Vimbldon 2009

simjovana RSS / 04.07.2009. u 19:02

U svom prvom blogu na ovom sajtu sam rešila da govorim o onome što je u protekle dve nedelje gospodarilo kanalom B92- GS turniru u Londonu, Vimbldonu.

Vimbldon je najstariji teniski turnir na svetu. Igra se od 1883. godine i vremenom je stekao epitet najveći turnir na svetu. Ovo nipošto nije bez razloga. Sve legende ovog sporta su se rodile na Vimbldonu i na njemu ostvarile svoje snove. Svi još uvek pamte anonimnog 17-godišnjeg Nemaca Borisa Bekera koji je trijumfovao na Vimbldonu, a pre toga uopšte nije bio poznat, zatim Bjorna Borga koji je ovaj turnir osvojio 5 puta uzastopno, što je kasnije uradio i Rodžer Federer, Gorana Ivaniševića koji je najslabije rangirani pobednik i druge poput Džona Mekinroa, Roda Lejvera, Džimija Konorsa,Pita Samprasa, Stefana Edberga, Ivana Lendla i Andrea Agasija. Legende Vimbldona u ženskoj konkurenciji su Štefi Graf, Martina Navratilova, Kris Evert, Bili Džin King, Margaret Kort, Elizabet Rajan i Suzan Lenglen.

Srbi nisu imali pobednika u pojedinačnoj konkurenciji na Vimbldonu. Pored polufinala Slobodana Živojinovića, nismo imali nijedan veći uspeh. Monika Seleš, koja je osvajala sve velike turnire, Nijednom nije trijumfovala na Vimbldonu. U konkurenciji dublova Nenad Zimonjić i Danijel Nestor su trijumfovali 2008. i 2009. godine i Jelena Janković sa Džejmijem Marijem u miksu 2007. U singlu su nam najveći uspesi polufinala Novaka Djokovića i Ane ivanović 2007. godine. Nadam se da će se to popraviti narednih godina.

I ova godina na Vimbldonu će ući u istoriju. Prvi put je korišćen krov na centralnom terenu na meču Dinare Safine i Ameli Morezmo. Rodžer Federer je oborio rekord Ivana Lendla od 6 uzastopnih finala na Vimbldonu pobedom nad Tomijem Hasom i plasmanom u 7. uzastopno finale i ukoliko pobedi oboriće rekord Pita Samprasa od 14 GS-ova. U ženskoj konkurenciji sestre Vilijams 3. godinu uzastopce dokazuju svoju nadmoć plasmanom u finale singla i dubla.

Vimbldon i dalje ostaje san svakog tenisera, san koji će malo koji i ostvariti. Nadam se da će se među njima naći i srpski teniseri. 

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Blogovi autora

Svi blogovi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana