda» misli «ne», a ako kaže «ne» i nije diplomata. Za vojnika «da» znači da, «ne» znači ne, a ako odgovori  «možda» i nije vojnik. Kad devojka,  kaže «ne» znači «možda» , «možda» znači «da», a ako kaže odmah «da» i nije devojka. Po toj analogiji možemo posmatrati i odnos Srbije prema prema evropskim i evroatlantskim integracijama, s tim da se često ne zna u kojoj je ulozi, diplomate, vojnika ili devojke.

Ako je suditi po medijima,izgleda da se aktuelizuje pitanje našeg odnosa sa i prema NATO-u, a čak se pominje i mogućnost da se ona mudra Deklaracija o vojnoj neutralnosti preispita u Narodnoj skupštini, sa namerom da se ukine.

Šta je sve uticalo na to, da li zahtev DSS da se raspiše referendum,da li neka druga kretanja ili stagnacije, da li razočaranje onih koji su očekivali da će Rusija i SAD obnoviti «hladni rat», a Medvedev i Obama upravo rekli da od toga nema ništa. Time otpada i ona teorija «da ćemo čekati promenu međunarodnih okolnosti i onda povratiti sve što smo izgubili i što su nam oteli, a mi njima nismo uspeli «. Doduše, takvu teoriju su zastupali čelnici SNS dok su mislili radikalno, a ne racionalno.

U međuvremenu smo,zarad unutrašnje-političkih kombinacija i kalkulacija doneli čuvenu i premudru Deklaraciju o vojnoj neutralnosti, tako da naše članstvo u NATO nije uopšte aktuelno jer niti nas ko zove niti bi mi kao hteli. Doduše, neki bi voleli da nam upute poziv kako bi nam se pružila prilika da ih odbijemo, bre.

Iako uporno govorimo da smo nezaobilazan činilac i faktor i akter stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, zapravo sami sebe dovodimo u poziciju pasivnog posmatrača dok sve susedne zemlje idu u NATO i ka NATO.

Možda je baš sada, kada je odlučeno da učlanjenje nije aktuelno, smisleno da  na miru racionalno razmotrimo odnos prema Atlantskom savezu (NATO) i da li bi se pristupanjem tom savezu povećala naša bezbednost?

Polazeći od toga da se bezbednost, po svojoj prirodi, mora  posmatrati u internacionalnim okvirima, gde su države  samo jedne od mnogih aktera u međunarodnim konfliktima, a uticaj nedržavnih aktera sve izraženiji, ključno pitanje je kako države mogu da reaguju u savremenom bezbednosno-političkom ambijentu,imajući u vidu i nužno gubljenje dela suvereniteta u klasičnom smislu. Samo izolovana država može uživati u lažnom suverenitetu, inače ulaskom u saveze i medjunarodne organizacije država dobrovoljno delegira deo suvereniteta, što je njena suverena odluka.

Ni najveće zemlje više nisu u stanju da se same suprostave globalnim izazovima, a pogotovo ne srednje i male. Svaki izolacionizam u savremenom svetu je inače neproduktivan, a pogotovo kada je u pitanju suprostavljanje savremenim pretnjama i izazovima. Malim i srednjim zemljama stoji na raspolaganju nekoliko strategijskih opcija za koje mogu da se opredele: (1) neutralnost ili nesvrstani angažman;

(2) bezbednosno partnerstvo i inicijative; (3) kolektivna bezbednost  u okviru OUN;

(4) kooperativna bezbednost  u okviru OEBS; (5) Ad-hock savezi;  (6) solidarnost u okviru EU; i (7)  kolektivna odbrana u okviru NATO

U našem slučaju je najracionalnija kombinacija svih koncepata, izuzev neutralnosti koja je floskula za kratkoročnu političku upotrebu i nema veze sa realnošću iz prostog razloga što u sopstvenom interesu moramo sarađivati sa susedima i zemljama u regionu, koji će svi biti u EU i NATO. Konačno, mora se imati u vidu da su regionalna, evropska i globalna  bezbednost nedeljive, a svaka ozbiljna zemlja nastoji da u sto vecoj meri bude subjekat i partner, a što manje objekat nedeljivog sistema bezbednosti. Racionalno je da i naš moto bude: „u sigurnijoj Evropi u jednom boljem svetu“.

Svaki drugi pristup nije dobar za budućnost  Srbije, šteti njenim interesima i predstavlja  dnevnopolitičko izživljavanje jeftine politike nekih političkih stranaka  nad  zdravim razumom.

U definisanju našeg odnosa prema NATO dominantno je da su nas oni bombardovali i da zbog toga narod ima psihološku barijeru i odbojnost prema ulasku u NATO. Ako tako ponavljaju političari, a mediji to ističu kao udarne stavove i vesti,onda je normalno da će se kod naroda takva klima podgrevati.

Da je to mnogo više unutrašnjepolitička manipulacioja političara govori činjenica da smo mi počeli naše sondiranje i izražavanje namere da idemo ka evro-atlantskim integracijama, dakle i NATO, već od 2002.godine, dakle samo 3 godine nakon bombardovanja. Pa smo ih maltene vukli za rukav i tražili da nas prime u PzM, pa ekspanzija saradnje sa zemljama NATO, da bi se onda setili da su nas ipak bombardovali.

Očito da se kod nas nešto promenilo,  kao naljutili smo se na njih zbog «stvaranja NATO države na Kosovu», pa im sada ne možemo oprostiti bombardovanje,iako smo već bili oprostili i čak povukli tužbe protiv zemalja NATO.

Dalje, NATO je savez suverenih država koje su konsenzsuom donele odluku o bombardovanju. Ako tim pojedinačnim zemljama ne možemo da oprostimo bombardovanje za ulazak u NATO, kako im onda opraštamo za ulazak u EU

Istovremeno, sa tim istim zemljama potpisujemo SSP i hoćemo u EU

Evo nekih ključnih argumenata ZA i PROTIV:

1.- Stavovi Vuka Draškovića(samo neki):

»Ulaskom u NATO, ubeđen je on, maksimalno bismo zaštitili državne i nacionalne interese tako što niti jedna akcija NATO koja bi mogla da ugrozi srpske nacionalne interese ne bi mogla da bude ni preduzeta jer bi Srbija stavila veto.
- Da je Srbija u NATO, bila bi nemoguća odluka da je NATO bombarduje sem u slučaju kada bi sama Srbija podržala svoje bombardovanje. Ne bi došlo do nezavisnosti Kosova jer još niti jedna članica Alijanse nije dezintegrisana - insistira Drašković.
Lider SPO upozorava da je pred nama period velikih turbulencija na području BiH, nije rešen ni status Kosova, Makedonija je politički trusno područje…
- S obzirom na to, u našem je državnom interesu da budemo u NATO i da kao članica Alijanse branimo svoje nacionalne interese, a ne da se u turbulentnim vremenima ponovo nađemo sami, izolovani, u sukobu sa svima - kaže Drašković.
Zato smatra da rezolucija mora da se ukine i da se država vrati svom strateškom opredeljenju iz vremena Zorana Đinđića, a to su evroatlantske integracije”

 

2.- Stavovi Vojislava Koštunice (samo neki): "Posebnu pažnju zaslužuje Bajdenova izjava da je cilj da Srbija postane članica evro-atlantske zajednice što znači članica NATO saveza.Mi ne smemo dozvoliti da taj cilj SAD i sadašnje vlasti opstvare iza leđa građana bez izjašnjavanja na referendumu”, rekao je Koštunica prilikom predstavljanja izdanja svoje knjige “Odbrana Kosova”.

A istom prilikom akademik Matija Bećković otkrio da je u naslovu knjige i njen sadržaj. Da neko ne bi pomislio da je mislio da onda knjigu nije trebalo ni pisati pošto je u naslovu napisana, dodao je “Kosovo je do sad bilo u nadležnosti poezije, a Koštuničinom zaslugom ono je sada u nadležnosti pravde. Ako on (Koštunica) bude istorijska pojava, to će biti zato jer je branio Kosovo“.

Nešto se bojim da je upravo dobrim delom i zaslugom njih dvojice  Kosovo iz navedene nadležnosti postalo beznadežno.Inače,pristup mu je očinski prema državi i naciji a naročito njenoj prošlosti u koju bi trebalo vratiti budućnost.

još neki stavovi V.Koštunice:

« najviši predstavnici zapadnih sila javno su saopštili da je njihov cilj da Srbije postane članica NATO pakta, a zajednički cilj NATO-a i sadašnje vlasti je da se po svaku cenu izbegne referendum.  Da, deset godina posle NATO agresije i godinu dana pošto je na Kosovu uspostavljena prva NATO država na svetu, na dnevni red dolazi i pitanje stavljanja same Srbije pod NATO kontrolu. A ulazak Srbije u NATO na kraju krajeva značio bi da sama Srbija opravdava NATO agresiju i da je Srbija bombardovala samu sebe. Pošto je narod protiv ulaska Srbije u NATO prave se planovi kako na mala vrata, zaobilazno i iza leđa građana da se Srbija uvuče u NATODakle, NATO se navikao da usisava države u svoje članstvo bez izjašnjavanja naroda na referendumu.
Šta znači stav sadašnje vlasti da nije vreme za referendum o članstvu u NATO-u? Znači samo jedno, a to je njihov realan strah da bi narod na referendumu glasao protiv NATO-a. Pošto je narod protiv onda po svaku cenu treba izbeći referendum i na mala vrata, kriomice Srbiju uvesti u NATO. Zato je neophodno da se što pre, zajedno sa vanrednim izborima, održi referendum o članstvu u NATO-u. Nikome nećemo dozvoliti da nas preko noći uvede u NATO, kao što je sadašnja vlast preko noći prihvatila Euleks koji stvara lažnu državu Kosovo. Kada stvari stoje ovako loše u našoj zemlji, postavlja se pitanje šta danas mora biti glavna poruka našem narodu i građanima Srbije? Uvereni smo da ta poruka glasi da je neophodno novo nacionalno okupljanje i dogovor sa narodom za unutrašnju obnovu i promene u Srbiji, kako ekonomske tako političke i kulturne.

Vojislav Koštunica u pismu premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku navodi da bi građani RS referendumom trebalo da odlučuju o ulasku BiH u NATO.

"Smatram da u ovom sudbonosno važnom periodu za srpski narod treba pronaći dovoljno mudrosti, a to znači da se odgovornost za sudbinu i budućnost naroda mora staviti u ruke samog naroda", navodi se u Koštuničinom pismu.

”Javnosti je dobro poznato šta mislim o odnosu srpskog naroda, Srbije i RS prema NATO-u, naveo je Koštunica i objasnio da poštuje da postoje i drugačija mišljenja.

"Ali, ono što hoću da istaknem jeste da važnost ovog pitanja nadilazi svakog pojedinca, svaku posebnu stranku i organizaciju i da samo srpski narod i građani u Srbiji i RS imaju pun legitimitet da preuzmu odgovornost i na referendumu slobodno i demokratski reše pitanje ulaska u NATO",

Miloš Aligrudić:„Ako zagovarate ulazak u NATO, po toj logici savet za svaku devojku koju napadne siledžija glasi da se preda bez ikakvog otpora. I posle toga još da ga upita da stupi u brak s njom”, tako vidi Srbiju u NATO Miloš Aligrudić iz DSS.

- Ako hoće da se bore za tuđe interese, neka se uključe u Legiju stranaca, to sa Srbijom nema nikakve veze - kaže on.
Smatra, što je i stav DSS, da Srbija ne bi trebalo da bude uključena u Severnoatlantski vojni savez zbog bombardovanja i da ne postoji niti jedan jedini razlog zbog kojeg bi trebalo to da učini.

 Kad je u pitanju Kosovo, upravo ta alijansa nam ga otima, sistematski sprovodi različite mere otcepljenja dela naše teritorije. U tom smislu, većeg neprijatelja u spoljnopolitičkom smislu mi nemamo - kaže Aligrudić.

 

3.- Ostali se,za sada ,decidno ne izjašnjavaju, verovatno ponovo razmatraju jednu i drugu opciju.

U svakom slučaju izgleda dolazi vreme da se još jednom racionalno razmisli i analiziraju svi elementi koji čine političku realnost i determinišu našu poziciju u narednom periodu. Na prvom mestu mora biti državni i nacionalni interes, a ne trenutni stranački interesi i frustracije. (preporučujem tekst Vladimira Gligorova)

Dakle, nužno je u sklopu celokupne državne politike i orjentacije ka EU racionalno razmotriti i naš odnos prema NATO.

Pogledajte i ovo.

NATO i ekonomija

Koštunica pisao Dodiku

trnovita prečica ka EU

Svakako da odgovor ne može da bude neutralan,ali mora biti racionalan i saobrazan našim dugoročnim interesima. Niko nas ne tera da žurimo sa da ali ni sa ne.

 



Komentari (195)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 20:47 11.07.2009

Recite Srbiji još jedno Ne?!

...
Na žalost, cela ta storija u našoj javnosti pokrenuta oko pitanja odnosa sa nato-om ponajmanje služi da se zbilja odluči šta je po Srbiju bolje. To je samo dobar povod da se - opet ! - u prvi plan gurne jedan zastareli, samoubilački model razmišljanja. Pogubne efekte tog modela razmišljanja videli smo ovih 20-tak godina, ali i više puta ranije, a možemo ih izmeriti brojevima, stanjem..!

Ovde uopšte nije dilema da li nato, ili ne. Svejedno je. Ako u Srbiji konačno ne prevlada duh pragmatike, koji će nam možda pomoći da kao nacija opstanemo, potpuno je svejedno na koju stranu bi, nakon nekog eventualnog referenduma, pao bačeni novčić, na stranu sa "da", ili na stranu sa "ne" . Nato je samo jedna od naših hiljadu dilema. Možda je slučajno i rešimo na valjan način. Ali...! Ne budemo li imali moć pragmatike, kako ćemo rešiti ostalih 999 Zagonetki ?!!

Osnovna srpska tema je - elementarni biološki i duhovni opstanak. Svako ko u svrhu sitnog dnevnopolitičkog ćara, ili hranjenja umišljaja o nekakvoj svojoj istorijskoj ulozi, potura ovakve " istorijske pitalice" u prvi plan, kreće se na ivici političkog nedela prema sopstvenom narodu. Potrošili smo u proteklom periodu sve istorijske kredite i sva rezervna pitanja, tako da sada više ne možemo da igramo na kartu improvizacije u sferi nekakve naše, kolektivne verzije morala. Jedino što moramo jeste da se usredsredimo isključivo na povlačenje sigurnih poteza. Samo tako ćemo možda opstati kao nacija.
adam weisphaut adam weisphaut 22:10 11.07.2009

Re: Recite Srbiji još jedno Ne?!

Osnovna srpska tema je - elementarni biološki i duhovni opstanak

Naravno da je jeste, svaki narod koji dozvoli sebi da ga vode osobe stanja kao što su Vojislav K. i Miloš A. makar i na dan, akamoli godinama, jeste biloški ugrožen, plus ima i samoubilački poriv...
loader loader 22:48 11.07.2009

Re: Recite Srbiji još jedno Ne?!

Naravno da je jeste, svaki narod koji dozvoli sebi da ga vode osobe stanja kao što su Vojislav K. i Miloš A. makar i na dan, akamoli godinama, jeste biloški ugrožen, plus ima i samoubilački poriv...
Uh..! :) Nekako... baš ih ne cenite :))
blablabla2 blablabla2 21:05 11.07.2009

!

nemam sad vremena da citam,unapred se izjanjavam za clanstvo u NATO,jer je to jedini pravi put u civilizovanje Srbije i Balkana.
samo da vas upozorim da ste sada nahebali zbog one pricice o devojci gore..ocekujem da ce vas politicki korektni citatelji b92 razapeti na kriz zbog ove nepodopstine..pozdrav.

edit
nedao nam bog da o nasoj sudbini odlucuje prosecni gradjanin srbije(poznat po svojoj promocurnosti na izborima devdesetih)

znaci referendum NET!
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 21:12 11.07.2009

Demilitarizacija

Ukinuti vojsku i zakonom je zabraniti.

NATO - ne hvala!!!
milojko92 milojko92 02:11 12.07.2009

Re: Demilitarizacija

Predrag Azdejković
Ukinuti vojsku i zakonom je zabraniti.

NATO - ne hvala!!!
E jednom da i ti kazes nesto pametno....
KafaJeGotova KafaJeGotova 02:46 12.07.2009

Re: Demilitarizacija

Predrag Azdejković
Ukinuti vojsku i zakonom je zabraniti.

NATO - ne hvala!!!

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:55 13.07.2009

Re: Demilitarizacija

zaista, Milane, zbog čega je razvoj uslovljen članstvom u jednoj vojnoj organizaciji?

ko će nas napasti? Albanija, Al Kaeda? ako se razvijamo u smeru vrhunske civilizovanosti, šta će nam armija?

(da ne mislite da ja bežim od vojske, nosio sam oružje i u srbiji i u izraelu, samo... civilizovanom svetu vojska zaista ni najmanje nije potrebna.)

NATO ne samo da nije potreban Srbiji, nego nije potreban svetu uopšte, i stvarno je generalno tužno da je progres uslovljen članstvom u nekoj militantnoj organizaciji... koja će prigrabiti naše vojne baze, mi ćemo kao država živeti dobro, a s našeg prostora će kretati projektili koji će ubijati iranske ili pakistanske civile...


... ovde ne ulazim u političku motivaciju kod državnika da rade ovako ili onako, već vas samo pitam šta će nam NATO?

da li su službenici NATO-a razmišljali nekada o izvinjenju građanima Srbije za neuspešnu operaciju rušenja Miloševićevog režima u kojoj je stradalo preko 3000 nedužnih civila?

NATO je loša organizacija.
Dr M Dr M 10:58 13.07.2009

Re: Demilitarizacija

ko će nas napasti? Albanija, Al Kaeda? ako se razvijamo u smeru vrhunske civilizovanosti, šta će nam armija?


Razvoj u smeru vrhunske civilizovanosti je i moja zelja ali je daleko od ostvarenja.
Ko bi nas mogao napasti?

Zamisli mali scenario:

U Republici Kosovo dodje na vlast, neocekivano, neka grupacija sklona prosirenju teritorije na Presevsku dolinu, izazove neki incident gadjajuci raketnim bacacima lokalnog policajca a ovaj uzvrati prekomernom silom pucajuci iz pistolja... NATO-drzava (tako ih zovemo?) Kosovo, clanica Alianse... mi nismo.

Sa te tacke gledista, mozda je bolje da udjemo u NATO pre njih?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:12 13.07.2009

Re: Demilitarizacija

hmmm...

.... hmmm, nije lagan problem....

mada mislim da ako se zaista takav scenario odigra da ćemo dobiti taj fajt jer će cela zemlja biti nadahnuta za šorku, a pored toga je i legitiman fajt jer si napadnut, tako da imaš sve moralne faktore uz sebe... i novo oružje a ne neke shebane i skrnave zastavine kalašnjikove...


... mada, nije ni to tako skroz jednostavno... evo pričam sa ekipom s Ulice koja je napala zimus pojas Gaze, sve novo oružje, stiglo iz Pentagona metar dana pre frke, odličan duh jer nas Hamas gađa i provocira mesecima.... uleti ekipa, nahebu se džihadistima mile majke... i šta?! vrate se gajbama svi, gudra, nesanica... rokali po civilima, po privatnim kućama... jesmo negde pogrešili?! nije lagana tematika....


.... mada, eto, još jedan razlog da se kaže da su NATO čkeps, u tvom scenariju, jeste u tome što se mi izvinjavamo svima, ćutimo, ispadamo ribice, a oni dopuštaju nekim naoružanim dijabolama da uzmu celu državu u ruke.

... al' da imaju strava opremu, imaju, bez daljnjeg.
Dr M Dr M 11:32 13.07.2009

Re: Demilitarizacija

... al' da imaju strava opremu, imaju, bez daljnjeg.


Boj ne bije svijetlo oruzje,

boj izbegne pamet u junaka...

Za mene je NATO kao polisa osiguranja, dobro je sto ga imas a molis Boga da ti ne zatreba.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:51 13.07.2009

Re: Demilitarizacija

Dr M
... al' da imaju strava opremu, imaju, bez daljnjeg.Boj ne bije svijetlo oruzje,boj izbegne pamet u junaka...



sepeo sepeo 21:16 11.07.2009

like - don't like

1.- Stavovi Vuka Draškovića(samo neki)



2.- Stavovi Vojislava Koštunice (samo neki)



3.- Ostali se,za sada ,decidno ne izjašnjavaju, verovatno ponovo razmatraju jednu i drugu opciju.

blablabla2 blablabla2 15:57 12.07.2009

Re: like - don't like

1.- Stavovi Vuka Draškovića(samo neki)

vuk je uvek u pravu.
najbolji dokaz za ovo je sto nije prihvacen ni od nacionalista,niti od demokrata niti od liberala niti od sarenih...
jednostavno srbija i balkan nije pogodno tle za ljude sa idejama formata vuka draskovica..istinu niko ne voli kad mu saspes u lice a vuk to dobro radi..
Inner Party Inner Party 16:16 12.07.2009

Re: like - don't like

blablabla2

vuk je uvek u pravu.


Pa on je u pravu ponekad. Non stop menja misljenje i cas je jedno, cas je drugo. Naravno da onda ponekad ubode ...

Iako mi je ponekad simpatican, on je napravio toliko katastrofalnih gluposti u svojoj politickoj karijeri da je zaista neverovatno da je jos uvek politicki ziv. Sada je definitivno u fazi predanog unistavanja dobre slike o njemu iz devedesetih. A mogao je lepo, posle ministarskog mandata u Kostiunicinoj vladi, da ode u penziju, pise memoare i glumi vecitog balkanskog disidenta...
wukadin wukadin 07:44 13.07.2009

Re: like - don't like

Stavovi Vuka Draškovića(samo neki)


Samo neki?!
Sepeo beše...
To mi nešto poznato...
niki m niki m 21:34 11.07.2009

Ko zeli hladni rat?

G. Karagaca:

Šta je sve uticalo na to, da li zahtev DSS da se raspiše referendum,da li neka druga kretanja ili stagnacije, da li razočaranje onih koji su očekivali da će Rusija i SAD obnoviti «hladni rat», a Medvedev i Obama upravo rekli da od toga nema ništa.


Bilo bi lepo da date bar jedan argument da neko u DSS zeli nekakav obnovljen hladni rat. Naprotiv, ako malo razmislite, videcete da dobri odnosi SAD i Rusije idu u prilog protivnika ulaska u NATO.
Inner Party Inner Party 21:41 11.07.2009

Re: Ko zeli hladni rat?

niki m
G. Karagaca:

Šta je sve uticalo na to, da li zahtev DSS da se raspiše referendum,da li neka druga kretanja ili stagnacije, da li razočaranje onih koji su očekivali da će Rusija i SAD obnoviti «hladni rat», a Medvedev i Obama upravo rekli da od toga nema ništa.


Bilo bi lepo da date bar jedan argument da neko u DSS zeli nekakav obnovljen hladni rat. Naprotiv, ako malo razmislite, videcete da dobri odnosi SAD i Rusije idu u prilog protivnika ulaska u NATO.


Ideja neutralnosti je bas u tome: Ostavite nas bre na miru! I jedni i drugi!
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:00 11.07.2009

Re: Ko zeli hladni rat?

Ideja neutralnosti je bas u tome: Ostavite nas bre na miru! I jedni i drugi!

To je ključno što ste rekli. Pa briga njih i jedne i druge za nas. Oni su nas ostavili na miru, a biće još gore ako sebe dovedemo u situaciju da se samoizolujemo.
Briga i mene i za jedne i druge,ali treba gledati na koji način ćemo najbolje obezbediti sebi mesto u budućnosti i šta će nam pomoći da realizujemo svoje, a ne njihove , interese.
adam weisphaut adam weisphaut 22:11 11.07.2009

Re: Ko zeli hladni rat?


Bilo bi lepo da date bar jedan argument da neko u DSS zeli nekakav obnovljen hladni rat.

Truly unbelievable...
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:12 11.07.2009

Re: Ko zeli hladni rat?

Bilo bi lepo da date bar jedan argument da neko u DSS zeli nekakav obnovljen hladni rat. Naprotiv, ako malo razmislite, videcete da dobri odnosi SAD i Rusije idu u prilog protivnika ulaska u NATO.

Bilo bi mnogo opširno ali poznato nam je obojici da su neki igrali i još uvek igraju na priču kako će se "promeniti međunarodne okolnosti", te Rusija je pod Putinom ojačala i sada će zbog nas reći NJET, pa priče o tome kako će Moskva samo od nas kupovati sve što proizvedemo, pa priče raznih samozvanih, prozvanih, nabeđenih i izvikanig geopolitičara sa poznatom pričom o BRIK-u (Brazil,Rusija, Indija, Kina) koja će razbiti glavu Americi.
Koliko god u svemu tome,naročito u globalnim okvirima imalo uticaja na njihove međusobne odnose, to se nas malo dotiče jer mi smo samo jedna mala zemlja koja ima neku težinu u regionu ako bude znala da je valorizuje. A nikako nismo svetski faktor.
niki m niki m 22:45 11.07.2009

Re: Ko zeli hladni rat?

Bilo bi mnogo opširno ali poznato nam je obojici da su neki igrali i još uvek igraju na priču kako će se "promeniti međunarodne okolnosti", te Rusija je pod Putinom ojačala i sada će zbog nas reći NJET, pa priče o tome kako će Moskva samo od nas kupovati sve što proizvedemo, pa priče raznih samozvanih, prozvanih, nabeđenih i izvikanig geopolitičara sa poznatom pričom o BRIK-u (Brazil,Rusija, Indija, Kina) koja će razbiti glavu Americi.


Ovo sada sto pisete nema veze sa mojim pitanjem koje se odnosilo da na vasu tvrdnju da neko zeli obnovu hladnog rata. Posto ste konkretno naveli samo DSS u tom kontekstu, ja sam pitao ono sto sam pitao. Nije bilo potrebno da pisete opsirno vec samo da navedete neku izjavu Kostunici ili nekog drugog iz DSS kojom bi potkrepili vasu tvrdnju. Odgovor nisam dobio.

Sto se raznih geopoliticarskih genija tice, njih ima raznih pa cak i onih koji tvrde da je ulazak u NATO suvise ozbiljno pitanje da bi se narod izjasnjavao o tome (mislim da je ovako nesto "demokratski" izjavio izvesni Dragisic ili kako se zove, nekakav profesor na Fakultetu za bezbednost, valjda. Bilo bi zanimljivo videti njegov spisak naucnih radova preko kojih je stekao profesuru.)

matityahu matityahu 02:58 13.07.2009

Re: Ko zeli hladni rat?

Ideja neutralnosti je bas u tome: Ostavite nas bre na miru! I jedni i drugi!


nije!
ideja neutralnosti je da se zarade pare i na jednima i na drugima, kao sto su radile sve neutralne zemlje.
Inner Party Inner Party 21:37 11.07.2009

Referendum naravno

Nema problema da Srbija udje u NATO, ali: referenduma mora biti.
Naravno, nema tog referenduma na kojem ce Srbija reci Da NATO paktu.
Znaci Srbija moze u NATO samo ako se postigne neki politicki dogovor stranaka na vlasti i ako se onda preko noci sastane parlament da to izglasa. Kostunica je 100% u pravu i takvu opciju treba spreciti! Mada mislim da ni DS nije za NATO, niti ce biti u skorije vreme...

Ne moze Srbija u NATO jer nas je ovaj bombardovao.

PS

I koga je bre briga sta o bilo cemu misli Vuk Draskovic?!


Milan Karagaća Milan Karagaća 21:56 11.07.2009

Re: Referendum naravno

Nema problema da Srbija udje u NATO, ali: referenduma mora biti.

Naravno.
Naravno, nema tog referenduma na kojem ce Srbija reci Da NATO paktu.

Kako unapred znamo?.Sve yavisi kako medijski postavi.
Kostunica je 100% u pravu i takvu opciju treba spreciti! Mada mislim da ni DS nije za NATO, niti ce biti u skorije vreme...

DS je bila jedno vreme decidno, pa je Koštunici za volju ili po njegovom zahtevu reterirala.
Uostalom nije ni Toma bio za EU pa sada jeste. Možda nas baš on pragmatično uvede u NATO.
Ne moze Srbija u NATO jer nas je ovaj bombardovao.

Kako onda možemo u EU gde su te iste zemlje?. Jesmo li mi u neprijateljskim odnosima sa NATO?Tačno, on nas je bombardovao 1999.godine a već 2001. godine smo zajedno sa NATO-om suzbijali i suzbili šiptarsku pobunu u Preševskoj dolini. Kako nam onda nije smetalo da sarađujemo.?
I koga je bre briga sta o bilo cemu misli Vuk Draskovic?!

tako isto neki kažu za Koštunicu, ali ja sam naveo stavove i jednog i drugog.
arianna arianna 22:06 11.07.2009

samo nam referendum fali

U definisanju našeg odnosa prema NATO dominantno je da su nas oni bombardovali i da zbog toga narod ima psihološku barijeru i odbojnost prema ulasku u NATO. Ako tako ponavljaju političari, a mediji to ističu kao udarne stavove i vesti,onda je normalno da će se kod naroda takva klima podgrevati.



G.dine Karagaća, mislite li da naš narod kolektivno boluje od amnezije, pa ne zna šta je NATO radio na ovim prostorima?

Sve yavisi kako medijski postavi.

Što se tiče psihološke barijere narod kome je učinjena bilo kakva istorijska nepravda, to pamti bez potrebe da mu to ponavljaju političari ili postavljaju i prezentiraju mediji.Eto, i pod Turcima smo bili, oslobodili se pa i dan danas u narodu postoji izvesna "psihološka barijera".

I baš me zanima da čujem vaše razmišljanje kao čoveka koji je radio u diplomatiji, kako bi po vama devojka rekla ne, jer kako vidim to ne postoji kao mogućnost izbora u vašoj pitalici.

Falična vam pitalica gosn. Karagaća
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:48 11.07.2009

Re: samo nam referendum fali

mislite li da naš narod kolektivno boluje od amnezije, pa ne zna šta je NATO radio na ovim prostorima?

ima i toga ali u principu narod ne boluje već mu se tako servira. Eto ja napisah i kako smo se odnosili prema NATO pre 7 godina kada je sećanje bilo mnogo svežije. E sada pošto je NATO uradio to štoje uradio mi treba njemu za inat da zapostavimo svoje interese. Nemačka je 10 godina posle onakvog savezničkog razaranja i izgubljenog rata ušla u NATO i postala to što je sada, ne naravno samo zbog ulaska u NATO već zato što je gledala svoje interese u budućnosti.
Što se tiče psihološke barijere narod kome je učinjena bilo kakva istorijska nepravda, to pamti bez potrebe da mu to ponavljaju političari ili postavljaju i prezentiraju mediji.Eto, i pod Turcima smo bili, oslobodili se pa i dan danas u narodu postoji izvesna "psihološka barijera".

i baš zbog te barijere niko neće na more u Tursku.
kako bi po vama devojka rekla ne

pitalica je naravno šaljiva. Pa verovatno bi zavisilo od potencijalnog partnera,ako je sigurna rekla bi rezolutno,mada imai ono nikad ne reci nikad.
niki m niki m 22:57 11.07.2009

Re: samo nam referendum fali

E sada pošto je NATO uradio to štoje uradio mi treba njemu za inat da zapostavimo svoje interese. Nemačka je 10 godina posle onakvog savezničkog razaranja i izgubljenog rata ušla u NATO i postala to što je sada, ne naravno samo zbog ulaska u NATO već zato što je gledala svoje interese u budućnosti.


Mislim da je krajnje nekorektno izjednacavati Srbiju i Nemacku posle II rata. Nije Srbija napala NATO, vec je bilo obratno. Znaci ako pravite analogije onda jedino mozemo da uspostavimo istu izmedju agresora. Takodje, to gusenje pobune zajedno sa NATO je slab argument jer smo dobro naucili da Siptari nikada nista ne preduzimaju, a da nisu dobili nalog od SAD.
Ostaje jos da nam neko objasni u cemu je nas insteres da udjemo u NATO. Da li neko jedva ceka da salje neciju decu u Avganistan ili se prave pripreme za neki veci rat u kome bi mi mogli malo da izigravamo topovsko meso.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:11 11.07.2009

Re: samo nam referendum fali

Mislim da je krajnje nekorektno izjednacavati Srbiju i Nemacku posle II rata.

Ovo je podmetanje. Ne radi se o izjednačavanju Srbije i Nemačke, već sam naveo primer kako je Nemačka i posle teških razaranja od strane saveznika ušla u NATO iz čisto pragmatskih interesa.
Takodje, to gusenje pobune zajedno sa NATO je slab argument jer smo dobro naucili da Siptari nikada nista ne preduzimaju, a da nisu dobili nalog od SAD.

možda je Vama slab argument ali je činjenica. Pa ako smo to naučili što onda ne naučismo i to da ako smo u NATO da ćemo lakše štititi svoje interese. Zašto mi ne obezbedimo kod SAD da im ne daju nalog ako već mislite da je tako.
Ostaje jos da nam neko objasni u cemu je nas insteres da udjemo u NATO.

delimično sam već rekao.A koji je interes da ne uđemo.Da li je bolje da sedimo tamo ravnopravno sa susedima ili da budemo izolovani kao Enverova Albanija.
Da li neko jedva ceka da salje neciju decu u Avganistan ili se prave pripreme za neki veci rat u kome bi mi mogli malo da izigravamo topovsko meso.

Da prostite ovo Vam je nikakav ,a inače Šormazov i Koštuničin, argumenat, netačno. Niko nas ne može naterati da šaljemo naše ljude gde mi to nećemo. I to patetično "decu" nije tačno jer u misije idu isključivo profesionalci i na dobrovoljnoj osnovi.A o sanju umisije odlučuje Skupština.
kari_8 kari_8 23:11 11.07.2009

Re: Referendum naravno

Kako onda možemo u EU gde su te iste zemlje?. Jesmo li mi u neprijateljskim odnosima sa NATO?Tačno, on nas je bombardovao 1999.godine a već 2001. godine smo zajedno sa NATO-om suzbijali i suzbili šiptarsku pobunu u Preševskoj dolini. Kako nam onda nije smetalo da sarađujemo.?

Nije na napala EU, vec NATO, i nisu sve clanice EU automatski i clanice NATO. Ko je pominjao da smo mi sa NATO u neprijateljskim odnosima, zasto mora da znaci da ako necemo da postanemo clanica NATO da smo u neprijateljskim odnosima i da ne mozemo da saradjujemo. NATO saradjuje sam sa sobom, i ne saradjuje sa drzavama koje nisu njene clanice, cak sta vise sa njima je u neprijateljskim odnosima? Je l to pokudavate da kazete?
tako isto neki kažu za Koštunicu, ali ja sam naveo stavove i jednog i drugog.
*novo

Porediti politicki uticaj Koatunice i Draskovica krajnje je neumesno. Politicki uticaj Kostunice danas kada je kako mnogi kazu dotakao dno, veci je(manje vise) nego uticaj Vuka Draskovica bilo kad u politickom zivotu Srbije. Cesto spominjete i promenu retorike naprednjaka, a citirate coveka koji je svoju retoriku promenio na desetine puta...
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:31 11.07.2009

Re: Referendum naravno

Nije na napala EU, vec NATO, i nisu sve clanice EU automatski i clanice NATO.

nisam to ni rekao. Većina jesu članice EU i NATO i Obrnuto.
Ko je pominjao da smo mi sa NATO u neprijateljskim odnosima,

Pa eto Aligrudić,paKoštunica. A poenta je u tome da ako već nismou neprijateljskim odnosima članstvu u NATO kaomogućnosti ili varijanti prilazimo kao da jesmo.
zasto mora da znaci da ako necemo da postanemo clanica NATO da smo u neprijateljskim odnosima i da ne mozemo da saradjujemo.

ko je to rekao.
NATO saradjuje sam sa sobom, i ne saradjuje sa drzavama koje nisu njene clanice, cak sta vise sa njima je u neprijateljskim odnosima? Je l to pokudavate da kazete?

to je Vaša konstrukcija a ja i ne pokušavam da to kažem.

vracarac92 vracarac92 23:36 11.07.2009

Re: Referendum naravno

tako isto neki kažu za Koštunicu, ali ja sam naveo stavove i jednog i drugog.

Pa sad........SPO ima podrsku na nivou statisticke greske a Kostunica (+ Velja) stabilnih 11%-13% glasackog tela.
Tesko da moze da se uporedi.
niki m niki m 23:45 11.07.2009

Re: samo nam referendum fali

Ovo je podmetanje. Ne radi se o izjednačavanju Srbije i Nemačke, već sam naveo primer kako je Nemačka i posle teških razaranja od strane saveznika ušla u NATO iz čisto pragmatskih interesa.


Nema ovde nikakavog podmetanja, svako ko procita vasu recenicu mora da zakljuci isto ono sto sam i ja zakljucio. Mozda vi to niste mislili ali ste tako napisali.


delimično sam već rekao.A koji je interes da ne uđemo.Da li je bolje da sedimo tamo ravnopravno sa susedima ili da budemo izolovani kao Enverova Albanija.

E, ovo je vec primer za podmetanje i to sa vase strane. Ne vidim zasto je neutralnost jednaka izolaciji.

Da prostite ovo Vam je nikakav ,a inače Šormazov i Koštuničin, argumenat, netačno. Niko nas ne može naterati da šaljemo naše ljude gde mi to nećemo. I to patetično "decu" nije tačno jer u misije idu isključivo profesionalci i na dobrovoljnoj osnovi.A o sanju umisije odlučuje Skupština.


Kakve veze ima to sto su profesionalci i sto bi se dobrovoljno prijavili (na stranu, sto znamo kako ide ta dobrovoljnost u institucijama kao sto je vojska). Da li to znaci da je krv profesionalnog vojnika jeftinija od regurtovanog? Da li bi manje zalili nase vojnika kada bi ginuli po Avganistanu danas, ili Iranu sutra, zato sto su profesionalci? Da li je moguce da zatupate tezu da je u redu ubijati nevine ljude po svetu samo zato sto je neko placen za to (ni zapadni mediji ne kriju da najvise ginu potpuno nevini ljudi i u Avganistanu i Pakistanu).

ivana23 ivana23 23:52 11.07.2009

Re: samo nam referendum fali

niki m
Kakve veze ima to sto su profesionalci i sto bi se dobrovoljno prijavili (na stranu, sto znamo kako ide ta dobrovoljnost u institucijama kao sto je vojska). Da li to znaci da je krv profesionalnog vojnika jeftinija od regurtovanog? Da li bi manje zalili nase vojnika kada bi ginuli po Avganistanu danas, ili Iranu sutra, zato sto su profesionalci? Da li je moguce da zatupate tezu da je u redu ubijati nevine ljude po svetu samo zato sto je neko placen za to (ni zapadni mediji ne kriju da najvise ginu potpuno nevini ljudi i u Avganistanu i Pakistanu).


21:36 < 11.7.2009
TAJMS: MISIJA U AVGANISTANU ĆE POSTATI KATASTROFA

LONDON – Misija u Avganistanu preti da se pretvori u vojnu katastrofu, sličnu onoj u Vijetnamu pre 40 godina, piše „Tajms” povodom pogibije osam britanskih vojnika u Avganistanu u poslednja 24 sata.

Britanska štampa je objavila fotografije sa dočeka posmrtnih ostataka ubijenih vojnika i članke u kojima se spominje „najkrvaviji dan” ("Gardijan" ili „krvavi rat” ("Independent".

„Tajms” na naslovnoj strani ističe „sedam godina, devet meseci, 184 života”.

Ovakav crni bilans list objašnjava „majstorstvom talibana da prave i postavljaju bombe”, zbog čega su sve britanske patrole svakodnevno izložene smrtonosnim klopkama, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U uredničkom komentaru tog lista kaže se da misija u Avganistanu preti da se pretvori u vojnu katastrofu sličnu onoj u Vijetnamu od pre 40 godina.

Odgovornost za takvo stanje „Tajms” vidi u nedovoljnoj rešenosti britanske vlade.



Tanjug
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:00 12.07.2009

Re: Referendum naravno

vracarac92
tako isto neki kažu za Koštunicu, ali ja sam naveo stavove i jednog i drugog.

Pa sad........SPO ima podrsku na nivou statisticke greske a Kostunica (+ Velja) stabilnih 11%-13% glasackog tela.
Tesko da moze da se uporedi.

Слажемсе пријатељу.Ја и не упоређујем њихов рејтинг већ сам само изнео карактеристичне ставове ЗА и ПРОТИВ. Дакле,ставове који се могу сучељавати у разматрању.
Што се мене лично тиче не мислим да је улазак у НАТО капитална ствар која ће нам решити све проблеме али ни да се бављење само тиме да нећемо у НАТО не решава социјалне проблеме.
kari_8 kari_8 00:04 12.07.2009

Re: Referendum naravno

on nas je bombardovao 1999.godine a već 2001. godine smo zajedno sa NATO-om suzbijali i suzbili šiptarsku pobunu u Preševskoj dolini. Kako nam onda nije smetalo da sarađujemo.?

zasto mora da znaci da ako necemo da postanemo clanica NATO da smo u neprijateljskim odnosima i da ne mozemo da saradjujemo.


ko je to rekao.

NATO saradjuje sam sa sobom, i ne saradjuje sa drzavama koje nisu njene clanice, cak sta vise sa njima je u neprijateljskim odnosima? Je l to pokudavate da kazete?


to je Vaša konstrukcija a ja i ne pokušavam da to kažem.

Onda ja nisam dobro razumeo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:15 12.07.2009

Re: samo nam referendum fali

Kakve veze ima to sto su profesionalci i sto bi se dobrovoljno prijavili (na stranu, sto znamo kako ide ta dobrovoljnost u institucijama kao sto je vojska).

у конкретном случају добровољност је искључиви принцип па чак и у немачком Бундесверу.
Da li to znaci da je krv profesionalnog vojnika jeftinija od regurtovanog? Da li bi manje zalili nase vojnika kada bi ginuli po Avganistanu danas, ili Iranu sutra, zato sto su profesionalci?

извините али питања су баш испод сваког критеријума.
Da li je moguce da zatupate tezu da je u redu ubijati nevine ljude po svetu samo zato sto je neko placen za to

Није могуће,а да ли је могиће да можете толико да покушавате да подмећете.Колико се сећам ми смо више пута имали размене мишљења али коректно.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:19 12.07.2009

Re: samo nam referendum fali

Лично мислим да ће у Авганистану проћи као и Руси својевремено.
Што би рекла госпођа Меркел,НАТО може да добије рат али не и мир. За мир је потребно много више да се уложи у ту земљу да би се консолидовала.
filantrop filantrop 00:55 12.07.2009

Re: samo nam referendum fali

i baš zbog te barijere niko neće na more u Tursku.




A tek sto ne volimo turska jelaaa...pilav, musaka, sarma, prebranac, a tek kafa..pa tulumbe..

Istina, imali smo problema i sa Italijanima, pa ipak cepamo cupi i sladoled.

dragan7557 dragan7557 09:31 12.07.2009

Re: Referendum naravno

I koga je bre briga sta o bilo cemu misli Vuk Draskovic?!

Verovatno iste one koje je briga o čemu misli Koštunica ili drugi Njihovi lideri čiju "visokoumnost" raznose u nedostaku
vlastitog mišljenja i stava.

Roba koju partijski Voždovi prodaju kao Pamet je najjevtinija - ne košta ništa = džabe a naplata dolazi kasnije kad dođu na vlast je najskuplja i plaća se godinama sa masnim kamatama, a ne retko vodi u nacionalnu propast.

Za detalje R.Domanović Vođa i dr.

dragan7557 cerski
niki m niki m 09:44 12.07.2009

Re: samo nam referendum fali

Није могуће,а да ли је могиће да можете толико да покушавате да подмећете.Колико се сећам ми смо више пута имали размене мишљења али коректно.


Zao mi je ako ste moje recenice doziveli kao agresiju, nije mi to bila namera. Ja sam samo logicki izvodio posledice stavova koje ste vi izneli. Svestan sam da to moze da zvuci grubo ali mislim da nisam napravio gresku u logici. Na kraju, neka vrsta potvrde mojih stavova je dosla u sinocnoj vesti o smrti petorice britanskih vojnika u Avganistanu koju je postirala Ivana23. Nema veze sto se radi o profesionlacima, jasno je da Britaniju jako boli gubitak petorice vojnika. Setimo se samo, kako su Britanci rado slali Australijance i Kanadjane da ginu za njih, a oni su, ipak, gotovo isti narod. Sta li bi tek radili sa nama?
dragan7557 dragan7557 09:48 12.07.2009

Re:sukob intersa

Pa ako smo to naučili što onda ne naučismo i to da ako smo u NATO da ćemo lakše štititi svoje interese.

Mada je izvučeno iz konteksta (?) tvrdnja da ćemo lakše braniti svoje interese ako smo u NATO je potpuno netačna.

NATO i Srbija nemaju zajedničke interese niti pak interesne sfere te bilo kakvo razmišljanje u tom pravcu nema zdravo razumsku osnovu,

Na drugoj strani NATO i Srbija imaju potpuno opozitne interse kada je Kosovo u pitanju dok eventualno buduće pitanje Vojvodine moze samo da dovede do još većeg sukobljavanja interesa Srbije i NATO Pakta.

Proturanje i podmetanje članstva u NATO kao uslova za ulaz u EU je jedna od gnusnijih lažurija koje kruže ovim prostorima.

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:19 12.07.2009

Re: samo nam referendum fali

niki m
Није могуће,а да ли је могиће да можете толико да покушавате да подмећете.Колико се сећам ми смо више пута имали размене мишљења али коректно.


Zao mi je ako ste moje recenice doziveli kao agresiju, nije mi to bila namera. Ja sam samo logicki izvodio posledice stavova koje ste vi izneli. Svestan sam da to moze da zvuci grubo ali mislim da nisam napravio gresku u logici. Na kraju, neka vrsta potvrde mojih stavova je dosla u sinocnoj vesti o smrti petorice britanskih vojnika u Avganistanu koju je postirala Ivana23. Nema veze sto se radi o profesionlacima, jasno je da Britaniju jako boli gubitak petorice vojnika. Setimo se samo, kako su Britanci rado slali Australijance i Kanadjane da ginu za njih, a oni su, ipak, gotovo isti narod. Sta li bi tek radili sa nama?

Poenta je bila na tome što su neki upravo tvrdili da nećemo dozvoliti da šaljemo mladiće-decu na odsluženju vojnog
roka. Govorili su neka idu profesionalci. Dakle ne radi se o tome već o principu da ne idu vojnici na odsluženju v/r već profesionalci i to dobrovoljno.
Drugo, ja nisam rekao ni za ni protiv NATO, već sam dao pokušao da postavim proiblem na diskusiju koja podrazumeva sučeljavanje argumenata. E sada nekome je i ono "neću uz inat" obražloženje,emocije su činjenica ali postoje i drugi argumenti.
Zato je ono pitanje da li smo ili nismo u neprijateljskim odnosima sa NATO predhodna stvar koju treba rasčistiti pa onda ići u dalja razmatranja u smislu ako da onda to i to, ako ne onda to i to...
drug.clan drug.clan 15:15 12.07.2009

Re: Referendum naravno

Milan Karagaća
Nema problema da Srbija udje u NATO, ali: referenduma mora biti.

Naravno.
Naravno, nema tog referenduma na kojem ce Srbija reci Da NATO paktu.

Kako unapred znamo?.Sve yavisi kako medijski postavi.


Pa jel vi to kazete da demokratija ne postoji vec da politicari mogu da dobiju sta pozele posle kratkotrajnog ispiranja mozga narodu putem medija.

Ma nije moguce da ovom 'demokratskom" svetu tako nesto postoji?

Cemu onda referendum. Neka daju pare novinarima i NGO-ovima bez kampanje i refrenduma da narod bar sacuva malo mozga ako vec ne moze da sacuva moc da donosi odluke!
leeanna leeanna 19:02 12.07.2009

Re: samo nam referendum fali

arianna



G.dine Karagaća, mislite li da naš narod kolektivno boluje od amnezije, pa ne zna šta je NATO radio na ovim prostorima?


I baš me zanima da čujem vaše razmišljanje kao čoveka koji je radio u diplomatiji, kako bi po vama devojka rekla ne, jer kako vidim to ne postoji kao mogućnost izbora u vašoj pitalici.

Falična vam pitalica gosn. Karagaća


Pa ne odlučuje se o ulasku u neki vojni ili politički savez na osnovu emocija, nego u najboljem interesu države u sadašnjem periodu i u nekoj projektovanoj bližoj budućnosti. E sad, da li je vojni savez nešto plemenito i pravedno naravno da nije. Suština svega što nosi militarni predznak je neka vrsta sile. To je istovremeno realnost ove civilizacije, jedine koju znamo. Pitanje može da se postavi samo u pravcu naše koristi od ulaska u NATO. Nisam vojni geostrateški stručnjak, ali mislim da Srbija, kao mala, devastirana i nestabilna država, nije u poziciji da proklamuje neku neutralnost. Za to treba imati ekonomski i politički kapacitet, koji mi nemamo. Suštinski, uvek ćemo biti zavisni, tako da je pitanje biranja opcija samo retoričko. Osnov za političku manipulaciju, a u senci se završava posao u korist neke velike sile (sada izgleda, Rusije). Mislim da ne bi trebalo više da izmišljamo toplu vodu, jer nam je posle toga uvek sledio hladan tuš. Trebalo bi da prihvatimo saveze u kojima je celo naše uže i šire okruženje (region, Evropa). Nije idealno, ali svaka druga opcija je još gora.
milivojeee milivojeee 20:12 12.07.2009

Re: samo nam referendum fali

Bolje da cepamo picu nego cupi !
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:55 12.07.2009

Re: Re:sukob intersa

NATO i Srbija nemaju zajedničke interese niti pak interesne sfere te bilo kakvo razmišljanje u tom pravcu nema zdravo razumsku osnovu,

imamo li zajedničke interese sa susednim zemljama,,zemljama JI Evrope, evropskim zemljama?.Imamo li zajedničke bezbednosne interese i pretnje koje se odnose na celi region, da li treba da sarađujemo?
Naravno da nemamo iste interesne sfere jer mi nismo Rusija, ni Kina.Naša interesna sfera je susedstvo i JI Evropa ali ne prostor gde ćemo nametati svoje interese drugima već ih ostvarivati zajedno sa. Šta Vama da to pričam, nema potrebe razumemo se.
Na drugoj strani NATO i Srbija imaju potpuno opozitne interese kada je Kosovo u pitanju dok eventualno buduće pitanje Vojvodine moze samo da dovede do još većeg sukobljavanja interesa Srbije i NATO Pakta.

po pitanju Kosova da ali ne mislim da će to biti problem između nas i NATO, već će se rešavati na relaciji Beograd-Priština uz medijaciju međunarodne zajednice.
Ne vidim što bi Vojvodina uopšte bila problem oko koga bi se Srbija sukobljavala sa NATO ili NATO sa Srbijom.
Proturanje i podmetanje članstva u NATO kao uslova za ulaz u EU je jedna od gnusnijih lažurija koje kruže ovim prostorima.

Tačno, nije uslov ..
wukadin wukadin 07:49 13.07.2009

Re: Referendum naravno

Sve yavisi kako medijski postavi


Perception management.
I nema glasanja, odnosno to nije "demorkatski", ako se unapred ne zna da će "narod doneti mudru i hrabru odluku". Toliko o demokratiji...
Ima tu nečega. Zašto uostalom ne osnuju partije pa valorizuju volju naroda (recimo referendumi u Francuskoj, Holandiji, Irskoj). Ali ne može se razbiti nečiji monopol na političko odlučivanje.
Zato je Evropa (uopšte Zapad) politički mrtva. Da li i mi želimo takvi da budemo?!
cabot cabot 22:37 11.07.2009

Diletanti...

Kao clan Srbija moze da trazi, predlaze, lobira i da joj se misljenje uvazava...Moze, kao Slovenija, i veto da stavi iako nije u pravu, itd. Kao posmatrac moze da kuka i ceka da joj se nesto "udeli"...Kao clan moze np. i vojno da se vrati na Kosovo, moze da manipulise, politicki da ucenjuje, ekonomski da profitira...A referendum, pa ljudi glasaju nepogresivo ako im se kaze istina... To na zalost ovde nikada nije bio slucaj, vecina politicara su primitivni krimogeni tipovi, partije uglavnom kriminalna udruzenja ljudi sa opasnim namerama, NGO diletanti ali profiteri a sve skupa ih cesto placaju tajkuni...Njima ne treba ni EU ni NATO...Njima je najdraza izolacija sa mnogo spoljasnjih neprijatelja, i to je ono cemu prisustvujemo...
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:50 11.07.2009

Re: Diletanti...

Svaka čast. Krako i jasno,a sve rečeno.
kari_8 kari_8 23:13 11.07.2009

Re: Diletanti...

Kao clan Srbija moze da trazi, predlaze, lobira i da joj se misljenje uvazava...Moze, kao Slovenija, i veto da stavi iako nije u pravu, itd. Kao posmatrac moze da kuka i ceka da joj se nesto "udeli"...Kao clan moze np. i vojno da se vrati na Kosovo, moze da manipulise, politicki da ucenjuje, ekonomski da profitira...A referendum, pa ljudi glasaju nepogresivo ako im se kaze istina... To na zalost ovde nikada nije bio slucaj, vecina politicara su primitivni krimogeni tipovi, partije uglavnom kriminalna udruzenja ljudi sa opasnim namerama, NGO diletanti ali profiteri a sve skupa ih cesto placaju tajkuni...Njima ne treba ni EU ni NATO...Njima je najdraza izolacija sa mnogo spoljasnjih neprijatelja, i to je ono cemu prisustvujemo...

Suvise lepo da bi bilo istinito... Rece jednom Tadic da cemo kao clan EU imati pravoveta da ulazak Kosova u EU. Nije proslo ni 24h, Rupel rece da ce Srbija morati da potpise sporazum po kome nece moci da uslovljava drzave regiona na njihovom putu(to valjda mogu samo oni) ... to danas nije ni tajna, to ce sigurno biti uslov za nas ulazak ... ma koliko sve to bilo lepo sto pisete, daleko je od istine, previse naivno ...
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:37 11.07.2009

Re: Diletanti...

Kao clan Srbija moze da trazi, predlaze, lobira i da joj se misljenje uvazava...Moze, kao Slovenija, i veto da stavi iako nije u pravu, itd. Kao posmatrac moze da kuka i ceka da joj se nesto "udeli"...Kao clan moze np. i vojno da se vrati na Kosovo, moze da manipulise, politicki da ucenjuje, ekonomski da profitira...


Sve je to tačno i racionalno. Ali na ovu stvar ne gleda racionalno, nego navijački. A takvim je važnije da zvižde amerima, i da se tako, pa hajde - izraze. Važnije im da ameri znaju da ih mi ne volimo, nego nekakva korist za Srbiju, onako racionalna. Na primer, kada urlaš na košarkašku reprezentaciju USA u sred Beograda je neprocenjivo....Inat je to, a protiv inata se ne može. racionalnim argumentima.
BigBadWolf BigBadWolf 23:57 11.07.2009

Re: Diletanti...

Pa naravno kad imas raznorazne aligrudice koji pale masu, a pritom niko da ih zapita koja nam je alternativa. Varsavski pakt propao, Nesvrstani nas ne mirisu nesto (sto je i razumljivo, poslali smo Jeremica da pregovara sa njima) a u onaj rusko-beloruski savez ne htedoshe da nas prime onomad. Na kraju ce i Kosovo da udje u NATO, a mi cemo i dalje da statiramo u kukuruzu i tihujemo kako nas, eto, svi mrze i kako mi ne damo da nasu decu neko salje u Avganistan da tamo ginu. Mislim, posto Bugari, Rumuni, Poljaci, Cesi, Hrvati itd izginuse ko pleva...

Kako bi se razvijala situacija 17. marta 2004 da smo bili u NATO-u?
kari_8 kari_8 23:57 11.07.2009

Re: Diletanti...

Sve je to tačno i racionalno. Ali na ovu stvar ne gleda racionalno, nego navijački. A takvim je važnije da zvižde amerima, i da se tako, pa hajde - izraze. Važnije im da ameri znaju da ih mi ne volimo, nego nekakva korist za Srbiju, onako racionalna. Na primer, kada urlaš na košarkašku reprezentaciju USA u sred Beograda je neprocenjivo....Inat je to, a protiv inata se ne može. racionalnim argumentima.

Kako banalizujete celu stvar. Zvizdanje drugim reprezentacijama je jako cesta pojava u sportu, netrpeljivosti te vrste je mnogo, ne znam ni sta je poenta, necemo ostvariti korist jer zvizdimo Ameirma? Sad je tebi zao sto smo im mi pokazali da ih mrzimo? A nas nisu mrzeli 90ih, a i danas? Nisu nas izbacili sa Evropskog prvenstva 1992 zbog mrznje? I na kraju krajeva sta imas protiv inata? Da li ti u zivotu gledas iskljucivo korist? Pa nekome koga mrzis ne zelis to da stavis do znanja jer moze da te kosta. A najjace da ta korist i ovo zvizdanje ima veze jedno sa drugim.
kari_8 kari_8 00:01 12.07.2009

Re: Diletanti...

Kako bi se razvijala situacija 17. marta 2004 da smo bili u NATO-u?

Pa to onda postavlja pitanje kakva bi bila situacija da smo bili 10 godina pre tog 17 marta.Onda 17. marta ne bi ni bilo... a slab ti je taj argument za nesvrstane, vise lici da si napisao tek da ne ostanu nespomenuti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:04 12.07.2009

Re: Diletanti...

Kako bi se razvijala situacija 17. marta 2004 da smo bili u NATO-u?

ма и да се НАТО није директно умешао и убио 19 Албанаца,погром би био тоталан.
BigBadWolf BigBadWolf 00:07 12.07.2009

Re: Diletanti...

kari_8
Kako bi se razvijala situacija 17. marta 2004 da smo bili u NATO-u?

Pa to onda postavlja pitanje kakva bi bila situacija da smo bili 10 godina pre tog 17 marta.Onda 17. marta ne bi ni bilo... a slab ti je taj argument za nesvrstane, vise lici da si napisao tek da ne ostanu nespomenuti.



17. mart sam pomenuo jer je to zadnja krizna situacija koju smo imali u okruzenju u kojoj su Srbi stradali, sto ne znaci da ih nece biti jos, i u kojoj smo mi bili apsolutno nemocni da im pomognemo. A da mozemo da se vacamo unazad ne 10, nego 100 godina i nabrajamo nase greske, mozemo, ali mi prvo odgovori na ovo.

A glede nesvrstanih, ti daj bolji argument da jedva cekaju da se druze sa nama ponovo... ako smatras da je to alternativa NATO-u.
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:22 12.07.2009

Re: Diletanti...

Kako banalizujete celu stvar. Zvizdanje drugim reprezentacijama je jako cesta pojava u sportu, netrpeljivosti te vrste je mnogo, ne znam ni sta je poenta, necemo ostvariti korist jer zvizdimo Ameirma? Sad je tebi zao sto smo im mi pokazali da ih mrzimo?


Ne uopšte nisam to mislio. Hteo sam da povučem paralelu kako ljudi ne žele da racionalno posmatraju stvari, već im pristupaju emocionalno. Kao i ovi navijači. Žao mi je jer smo domaćini, mislim nije mi žao, više je nekako jadno... Ono su košarkaši, a ne zlikovci, i ovo je njihova medalja. Zaslužili su bolje iako su iz USA.

I na kraju krajeva sta imas protiv inata? Da li ti u zivotu gledas iskljucivo korist? Pa nekome koga mrzis ne zelis to da stavis do znanja jer moze da te kosta.


Protiv inata imam razum. Hvala na pitanju dobro me služi i rado se njime koristim. A u životu gledam korist, ne isključivo, imao sam par devojaka koje sam voleo bez racionalnog osnova. A da, ima ljudi koje ne podnosim, ali im to ne stavljam do znanja, prvo iz razloga dobrog kućnog vaspitanje, a drugo jer može da me košta. U pitanju su pojedini šefovi, a ta plata mi treba, imam porodicu.
kari_8 kari_8 00:22 12.07.2009

Re: Diletanti...

17. mart sam pomenuo jer je to zadnja krizna situacija koju smo imali u okruzenju u kojoj su Srbi stradali, sto ne znaci da ih nece biti jos, i u kojoj smo mi bili apsolutno nemocni da im pomognemo. A da mozemo da se vacamo unazad ne 10, nego 100 godina i nabrajamo nase greske, mozemo, ali mi prvo odgovori na ovo.

Znaci po toj logici sve dok ne udjemo u NATO svako ce moci da pali i ubija a da za to ne odgovara, a NATO mirno da posmatra, a ako udjemo u NATO onda ce da nas zastite?
A glede nesvrstanih, ti daj bolji argument da jedva cekaju da se druze sa nama ponovo... ako smatras da je to alternativa NATO-u.

Verovatno samo treba da im posaljemo drugog ministra i se ce bude ok.
kari_8 kari_8 00:42 12.07.2009

Re: Diletanti...

Ne uopšte nisam to mislio. Hteo sam da povučem paralelu kako ljudi ne žele da racionalno posmatraju stvari, već im pristupaju emocionalno. Kao i ovi navijači. Žao mi je jer smo domaćini, mislim nije mi žao, više je nekako jadno... Ono su košarkaši, a ne zlikovci, i ovo je njihova medalja. Zaslužili su bolje iako su iz USA.

Niko nije ni rekao da su zlikovci, ni da su ne zasluzeno stigli do medalje, niti im neko mrzi sto su dobri, zvizdali bi i da su bili poslednji. Nije ni Milica Rakic bila zlikovac, ali je ubijena zbog nekog tamo Milosevica.
Protiv inata imam razum. Hvala na pitanju dobro me služi i rado se njime koristim. A u životu gledam korist, ne isključivo, imao sam par devojaka koje sam voleo bez racionalnog osnova. A da, ima ljudi koje ne podnosim, ali im to ne stavljam do znanja, prvo iz razloga dobrog kućnog vaspitanje, a drugo jer može da me košta. U pitanju su pojedini šefovi, a ta plata mi treba, imam porodicu.

Ne znam da li bi ti ta plata bila najvaznija da se ti sefovi prema tebi odnose kao prma psu i krse ti ljudska prava ...
kari_8 kari_8 00:44 12.07.2009

Re: Diletanti...

Milan Karagaća
Kako bi se razvijala situacija 17. marta 2004 da smo bili u NATO-u?

ма и да се НАТО није директно умешао и убио 19 Албанаца,погром би био тоталан.

Pre bih rekao da je progrom bio dirigovan i isplaniran. Da je bio totalan proglasenje nezavisnosti Kosovo bi se jos neslavnije zavrsilo.
uros_vozdovac uros_vozdovac 00:55 12.07.2009

Re: Diletanti...

Niko nije ni rekao da su zlikovci, ni da su ne zasluzeno stigli do medalje, niti im neko mrzi sto su dobri, zvizdali bi i da su bili poslednji.


Ako dobro razumem, Vi ste na stanovištu da je u redu pljuvati, iskazivati prezir prema bilo kome ko je iz USA, bez obzira šta radi, ko je, kakva je prilika. Da prosto treba svaki Srbin, svakom građaninu USA da ukoliko je u prilici pokaže prezir?

Ne znam da li bi ti ta plata bila najvaznija da se ti sefovi prema tebi odnose kao prma psu i krse ti ljudska prava ...


E, sada smo na racionalnom terenu, dakle pitanje je koliko neko treba da me ponižava da ja reagujem. Inadžija bi reagovao odmah, na najmanji povod, ja neću. Razmislim kolega, izvagam, ocenim moguću štetu i korist, i do sada bar prećutim. A gde je granica? Hajde da ja to prvo raspravim sa sobom, ne znam ovako hipotetički, materijalna bezbednost porodice mi je trenutno vrlo visoko na listi.
Iskreno, voleo bi i da se država ponaša ovako
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:55 12.07.2009

Re: Diletanti...

Pre bih rekao da je progrom bio dirigovan i isplaniran. Da je bio totalan proglasenje nezavisnosti Kosovo bi se jos neslavnije zavrsilo.

U kom smislu?
I kratko podsećanje na temu. Hvala.
kari_8 kari_8 01:04 12.07.2009

Re: Diletanti...

Ako dobro razumem, Vi ste na stanovištu da je u redu pljuvati, iskazivati prezir prema bilo kome ko je iz USA, bez obzira šta radi, ko je, kakva je prilika. Da prosto treba svaki Srbin, svakom građaninu USA da ukoliko je u prilici pokaže prezir?

Svako ako to zeli treba da pokaze ono sto oseca. Ja na primer zvizdim protivnickom timu jer zelim da izvrsim pritisak na njega, nisam navijac Partizana, ali kad gorbari u Pioniru zvizde nikom nije svejedno. Ne zvizdim nikome na osnovu nacionalne pripadnosti ili religije. Isto tako niti mi je zao Amera sto im je neko zvizdao, zvizde im pa skoro svugde gde odu, i ne razumem cemu to cudjenje, ko prati sport to je svugde u svetu i cesta i normalna pojava.
E, sada smo na racionalnom terenu, dakle pitanje je koliko neko treba da me ponižava da ja reagujem. Inadžija bi reagovao odmah, na najmanji povod, ja neću. Razmislim kolega, izvagam, ocenim moguću štetu i korist, i do sada bar, prećutim. A gde je granica? Hajde da ja to prvo raspravim sa sobom, ne znam ovako hipotetički, materijalna bezbednost porodice mi je trenutno vrlo visoko na listi.
Iskreno, voleo bi i da se država ponaša ovako

Mislim da se i drzava ponasa slicno, teritorijalni integritet joj je na jako visokom nivou, problem joj je sto nema previse manevarskog prostora ali mora da ga brani, kada to ne bi radila bila bi najsmesnija drzava na svetu.
kari_8 kari_8 01:06 12.07.2009

Re: Diletanti...

U kom smislu?

Pa priznao bi ih jos manji broj drzava. Ne bi bilo dileme na kojim je principima napravljena samozvana drzava Kosovo. Mada za sve sa zdravim razumom nema ni danas.
milojko92 milojko92 02:31 12.07.2009

Re: Diletanti...

uros_vozdovac
Ako dobro razumem, Vi ste na stanovištu da je u redu pljuvati, iskazivati prezir prema bilo kome ko je iz USA, bez obzira šta radi, ko je, kakva je prilika. Da prosto treba svaki Srbin, svakom građaninu USA da ukoliko je u prilici pokaže prezir?
DA.
Obrazlozenje: kad moze Holandjanin da pokazuje prezir prema Srbinu koji niti je kriv, niti je odgovoran za Srebrenicu, moze sa istovetnim pravom i Srbin da pokazuje prezir prema Amerikancu koji nije direktno odgovoran za zlocine koje je pocinila njegova drzava.
A sa druge strane kako se nama trubi non-stop da treba da se osecamo odgovorni zbog politike koju je vodio Sloba, tako i ti isti sportisti Amerike treba da se osecaju odgovornim zbog politike koju je vodio Klinton, Bush, etc...
Zvizdanjem ih samo podsecamo na to, kad ocigledno nemaju dovoljno svojih NVO da ih na to podsecaju.
BigBadWolf BigBadWolf 09:05 12.07.2009

Re: Diletanti...

kari_8
17. mart sam pomenuo jer je to zadnja krizna situacija koju smo imali u okruzenju u kojoj su Srbi stradali, sto ne znaci da ih nece biti jos, i u kojoj smo mi bili apsolutno nemocni da im pomognemo. A da mozemo da se vacamo unazad ne 10, nego 100 godina i nabrajamo nase greske, mozemo, ali mi prvo odgovori na ovo.

Znaci po toj logici sve dok ne udjemo u NATO svako ce moci da pali i ubija a da za to ne odgovara, a NATO mirno da posmatra, a ako udjemo u NATO onda ce da nas zastite?
A glede nesvrstanih, ti daj bolji argument da jedva cekaju da se druze sa nama ponovo... ako smatras da je to alternativa NATO-u.

Verovatno samo treba da im posaljemo drugog ministra i se ce bude ok.


Ma, bre, odgovori na pitanja:

1. Kako bi se razvijala situacija 17. marta 2004 da smo bili u NATO-u?
2. Koja je alternativa NATO-u?
dragan7557 dragan7557 09:59 12.07.2009

Re: Diletanti...

Kao clan Srbija moze da trazi,

Konkretno šta ?
predlaze,

Šta ?
da joj se misljenje uvazava.

Uz fantaziju da je regionalni lider ?
.Kao clan moze np. i vojno da se vrati na Kosovo,

A koji bi zadatak Srpske vojske bio na Kosovu (Kumanovski Sorazum predviđa ...)
moze da manipulise, politicki da ucenjuje,

Vrlo pragmatično pod uslovom da imamo ljude doralse tome.
ekonomski da profitira.

Ako se pod tim podrazumeva osvajanje teritorija i neokolonijalizam.

dragan7557 cerski
kari_8 kari_8 12:08 12.07.2009

Re: Diletanti...

Ma, bre, odgovori na pitanja:

1. Kako bi se razvijala situacija 17. marta 2004 da smo bili u NATO-u?
2. Koja je alternativa NATO-u?

Ne bi bilo 17. Marta, a sansa za nato bila je pre 1999. a ne posle. Srbija bi bila smesna kada bi pristupila organizaciji koja ju je nelegalno bombardovala i protivpravno joj otela deo teritorije.

Alternativa, svakako vojna neutralnost.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:25 12.07.2009

Re: Diletanti...

kari_8
U kom smislu?

Pa priznao bi ih jos manji broj drzava. Ne bi bilo dileme na kojim je principima napravljena samozvana drzava Kosovo. Mada za sve sa zdravim razumom nema ni danas.

Bojim se da bi bilo drugačije. A baš me briga koliko bi ih priznalo Kosovo, a bi mnogo više nego do sada, meni je i tada bio glavni problem kako spasiti te Srbe od pogroma.
A država Kosovo je napravljena mnogo ranije,još kada im je dozvoljeno da imaju paralelno sve organe vlasti pa i stvaranje OVK, a Srbija je sebe zavaravala da ima vlast tako što je tamo imala policiju koja nije kontrolisala Albance.
drug.clan drug.clan 15:30 12.07.2009

Re: Diletanti...

cabot
Kao clan Srbija moze da trazi, predlaze, lobira i da joj se misljenje uvazava...Moze, kao Slovenija, i veto da stavi iako nije u pravu, itd. Kao posmatrac moze da kuka i ceka da joj se nesto "udeli"...Kao clan moze np. i vojno da se vrati na Kosovo, moze da manipulise, politicki da ucenjuje, ekonomski da profitira...A referendum, pa ljudi glasaju nepogresivo ako im se kaze istina... To na zalost ovde nikada nije bio slucaj, vecina politicara su primitivni krimogeni tipovi, partije uglavnom kriminalna udruzenja ljudi sa opasnim namerama, NGO diletanti ali profiteri a sve skupa ih cesto placaju tajkuni...Njima ne treba ni EU ni NATO...Njima je najdraza izolacija sa mnogo spoljasnjih neprijatelja, i to je ono cemu prisustvujemo...


hajde da prevarimo hegela pa da probamo nesto da naucimo iz istorije?

SFRJ tj KPJ je bila clan inforbiroa sve do 1948. po prestanku clanstva nam je nesumnjivo svanulo.

Istorija nas uci da u zavisnosti od rasporeda snaga medju drugim timovima nekada je bolje ne biti clan jednog tima. Sledeci vek zasigurno nece biti vek u kome ce samostalno dominirati USA i NATO, koji je uzgred budi receno odavno izgubio svaki smisao osim istog onog koji je imao inforbiro - da drzi druge potlacene sopstvenim imperijalistickim stavovima.
Treba gledati bar 20 godina unapred pri donosenju takvih odluka a izgledi su da je mnogo bolje igrati na kartu dolazecih sila.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:23 12.07.2009

Re: Diletanti...

kari_8
Ma, bre, odgovori na pitanja:

1. Kako bi se razvijala situacija 17. marta 2004 da smo bili u NATO-u?
2. Koja je alternativa NATO-u?

Ne bi bilo 17. Marta, a sansa za nato bila je pre 1999. a ne posle. Srbija bi bila smesna kada bi pristupila organizaciji koja ju je nelegalno bombardovala i protivpravno joj otela deo teritorije.

Alternativa, svakako vojna neutralnost.

U svakom slučaju Srba će biti u NATO, jer će BiH sa RS kao konstitutivnim delom biti u NATO, a Srbiji je ionako Bijeljina već ono što je za SFRJ nekada bio Trst.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:28 12.07.2009

Re: Diletanti...

hajde da prevarimo hegela pa da probamo nesto da naucimo iz istorije?

Mislite da od ideje po sebi postanemo jednom i ideja za sebe. Dakle,da ne mislimo da smo samo interesantni već i da konačno počnemo gledati i svoje realne interese i njihovu projekciju barem srednjoročno. A srednjoročno je da će svi naši susedi biti u NATO, da će se NATO transformisati, da će odnosi NATO i Rusije biti visoko partnerski i da će biti uspostavljen globalni sistem umrežene bezbednosti, u kome je bolje biti subjekat nego objekat.
mariopan mariopan 17:37 12.07.2009

Re: Diletanti...

Milan Karagaća
Kako bi se razvijala situacija 17. marta 2004 da smo bili u NATO-u?

ма и да се НАТО није директно умешао и убио 19 Албанаца,погром би био тоталан.

Ubijao ih je samo kada su njihovi vojnici bili ugrozeni i kada je broj zrtava pretio da postane prevelik u odnosu na predvidjen i "podnosljiv" za ostatak sveta. Veci broj zrtava ne bi mogli da opravdaju lazima kojima se toliko vesto sluze.
17.mart se spremao sa znanjem svih obavestajnih sluzbi i sa odobrenjem iz najviseg vrha NATO i zato ovo vase o nekakvoj "odbrani" ne stoji. Nisu smeli da dozvole previse zrtava, zato su pucali i tako su ubili najmilitantnije i naoruzane ( verovatno i drogirane i van kontrole) a usput su prevozili sav nealbanski narod samo u jednom pravcu - pravac Srbija i nema nazad.
Znaci svesno su pomagali etnicko nasilje i iseljavanje nealbanaca na Kosovu. Nemojte ih braniti, nepristojno je do te mere izvitoperiti istinu. Zar da im se za to jos i zahvalimo?
Pogrom je bio totalan , zapravo, bio je tacno onoliki koliko su se Albanci i NATO dogovorili.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:15 12.07.2009

Re: Diletanti...

to Maripan
Ubijao ih je samo kada su njihovi vojnici bili ugrozeni i kada je broj zrtava pretio da postane prevelik u odnosu na predvidjen i "podnosljiv" za ostatak sveta. Veci broj zrtava ne bi mogli da opravdaju lazima kojima se toliko vesto sluze.

Ne nego posle sastanka na[eg ministra odbrane i komandanta Južnog krila NATO. Njihovi vojnici nisu bili ugroženi zato i nisu pucali dok im nije naređeno da to zaustave.
Koliko mi je poznato mi nismo imali tada predstavnika ni u komandi NATO ni u "koordinacionom centru svih obaveštajnih službi", a ne verujem ni da si ti bila tamo ugrađeni agent.
Doduše, neki naši visoki rukovodioci obaveštajne službe su se predhodno hvalili kako imamo naše ljude u svim strukturama i organima na Kosovu, pa kako onda na vreme ne javiše. Da li se naše službe bave istorijom ili prikupljanjem podataka i pravljenjem procena o indikatorima budućih dešavanja.
Ono što ja znam je to što rekoh, a na osnovu ličnog angažovanja oko NATO angažovanja i smirivanja situacije.
Nemojte ih braniti, nepristojno je do te mere izvitoperiti istinu.

za tebe je opis događaja koji ti ne odgovara neprijateljski akt. A nepristojno je nekome tako nepristojno spočitavati.
Zar da im se za to jos i zahvalimo?

kome?
Pogrom je bio totalan , zapravo, bio je tacno onoliki koliko su se Albanci i NATO dogovorili.

da je bio totalan, bilo bi totalno ali nije. A šta bi ti rekla na retoriku o pogromu Albanaca pre NATO agresije.?
Nemoj bre da se svađamo zbog paušalnih ocena u smislu "znam ja šta oni nama misle", a možemo da se ne slaemo..
mariopan mariopan 00:20 13.07.2009

Re: Diletanti...

Milane, govorimo o NATO to je vojska, garant mira i svakog ljudskog prava za svako bice tamo na Kosovu?

Oni su dakle cekali da sve izgori sto treba da izgori pa onda da dobiju naredjenje da reaguju i to tako da izvoze ljude u Srbiju umesto da ih zastite sto im je bio zadatak, sto su zapravo naveli kao svoj izgovor da udju na Kosovo? Ne govorim, dakle, o njihovom izgovoru za nesto vec o tome sta stvarno rade sada, sta su uradili onda i kako im ne verujem vise nista jer lazu. Mislis da ce i tebi da kazu da su znali pa samo cekali da sve izgori? Bas ce da ti kazu!

Naravno da nisu sve ni zeleli dea izbace sa Kosova, pa sta bi im svet rekao, kako onda da nam i dalje prodaju zvaku o multietnickom Kosovu?
Ostalo je taman koliko su im trebali, samo za pelcer i samo tamo gde su opkoljeni sa svih strana i toliko u manjini da nece moci nikada vise da se oporave.

Sto se tice obavestajnih sluzbi mislis da ih NATO nema na Kosovu pa onako u mraku ubada sta ce se desiti ili nece? Ne govorim o nasima i sta su se oni hvalili, to je sasvim nevazno za celu pricu, govorim o NATO. Nisu nasi imali obavezu da zastite narod vec NATO. Zato su bese dosli na Kosovo, da svima donesu mir i postovanje svih ljudskih prava?

I pitanje zar da im zahvalimo odnosilo se bas na NATO, koji je sve znao, cekao, gledao i "intervenisao" tako da iseli sto veci broj Srba, Roma i ostalih nepozeljnih sa Kosova. A ostatak te belosvetske kamarile koja vrslja Kosovom nije recimo razoruzao Albance, pohapsio i odveo na sud zlocince, istrazio nestanak i ubistva civila posle dolaska NATO na Kosovo i tako dalje? I dalje mislis da oni nama nesto dobro misle?

Vazno je da su uslikali Ahtisarija sa onim srebrnim kofercetom, to su saznali ali nisu znali sta se sprema 17. marta? Ne rade vise, neko im zatvorio radnju jer su snimali pogresne stvari?

Ja stvarno ne znam sta nama oni misle ali ovo sto sam do sada videla ne svidja mi se i zato im ne verujem ni ako mi kazu "dobar dan", lazu stoposto.
I necu da se svadjam sigurno, samo kazem sta mislim. Blog za to sluzi?

PS. Ja nikada ne bih uspela u diplomatiji, nisam talentovana, priznajem. Ne umem da progutam sta mi serviraju a znam da lazu i da se smeskam. To moraju diplomate a ja ne moram.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:05 13.07.2009

Re: Diletanti...

I necu da se svadjam sigurno, samo kazem sta mislim. Blog za to sluzi?

Ovo je pravi pristup koji poydravljam.Ništa nije sporno, tema i jeste da se diskutuje.
A pozdrav i tebi Mariopan i hvala na komentarima.
mariopan mariopan 12:28 13.07.2009

Re: Diletanti...

Milan Karagaća
I necu da se svadjam sigurno, samo kazem sta mislim. Blog za to sluzi?

Ovo je pravi pristup koji poydravljam.Ništa nije sporno, tema i jeste da se diskutuje.
A pozdrav i tebi Mariopan i hvala na komentarima.

drug.clan drug.clan 13:51 13.07.2009

Re: Diletanti...

Milan Karagaća
hajde da prevarimo hegela pa da probamo nesto da naucimo iz istorije?

Mislite da od ideje po sebi postanemo jednom i ideja za sebe. Dakle,da ne mislimo da smo samo interesantni već i da konačno počnemo gledati i svoje realne interese i njihovu projekciju barem srednjoročno. A srednjoročno je da će svi naši susedi biti u NATO, da će se NATO transformisati, da će odnosi NATO i Rusije biti visoko partnerski i da će biti uspostavljen globalni sistem umrežene bezbednosti, u kome je bolje biti subjekat nego objekat.

sa ovim prvim se slazem
a sa ovim oko NATo-a i komija i saradnje sa Rusijom ne bas. To je tacno ali kratkorocno. Od globalnog sistema bezbednosti nikada nece biti nista jer vojni savez u svojoj sustini ima smisla samo u slucaju rivaliteta izmedju dve relativno jednake grupacije. Njima treba neprijatelj i ako ga sada nema napravice ga da bi opstali. U takvim varijantama bednici poput nas prvi nadrljaju. Osim toga iz vase price ste izbacili i dolazece sile koje je svakako u jednom momentu postati veoma zainteresovane za ovaj prostor. U tom slucaju se srbija-ne clan moze opet naci u poziciji da je neko "kupi samo da je drugi ne bi kupili". Kada EU shvati da joj se neko drugi moze uvaliti u sopstveni stomak prva ce reagovati ali e u tom momemntu srbija postavljati uslove a ne EU.
NNN NNN 01:48 12.07.2009

Da - Ne


- 'oće li Srbija u NATO?
- 40% je verovatnoća da 'oće i 100% da neće.

Milan Karagaća Milan Karagaća 08:08 12.07.2009

Re: Da - Ne

NNN

- 'oće li Srbija u NATO?
- 40% je verovatnoća da 'oće i 100% da neće.


i 60% možda.
Inače smo mi, za razliku od drugih, ukupno 200%.
BigBadWolf BigBadWolf 09:45 12.07.2009

Re: Da - Ne

Nas i Rusa 300% :)
sentinel26 sentinel26 09:42 12.07.2009

Preko preče naokolo bliže

O potrebi i koristi da Srbija bude članica NATO saveza sam pisao stotinu puta još od 2006.
Pristup velikom broju fondova.

Srbija ne želi da se odrekne vojne industrije. Pa kad je tako kako misli da bude konkurentna NATO, USA i Rusiji i sa čime da im konkuriše ?
Rusija nije ni pokušavala a ni namjeravala da spasava vojnu industriju Srbije 1999.godine.

Ako hoće formalnu neutralnost (prava ne postoji i nije moguća u ovim uslovima ) onda ne bi smjela da prodaje oružje. Puno je onih koji žele da je stave na tapet zbog toga.

Strani privrednici će slobodnije i masovnije da ulažu svoj novac u privredu Srbije ako je članica Atlantskog saveza.

I na kraju, Srbija ni praktično neće moći u EU bez prethodnog ulaska u NATO savez izuzev ako prethodno ne prizna Kosovo, a Tadić i Jeremioć su jedno 199 puta ponovili da neće nikada.

NATO trupe se nalaze na Kosovu i nameravaju da ostanu trajno tamo, pa me čudi elaboracija nekih o povratku vojske Srbije na Kosovo ...
dragan7557 dragan7557 10:12 12.07.2009

Re: Preko preče naokolo bliže

Rusiji i sa čime da im konkuriše ?

Proizvodnjom pištoljaga i puščetina po licenci (njihovim patentima) zbog obučene i mizerno plaćene radne snage i ili prodajom kapaciteta sa uključenjem radnne snage (kvalifikovane) po sistemu plata kad bude bilo para.

dragan7557 cerski
ivana23 ivana23 12:31 12.07.2009

Re: Preko preče naokolo bliže

sentinel26

Imas primer US Steel-a!
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:40 12.07.2009

Re: Preko preče naokolo bliže

Strani privrednici će slobodnije i masovnije da ulažu svoj novac u privredu Srbije ako je članica Atlantskog saveza.

Izgleda ove koji se razmeću patriotizmom to ne interesuje. Mogli su barem da zapamte ono kad je Palma rekao da se patriotizam, a dodao bih i emocije, ne sipaju u rezervoar.
U svim zemljama došlo je do povećanja stope rasta BDP u periodu pridruživanja NATO (period podrazumeva i vreme neposredno pre pridruživanja i vreme posle pridruživanja). Indikatori političkog rizika zemlje poboljšali su se u posmatranom periodu.
Kod Bugarske i Rumunije, u godini priključenja NATO savezu došlo je do rasta priliva SDI, i to u Bugarskoj za 47,5 odsto, a u Rumuniji za čak 166,29 odsto u odnosu na prethodnu (2003. god.) godinu. Slovenija i Slovačka su NATO i EU pristupile 2004. godine. U ovim zemljama je zabeležen veliki rast priliva SDI već od aplikacije 2002. godine (Slovačka 317,96 odsto i Slovenija 148,70 odsto u odnosu na prethodnu 2001. godinu).
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:43 12.07.2009

Re: Preko preče naokolo bliže

NATO trupe se nalaze na Kosovu i nameravaju da ostanu trajno tamo, pa me čudi elaboracija nekih o povratku vojske Srbije na Kosovo ...

Grešiš prijatelju.
Ne nameravaju da ostanu trajno, povući će se kao i iz Bosne, a šta nas ovakve niko neće pitati hoće li Kosovo u NATO ili ne.
Naš je problem što nećemo da budemo pitani a naša sramota ako i Kosovo pre nas uđe u NATO.
sentinel26 sentinel26 18:17 12.07.2009

Re: Preko preče naokolo bliže

Milan Karagaća
U svim zemljama došlo je do povećanja stope rasta BDP u periodu pridruživanja NATO (period podrazumeva i vreme neposredno pre pridruživanja i vreme posle pridruživanja). Indikatori političkog rizika zemlje poboljšali su se u posmatranom periodu.
Kod Bugarske i Rumunije, u godini priključenja NATO savezu došlo je do rasta priliva SDI, i to u Bugarskoj za 47,5 odsto, a u Rumuniji za čak 166,29 odsto u odnosu na prethodnu (2003. god.) godinu. Slovenija i Slovačka su NATO i EU pristupile 2004. godine. U ovim zemljama je zabeležen veliki rast priliva SDI već od aplikacije 2002. godine (Slovačka 317,96 odsto i Slovenija 148,70 odsto u odnosu na prethodnu 2001. godinu).
Sve ovo je nezanimljivo za domaće patriJote. Ne uklapa im se u planove.
Komšije će svakako da se "raduju" jer će ostati više para za njih.
Grešiš prijatelju.
Ne nameravaju da ostanu trajno, povući će se kao i iz Bosne, a šta nas ovakve niko neće pitati hoće li Kosovo u NATO ili ne.
Naš je problem što nećemo da budemo pitani a naša sramota ako i Kosovo pre nas uđe u NATO.

Može opklada, Ameri neće napustiti Kosovo sve dok njegove granice ne budu potpuno bezbedne i dok ono ne bude integrisano u NATO savez, a to neće tako brzo, za 15 - 20 godina najmanje.

Nas su pitali za mirni dolazak na tu teritoriju, pa kad nijesmo pristali oni došli bez pitanja. Neće nas pitati ni koliko će da ostanu ni kada će da idu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:26 12.07.2009

Re: Preko preče naokolo bliže

Može opklada, Ameri neće napustiti Kosovo sve dok njegove granice ne budu potpuno bezbedne i dok ono ne bude integrisano u NATO savez, a to neće tako brzo, za 15 - 20 godina najmanje.

ma ne u tom smislu. Ono da su tu i došli da naprave svoju najveću bazu i NATO državu kako bi se primakli Rusiji i Bliskom istoku radi lakšeg osvajanja istih.
sentinel26 sentinel26 19:39 12.07.2009

Re: Preko preče naokolo bliže

Milan Karagaća
Može opklada, Ameri neće napustiti Kosovo sve dok njegove granice ne budu potpuno bezbedne i dok ono ne bude integrisano u NATO savez, a to neće tako brzo, za 15 - 20 godina najmanje.
ma ne u tom smislu. Ono da su tu i došli da naprave svoju najveću bazu i NATO državu kako bi se primakli Rusiji i Bliskom istoku radi lakšeg osvajanja istih.
To što nas dvojica znamo šta su prave vojne baze ne znači da (žele da ) znaju ove dežurne patriJote.
Za "primicanje" Rusiji i Bliskom istoku, baze na Balkanu bile bi čist gubitak u svakom pogledu.
Sjećaš se glupavih pričica kako Ameri hoće da grade vojnu bazu u Podgorici.

Neki se još uvijek nadaju nekakvom ratu izmedju USA i Rusije iako one saradjuju, manje ili više u svim oblastima.
Boris Drenca Boris Drenca 10:05 12.07.2009

Planeta

Kada god se pokrene prica o clanstvu u NATO secam se jedne izjave, mislim, Dusana Mihajlovica iz devedesetih dok je bila ona koalicija SPS-JUL-Nova demokratija.

Bog zna kako nas je uveravao u svoj demokratsku i pro zapadnu poziciju i izmedju ostalog rekao da je predlozio nekim zapadnim diplomatama, kao najbolji recept za pacifikaciju regiona da Srbija bude primljena u NATO.

Sav razocaran je rekao da su mu odgovorili smehom i predlogom da se Srbija prvo vrati na planetu.

Srbija jos nije na ovoj planeti , iako ima pojedinaca koji tvrde da, cak i geografski, pripada jednom kontinentu, Evropi. Mnogi su razlozi zbog kojih je Srbiji potrebno formatiranje iznutra i pokusaj da se napravi normalna komunikacija sa ostatkom sveta.

Generalno vojska nam nije potrebna pa samim tim ne vidim razlog da se ukljucujemo u neki vojni savez. Najbolje resenje, mada utopisticko, bi bilo demilitarizacija i Srbije i ostatka regiona. Treba nam oduzeti oruzje da se neki genijalci ne bi zaigrali za koju godinu i opet nas kostali hiljada zivota.

Postoje drzave na svetu koje nemaju vojsku i snalaze se nekako decenijama. Ne kazem da bi ukidanjem vojske imali klimu i plaze kao Kostarika ali bi mogli da ustedimo dosta toga.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:29 12.07.2009

Re: Planeta

Najbolje resenje, mada utopisticko, bi bilo demilitarizacija i Srbije i ostatka regiona. Treba nam oduzeti oruzje da se neki genijalci ne bi zaigrali za koju godinu i opet nas kostali hiljada zivota.

Jeste,ali nažalost baš utopističko.Inače, prvi bih bio za to.
dragan7557 dragan7557 16:16 12.07.2009

Re: Planeta

Jeste,ali nažalost baš utopističko.Inače, prvi bih bio za to.

Zašto utopističko?
Kostarika i druge

Ili je Kostarika i druge utopija?

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:45 12.07.2009

Re: Planeta

dragan7557
Jeste,ali nažalost baš utopističko.Inače, prvi bih bio za to.

Zašto utopističko?
Kostarika i druge

Ili je Kostarika i druge utopija?

dragan7557 cerski

Dragane, Balkan nikada nije bio utopija već surova realnost i biti Kostarika na Balkanu je baš utopija.
matityahu matityahu 03:16 13.07.2009

Re: Planeta

Mnogi su razlozi zbog kojih je Srbiji potrebno formatiranje iznutra i pokusaj da se napravi normalna komunikacija sa ostatkom sveta.

Boris Drenca Boris Drenca 12:04 13.07.2009

Re: Planeta



Da pojasnim Kostarika je drzava bez vojske.

Nista joj ne nedostaje...

sto se referenduma tice....bice ga isto kao i u Hrvatskoj, Rumuniji i ostalim zamljama u okruzenju
sybil sybil 11:21 12.07.2009

kostunica i radikali

rade za ruse, tj. sprovode rusku geostrategiju ne vodeci racuna o nasim interesima. jer- nama jeste u interesu da udjemo u nato, a nato bas briga da li ce neko tamo malo, usamljeno ostrvo koje ni ne izlazi na more da se ukljuci u nato. cela konstrukcija - mrznja, bombardovanje, nikad u nato je jedna obicna rusko-db propaganda sa ciljem- sprovesti rusku geostrategiju, tj. zajebavati nato kad im vec ne mozes nista drugo. ne cudim se uopste kostunici i radikalima sto potpaljuju mrznju, ali ce cudim ds-u.
ishod referenduma zavisio bi od kampanje i rts-a.
niki m niki m 11:35 12.07.2009

Re: kostunica i radikali

jer- nama jeste u interesu da udjemo u nato


Zasto je to nas interes?
sybil sybil 11:51 12.07.2009

Re: kostunica i radikali

niki m
jer- nama jeste u interesu da udjemo u natoZasto je to nas interes?

gospodin loader i sentinel su objasnili, procitaj sta su napisali na ovom blogu.

ja kazem zbog toga sto je nas nacionalni interes da se odbranimo od ruskog uticaja i mafijasenja.
niki m niki m 12:03 12.07.2009

Re: kostunica i radikali

procitaj sta su napisali na ovom blogu.
*novo


procitao ali nisam primetio ni jedan ozbiljan argumet osim gomile opstih mesta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana