Život

Kretanje, bežanija, cimanje...neminovnost li je ?!

miloradkakmar RSS / 29.06.2009. u 22:10


 

- Gde si krenuo  ?                       

- Nigde .

- Po čega si pošao?

- Po ništa.

- Zašto onda ideš ?

- Da ne bih stajao.

  / Autor poznat samo autoru /

 200px-Walk_the_line_poster.jpg

   Čovekova  potreba za stalnim kretanjem je starija od njega. Pre ljudskog bića kretala se materija, vazduh, svetlost, zvuk, planete, mikroorganizmi, pa nešto savršeniji oblici života, praživotinje... i tek onda čovekov korak  postade potrošač njegove energije. Postade potreba i način da se prekrati vreme, prostor, reč, ćutanje... kako bi se stiglo do /ne/željenog cilja.

  Kažu da sam kasno prohodao. Žuljao sam desnu polovinu zadnjice po kršu do negde dve i po  - tri godine. Znao sam ja da hodam svojim nogama, ali mi se jednostavno nije dalo. Shvativši da i tako mogu da dođem do zamišljenog, nisam hteo u stojeći položaj, dok mi, kako kaže   legenda o Miloradu, nisu zapretili da ću ostati bez one stvari i da me ni jedan devojčica neće pogledati. Kao da sam ja znao šta se radi sa pogledom devojčica. A, znao sam !?  Legenda kaže, da je Milorad rođen na Miholjdan  prve petice druge polovine  2o. veka, u gradskom porodilištu u društvu desetak devojčica. Prilikom prvog boravka u bolnici, zahvaljujući  spomenutom “veslanju “ po kamenjaru, iz muške sobe prebegao je kod 12 devojčica gde je bio mažen i pažen do kraja lečenja.

   Prva ozbiljnija, smišljena bežanija  bila je kroz prozor sa dve metalne šipke, preko  guvna, kamenih ograda i drača, do babe. Hteli da ga nauče kućnom redu, porodici,  vezanosti za stalno mesto boravka, ali su izazvali suprotno. Što su oni više branili, kažnjavali,  Milorad je brže i veštije bežao. Možda mu je to bilo u genima. Njegovi preci prevalili su, tokom 19. veka, stotine i stotine kilometara da bi se zabili u najnepristupačnije  dinarske vrleti, kao neće nikuda odatle, a prva preka reč izbacila je nežnije, popustljivije, hajde i malo razboritije od kojih i Milorad vuče korene.

   Gledajući na TV-u emisiju o ratovima, propsati Zemlje, čovečanstva, sin je izneo jednu simptomatičnu tezu o rešavanju svih ovozemaljskih zala. Reče: zamisli tata, da smo samo mi/oni koji nose naše prezime/ na zemaljskoj kugli, kako bi bilo lepo i mirno. Odgovorih: ne bi valjalo sine, možda bi se mi održali, ali nestalo bi zemaljske kugle i još ponešto u njenom svemirskom okruženju. Kasnije sam mu objasnio šta znači narav.

   Počeo je da beži i otac. Potraga za boljim poslom i životom, kao da je  bila moda tih 5o-ih i 6o-ih, sve učestalije odsustvovanje od kuće navodilo  je Milorada na razmišljanje: zašto traži posao kada imamo vinograde, polja, smreke, puževe, ovce, bajame, smokve.. Tek  kasnije je ukapirao  kada  su ga doveli u  najravniju ravnicu. Ocu je bilo dosta bivstvovanja na jednom mestu u mnogočlanoj patrijarhalnoj porodici / pre je vladao matrijarhat, baba se brinula i pitala o svemu, jer su dedu ubili na kućnom pragu po dolasku iz zarobljeništva /. Razumeo ga je, iako nije mogao dugo da shvati, zbog čega posle tri godine, se sele davdesetak kilometara dalje. Zar tamo nije isto kao i ovde ?! Taman se uštosio, navikao na ekavicu, sneg, neke druge ljude koji čudno  govore, pronašao kanal- jarugu, stvorio sebi mesto među vršnjacima .. počeo da gleda i razume devojčice koje su drugačije pričale.

    U tom novom kraju promenili smo nekoliko stanova, ali sam u istom mestu završio osmoljetku, daleko od kuće nastavio srednjoškolsko vojno obrazovanje; najčešća vojnička boljka - upala zgloba - pomutila je maštu, život i pobudila  novo pokretanje, bežanje od stvarnosti .. sve do susreta sa  27 gimnazijalki. To Milorada povrati, 27 svakodnevnih pogleda ulivalo je veru u postojanje, opstajanje, ljubav, sreću.. Pred kraj gimnazijskih dana, posle prepirke sa ocem, Milorad se ponovo dao u beg. Razlog trivijalan: da li  sestri kupiti cipelice za malu maturu!?  Odlučan da istraje u najnovijoj bežaniji tražio je posao,  međutim  niko nije  hteo  da  primi svršenog gimnazijalca ni za portira- čuvara.  U to vreme  za njega su vladala neka čudna pravila, sa diplomom osnovne- može, sa diplomom gimnazije - ne može?! Pokušao je Milorad da se ukrca i na  prekookeanski brod /sin isto razmišlja/ da ode što dalje, da vidi sveta i naroda, otvorila se pustolovina ...  ništa, ni preko mora, a ne preko okeana. Jedino što je preostalo: knjigu u ruke i zdrav razum. Drugari ga i danas zafrkavaju da je preteča savremenog izbeglištva.

    Bežao je Milorad i dalje: u radni odnos, u brak, u rat /bez puške pronalazio drugare/, u alkohol … i vraćao se …bežao je u reč, u stih, u knjige, u snove… Za trenutak je prestao da beži, pomislivši da  je dosegao istinu, kad ono započeše da beže ka njemu.

  Svi iz rodnog kraja, kojima je svake godine išao u goste, sjatiše se u njegovom dvorištu, u samo jednom danu. Milorad je zanemio. Doneli mu  kamen, grudvu crvenice, čatruna i miluna, kukomara, našlo se u prikolici, autu .. doneli mu priče koje su se neprestano o njemu ispredale.

   Poslednji Miloradovo beg je na ovaj blog, na list hartije, među misli i reči stisnute između mozga i srca … u sebe.

 

 

Napomena:

 

 

“Kretanje (u fizici) je promena položaja nekog tela u odnosu na neko drugo telo. Kretanje je glavna osobina materije i sva materija u prirodi se nalazi u stalnom kretanju. “



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 22:12 29.06.2009

Ovo zvuči

Kretanje (u fizici) je promena položaja nekog tela u odnosu na neko drugo telo.

tako seksi...
miloradkakmar miloradkakmar 22:44 29.06.2009

Re: Ovo zvuči

niccolo
Kretanje (u fizici) je promena položaja nekog tela u odnosu na neko drugo telo.

tako seksi...

Ne zvuči samo, nego je to to.
Iz svake kretnje nešto se rodi.
libkonz libkonz 09:30 30.06.2009

Re: Ovo zvuči

Blade Runner Blade Runner 22:25 29.06.2009

...

miloradkakmar miloradkakmar 22:47 29.06.2009

Re: ...

Blade Runner

Neka se /o/kreće , pa makar sreli samo sebe.
Blade Runner Blade Runner 23:17 29.06.2009

Re: ...

od sebe ne mozemo pobeci
nimulid nimulid 23:28 29.06.2009

...Kretanje, bežanija, cimanje...nemin

Setih se price o Ahilu i kornjaci. Mozemo li prestici zivot, ili on prestze nas?
miloradkakmar miloradkakmar 23:33 29.06.2009

Re: ...

Blade Runner
od sebe ne mozemo pobeci

U većini slučajeva ne možemo ni da priđemo.
Tu smo, a kao da nismo.


miloradkakmar miloradkakmar 23:36 29.06.2009

Re: ...Kretanje, bežanija, cimanje...nemin

nimulid
Setih se price o Ahilu i kornjaci. Mozemo li prestici zivot, ili on prestze nas?

Nismo ni krenuli u isto vreme. To je neravnopravna borba. Taman se priviknemo, a život prohuji pored ili kroz nas.
natasavb natasavb 23:41 29.06.2009

Re: ...Kretanje, bežanija, cimanje...nemin

" Idem ja svuda, svuda mene vode ali moja muka uvijek sa mnom."
reci jednog prijatelja, koje mi svi u drustvu cesto spominjemo. kada je to rekao svima bilo smesno, zbog cele price vezane za to, a posle ne prodje malo, neko ga citira. :)
zivot.....
[url=http://www.youtube.com/watch?v=-UkWL8jWnAU]Ja bi' mogo da mogu
Ja bi' znao da znam
[/url]
edit :
ovo linkovanje nesto ne fercera. evo ovako

miloradkakmar miloradkakmar 00:23 30.06.2009

Re: ...Kretanje, bežanija, cimanje...nemin

natasavb
" Idem ja svuda, svuda mene vode ali moja muka uvijek sa mnom."
reci jednog prijatelja, koje mi svi u drustvu cesto spominjemo. kada je to rekao svima bilo smesno, zbog cele price vezane za to, a posle ne prodje malo, neko ga citira. :)
zivot.....

Od onog što nosimo u i na sebi ne možemo pobeći, možda čak treba da budemo ponosni .. Možemo teret da ublažimo trpnjom ili traganjem za mogućim rešenjem u slobodnom kretanju.
Rundek je u meni izazvao pesmu Miloša Crnjanskog " Trag ".


"Zelim:
da posle snova
ne ostane trag moj na tvom telu.


Da poneses od mene samo
tugu i svilu belu
i miris blag...


puteva zasutih liscem svelim
sa jablanova."
scabies scabies 22:39 29.06.2009

preporuka

kretanje je super, samo da nije u krug... mada bolje i tako nego u mestu.
miloradkakmar miloradkakmar 22:51 29.06.2009

Re: preporuka

scabies
kretanje je super, samo da nije u krug... mada bolje i tako nego u mestu.

... ili pravolinijski, nikad stići. Ustvari , da li uopšte treba da se stigne ?!
Poslednjih godina kretanje je za mene prioritet.

PS Hvala !!!
margos margos 23:38 29.06.2009

Re: preporuka

A može li ovako?

margos margos 23:41 29.06.2009

Re: preporuka

A za tebe jedne skitaljke:)

miloradkakmar miloradkakmar 23:57 29.06.2009

Re: preporuka

margos
A može li ovako?


Tako nešto sam doživeo, ali sam se iskobeljao.


miloradkakmar miloradkakmar 00:01 30.06.2009

Re: preporuka

margos
A za tebe jedne skitaljke:)


Hvala ti .Takve najviše volim. Pasuju. Taman 45.
A , za tebe
mashha mashha 01:56 30.06.2009

Milorade, još jedan divan blog!

Ja se još uvek pitam da li stvari idu (kreću se) ka nama ili se mi krećemo ka njima... ili nema "ili"...

Edit (mini trol): setih se onog-
Koji je najbliži put do ludnice? Skreneš.
miloradkakmar miloradkakmar 06:01 30.06.2009

Re: Milorade, još jedan divan blog!

mashha
Ja se još uvek pitam da li stvari idu (kreću se) ka nama ili se mi krećemo ka njima... ili nema "ili"...

Edit (mini trol): setih se onog-
Koji je najbliži put do ludnice? Skreneš.

Ako pođemo od navedene definicije kretanja onda se svakako krećemo jedno prema drugom -sva materija u prirodi se nalazi u stalnom kretanju - ali ja ovde više potenciram na čovekovom nemirnom duhu čemu je bliži tvoj dobrodošli " mini trol ".
Skretanje je vrlo bitno u pojašnjenju i shvatanju čovekovog unutrašnjeg i spoljašnjeg nemira. Ono može da znači beg sa " pravog puta ", odmor od putovanja - stalnog kretanja..., a može da dovede do izvitoperenja ličnosti kada je kasno i za pronalaženje "najbližeg puta do ludnice".
dali76 dali76 06:13 30.06.2009

....

Meni je ovo jedan od boljih tekstova sto sam procitao u zadnje vreme. Ne znam mozda je moja subjektivnost u pitanju jer mnogostosta prepoznadoh u ovom tekstu.
Bjezao sam I bjezim tragajuci I otkrivajuci sebe al I nove ljude.
Drago mi je sto sam bogami kao mnogi ovdje I te kako beneficirao tvojim bjezanjem na blog.
Kad citam ovako nesto sjetim se one :tiha voda bregove roni a svojom tisinom rijeci ovog teksta odzvanjaju daleko.
miloradkakmar miloradkakmar 09:00 30.06.2009

Re: ....

dali76
Meni je ovo jedan od boljih tekstova sto sam procitao u zadnje vreme. Ne znam mozda je moja subjektivnost u pitanju jer mnogostosta prepoznadoh u ovom tekstu.
Bjezao sam I bjezim tragajuci I otkrivajuci sebe al I nove ljude.
Drago mi je sto sam bogami kao mnogi ovdje I te kako beneficirao tvojim bjezanjem na blog.
Kad citam ovako nesto sjetim se one :tiha voda bregove roni a svojom tisinom rijeci ovog teksta odzvanjaju daleko.

Veruj mi , još uvek su mi u glavi potresne slike iz tvoga tekst o " bežanju " / Desilo se na jučerašnji dan /. Čovek krene i da ne zna gde, tek usput spozna težinu puta bez jasnog cilja ili čak jasan cilj sa , u tom trenutku , malim mogućnostima da ga dostigne. Da li i koliko mi možemo da utičemo na ishod našeg kretanja , bežanja .. na konačnost tog procesa, pitanje je koje me i dalje zaokuplja, kao i to da li je vredelo, uzaludnost pokreta... !?

Hvala ti na ovim rečima:
svojom tisinom rijeci ovog teksta odzvanjaju daleko

bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 09:35 30.06.2009

Izuzetno privlačna tema

dio gdje se pominje Legenda o Miloradu mi je naročito dobar.
Čini mi se jako dobar naslov za integralnu, nešto opširniju verziju
kazivanja ove zanimljive životne priče...
miloradkakmar miloradkakmar 11:32 30.06.2009

Re: Izuzetno privlačna tema

bojan ljubomir jugovic
dio gdje se pominje Legenda o Miloradu mi je naročito dobar.
Čini mi se jako dobar naslov za integralnu, nešto opširniju verziju
kazivanja ove zanimljive životne priče...

To usitinu jeste legenda koju su stvorili stanovnici mog sela na osnovu događaja čiji sam ja bio glavni junak .Kada su mene kao malog odveli u najravniju i sada najpredivniju ravnicu, u selu su kazivali mlađem naraštaju Miloradove dogodovštine. Tako da su me i najmlađi narašatji , prilikom mog dolaska u rodni kraj , pitali : sećaš li se kako si gledao poskoka u oči, kako si se sakrio u draču od onih hajduka, kako si se tukao jednom rukom sa petoricom dok si mlađu sestru držao na leđima.....
libkonz libkonz 09:40 30.06.2009

Ti se krećeš...

bolje rečeno tvoji tekstovi...
Baš sam juče pomislio kako je svaki tvoj novi tekst bolji od onog prethodnog...
Nastavi tako, preporuka...
omega68 omega68 10:44 30.06.2009

Re: Ti se krećeš...

libkonz
bolje rečeno tvoji tekstovi...
Baš sam juče pomislio kako je svaki tvoj novi tekst bolji od onog prethodnog...
Nastavi tako, preporuka...

...reče lib sve ono što ja htedoh...

Poslednji Miloradovo beg je na ovaj blog, na list hartije, među misli i reči stisnute između mozga i srca … u sebe.

miloradkakmar miloradkakmar 11:39 30.06.2009

Re: Ti se krećeš...

libkonz
bolje rečeno tvoji tekstovi...
Baš sam juče pomislio kako je svaki tvoj novi tekst bolji od onog prethodnog...
Nastavi tako, preporuka...

Zahvaljujem Lib.
Kada će tvoji tekstovi da krenu.
Nedostaju mi.
miloradkakmar miloradkakmar 11:50 30.06.2009

Re: Ti se krećeš...

omega68
libkonz
bolje rečeno tvoji tekstovi...
Baš sam juče pomislio kako je svaki tvoj novi tekst bolji od onog prethodnog...
Nastavi tako, preporuka...

...reče lib sve ono što ja htedoh...

Poslednji Miloradovo beg je na ovaj blog, na list hartije, među misli i reči stisnute između mozga i srca … u sebe.



Hvala i tebi Omega.
Čovek , pogotovo u mojim godinama , mora da nađe dugoročnije pribežište, gde mu je ugodno, odakle neće morati da "šiba", ukoliko ga drugi ne išibaju. Ja sam tip koji zna da se vlada u situaciji u kojoj se nađe svojom ili nečijom voljom, a i nemam više ni energije za rasipanje.
shumska shumska 12:13 30.06.2009

sjajan blog

podseti me Milorade na onu Basarinu rečenicu "kretanje je stvar navike, samo prostačka konvencija"
a bežanja....to je već druga tema
najsladje data preporuka, u poslednje vreme, sa ove strane palube...
miloradkakmar miloradkakmar 15:00 30.06.2009

Re: sjajan blog

shumska
podseti me Milorade na onu Basarinu rečenicu "kretanje je stvar navike, samo prostačka konvencija"
a bežanja....to je već druga tema
najsladje data preporuka, u poslednje vreme, sa ove strane palube...


Baš, ta druga tema meni je mnogo zanimljivija potaknuta kretanjem , odnosno koja u osnovi ima kretanje. Bežanje od nečega , ka nečemu... s razlogom ili bez .. da li je to potreba nemirnog duha za pustolovinom , prosta znatiželja, provera mogućnosti, zavirivanje van okvira " navike " i " prostačke konvencije ".

PS Hvala za slatku preporuku.
shumska shumska 19:01 03.07.2009

Re: sjajan blog

evo meni jedne od najlepših o bežanju
miloradkakmar miloradkakmar 21:02 03.07.2009

Re: sjajan blog

shumska
evo meni jedne od najlepših o bežanju


Pogodi me u sridu. / neko je već koristio ovaj izraz /
Ova pesma me je često odvodila, ali i vraćala. I danas mi je draga, jer isto to čini.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:42 30.06.2009

Gundulić&Milorad

Na tom svijetu stalna samo mijena jest, rekao je Gundulić, i kretanje, dodaje Milorad.
miloradkakmar miloradkakmar 16:50 30.06.2009

Re: Gundulić&Milorad

Vojislav Stojković
Na tom svijetu stalna samo mijena jest, rekao je Gundulić, i kretanje, dodaje Milorad.

Hvala ti , što me nastavljaš na Gundulića, ja kretanje samo dotakoh. Da li je u kretanju drugi pogled ili prolaznost ?

Branko Miljković

Kraj putovanja

O sve što prođe večnost jedna biva.
Sen koja beše drvo, traje. Budi
Ispod svoga imena koje budi
Ruka sa cvetovima krv što sebe okova.
Završiće se putovanje ostaće tiha brda,
Siva praznina vetar koji bludi,
Mesto koje nema mesta u zelji al nudi
Zlo da nas spase i istinu otkriva.
To čemu se molite je Žalosni Slavuj.
Ljubav nikad nije završena.
Čega ima ljudskog u patnji? O čuj
Dan odjekuje. Nepokretne zvezde stoje.
Prazne ruke prazno srce pusta sena
I nema mene al ima ljubavi moje.
rapunzel rapunzel 12:51 30.06.2009

čini

mi se kao da se krećemo po


milorade, bekrijo
miloradkakmar miloradkakmar 16:39 30.06.2009

Re: čini

rapunzel
mi se kao da se krećemo po


milorade, bekrijo

Da , uvek se vraćamo istoj tački, koja nas zarobljava , ali samo kada se krećemo po površini. Čim se malo uzdignemo, druga je priča.



bocvena bocvena 12:58 30.06.2009

Baš sam uživala čitajući ovaj blog!

I kad bežiš uvek negde stigneš!
Baš dobro za nas što je Milorad pobegao na blog!
miloradkakmar miloradkakmar 17:27 30.06.2009

Re: Baš sam uživala čitajući ovaj blog!

bocvena
I kad bežiš uvek negde stigneš!
Baš dobro za nas što je Milorad pobegao na blog!

Ja bih rekao, kada bežiš nije bitno gde stigneš./ isto kao ti samo drugo pakovanje /
Milorad beži , ne na sigurna, nego na korisna i prijatna mesta.
shunjich92 shunjich92 13:12 30.06.2009

sve...

što bi heraklit rekao panta rei, sve teče, sve se menja... ;-)
miloradkakmar miloradkakmar 16:55 30.06.2009

Re: sve...

shunjich92
što bi heraklit rekao panta rei, sve teče, sve se menja... ;-)


... sve se kreće.
Za Heraklita je kretanje stvarnost, a stabilnost iluzija.
selica_nena selica_nena 00:15 01.07.2009

Ako...

Poslednji Miloradovo beg je na ovaj blog, na list hartije, među misli i reči stisnute između mozga i srca … u sebe.


Milorade, svaka ti čast. Ko nije bež'o, taj nije živeo (tešim se ja).
miloradkakmar miloradkakmar 00:44 01.07.2009

Re: Ako...

selica_nena
Poslednji Miloradovo beg je na ovaj blog, na list hartije, među misli i reči stisnute između mozga i srca … u sebe.


Milorade, svaka ti čast. Ko nije bež'o, taj nije živeo (tešim se ja).

Bežanje nije ništa ružno. Ono ima svoj smisao, iako je u tom trenutku nepoznat, tek kasnije izvire draž i lepota bežanja. I kada se zamisli za tren, čovek više nije tamo gde fizički jeste, ali već posle tog trena oseća se ispunjenije.
mirelarado mirelarado 12:27 01.07.2009

Неумитно кретање

Kretanje je glavna osobina materije i sva materija u prirodi se nalazi u stalnom kretanju.


Сеобе јесу суштина нашег универзума (и личног, не само општег). У праву је физика, а у праву си и ти, Милораде, највернији смо својој суштини управо док бежимо, измичемо устаљеним навикама, трагамо...


miloradkakmar miloradkakmar 14:04 01.07.2009

Re: Неумитно кретање

mirelarado
Kretanje je glavna osobina materije i sva materija u prirodi se nalazi u stalnom kretanju.


Сеобе јесу суштина нашег универзума (и личног, не само општег). У праву је физика, а у праву си и ти, Милораде, највернији смо својој суштини управо док бежимо, измичемо устаљеним навика, трагамо...




Kretanje je najjednostavnija odbrana od svega postojećeg, pa i onda kada čovek pobegne od samoga sebe u sopstvenu unutrašnjost. To je , po meni, najprostiji, najneprimetniji stvaralački čin. Načiniš jedan korak : pomeriš vazduh, zakloniš svetlost, digneš prašinu sa zemlje, uzbudiš , deo i uništiš , mikrosvet....
miloradkakmar miloradkakmar 21:25 01.07.2009

'Ajde,

malkice da podstaknem na razmišljanje.

Unfuckable Unfuckable 08:29 02.07.2009

zanimljiv tekst

mislim da bežanje i nije tako strašna stvar, osim ako ne bežimo od sebe samih.
A, dok shvatimo ko smo, u stvari - svašta ume da se ispodešava
ines08 ines08 11:30 02.07.2009

Re: zanimljiv tekst

Unfuckable
mislim da bežanje i nije tako strašna stvar, osim ako ne bežimo od sebe samih.
A, dok shvatimo ko smo, u stvari - svašta ume da se ispodešava


Baš tako!

Od sebe ne možemo pobeći, nikad i nigde, ali možemo pobeći u sebe, i pronaći uvek nešto novo, skriveno, lepo ili ružno, i uvek iznova menjati, prepravljati, popravljati...
Miloradova priča meni govori o jednom putu, životnom, na kome se svako od nas nalazi.
Lepo ispričano Milorade
miloradkakmar miloradkakmar 11:56 02.07.2009

Re: zanimljiv tekst

Unfuckable
mislim da bežanje i nije tako strašna stvar, osim ako ne bežimo od sebe samih.
A, dok shvatimo ko smo, u stvari - svašta ume da se ispodešava

Bežanija je katarzična , eksplozija duha.. ona pročišćava put novom normalnom , prirodnom kretanju. Ona uništava ili ostavlja nekorisno ili štetno kako bi mogli što više da se približimo sebi, pa i drugima i nečem drugom što će nas potvrditi onakvim kakvi jesmo.
miloradkakmar miloradkakmar 12:04 02.07.2009

Re: zanimljiv tekst

ines08
Unfuckable
mislim da bežanje i nije tako strašna stvar, osim ako ne bežimo od sebe samih.
A, dok shvatimo ko smo, u stvari - svašta ume da se ispodešava


Baš tako!

Od sebe ne možemo pobeći, nikad i nigde, ali možemo pobeći u sebe, i pronaći uvek nešto novo, skriveno, lepo ili ružno, i uvek iznova menjati, prepravljati, popravljati...
Miloradova priča meni govori o jednom putu, životnom, na kome se svako od nas nalazi.
Lepo ispričano Milorade

Kretanje je potrebnije od hrane. Da li , možemo da uzimamo hranu , ako ne načinimo kretnju? Tako i u životu, statičnost nas " ubija " , prosto rečeno niko nam neće doneti kap vode , mi moramo do izvora.

PS Hvala .
leopold_lady leopold_lady 10:43 02.07.2009

Najjgore pitanje mi je oduvek bilo .....

a kuda ćeš ???

Kuda mogu da odem ???

Na Mesec?

U PM?

U San Francisko???

Teško....
miloradkakmar miloradkakmar 12:17 02.07.2009

Re: Najjgore pitanje mi je oduvek bilo ...

leopold_lady
a kuda ćeš ???

Kuda mogu da odem ???

Na Mesec?

U PM?

U San Francisko???

Teško....

U početku nije ni bitno " kuda ćemo ", bitno je da se krene... najteža je ta odluka. Ostalo već ide po sopstvenom htenju i želji ili se prepuštamo drugim talasima, tokovima...
Znam da nije utešno i da nema konkretnog odgovora na tvoja pitanja, ali i samo razmišljanje " Kuda ?" , kretnja je ili bežanje.
leopold_lady leopold_lady 08:47 03.07.2009

Re: Najjgore pitanje mi je oduvek bilo ...

Nisi ti mene razumeo ....

Nemam potrebu da bežim ....

Jedino mesto sa kojeg sam pobegla jer nisam mogla da se suočim sa određenim problemom - je bivši posao .... Znam da ću se jednog dana tamo vratiti i da neke stvari neće biti iste,ali Bože moj.... Ja sam tada kad sam pobegla mislila da je to najjbolje rešenje.... Kao i osoba zbog koje sam pobegla da može da mi se meša u život,a kao i osoba koja je napravila glupost (i postala vrlo brzo svesna iste - ali isuviše tvrdoglava i ponosna da kaže - izvini .... I sad ima dana kad poželim da se spustim dole i da jednostavno preduzmem nešto .... Mogla bi da uradim sve i svašta,mogla bi da rešim situaciju najjbolje moguće - ali,ko sam ja da sudbinu skrećem sa puta? I svaki put kada sam pokušala nešto da promenim lupila glavom u zid (da je samo to - bilo bi mi lakše).... Nama ipak nije dato da neke stvari menjamo....Ma koliko mi to želeli.... A on će doći - kad bude bilo vreme da dođe.... Moje je samo da sedim i čekam.... Ne bukvalno,naravno (utrnulo bi mi dupe) ....
miloradkakmar miloradkakmar 20:37 03.07.2009

Re: Najjgore pitanje mi je oduvek bilo ...

leopold_lady
Nisi ti mene razumeo ....

Nemam potrebu da bežim ....

Jedino mesto sa kojeg sam pobegla jer nisam mogla da se suočim sa određenim problemom - je bivši posao .... Znam da ću se jednog dana tamo vratiti i da neke stvari neće biti iste,ali Bože moj.... Ja sam tada kad sam pobegla mislila da je to najjbolje rešenje.... Kao i osoba zbog koje sam pobegla da može da mi se meša u život,a kao i osoba koja je napravila glupost (i postala vrlo brzo svesna iste - ali isuviše tvrdoglava i ponosna da kaže - izvini .... I sad ima dana kad poželim da se spustim dole i da jednostavno preduzmem nešto .... Mogla bi da uradim sve i svašta,mogla bi da rešim situaciju najjbolje moguće - ali,ko sam ja da sudbinu skrećem sa puta? I svaki put kada sam pokušala nešto da promenim lupila glavom u zid (da je samo to - bilo bi mi lakše).... Nama ipak nije dato da neke stvari menjamo....Ma koliko mi to želeli.... A on će doći - kad bude bilo vreme da dođe.... Moje je samo da sedim i čekam.... Ne bukvalno,naravno (utrnulo bi mi dupe) ....

Nisam mislio o moranju da se beži već o unutrašnjoj potrebi da se nešto promeni.
. "I sad ima dana kad poželim da se spustim dole i da jednostavno preduzmem nešto ."
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:23 04.07.2009

Kretanje je neminovnost, svakako

Miloradkakmar
- Zašto onda ideš ?
- Da ne bih stajao.

Umnogome je odgovor sadržan u ovim rečima. Mudri ljudi kažu da čovek koji stoji - stagnira. Mora se kretati, ići napred, savladjivati prepreke i dopuštati da prepreke savladjuju njega, pa ponovo ustajati i nastavljati dalje.

A kako ko prolazi kroz život je stvarno relativna stvar. Nečija kretanja su više krivudava i mučna, nečija manje. Pritom se ne sme zaboraviti da postoje stvari u životu koje ne zavise od nas samih. Možemo mnogo da učinimo za nas same, to je tačno, ali ne - sve. Zato je svako od nas priča za sebe. A da bi priča bila što vrednija, kretanja imaju značajnu ulogu.

S druge strane, za kretanja nikada nije kasno (svakako je i dolazak na blog B92 - kretanje).
Bežao je Milorad i dalje: u radni odnos, u brak, u rat /bez puške pronalazio drugare/, u alkohol … i vraćao se …bežao je u reč, u stih, u knjige, u snove… Za trenutak je prestao da beži, pomislivši da je dosegao istinu,

Neka bude samo kratka stanka, pa ponovo, jer je kretanje - neminovnost.
Kažu da je Servantes (Cervantes) postao slavan tek posle svoje šezdesete godine, napisavši Dona Kihota, koji danas slovi za jedan od najslavnijih romana svih vremena.

miloradkakmar miloradkakmar 21:41 04.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako


vladimir petrovic

Neka bude samo kratka stanka, pa ponovo, jer je kretanje - neminovnost.
Kažu da je Servantes (Cervantes) postao slavan tek posle svoje šezdesete godine, napisavši Dona Kihota, koji danas slovi za jedan od najslavnijih romana svih vremena.


Ja sam posle pedesete nešto objavio / nije mi namera da se hvalim /, znači imam vremena , treba samo da nastavim da se krećem, da uzburkam reči i misli, za tren da zastanem , da se slože.. i eto slave. Veruj da sam krenuo tim putem, ne zbog slave , nego zbog onoga što se tridesetak godina taložilo u meni, da to oslobodim , da i ono počne da se kreće.

Hvala ti na poseti i ohrabrujućim rečima, Vladimire.
myredneckself myredneckself 12:30 05.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako

i ja bih da doživim katarzu negde na toplim morima
znači, idem pravo, pa desno kod Albukerkija ?
miloradkakmar miloradkakmar 14:31 05.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako

myredneckself
i ja bih da doživim katarzu negde na toplim morima
znači, idem pravo, pa desno kod Albukerkija ?

Eee, mrns , ja dugo razmišljam o bližoj varijanti.
Da idem pravo , pa levo kod Karlovca.
Nekad mi nije bilo potrebno razmišljanje. Odem na Ž.st. , sednem na voz i ujutro se već kupam u moru , nazobljem se grožđa, napijem vina / bevande, osladim se ribom i pršutom, nadišem mirisa kamena i smreka,. odmorim noć-dve i vratim se dve - tri godine mlađi.
Sada se samo u mislima išibam vinovom lozom ili dračom, u zavinosti od jačine želje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:28 05.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako

myredneckself
... znači, idem pravo, pa desno kod Albukerkija

Gde se seti Albukerkija?

Na pomen tog imena odmah pomislim na DHL (DHLawrence) i Fridu.
Na Albuquerque: University of New Mexico.
Na njihov ranč u Taosu.
Na njihov tamošnji grob (tamo je Frida umrla, a čini mi se da je naknadno pepeo DHL prenet iz Francuske - tamo).
mirelarado mirelarado 18:17 05.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako

vladimir petrovic
myredneckself
... znači, idem pravo, pa desno kod Albukerkija

Gde se seti Albukerkija?


:))) Као и МРНС, Албукеркија се увек сетим због Душка Дугоушка.
Једном ми је неки сликар послао писмо из Албукеркија. Писмо је било мање-више пословно, али га и данас чувам због поштанског жига. Тако је делић Албукеркија доспео и до мене.


miloradkakmar miloradkakmar 19:22 05.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako

vladimir petrovic
myredneckself
... znači, idem pravo, pa desno kod Albukerkija

Gde se seti Albukerkija?

Na pomen tog imena odmah pomislim na DHL (DHLawrence) i Fridu.
Na Albuquerque: University of New Mexico.
Na njihov ranč u Taosu.
Na njihov tamošnji grob (tamo je Frida umrla, a čini mi se da je naknadno pepeo DHL prenet iz Francuske - tamo).


miloradkakmar miloradkakmar 20:44 05.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako

mirelarado
vladimir petrovic
myredneckself
... znači, idem pravo, pa desno kod Albukerkija

Gde se seti Albukerkija?


:))) Као и МРНС, Албукеркија се увек сетим због Душка Дугоушка.
Једном ми је неки сликар послао писмо из Албукеркија. Писмо је било мање-више пословно, али га и данас чувам због поштанског жига. Тако је делић Албукеркија доспео и до мене.



Kojim putem za Albukerki/e ?


mirelarado mirelarado 20:55 05.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako

Хммм... можда би ова мапа била од помоћи

miloradkakmar miloradkakmar 22:41 05.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako

mirelarado
Хммм... можда би ова мапа била од помоћи


Ako već dogovaramo put za Albukerki /e , onda moramo da znamo i kakvo nas vreme očekuje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:36 06.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako

Pada u oči da su municiozno obeležene granice države New Mexico!
miloradkakmar miloradkakmar 09:05 06.07.2009

Re: Kretanje je neminovnost, svakako

vladimir petrovic
Pada u oči da su municiozno obeležene granice države New Mexico!

Meni je zanimljiv paralelni tok reka Rio Grande i Pekos. Koliko je ljudi , sudbina ... prešlo preko njih , ili nije uspelo da pređe , u potrazi za novim životom. Koliko je nada oteklo ovim rekama ?


Rio Grande


Pekos

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana