Sekvence

Vlasta RSS / 08.06.2007. u 09:28

Ovo nije stvarnost. Ovo je rep moje stvarnosti. Znate onaj osećaj kao kada vas neko prati. Okrenete se naglo, a tamo - ništa. Ali, osećaj ne prestaje i još dok vraćate glavu napred opet vam se nešto prikrade u kraj oka, kao neka promena boja i svetla, i u deliću sekunde naslutite jedno rame i ruku kako tog trenutka uzmiču iza vas. Opet se okrenete i opet ništa. Nekada vas prati ceo dan, nekada danima, nedeljama, mesecima. Nekada ga nema. Pomislite da je otišlo, a ono se vrati. Menjaju se. Sekvence naše stvarnosti ili mašte?

Sekvenca 1

Ležim na plaži u jednom od splitskih Kaštela. Provodim leto sa roditeljima u poštanskom odmaralištu. Jun je, uvek smo išli u junu. Odmaralište je iza mene i ja naginjen glavu sasvim unazad i gledam u odsjaje ne obrnutim prozorima. Ustajem i ulazim unutra držeći ključ od sobe u rukama. Spuštam ključ na gelender i zagrebem ga - tek tek, da ostavim trag na najlepšem mestu na svetu.

Sekvenca 2

Dolazim ispred lokalnog bioskopa "Bačka" sa drugaricom. Igra Brus Lijev "U zmajevom gnjezdu". Još nisam imala momka. Subotom je bioskop pun mornara iz kasarne u blizini. Kada prilazim i vidim uniforme osetim užasno uzbuđenje, kao da će mi se utroba razleteti.

Leto je i idem na Dunav da se kupam. Prolazimo ispod krošnji crnih dudova koji vire iza ograde od cigala njihove kasarne. Ponekad stanemo i jedemo ih sve dok nam tabani, dlanovi i jezici ne poplave. Iza ograde se odjednom, ali polako, pojavljuje kratko ošišana glava nataknuta na radnu mornarsku uniformu, pogleda me, namigne mi, a ja uhvatim šturu ka Dunavu.

Sekvenca 3

Tata me nosi, prolazimo kroz mirisnu borovu šumu i izlazimo na drugi kraj ostrva i spuštamo se niz stare kamene stepenice. Mama pored nas ide u cvetnoj šarenoj haljini. Neman ni godinu dana.

Sekvenca 4

Karla del Ponte vodi Pit bula sa brnjicom. Ja im idem u susret i počinjem da osećam strah i užasnu potrebu da joj se ulizički nasmejem i dopadnem. Približivaju se, a ja mislim: Pit je Pit. Respect za brnjicu, ali meni nije svejedno. Možda nije dobro zakopčana, a možda oni mogu i da udave stiskom, šta znam ja.

Sekvenca 5

Spremam se za ispit. Čitam "Mobi Dika". Proleće je i ja sa knjigom u rukama ležim okrenuta leđima prozoru kuće koji gleda na ulicu. Samo što je pao onaj drugi mrak, pravi. Odjednom osetim nečije prisustvo iza sebe. Ustajem i ne okrečući se prema prozoru izlazim u dvorište, prolazim kroz hodnik stare švapske kuće, otvaram amfort kapiju, prišunjam mu se iza leđa i viknem: "Šta radiš to manijače?!!!" A siroti se manijak, koji je bicikl naslonio na kuću, pa stao ne jednu pedalu da dosegne visoke prozore, trgnu, uplaši i pade dole, onaj bicikl na njega, onda brzo ustade, pa krene u trku da gura bicikl i pokuša da naskoči na njega, pa opet padne...Ne znam ko je bio, bio je već treći mrak, ali mi ga došlo žao.

Sekvenca 6

Leto je. Upravo sam završila osmi razred i bila u fazonu punka: kratka kosa, kockaste lone, bakandže na nogama....Prelazim ulicu kod "Mrce". Na sredini puta nailazim na nešto stariju devojku, hipoška. Duga kosa, uzane izlizane farke i teksas košulja, a preko ramena joj prebačena neka torbica sa indijskim motivima. Lepa. Kada smo bile jedna naspram druge, ona naglo skrene prema meni, nežno me uhvati za rame, okrene me prema sebi, razvali mi šamarčinu iz sve snage, okrene se i ode.

Sekvenca 7

Koštunica i Karla del Ponte se svadjaju. Iako sam svađalica, osećam užasnu nelagodu kada se ljudi oko mene svađaju i imam neutaživu potrebu da ih smirim, okrenem na šalu. Karla i dalje drži Pita na uzici. Spuštam pogled na trenutak razmišljajući šta da radim, ponovo dignem glavu, a njih nema. Pogledam okolo i vidim da sede u bašti kafića preko puta. Sa njima i predsednik Tadić. Nešto se čudno keze. Priđem bliže da vidim, a oni smeju. Pit balavi i jede meso ispod stola. Predsednik nežno stavlja dlan na njeno rame, nešto joj kaže i ona se opet nasmeje. Obuzima me sreća.

Sekvenca 8

Imam oko pet godina, noć je. Budim se i bosonoga, u dugoj flanelskoj spavaćici dolazim do vrata. Naginjem se i okrećem glavu levo na gore, ka mestu gde se spajaju kraj hodnika i noć. Odjednom osetim neko uzbuđenje, nešto što nikada ranije nisam osetila, pomešano sa strahom, njega sam prepoznala. Na nebu, u čudan mozaik poslagana, divna šarena svetla. Isto sanjam svakih nekoliko godina.

Sekvenca 9



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 09:44 08.06.2007

asocijacija

Odličan tekst.
I znam da nema nikakve veze, ali moram da ti ispričam:

- Jedan moj drugar ispričao mi svoju sekvencu:
"Krenem ja na Štrand, gledam bunovan sestrine knjige, mislim se šta da ponesem i vidim piše "Dobro društvo", odličan naslov, pomislim, dođem, smestim se, i onda vidim pisca - Erih From."
Vlasta Vlasta 09:50 08.06.2007

Au...

From Hell
mimi mimi 10:19 08.06.2007

bljes bljes

dobrodosla draga, an` all....

nego sekvence kazes.....sequence......of tenses?!
kako to sad potpuno drugacije zvuci nego u skolskim danima!

lepo ti je ovo slaganje, bas si ih poredjala kao da si slozila vremena :))

i da, lepo te videti, em si kraljica telepa em vipovka......uspela si zemska u zivotu nema sta ;-)

rispekt za telep from liman

tebi ljubac od mene
Vlasta Vlasta 10:25 08.06.2007

Re: bljes bljes

Mimon, mon cheri,

ako se tako piše...Hvala draga, sve je tačno, osim da sam vipovka. Meni je svejedno, ali moram da nepomenem da se neko ne bi naljutio. Ja sam amonimna i želim da vozim avijon....
Lektorka Lektorka 11:40 08.06.2007

Re: bljes bljes

Ja sam amonimna i želim da vozim avijon....


Iz aviona obično mogu da vidim Novi Sad, Dunav, Liman i Telep kratko pre nego što sletim u Bg.

Ne znam sad gde ovde da smestim onog Mobi Dika (osim u davnu sekvencu, i san o plovidbi, plovidbi!).

Zamisli da sam ti i ja komšinica s Limana, sasvim blizu, tamo već kod okretnice četvorke i sedmice. I mašem... :)
Vlasta Vlasta 11:59 08.06.2007

Re: bljes bljes

Ju! A ja na Telepu! I imam čamac na Dunavu sa kojim često plovim )
Pa, vi komšike, kad se poželite vožnje, izvolte. Ponećemo kafu u termosu, sendwiche, losion, frižiderče sa ladnim pivom i Colom (za Jelicu antialkoholičarku), kockice za jumb, karte Mađarice za preferans, dušek, pa pravac - Mačkov sprud.
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 10:21 08.06.2007

San i java

Vlasto, snevaj ti i dalje - i pisi! A mi cemo, sa zadovoljstvom, da citamo. :))

PS: Jedna od najradikalnijih teorija sanjanja (ne radi se o tumacenju snova, vec o procesu sanjanja ili snevanja) ide cak dotle da uvodi pretpostavku da je, ustvari, sanjanje prirodno covekovo stanje, koje je povremeno prekinuto budnim stanjem, tj. javom. Budno stanje predstavlja, prema ovoj teoriji, sub-proces, nadredjen glavnom, dominantnom procesu covekove svesti- spavanju i sanjanju.
Vlasta Vlasta 10:36 08.06.2007

Re: San i java

Moguće, Peđa, moguće. Samo, šta je onda sa onim snovima poput onog kada sanjaš da ti se jako piški i probudiš se u poslednjem trenutku i jedva stigneš do toaleta. Ili ne stigneš? Ili sanjaš kako stojiš i gledaš u plamen, sve dok se ne probudiš mokar od vrućine? Kom procesu pripadaju naše fiziološke potrebe?
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 11:24 08.06.2007

Re: San i java

Pristalice ove teorije, verovatno bi usmerili vodu na svoju vodenicu (kao i sve pristalice:))

Recimo, ako je budno stanje podredjeno stanju sna, onda je i snažna potreba za mokrenjem podređena još snažnijem, dominantnom procesu spavanja i sanjanja. Kao ishod, u poslednjem trenutku, prevladava snaga naučenog (socijalno poželjnog), a može i da ne prevlada :))

A možda važi i obrnuto- ko će to već znati?
Vlasta Vlasta 11:31 08.06.2007

Re: San i java

Meni se piški
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:29 08.06.2007

sekvence sekvenci

Ovo nije stvarnost. Ovo je rep moje stvarnosti. Znate onaj osećaj kao kada vas neko prati. Okrenete se naglo, a tamo - ništa. Ali, osećaj ne prestaje i još dok vraćate glavu napred opet vam se nešto prikrade u kraj oka, kao neka promena boja i svetla, i u deliću sekunde naslutite jedno rame i ruku kako tog trenutka uzmiču iza vas. Opet se okrenete i opet ništa. Nekada vas prati ceo dan, nekada danima, nedeljama, mesecima. Nekada ga nema. Pomislite da je otišlo, a ono se vrati. Menjaju se. Sekvence naše stvarnosti ili mašte?


In between illusion and reality, now and then, truth and lies, love and hate, action and passivity, to be-s and not to be-s, falls a shadow; a moment of fulfilment, the unquestioned truth of the imaginative, of the possible. The mirroring ideas float around, all we have to do is, pick one, have a bite and live.
In between faith and doubt, speech and silence, majestic and humble, plans and accident, falls a shadow; a moment of the irresistible striving backward, to the roots.
It’s like a pause, right before your hand reaches forward. It’s like a silence before the storm, when everything pulsates with such vibrant energy, that you actually can feel that nothing else matters, the moment is prolonged, stretched and somehow – condensed...
It always gave me the sense of sheer freedom - this ultimate joy of not expecting, just waiting for the actual. The storms awaken in me an almost forgotten woman, primordial image of a child, bouncing…

Imam oko pet godina, noć je. Budim se i bosonoga, u dugoj flanelskoj spavaćici dolazim do vrata. Naginjem se i okrećem glavu levo na gore, ka mestu gde se spajaju kraj hodnika i noć. Odjednom osetim neko uzbuđenje, nešto što nikada ranije nisam osetila, pomešano sa strahom, njega sam prepoznala. Na nebu, u čudan mozaik poslagana, divna šarena svetla. Isto sanjam svakih nekoliko godina.

Vlasta Vlasta 10:39 08.06.2007

Re: sekvence sekvenci

American Beauty!!! Volim taj film. Hvala ti, kao da si mi dala lizalicu. Ili ladno pivo.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 10:49 08.06.2007

Sekvence sekvenci

Citam ovaj tvoj tekst i slusam pesme sa Okinave.
Tebe licno ne poznajem, u Okinavi bio nisam.
Ipak, sve se uklapa - tvoje misli, Okinava i ja.
Pozdrav !!!
Vlasta Vlasta 10:53 08.06.2007

Re: Sekvence sekvenci

Kakva slučajnost! Moj drug se vratio iz Okinave! Kupio je one njihove nanule sa dve pregrade, šta li su, umesto peta. Jedna je na sredini, a druga bliže peti, dok napred kod prstiju nema ništa. Teško hoditi, ali kažu da je super za leđa. Kao muzika za glavu.
Pozdrav i tebi
vucko vucko 11:06 08.06.2007

Vučkov sanovnik

Sanjati Koštunicu: ne prežderavajte se pre spavanja!
Черевићан Черевићан 12:01 08.06.2007

prelet tice plekane

imeni,vazda se nešto ,ili neko ,pričinjava iotog nemogu pobeći aevo proteklomi preko 6deset
majeva.ovdepak,gdesam,u gradu vitezova strašljivih i sa manom, etoti vazda maštovitih sekvenci ,posebno ako si blago usviran,a dešavamise ,grešnom.no ovog puta nebi ovitezovima,
oovomću:
Ima tome, bio je početak oktobra, Crveni Baron je par puta nadleteo Valetu obešen strmoglavce sa levog krila aeroplana na čudjenje (čepajućeg )mnošva po bedemima grada ne bi li mu boqe videli žilu kucavicu, dok su mene braća jednoglasno, usled načinjenemi greške u nazivu seminara „Seksualnost nastranih — pogled u budućnost“ kaznila bazenom. Trebalo je, naime, reći „pogled u prošlost“. Jebeš ga. Sestre se uzdržaše od glasanja, masturbirajući uz hladne halucinantne napitke koje pripravljaše Guravi bezoka.desnog.
zakačenog olevo stopalo, kran me je polako potapao u previruću vodu bazena, u tu svrhu obojenu u zeleno, da se efekat krvi uoči u momentu. Graja gledalaca nadjača tišinu podvodja kada mi glava potonu u šljaštavo osvetljenu vodu punu pirana i ajkula, specijalno za ovu priliku izgladnjivanih nejelom povrća. Za divno čudo, disao sam i dalje normalno, što je bio rezultat upornih vežbi pored akvarijuma sa potonulim blagom. Ranije pomenuta fauna bazena se, nadražena povremenim elektrošokovima, koje je uživajući puštao Glavni, usmeravala ka mojem trzajućem telu grizući me izbezumljeno, no ja bola ne osetih, niti mi bilo koji komad mesa bi odgrižen i shvatih u momentu šalu dežurnog te nedelje kraj bazena, druga mi krevetskog ,Pedera, koji piranama zube povadi te napravi ukusnu praznu supu koju halapljivo neki dan posrkasmo, dok jato kažnjeničkih ajkula koje se gaje u mrklom jezu pećina susednih otoka malteških, zameni tek-tek pristiglim sa Filipina u goste, a vegeterijankama, koje jedu sve što je šareno, pa tako u momentu bezgaća ostah. Nagost me osramoti, no ulogu svoju shvatih pa se počeh panično otimati s konopca koji me je sve dublje u vodu spuštao, uočih efekat nepostojeće krvi postignut vodenom bojicom prikrivenom ko zna gde i na momenat umislih da čuh i graju gledalaca kraj bazena, koji su navijali protiv mene, dok su sulude ribe u toj igri podvodnog svetla krenule se utrkivati keramičkim dnom oivičenog puta ka susednoj Siciliji.
Atomski mrav Atomski mrav 13:04 08.06.2007

Sekvenca 9?

Zašto je sekvenca 9 prazna?
vucko vucko 14:23 08.06.2007

Re: Sekvenca 9?

Nije, nego su brojevi sekvenci ispod teksta sekvence :)
Vlasta Vlasta 15:17 08.06.2007

Re: Sekvenca 9?

NE slusati Vucka, Vuk je Vuk, makar i mali )
9.sekvencu sam ostavila vama, a koliko je malo od ovoga zapravo san, znam samo ja
vucko vucko 16:19 08.06.2007

Don't pay attention...

...to the (wo)man behind the curtain (Wizard of Oz)
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:03 08.06.2007

Lep

film...
Vlasta Vlasta 15:25 08.06.2007

hvala JG,

da snimim zivot po njemu? )
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:28 08.06.2007

Normalno,

ali omnibus.
igipop igipop 15:49 08.06.2007

sjajan tekst

sjajan..
Vlasta Vlasta 14:39 09.06.2007

hvala igi,

i tvoj je super. sve ti je stalo u tako malo reci...)). koliko ti je trebalo da to uvedzbas?
Jeremija Jeremija 17:20 08.06.2007

Sekvenca 0

Čitajte Kastanedu Karlosa, ili ste ga već čitali?
bravar bravar 13:44 09.06.2007

bez naslova



Snove snivam, snujem snove,
snujem snove biserove,
u snu zivim, u snu disem,
al' ne mogu sitne snove,
ne mogu ih da napisem.

Snove snivam, snove snujem,
u slike bih da ih kujem,
al' su sanci poletanci,
ne mogu ih da prikujem
srcu mome laganome.

Al' nasloni na te snove
tvoje grudi biserove,
dve ledene biser kapi:
ta bi studen smrzla snove,
sve te slike sledila bi.

Laza Kostic
Vlasta Vlasta 14:35 09.06.2007

bravar,

ti si jedna romanticna dusa. ..citas redovno lazu kostica?
bravar bravar 14:56 09.06.2007

Re: bravar,

Da, uvek:)
Olga Medenica Olga Medenica 22:04 09.06.2007

Ciao!

Ovo je super!

Bas ti se radujem!
Vlasta Vlasta 10:58 10.06.2007

Hvala

najljepsa. I love u to.
jasnaz jasnaz 08:09 11.06.2007

slow (motion) feelings

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana