Mladić se vraća kući ili Povratak Ratka u zmajevo gnjezdo

jovan_misic RSS / 03.07.2009. u 12:07

Kuda ide Mladić Ratko...

"Vanraspravno veće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je molbu Ministarstva pravosuđa Hrvatske za izručenje Branimira Glavaša.

Glavaš je pobegao iz Hrvatske u BiH, nakon što mu je izrečena kazna zatvora od 10 godina zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku nad srpskim civilima. Sud je zaključio da Zakon o krivičnom postupku BiH isključuje mogućnost izručenja bosanskohercegovačkih državljana i da takva obaveza za BiH nije predviđena bilo kojim međunarodnim pravnim aktima.

Sud se poziva na međunarodno običajno pravo, međunarodne konvencije koje obavezuju države potpisnice na saradnju u istragama vezanim za ratne zločine i interese pravde.

Glavaš je na području zapadne Hercegovine, gde je i dobio državljanstvo BiH i lična dokumenta."


Dakle, BiH ne isporučuje svoje državljane koji su osuđeni za ratni zlocin. Sud se poziva na Zakon o krivičnom postupku BiH koji isključuje mogućnost izručenja bosanskohercegovačkih državljana, i takva obaveza za BiH nije predviđena bilo kojim međunarodnim pravnim aktima.

I za BiH nema problema jer oni su žrtve, a zločinci, e pa zna se ko su zločinci...

Pa konacno, napokon... Rešen problem BiH, Srbije, Evropske Unije. Veliki problem zvani Ratko Mladić.

Naime, gospodin Ratko Mladić je državljanin te iste BiH, tj. njenog dela koji se zove Republika Srpska.
E sad, taj Mladić se fino dostavi organima Republike Srpske. A posto je Republika Srpska neotuđivi dio BiH (čega se grčevito drži bar Federacija BiH), onda tamo važi i zakon koji isključuje mogućnost izručenja bosanskohercegovačkih državljana. Izručenje Holandiji, tj Haskom tribunalu. Rešeno.

E sad, šta sa tim svuda-traženim Mladićem sada kad je u rodnoj BiH. Glavaš je kriv, osudjen, ali se ugnezdio na području zapadne Hercegovine, gde ga vole i poštuju, smatraju herojom i naravno, ubeđeni su da nije kriv.

Isto tako u Republici Srpskoj smatraju da Mladić nije kriv, a o heroju da i ne govorimo (bolje reći "božanstvu"), tako da i taj naš (vaš ili njihov, kako god) Mladić moze ladno da ladi noge u reci Vrbasu i igra šaha sa vršnjacima.

Ali, ako "nedo bog" bude morao na klupu, optuženicku naravno. Onda ta klupa mora biti "made in BiH", bolje rečeno "made in Republika Srpska", pošto, da podsetimo, Zakon o krivičnom postupku BiH isključuje mogućnost izručenja bosanskohercegovačkih državljana i da takva obaveza za BiH nije predviđena bilo kojim međunarodnim pravnim aktima. Pa i ako mu rebnu, na toj klupi, i veći broj godina, nije problem. Izgradiće narod Republike Srpske za svoje herojsko božanstvo takvu zatvorsku rezidenciju, da će se izmorenom generalu vise svideti od ladnog Vrbasa i šaha.

I gotov posao. Srbiju vise ne ucenjuju Mladićem. Bosna napokon zna gde je Mladić, i ima ga za sebe, a Hag može da se renovira u muzej i konačno ostvaruje dobit. Svi sretni.

Samo jos da se Mladić vrati u svoju domovinu. Mladiću hajde vrati se što pre, da te pod svoje krilo zaštite zakoni i konvencije tvoje jednstvene BiH. Molim te Mladiću.

Samo jos da ta divna tvorevina zvana BiH (i ljudi u njoj, uglavnom iz Federacje) shvati šta je pojam "pravo", "pravda", "krivica"... isl.

Ah da, oni su napaćene žrtve, njima to netreba...



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana