3rd of July

srdjan.pajic RSS / 04.07.2009. u 06:29

colorado-springs-colorado.jpg

Neradni je dan, povodom Dana Nezavisnosti, 4. Jula, koji ove godine pada u subotu.
Ocigledno, ni Ameri nisu preterano gadljivi na placene slobodne dane u vidu drzavnih praznika.

Nije da je sad to mnogo bitno, ali za one mladje medju nama, koji su mozda bili zauzeti samoodbranom od poslovicno surovih nastavnica istorije, 4. jul je pored Dana Zahvalnosti najvazniji praznik u Sjedinjenim Americkim Drzavama. Ukratko, iz wikipedije, 4. jul se slavi kao dan nezavisnosti koju su od Britanije proglasile dotadasnje amercke joj kolonije, 1776. godine. Deklaracija nazavisnosti je doduse tehnicki doneta dva dana ranije, 2. Jula, ali ne treba terati mak na konac, jer govorimo o zemlji u kojoj se ni peglanje vesa, kao majka sveg cepidlacenja, nikad nije zapatilo. Ni mi stariji, naravno, za Dan Nezavisnosti nismo culi od nasih nastavnica istorije, vec iz legendarnog Tom i Dzeri crtaca, ili onog Diznijevog, o misu Amosu i Bendzaminu Frenklinu.

Ali ovo nije planirano da bude blog o prazniku vaskolikog amerikanstva, vec o onom o cemu umem bolje da pisem. Dakle, o Pikes Peak-u, na koji se penjemo sutra.

Pikes_Peak.JPG

Pikes Peak je jedan od pedeset tri "fourteeners"-a, sto u lokalnom planinarskom slengu znaci vrhova visih od 14000 stopa. Po google-ovom konvertoru u civilizovane merne jedinice Pikes Peak je visok ravno 4301 metar (za mog komsu Bauera: 14110 ft). Nalazi se u grupi Front Range vrhova Stenovitih planina, u zaledju Kolorado Springsa, ultrakonzervativnog centra nase lepe savezne drzave, poznatom po Vazduhoplovnoj akademiji, centru zemaljskog segmenta Globalnog Pozicionog Sistema (GPS), NORAD-u, zatim ogranku KKK-a, i naravno po tome sto je u njemu ziveo stotinak godina ranije nas americki naucnik Nikola Tesla, bez koga svega ovog ne bi ni bilo. Teslina cuvena laboratorija, iz koje je uspesno uzrokovao havarije elektroenergetskog sistema Kolorado Springsa, se nalazile u blizini Pikes Peak-a.

pikes-peak-colorado-col212.jpg 

Uspon na Pajks je jedan od najduzih u Koloradu i ukljucuje ukupno oko 40 kilometara hodanja, pri cemu se savladjuje gotovo 2500 metara visinske razlike. Polazi se sa parkinga u Manitou Springs-u, zivopisnom gradicu iznad Vrta Bogova, cuvenog parka u Koloradu Springsu. Iako je uspon moguce izvesti u jednom cugu, za dvanestak sati, zbog specificne koloradovske klime i cinjenice da je vrh veoma eksponiran, visoko iznad tree-line-a, popodnevne oluje sa opasnim gromovima koji od retkog drveca prave lenjire, su nesto sto treba izbeci po svaku cenu. Pored toga, visinska bolest se ovde rutinski dobija, tako da preveliko cimanje nije preporucljivo, sem ako niste planinski trkac. Zbog svega toga se na pola puta do vrha, na oko 10 km od pocetka staze, nalazi zgodno postavljeni Barr kamp, u kome se za sitne pare moze rentirati kolibica, ako ste bas bakutaner, odnosno sasvim pristojno mesto za satorce, sa klonjom u prirodi, ako ste hard core planinar, kao mi. Dorucak je uracunat u cenu kampa, vode bi trebalo da ima, ali nosimo svoje mikrofiltre, za svaki slucaj.

Garage_Sale.jpg

Stvari za dvodnevni hajking su spakovane, mape odstampane, sendvici se lade u frizideru i cim podignemo ovo uvodno pisanije na blog, bacamo se rano u krevet. Iz Boldera treba krenuti ne kasnije od 4 ujutro, jer do Manitou Sprinsa-a ima oko 2 sata voznje. Do Barr kampa na nesto oko 3300m nadmorske visine bi trebalo da izadjemo do podne, pred sam pocetak popodnevnog nevremena, taman na vreme da dignemo sator. Do kraja dana landaramo po sumama i gorama, druzeci se sa mnogobrojnim planinarima koji se ocekuju na Pajksu u ovo doba godine. Ponovo rano u krevet, to jest vrece za spavanje i na finalni uspon krecemo opet u cik zore. Plan je da do podne iduceg dana vec dobro budemo na putu nazad sa vrha, u bezbednom okrilju guste cetinarske sume ispod, a pre nego sto se na nas obruse munje i gromovi.

Ne ocekujemo neku veliku pogibelj, mada se oseca adrenalin u krvotoku i kao i uvek pred akciju, nece se bas mnogo spavati. Ovo nam je 7. fourteenters, prvi u ovoj sezoni.

Cujemo se kad se vratimo.

SRK_8928.jpg 

PS. Nije pristojno kititi se tudjim perjem, tako da prijavljujem da one fotke Pikes Peak-a nisu moje, vec samo placeholder-i, koje sam nasao na internetu, dok ne donesem svoje.

PPS. Evo jos nesto sto nije moje, al' je sa Pajksa i dobro je:

 



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bauer. bauer. 06:31 04.07.2009

...

1. Idem sad da čitam
bauer. bauer. 06:37 04.07.2009

Re: ...

go get them tiger! najozbiljnije, srećan uspon, i radujem se izveštaju sa puta
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:55 04.07.2009

Re: ...

bauer.
go get them tiger! najozbiljnije, srećan uspon, i radujem se izveštaju sa puta


Hehe, nije Everest, al' za mene ko da jeste!

Samo da mi je da malo dremnem, makar pred zoru, jbla me frozen mocca!


Bright Spot Bright Spot 07:52 04.07.2009

Zaboravio...

... si mačora da spakuješ u ranac :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:43 06.07.2009

Re: Zaboravio...

Bright Spot
... si mačora da spakuješ u ranac :)


Macak ide na cicak traku za pojasom

Doctor Wu Doctor Wu 08:18 04.07.2009

:P

4. jul je pored Dana Zahvalnosti najvazniji praznik u Sjedinjenim Americkim Drzavama

Nešto kao vaš 17. februar.
Aj sad da nastavim sa čitanjem.
dali76 dali76 08:44 04.07.2009

Re: :P

e komsija polako samo i sretno...
tu i tamo se razidjemo al praznik je..
leopold_lady leopold_lady 08:53 04.07.2009

Odmori i....

uživaj
miloradkakmar miloradkakmar 10:58 04.07.2009

Četvrtog jul

pre sedam godine imao sam operaciju katarakte.
Progledao sam na levo oko, dobio novu priliku da se divim prirodi i fotografijama koje si postavio.

Srećno, čekam fotografije sa ekspedicije.
shumska shumska 11:21 04.07.2009

kolorado springs šumski ljudi

ja ne znam šta je visinska bolest. (ono što i vodena, samo ne na vodi, već na planini, je l' ?)
ko čuva Ušketa dok te nema? koliko vas ide? srećan uspon.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:31 06.07.2009

Re: kolorado springs šumski ljudi

shumska
ja ne znam šta je visinska bolest. (ono što i vodena, samo ne na vodi, već na planini, je l' ?)
ko čuva Ušketa dok te nema? koliko vas ide? srećan uspon.


Ma to je u principu promena hemijskog sastava krvi i sposobnosti da vezuje hemoglobin. Ne zna se 100% tacno sta je izaziva i kako, ali se veruje da je posledica udisanja razredjenog vazduha + napori. Sigurno si cula za aklimatizaciju koju penjaci na velike nadmorske visine obavezno sprovode. To je zato sto se veruje da postepeno izlaganje sve nizem parcijalnom pritisku kiseonika pomaze u sprecanju visinske bolesti. Ljudi reaguju individualno, ali nije predvidivo. Moze da izgleda kao obicna glavobolja, ili da se razvije u plucni ili cerebralni edem. Danas mozes da se popnes na Everest bez problema, a sutra da odes na Triglav i da te strefi. U principu ne bi trebalo da se osete neki ozbiljni simptomi na do nekih 3 hijlade metara, ali ni to nije pravilo. Kad krene, jedino sto mozes da uradis je da se spustis (ili da te spuste) na nizu nadmorsku visinu, dakle nema leka niti neke cake da je zaobidjes

Mene recimo krece da boli glava na oko 4 soma i ako ne uzmem neki ibuprofen, postaje nesnosno. Ali do 6 hiljada metara, koliko sam najvise bio, nisam primetio druge probleme. Moja Rebeka recimo nema problema sa glavoboljom, ali nju muci stomak, sto ume da bude nezgodno ako si na ledu, u navezi . Zato nema zurbe ni cimanja, pogotovu kad je hladno i prtis sneg a pri tome vuces 100 kila rancugu na ledjima.

Usketa cuva ko stigne, imamo par duznika nasih, kojima ne oprastamo dugove...Ide nas, to jest islo nas je dvoje.





srdjan.pajic srdjan.pajic 03:05 06.07.2009

Pikes Peak

Za vas koji danima strepite (): vrnuli smo se, zivi, zdravi, al' na vrh se popeli nismo , U stvarni nismo mu prisli na manje od jedno 4 kilometra. Mada smo se posteno trudili, ali nas je poteralo lose vreme.

Znate kako kazu oni koji nisu uspeli, al' su prigodno sacuvali zivu glavu, da bi mogli to da kazu? Nekad vi pobedite planinu, nekad planina pobedi vas. U ovom slucaju borba je bila fer, rezultat je bio cist: pukli smo Cu da pisem u sledecem nastavku, samo da se otarasim mrava koje sam doneo iz kampa i da obidjem novootvoreni marokanski restoran u komsiluku i ozderem se u slavu zivota, zdravlja i buducih avantura.
mimi09 mimi09 10:10 06.07.2009

Re: Pikes Peak

Strepili smo nesto manje nego kad se motas po onim pecinama.
A i cudna vam sva ona oprema, vidi kako svet elegantno planinari!

shumska shumska 10:21 06.07.2009

svaka čast!

ja kao obožavatelj Bear Gryllsa volim ovakve priče i objašnjenja, pritom se oduševljavam i vašim entuzijazmom (ej, 4 000 metara visine, wow, ) a plus to što si jedan od onih blogera koji ne izignorišu posetioce ako imaju pitanja, ta vrsta interakcije po nekim mojim ličnim blogopravilima zaslužuje svako poštovanje.
nadam se da ćeš nas počastiti i sličkama, ako ste se ti i Rebeka slikali u usponu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana