Izložba ruža

madam_mym RSS / 03.07.2009. u 03:03

most.jpg

U Domu kulture u Varvarinu, 03.jula 2009.g., u 20:30 h održaće se IZLOŽBA RUŽA.

Počev od 1967. godine, do današnjih dana, stanovnici ove opštine se veoma uspešno bave proizvodnjom i prodajom sadnica ruža, po čemu su poznati u čitavoj Srbiji.

Sve je počelo pre četrdesetak godina, kada je u selu Maskare (opština Varvarin) gospodin Dositej, tadašnji profesor u Poljoprivrednoj školi (negde u Vojvodini), započeo da gaji sadnice ruža, na svom imanju. Ubrzo se gajenje ruža pretvorilo u unosan biznis....izvozilo se širom Evrope, sve do devedesetih godina prošlog veka, kada je proizvodnja počela da opada. Sada ponovo kreće izvoz, u Rusiju.

 Iako ova biljna kultura "zauzima" zemljište pune dve godine, iako ulaganje nije bilo zanemarljivo, gajenje je bilo isplativo, jer se sa prodajom sadnica počinjalo početkom februara, bilo da se vršio otkup za izvoz, ili se prodavalo "na malo", po pijacama širom stare Jugoslavije. Ovo je veoma bitno za ljude kojima je proizvodnja ruža bila osnovni izvor prihoda, a i za sve ostale zemljoradnike, jer je to period kada zemljoradnik ostaje bez para, period kada je potrebno nabaviti seme, djubrivo i svu potrebnu „hemiju“ za sve ostale useve tokom godine, period u toku godine kada  nema šta da proda i zaradi, pa čak ni da plati porez državi za prvi kvartal. Ruže su donosile novac onda kada je bio najpotrebniji, i kada ni za šta drugo nije mogao da se dobije. To ne znači da Varvarici nisu romantični, naravno.

Ruže su hranile i školovale mnogo generacija. Neki iz hobija, neki  da bi dopunili kućni budžet, neki - kao osnovnu delatnost, ruže su gajili, osim zemljoradnika, i učitelji, i profesori, i lekari, pravnici, trgovci, zanatlije, inženjeri, sudije, advokati, medicinske sestre, ekonomisti....ma, nema toga ko nije!
Studenti i dan-danas, po Nišu, Beogradu, Kragujevcu, ustaju u 4-5 h ujutro i čekaju pakete cvetova ruža, koji im stižu autobusima iz Varvarina i okoline, i snabdevaju cvećare, širom Srbije.

 Zarada je daleko manja nego nekada, kad sam ja, kao dete, svakog leta spremala grančice za kalemljenje. Skidanje trnja sa kalem-grančica nije ni malo romantično, verujte! Naročito što to pada u vreme letnjeg raspusta, obično u avgustu, kad društvo ide na obalu Morave, na kupanje, i u večernje šatnje gradom. Priznajem, nisam se ružama radovala u to vreme.

Na inicijativu medicinske sestre Rade, koja se proizvodnjom ruža bavi više od dve decenije, organizuje se ova veličanstvena izložba kojoj će prisustvovati i prvi odgajivači, najstariji, takodje i omladina koja se danas bavi proizvodnjom, kao i odgajivač sa najvećom parcelom - 1.000.000 sadnica. Oni će prikazati svoje cvetne aranžmane. Biće to veličanstven prizor, za ponos celoj opštini.
Dodjite, pogledajte, i uživajte!

 

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Blade Runner Blade Runner 04:09 03.07.2009

Pozdrav tebi i Radi

madam_mym madam_mym 13:30 03.07.2009

Re: Pozdrav tebi i Radi

Hvala
predivan buket!
od kad ih ne proizvodim - uživam u njima!
A od 102 vrste koje si mi poslao, prepoznajem neke, imali smo ih - Mini Yellow (floribunda), Paris, Tchaicovsky, Charlota, Mikado, Paskale White......predivne su!
miloradkakmar miloradkakmar 08:04 03.07.2009

Ima li

belih ruža?



Lepa i mirišljava tradicija .
vracarac92 vracarac92 08:08 03.07.2009

Re: Ima li

madam_mym madam_mym 13:32 03.07.2009

Re: Ima li

ima i belih, predivne su. Ali veoma nežne.
madam_mym madam_mym 13:42 03.07.2009

Re: Ima li

vračarac, postoje razne anegdote - prodavci ruža kad odu na pijacu - imaju sve! Nema šta nema, sam' mož' da nestane
Nekima je Požarevac, Zaječar i okolina bila zabranjena zona! Za narednu godinu su morali da puste bradu i da promene lični opis! Pa kako i ne bi kad su i crvene i šarene prodavali kao žute?! Zna se da Vlasi obožavaju žute!

- Je l' imate žute???
- ImamO, kako da nemamO! Žute, žute, KI dukat!
A je l' su puzavice???
Puzavice, nego kako! Ma penju se same sve oko stubova i balkona, pa na krov! To je gusta lijana k'o prašuma, mož' da se penješ k'o Tarzan!
Avaj, ustvari su bile crvene mini sadnice, tzv. saksijske!

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:07 03.07.2009

Eksponat

shumska shumska 11:40 03.07.2009

ja volim nandzaraste

madam_mym madam_mym 13:06 03.07.2009

Re: ja volim nandzaraste

i ja, i ja!
al' ove su rozLe!

znaš ono - ružo moja bela, što si mi crvena, ja te volim kad si plava k'o zelena trava!


bile su neke nandžaraste koje su mnoooogo lepo mirisale, i imale čvrste cvetove koji se dugo održavaju, ali miris im je pomalo podsećao na PIVO! Verovali ili ne - mirisale su na pivo, samo malo sladunjavo!
madam_mym madam_mym 13:45 03.07.2009

Re: Eksponat

Eeee, ovo je umetnost uzgajanja Ruže!
umetnost aranžiranja!

QQ, kakva leeeeeepa ikebana!
p.s. je l' ovo buket ili ikebana?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:35 04.07.2009

Re: Eksponat

Bukebana.
madam_mym madam_mym 17:06 05.07.2009

Re: Eksponat

Bukebana.


a 'di je kuća umetniku na ovo remek delo???
mis'im, da i nama aranžira za neke prilike tako.....
rastinjak rastinjak 14:16 06.07.2009

u prolazu.....



madam_mym madam_mym 21:30 07.07.2009

Re: u prolazu.....

s' vremena na vreme kao da čujem zvuke....... detinjstvo moje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana