Sve moje bubice

lula953 RSS / 06.07.2009. u 12:51

 

          Opste poznata stvar je da Novi Beograd prednjaci po broju pasa lutalica. Moj blok je, sigurna sam, ubedljivo na prvom mestu po mackama. Ima i velikih, i srednjih, i malih, i sasvim malih, i uskoro ce prispeti nova generacija, gledajuci stomacice buducih mama-macaka. Oko moje zgrade ih je trenutno oko 40. Posto sam zasadila oko zgrade cvecnjak, ispada mu nekako normalno da bas nisam odusevljena tolikim brojem macaka, jer nikako ne mogu da zastitim svoje cvece od njih. Sama sam kriva sto im rastresita zemlja mog vrta veoma prija za valjanje, cesanje i, hm, "djubrenje". Hajde da zanemarimo sve to.

         Nekolicina stanara visih spratova hrane te mace bacajuci preko balkona sve i svasta: hleb, koske, ljuske od jaja, polutrulo voce i povrce. Asortiman dnevnog menija je dopunjen ukakanim pelenama, prezervativima, pikavcima, polomljenim casama, a bogami i ziletima. Da nam macori budu izdepilirani. Ionako se stalno pare (ko jos veruje u februar). Kada udjete u blok zbunice vas na desetine macaka koje po vasceli dan mirno sede sa pogledom uperenim u terase odakle stize "hrana."

        Tu je i penzionerka koju vecito mozete videti u kontejnerima. Prevrce golim rukama po njima, a onda, valjda nesvesno, provuce ruke kroz kosu. Ako vam u susret ide 20-ak macaka znajte da cete i penzionerku ubrzo videti. Fascinantno je to da ona ima 18 "svojih" macaka koje uredno, posle "vecere"  iz kontejnera, nosi u svoj stan, jer joj, kako kaze, neko truje mace. I svaka ima svoje ime: Tasa, neizbezni Marko, Laza... Tu je i Bilja, Mira, Kasandra... (izvinjavam se onima cije sam ime pomenula).

        Po dnevnom meniju macaka znamo kada je komsija, penzionisani doktor, primio svoju penziju. Tu su teglice izmiksane djigerice, sveza krilca, fileti ribe. Ponekad mi se cini da se macke bolje hrane, no sto ja hranim svoje dete.

        Korist od toga imaju i misevi, a bogami i vidjeni pacovi. Njih nema ko da lovi. Njih stanari zgrade pokusavaju da (bezuspesno) truju.

        U podrumu se desava sledece. Mi koji zivimo u podrumskim vesernicama i garazama, pride, uz macke, dobijamo i na hiljade buva (nije hiperbola), jer su tu kontejneri i raznobojne cinijice za macju hranu i vodu. Normalno je (?!) da niko od stanara nece da silazi u podrum i baca smece. To ja radim cisteci svoju bastu.

        Tu je i jedan pas koji ima neku bolest, gotovo da nema dlaku i stalno se cese (vrsta psorijaze kako mi rece penzionerka). Macici svakodnevno umiru, leze po travnjacima na kojima se igraju deca. To je od "slinavca" kako mi rece penzioner-doktor.

        Da skratim "meracenje." Par ljudi bukvalno maltretira celo naselje. Tu su i verbalni sukobi, i fizicki obracuni. Kazu da penzionerka najjace udara. Kako ta zena ne dobije neku bolest ostaje enigma.

        Dolazila bezbroj puta gradska inspekcija. Narede, i, kako obicno biva, krene sve po starom. Ona ima pravo da hrani. Zakon joj ne brani. Ona "svoje" mace sklanja, a tudje zatvara u zajednicke podrume koje godinama drzi pod svojim katancem. Tek da prenoce.

        Kako bi ste se vi osecali kada bi vam se gosti stalno cesali?

        Pitanje postavljam narocito ljubiteljima zivotinja: Da li su i buve zakonom zasticene? Smem li ih daviti u posudi sa vodom, posto nemam 100 ruku da ih lovim i ubijam na "civilizovan" nacin?

        Ima li pomoci?

        Cekajte, nesto me svrbi lakat. 



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

arianna arianna 15:41 06.07.2009

*

Da li su i buve zakonom zasticene?



e, moja lula,kod nas su skoro svi zakonom zaštićeni,
naročito psi lutalice, napušteni mačići, pa besne komšije, buve i pacovi na prvom mestu, normalno
samo mi obični, jedva primetni gradjani izgleda da nismo.
A kad će i da li će i nas zakon da uzme u zaštitu, videćemo!?
dunja73 dunja73 17:45 06.07.2009

Re: *

U mom rodnom gradu ,evo par godina unazad
landaraju tako po coporima gradom nekakvi krpeljivi,izgladneli,otrcani i ofrcani kerovi..
Naprosto,svuda ih ima i po strogom centru ,i u naseljima ,periferiji ,selima,parkovima ..
Nocu zavijaju i laju , dok nervozni gradjani bacaju petarde iz svojih stanova i tako resavaju
problem sa nesanicom izazvanom lavezom i vrucinom ..
Da li je to toliko siromasna opstina i drzava da se boravak organizuje za ovu pojavu
ili samo suplja prica jer uvek postoji nesto prece??
ps
Znam jednu devojku koja se "autanom u spreju " borila protiv psa koji je nasrnuo na njeno 5 -o godisnje dete..,
lula953 lula953 11:25 07.07.2009

Re: *


Interesantno je to sto svi mi odustajemo od dalje borbe sa vetrenjacama. Cesto se pitam u cemu me ova moja drzava stiti? Sta mi je ponudila, a sta dala? Pa ovi psi lutalice imaju vise prava i lagodnije zive od mene.
lula953 lula953 11:32 07.07.2009

Re: *


Mnogi od nas nece to doziveti!
margos margos 17:58 06.07.2009

Eh...

Moje dve komšinice nemilice hrane sedam-osam mačaka u dvorištu, ali hrane ima toliko da dolaze i druge. Najgore je što komšijski mačak koji je više u našem nego u svom dvorištu ili stanu - zavodi ove naše mačke, a 'naš' mačak to ne može da podnese, pa tako, nekako čim ugasim svetlo, i nameravam da spavam, nakon nekih tridesetak sekundi, kao po pravilu, počinju borbe i jurnjave. Onda moj pas krene da laje i onda ja počnem da psujem...
I tako od januara - ne znaju ni za red, ni za sezonu.

Ne mogu ni da zamislim kako je tebi...:(
lula953 lula953 11:30 07.07.2009

Re: Eh...


Moji prijatelji me stalno pitaju kako sam uopste normalna pod kakvim uslovima zivim. A ja se pitam jesam li ja normalna?
Drago mi je da makar psi i macke ne znaju za sezonu. Nasi muski bi mogli sto-sta nauciti od njih. Bojim se da ce oni startovati zenske samo u februaru.
margos margos 14:28 07.07.2009

Re: Eh...

A ja se mislim da odavno nismo normalni - svi zajedno. Komšijski mačak pravi haos pred mojim prozorom, onda moj pas laje kao lud pa ja zatvaram prozore da ih ne gleda i ne čuje, da ga ne provociraju mačke i da ne nervira i mene i komšiluk svojim lavežom. A ako slulajno pustim muziku malo glasnije, komšinica arlauče i gađa mi prozor voćem i povrćem - šta joj je pri ruci.

Eh, suživot....
miloradkakmar miloradkakmar 09:43 07.07.2009

Higijena

Mislim da ti govoriš o ličnoj, mentalnoj i komunalnoj higijeni.
" Ljubitelji " kućnih ljubimaca, u slučaju o kome pišeš, ne primenjuju ni jednu. Zakon ih obavezuje na sve tri.
U mojoj varošici, do pre godinu dve psi i mačke lutalice bili su na ulici ravnopravni sa ljudima. Čak su bili navikli na semafor - strpljivo čekaju kada je crveno, a na zeleno kreću?! Od pre dve - tri godine radi Zoo - služba i manje je pasa i mačaka na javnim mestima.
Da nam macori budu izdepilirani. Ionako se stalno pare (ko jos veruje u februar).

I ja sam primetio da je februar za njih tokom cele godine.
lula953 lula953 11:33 07.07.2009

Re: Higijena


Bar nekom korist od moje muke. Ziveli macori!
reanimator reanimator 13:26 09.07.2009

...

Eeee..našla si gde ćeš se obratiš :)
Ovde će bre da ti sude ako priznaš da si neumereno koristila Raid :)
leopold_lady leopold_lady 13:35 09.07.2009

Čekaj ....

.... a gde si na Novom Beogradu ???

Moj Petar je u nekom od blokova - pored bloka 70 ....

Ma i ovde je imalo mngo pasa lutalica.... Ja sam se jako jako plašila pasa uopšte - a pogotovo lutalica..... I dan danas imam strah ako naiđem na neke pse koje ne znam.... BTW.,meni je strah splasnuo kad sam počela da radim u trafici - ujutru sam u pola 5- 20 do 5 izlazila iz stana.... I par puta ovi lokalni psi su me spasili drugih lutalica.....
leopold_lady leopold_lady 14:27 09.07.2009

O,Bože ....

nisam danima gledala neke stvari i sad pogledah tvoj prethodnbi post.....

Svaka ti čast ..... Imaš veliko srce .... I nadam se da će Mira biti dobro ..... A školu bi trebala da završi - jer vidiš kakvo je vreme .... Jako je teško za posao danas ... A ljubavi dođu,prođu .... Možda to sve bude u redu,ali ipak ako bude imala svoj dinar - sve će joj biti lakše.... Nećeš moći ti zauvek da joj pomažeš....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana