Društvo| Sport| Zdravlje| Život| Životni stil

Tri boje, Žuta

Time Bandit RSS / 06.07.2009. u 02:33

 

le_tour_de_france.gif 

Nije se mnogo uzbuđivao oko odabranog datuma pukovnik vojske Kraljevine Srbije kada je Vasi i Gavrilu preneo naređenja i uputstva. Moguće da nije pratio rubriku sportskih vesti u novinama, i da nije znao da početak le Tour de France pada na isti dan. Možda je mislio da ta novotarija koja je počela 1903 godine, baš u vreme kada je naporno radio na razvrgavanju tajnog sporazuma, i neće zaživeti. Bavio se on tada važnijim državnim poslovima na neki svoj kreativan način, a bez većeg udubljivanja u šire i dugoročnije posledice.

Sasvim skromno, žrtva neostvarenog separatnog mira, ostavio je naslednicima jednog belog konja, vojnički sanduk sa rezervnom uniformom, i pismo pisano iz zatvora. Nije se vratio kao i milioni drugih uključujući četiri šampiona sa Tour-a ...

Te 1914 godine zbog zaoštrene međunarodne situacije, koju je potpalio naš pukovinik, i velikih vrućina, organizatori Tour-a su odlučili da skrate trku. Tada vodećem belgijancu su čak dodali pola sata na totalno vreme jer nije popravio sam svoju biciklu koja se se nepopravljivo pokvarila, a što je bilo predviđeno propozicijama, nego je kupio novu.

Tako se drugoplasirani francuz opasno približio vodećem na nešto više od minut zaostatka, i da nije bilo francuske publike koja ga je ometala da stigne i prestigne belgijanca, bio bi svakako prvi.

Izaberi koju hoćeš, ali da bude žuta

Već dva dana se vozi ovogodišnji Tour de France, i izuzetno je zanimljiv početak što se i moglo naslutiti po dramatičnom i izuzetno posećenom Giro d Italia. Prva etapa -Time trial u Monte Karlu je postavio okvir za razradu u narednim etapama i prikazao glavne konkurente za osvajanje ovogodišnjeg Tour-a u najboljem svetlu.

Dobri rezultati tima Astana su krunisani fantastičnom vožnjom Alberta Contador-a, šampiona Tour-a 2007,  koji je imao drugo vreme na početnom TT-u. Za sada još nije jasno koliko će on držati lidersku poziciju u Astani jer i drugi, a prvenstveno Lance Armstrong se bore za istu.

Osvajač ovogodišnjeg Giro-a Denis Menchov ima malih poteškoća, najverovatnije umor, na početku Toura ali može da se vrati i ostvari značajan rezultat ove godine.

Slična situacija je i sa Carlos-om Sastre-om, prošlogodišnjim osvajačem Tour-a, očekuje se da će on uz podršku vrlo dobrog i brzog tima CSC-Cervelo i novih fantastičnih bicikli S3 ipak biti jedan od glavnih kandidata za osvajanje ovogodišnjeg Toura.

Simpatični Cadel Evans, dve godine zaredom drugi u generalnom plasmanu Tour-a, ima šanse da pokvari računice glavnim favoritima samo ako se njegov tim upristoji i pomogne u tome.

Tour%20De%20France%20%202007.jpg

Veliki gubitnik, ili šampion

Ove godine, ponajviše zbog malih izgleda da osvoji le Tour, sedmostruki osvajač ove titule Lance Armstrong ima bar malo simpatija domaće publike i primetan je pozitivan odnos prema njemu, a što nije bio slučaj kada je nemilosrdno pobeđivao domaće i druge favorite predhodnih godina.

On je takođe i prvi biciklista koji se posle pauze od četiri godine vratio u ovu najprestižniju biciklističku trku na svetu. Rezultati sa Giro-a i, kao i ove dve početne etape, a ako se ne desi nešto nepredviđeno, će ga najverovatnije svrstati  u prvih deset na ovom Tour-u.

2868803_imagepreview.jpg 



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Time Bandit Time Bandit 02:38 06.07.2009

Stage 2

pobednik Stage 2, najverovatnije najbrži čovek na bicikli i najbolji sprinter današnjice

Mark Cavendish iz tima Columbia



pls. nemojte se nastavljati na ovaj komentar je ću svakodnevno postavljati detalje o etapama kao odgovor na ovaj prvi komentar
Time Bandit Time Bandit 23:15 06.07.2009

Stage 3

Marseille to La Grande Motte, 196.5km

Još jedan topao dan kao da nije smetao Mark Cavendish-u da osvoji i ovu etapu.
Predvođeni iskusnim Hincapie-jem, tim Columbia - HTC, je vrlo lako izašao sa vetrom na kraj i omogućio Cavendish-u da i danas trijumfuje. Ovaj tim deluje vrlo univerzalno, što je i pokazao na ovogodišnjem Giro-u, i u stanju je da pruži izuzetne rezultate.

Ovaj put su se odvojili od glavne grupe u poteri za nekoliko ranije odbeglih biciklista zadnjh 32km. Nekako je i Lance Armstrong shvatio šta će se desiti pa im se i on priključio. Hincapie je njegov bivši najvažniji čovek na stazi koji mu je svojim požrtvovanjem omogućio da osvoji svih sedam Tour-ova. Prvi put voze Tour u različitim timovima i priča se da bi Hincapie za Lance-a dao desnu nogu ako je potrebno, a neki kažu i obe. Tako je Lance bio bolji od kolege iz Astane Contador-a, koji je ostao u glavnoj grupi za 41 sec, i pretekao ga u generalnom plasmanu za 19 sec.

Cavendish znan i kao Manxman je danas ponovo pokazo izuzetnu snagu i brzinu.
Na kraju i Fabian Fabulous Cancellara iz tima Saxo bank ostaje u žutom do sutrašnjeg timskog Time Trial-a koji će svakako biti zanimljiv, očekuje se da Astana ostvari dobro vreme ako ne i pobedi.

Time Bandit Time Bandit 00:50 08.07.2009

Stage 4

Montpellier to Montpellier, Team TT, 39km

Izgleda je Denis Menchov, osvajač ovogodšnjeg Giro-a, ustao na levu nogu juče, jer nije uspeo da se održi na bicikli, što zbog vetra, manje koncentracije ili jednostavno smanjene upravljivosti bicikli koje su posebno podešene za najveću moguću brzinu na TT-ma. Izgubio je sledećih 2min i 20sec što ga stavlja trenutno na 72 mesto i ukupno 3:52 zaostatka za vodećim u generalnom plasmanu.

Pored njega treba pogledati i rezultate, na Tour de France-u, ostalih prominentnih učesnika ovogodišnjeg Giro d Italia. Jasno je da sem par izuzetaka, uglavnom iz Astane i Columbia - HTC, ostali imaju problema sa vremenskom razlikom u odnosu na prvoplasirane. Nije se moguće pripremiti za ove obe zahtevne više-etapne trke, i primer prošlogodišnjeg osvajača Tour-a, Carlosa Sastre-a, to najbolje pokazuje.

Na današnjem timskom TT-ju očekivano je pobedila Astana sa svega 40sec ispred tima Saxo Bank, i time uvrstila svoje bicikliste, čak njih pet, u listu potencijalnih osvajača Tour-a. Ovako dobar rezultat teško da je moguće ispustiti na sledećim etapama (bar to nije karakteristika ozbiljnih timova) i svi oni koji se nadaju da će razliku nadoknaditi na brdskim etapama mogu da pitaju Cadela Evansa šta on misli o tome. Cadel , koji se sada nalazi u grupi sa Sastre-om i Schleck-om, i njegov tim moraju sada da ulože više rada da bi nadoknadili razliku ako je to moguće.Vrlo verovatano da će na samoj stazi, u narednim etapama, nekoliko timova koji su dosta izgubili u dinamici prvih 4 etapa, probati zajedničkim snagama da to preokrenu i vrate se u trku.

Fabian Cancellara je i dalje ostao u žutom, prvenstveno zbog svoje dobre vožnje u timskom TT-u, ali već danas u etapi 5 će imati ozbiljan izazov...



Time Bandit Time Bandit 18:23 08.07.2009

Stage 5

Le Cap d'Agde to Perpignan - 196.5 km

Nešto zbog umora od jučerašnjeg timskog TT-a timova sa sprinterima, koji su planirali pobedu na današnjoj ravnoj etapi, a nešto i zbog neusaglašenosti ko treba da pruži najveći rad tokom etape, rani beg šestorice vozača je uspeo i onemogućio sprintera Cavendish-a da i danas trijumfuje. "Ako vozite kao deca takve rezultate treba i da očekujete" kaže ManXman.

Kompaktna vožnja tima Astane, sa oko 70% celokupnog rada na čelu glavne grupe do zadnjih 10km, i agilni nosilac žutog žerseja Fabian Cancellara nisu dozvolili iznenađenja i promene u generalnom plasmanu.

Time Bandit Time Bandit 17:15 09.07.2009

Stage 6


Gérone to Barcelone,181.5 km

Današnja etapa po kišovitom vremenu nije promenila gotovo ništa u generalnom plasmanu. Sprinterski timovi pomalo umorni od prvog dela Tour-a su ipak uspeli uz pomoć, Saxo Bank i Astane, da stignu ranije odbegle bicikliste. Delimično ustručavanje timova danas je i svakako psihološka priprema za predstojeće brdsko planinske etape koje počinju već sutra.

Hvala na čitanju i zanimljivim komentarima. Nastavićemo za par dana sa praćenjem brdskih etapa, kada će se novo poglavlje ovogodišnjeg Tour-a otvoriti i pokazati da li timovi Carlos-a Sastrea, Cadel Evans-a i Denis Menchov-a mogu da izađu na kraj sa agilnim Saxo Bank i kompaktnom Astanom.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:56 06.07.2009

Moj favorit

.. je u crno-beloj majici na tufne.

bocvena bocvena 09:15 06.07.2009

ništa ne znam o biciklizmu

Muzika...
Time Bandit Time Bandit 14:12 06.07.2009

Re: ništa ne znam o biciklizmu

bocvena
Muzika...


niste usamljeni, i ovi muzičari imaju problema sa tim, jer je ritam pesme neodgovarajući.
A razlog je nesimetričan i spor ritam, pesma bi trebala da ima ritam koji podržava okretanje pedala u ritmu od 90 do 100 okretaja u minuti, a da bi mogla da se koristi kao motivator tokom treninga.

Volim muziku Kraftwerka, ali nisam zano za ovu njihovu numeru, hvala na ukazivanju na njihov doprinos Tour-u

p.s. ne preporučuje se slušanje muzike (ipod ili vokmen) tokom vožnje bicikle na otvorenom jer ugrožava bezbednost


bocvena bocvena 08:09 07.07.2009

Re: ništa ne znam o biciklizmu

p.s. ne preporučuje se slušanje muzike (ipod ili vokmen) tokom vožnje bicikle na otvorenom jer ugrožava bezbednost

A je l' smem po Adi, onako rekreativno, bez motivacije?
Moj omiljeni biciklistički crtani - Belleville Rendez-Vous
Time Bandit Time Bandit 14:49 07.07.2009

Re: ništa ne znam o biciklizmu

Crtani je odličan, a možeš da voziš ovako i uz muziku

miloradkakmar miloradkakmar 09:28 06.07.2009

Najbolji u 2oo8.

Za mene je favorit Alberto Kontador. Naravno, ukoliko ne bude morao da " radi " za nekog drugog.



Nadam se da sada nisam pogrešio.
Izvinjenje Kontadoru, domaćinu i gostima.
kamichak92 kamichak92 10:27 06.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

miloradkakmar
Za mene je favorit Alberto Kontador. Naravno, ukoliko ne bude morao da " radi " za nekog drugog.



pa na ovoj slici koju si okacio nije kontador?!

uporedi:

ludvig92 ludvig92 11:02 06.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

Simpatični Cadel Evans, dve godine zaredom drugi u generalnom plasmanu Tour-a, ima šanse da pokvari računice glavnim favoritima samo ako se njegov tim upristoji i pomogne u tome.


vala stvarno...prošle godine se herojski držao ali su ga oni iz CSCa rastrgli na komade u brdima, njih nekoliko uz sastrea non stop a ovaj nesretnik sam kao duh:))
sva je prilika da je tim i dalje podjednako nepristojan i da će opet morati sam protiv svih do ove majice:))

Milutin Milošević Milutin Milošević 12:18 06.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

Za mene je favorit Alberto Kontador

U potpunosti podržavam. On je model bicikliste današnjice! Ima i drugih sjajnih vozača, što garantuje da će trka biti uzbudljiva.

Nadam se, takodje, da smutljivci neće pobediti
Time Bandit Time Bandit 13:44 06.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

miloradkakmar
Za mene je favorit Alberto Kontador. Naravno, ukoliko ne bude morao da " radi " za nekog drugog.


Situacija u timu Astana je i dalje neizvesna što se tiče liderske pozicije, i pored jasnog izjašnjavanja dobrog i iskusnog direktora tima (scenarista osvajanja više Tour-ova i Giroa), da je to Contador.

Pominje se američka poluga Lance-Levi, ali je uobičajeno da se liderstvo stiče na terenu i zato se na jučerašnjoj etapi i nije znalo ko je njihov lider kada se pogleda njihova kompaktna grupa koja je za sada najbrža na Tour-u.

Jedan od poznavalaca i komentator kaže
" U razgovoru sa Lance-om on kaže da je došao da pobedi, i kad to čujete od sedmostrukog osvajača Tour-a krv vam prostruji brže kroz telo...
Lance kaže jasno je za sada da je Contador lider našeg tima...Obratite pažnju na konstrukciju za sada."

Astanin tim je vrlo jak, i ima više pretendenata na lidersku poziciju, jedino im fali ovaj brkati tip





ludvig92 ludvig92 13:50 06.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

Astanin tim je vrlo jak, i ima više pretendenata na lidersku poziciju,


jeste, oni su stvarno skupili neverovatno mnogo jakih vozaca...
ostaje nam da cekamo prvi ulazak u planine i vidimo sta ce se desavati...
do tada uzivati u ovim fotofinisima...juce ne videh robija mekjuena nigde...jel tu covek uopste?
Time Bandit Time Bandit 13:57 06.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

Milutin Milošević
Za mene je favorit Alberto Kontador

U potpunosti podržavam. On je model bicikliste današnjice! Ima i drugih sjajnih vozača, što garantuje da će trka biti uzbudljiva.
Nadam se, takodje, da smutljivci neće pobediti


Liderska pozicija u biciklističkom timu je vrlo različita od slične u drugim sportovima.

Neke od bitnih prednosti su
- članovi tima voze sa strane u slučaju vetra i time štite lidera i čuvaju njegovu snagu, ušteda na snazi oko 15%
- najmanje jedan vozi ispred njega a kada je jak vetar i više njih, ušteda na snazi od 15 do 30%
- lider se nalazi u čelu grupe i zaštićen je od strane svojih biciklista tako da su onemogućeni ostali timovi da mu priđu i možda pokušaju da izazovu gužvu - nesreću
- lider pije koliko hoće tečnosti, svoje i boce drugih iz tima i nikad nečeka na tim za podršku koji ih snabdeva vodom i hranom nego to rade članovi tima
- članovi tima se smenjuju u podršci tokom etape lideru tima i čuvaju njegovu snagu za zadnji uspon gde on odmoran može da eksplozivno ubrza i ostvari dobro vreme i čak pobedi
- članovi tima moraju da jure odbegle bicikliste iz drugih timova tokom etape i onemoguće stvaranje vremenske razlike koja bi ugrozila njihovog lidera



Milutin Milošević Milutin Milošević 13:58 06.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

oni su stvarno skupili neverovatno mnogo jakih vozaca

To se zove Apolo sindrom. Našto kao Real Madrid
ludvig92 ludvig92 14:22 06.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

To se zove Apolo sindrom. Našto kao Real Madrid


auf gazda, mislim da je smejurija koju peres izvodi ovog leta neuporediva sa bilo cim:))
Time Bandit Time Bandit 14:24 06.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

Milutin Milošević
oni su stvarno skupili neverovatno mnogo jakih vozaca

To se zove Apolo sindrom. Našto kao Real Madrid


Opet, direktor tima ima problem da odluči i nametne taktiku na sledećim etapama jer ima nekoliko jakih pojedinaca koji se već sada bore za tu poziciju (po rezultatima čak četvoro njih).

Lance je čovek koji je sakupio skoro pola milijarde dolara za istraživanje raka u zadnjih par godina, i koji je pozvao javno njegovog poznanika bivšeg predsednika da uloži 100 milijardi u slična istraživanja. Za ovog Teksana očekuje se nastavak karijere u TX senatorskoj ili guvernerskoj fotelji.

Glavni i veći sponzori, prvestveno Trek najveći proizvođač bicikli na svetu, žele Lance-a u toj liderskoj ulozi. Koliko je to moguće ostaje da se vidi.


ludvig92 ludvig92 22:39 06.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

žele Lance-a u toj liderskoj ulozi. Koliko je to moguće ostaje da se vidi.


kad smo vec kod ove price...sta to bi danas?
nisam pratio etapu, i iz izvestaja uopste ne kapiram kako lance odjednom 20sec ispre contadora...sta, na ravnicarskoj etapi contador nije mogao drzati prikljucak u glavnoj grupi....
Time Bandit Time Bandit 00:33 07.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

i iz izvestaja uopste ne kapiram kako lance odjednom 20sec ispre contadora


Contador-ova loša reakcija na pojačavanje tempa tima Columbia - HTC nije iznenađenje, već Levi-jevo ostajanje u sporijoj glavnoj grupi zajedno sa Contador-om, jer Levi ima izuzetnu sportsko-biciklističku inteligenciju.
Predpostavljam da je direktor Astane tražio od Levi-ja da ostane sa Contador-om i pomogne mu da stigne odbeglu grupu a što se na kraju nije desilo.

Iz timske perspektive Astana-e dva vozača su se priključila vodećoj grupi, Lance and Popovich, i nije bilo razloga tražiti od njih da uspore jer bi sebe a i tim upropastili u generalnom plasmanu.

p.s. gore iznad sam dao kraći pregled Stage3 i raspleta u zadnjih 30 - tak kilometara

ludvig92 ludvig92 00:43 07.07.2009

Re: Najbolji u 2oo8.

p.s. gore iznad sam dao kraći pregled Stage3 i raspleta u zadnjih 30 - tak kilometara


znam, procitah, hvala mnogo...
sad mi je sve jasno:)
nastavicu diskusiju s tobom i milutinom dole...
ivana23 ivana23 10:58 06.07.2009

The Tour 2009

Time Bandit Time Bandit 14:31 06.07.2009

Re: The Tour 2009

hvala Ivana na slikovnom prikazu etapa i linku za Tour koji sadrži mnoštvo informacija o etapama i biciklistima - takmičarima

ivana23 ivana23 22:31 06.07.2009

***



Combo of the day made on July 5, 2009 showing From L, From Top, US cycling Team Columbia-High Road (THR)'s leader Mark Cavendish of Great Britain (L) sprinting on the finish line, seven-time Tour de France winner and Kazakh cycling team Astana (AST)'s Lance Armstrong of the United States ridding with his teammates in the pack, 2007 Tour de France winner and Kazakh cycling team Astana (AST)'s leader Alberto Contador of Spain ridding, and Danish cycling team Team Saxo Bank (SAX)'s rider Fabian Cancellara of Switzerland putting his yellow jersey of overall leader on. US cycling Team Columbia-High Road (THR)'s leader Mark Cavendish of Great Britain won ahead of Swiss cycling team Cervelo (CTT)'s rider Thor Hushovd of Norway and Dutch cycling team Skil-Shimano (SKS)'s leader cyril Lemoine of France. AFP PHOTO LIONEL BONAVENTURE/JOEL SAGET/PASCAL PAVANI (Photo credit should read LIONEL BONAVENTURE/JOEL SAGET/PA/AFP/Getty Images)
Milutin Milošević Milutin Milošević 00:01 07.07.2009

Re: ***

Zakuvava se, sakuvava.

Ja, kao individualni kolektivac, egzemplarni primerak pojedinačnog masovca sa Balkana, ne mogu da shvatim kako Hinkapi može i dalje da vozi za Lensa. Pa, on je, pogotovo uz podršku najjačeg tima na svetu (samo zato što Astana ne može da usaglasi sve veličine koje je pokupovala zinat), najveći favorit za titulu. Bilo bi lepo da mu to neko kaže
Time Bandit Time Bandit 00:09 07.07.2009

Re: ***

HIncapie je na zalasku karijere i sve što nije ostvario može da zahvali Lance-u kome je bio glavni čovek - pomoćnik na stazi u sedmostrukom uzasopnom trijumfu na Tour-u. Prvi put na Tour-u voze odvojeno u različitim timovima, ali Lance dobija od njega i od drugih iz raznih timova pomoć bez unapred dogovorene taktike, na kraju ameri se drže prilično jedistveno bez obzira na tim.

Lance je američki brand prve klase (može da pozove predsednika kad god hoće i proćaska o temi o kojoj on smatra da treba, baš kao Ti ili ja kada bi pozvali dobrog ortaka), u svim Trek radnjama širom sveta su njegovi posteri i žerseji sa sloganima tipa "Lance se vratio na stazu a Ti šta čekaš..."

Biciklizam nije fudbal, i nema tog teče koji može da postavi nekog pored Lance-a i Contador-a a da taj svojim sportskim učinkom nije zaslužio. Glavna grupa uvek vozi na aerobik pragu od 80% HRmax (a to je izuzetan napor za organizam), a za nešto više je potrebna i nadljudska snaga, zato i beg uspeva jednom u hiljadu slučajeva. Osnovna taktika je da se odbegli ne prestignu prerano jer onda opet može neko da pobegne, a što je onda teško stići. Danas Contador nije dobro procenio razvoj situacije ili je jednostavno imao loše noge. Pravilo da se na stazi lideri postavljaju i smenjuju važi i za njega...

Milutin Milošević Milutin Milošević 00:46 07.07.2009

Re: ***

Lance je američki brand prve klase (može da pozove predsednika kad god hoće i proćaska o temi o kojoj on smatra da treba, baš kao Ti ili ja kada bi pozvali dobrog ortaka), u svim Trek radnjama širom sveta su njegovi posteri i žerseji sa sloganima tipa "Lance se vratio na stazu a Ti šta čekaš..."

Dakle, nastavlja se američko - Francusko krkanje. Recimo u biciklizmu. Voleo bih da koristi od toga ima Španac, mada njega će ameri prvog da ... khm: ne podržavaju jer je favorit. Da sam u Švajcarskoj kada karavan bude prolazio ovde, tako bih skočio u zagrljaj nebeskom Lansu i držao ga dugo, dugo, barem pola sata (kao onaj idiot koji prekida sportske manifestacije).
ludvig92 ludvig92 00:47 07.07.2009

Re: ***

Zakuvava se, sakuvava.


apsolutno:))
meni se cini da ce ovo biti najludji tour ikada...bar od kad ga ja pratim, poslednjih desetak godina...
ako sam mislio da ne moze ludje i zabavnije od one godine kad prvi put nije bilo lensa, pa se prevarise i pustise onog oscara pereira da im pobegne na ravnicartskoj etapi, kao nije on opasan, i lik na kraju niotkud uzme trku jer se ispostavi da se onaj amer dopingovao, dakle ako sam mislio da ne moze ludje od toga, vec sad vidim da moze:))
pa ovde nece znaci raditi samo timovi za svoje vozace, nego i prijateljstva, ukrstanja....auuuu
pa bice predobro:))
ludvig92 ludvig92 00:49 07.07.2009

Re: ***

tako bih skočio u zagrljaj nebeskom Lansu i držao ga dugo, dugo, barem pola sata




pa pusti coveka posle par minuta...
za pola sata bi mu i ja pobegao:))
Time Bandit Time Bandit 01:03 07.07.2009

Re: ***

opet kažem napraviti nešto značajno na Tour-u je izuzetno naporno. To su uglavnom mladi momci - njih 179, sa par izuzetaka, ali teško da će iko da vidi neku devojku ili ženu (sem zadnjeg dana u Parizu). Noćna akcija košta od 5 do 15% procenata manje snage na sutrašnjoj etapi, a u zavisnosti od intenziteta. Uglavnom se svi odmaraju u kompresionim odelima posle masaže i obilnog kalorijskog obroka...

Za ovu dvojicu Lance-a i Contadora je bio zanimljiv prvi dan - individualni TT, jer je Lance startovao ranije, po odluci direktora, što je i uticalo na veći zaostatak od Contador-a, ali je imao zato tri sata više vremena da se odmori.
Ta tri sata više kao i nešto niža kilaža u odnosu na Giro (sada ista ona koju je imao na svom zadnjem Tour-u) su svakako uticali na njegovu sposobnost da ostane u bržoj grupi danas.
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:11 07.07.2009

Re: ***

pa pusti coveka posle par minuta...
za pola sata bi mu i ja pobegao:))

More, pitao bi ga za zdravlje cele familije i svih rodjaka u tom Teksasu i njihovih portorikansko/meksičkih poznanika, prijatelja i novonastale rodbine
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:12 07.07.2009

Re: ***

Za ovu dvojicu Lance-a i Contadora je bio zanimljiv prvi dan - individualni TT, jer je Lance startovao ranije, po odluci direktora, što je i uticalo na veći zaostatak od Contador-a, ali je imao zato tri sata više vremena da se odmori.
Ta tri sata više kao i nešto niža kilaža u odnosu na Giro (sada ista ona koju je imao na svom zadnjem Tour-u) su svakako uticali na njegovu sposobnost da ostane u bržoj grupi danas.

Sve je ovo zagrevanje pred Andoru i slične egzotike. Tamo će se vidi ko je pravi velosipetčija
Time Bandit Time Bandit 01:27 07.07.2009

Re: ***

Na prvih četiri pet etapa će se postaviti glavni okvir koji se neće tako lako menjati do samog kraja. Posle sutrašnjeg timskog TT svi oni sa zaostatkom od 2min praktično mogu da se oproste od nekog značajnijeg rezultata.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:56 07.07.2009

Re: ***

Zakuvava se, sakuvava

Počelo krkanje. Evo Lansove izjave posle juče:

Tour de France legend Lance Armstrong said he must be backed by Astana after overtaking team leader and hot favourite Alberto Contador in this year's General Classification.

The 37-year-old Texan, returning to the race for the first time since his last win in 2005, went 19 seconds clear of Contador after the Spaniard was caught up at the back of the peloton on stage three.
"I am not okay with that theory saying there can be only one team leader," said Armstrong. "I have won seven Tours de France - I will have to be counted in."

Time Bandit Time Bandit 17:23 07.07.2009

dobro je voziti za Astanu

jer posle današnjeg timskog TT imaju čak 5 vozača u prvih deset u generalnom plasmanu.
To je ono što potencira i Johan Bruyneel u svom obraćanju novinarima jutros.
U tom slučaju, taktika za ovogodišnji le Tour će se promeniti i ova grupa će voziti vrlo kompaktno.


Milutin Milošević Milutin Milošević 17:53 07.07.2009

Re: dobro je voziti za Astanu

Boga mi, situacija je vrlo zanimljiva posle današnje etape
Time Bandit Time Bandit 19:25 07.07.2009

Re: dobro je voziti za Astanu

Milutin Milošević
Boga mi, situacija je vrlo zanimljiva posle današnje etape


sada se situacija menja iz osnove i razlika između žutog - Fabiana Cancellara-e i Lance-a je ista kao i pre četiri dana - 0 sekundi.

Tim Astana teško da će da ispusti ovakav šlagvort, posebno posle današnjih lošijih rezultata timova Carlosa Sastre-a i Cadel Evansa, i njihovog zaostajanja u generalnom plasmanu za više od 2 minuta.
zivac05 zivac05 09:23 07.07.2009

Johan BRUYNEEL

Johan BRUYNEEL je menadžer tima Astana.

Njegova izjava pred Tour 2007. je bila da je i on kao menadžer osvojio sedam titula, i da je došao da vidi da li je u pitanju Lance Armstrong ili on. I osvojio je osmu titulu (šta više, prvo i treće mesto). Sva ova gungula oko Armstronga i Kontadora je bacanje prašine u oči. Čovek je došao da osvoji i devetu, po mogućstvu dvostruku (ili trostruku).
Time Bandit Time Bandit 14:06 07.07.2009

Re: Johan BRUYNEEL

Bruyneel je i biznis partner u Astani, kroz njegovu luksemburšku Olympus SARL kompaniju, u čudnoj strukturi biciklističkog tima preduzeća države Kazhstan, koja je nametnula ime njihovog glavnog grada - Astane.

Bruyneel je smenio Marc Biver-a ( bivšeg organizatora Tour de Suisse) na mestu directeur sportif na poziv sponzora Astane, a posle doping krize 2007. Sem većeg broja biciklista Dicovery tima koji su mu se pridružili, doveo je i solidne sponzore kao što su Trek i SRAM. Sponzori iz Kazahstana, sa izuzetkom KazMunayGas teško isplaćuju svoje obaveze za 2009 i time olakšavaju transfer licence i vlasništva tima ka Bruyneel-u.

zivac05 zivac05 10:07 07.07.2009

Favoriti

Slažem se da je Kontador glavni favorit, u ostalom kladioničari se retko kada varaju.

Ali nema smisla da se na osnovu prve tri etape tvrdi ko i kako. Sastre najbolje vozi treću nedelju. Luis-Leon Sanchez je tuk'o Kontadora jedan na jedan na Pariz-Nica. Cadel Evans je STRAŠAN, bez obzra na lošu ekipu (nikad nije ni imao podršku). A gde su Armstrong ili Levi Leipheimer ili Andy Schleck. Zaostaci od dva-tri minuta nakon ovakvih etapa se lako anuliraju u Pirinejima ili Alpima. Tek u drugoj nedelji će se generalni plasman ustaliti i pravi rat će početi.

Manje više sve se zna. Po meni veliko iznenađenje može da nastupi usled povreda ili padova. Svi ovi vozači se za sad čuvaju, jer ovo nisu njihove etape.
Time Bandit Time Bandit 14:16 07.07.2009

Re: Favoriti

Obično Lance Armstrong nije stvarao vremensku razliku na ravnim etapama tokom svojih uspeha na le Tour-u.
Na jučerašnjoj etapi je pokazao da i to može ako je potrebno sa delimičnom pomoći svoga i drugih timova.
Za to vreme Contador je prilično nervozno gurao napred bicikliste iz drugih timova, prvenstveno Rabobank-e (valjda je mislio da su oni najveći gubitnici u takvom razvoju situacije) tražeći da ubrzaju tempo i stignu odbeglu bržu grupu.
To se na kraju nije desilo a on sam nije imao dovoljno dobre noge da učini nešto više.

Posle današnjeg timskog TT očekuje se da Lance Armstrong obuče žuti žersej, ako se to desi ko će ga skinuti na sledećim etapama i kako ostaje da se vidi...

sentinel26 sentinel26 18:32 08.07.2009

Veliki broj padova

do sada, pokazuje, čini mi se da pojedine ekipe mogu da zapadnu u velike teškoće.

Ja bih rekao da je za pobjedu potrebna jaka i disciplinovana ekipa a tu je Astana ubjedljivo najjača, kvalitet pojedinaca, disciplina i dobro vodjstvo i taktika. Oni su i grešku iz treće etape pretvorili u dobit.

Navodni sukob Amstrong - Kontador samo podiže interesovanje štampe i publike. Oni će saradjivati do Jelisejskih polja, odnosno do sljedećeg individualnog hronometra gdje Kontador može preći ispred Lensa i tako do kraja na postolje zajedno..
Lens će biti zadovoljan i trećim mjestom na podijumu, njegove izjave pred pojedine etape treba obazrivo analizirati a ne preuzimati bukvalno.

Sastre, Evans i Schleck su, poslije 5 etapa, definitivno izgubili šanse za pobjedu, isped njih je skoro cijeli tim Astane, a zaostatak nije mali.
Kancelara ima veće šanse od njih.
Ako se niko od njih ne povrijedi, moj tip za podijum je sljedeći: Kontador, Armstrong, Kancelara.
Time Bandit Time Bandit 18:48 08.07.2009

Re: Veliki broj padova

sentinel26
do sada, pokazuje, čini mi se da pojedine ekipe mogu da zapadnu u velike teškoće.


padovi su uzrokovani većim delom slabom upravljivosti namenskih TT bicikli, zatim vetrom i uskim stazama, a onda i slabijom koncentracijom i neutreniranošću za brze izmene na jučerašnjem timskom TT-u.

Treba reći da su ozbiljniji timovi nekoliko puta prošle godine dolazili da analiziraju i voze ovu TT deonicu kao i da su odvozali par treninga ove godine takođe (Astana je tu uložila najviše u pripreme).

Niko ne želi da prepusti prednost ma u čemu se ona ogledala (Cancellara žuti žersej, Cavendish zeleni, a Astana odličnu poziciju čak pet svojih vozača) i sva dalja taktika na sledećim etapama će se zasnivati na tome. Sve dok Lance bude imao dobre noge na brdsko - planinskim deonicama Contador će biti koliko može pored njega i neće se žaliti na tu poziciju.
Najmanje šansi da zadrži ostvareno će imati upravo trenutni nosilac žutog žerseja Cancellara.
ludvig92 ludvig92 17:33 09.07.2009

a od sutra

pravi tour...:))
kakva ce ovo biti etapa...suvi pakao.

Milutin Milošević Milutin Milošević 18:23 09.07.2009

Re: a od sutra

Da, da, ovo do sada je bilo lako zagrevanje. Tur počinje tek sada.

Ja sutra putujem, pokušaću da pratim na aerodromu
Time Bandit Time Bandit 18:59 09.07.2009

a od sutra nova stranica

Hvala na čitanju i zanimljivim komentarima. Nastavićemo za par dana na novom blogu sa praćenjem brdskih etapa, a tada će se novo poglavlje ovogodišnjeg Tour-a otvoriti i pokazati da li timovi Carlos-a Sastrea, Cadel Evans-a i Denis Menchov-a mogu da izađu na kraj sa agilnim Saxo Bank i kompaktnom Astanom.


vishnja92 vishnja92 09:29 10.07.2009

Re: a od sutra nova stranica

svaka tebi cast, TB :)
Time Bandit Time Bandit 17:07 10.07.2009

Re: a od sutra nova stranica

hvala Višnja, nastavljamo za dan-dva, i onda ćeš imati novu priliku da se prikljućiš glavnoj grupi i smanjiš vremenski zaostatak

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana