Muhamed Jusufspahić - sababa efendija u našoj mahali

Srđan Fuchs RSS / 14.10.2007. u 15:19

- Ja bih ovde samo dodao: Srbiji u kojoj sam se ja rodio. Srbiji bih dao prednost po pitanju duha građanskog života, Bosni zbog društva i opuštenog života, rahatluka, Egiptu zbog drevne civilizacije. I Beograd i Sarajevo su moji gradovi. Kada sam u Sarajevu imam potrebu da dođem u Beograd, a kada sam u Beogradu vuče me Sarajevo. Čovek je društveno biće, potrebno mu je nešto što je mahalskog tipa, ali i ono nemahalskog. Kada smislim nešto na početku Knez Mihajlove, to i domislim do Tadeuša Košćuškog. U Sarajevu za to nema šanse, jer te na svakom koraku zaustavljaju u stilu: "Đe si ba, šta ima, hajd' na kafu."

muhamed.gif

Neki nemir kod nas na jugu zemlje udario. Musliman na muslimana se namerio, nije jasno šta je. Jedni kažu, kriv je Beograd; drugi, krivi smo sami. U prominentnost javnosti, tako, da objasne šta ja po sredi sa tim nemirom, stigli su i razni muslimanski lideri. Moju pažnju okupirao je Muhamed Jusufspahić, imam beogradske Bajrakli džamije. Muhamed Jusufspale je čovek u svojim poznim tridesetim godinama, rođeni Beograđanin, Dorčolac po inspiraciji ;). Kao što znamo, Dorčol ima izuzetno živopisnu istoriju. Po njemu su hodili narodi i narodi, i kada nije predstavljao hranu topovima zaraćenih strana, ponosno je živeo kao mesto dodira specifičnih civilizacionih krugova, ovog naše evropejanske Voše i tog vaše orijentalne Šumadije. ;) Izranjao bi Dorćol katkad pod balastom prečestih razaranja kao poprište uzavrele beogradske čaršijske kafanske kulture; mesto gde su Jevreji trgovali i filozofirali, razni karavani donosili kitnjaste tkanine po poslednjim modnim trendovima iz Beča i Pešte ili ćilime iz Stambola i Arabije, a Srbi pili do poznih noćnih časova u eminentnim kafanama, misleći poetski o prolaznosti života, ali i o drugim problemima, tražeći njihova razrešenja u dnu čaše gde često, poput DIS-a, bivahu ostavljani bez odgovora.

Muftija srbijanski Muhamed kao da je iz tih vremena ovog časa iznedren, sa svojom smirenom i učenom pojavom, i upotrebom srpskog jezika kao da je savremenik iščezlih i zaboravljenih dorćolskih dana. Kao da je školski drug Vinaverov, ili čaršijski prijatelj Nastasijevićev ili Petrovićev. Takav je srpski jezik učtivoga muftije beogradskog.

Ovih dana Jusufspale je veoma prisutan u medijima. Objašnjava nam prirodu intermuslimanskog konflikta koji, dojam je, tinja na jugu zemlje sa tendencijom da bude raspiren.

Muhamed, svojom spokojnošću i učenošću, ostavlja nepogrešiv utisak osobe uznete mišlju nad ozlojeđenostima naših prostora. Da li njegovo egipatsko plemenito poreklo doprinosi distanciranosti od zle kobi, tako žalosno uvekprisutne u našem okruženju, Muhamed mahom ostavlja najprijatniju impresiju na slušaoca i otvara nam, u zastrašenim vremenima, priliku da na sasvim nov i miroljubiv način sagledamo perspektivu religije čiji je sveštenoslužitelj. Kada vam dolazi u goste uvek donosi baklavu, a verujem da je, kada je sam u gostoprimljivoj poziciji, još prijatniji sa još boljim slatkišima i ukusnom kaficom! :)

Kao rođeni Beograđanin, i on nosi tu crtu anksioznosti što kao da je postala zacrtana metafizička konstanta u našoj prestonici. Muhamed je strepeo za svoj hram, 17. marta 2004., strepnjom koja je valjda već generacijama u gradu poznata - strepnjom da ćete zbog ljudske obesti ostati lišeni veoma drage relikvije u vašem životu, da će objekat za koji ste toliko vezani uspomenama biti porušen.

Za uzrok trenutno trajućeg nemira ne voli da budu markirani njegova sabraća u veri. Ne voli upotrebu izraza 'vehabije', i radije upotrebljava izraz 'nervozna sabraća', nervozni muslimani.

Muhamed će ovih nedelja voditi svoju borbu da njegovi stavovi budu prepoznati u društvu, i što je još važnije, da budu prepoznati na najvišem institucionalnom nivou u zemlji. Ako mu se stremljenja ostvare, Islamska zajednica Srbije će zaživeti sasvim izmenjenom egzistencijom, organizaciono uzev. I ko to zna, možda je baš u rukama imama Bajrakli džamije ključ k vratima trajnog pomirenja na ovim prostorima. Možda ne još uvek globalno uzev, ali Muhamedom Jusufspaletom taj mir, neodoljiv utisak ostaje, već pleni.



Komentari (91)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 15:40 14.10.2007

O Jusufspahicu...

........starijem imam veoma veliko postovanje i divljenje. Ne mogu da zaboravim njegov smireni glas kada se obracao svima..ne samo svojim vernicima nego svima nama sa mudroscu i razumom...poterbnim u onim teskim veremenima ratnim...uvek podsecajuci sve nas da ne zaboravimo da budemo ljudi..kakva god vremena dosla. Muslimanima zelim da se prisete reci tog mudrog coveka i da stisaju strasti..da se dogovore i pomire bas onako kako i njihova vera nalaze.
margos margos 16:02 14.10.2007

Re: O Jusufspahicu...

mariopan
........starijem imam veoma veliko postovanje i divljenje.

I ja sam pozelela da napisem koju o Muhamedovom ocu... ali me Mariopan pretekla.
Imala sam jedan susret i razgovor s njim, i bas je takav, mudar, smiren, obrazovan, a 'narodski' - jednostavan i pristupacan.
Sad cekam nastavak teksta, pa da pricamo...
pozz.
Sofroniye Sofroniye 10:32 15.10.2007

Re: O Jusufspahicu...

Zanima me samo vase tumacenje sure 9.5 ? Mislim ako vec pricamo o tome sta nalaze vera :) No ne sumnjam da se moze pronaci neki hadith koji to objasnjava na "mirnodopski" nacin ...
bata bata 15:56 14.10.2007

Sve si u pravu

Srđane...Drago mi se što u Beogradu živi Muhamed Jusufspahić.
mariopan mariopan 16:35 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

Margos, nisam odolela jer odavno mislim da nam takvi mudri ljudi nedostaju...samo da ih slusamo.. nista nam drugo ne treba..riznica mudrosti i redak dar da se ta mudrost podeli sa drugima.. Verujem da sin takvog oca ne moze biti daleko od svega sto je na izvoru tog znanja i mudrosti dobio i verujem da ce slediti oca u svojim ljudskim i humanim naporima da nam svima pruzi malo tog znanja univerzalnog ljudskog i svuda primenjivog - voleti blisnjeg svog ma koje vere bio. Bar tako ga ja pamtim

I jos ga pamtim iz one noci kada je gorela dzamija ..kada je dosao onako star i ojadjen sasvim nezasluzeno uvredjen i tesko mi je bilo.Nemam reci za taj postupak..ali tada sam aga zadnji put videla. Drago mi je da negde mogu javno da mu se izvinim za taj strasni i nerazmni postupak nicim nezasluzen i da mu izrazim moje veliko divljnje i zahvalnost za mnoge mudre reci koje sam i ja slusala mada nisam islamske veroispovesti. Bile su to unuverzalne poruke ljubavi i razumevanja...trebalo bi mozda mladima malo vise pisati o tako dobrim ljudima.
margos margos 17:18 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

mariopan

E, vidiš Mariopan, taj razgovor sam imala kad je prvi dan došao na 'posao' u džamiju nakon paljenja... Jako ga je potreslo, a bogme i mene.

Muhamed je vrlo obrazovan, a Beograđanin, što reče Srđan 'DorČolac'... ali osim umnog oca, majka je takođe umna, a pritom Egipatska princeza.

Prekjuče, pozovem drugaricu da joj čestitam Bajram i zapitam je šta bi njen pokojni (rahmetli) otac rekao za ovaj sukob i da li bi smatrao da sedište Islamske crkve u Srbiji treba da bude u BG ili u N.Pazaru... a ona mi kaže: 'On bi, najpre, bio mnogo tužan da za vreme Praznika oni svađaju narod i rešavaju politička pitanja.'

U Beogradu ima nekoliko stotina hiljada Muslimana i po mom mišljenju (iako me niko ne pita, al da kažem), mislim da njihov administrativni centar ima sve razloge da bude u Beogradu.

PS. Mariopan, izgleda da se Ti i ja potresamo na slične teme i na sličan način. To je lepo... i pozdravljam Te:))))
Ivan Marović Ivan Marović 18:03 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

Muhamed je vrlo obrazovan, a Beograđanin
Zanimljiva upotreba veznika "a". Ja bih recimo rekao: "Muhamed je vrlo obrazovan, a pop."
nikson nikson 18:09 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

ako cemo iskreno, sto reci ``a pop``. visi popovi u crkvi, vladike i ostali, su vrlo obrazovani, a mnogi su vise putovali i citali nego mnogo drugih ljudi...
margos margos 18:11 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

Ivan Marović
Muhamed je vrlo obrazovan, a BeograđaninZanimljiva upotreba veznika "a". Ja bih recimo rekao: "Muhamed je vrlo obrazovan, a pop."

..ma ja požurila... trebalo je 'a pritom'... kao odrednica gradskog, savremenog, kao kontra rigidnom, verskogn, zatucanom.
Ivan Marović Ivan Marović 18:18 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

margos
ma ja požurila... trebalo je 'a pritom'... kao odrednica gradskog, savremenog, kao kontra rigidnom, verskogn, zatucanom.
Znam, samo se šalim, ispalo je kao da je obrazovani Beograđanin nekakav paradoks :)

nikson
ako cemo iskreno, sto reci ``a pop``. visi popovi u crkvi, vladike i ostali, su vrlo obrazovani, a mnogi su vise putovali i citali nego mnogo drugih ljudi...
Dobro si primetio - to i jeste svojevrsan paradoks.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:19 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

Ivan Marović

Ja bih recimo rekao: "Muhamed je vrlo obrazovan, a pop."


meni je, vidiš, takođe zasmetao malo ovaj cynicism.

da li si ti de facto protiv svih vrsta popova? je l' to znači da ne bi poveo trupe u pomoć burmanskoj revoluciji protiv totalitarnosti, zato što je tamo predvode popovi?!
Ivan Marović Ivan Marović 18:30 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

Srđan Fuchs
meni je, vidiš, takođe zasmetao malo ovaj cynicism
Sorry. Neće se ponoviti. To sam napisao jer sam ga slušao na jednoj tribini u Rexu, gde je branio neodbranjivo. A što se Burme tiče, to da li su u pitanju popovi je irelevantno. Ja bih njima pomogao (a kako stvari stoje, biće tu izgleda nešto), ali ne zato što su popovi ili uprskos činjenici što su popovi. Ja bih njima pomogao jer treba da žive u slobodi.
dunjica dunjica 18:31 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

je l' to znači da ne bi poveo trupe u pomoć burmanskoj revoluciji protiv totalitarnosti, zato što je tamo predvode popovi?!


Obično je lakše gajiti ljubav, podršku barem, za one koji su nam fizički dovoljno daleko, one što posjeduju tu zavodljivu egzotičnost i ni na koji način ne ugrožavaju naš poredak stvari. Ja bih rado parafrazirala pitanje, radi male vježbe mjerenja vlastite tolerancije kod svih nas:
je l' to znači da ne bi poveo trupe u pomoć XXX revoluciji protiv totalitarnosti, zato što je tamo predvode katolički popovi?!
Ivan Marović Ivan Marović 18:38 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

dunjica
Obično je lakše gajiti ljubav, podršku barem, za one koji su nam fizički dovoljno daleko, one što posjeduju tu zavodljivu egzotičnost i ni na koji način ne ugrožavaju naš poredak stvari. Ja bih rado parafrazirala pitanje, radi male vježbe mjerenja vlastite tolerancije kod svih nas:

je l' to znači da ne bi poveo trupe u pomoć XXX revoluciji protiv totalitarnosti, zato što je tamo predvode katolički popovi?!
E sad imam problem, dunjice. Ako se vežba tolerancije ima izvesti na meni, katolički popovi su loš izbor :(
dunjica dunjica 18:49 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

vježbe mjerenja vlastite tolerancije kod svih nas

To što se tiče ciljne grupe.

Što se tiče odgovora, hvala - on izvrsno ilustrira moju tezu iz prethodnog comm. (A o heterogenosti grupe "katolički popovi" vjerojatno nema potrebe pisati znano.)
Ivan Marović Ivan Marović 18:54 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

dunjica
Što se tiče odgovora, hvala - on izvrsno ilustrira moju tezu iz prethodnog comm.
Ne ilustrira. Ja svoju toleranciju ne mogu dokazivati odnosom prema katoličkim popovima. To je apsurd. Po toj logici, svako bi bio tolerantan. Tolerancija se dokazuje odnosom prema nekom ko ne pripada tvojoj grupi, pa makar (npr. u mom slučaju) pripadnost grupi bila striktno formalna i (za mene) bez ikakvog značaja.
dunjica dunjica 19:05 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

Slažem se da formalna pripadnost grupi nema značaja.

Eto, ja, da pođem od sebe, mislim da sam oličenje tolerancije kada su u pitanju burmanski budistički monasi. Kada su u pitanju neke grupe s kojima je (gotovo) svakodnevna interakcija neizbježna, e pa, onda je moja tolerancija često na ozbiljnoj probi. Desi mi se da zaboravim pojedince promatrati kao osobu, individuu, a ne pripadnika grupe, koja može da mi se generalno ne mili. I onda dolazim do toga da se slažem s tvojim odgovorom Srđanu:
ali ne zato što su popovi ili uprskos činjenici što su popovi.
Ivan Marović Ivan Marović 19:26 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

dunjica
Slažem se da formalna pripadnost grupi nema značaja.Eto, ja, da pođem od sebe, mislim da sam oličenje tolerancije kada su u pitanju burmanski budistički monasi. Kada su u pitanju neke grupe s kojima je (gotovo) svakodnevna interakcija neizbježna, e pa, onda je moja tolerancija često na ozbiljnoj probi.
Slažem se. Zato sam i rekao da su katolički popovi loš izbor u mom slučaju. Moja interakcija sa katoličkim popovima je minimalna. U katoličkoj crkvi sam bio dvaput u životu - prvi put kad sam se krstio i drugi put kad sam se venčao. Prvi put me niko nije pitao, a drugi put... izgleda da mi je prešlo u naviku.
dunjica dunjica 19:33 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

Ivane, ovi tvoji odgovori takvi da me svaki put zasvrbi jezik, pa upadam u iskušenja da širim diskusiju. Zato ću probati staviti točku i vježbati disciplinu ;-)
Ivan Marović Ivan Marović 19:38 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

dunjica
Ivane, ovi tvoji odgovori takvi da me svaki put zasvrbi jezik, pa upadam u iskušenja da širim diskusiju. Zato ću probati staviti točku i vježbati disciplinu ;-)
Ništa onda, stavljamo tačku :)

P.S. ja sam stari agent provocateur
margos margos 19:57 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

Srđan Fuchs

Ivan MarovićJa bih recimo rekao: "Muhamed je vrlo obrazovan, a pop."meni je, vidiš, takođe zasmetao malo ovaj cynicism.da li si ti de facto protiv svih vrsta popova? je l' to znači da ne bi poveo trupe u pomoć burmanskoj revoluciji protiv totalitarnosti, zato što je tamo predvode popovi?!

A meni nije.... tek kad je Ivan odresgovao, ja sam videla da sam napisala nedorečeno... tj. glupost.:)))
margos margos 20:10 14.10.2007

Re: Sve si u pravu

dunjica
Ivane, ovi tvoji odgovori takvi da me svaki put zasvrbi jezik, pa upadam u iskušenja da širim diskusiju. Zato ću probati staviti točku i vježbati disciplinu ;-)

Dunjice, ti stavila točku, al nadam se da sme da se odgovori....:))))

Meni prija horsko pevanje kad je u pitanju liturgija ili misa - to volim!
Ali kao što ne volim političko horsko pevanje popova, isto tako ne volim horsko pevanje protiv popova.

Treba trenirati toleranciju, bez sumnje - prema svemu.

PS Na goranskom se Srećan Bajram kaže ''Bajram Bumbarelosan'', ako nekog zanima:))
s56a s56a 10:37 15.10.2007

Re: Sve si u pravu

P.S. ja sam stari agent provocateur

Provokacija sa piratima i globalnim zagrevanjem je uspela jer citaoci daju preteranu tezinu pojedinim VIP! Ja bar dodam nekakav emoticon kada to radim. Prikriva cinizam do ljudske gluposti...

nikson nikson 17:43 14.10.2007

,

nema tu sta centar ima da bude u beogradu! ovo za sarajevo su separatisticke teznje nekih samoproklamovanih vodja muslimana. jeste li slusali onog zukorlica u pescaniku? nisam znao da je pescanik postao nacionalisticka emisija....
adam weisphaut adam weisphaut 18:19 14.10.2007

Re: ,

nikson
nema tu sta centar ima da bude u beogradu! ovo za sarajevo su separatisticke teznje nekih samoproklamovanih vodja muslimana. jeste li slusali onog zukorlica u pescaniku? nisam znao da je pescanik postao nacionalisticka emisija....

O cemu ti to majke ti? Kako li si uspeo da to zakljucis na osnovu onoga sto je u emisiji rekao?
sentinel26 sentinel26 18:55 14.10.2007

Re: To nikson,

nikson
nema tu sta centar ima da bude u beogradu! ovo za sarajevo su separatisticke teznje nekih samoproklamovanih vodja muslimana. jeste li slusali onog zukorlica u pescaniku? nisam znao da je pescanik postao nacionalisticka emisija....

Glede Peščanika, on nije nikad bio a nije ni sada nacionalistička emisija. Nešto nijeste dobro čuli.

Vi se znači zalažete da se vjernici ne pitaju za mišljenje, nego da im država kaže gdje će da im bude sjedište vjerske zajednice. Ako je religija stvarno odvojena od države onda to pitanje pripada isključivo vjernicima u nadležnost.

Ako država ima pravo arbitraže, što nije i muslimanima sa Kosova naredila da i njima sjedište bude u Beogradu?

Shodno tome, Srbi pravoslavci u CG će imati sjedište na brdu Ranče, tamo dje je Filaret ono radio, Crnogorci pravoslavne vjeroispovjesti će imati sjedište na Cetinju, Srbi pravoslavni u Bosni će od sjutra morati da registruju svoju VZ i njeno sjedište u Sarajevu ili Banja Luci, Srbi pravoslavni u Hratskoj više neće smeti priznavati Patrijarha iz Beograda nego će morati nekog u Zagrebu ustoličiti.
Pa nek vam je sa srećom gospodo !
Je li vam neko pripomogao u ovakvom izboru ?

Meni lično baš i ne smeta ali se bojim da vam to velika većina vjernika neće prihvatiti.
Na koji način mislite da ih natjerate.

margos
U Beogradu ima nekoliko stotina hiljada Muslimana i po mom mišljenju (iako me niko ne pita, al da kažem), mislim da njihov administrativni centar ima sve razloge da bude u Beogradu.

Neki kažu da ih ima........ . (A šta kaže zvanična statistika ?).
A u Bgd imaju samo jednu i slovima jednu džamiju. Godinama se ispod tepiha drži pitanje sahranjivanja muslimana u tom Bgd.
I na tu jednu su ravno 7 (sedam) puta bacane eksplozivne naprave u periodu raspada države i ratova u kojima nijesmo učestvovali.
Plus što je skoro paljena bez ikakvog povoda iz čiste obijesti i mržnje.


hoochie coochie man hoochie coochie man 19:07 14.10.2007

Re: To nikson,

A i Niksona neko uzima za ozbiljno:) I ja sam nekad, dok nisam shvatio da je to ipak samo Nikson:)
Niki samo ostro, saopsti nam gde ima da budu ti centri pa da zavrsimo sa ovim.
A za groblje, pokusao da pokrenem temu, al me ispsovase:(
margos margos 20:03 14.10.2007

Re: To nikson,

sentinel26
Neki kažu da ih ima........ . (A šta kaže zvanična statistika ?).A u Bgd imaju samo jednu i slovima jednu džamiju. Godinama se ispod tepiha drži pitanje sahranjivanja muslimana u tom Bgd.I na tu jednu su ravno 7 (sedam) puta bacane eksplozivne naprave u periodu raspada države i ratova u kojima nijesmo učestvovali.Plus što je skoro paljena bez ikakvog povoda iz čiste obijesti i mržnje.

Ja ne znam šta kaže zvanična statistika... Čula sam da ima preko 150.000 Goranaca i na osnovu toga zaključujem i da svih drugih ima mnogo.

Kada je gorela džamija u Beogradu, ja sam osećala da gori BEOGRADSKA a ne MUSLIMANSKA džamija. Što se mene tiče, gorelo je nešto moje. I bila sam očajna.

A što se sakralnih građevina tiče, smatram da je zidati gole zidove u najmanju ruku tupavo, ukoliko u njima nema ljudi, pa bilo kojoj konfesiji pripadale!
sentinel26 sentinel26 20:37 14.10.2007

Re: To margos,

margos

A što se sakralnih građevina tiče, smatram da je zidati gole zidove u najmanju ruku tupavo, ukoliko u njima nema ljudi, pa bilo kojoj konfesiji pripadale!

Znači po vama oni molitve treba da obavljaju kod kuće, ne trebaju im džamije, a rekli ste da ima mnogo vjernika (ljudi).

I ne tražim ja da mezar bude po njihovoj vjeri i učenju nego vjernici.
Nijesam pripadnik te vjeroispovjesti.

Pa ako je hrišćanima (pravoslavnima i katolicima) udovoljeno u svemu, njima treba bar neko da kaže zbog čega oni ne mogu da dobiju ista prava.
Vrijeme za istinu je davno isteklo.

ivana23 ivana23 20:41 14.10.2007

Re: To nikson,

sentinel26

U Beogradu ima nekoliko stotina hiljada Muslimana i po mom mišljenju (iako me niko ne pita, al da kažem), mislim da njihov administrativni centar ima sve razloge da bude u Beogradu.Neki kažu da ih ima........ . (A šta kaže zvanična statistika ?).A u Bgd imaju samo jednu i slovima jednu džamiju. Godinama se ispod tepiha drži pitanje sahranjivanja muslimana u tom Bgd.I na tu jednu su ravno 7 (sedam) puta bacane eksplozivne naprave u periodu raspada države i ratova u kojima nijesmo učestvovali.Plus što je skoro paljena bez ikakvog povoda iz čiste obijesti i mržnje.

Zvanicna statistika, prema izjasnjavanju gradjana na popisu 2002.g, kaze da ih ima tek nesto vise od 20.000. I ne verujem da ih u Beogradu, koji nema ni 2 miliona stanovnika ima nekoliko stotina hiljada, mada ih je svakako vise nego sto ih se izjasnilo da su muslimani.
margos margos 20:52 14.10.2007

Re: To margos,

sentinel26

margosA što se sakralnih građevina tiče, smatram da je zidati gole zidove u najmanju ruku tupavo, ukoliko u njima nema ljudi, pa bilo kojoj konfesiji pripadale!Znači po vama oni molitve treba da obavljaju kod kuće, ne trebaju im džamije, a rekli ste da ima mnogo vjernika (ljudi). I ne tražim ja da mezar bude po njihovoj vjeri i učenju nego vjernici. Nijesam pripadnik te vjeroispovjesti.Pa ako je hrišćanima (pravoslavnima i katolicima) udovoljeno u svemu, njima treba bar neko da kaže zbog čega oni ne mogu da dobiju ista prava.Vrijeme za istinu je davno isteklo.

Niste me razumeli.... ja sam protiv zidanja građevina u kojima nema ljudi - bile to fabrike, crkve, džamije, kockarnice (sad već lupam i banalizujem). Ako ima ljudi koji ih koriste - onda građenje ima smisla.

A za popis od 20.000 muslimana u BG-u mislim da je šupalj, al ako tako pise,... u svakom slučaju, hvala Ivana.
sentinel26 sentinel26 21:00 14.10.2007

Re: To ivana23,

ivana23
Zvanicna statistika, prema izjasnjavanju gradjana na popisu 2002.g, kaze da ih ima tek nesto vise od 20.000. I ne verujem da ih u Beogradu, koji nema ni 2 miliona stanovnika ima nekoliko stotina hiljada, mada ih je svakako vise nego sto ih se izjasnilo da su muslimani.

Ivana,
Ja nijesam želio nijedni vrstu prebrojavanja.
Imam mogućnosti da dobijem statističke podatke ako me nekada bude interesovalo.

Nikson i Margos napisaše da zbog toga što u Bgd imamo stotine hiljada ti vjernika treba automatski i njihov vjerski centar da bude u Bgd.

Spomenuo sam da imaju samo jednu džamiju (prema kojoj su vršene diverzije više puta) i da nemaju mogućnosti da sahranjivanje pokojnika vrše po njihovim obredima.

Država kaže da se ne miješa u vjerska pitanja, onda treba da pusti da vjernici sami biraju i poglavara i sjedište svoje vjerske zajednice i da se izjasni po pitanju sahranjivanja njihovih vjernika.
Čin sahranjivanja nije samo vjerski obred (koji je njegov sastavni dio) ali onaj drugi dio mora da reguliše država.



ivana23 ivana23 21:15 14.10.2007

Re: To ivana23,

sentinel26

ivana23Zvanicna statistika, prema izjasnjavanju gradjana na popisu 2002.g, kaze da ih ima tek nesto vise od 20.000. I ne verujem da ih u Beogradu, koji nema ni 2 miliona stanovnika ima nekoliko stotina hiljada, mada ih je svakako vise nego sto ih se izjasnilo da su muslimani.Ivana,Ja nijesam želio nijedni vrstu prebrojavanja.Imam mogućnosti da dobijem statističke podatke ako me nekada bude interesovalo.Nikson i Margos napisaše da zbog toga što u Bgd imamo stotine hiljada ti vjernika treba automatski i njihov vjerski centar da bude u Bgd. Spomenuo sam da imaju samo jednu džamiju (prema kojoj su vršene diverzije više puta) i da nemaju mogućnosti da sahranjivanje pokojnika vrše po njihovim obredima.Država kaže da se ne miješa u vjerska pitanja, onda treba da pusti da vjernici sami biraju i poglavara i sjedište svoje vjerske zajednice i da se izjasni po pitanju sahranjivanja njihovih vjernika. Čin sahranjivanja nije samo vjerski obred (koji je njegov sastavni dio) ali onaj drugi dio mora da reguliše država.

Samo sam iznela podatke od kojih sam se i sama ogradila, mada mi se cinilo da je podatak: nekoliko stotina hiljada ipak nerealan. Za groblje se potpuno slazem, ali ako bude na lokaciji kao Orlovaca ili i dalje, pitanje da li
je svrsishodno. Nisam bas vernik, pa ne vidim mozda pravi problem u posebnom groblju... Pristalica sam kremacije i prosipanja pepela.
nikson nikson 03:43 15.10.2007

Re: To nikson,

hochie coochie ja tebe shvatam vrlo ozbiljno...

nego, ako ste pazljivo slusali zukorlica, shvaticete da se on pojavio u pescaniku samo zato sto je protiv nase vlasti a ne zato sto zastupa neke gradjanske i savremene stavove. zukorlic se ovde ne bavi verskim pitanjima, vec politikom koja u svojoj biti ima separatizam.

sto se mene licno tice, sediste moze biti gde god, ali sentinel ne znam po kom osnovu vi mislite da je mesto tom sedistu u sarajevu, odnosno za pravoslavce u beogradu? jel zato sto je to muslimanska drzava a srbija pravoslavna? ja onda ne znam sta bi oni koji su pravoslavci trazili u BiH... stvaranje jedinstvenog duhovnog podrucja koje ukljucuje BiH i sandzak je teznja ka separatizmu, jer zukorlic ima izrazito politicke ambicije. da ih nema, sto se mene tice sediste moze da bude gde god.... zukorlicevo iskljucivo bavljenje verskim pitanjima bilo bi za mene dovoljno da ga podrzim ali ovako bas i ne bih

i razmislite zasto engleska ima nezavisnu crkvu? i napisite sta mislite...

Jelena Krajšić Jelena Krajšić 07:20 15.10.2007

Re: To nikson,

Nikson kao onaj tip iz vica kome doktor nacrta kuću, pa ga pita: Šta je na crtežu? A ovaj kaže: Sisa. Pa mu doktor nacrta cvet, a ovaj opet kaže: Sisa. Pa mu nacrta automobil, a ovaj opet kaže: Sisa, i doda: Jaoj doktore što ste vi opterećeni sisama :)))
Da proste ova deca :)
adam weisphaut adam weisphaut 07:57 15.10.2007

Re: To nikson,

Jelena Krajšić
Da proste ova deca :)

Inace pricala si finiju vreziju vica
Ali lepo opisuje nxona none the less
sentinel26 sentinel26 07:57 15.10.2007

Re: To nikson,

Jelena Krajšić
Nikson kao onaj tip iz vica kome doktor nacrta kuću, pa ga pita: Šta je na crtežu? A ovaj kaže: Sisa. Pa mu doktor nacrta cvet, a ovaj opet kaže: Sisa. Pa mu nacrta automobil, a ovaj opet kaže: Sisa, i doda: Jaoj doktore što ste vi opterećeni sisama :)))
Da proste ova deca :)


Jelena hvala za veoma kvalitetan odgovor Niksonu kojim ste i mene oslobodili daljih muka.

Već sam napisao šta mislim o tim pitanjima, a on mi ponovo postavlja ista pitanja - opet "sisa".

A djeca nemaju šta da proste.


vucko vucko 08:27 15.10.2007

Re: To nikson,

A djeca nemaju šta da proste.

Deca su mogla samo da ogladne :)
antioksidant antioksidant 09:02 15.10.2007

To nikson,

i razmislite zasto engleska ima nezavisnu crkvu? i napisite sta mislite...

zato sto Henri VIII nije mogao da dobije razvod
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:29 15.10.2007

Re: To nikson,

nikson
hochie coochie ja tebe shvatam vrlo ozbiljno...

nego, ako ste pazljivo slusali zukorlica, shvaticete da se on pojavio u pescaniku samo zato sto je protiv nase vlasti a ne zato sto zastupa neke gradjanske i savremene stavove. zukorlic se ovde ne bavi verskim pitanjima, vec politikom koja u svojoj biti ima separatizam.

sto se mene licno tice, sediste moze biti gde god, ali sentinel ne znam po kom osnovu vi mislite da je mesto tom sedistu u sarajevu, odnosno za pravoslavce u beogradu? jel zato sto je to muslimanska drzava a srbija pravoslavna? ja onda ne znam sta bi oni koji su pravoslavci trazili u BiH... stvaranje jedinstvenog duhovnog podrucja koje ukljucuje BiH i sandzak je teznja ka separatizmu, jer zukorlic ima izrazito politicke ambicije. da ih nema, sto se mene tice sediste moze da bude gde god.... zukorlicevo iskljucivo bavljenje verskim pitanjima bilo bi za mene dovoljno da ga podrzim ali ovako bas i ne bih

i razmislite zasto engleska ima nezavisnu crkvu? i napisite sta mislite...


Niksone, hajdemo ovako...
Islamska verska zajednica je slobodna odlučivati o svojim verskim pitanjima pa i o tome gde će biti njen centar.
Granice verskih zajednica se ne moraju poklapati sa granicama država i ovo što pričaš o separatizmu kao indikaciji kod onih koji se zalažu da duhovni centar sandžačkih muslimana bude u Sarajevu su čiste gluposti.
Ovo što pišeš i koristiš kao argument ne pije vodu. Jer bi po toj logici koju koristiš mogli svakoga pripadnika srpske pravoslavne crkve u svetu mogli zvati separatistom jer priznaje duhovnu vlast patrijarha koji sedi u Beogradu. Tako bi recimo, naša Jelica Greganović ako je vernik SPC u Sloveniji, mogla biti smatrana separatistkinjom glede tvojih argumenata. A šta bi mogli reći za Domazeta u Čikagu, možeš misliti... Da ne govorim o vernicima SPC u BIH, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori...
Tvoje zalaganje da duhovni centar svih muslimana u Srbiji bude u Beogradu ja bih prihvatio legitimnom da si ti deklarisani muslimanski vernik i smatrao bih da to imaš pravo realizovati kroz svoju versku zajednicu.
Ali, ako ministar vera Srbije kaže da je za jednu struju pa to pokaže gestom tako što primi predstavnika jedne struje, ili ako predsednik skupštine otvori skupštinski dom za jednu struju a za potrebe bajramskoga prijema, te na taj prijem dođu vladini zvaničici ( direktor kancelarija za ljudska prava i prava manjina recimo), onda je to nedopustivo mešanje države u verske slobode ljudi.
Razumeš Niksone....i ne brani vladu baš za svaku ludoriju koju uradi...o))

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:46 15.10.2007

Re: To nikson,

Dragodragi,

Nije baš najadekvatnija usporedba sa pravoslaviem, baš Muhamed to objašnjavao jučer u TV Alava , zato što Islam nije nalik na pravoslavie organizaciono. Dao je primer Libije i Egipta, gde su reisihati razdeljeni po administrativnim granicama. On to isto očekuje u Srbiji. Muslimani iz Bosne i iz Srbije jesu u religioznom jedinstvu i drugarluku , ali nema razloga da se muslimani Srbije obracaju za svoje potrebe religioznim autoritetima u Sarajevu. Ne postoji vrhovni čovekoliki autoritet u Islamu - to je Alah. Islam je organizaciono sličniji judaizmu nego pravoslaviu i rimokatolicizmu.
nikson nikson 12:52 15.10.2007

Re: To nikson,


zasto u poslenje vreme retko ko ume da mi odgovori na pitanje. ranije kada sam se zezo svi su se utrkivali da sto pre i argumentovano odgovore, a sada kada postavljam logicna pitanja jelena prica vic, a nekada je znala da me banuje... toliko o tome
vucko vucko 12:56 15.10.2007

To je nepravda :)

zasto u poslenje vreme retko ko ume da mi odgovori na pitanje. ranije kada sam se zezo svi su se utrkivali da sto pre i argumentovano odgovore, a sada kada postavljam logicna pitanja jelena prica vic, a nekada je znala da me banuje... toliko o tome

s56a s56a 12:56 15.10.2007

Re: To nikson,

Pitaj strica Google pa ces dobiti hiljade odgovora! Reklame preskoci
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:03 15.10.2007

Re: To nikson,

Srđan Fuchs
Dragodragi,

Nije baš najadekvatnija usporedba sa pravoslaviem, baš Muhamed to objašnjavao jučer u TV Alava , zato što Islam nije nalik na pravoslavie organizaciono. Dao je primer Libije i Egipta, gde se reisihati razdejeni po administrativnim granicama. On to isto očekuje u Srbiji. Muslimani iz Bosne i iz Srbije jesu u religioznom jedinstvu i drugarluku , ali nema razloga da se muslimani Srbije obracaju za svoje potrebe religioznim autoritetima u Sarajevu. ne postoji vrhovni čovekoliki autoritet u Islamu - to je Alah. Islam je organizaciono sličniji judaizmu nego pravoslaviu i rimokatolicizmu.

Ma znam Srđane, ali nije sporno da ljudi sami određuju ko će im biti verski autoritet...a ne da to arbirtrira država.
To sam hteo reći. I ako muslimanski vernici kažu da je to Sarajevo, zašto ne..Ne može im niko zbog toga kazati da su separatisti, nelojalni državi Srbiji. U ostalom, ta lojalnost je dokazana kroz protekli period i nije dovođena u pitanje.
s56a s56a 13:14 15.10.2007

Re: To nikson,

Ljudima se odredjuje religija rodjenjem ali je to izuzetno tolerantna sredina pa je mogu promeniti sa punoletstvom uz pomoc drzave Slovenacki Muslimani odlucili da ostanu verni Sarajevu iako im je nudjena domaca varianta. Pritom je Islam tolerantniji od Vatikana, Carigrada i slicno.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:18 15.10.2007

Re: To nikson,

Drago Kovacevic

Ma znam Srđane, ali nije sporno da ljudi sami određuju ko će im biti verski autoritet...a ne da to arbirtrira država.To sam hteo reći. I ako muslimanski vernici kažu da je to Sarajevo, zašto ne..Ne može im niko zbog toga kazati da su separatisti, nelojalni državi Srbiji. U ostalom, ta lojalnost je dokazana kroz protekli period i nije dovođena u pitanje.


mislim da muhamed baš apeluje da ne dodje do tog razdora među vernim srbijanskim muslimanima, jer je sada situacija podeljena i neki su za lojalnost sarajevu a neki za beograd. muhamed kao beogradski i srbijanski muftija ima sasvim legitimno pravo da traži da on ostane autoritet za srbiju. mislim da on nije imao nikakav specijalan prijem u skupštini ili od vlade, već da su apelovali da se obeleži bajram kao bajram, a ne da se da privilegija muhamedovoj stranci. mada, ako i jeste imao tu nameru, ja mislim da je to okej. ne znam da li postoji ikakva pretenzija ka separatizmu - malo teška reč i podseća snažno na miloševićevska vremena, već mi se čini da se radi samo o regionalnim interislamskim organizacionim previranjima.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:25 15.10.2007

Re: To nikson,

Srđan Fuchs
Drago Kovacevic

Ma znam Srđane, ali nije sporno da ljudi sami određuju ko će im biti verski autoritet...a ne da to arbirtrira država.To sam hteo reći. I ako muslimanski vernici kažu da je to Sarajevo, zašto ne..Ne može im niko zbog toga kazati da su separatisti, nelojalni državi Srbiji. U ostalom, ta lojalnost je dokazana kroz protekli period i nije dovođena u pitanje.


mislim da muhamed baš apeluje da ne dodje do tog razdora među vernim srbijanskim muslimanima, jer je sada situacija podeljena i neki su za lojalnost sarajevu a neki za beograd. muhamed kao beogradski i srbijanski muftija ima sasvim legitimno pravo da traži da on ostane autoritet za srbiju. mislim da on nije imao nikakav specijalan prijem u skupštini ili od vlade, već da su apelovali da se obeleži bajram kao bajram, a ne da se da privilegija muhamedovoj stranci. mada, ako i jeste imao tu nameru, ja mislim da je to okej. ne znam da li postoji ikakva pretenzija ka separatizmu - malo teška reč i podseća snažno na miloševićevska vremena, već mi se čini da se radi samo o regionalnim interislamskim organizacionim previranjima.

Ja ne dovodim u pitanje Muhameda nego arbitrarnost. A to što traži Muhamed je legitimno, ali može biti legalno samo ako on za to ima većinu...
Ne može ministar vera reći ko je tu legalan...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:30 15.10.2007

Re: To nikson,

Drago Kovacevic

Ne može ministar vera reći ko je tu legalan...


naravno. on može da iznese svoje mišljenje, ili simpatiju kao ja ovde. na Islamskoj zajednici je da reši svoj probem.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 17:53 14.10.2007

Saradnik obavestajnih sluzbi...

...nas nije obavestio kako je to moguce da je njegov otac dojuce govorio kako je pazarski zubar inkarnacija Seitana, od rucao-sa-Tudjmanom-Rugovom-Draskovicem-ima-vilu-na-Zenevskom-jezeru vrste, a sad o Sulji samo uz najvece postovanje, g. predsednik opstine, itd. isl. Sem toga, taj tipus je bese bio u jul-u, sto je otprilike dovoljno da zakljucim da se radi o necoveku. U toj sekti ljudi nije bilo.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:17 14.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

Milan M. Ćirković
...nas nije obavestio kako je to moguce da je njegov otac dojuce govorio kako je pazarski zubar inkarnacija Seitana, od rucao-sa-Tudjmanom-Rugovom-Draskovicem-ima-vilu-na-Zenevskom-jezeru vrste, a sad o Sulji samo uz najvece postovanje, g. predsednik opstine, itd. isl. Sem toga, taj tipus je bese bio u jul-u, sto je otprilike dovoljno da zakljucim da se radi o necoveku. U toj sekti ljudi nije bilo.


Milane! nisam dugo bio u srbiji pa mi se čini da sam štošta propustio. molim vas da pojasnite ko su sledeće osobe iz vašeg pasaža?!

Saradnik obavestajnih sluzbi

njegov otac

pazarski zubar inkarnacija

ima-vilu-na-Zenevskom-jezeru

o Sulji

g. predsednik opstine

taj tipus

zakljucim da se radi o necoveku



bravar bravar 18:20 14.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

I ja bih da pitam isto.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 19:25 14.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

Srđan Fuchs

pazarski zubar inkarnacija

o Sulji

g. predsednik opstine

OK, pocnimo sa ovim, ova tri su definitivno isto lice, g. Sulejman Ugljanin, dr stomatologije, predsednik (neki bi rekli i dozivotni) svoje opstine NP. Jedini problem je sto su cesto i oni koji su o njemu govorili ista lica. Ne kazem da je to bio mladji g. Jusufspahic, ali stariji je imao tu raznorazne izjave. U vreme kad je Ugljanin bio Drzavni Neprijatelj i kad mu je drzava pozarevackog tiranina pretila smrcu, a znamo da je iza toga stajala politika Mira/Mire, onda je i g. Jusufspahic senior duvao u istu frulu sa njima, uclanio se najpre u stranku Jugoslovena, a potom i u JUL. Bio vidjan na svim, ali svim iole znacajnijim prijemima kod tiranina i zene mu. I bacao anatemu na one - medju kojima je bio i g. Ugljanin - za koje je vazilo da su opozicionari. A medju njima je bio i Vuk Draskovic, kome je PRVO spocitavano da se zalaze za sece ruku muslimanima i da ima vilu na Zenevskom jezeru (da Vas podsetim, Srdjane, poznata istina sa ekrana javnog servisa, cf. Mila Stula) - a ZATIM da se druzi sa Ugljaninom i sa njim radi protiv vaskolikog srpstva - i, pogadjate, da ima vilu na Zenevskom jezeru! Naravno, moram da Vas podsetim da su partijski drugovi g. Jusufspahica starijeg bili "ljudi" - secate se mozda Gorana Matica - koji su svojevremeno jednog od lidera tadasnje opozicije optuzili da je "rucao sa Tudjmanom" i mada se to posle pokazalo kao laz (a sto i ne bi rucao, u krajnjoj liniji sa njim?), ipak su ga rezimski mediji ponavljali do beskonacnosti.

Dakle, isti ti ljudi koji su lupetali grozne gluposti i protiv Vuka, i protiv Djindjica i protiv Ugljanina, tako da je ovaj potonji bezao u Tursku da spase goli zivot, su sad okrenuli curak naopacke i posto su zakljucili da to njihovoj kostunicavo-nacionalistickoj (citaj sheshelj u fraku) politici odgovara promovisu Ugljanina sakom i kapom. A on, lakom na lokalnu vlast, sve lepo prihvata. I hteo bi i vise, pa onda malo daj da promesamo i po verskim pitanjima - shvatio i on covek onu staru "tko leti vrijedi - tko ne leti, ne vrijedi"...

I ima tu jos dosta da se kaze, ali to je delic backgrounda o kome se ne govori dovoljno ovih dana - a koji su Srbi i susedni narodi poput Bosnjaka vecinski, u skladu sa standardnim domenom pamcenja, odavno zaboravili...
(Uzgred, i same kontroverze oko toga ko je Bosnjak, a ko nije - pa g. senior je ostao upamcen po insistiranju na tome da ni on, ni gradjani Sandzaka nisu i ne mogu biti Bosnjaci; sto je, naravno, bila zvanicna linija sps-jul-srs nesvetog trojstva - sad se ispostavlja da oni to itekako mogu biti. Gde su oni koji su to osporavali? Pa tu su i dalje, ne samo da ne priznaju svoju gresku, vec nikome ne pada na pamet cak ni uzgredno da pomene da je to bila greska...)
mariopan mariopan 19:53 14.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

Vasa izjava da je Jusufspahic stariji isao na sva slavlja u Slobinoj Srbiji uvredljiva je za zdrav razum....ako ne znate na takve skupove PO SLUZBENOJ DUZNOSTI IDU SVI...predstavnici vera u Srbiji pa su tako isli i Katolicki i Pravoslavni i Muslimanski i Jevrejski...bez obzira na svoje licno misljenje i neslaganje sa politikom koja se vodi u toj zemlji.

Primer koji ste izneli ne oslikava dobru volju da se negde ode nego MORANJE. Na te skupove dolaze i predstavnici diplomatskog kora pa slagali se ili ne slagali sa politikom koju vodi predsednik te drzave.
adam weisphaut adam weisphaut 19:58 14.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

Vasa izjava da je Jusufspahic stariji isao na sva slavlja u Slobinoj Srbiji uvredljiva je za zdrav razum....ako ne znate na takve skupove PO SLUZBENOJ DUZNOSTI IDU SVI...predstavnici vera u Srbiji pa su tako isli i Katolicki i Pravoslavni i Muslimanski i Jevrejski...bez obzira na svoje licno misljenje i neslaganje sa politikom koja se vodi u toj zemlji.

Pretpostavljam da se po sluzbenoj duznosti i JUL uclanio, ili je to bilo po sluzbinoj
Lektorka Lektorka 21:11 14.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

Pretpostavljam da se po sluzbenoj duznosti i JUL uclanio, ili je to bilo po sluzbinoj

I na isti način iznenada postao Bošnjak iz Sandžaka :)
adam weisphaut adam weisphaut 21:28 14.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

Lektorka
Pretpostavljam da se po sluzbenoj duznosti i JUL uclanio, ili je to bilo po sluzbinoj

I na isti način iznenada postao Bošnjak iz Sandžaka :)

Svestran neki covek. Zivot mu je pun obrta, skoro kao Tijanicu
s56a s56a 21:45 14.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

MMC, da li vi mislite da bi protivljenje Beogradskog imama vlastima u Srbiji bilo dobro za tu religioznu manjinu?

Etiketa saradnika obavestajnih sluzbi se precesto kaci verodostojnicima u tranzicionoj demokratiji. Ja sam imao prilike Jusufspahica starijeg par puta videti u medijima i ostavio je jako pozitivan utisak tolerancije. Za razliku od hriscanskih svecenika!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 00:25 15.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

s56a
MMC, da li vi mislite da bi protivljenje Beogradskog imama vlastima u Srbiji bilo dobro za tu religioznu manjinu?

Etiketa saradnika obavestajnih sluzbi se precesto kaci verodostojnicima
u tranzicionoj demokratiji. Ja sam imao prilike Jusufspahica starijeg
par puta videti u medijima i ostavio je jako pozitivan utisak
tolerancije. Za razliku od hriscanskih svecenika!

Za ovo potonje ne sumnjam nimalo (nazalost). A sto se tice dobrog ili loseg u pogledu kolaboracije, pa slazem se da tu nije stvar linearna, ne treba gurati prst u oko, ali ne treba ni u svemu ici linijom najmanjeg otpora. Ima takvih primera dosta - cak i pod komunizmom je, recimo, beogradska komunisticka organizacija bila u toj meri poltronska da je "Velikom Vodji" Kim Il Sungu dodelila zvanje pocasnog gradjanina Beograda, ali uprkos jezivim pritiscima na Rektorat BU *nisu* uspeli da nateraju ono casnih i postenih ljudi tamo da monstruoznom tiraninu dodele zvanje pocasnog doktora nauka BU. Isto tako, da ne ispadne opet neka antisrpska zavera, znam za par casnih srpskih svestenika nize hijerarhije koji su za vreme pokojnog hrvatskog diktatora Tudjmana hrabro i istrajno (kako i prilici Bozjim ljudima) radili svoj posao i pruzali duhovne usluge vernicima u Zagrebu i (cini mi se) Karlovcu. Dakle, kao sto kaze narodna/Njegoseva izreka, "na muci se poznaju junaci". Naravno, niko se ne moze naterati da bude junak - ali ne treba ni da bude u toj meri ono suprotno da se pridruzi u etiketiranju za koje po savesti zna da ne stoji...

I, naravno, da smo na vreme otvorili dosijea, nikakvog olakog etiketiranja ne bi moglo ni biti. Ovako...
s56a s56a 01:39 15.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

Istina je prva zrtva rata - to sam naucio 1990-ih. BU/ETF se ruzno poneo prema pokojnom Akademiku Branku Popovicu. O Akademicima koji su postali veliki nacionalisti steta reci. Bilo ne ponovilo se...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:35 15.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

Milan M. Ćirković

Ne kazem da je to bio mladji g. Jusufspahic, ali stariji je imao tu raznorazne izjave.


Milane, ne znam da li ste slušali mlađeg Jusufspaleta? On se sasvim jasno ograđuje od ćalinih stavova gde ima izgrađene svoje, i super je u tome. Recimo, jedna od stvari koju kaže, pazite, za rođenog oca, jeste "da taj čovek živi okrenut prošlosti. On jeste Bošnjak jer je rođeni Sarajlija. Međutim, Muhamed je napola Bošnjak, a napola Egipćanin - što se i jasno vidi po njegovim lepim semitskim crtama lica! :) - ali je rođen u Srbiji, i deca su mu rođena tu, pa još i od majke Srpkinje, i njegova budućnost je ovde i sebe doživljava kao Srbijanca", pazite, ne Srbina - jer nisu samo Srbi građani i državljani ove zemlje.

Što se očeve pogrešne politike tiče, mislim da Muhamed ne snosi odgovornost za to, nešto u selimovićevsko - rusko - realističnom stilu: gresi roditelja se ne prenose na decu. To je kao kada bi se mi međusobno optuživali za komuništinu zato što nam je uvek neko od roditelja bio u Partiji...

Da je sve do bola ispolitizirano, jeste, i Muhamed je svestan i sam toga i priznaje to bez zadrške. Ako želimo da poredimo po podršci koju Muhamed ima u Srbiji, evo uporedite to samo: podržavaju ga katolička crkva, sinagoga, zatim moja skromna apostatična malenkost, dok, uporedite, država i srpska pravoslavna crkva ćute (?).

Meni je od greha prošlosti interesantnije da Ivan kaže, ukoliko nabasa na ovaj komentar, šta je to tačno što mu je zasmetalo na tribini u kojoj je Muhamed učestvovao u Reksu. Meni recimo smeta njegov stav prema Izraelu, ali verujem da bih temu itekako uspeo da razbistrim na kafici sa njim, jer mi se dojmi kao otvoren i slobodouman čovek.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:30 15.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

Srđan Fuchs

Da je sve do bola ispolitizirano, jeste, i Muhamed je svestan i sam
toga i priznaje to bez zadrške. Ako želimo da poredimo po podršci koju
Muhamed ima u Srbiji, evo uporedite to samo: podržavaju ga katolička
crkva, sinagoga, zatim moja skromna apostatična malenkost, dok,
uporedite, država i srpska pravoslavna crkva ćute (?).

Meni je od greha prošlosti interesantnije da Ivan kaže, ukoliko nabasa
na ovaj komentar, šta je to tačno što mu je zasmetalo na tribini u
kojoj je Muhamed učestvovao u Reksu. Meni recimo smeta njegov stav
prema Izraelu, ali verujem da bih temu itekako uspeo da razbistrim na
kafici sa njim, jer mi se dojmi kao otvoren i slobodouman čovek.

Ma OK je to, u pravu ste Srdjane, sigurno je da je on daleko pozitivniji lik od seniora, ne sporim. Samo treba stvari sagledavati u sto sirem kontekstu - vidim kod nas tendenciju da se ili preterano odusevljavamo ili preterano omrznemo stvari, a one su daleko slozenije. Inace, tribina u Reksu je bila bolja od proseka, gledao sam snimak.

Ako i odnos domacih muslimana prema Izraelu uvedemo u pricu, onda smo tek zakomplikovali stvari... Ali potreba interkonfesionalnog dijaloga je ogromna u celom svetu i svakako bi trebalo da to imamo na umu. No dajte da se najpre emancipujemo ne od politike kao takve - nego od mracnih totalitarnih ideologija blize i dalje proslosti (a kao sto znate jer smo diskutovali o tome u vise navrata, meni su fashizam, komunizam i verski fundamentalizam bez ikakve konkurencije najveca zla ljudske istorije).
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:39 15.10.2007

Re: Saradnik obavestajnih sluzbi...

Milan M. Ćirković

No dajte da se najpre emancipujemo ne od politike kao takve - nego od mracnih totalitarnih ideologija blize i dalje proslosti (a kao sto znate jer smo diskutovali o tome u vise navrata, meni su fashizam, komunizam i verski fundamentalizam bez ikakve konkurencije najveca zla ljudske istorije).


ajmo!

no, prvi i treći navedeni izam nisu stvar prošlosti, nažalost. :(
Soylent Green Soylent Green 18:53 14.10.2007

visa popovska

Jel' se meni to cini, ili su domaci muslimanski funkcioneri zaista mahom obrazovaniji, civilizovaniji, elokventniji i okupaniji od pravoslavnih?

tuzlanac tuzlanac 03:29 15.10.2007

Re: visa popovska

Soylent Green
Jel' se meni to cini, ili su domaci muslimanski funkcioneri zaista mahom obrazovaniji, civilizovaniji, elokventniji i okupaniji od pravoslavnih?



jedna od duhovnih obaveza muslimana je i da se pet puta dnevno kupa, ako mu dozvoljavaju mogucnosti. da li su obrazovaniji? da, u islamskim okvirima. elokvencija od covjeka do covjeka.


Spadalo Spadalo 19:33 14.10.2007

Dorćolac

Muhamed Jusufspale je čovek u svojim poznim tridesetim godinama, rođeni Beograđanin, Dorčolac. Kao što znamo, Dorčol ima izuzetno živopisnu istoriju. Po njemu su hodili narodi i narodi, i kada nije predstavljao hranu topovima zaraćenih strana, ponosno je živeo kao mesto dodira specifičnih civilizacionih krugova, ovog naše evropejanske Voše i tog vaše orijentalne Šumadije. Predstavljao je i poprište uzavrele beogradske čaršijske kafanske kulture, mesto gde su Jevreji trgovali i filozofirali, razni karavani donosili kitnjaste tkanine po poslednjim modnim trendovima iz Beča i Pešte ili ćilime iz Stambola i Arabije, a Srbi pili do poznih noćnih časova u eminentnim kafanama, misleći poetski o prolaznosti života, ali i o drugim problemima, tražeći njihova razrešennja u dnu čaše gde često, poput DIS-a, bivahu ostavljeni bez odgovora.

Beograd? To je jedno mesto pored Dorćola. A Muhamed Jusufspahić je jedna čovurina ljudska!

Spadalo, The Dorćolac

(Brate Mungose, oprosti!)
sun_to_rock sun_to_rock 20:37 14.10.2007

Re: Dorćolac

Beograd? To je jedno mesto pored Dorćola.

tacno :)
nsarski nsarski 21:28 14.10.2007

Re: Dorćolac

Beograd? To je jedno mesto pored Dorćola.

Ne. Dorcol je periferijska stanica autobusa br. 24 Dorcol-Neimar:))
Imas prava da pogadjas "izjednom" odakle sam:)
Btw, jednom su neki momci iz moga kraja kidnapovali taj autobus i, naoruzani pajserima, motkama, itd., otisli da se "soraju sa Dorcolcima". Hahaahahaaa!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:41 14.10.2007

hehe

Dorćol mi je mio, al Vračar je zakon.
Što se mene tiče, može i Tašmajdanska republika da se formira, dok smo u fazonu, a posle može i unija s Dorčolom, što da ne. I konfederacija sa Starim Gradom pije vodu.
margos margos 20:54 14.10.2007

Re: hehe

Vesna Knežević Ćosić
Dorćol mi je mio, al Vračar je zakon.Što se mene tiče, može i Tašmajdanska republika da se formira, dok smo u fazonu, a posle može i unija s Dorčolom, što da ne. I konfederacija sa Starim Gradom pije vodu.

Jel to akt agresije na Palilulu u pogledu Tašmajdanske republike?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:57 14.10.2007

Re: hehe

iju, margos, taman posla:)p
margos margos 21:05 14.10.2007

Re: hehe

Vesna Knežević Ćosić
iju, margos, taman posla:)p

E, imam ideju, Tašmajdanski park da bude kao Andora, bescarinska zona i sl... može i par frišopova, i jeftinija pseća hrana... a, el može?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:11 14.10.2007

Re: hehe

a-ha, a zlu netrebalo, može Tašmajdan i u njivu da se transformiše, imamo gotovo tržište - Kalenica pijaca i vaša, Palilulska, samo to bi već bio izvoz
margos margos 21:16 14.10.2007

Re: hehe

Vesna Knežević Ćosić
a-ha, a zlu netrebalo, može Tašmajdan i u njivu da se transformiše, imamo gotovo tržište - Kalenica pijaca i vaša, Palilulska, samo to bi već bio izvoz

Ma jok... ja sam sa iste opštine ko i ti... nego mi je škola (stara, bivša) podno Tašmajdana, pa se setih da je to druga opština....

A super je ideja za poljoprivredu, prihvatam:)))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:23 14.10.2007

Re: hehe

ma da bre, Tašmajdanska republika pruža neslućene mogućnosti, zamisli državu u centru grada, skroz unikatno, niko se toga nije setio. A imamo sve, hotele (Metropol, Park, Slavija), bogomolje (Sv Marko, Ruska crkva, Katolička u Krunskoj), bazene (otvoren, zatvoren), poštu, kafane, skole, fakultete, pijacu, pozorista (Radovic, Dadov), park, muzeje (Tesla), ambasade:)
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:35 14.10.2007

Re: hehe

zamisli državu u centru grada, skroz unikatno, niko se toga nije setio

Jeste, jeste:)
Republika Kolonija!
Postoji vec nekoliko godina!
vagabunda vagabunda 23:23 14.10.2007

Re: hehe

a, pa vec su se dosetili: christiania.
samo sto hoce da ih "normalizuju", jer je to zemljiste jaaako skupo :(

doduse ima i ovo.
margos margos 23:55 14.10.2007

Re: hehe

vagabunda
a, pa vec su se dosetili: christiania.samo sto hoce da ih "normalizuju", jer je to zemljiste jaaako skupo :(doduse ima i ovo.

Christiania je manja ali naseljenija, kol'ko vidim.... možda bi Tašmajdan republika bila ekološkija?
Moramo nešto veelikooo da patentiramo:)))
vucko vucko 23:59 14.10.2007

Re: hehe

vagabunda
a, pa vec su se dosetili: christiania.
samo sto hoce da ih "normalizuju", jer je to zemljiste jaaako skupo :(

doduse ima i ovo.

Još samo Vesna da ubedi komšije da iscrtaju murale u stilu "žute podmornice" i vrate se svojim hippie korenima, pa možda bude nešto :)

E, da - i da saksije sa indijskom konopljom budu glavni tip zelenila na terasama, kao one Kazeove u A'damu :)
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:07 15.10.2007

Re: hehe

da saksije sa indijskom konopljom budu glavni tip zelenila

Patentirano!
Sta mislite zasto je bas Mika Patika ministar zdravlja u R Koloniji? Razume se covek u "medicinu":) vec nekoliko decenija. Posebno preferira lekovito bilje:)
Provereno.
Kristijaniju ruse, ostaje VAtikan i VAljevo:)
lidiaz lidiaz 00:58 15.10.2007

Nisu Dorcolci

Imali su stan u General Zdanovoj.
Troje dece koliko se ja secam.
Muhamed najstariji, godinu dana stariji od mene. Mustafa srednji, isao u moj razred, 8_1, ja 8_2. I najmladja sestra.

Tata muftija, mama Egipcanka.
Muhameda sam znala smao iz vidjenja, mustafu vec dosta dobro. Jako fin i miran decko. Super je igrao fudbal, verovatno najbolji u generaciji. Veliki zvezdas, uvek je igrao u crveno-belom dresu, jedno od retke dece koje je nosilo pravi dres bilo kog kluba.
Poslednji put videla sam ga kad smo zavrsili osmi razred, otisao je u Sarajevo u srednju skolu.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:16 15.10.2007

Re: Ždanovljevci

fala, Ledo, popravio.
Marko0047 Marko0047 13:09 15.10.2007

Jel moze neko da mi objasni

Prvo, jel moze neko da mi objasni zbog cega recimo Francuzi u Svajcarskoj ne nazivaju sebe ekskluzivnim Svajcarcima. Bosna je drzava tri naroda. Srbi i Hrvati ne priznaju Bosnu i to nije u redu, ali da li su u pravu bosnjaci-muslimani da kazu da je Bosna njihova, nazivajuci sebe Bosnjacima. Sad jos i musilmani iz Sandzaka prave zbrku. Znaci oni su Bosanci i ako ne zive u Bosni. Nekome sa strane nista od svega ovoga nije jasno. Sve mi ovo lici na neke projekte, velike Srbije, velike Bosne, velike Hrvatske. Daj nek svi kazu da su Bosanci. Svi Svajcarci koje sam upoznao su mi rekli da su Svajcarci. Kad sam ih pitao da li su Nemci, kao da su se uvredili.

Mozda me osecaj vara, ali imam osecaj da su za rat potrebno uvek dve strane. Zbog cega Beogradska elita zatvara oci pred time i govori da smo samo mi krivi. Da li je Izetbegovic prihvatio konfederaliozaciju Bosne? Ok, znaci samo smo mi krivi. Zato mi nazivanje bosanskih muslimana Bosnjacima zvuci kao priznavanje krivice za nesto sto nismo samo mi uradili. Daj da se jednom taj rat zavrsi, krivce u Hag, Bosna konfederalna drzava tri ravnopravna naroda i tacka.

Mislim da sve nacije sa prostora bivse Jugoslavije, izuzev Slovenaca, imaju problem identiteta, ne znaju dokle je njihovo i sta su oni zapravo. Makedonci smatraju da su naslednici Aleksandra Velikog, Crnogorci ne znaju da li su Srbi ili nisu, Srbi su jedva nekako dobili drzavnost kad se Crna Gora odcepila...

Nemam zaista nista protiv Bosnjaka ili muslimana iz Bosne (ne znam kako da ih zovem). Zivim u instranstvu i u mom okruzenju su uglavnom Bosanci. Moja raja. Imam osecaj da ni oni ne znaju sta su. Nekako svi plivamo u nekim zabludama, pa gde nas sve to ponese.

Drugo, ne verujem u dobrotu kao motivaciju kod ljudi, tako da mi ovakvo afirmisanje Muhameda Jusufspahica zvuci malo suplje. Njegov otac mi je oduvek izgledao kao pravi covek za profesiju kojom se bavi. U onom ludom vremenu smirivao je strasti. Sad mi zaista nije jasno sta se dogadja po pitanju muslimanske zajednice, ali mislim da autor idealizuje stvari, sto se tice mladog Jusufspahica.

Nadam se komentaru nekoga iz beogradske elite.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:49 15.10.2007

Re: pre Bg elite

Marko0047
Drugo, ne verujem u dobrotu kao motivaciju kod ljudi, tako da mi ovakvo afirmisanje Muhameda Jusufspahica zvuci malo suplje. Njegov otac mi je oduvek izgledao kao pravi covek za profesiju kojom se bavi. U onom ludom vremenu smirivao je strasti. Sad mi zaista nije jasno sta se dogadja po pitanju muslimanske zajednice, ali mislim da autor idealizuje stvari, sto se tice mladog Jusufspahica. Nadam se komentaru nekoga iz beogradske elite.


meni je baš super što idealizujem Muhameda, jer mislim da vredi. moj subjektivni utisak.

neverovanje u dobrotu ljudi... šta da vam kažem? lično, ne verujem u razočaranost u ljude kao vodeći motiv.

Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 14:34 15.10.2007

Re: Jel moze neko da mi objasni

Marko0047

Drugo, ne verujem u dobrotu kao motivaciju kod ljudi, tako da mi ovakvo
afirmisanje Muhameda Jusufspahica zvuci malo suplje. Njegov otac mi je
oduvek izgledao kao pravi covek za profesiju kojom se bavi.

Na koju tacno profesiju mislite?

Marko0047

U onom ludom vremenu smirivao je strasti. Sad mi zaista nije jasno sta se
dogadja po pitanju muslimanske zajednice, ali mislim da autor
idealizuje stvari, sto se tice mladog Jusufspahica.

Sto je svakako daleko bolje od idealizacije staljinistickih tajnih sluzbi u sluzbi jednog brutalnog tiranina i njegove umno poremecene zene.

Marko0047

Nadam se komentaru nekoga iz beogradske elite.

Necete to ovde dobiti. Kao sto lepo rece pokojni M. G. Fleka - Kenjigrad je ovo, zombi!
Marko0047 Marko0047 18:05 15.10.2007

Re: pre Bg elite

Razocarao sam se u svakog politicara, to je istina, a kleo sam se u neke od njih. Medjutim mislim da nije problem u njima. Tesko je da nekome ko je na vlasti mogu ostati ciste ruke. Problem je verovatno sto je sve kod nas toliko prljavo da svako ko udje u tu igru posle nekog vremena pocne da pliva u govnima. Znaci nisu problem pojedinci nego sistem, nedostatak demokratskih institucija, nezavisnih medija, kontrole politicara...

Verujem da je covek na mestu i daj boze da se u regionu pojavi neko normalan. Moja razocaranost je ocekivana, ali nije racionalna. Mnogo se mulja podiglo sa dna. Treba vremena da se mulj slegne i da se vidi ko je ko.
s56a s56a 18:13 15.10.2007

Re: Jel moze neko da mi objasni

Beogradska elita se razbezala po svetu i zamenjena je gorstacima. Slicno se dogodilo u Sarajevu.

Marko0047, preskocili ste Hrvate koji imaju velike aspiracije do Hercegovine i Alpskih Hrvata - Slovenaca.

Bosanci su u YU prici najneduzniji pa su ih zato i najvise pobili HRISCANI!

Srdjane, lepo je da si bas ti napisao clanak o Muhamedu Jusufspahicu. BiH Muslimani su lep primer integracije u EU koji treba rasiriti na sekularnu Tursku. Ja bi ukljucio celi Mediteranski region pa bi bio resen problem energije i nataliteta!



Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:30 15.10.2007

Re: pre Bg elite

Marko0047
Razocarao sam se u svakog politicara, to je istina, a kleo sam se u neke od njih. Medjutim mislim da nije problem u njima. Tesko je da nekome ko je na vlasti mogu ostati ciste ruke. Problem je verovatno sto je sve kod nas toliko prljavo da svako ko udje u tu igru posle nekog vremena pocne da pliva u gomnima. Znaci nisu problem pojedinci nego sistem, nedostatak demokratskih institucija, nezavisnih medija, kontrole politicara...Verujem da je covek na mestu i daj boze da se u regionu pojavi neko normalan. Moja razocaranost je ocekivana, ali nije racionalna. Mnogo se mulja podiglo sa dna. Treba vremena da se mulj slegne i da se vidi ko je ko.


razumem vaše razočaranje, Marko, i verujem da je sa većinom naših građana tako, ako osmotrite pažljivije, svako nosi neku svoju skrivenu žal.

s56a
Srdjane, lepo je da si bas ti napisao clanak o Muhamedu Jusufspahicu. BiH Muslimani su lep primer integracije u EU koji treba rasiriti na sekularnu Tursku. Ja bi ukljucio celi Mediteranski region pa bi bio resen problem energije i nataliteta!


fala, Spetšesta, jedna korekcija samo: Muhamed, iako je poreklom BiH musliman, on je rođenjem i brakom beogradski musliman, što sam voli često da istakne.

eto, nadam se, pošto čini se da je slaba vajda od mog članka, barem se nadam da će Muhamed nekad nabasati na njega te me pozvati na slatkiše i kaficu kod sebe na Dorćol... :)
s56a s56a 18:39 15.10.2007

Re: pre Bg elite

Lidija me zagolicala oko MJ sa Gen. Zdanovom jer se secam jedne elegantne zene koja nam je 1970-ih izdavala poslovni prostor za Interexport-ICL predstavnistvo blizu raskrsnice sa Bircaninovom, preko puta UK konzulata.

Mozda je to bila Egipatska Princeza, a mi smo mislili, da je njen muz neka velika politicka zivina
Atomski mrav Atomski mrav 19:52 15.10.2007

Stvarno slaba vajda...

... od ovog posta, Srđane. Destabilizacija prilika u Sandžaku pokazuje da nam se istorija ponavlja pošto iz nje nismo ništa naučili. Narod i dalje ne misli svojom glavom vež dopušta da za njega misle popovi, svijećenici, imami i - što je najgore - političari. Glasovi razuma ne dopiru suviše daleko.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana