Šta nije u redu sa mojim detetom? (Rani znaci autizma)

natasavb RSS / 29.06.2009. u 00:41

Šta nije uredu sa mojim detetom?

Počela sam da se pitam negde oko njegovog drugog rođendana.Ne znam kada se to tačno desilo i jedno vreme sam stalno razmišljala (i to sa osećajem krivice), da li sam mogla da primetim ranije. Premotavala sam filmove, pokušavajući da pronađem nešto, listala po stoti put bebeći dnevnik, koji sam vodila za njega, kao i za stariju kćerku.Sve je bilo veoma slično.Možda je mesec dana kasnije propuzao i počeo da sedi, u odnosu na nju, ali kako su to oboje veoma rano počeli da rade i to je bilo uredu. Kada je imao oko 9 meseci zapisala sam da govori "Da-da"( to je bila seka ), "ta-ta", "ba-ba", "ma-ma ".Posle je to nestalo, a ja sam se pitala kada i kako to niko od nas nije primetio. Umesto toga je počeo da peva pesmice.Iako je to bilo dosta nerazumljivo,prepoznavala sam tekst i mislim da me je i uhvatila panika kada sam shvatila da zna sigurno pedest pesmica, a da me ne zove "mama". Na žalost, još uvek to retko čini i svako njegovo "mama" me oduševi i beskrajno obraduje.:)

Na kontrolne preglede kod pedijatra u dom zdravlja smo išli redovno, a drugi pedijatar nam je dolazio u kućne posete i to relativno često, jer je Aleksa sa 8,5 meseci dobio prvi alergijski bronhospazam i imao ih do četvrte godine.

Kad sam tom pedijatru rekla da mi se nekako razlikuje od kćerke i da mi je čudno što ne priča, odgovorio mi je da to nije ništa neobično za dečake, da često ne progovore do treće godine i da ne treba da ga poredim sa kćerkom, jer su devojčice drugačije u tom uzrastu.Istu priču sam čula i od logopeda u domu zdravlja. Većina roditelja koja ima decu sa autizmom je dobijala slične odgovore,uz pitanje da li je neko u familiji kasnije progovorio i šale na taj račun.

Nešto pre trećeg rođendana smo otisli u ustanovu specijalizovanu za razvoj govora i poremećaje u ponašanju i tamo obavili sistematski pregled, posle koga su nam rekli da postoji mogućnost pervazivnog razvojnog poremećaja i predložili da dolazimo jednom nedeljno kod logopeda i psihologa.

Svesna sam da na tako ranom uzrastu ne može da se postavi precizna dijagnoza, ali mislim da pedijatri treba da obrate više pažnje na rane znake autizma. Kada sam ja pronašla tu listu, a koju ću napisati na kraju, prepoznala sam Aleksu u nekoliko stvari i žao mi je što je nisam videla kad je on imao 2 godine.

Ja sam od onih ljudi koji vole da znaju istinu, ma kakva ona bila , jer jedino tako mogu da pokušam da rešavam problem na pravi način. Znam da ima i onih koji beže od problema, ali mislim da je i njih bolje suočiti , ma koliko šok bio jak u prvom trenutku. Većina naših stručnjaka, iz meni još uvek nepoznatih razloga, to ne radi. Kada sam insitirala u razgovoru sa psihologom da čujem da li je kod Alekse u pitanju autizam ili nije, dobila sam neko okolišanje i optužbu mojih najbližih da sam ja ta koja joj reč autizam stavlja usta, a da ona to nije nikad pomenula.

Sve ovo pričam jer mislim da je rana intervenicija kod autizma  veoma važna stvar.Pod njom se podrazumeva rad sa logopedom, psihologom, defektologom i njihova uputstva roditeljima na šta treba da obrate pažnju, na čemu da insistiraju i šta da podstiču kod deteta.

Druga stvar koja se takođe podrazmeva pod ranom intervencijom je i biomedicinski tretman. O tome se u svetu još uvek vode raprave, da li pomaže ili ne , ali sve više i lekara i roditelja ga primenjuje.

 Biomedicinska inervencija se odnosi na dijetu bez glutena i kazeina, lečenje crevne kanide, detoksikaciju i uzimanje suplemenata koji nedostaju.

Aleksa je na tom specijalnom režimu ishrane vec 5,5 godina i mislim da mu pomaže. Takođe smo lečili i nadam se izlečili kandidu, a godinu dana smo radili i detoksikaciju. Analize su pokazale veoma visok nivo olova u organizmu.

Moram da naglasim da ovo nisu nikakvi saveti i preporuke , već samo moje iskustvo i nešto za šta sam se ja odlučila kada sam tražila način da pomognem svom detetu.

Evo sada i ranih znakova autizma. I tu moram da napomenem da neka deca koja imaju neke od znakova nisu automatski i autistična, već da to može biti prolazna razvojna faza. Ako je više tih znakova prisutno, onda svakako treba obratiti pažnju.

 

·         Ne može se dozvati (mi smo mislili da možda ima problema sa sluhom jer se nije odazivao na ime, ali smo onda shvatili da se na čokolada ili reklame koje voli, odmah trza)

·         Nema očni kontakt (ne gleda vas u oči kad mu se obraćate ili to radi veoma kratko)

·         Zamišljenost

·         Dekoncentriranost

·         Problemi sa spavanjem - česta buđenja po noći

·         Dobra beba - tj. pasivna beba

·         Ne imitira, ne pokazuje prstom kad nesto želi.Često uzima ruku odrasle osobe i njom pokazuje na predmet umesto svojim rukom.

·         Ne promatra što se dešava u okolini

·         Stereotipna (repetitivna) ponašanja - vrti se u krug, hoda amo tamo, besciljno se ljulja,

·         Fasciniranost nekim detaljima - voda, baloni, mehurići sapunice

·         Hod na prstima

·         Vrtnja predmeta

·         Hiperaktivnost

·         Slaba ili nikakva socijalizacija s drugim osobama

·         Ne govori

·         Blage motoričke smetnje

·         Ponavljanje reči (eholalija) umesto normalne verbalne komunikacije

·         Dodirivanje rukom i vođenje umjesto verbalnog zahtjeva

·         Distanciranost

·         Nedostatak zanimanja za ostalu djecu i ono što ostala djeca rade

·         Izostanak odgovora na verbalne zahtjeve

·         Izbjegavanje fizičkog kontakta

·         Zabavljanje sa samim sobom, okretanje, prevrtanje, pljeskanje dlanovima itd.

·         Neprimereno smejanje ili ispadi bez vidljivog razloga

·         Neprimjerena povezanost za stvari

·         Opsesivno-kompulzivno ponašanje, npr. poredavanje stvari

·         Ponavljane čudne igre koje traju dug period vremena, npr. slaganje kocaka jedne na drugu

·         Insistiranje na rutini i ne-menjanju ničega u okolini



Komentari (140)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 03:58 29.06.2009

nik

draga natasa,
o autizmu ne znam mnogo (ulavnom preko filmova i web-a), ali sam za biomedicinsku terapiju cula. moja drugarica je takodje izlecila kandidu na taj nacin (u Budimpesti postoji klinika koja je specijalizovana za to, cak postoje i poslasticarnice koje su za ljude sa kandidom, gde se ne koristi secer i sve ono sto ne sme, a sve je ukusno . moja majka bi trebala za oko godinu dana (ako sva ispitivanja budu ok) da primi izvesnu kolicinu bioloske terapije. lici mi da je to na istom tragu. boluje od artritisa...

ne mogu da se ne setim Nika Hornbija, koji ima dete sa autizmom i knjige "Razgovor s andjelom", gde je on autore jedne price a ostale su donirali njegove kolege pisci iz UK i Irske, a sve u dobrotvorne svrhe - dece sa autizmom.

mene zanima jedna stvar: ako se ne zna sta inicira autizam (bar se dugo nije znalo...ili ja ne znam?), kako se ranim otkrivanjem moze reagovati "na vreme"? da me ne shvatite pogresno, zelim od sveg srca sve najbolje i bolje od toga, ali prosto ne znam stvari ili ne razumem. moj brat je kao malo mucao i logoped mu nije pomogao. tek drugacija vrsta razgovora je uspela da ga toga oslobodi. zanima me i da li autizam koji nastaje poremecajem nekog balansa raznih hemija (kao kod sizofrenije) ili nastaje kao posledica nekog spoljnog uticaja?

sve me zanima, ako vas ne mrzi da kucate...pogotovo da li postoje rizicna ponasanja, starosne grupe (tipa, starije/mladje zene imaju vece sanse da rode dete sa autizmom)...? dokle se stiglo u istrazivanjima? znam da mogu da pronadjem sve to na web-u ali verujem da imate najsvezije informacije o tome. ili mi prosto dajte neke pouzdane linkove.

mozda pitam previse?



natasavb natasavb 09:14 29.06.2009

Re: nik

BoL svasta ti ovde napisa. :)
Naravno da ne pitas previse i meni je drago da si procitala i sto te zanima ova tema , nego cek' redom da krenem.
Molim te, ako imas daj neku adresu ili napisi nesto vise o tom nacinu lecenja kandide. Znam ih dosta koji muku muce sa njom. Mi smo se zezali vise od dve godine. Aleksa za to vreme skoro uopste nije jeo slatkise, osim onih napravljenih sa xilitolom ( kandida ne moze da se hrani tom vrstom secera) ,uzimao je stalno probiotike, ali cim prestanemo sa antifunglaima (a probali razne ), odmah se vrarti nazad. Svaki put sam po njegovom ponasanju znala da je opet ima i za mene je to bio bolji dokaz da ta prica ima smisla, nego i jedno naucno istrazivanje. Uvek sam znala kakav rezultat da ocekujem., pozitivan ili negativan. Problem sa kandidom je sto se zna destiti da se pokaze u analizi stolice da je nema, a da su je puna creva. Jedini pozudan rezultat u vezi kandide je merenje arabinoze ili arbitola iz urina , ali na zalost kod nas se jos uvek ne radi ta analiza. Mi smo sve to uglavnom radili u USA ili Francuskoj, tako sto smo potrebne uzorke slali DHL-om.
Poslednji antifungal koji je uzimao je bio CANDIDOL i mislim da je on najvise pomogao, jer evo vec duze vreme nema kandidu. Moze da se naruci na www.micronutra.com

"Razgovor sa andjelom " od Hornbija nisam citala, ali jesam "Sve o decaku".Po njoj je snimljen i film, ali se on na zalost vise bavi Vilom, odraslim likom, nego decakom, ciji je lik po svemu sudeci gradjen po nekom aspiju.

Jos uvek se pozudano ne zna sta su uzroci za nastanak autizma. Izgleda da je u pitanju genetska predispozicija , ali da mora da postoji i neki okidac spolja da dodje do njega. Ja licno verujem u tu pricu.
Logopedi i defektolozi ne mogu da naprave cudo, ali pravilnim radom i te kako mogu neke stvari da se poboljsaju, samo ako pocne na vreme da se radi sa detetom. Autizam je i dalje prisutan , ali se poboljsava nacin finkcionisanja detata, sto nikako nije zanemarljivo.

Sto se tice starosne dobi roditelja, skoro sam pronasla da je radjeno neko istrazivanje u Australiji prema kome stariji ocevi cesce imaju decu sa autizmom. Evo ovde ima ta vest, pa koga zanima moze da procita.



jednatanja jednatanja 09:16 29.06.2009

Re: nik

Uzroci su svakako genetski, jer je bolest poznata još od ranije (pre 2 sv.rata). Ono što buni, doduše je sve veći broj slučajeva autizma, koji, moguće ali se tačno ne zna, da nastaju pod uticajem spoljnih faktora, ili faktora životne sredine...Pre nekoliko nedelja sam čitala o studiji finskih i mađarskih naučnika koji predviđaju da će se broj slučajeva dijabetisa kod dece mlađe od 5 godina udvostručiti u narednim godinama i to pripisuju isključivo spoljnim faktorima, iako se za dijabetis kod dece obično smatra da je nasledan.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:13 29.06.2009

Re: nik

dijabetisa kod dece mlađe od 5 godina udvostručiti u narednim godinama i to pripisuju isključivo spoljnim faktorima, iako se za dijabetis kod dece obično smatra da je nasledan.

postoje dve vrste dijabetesa, jedan je genetski a drugi izazvan losim nacinom zivota (losa ishrana i nekretanje). imamo dijabetes tip 1 i 2.

za tu kliniku u Budimpesti cu da se raspitam (evo, vec sam poslala email na pravu adresu) pa cu da ti (na ti smo ipak, right? ) posaljem adresu na pp (da ne bude da reklamiram). koliko znam oni vade krvi i na taj nacin gledaju kolicinu kandide u organizmu. svakako je jeftinije i jednostavnije (i brze) ici u madjarsku nego u francusku i placati taj bahati dhl
i hvala za hint za taj lek!

nego knjiga o kojoj pricam ne govori o autizmu. to je samo zbirka prica raznih autora a u organizaciji Nika Hornbija cije dete ima autizam, a sav novac od autorskih prava i prodaje ide na ispitivanje autizma ili na lecenje ili na ustanovu koja se brine o potrebama dece sa autizmom, nesto tako. nema ni rec o autizmu u knjizi.

natasavb natasavb 12:40 29.06.2009

Re: nik

nego knjiga o kojoj pricam ne govori o autizmu. to je samo zbirka prica raznih autora a u organizaciji Nika Hornbija cije dete ima autizam, a sav novac od autorskih prava i prodaje ide na ispitivanje autizma ili na lecenje ili na ustanovu koja se brine o potrebama dece sa autizmom, nesto tako. nema ni rec o autizmu u knjizi.


Hvala na informaciji, obavezno cu da je kupim.

postoje dve vrste dijabetesa, jedan je genetski a drugi izazvan losim nacinom zivota (losa ishrana i nekretanje). imamo dijabetes tip 1 i 2.

Dijabetes moze biti izazvan i virusom ,a citajuci o teskim metalima , izgleda da i oni mogu da pripomognu.
na ti smo ipak, right?

Naravno.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:04 29.06.2009

Re: nik

Dijabetes moze biti izazvan i virusom ,a citajuci o teskim metalima , izgleda da i oni mogu da pripomognu.

evo dole jedan komentar o vezi kandide i autizma, tj, alergije na secere/gluten/pojmanemam...
znam da se na klinici mayo (ako se ne varam), drasticnim dijetama leci akutna epilepsija kod dece i da su jako uspesni.
znaci, reci mi sta jedes pa da ti kazem....sve?! uh...

secam se jedne radio-emisije na b92 o autizmu gde se pominjalo da neka vakcina koja je valjda obavezna(?) za decu, moze da izazive autizam. valjda su se skupili roditelji i kad su uporedili, svi su prometili prve znake bas posle primanja te vakcije, a kao nadlezni se prave blesavi.
dboki dboki 14:31 29.06.2009

Re: nik

govorilo se o mmr vakcini,
ali je takodje (moze se izguglati)
ustanovljeno da ipak ona nema veze sa vecom pojavom autizma,
tj. odbacena je tuzba.....

ipak, nama su rekli da je bolje mmr primiti kasnije (sa 15, umesto sa 12 meseci),
kao i da je potrebno da je dete do tada jelo jaja (belance) -tj. da nije alergicno na njih...
natasavb natasavb 14:58 29.06.2009

Re: nik

secam se jedne radio-emisije na b92 o autizmu gde se pominjalo da neka vakcina koja je valjda obavezna(?) za decu, moze da izazive autizam. valjda su se skupili roditelji i kad su uporedili, svi su prometili prve znake bas posle primanja te vakcije, a kao nadlezni se prave blesavi.

Bila je pre godinu dana i emisija na RTS-u ,koju je pravio ja mislim BBS. Rec je bilo o uticaju MMR vakcine na pojavu autizma. Na kraju, zakljucak koji sam ja izvukla je da mozda ima veze, ali da su roditelji u Engleskoj masovno prestali da dovode decu na vakcinu i da bi bile vece posledice kad bi deca prestala da se vakcinisu. Ovi kod kojih to bude okidac, ispadnu kolateralna steta.
Ovo je veoma nezgodna tema i ja opet zelim da naglasim da je ovo samo misljenje mene kao roditelja.
Ono sto je meni preporuceno u slucaju da se odlucim da revakcinisem Aleksu, je da primi odvojeno M + M + R, u razmaku od po 3 meseca i da vakcina nikako ne sadrzi thimerosal.
To isto treba da se uradi sa decom za koju se sumnja da imaju neke znake autizma.
Ta vakcina se pre primala izmedju 12 i 18 meseci, ne znam da li je jos uvek tako, a Aleksa je primio sa 21 mesec, zbog problema sa bronhospazmom, koje je cesto imao u tom periodu.
Ja sam potpuno sigurna da je kod njega posle toga doslo do promene u ponasanju. Tada je krenula hiperaktivnost koja se kod njega ispoljavala tako, sto se kad izadjemo napolje nije zaustavljao. Medjutim, mogao je bez problema da odgleda dugometrazni crtani film.
Kazu da se obicno deca ne igraju sa igrackama kako treba, vec recimo, umesto da voze autic, oni ga okrenu naopako i vrte tocak. On to nikad nije radio , kao ni neke druge stvari. Svaki put kad bih pomislila da nesto nije u redu, on bi uradio nesto sto bi me odusevilo i onda bih se sa grizom savesti pitala kako sam tako nesto
i pomislila. Niko ne cita knjige o autizimu kao beletristiku, ali zato bi pedijatri trebali biti ti koji ce da primete ako nesto nije uredu i skrenu paznju roditeljima.
Dvoumila sam se da li da pisem o ovome, jer me je bilo strah da ne uspanicim nekoga bezrazlozno. Opet, mislim da je mozda i to bolje , nego da neko ne primeti na vreme sta se desava sa detetom.....

Kada je Aleksa krenuo sa dijetom bez glutena i kazeina, alergijski napadi bronhospazma su se drasticno smanjili, a posle godinu dana i potpuno nestali. Pre toga je morao da koristi pumpicu.


illuminated illuminated 15:18 29.06.2009

Re: nik

natasavb
Dvoumila sam se da li da pisem o ovome, jer me je bilo strah da ne uspanicim nekoga bezrazlozno. Opet, mislim da je mozda i to bolje , nego da neko ne primeti na vreme sta se desava sa detetom.....



Natasa, naravno da si trebala da pises... Ne verujem da je i jedan roditej malog deteta uspeo da procita ovaj tekst a da ne krene da ide po listi i razmislja o svakom znaku ponaosob. Ja sam i sam to malopre (po malo panicno :) ) odradio obzirom da mi mladja cerkica ima skoro 18 meseci, ali HVALA TI PUNO na tome :)

Ono sto mi je stvarno krivo je sto se ovako nesto ne moze videti po lokalnim DZ, cuti od lekara ili citati po onim reklamama/panfletima kojih ima po DZ-ovima u Beogradu (zasto ne uvesti pravilo da svaka komercijalna reklama plasirana u domovima zdravlja mora na naslovnoj strani, a minimum na 50% stampane povrsine, sadzati po neki ovakav ili slican tekst sa uputstvima, objasnjenjima znakova (ne samo za autizam; napravi se lista), itd...?).

I mislim da ovo opet ima veze sa borbom koju je zapocela Krugolina a odnosi se na postojanje standardnih procedura u pregledu dece. Isuvise je prisutno nemesanje u sopstveni posao kod ljudi kod kojih to NIKAKO ne bi smelo da se dogadja a onda se ti isti po pravilu okite titulom SEE (Senior Excuse Expert)... :(

Hvala ti jos jednom i imas punu podrsku moje porodice!
scabies scabies 21:13 29.06.2009

Re: nik

Natasa, prvo cestitke za VIP! Ti i tvoje teme odavno zasluzujete Naslovnu. Ja te uvek citam, samo retko kad imam sta smisleno da kazem...
Koliko sam ja upoznata, teorija da je MMR izazivac/okidac autizma je prevazidjena. Mislim da je teza postavljena na tome da autizam najcesce biva prepoznat (ili tad pocinje manifestacija?) u vreme koje se poklapa sa periodom kad se dobija ta vakcina (druga godina zivota).
O povezanosti teskih metala i kandidijaze sa autizmom nisam nista znala i moram priznati da me zanima objasnjenje mehanizma kojim deluju. Zanima me da li je to stav zvanicne medicine?
Kao sto me zanima i da li savremena zvanicna medicina podrzava dijetu bez glutena i kazeina, obzirom da sam skoro cula jednog eminentnog pedijatra koji to uopste ne podrzava...
natasavb natasavb 21:32 29.06.2009

Re: nik

Zanima me da li je to stav zvanicne medicine?
Kao sto me zanima i da li savremena zvanicna medicina podrzava dijetu bez glutena i kazeina, obzirom da sam skoro cula jednog eminentnog pedijatra koji to uopste ne podrzava...

Neki podrazvaju , neki ne. Jos uvek se vode raprave o tome.
Radjene su i razne studije o tome, ali da li je to sve zvanicno ( ako pod tim mislis da li data podrska drzave u kojoj je to radjeno) zaista ne znam. Ono sto znam je da vecina udruzenja u svetu podrzava pricu i o dijeti i o ostalim stvarima koje sam spomenula ovde.
Evo ovde cu postaviti linkove za sajtove na kojim ja pronalazim inforamcije za ono sto me zanima.
http://www.gfcfdiet.com/
http://www.autismuk.com/index13.htm
http://www.nationalautismassociation.org/
http://www.ria-udruga.hr/ ( ovo je sajt koji su napravili roditelji,a ja bila presretna kad sam ga pronasla. do tada mi je najbolji drug bio recnik :))
pnbb pnbb 22:08 29.06.2009

Re: nik

osim onih napravljenih sa xilitolom ( kandida ne moze da se hrani tom vrstom secera)

a stevia, jel si probala s tim? jel sme to?
mora da postoji i neki okidac spolja da dodje do njega


nazalost u nekim slucajevima autizma gotovo je sigurno da je spoljasna okolina bila okidac... ali to verovatno znaci i da je postojala genetska predispozicija..
natasavb natasavb 22:18 29.06.2009

Re: nik

a stevia, jel si probala s tim? jel sme to?

Da , koristili smo i steviju, ali ona ima i malo gorak ukus. Xilitol je slicniji obicnom seceru i po stanju ( kao kristal secer ) i po ukusu.
ali to verovatno znaci i da je postojala genetska predispozicija..

To svakako. Ali je zabrinajvajuce koliko je povecan broj novih slucajeva u zadnjih nekoliko godina.
Neki to objasnjavaju boljom dijagnostikom, ali mislim da nije samo to razlog.

Za one koji ne znaju, pod genetskom predispozicijom se ne misli na nasledjivanje direktnim putem.
Osobe iz spektra autizma retko imaju potomstvo, pa bi da je to u pitanju broj novih slucajeva bio sve manji, a na zalost nije tako.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:27 01.07.2009

Re: mit


mora da postoji i neki okidac spolja da dodje do njega. nazalost u nekim slucajevima autizma gotovo je sigurno da je spoljasna okolina bila okidac...


odakle ovo? aj'te molim vas, ljudi, ja za 4 godine koliko sam radio kao terapeut sa decom obolelom od autizma nikada nisam čuo da je kod nekoga spoljašnja okolina bila okidač. spoljašnja okolina može da okine utoliko kada se bolujućem detetu ne prikloni pažnja te, da tako kažem, ostane odbačeno i samo. tada se obično javljaju različita manična raspoloženja, shizofrenija, i druga.

sam autizam "ne okidaju" spoljašnja okollina, nevoljenost deteta od strane majke, ili reakcije na vakcinu. to su sve mitovi. problem je u strukturi dnk u moždanim ćelijama. zbog osetljivosti i neistraženosti ovog područja malo ko zna pouzdano šta izaziva ovu malfunkciju, pa samim tim kada ne znamo tačno šta je uzrok, ne možemo načiniti ni lek koji bi ublažio ili sasvim izlečio autizam. možda će medicina budućnosti naći rešenje, ali za sada ga nemamo.
boskovic4 boskovic4 16:12 01.07.2009

Re: mit

Još jenom ću citirati stav stručnjakinje koju sam nedavno bila u prilici da upoznam : " svi imamo pravo da nešto ne znamo, ali svi imamo obavezu da naučimo!"
To što Vi nikad niste čuli za takvu mogućnost, tvrdnju, stav , to što do Vas nije stigla takva informacija ne znači da ista NIJE ISTINITA!!
Pre koliko godina ste prestali da radite kao terapeut dece sa autizmom ? Pitam Vas to , jer ako se sad bavite nečim potpuno drugačijim, mogu da razumem činjenicu da ste ne obavešteni.
U suprptnom nije baš za pohvalu to što nikad niste čuli da sredinski faktor, može da doprinese da dete kroz vreme " ode u autizam".
Sredinski faktor tj. spoljni okidač se ne odnosi na zanemarivanje deteta, kako ste to Vi razumeli, već na vakcine konzervirane živom. Ta količina žive većini beba ne smeta toliko da će im sa sigurnošću urušiti imuni sistem, ali postoje bebe čije nejako telo ne može da se nosi sa istom tom količinom teških metala i onda jedna stvar povlači za sobom drugu..
Teški metali, kandida, klostridia, alergija na hranu ( IgG, IgE), nedostatak esencijalnih masnih kiselina, disbalans aminokiselina se veoma često sreću kod dece sa autizmom.
Postoje sajtovi o autizmu pomoću kojih možete saznati mnogo o biohemijskom tretmanu autizma i srodnih poremećaja, i to su sad lako dostupne informacije ( za one kojima engleski jezik predstavlja prepreku, mogu pronaći inform. na hrvatskom jeziku) .
Nikako se ne slažem sa stavom " ne znamo tačno šta je uzrok, ne možemo načiniti ni lek koji bi ublažio ili sasvim izlečio autizam "jer moje lično iskustvo i iskustva drugih roditelja koji imaju decu sa autizmom upravo pokazuju da se simptomi mogu ublažiti, smanjiti, potpuno izgubiti!
Ne mogu pomoći ni svom detetu ni sebi ako vidim samo prepreke ali ako promenim vizuru iz koje posmatram problem otvaraju se nove mogućnosti.
Jedna majka mi rekla nekom prilikom : " Ako je već neko morao da rodi dete sa autizmom , onda je dobro što sam to ja, jer neću prestati da tražim način da mu pomognem!"
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:33 01.07.2009

Re: mit

boskovic4
Još jenom ću citirati stav stručnjakinje koju sam nedavno bila u prilici da upoznam : " svi imamo pravo da nešto ne znamo, ali svi imamo obavezu da naučimo!"
To što Vi nikad niste čuli za takvu mogućnost, tvrdnju, stav , to što do Vas nije stigla takva informacija ne znači da ista NIJE ISTINITA!!
Pre koliko godina ste prestali da radite kao terapeut dece sa autizmom? Pitam Vas to , jer ako se sad bavite nečim potpuno drugačijim, mogu da razumem činjenicu da ste ne obavešteni.
U suprptnom nije baš za pohvalu to što nikad niste čuli da sredinski faktor, može da doprinese da dete kroz vreme " ode u autizam".
Sredinski faktor tj. spoljni okidač se ne odnosi na zanemarivanje deteta, kako ste to Vi razumeli, već na vakcine konzervirane živom. Ta količina žive većini beba ne smeta toliko da će im sa sigurnošću urušiti imuni sistem, ali postoje bebe čije nejako telo ne može da se nosi sa istom tom količinom teških metala i onda jedna stvar povlači za sobom drugu..
Teški metali, kandida, klostridia, alergija na hranu ( IgG, IgE), nedostatak esencijalnih masnih kiselina, disbalans aminokiselina se veoma često sreću kod dece sa autizmom.
Postoje sajtovi o autizmu pomoću kojih možete saznati mnogo o biohemijskom tretmanu autizma i srodnih poremećaja, i to su sad lako dostupne informacije ( za one kojima engleski jezik predstavlja prepreku, mogu pronaći inform. na hrvatskom jeziku).
Nikako se ne slažem sa stavom " ne znamo tačno šta je uzrok, ne možemo načiniti ni lek koji bi ublažio ili sasvim izlečio autizam "jer moje lično iskustvo i iskustva drugih roditelja koji imaju decu sa autizmom upravo pokazuju da se simptomi mogu ublažiti, smanjiti, potpuno izgubiti!
Ne mogu pomoći ni svom detetu ni sebi ako vidim samo prepreke ali ako promenim vizuru iz koje posmatram problem otvaraju se nove mogućnosti.Jedna majka mi rekla nekom prilikom : "Ako je već neko morao da rodi dete sa autizmom , onda je dobro što sam to ja, jer neću prestati da tražim način da mu pomognem!"


prvo,
oprostite ako sam na neki način povredio osećanja. svakako se ne može porediti vaša vizura i ophođenje prema oboljenju iz ugla roditelja deteta koje pati od autizma,
sa mojim uglom najobičnijeg terapeuta.

ipak, obazrivo kažem stvarno mi nije poznato da je neko od mnogobrojne dece sa kojom sam dolazio u kontakt, do pre nedelju dana kada sam napustio obavezu terapeuta budući okrenut nekim drugim stvarima (ipak, ostao sam u ulozi savetnika svojoj supruzi koja je tek početnik u ovom polju humane delatnosti), obolelo od autizma usled reakcije na vakcinu koju dete dobija u uzrastu 12 meseci. nije mi nepoznata ta teorija, ali se ne slažem sa njom, kao što ne prihvatam teoriju da postoje nekakvi socio-psihološki faktori koji utiču na oboljenje deteta.

takođe mi nije poznato da su kod nekog deteta "iščezli" simpotomi oboljenja zvanog autizam. ono što se da ublažiti pa i iskoreniti lekovima jesu propratna psihopatološka stanja - naprimer manična raspoloženja, autoagresija, i slično. opet, moram se ograditi jer možda vi imate iskustva sa detetom koje je na visokom stupnju kognitivnog razvoja. lično sam imao iskustva sa decom na veoma niskom stupnju kognitivnog razvoja.
boskovic4 boskovic4 00:38 02.07.2009

Re: mit

Naravno da niste povredili moja osećanja, i naravno da imate pravo da verujete ili ne verujete u šta god želite, kao i svaka druga osoba na planeti Zemlji.
Nadam se da u međuvremenu niste počeli da se bavite estetskom hirurgijom.
Reakcije na vakcinu se uglavnom manifestuju kroz povišenu tempereturu, proliv...smrt , ali ne kao autizam. Međutim, trovanje živom može da dovede do simptoma autizma.
Prof. dr Nenad Glumbić u "nekoliko empirijskih činjenica ", navodi, da se prvi znaci autizma nekad mogu uočiti u osmom mesecu života, dok drugi stručnjaci zastupaju uverenje da se prvi znaci autizma uočavaju tek sa 18 meseci života. Dakle, vakcina koju dete primi sa 12 meseci može i ne mora da bude spoljni okidač ali verovali ili ne, veoma lako može da se utvrdi, iz samo jednog pramena kose, koliko štete je ona donela detetu sa autizmom.
Žao mi je što niste bili u prilici da se upoznate se decom kod kojih su simptomi autizma smanjeni, ublaženi ili potpuno nestali jer vidim da niste nagrađeni takvom blagodeti.
Od svakog homosapijensa očekujem da bude human a od terapeuta dece sa autizmom očekujem da bude otvorenog uma, kreativan kao vrhunski matematičar!
Knjiga " Autism and Myth of the Person Alone", Douglas Bilken, može pomoći svima nama da bolje razumemo osobe sa autizmom.
Dete je dete na kakvom god stupnju kognitivnog razvoja da se nalazi, i svako dete ima prava da dobije, a svaki roditelj ima obavezu da pruži najbolju moguću negu u najširem smislu te reči.
thug_b thug_b 06:18 29.06.2009

olovo?

Analize su pokazale veoma visok nivo olova u organizmu.

pisem sta znam (a citala i gledala bas puno) pa onda i pitam sta ne razumem...

u usa (sve sto pisem je u vezi sa situacijom u usa) se prasina dize najstrasnija bas oko visokog nivoa metala (u daljem pisaniju, *vnm i *nm).
roditelji dece sa autizmom tvrde da je jasno kao dan da autizam svakako ima veze (i) sa vnm.
roditelji su, razmenjujuci iskustva (jer, sta drugo da rade:(, uocili cest slucaj vnm, pa su jedni druge savetovali (word of mouth) da kod deteta provere nm. potvrdilo se da su rezultati (sada na sve vecem broju malih ispitanika) precesto pozitivni.

tu je negde i moje pitanje za tebe:
jeli kontrola nivoa metala i drugih "sumnjivih" materija nesto sto rutinski sledi dijagnozu "autizam", ili je (i dalje) na roditeljima da je zahtevaju?
odgovor na ovo pitanje bi mi pomogao da razumem zasto nauka "ne priznaje" vezu vnm i autizma. jeli zato sto mere nm rutinski pa znaju da procenat dece sa vnm nije znacajan, ili ne mogu da objasne vezu pa je ni ne traze? meni sve vreme izgleda kao da je ovo drugo, ali ne mogu da verujem da jeste. sve u semu, ja nigde ne cuh za neki naucni i zvanicni podatak o procentu dece sa autizmom kod kojih je pronadjen i vnm. a nigde ne cuh ni da se nm kontrolise obavezno.

elem, nije kod svakog deteta sa autizmom pronadjen vnm (znaci li to obavezno i da ga nije ni bilo?), ali istrazivanja roditelja (njihova "nenaucna" statistika) pokazuju da jeste kod veeeeeliiikog broja dece, i to bas zive najcesce. roditelji zakljucuju da "trovanje" metalima mozda nije jedina stvar koja "triggers" autizam, ali svakako mora da je jedna od jer:
cinjenica da je kod velikog broja dece sa autizmom registrovan i vnm + cinjenica da je bas ziva najcesce u visku + cinjenica da zive ima u vakcinama kojih je zadnjih 20-ak godina sve vise i vise (u usa, deca prime 15-ak obaveznih vakcina do 2-3 godine, pa jos toliko kasnije!!!) + cinjenica da je broj dece sa autizmom zadnjih 20-ak godina u porastu "srazmernom" drasticnom porastu broja obaveznih vakcina + cinjenica da su deca u zadnjih 20-ak godina, a prethodno postepeno i njihovi roditelji, sve vise izlozena uticaju raznoraznih hemikalija = logicno i veza koja mora da postoji.

isto tako, vecina roditelja decu stavlja na tu posebnu dijetu koju si pomenula. niko od njih ne moze sa sigurnoscu da tvrdi koliko je dijeta pomogla jer su, naravno, uporedo sa njom pokusavali jos sto-sta, ali se vecini cini da su bas od uvodjenja dijete postigli znacajniji napredak.

eto, to su pitanja i vesti iz sveta. bilo mi je zanimljivo da si pomenula visok nivo olova, pa me zanima vise o tome, ako znas, a znas, ne sumnjam.

a sada -
natasavb natasavb 09:56 29.06.2009

Re: olovo?

jeli kontrola nivoa metala i drugih "sumnjivih" materija nesto sto rutinski sledi dijagnozu "autizam", ili je (i dalje) na roditeljima da je zahtevaju?

Ne , kontrola nije rutinska, ali je kod mnogo dece pronadjen visok niov teskih metala , pre svega zive i olova.
Licno znam roditelje koji su imali finansijske mogucnosti, pa su radili uporedo analize za oboje dece, tipicno dete i dete sa autizmom. Kod prvog je bilo sve u redu, a kod drugog je pronadjen visko nivo teskih metala.
Sto se tice vakcina , vec godina se vode rasprave oko toga. Pre par godina se u Engleskoj digla prasina oko MMR, vakcine , ali je posle ta prica obustavljena. To je jedna od vakcina koja je po nekima okidac, kao i thimerosal, koji sluzi kao konzarvans u vakcinama , a u stavri to je jedan oblik zive. U Kaliforniji je izbacen iz vakcina pre nekog vremena (thimerosal), jer se kod njih zadnjih godina veoma povecao broj dece sa autizmom, cak 1 od 95 . Skoro sam pronasla negde na netu vest (sad na zalost ne mogu da nadjem gde ) da je posle toga smanjen broj novih slucajeva.
Evo dve koje sam sacuvala :
Utiče li živa u vakcinama na autizam?
ON THE HEELS OF COURT RULING DENYING AUTISM-VACCINE LINK, U.S. FEDERAL COURT DECLARES MMR VACCINE CAUSED AUTISM IN A YOUNG BOY
Hemičarka Hemičarka 15:51 29.06.2009

Re: olovo?

Evo šta kaže Wikipedia: Thiomersal controversy
thug_b thug_b 16:15 29.06.2009

Re: olovo?

Licno znam roditelje koji su imali finansijske mogucnosti,
ovim si mi ... dosta toga objasnila:)

a sad sam i pronasla film koji sam htela da linkujem, nazalost, nema ga na netu, samo na tv-u i dvd-u. ako nisi gledala a zainteresovana si - posaljemo:)
thug_b thug_b 16:58 29.06.2009

Re: olovo?

pa to je to onda: uzrocno posledicna veza nje dokazana (Most conclusively, eight major studies (as of 2008) examined the effect of reductions or removal of thiomersal from vaccines. All eight demonstrated that autism rates failed to decline despite removal of thiomersal, arguing strongly against a causative role. so what? istrazujete ponovo i malo duze) a kontrola nm je skupa.

mozda vnm ne treba zvati mogucim ili nemogucim uzrokom. nista i ne ukazuje na to da je neminovno uzrok, a svasta ukazuje na to da neka veza postoji.

necu dalje jer hemija i ja se ne druzimo ni malo. zasto? pa, "ja sam element taj i taj, mogu biti zut a mogu biti i teget. u prirodi me mozete naci u cvrstom, tecnom, ali i gasovitom stanju. sam po sebi sam vrlo zdrav, ali se ponekad, iz nepoznatih razloga, sjedinim sa kiseonikom i postajem smrtonosan. ranije su me koristili za zubne plombe, ali eto, danas misle da je bolje da ne..."

pozdrav,
fizicar
natasavb natasavb 17:03 29.06.2009

Re: olovo?

ako nisi gledala a zainteresovana si - posaljemo:)

Nisam gledala, a volela bih. :)
natasavb natasavb 17:06 29.06.2009

Re: olovo?

mozda vnm ne treba zvati mogucim ili nemogucim uzrokom. nista i ne ukazuje na to da je neminovno uzrok, a svasta ukazuje na to da neka veza postoji.

Svako od nas radi za svoje dete ono sto misli da je najbolje. Analiza koju smo mi uradili je pokazala da ima 33 neke jedice olova , a gornja granica je 5 !
Mislim da to nikao nije dobro, bez obzira da li ima veze sa autizmom ili ne .
thug_b thug_b 17:09 29.06.2009

Re: olovo?

deal:) (za film)

i sorry sto sam pricu o ranim znacima preokrenula na teoriju zavere:) prilika je retka i zgodna a mene bas zanima.
drug.clan drug.clan 17:48 29.06.2009

Re: olovo?

thug_b
(Most conclusively, eight major studies (as of 2008) examined the effect of reductions or removal of thiomersal from vaccines. All eight demonstrated that autism rates failed to decline despite removal of thiomersal, arguing strongly against a causative role.


Ako vakcina moze da se napravi bez olova i radi zasto se i dalje koristi?

Cak i ako to olovo nema uticaj na autizam (u sta sumnjam) odavno su poznati stetni efekti olova na organizam.
Ne kontam bas?!
thug_b thug_b 18:29 29.06.2009

Re: olovo?

Ako vakcina moze da se napravi bez olova i radi zasto se i dalje koristi?
to je tek duga i tuzna prica.

Ne kontam bas?!
join the club.

p.s: u vakcinama (thiomersal-u) je ziva, a ne olovo. big deal, znam, ziva je jos gora, ali cisto da se rascisti:)
well well 19:48 29.06.2009

Re: olovo?

Ovo sam našao što se tiče MMR vakcine.
"...Research showing Autistic Spectrum Conditions can result from brain injury caused by encephalopathy (a degenerative disease of the brain). Encephalopathies are normally caused by an infection (90% of the time), and most often we will expect a viral infection. MMR contains three live virus..."
drug.clan drug.clan 20:40 29.06.2009

Re: olovo?

thug_b
Ako vakcina moze da se napravi bez olova i radi zasto se i dalje koristi?
to je tek duga i tuzna prica.

Ne kontam bas?!
join the club.

p.s: u vakcinama (thiomersal-u) je ziva, a ne olovo. big deal, znam, ziva je jos gora, ali cisto da se rascisti:)


olovo - ziva naravno nema razlike

ali uopste mi ne moze pasti na pamet ni pokvaren razlog niti bilo kakav prljav interes zasto bi se ziva stavljala u vakcinu osim cistog zla
natasavb natasavb 21:02 29.06.2009

Re: olovo?

ali uopste mi ne moze pasti na pamet ni pokvaren razlog niti bilo kakav prljav interes zasto bi se ziva stavljala u vakcinu osim cistog zla

thimerosal u vakcini sluzi kao kozervans. u tim kolicinama u kojima se stavlja nije stetan za svu decu. za neku na zalost izgleda jeste.
nije to jedina stetna stvar koja se koristi. zar nije skoro bila prica o necemu sto se stavlja u plasticne flasice, sad ne mogu tacno da se setim kako se zove ta supstanca ,mislim da je bisphenol, a sto se po najnovijim ispitivanjima pokazalo kao veoma stetno.
trujemo sami sebe sve vise, na zalost.
drug.clan drug.clan 21:14 29.06.2009

Re: olovo?

natasavb

trujemo sami sebe sve vise, na zalost.

nazalost tako je i strasno je

natasavb
ali uopste mi ne moze pasti na pamet ni pokvaren razlog niti bilo kakav prljav interes zasto bi se ziva stavljala u vakcinu osim cistog zla

thimerosal u vakcini sluzi kao kozervans. u tim kolicinama u kojima se stavlja nije stetan za svu decu. za neku na zalost izgleda jeste.
nije to jedina stetna stvar koja se koristi. zar nije skoro bila prica o necemu sto se stavlja u plasticne flasice, sad ne mogu tacno da se setim kako se zove ta supstanca ,mislim da je bisphenol, a sto se po najnovijim ispitivanjima pokazalo kao veoma stetno.
trujemo sami sebe sve vise, na zalost.


od toliko vrsta konzervansa oni deci od godinu dana nasli da daju bas onaj koji sadrzi zivu.

Ovo za plastiku je sa jasnom namerom jer ta materija daje cvrstocu plastici sto im smanjuje cenu i povecava profit. Ali ovo za zivu nema nikakvog objasnjnja
thug_b thug_b 22:37 29.06.2009

Re: olovo?

Ovo za plastiku je sa jasnom namerom jer ta materija daje cvrstocu plastici sto im smanjuje cenu i povecava profit.


i ovo za vakcine je, zamisli, slicna prica. evo dela:

Until recently, most vaccines presented antigens according to the same principals as they were 200 years ago - when vaccines consisted of the whole microorganism, alive or killed. The new generation of vaccines contains other defined antigens, called "subunit vaccines". Newly developed genetic technology gives us the means to produce the defined antigen in large enough amounts to generate a low price.

However, accessory technologies are required to make these defined antigens immunogenic, including new approaches for the optimum physical presentation of the antigen and the addition of adjuvants.


malo preskocim...

Vaccines now always contain adjuvants, which are substances known to amplify the body's response to the vaccine. These adjuvants are known to sometimes cause allergic and auto-immune responses on their own.

opet preskok...

Substances such as thimerosal and these other adjuvant chemicals can irritate body tissues and increase the action of accompanying bacteria and viruses, as well as the reaction of the immune system to the foreign protein antigens, potentially damaging neurological membranes where the myelin sheath has only partially protected the nervous system.

***************************************************************************************************************************************
sada mi je malo bezveze sto sam potegla te vakcine, nema bas veze sa temom, i nema samo veze sa autizmom. o autizmu ne uspevam da mislim kao o bolesti koju neminovno treba iskoreniti sa planete zemlje, jer ljudi sa autizmom su mi cesto kao prozor u savrseno smislen svet kojeg smo se iz nekog (glupog:))) razloga odrekli (vidi primer: jukie's comment -precious!!! :))))

ali o otrovima sa nepoznatim i dalekoseznim posledicama kojima nas izlazu i kljukaju jer je jeftinije i korisnije po zivote vecine (u ovom trenutku), a cesto simptomaticno korisnije po zivot odabrane manjine - mislim sve najgore.
i nece se sa ovim problemom u kostac uhvatiti nauka, tj neko drugi (ne dok ne bude isplativo). moracemo sami da se poducimo hemiji. zato sam ovde pomenula vakcine, vakcine o cijoj "prirodi" ne bismo nista ni znali da nije... pogadjajte koga? ne naucnika, vec - roditelja dece sa autizmom.
Jukie Jukie 06:26 29.06.2009

Aspergerov sindrom

Čitajući ovu listu, sećam se sebe kao deteta. Dakle, skoro isti simptomi samo tzv. visokofunkcionalni, što se naziva Aspergerov sindrom (smatra se da postoji "spektar" autizma). Visokofunkcionalni znači da mi možemo da komuniciramo sa okolinom (i to često veoma dobro ako nas nešto interesuje) ali se osećamo sasvim dobro "sami sa sobom" (dok imamo intelektualnu stimulaciju koja nas zanima) i nemamo neprestanu potrebu za "popularnošću u društvu vršnjaka".

Škola je naravno bila strašno iskustvo što se tiče nerazumevanja odraslih. Imate pred sobom dete koje iz dva-tri predmeta ima znanje, umenje i navike na nivou fakulteta, a iz drugih predmeta je praktično na nivou mentalne retardacije. Kada se to ukombinuje sa ponašanjima suprotnim od očekivanih u svakodnevnim situacijama, odrasli počinju da smatraju da ste bezobrazni i nevaspitani, i da se namerno tako ponašate jer ste očigledno pametno dete kada možete da naučite sve te stvari (gradivo).

Mnoge igre koje su nas radi socijalizacije terali da igramo u nižim razredima su mi (i danas) sasvim nelogične. Npr. "Sad se vidi, sad se zna, ko se kome dopada." (prvi razred) Treba da izabereš nekoga suprotnog pola ko ti se "dopada"? Zašto bi ti se neko iz odeljenja dopadao i šta to uopšte znači? Da hoćeš da ti bude devojka. Šta će mi devojka? Pa TREBA da želiš da imaš devojku. Ne dopada mi se niko, eto ne želim da imam devojku, lepo mi je i ovako (???? kakvo je to gradivo za prvi razred da se igra takva igra?). Ne, MORAŠ nekog da izabereš jer si inače loš što prekidaš igru.

Sledeća igra: "Aračkinje, baračkinje, koga ćete?" Igra se svodi na to da te druga grupa bira po tome koliko si loš u probijanju zida, i onda kad ne probiješ zid tvoja dosadašnja grupa se ljuti i dere na tebe; a ako neko dođe da probije zid tamo gde ti držiš rukama (valjda je logično da nećeš da dozvoliš da ti slomi ruku? pa ćeš kad tad da popustiš) onda se tvoja trenutna grupa ljuti i dere na tebe. A ako nećeš da igraš aračkinje-baračkinje i umesto toga sediš i gledaš kako se oni igraju (recimo da je interesantno sa stanovišta teorije igara), onda si loš jer kvariš igru i onda te animator na rekreativnoj nastavi (to je sad već drugi razred) pola sata (!) ubeđuje da treba da se igraš sa drugima, i onda mu po principu "pametniji popušta" obećaš da ćeš biti dobar i da ćeš se igrati sa drugom decom (i iz toga naučiš da treba unapred da se sakriješ kada saznaš da treba da se igraju takve igre).

O situacijama sa siledžijama da ne pričam. Jedina akcija koju su "školski odrasli" preduzeli bila je da me iznova i iznova savetuju da "moram da se prilagođavam drugima" i "da budem više kao druga deca", i da mi pričaju neke svoje priče iz detinjstva kako su se oni pomirili sa siledžijom i onda je svima bilo mnogo lepo, i kako će siledžije da te ostave na miru ako ih ne podbadaš i ne reaguješ na njih (stvarno ne znam kako da ne reaguješ ako te neko udara pesnicom u rame svaki dan nekoliko puta i pri tom se cereka kao njištavo magare). Meni je JAKO žao ali ja sa onom decom nisam STVARNO imao nikakva zajednička interesovanja.

Dobra strana je što, ako preživiš više razrede osnovne, imaš šanse da upišeš gimnaziju (gde siledžija ima manje) i posle fakultet pa da se baviš onim što te zaista zanima. Sad idu reprize serije Bones, a ona je recimo primer najfunkcionalnijeg stepena na tom autističnom spektru.
myredneckself myredneckself 09:10 29.06.2009

Re: Aspergerov sindrom

Moram da naglasim da ovo nisu nikakvi saveti i preporuke , već samo moje iskustvo i nešto za šta sam se ja odlučila kada sam tražila način da pomognem svom detetu.

hvala ti što uvek nesebično deliš svoja iskustva
natasavb natasavb 13:16 29.06.2009

Re: Aspergerov sindrom

Jukie ,
veoma mi je drago sto si se javio ovde i napisao nesto o sebi i kako to izgleda iz tvog ugla.
U razumevanju toga , kako bi mogao da izgleda svet gledan Aleksinim ocima, mnogo vise su mi pomogle dve knjige koje su pisale osobe sa autizmom, nego strucna literatura.
Jedna se zove "Misljenje u slikama" koju je napisala Temple Grandin i "Niko nigde " od Donne Williams.
Odusevila sam se i kad sam naletela na sajt koji su napravili aspiji, oops wrong planet. (ovo oops , izbacili posle, a meni bilo bas super )
Ja sam isla u matemtaicku gimnaziju i kad sam pocela da citam o aspergerovom sindromu i autizmu, shvatila da su ga neki moji drugari iz skole imali. Oni su bili oni sto smo ih gledali kao malo cudne , :) ali meni je uvek bilo jako lepo da se druzim sa njima. Uvek sam znala na cemu sam.
Zbog cega je dobro druziti se sa nekim ko ima aspergerov sindrom
( iz knjige Ivone Milacic "Aspergerov sindrom " ) :
- u razgovoru nema skrivenih znacenja ili "tajnih poruka "
- neko vas slusa bez davanja sopstvenog misljenja o stvari koja je u pitanju
- prisutna je zainteresovanost za detalje, a ne samo za "globalnu" sliku
- osoba sa aspergerovim sindromom slobodno iznosi sopstveno misljenje, bez obzira na socijalni
kontekst
- sloboda od sexizma, ejdzizma, pripadnosti drugoj rasi ili kulturi -osoba sa Aspergerovim
sindromom posmatra druge kao "prave vrednosti "
-postoji originalna perspektiva u resavanju problema
- dobro pamcenje
- enciklopedijsko znanje o nekoj temi
- talenat za crtanje, muziku
- zelja za odrzavanjem reda i tacnosti i
- verovatno jos mnogo toga....
malena1 malena1 16:12 30.06.2009

Re: Aspergerov sindrom

Ne znam sta je lose u njemu ali ovo sto si u crticama povadila i ono sto je Jukie napisao, bas bih volela da imam Aspergerov sindrom
Hvala vam, oboma


edit

cula sam za problem oko te vakcine i nimalo nisam bila mirna kada mi se dete vakcinisalo. motrila sam je dva meseca a onda opustila.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 16:29 30.06.2009

Re: Aspergerov sindrom

Ne znam sta je lose u njemu ali ovo sto si u crticama povadila i ono sto je Jukie napisao, bas bih volela da imam Aspergerov sindrom

mozda odsustvo empatije i brige za druge ljude je malo lose?
malena1 malena1 18:03 30.06.2009

Re: Aspergerov sindrom

anonymous_alcoholic

mozda odsustvo empatije i brige za druge ljude je malo lose?


mislis ljudi koji imaju Apergerov sindrom ne pokazuju brigu za druge?
ne bih rekla. sta je lose u tome sto dete/covek ne zeli da ucestvuje u razgovoru/igri koja ga ni malo ne privlaci-ni intelektualno niti iz ciste socijalizacije.


natasavb
u razgovoru nema skrivenih znacenja ili "tajnih poruka "
- neko vas slusa bez davanja sopstvenog misljenja o stvari koja je u pitanju
- prisutna je zainteresovanost za detalje, a ne samo za "globalnu" sliku
- osoba sa aspergerovim sindromom slobodno iznosi sopstveno misljenje, bez obzira na socijalni
kontekst
- sloboda od sexizma, ejdzizma, pripadnosti drugoj rasi ili kulturi -osoba sa Aspergerovim
sindromom posmatra druge kao "prave vrednosti "
-postoji originalna perspektiva u resavanju problema
- dobro pamcenje
- enciklopedijsko znanje o nekoj temi
- talenat za crtanje, muziku
- zelja za odrzavanjem reda i tacnosti i

u ovim crticama vidim pre svega iskrenu osobu koja ne dangubi vreme u ulizickom ponasanju i zato sto to palanacka okolina smatra "pristojnim", vidim kreativnu osobu i zelju za neprestanim stvaranjem, inteligentnu...cista pozitiva.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 18:12 30.06.2009

Re: Aspergerov sindrom

mislis ljudi koji imaju Apergerov sindrom ne pokazuju brigu za druge?

? kako mislis ja mislim? to nije pitanje misljenja, nego je simptom te bolesti.

The lack of demonstrated empathy is possibly the most dysfunctional aspect of Asperger syndrome.[2] Individuals with AS experience difficulties in basic elements of social interaction, which may include a failure to develop friendships or to seek shared enjoyments or achievements with others (for example, showing others objects of interest), a lack of social or emotional reciprocity, and impaired nonverbal behaviors in areas such as eye contact, facial expression, posture, and gesture.[1]

Unlike those with autism, people with AS are not usually withdrawn around others; they approach others, even if awkwardly. For example a person with AS may engage in a one-sided, long-winded speech about a favorite topic, while misunderstanding or not recognizing the listener's feelings or reactions, such as a need for privacy or haste to leave.[5] This social awkwardness has been called "active but odd".[1] This failure to react appropriately to social interaction may appear as disregard for other people's feelings, and may come across as insensitive.[5]


vise o tome ovde
malena1 malena1 18:49 30.06.2009

Re: Aspergerov sindrom

? kako mislis ja mislim? to nije pitanje misljenja, nego je simptom te bolesti.


nemoj me samo tuci :)

pa ja upravo i zelim da naglasim da nije nista lose u tome ako ne mogu razviti empatiju za druga bica(bitna stavka je da nisu agresivni prema sebi i okolini). zive sami, OK. Sami sebi su dovoljni, cool.
Zasto mi, bez sindroma (sic), zauzimamo stav da je nas nacin zivota normalan kao i nase ponasanje, odnosno reagovanja u svakodnevnoj komunikaciji? Vise je empatije i laganja u nasem svetu nego u njihovom.

natasavb natasavb 19:43 30.06.2009

Re: Aspergerov sindrom

Iz iskustva , sto sam mojim detetom, sto sa odraslim osobama koje imaju Aspergerov sindrom, mislim da nemaju svi nedostatak emaptije. Jeste to jedna od karakteristika, ali se razlikuje od osobe do osobe i od nacina na koji je pokazuju.
Meni licno, vise smeta lazna empatija , nego njen nedostatak.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:40 29.06.2009

Iskustvo

Moram da naglasim da ovo nisu nikakvi saveti i preporuke , već samo moje iskustvo i nešto za šta sam se ja odlučila kada sam tražila način da pomognem svom detetu.
Mislim da će tvoje iskustvo, ovako iskreno i jasno predočeno, biti od pomoći drugim roditeljima u sličnoj situaciji.
Samo nastavi i da se boriš i da pišeš, natašavb.
niccolo niccolo 10:41 29.06.2009

Re: Iskustvo

Mislim da će tvoje iskustvo, ovako iskreno i jasno predočeno, biti od pomoći drugim roditeljima u sličnoj situaciji.

Slažem se, upravo zbog informisanja roditelja i prepoznavanja određenih znaka kod njihove dece su potrebni ovakvi tekstovi...
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 11:09 29.06.2009

Re: Iskustvo

Draga Natasa, apsolutno ste u pravu, sto se tice ranog otkrivanja, ne samo autizma, vec i drugih razvojnih poremecaja.
Zao nam je sto niste ranije otkrili probleme s Vasim detetom, ali ste Vi to pocetno kasnjenje u startu nadoknadili posvecenoscu i upornoscu u borbi za svoje dete.
Problem je sto sluzbe koje treba da rade svoj posao(a mnogi domovi zdravlja imaju razvojno savetovaliste koje treba upravo da otkriva i bavi se razvojnim problemima dece i da prati budno takozvanu "decu pod rizikom" ) kak otreba.
Jer dopusteno je da komsinica kaze, nema veze progovorice, nema primedbu, ali nije dopusteno da to kaze strucnjak, obucen da prepozna odstupanja i placen da se time bavi.
Zelimo Vam sve najbolje u Vasoj borbi i zelimo da se svi roditelji bore kao lavovi za svoju decu i da ne prezaju od toga da pitaju, da budu dosadni ako treba, da nateramo ljude da rade svoj posao i tako stignemo do svojih prava, da nam se ne uskrate informacije.
Blade Runner Blade Runner 15:42 29.06.2009

Re: Iskustvo

Samo nastavi i da se boriš i da pišeš, natašavb.

omega68 omega68 18:59 29.06.2009

Re: Iskustvo

Blade Runner
Samo nastavi i da se boriš i da pišeš, natašavb.



natasavb natasavb 21:38 29.06.2009

Re: Iskustvo

Mislim da će tvoje iskustvo, ovako iskreno i jasno predočeno, biti od pomoći drugim roditeljima u sličnoj situaciji.

To je i razlog zbog koga sam odlucila da pisem.
Jako tesko mi je bilo na pocetku, a nisam znala kome da se obratim.
Posle par meseci sam upoznala dve mame koje su vec bile u celoj toj prici i nikada necu zaboraviti koliko su meni pomoglni njihovi saveti.
natasavb natasavb 21:39 29.06.2009

Re: Iskustvo

@niccolo
@blade
@omega
Hvala
natasavb natasavb 21:45 29.06.2009

Re: Iskustvo


da nateramo ljude da rade svoj posao i tako stignemo do svojih prava, da nam se ne uskrate informacije.

Upravo tako. Mislim da roditeljima treba da su dostupne sve informacije , pa da onda mogu sami da odluce kojim putem ce da krenu i sta misle da je najbolje za njihovo dete.
Hvala na podrsci.
Mi smo takodje osnovali udruzenje koje se zove "Novi dan " i nadam se da cemo u buduce da saradjujemo.
Ciljevi su nam isti, a to je navaznije .
angie01 angie01 09:44 29.06.2009

imam primer

u komshiluku, gde je sve bilo prilichno slichno.

Do druge godine sve ok, a onda promena.

U vrticu su se zalile vaspitachice i onda se otkrilo o chemu se radi.

Roditelji veoma posveceni deci, uchinili su sve shto im je bilo dostupno,..rad sa specijalizovanim sluzbama u ustanovama za decu sa posebnim potrebama, rad kod kuce, velika paznja na sve i mic po mic, od specijalne shkole u koju je moj omiljeni komshija upisan- stigli su do ove odbichne u koju dete vec dve godine ide i vrlodobar je djak.

jedno vreme me nije ni konstatovao, a sada se grli i ljubi sa mnom, obraduje mi se, kada se javi na telefon, veoma iskreno i otvoreno govori o stavrima, o kojima druga deca, vec nauchena kako to rade odrasli fejkuju i foliraju, a ono shto mene najvishe odushevljava- nepogreshivo prepoznaje sushtinu stavri u situacijama, iako je mali da nekim znanjem i iskustvom sabere shta treba.

Svi kazu, da shto pre se krene sa tretmanom- vece su shanse za poboljshnje, naravno sve zavisi od oblika autizma.

Takodje kazu- da to shto se simptomi ispoljavaju oko druge godine- ima veze sa vakcinama, koje se deci daju za neke druge bolesti- jednostavno se u nekim sluchajevima reaguju na ovaj nachin- to sam negde chitala, al' stvarno ne mogu da se setim gde.

Natsha,
sva podrshka vashem trudu i hrabrosti,..nije lako, al vi ste hrabri i snazni i posveceni- shto je najvaznije i rezultati nece izostati

pozdrav vama i Aleksi,

natasavb natasavb 15:17 29.06.2009

Re: imam primer

Svi kazu, da shto pre se krene sa tretmanom- vece su shanse za poboljshnje, naravno sve zavisi od oblika autizma.

Da , vazno je krenuti sto pre, ali na zalost ne pomogne svakom detetu.
Mada sa autizmom se nikada ne zna. Ja sam na nekom od proslih blogova linkovala filmic o devojcici za koju se do 13 godine smatralao da je niskofunkcionalna i da ne razume sta se oko nje desava.
Onda je jedan dan sela za racunar i napisala da je boli glava ili zub , sad se ne secam. Svi su bili sokirani, jer nisu znali da ona uopste zna slova. Naucila je da cita i pise gledajuci sta rade braca i sestre.
Takodje sam gledala pre godinu-dve dokumentarni film o devojci koja ima autizam, a zivi u USA.
Kada je imala 13 godina, rezulatati psiho testova su pokazivali da je na nivou deteta od godinu i po. Onda je psiholog, koja je radila sa njom, dosla na ideju da je opismeni. To je trajalo oko godinu dana, ali je uspela. Posle toga njen rezulata na IQ testu je bio preko 130 !
Sada studira istoriju. Ima nekoliko asitenata, koji joj pomazu u svakodnevnim situacijama , ali zivi sama.
I dalje ima stereotipiju da mora da drzi kasike u rukama ili posmatra vodu koja tece iz cesme, ali ne zna da objasni zbog cega . Kaze da je to smiruje.
Autizam nema granica. To je nesto sto coveka tera napred, ali nekada moze da postane i opterecnje da nije dovoljno ucinio. Nije uvek lako pomiriti te dve stvari u sebi.....

pozdrav vama i Aleksi,

pozdrav i tebi
p.s.
ja pisem mozda o nekim ozbiljnim stvarima, ali se nadam da smo svi ovde na ti. :)
libkonz libkonz 10:51 29.06.2009

Ej bre

Čestitam VIP !!!
ivana23 ivana23 10:55 29.06.2009

Re: Ej bre

libkonz
Čestitam VIP !!!


Takodje...
natasavb natasavb 22:09 29.06.2009

Re: Ej bre

@ Lib

@ Ivana23

Hvala
maricacarica maricacarica 10:55 29.06.2009

Iskreno

Nale, tebi svaka čast.
Ono što htedoh reći, da sam čula, koliko je to istina ne znam, da autizam može biti izazvan čak i bakterijski ????!!!!, te da, navodno, ishranom - tj nekom specijalnom dijetom, može doći do, neću reći izlečenja, ali smanjenja simptoma.... Ovo sam čula, po sistemu prijatelj mog prijatelja ima poznanicu, koja....

Na netu nisam baš našla neke specijalne potvrde gore navedeng, ali možda vredi dublje kopati na nekim forumima i sl...

Ljub tebi i Aleksi,
natasavb natasavb 15:22 29.06.2009

Re: Iskreno

Ono što htedoh reći, da sam čula, koliko je to istina ne znam, da autizam može biti izazvan čak i bakterijski ????!!!!

Da i bakterije mogu da nprave problem u crevima, kao i gljivice.
Najcesce je u pitanju klostridija, a mogi i streptokoke i druge to da urade.
Za sve to je porebno uraditi odgovarajuce analize, jer ako su u pitanju bakterije , onda su potrebni antibiotici, a ako je u pitanju kandida, antibiotici ne smeju nikako da se uzimaju.
Ono o cemu si ti verovatno cula je Specific Carbohydrate Diet, a to je dijeta u kojoj nije dozvoljen unos ugljenih hidrata.
Biljana 77 Biljana 77 10:59 29.06.2009

VIP

izbor za VIP temu.
natasavb natasavb 22:20 29.06.2009

Re: VIP

Hvala Biljana .
Za sve NNN-ovce
maricacarica maricacarica 11:01 29.06.2009

Čestitke za VIP

A ovo sam našla o vakcinama
Još gore je ako se zapitate šta se stvarno nalazi u vakcini koju ste obavezni da date svom detetu. Bićete šokirani!

Pogledajmo šta sadrže neke vakcine koje se najčešće koriste:


VAKCINA: Acel-Immune (DtaP) PROTIV TETENUSA DIFTERIJE VELIKOG KAŠLJA SADRŽI: otrove difterije i tetenusa i absorbovane nećelijske sastojke velikog kašlja, formaldehid, aluminijum hidroksid, aluminijum fosfat, antiseptik, emulzifikator želatin...

VAKCINA: Attenuvax - Measles (Merck & Co.) PROTIV MALIH BOGINJA SADRŽI: Žive viruse malih boginja, neomicin, voćni alkohol, hidrolizirani želatin, zametak pileta...

VAKCINA: Biavax - Rubella (Merck & Co.) SADRŽI:Žive viruse rubeole neomicin, vočni alkohol hidrolizirani želatin, ljudske dvohromozomske ćelije od tkiva abortiranog fetusa...

VAKCINA DPT (GlaxoSmithKline) PROTIV DIFTERIJA, TETANUSA, VELIKOG KAŠLJA SADRŽI: otrove difterije i tetanusa, formaldehid, aluminum fosfat, amonijum sulfat, timerosal, isprana ovčija crvena krvna zrnca....

VAKCINA: DRYVAX (Wyeth-Ayerst, još bez licence) SADRŽI: Velike boginje - žive kravlje viruse, "neke mikrobne otrove, streptomicin sulfat, hlortetraciklin hidrohlorid, neomicin sulfat glicerin i fenol, mešavinu dobijenu destilacijom tečnosti iz plikova teleće kože ugljenim katranom.


VAKCINA FluShield (Wyeth-Ayerst) PROTIV GRIPA SADRŽI: Trovalentni virus gripa tip A i B, gentamicin sulfat formaldehid, timerosal i polisorbat 80 tečnost iz pilećeg embriona.


VAKCINA Imovax (Connaught Laboratories) SADRŽI: Apsorbovane viruse besnila, neomicin sulfat, fenol, crveni indikator humanog albumina, diploidne ćelije iz tkiva abortiranog ljudskog fetusa.


VAKCINA ORALNA POLIO: Orimune - Oral Polio (Wyeth-Ayerst) SADRŽI: Tri tipa poliovirusa, oslabljeni neomicin, streptomicin sorbitol, ćelije majmunskih bubrega i serum teleta.
VAKCINA "GARDASIL"

Poslednji hit je svakako "epohalan izum" vakcina "GARDASIL".
Iako je kompanija "Merck" došla na veoma loš glas nakon što je njen smrtonosni lek "Voixx" (protiv bolova) navodno uzrok iznenadnog srčanog napada (zbog čega se protiv kompanije vodi 13.000 sudskih sporova), američka Federalna agencija za lekove (FDA) odobrila je njihov proizvod - vakcinu "Gardasil". Ova vakcina, navodno, sprečava pojavu jedne vrste raka materice koji nastaje od humanih papiloma. Uz gromoglasnu medijsku pompu, vakcina je predstavljena javnosti uz preporuku da se njome preventivno vakcinišu sve devojčice od 11 i 12 godina.
Američki "Savetodavni odbor u sprovođenju imunizacije" takođe je savetovao "Centre za kontrolu bolesti i prevenciju" u SAD da devojčice još u 9. godini budu vakcinisane. Iznošenje brojki o ogromnom porastu broja obolelih od raka postalo je učestalo na svim svetskim medijima. Takvo alarmantno stanje logično je da mora rezultirati većom brigom države za mlade naraštaje, te se vakcina toplo preporučuje. To što ove brojke niko ne može da potvrdi i što bi se uvođenjem obavezne vakcinacije devojčica u kompaniju "Merck" slile ogromne pare, dva su sasvim dovoljna razloga da u dobre namere ovog povezanog medijskog i farmako-biznisa posumnjamo. A oni jesu povezani.






cassiopeia cassiopeia 11:25 29.06.2009

...

Draga moja čestitke na naslovnoj

Ono što me posebno raduje je da će veći broj roditelja i osoba koje ova tema interesuje moći da prate tvoje tekstove. Poseban kvalitet tvojih tekstova je u jasnom i jednostavnom izražavanju.

Hvala ti!

Želim da istaknem ovaj deo

I tu moram da napomenem da neka deca koja imaju neke od znakova nisu automatski i autistična, već da to može biti prolazna razvojna faza. Ako je više tih znakova prisutno, onda svakako treba obratiti pažnju.


Nema mesta panici, mnogi od nas su u nekom razvojnom periodu imali neki od ovih simptoma ali to još uvek ne znači da je prisutan autizam. Važno je biti upoznat sa ranim znakovima i reagovati na vreme. Kao što Nataša gore reče važna je rana intervencija.

natasavb natasavb 22:22 29.06.2009

Re: ...

Hvala Cass
Nema mesta panici, mnogi od nas su u nekom razvojnom periodu imali neki od ovih simptoma ali to još uvek ne znači da je prisutan autizam. Važno je biti upoznat sa ranim znakovima i reagovati na vreme.

Ovo bih jos jednom ponovila.
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:53 29.06.2009

Nije lako, nastavi hrabro

Natasavb
Ja sam od onih ljudi koji vole da znaju istinu, ma kakva ona bila , jer jedino tako mogu da pokušam da rešavam problem na pravi način. Znam da ima i onih koji beže od problema, ali mislim da je i njih bolje suočiti , ma koliko šok bio jak u prvom trenutku. Većina naših stručnjaka, iz meni još uvek nepoznatih razloga, to ne radi. Kada sam insitirala u razgovoru sa psihologom da čujem da li je kod Alekse u pitanju autizam ili nije, dobila sam neko okolišanje i optužbu mojih najbližih da sam ja ta koja joj reč autizam stavlja usta, a da ona to nije nikad pomenula.


Oni koji ne vole da znaju istinu - uglavnom su slabići, pa im ne treba zameriti.

Ja se tebi divim.

I pohvala uredništvu bloga što ti je dalo VIP status.
shumska shumska 12:03 29.06.2009

~

Ono što me posebno raduje je da će veći broj roditelja i osoba koje ova tema interesuje moći da prate tvoje tekstove. Poseban kvalitet tvojih tekstova je u jasnom i jednostavnom izražavanju.

upravo to!
u ovom tekstu me potreslo spominjanje osećaja krivice koju si spomenula - a u vezi sa tvojim prebacivanjem (koliko sam shvatila) sebi što simptome i znakove elemenata autizma ranije nisi primetila kod Alekse...
krivica je suvišna sasvim, i nisam potrebna ja ili bilo ko drugi da ti to kaže, kada se ti boriš kao lav i vodiš brigu o jednoj tinejdzerki i andjelku malom o kome pričamo. i to vrlo kvalitetno i požrtvovano.
I pohvala uredništvu bloga što ti je dalo VIP status.

pridružujem se
myredneckself myredneckself 12:05 29.06.2009

Re: Nije lako, nastavi hrabro

nato, čestitke za VIP, tvoja snaga, volja, upornost i želja da pomogneš, biće mnogo vidljiviji
ines08 ines08 13:28 29.06.2009

Re: Nije lako, nastavi hrabro

Pridružujem se čestitkama za dobijeni VIP status, od srca
Tvoje znanje i iskustvo, kao i način na koji o tome govoriš i kako se boriš, zaslužuju veliko poštovanje i divljenje.
Hvala ti što to deliš sa nama.
selica_nena selica_nena 12:09 29.06.2009

Re

Zadivljena sam tvojim stavom. Mnogi roditelji se predugo zavaravaju, odbijajući da prihvate realnost. Ovaj tvoj tekst bi trebalo odštampati i deliti po domovima zdravlja. Verujem da bi mnogima pomoglo.

P.S. Naravno, čestitam na VIP izboru
alexlambros alexlambros 12:17 29.06.2009

ja

jedva umakoh izgleda, jer imam nekoliko od ovih pobrojanih simptoma i dan danas

silom prilika sam upoznat sa svim ovim simptomima i znam kako sve to izgleda ... nego mi ova kandida novost. o cemu se radi? jel to ona bakterija? ona ima veze s autizmom?
maricacarica maricacarica 12:30 29.06.2009

Re: ja

Candida je gljivica
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 12:58 29.06.2009

Re: ja

Candida je gljivica

da, i ona zivi u nasem organizmu kao i mnoge, i ne smeta dok se ne namnozi po celom organizmu (bezmalo). prilicno smara organizam, sve ti je kao uredu, a ti se osecas lose. postoje lekovi, ali najveca stvar je da se pridrzavas stroge dijete koja je - hevi
uglavnom, ne sme da se jedu seceri, sto podrazumeva jedinjenje secera, ne secer kao kristal i to. ne sme cak ni u proizvodima za dijabeticare, jer je to takozvani "osiromaseni secer" da ga tako nazovem, isto to i dalje, u odnosu na gljivice koje ga obozavaju. mleko ni pod razno. mislim da ne sme ni slatko voce, ne smeju sva mesa, ne smeju ni sva povrca ni svi hlebovi, jedes onaj bez kvasca ali od odredjenih zitarica koje nemaju ili imaju malu kolicinu secera. grozno! gledala sam drugaricu koja se topi na ocigled nas prisutnih (a inace mrsava) + lekovi...mucila se godinama sa tim.


a da, najbolje se kontrolise preko krvi ili mokrace da li ih ima u dozvoljenoj kolicini ili ne, jer kao sto natasa kaze, ako ih nema u stolici, ne znaci da ih nema u crevima.
kandida se olako shvata jos uvek kod nas a nije nimalo naivna. naprotiv.

natasa, mozda da napises neki post i o kandidi, ljudi ne znaju ovde nista o tome. ja znam koliko mi je drugarica madjarica pricala pa nemam gomilu neophodnih informacija
audrey92 audrey92 15:13 29.06.2009

Re: ja

dok se ne namnozi po celom organizmu


Kako se odjednom namnozi, kakvi uslovi treba da postoje? Pad imuniteta, neka posebna bolest? Mislim, kako da se cuvam da mi se ne namnozi?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:44 29.06.2009

Re: ja

Kako se odjednom namnozi, kakvi uslovi treba da postoje? Pad imuniteta, neka posebna bolest? Mislim, kako da se cuvam da mi se ne namnozi?

mislim da je fora u imunitetu i ishrani. ako hranis gljivice onim sto vole, broj im poraste...kazem, ne znam kako dolazi to toga ali znam da se tesko lece. takodje, znam da se ta moja drugarica (koja je u HH, btw), raspitivala u Budniju i da joj je jedna zena koja radi tamo bas na tim delom za suplemente, rekla gde sta da nadje od hrane i sta da kupi kod njih.
verovatno postoji dosta o tome na i web-u...
maricacarica maricacarica 15:52 29.06.2009

Re: ja

Izbegavati mleko i šećere - obavezno!
Ima i lekova protiv nje, samo što je ona dosadna i uporno se vraća
drug.clan drug.clan 15:55 29.06.2009

Re: ja

maricacarica
Izbegavati mleko i šećere - obavezno!

Sta jesti onda?
Ne jesti mleko i secere pa umreti od neke druge bolestine?
grozdje grozdje 12:48 29.06.2009

Upoznaj neprijatelja da....

Draga Nato Zlato,

Divno je citati tvoje tekstove. Ti si najbolji lijek protiv depresije i beznadja koji su nam cesti pratioci kada naidjemo na zivotne barijere koje uz najbolju volju i najveci trud ne mozemo do kraja savladati.
Toplina i jednostavnost tvoje majcinske ljubavi i lavovska borba da Aleksina razlicitost bude 'normalna' u nenormalnosti drustva sa kojim moras da se boris, samo su jos jedan dokaz kolika je snaga porodice i koliko je ljubav mocan lijek.
Cesto iz neznanja cinimo greske kojih nismo ni svjesni. Neznanje je veliki neprijetelj srece. Zbog toga ce tvoj blog sigurno pomoci mnogima. Prije svega da shvate koliko je vazno prihvatiti istinu. I koliko je vazno prepoznati neprijatelja. Poslije toga borba zna biti mnogo laksa.
Ljudi smo pa smo skloni bjezati od istine. Odlagati je i zivjeti mnogo bolniju borbu. U borbi u kojoj su nasi najdrazi ovisni o nama ako mi nismo dovoljno jaki oni gube. Nas cvrst zagrljaj i nasa vjera u njih i razumjevanje njihovih potreba najvece su blago koje mogu ponijeti sa sobom i koje ce im jednog dana pomoci da se izbore onako kako budu mogli.
Moja mama mi i danas zna reci: 'Nije vazno da li te slusa kad pricas. Ti pricaj. On ce jednoga dana cuti te tvoje rijeci kad mu budu trebale. I stalno mu ponavljaj da ga volis. Nikad nije prestar za te rijeci.'
I u pravu je. Ja i danas cujem njene i tatine rijeci. Uvijek kad mi to zatreba.

A tvoje rijeci su tu. I cuce ih svi kojima zatrebaju.

Bravo
blue rider blue rider 12:51 29.06.2009

Uzrok/posledica

Nazalost, prilicno dobri prijatelji imaju ceru kojoj je konstatovan autizam. U njihvom slucaju nisu primetili bas odmah, otisli su na sve moguce kontrole, preglede, u Jovanovoj su radili logopedi i psiholozi sa njom... Jos zalosnije, moram da priznam kako su oni sada odustali od lekara i kao pokusavaju sami... To se nece zavrsiti dobro.

Pored kandide (gljivica, vrlo cesto polno oboljenje i pretpostavka je da roditelji sa hronicnom kandidom mogu biti problematicni), koja se moze dovesti u vezu sa autizmom i na netu ima mnogo podataka o tome ja bih skrenuo paznju na uzrocno posledicnu vezu : klopa / autizam. Neretko, ispostavlja se da su autisticna deca alergicna na veliki broj secera (biljnih, vocnih, vestackih), zatim psenicu, belo brasno, etc.... Puno se prica o tome, veza definitivno postoji samo nije jasno kako dolazi do toga.

Ne znam, nas mozak jede samo secer, drugo ga ne interesuje... Pa ako mu ne dajes, ako je alergican to sigurno ima neki efekat.

Jedno je sigurno, sami roditelji tesko da ce postici neki vidniji napredak, zato se mora stalno forumovati, guglovati, biti clan udruzenja, RAZUMETI.

Pozdrav
rapunzel rapunzel 13:22 29.06.2009

čestitam

VIP
natasavb natasavb 10:39 30.06.2009

Re: čestitam

Hvala draga
dzu dzu 13:53 29.06.2009

EFT

autism-relief-steve

eft

možda će neko na ovim stranicama naći potrebnu pomoć i ohrabrenje, ne samo kad je u pitanju autizam, već i mnogi drugi dis-order.


natasavb natasavb 14:31 29.06.2009

Re: EFT

Hvala na linkovima Dzu.
Nisam do sada cula za ovu metodu, bas cu da pogledam o cemu se radi.
dzu dzu 15:06 29.06.2009

Re: EFT

ja primenjujem eft na sve, kao što se i preporučuje, ''try it on everything''. na sajtu ima priručnik, postoji preveden i na srpski ljubaznošću terapeutkinje koja je poreklom iz novog sada. eft na srpskom
verujte da pomaže, volela bih da svi koji imaju neki problem primenjuju sa uspehom.
najbolje su stvari uvek najjednostavnije.

edit: youtube linkovi

gary

magnus

to name but a few
miloradkakmar miloradkakmar 14:17 29.06.2009

Čestitke

za tvoju istrajnost, nesebičnost, hrabrost, posvećenost... Mislim da željeni rezultati neće izostati, odnosno ne izostaju.

PS Čestitka i za VIP !
wesleysnipes wesleysnipes 14:56 29.06.2009

tretman

mi smo imali fenomenalnu ekipu u zavodu za poremecaje govora koja je postizala odlicne rezultate. ali pre dosta godina ovaj program je obustavljen (ne znam zasto).
jednom sam razgovarala sa zenom koja se dugo bavila tretmanom autisticne dece. obicno se radilo individualno, a kasnije je pocela da radi sa vaspitacicama koje su u grupama imale autisticnu decu. rekla mi je da kada se autisticno dete stavi u adekvatnu socijalnu sredinu (obdaniste + senzibilisana vaspitacica), rezultati u odnosu na individualni tretman su sto puta bolji.
nemojte me drzati za rec, ovaj razgovor se dogodio pre mnogo godina, mozda svi detalji i nisu tacni, ali ideja je vredna dubljeg istrazivanja.
kleinemutter kleinemutter 15:10 29.06.2009

sta nije uredu sa mojim detetom

Draga Natasa ,
i ja jos uvek osecam grizu savesti sto moje dete ima problema. Znam da nisam kriva, jer je moj mali s..... na porodjaju, ali se krivim sto nisam izabrala strucnijeg ginekologa.Mi smo iz druge , ali veoma slicne price, BAR STO SE TICE BORBE ZA OPSTANAK U OVOM DRUSTVU, KOJE NE TRPI RAZLICITOSTI.. I moj mali ima neke od gore nabrojanih karakteristika i mi smo u prvo vrme mislili da ima autizam, ali svi jednoglasno rekose da nema, vec da se radi o PMR kojeg stepena nisu precizirali. Kako mrzim tu dijagnozu, a kako je svi olako ispisuju na uputima, misljenjima i ostalim njihovim doktorskim dokumentima. A kako leciti dete i imati osecaj da cinis sve da mu bude bolje je veliko pitanje, JER SU RODITELJI NAJCESCE PREPUSTENI SAMI SEBI U TOM TRAGANJU I HTENJU.Hocu da kazem da nadlezne sluzbe poprilicno nisu zainteresovane da pomognu detetu.Nama na primer logopedski tretman zakazuju jednom nedeljno u Kralja Milutina, a dete jos neprica? Sve se otaljava. I mi smo razmisljali da mu uradimo te testove na kazein i gluten, ali nam rekose da nema potrebe. Buduci da moj mali ima epilepsiju , pitanje je i koliko bi smeo da bude na dijeti i da li bi i sta bi smeo od tih suplemenata da koristi. Ja sam kao roditelj nacisto sludjena. Sama nisam vesta da ga lecim, a od lekara ne dobijam dovoljno informacija. I svi kazu , jos se nista ne zna. Neko je spomenuo gore napred neku kliniku , gde dijetom lece epilepsiju. Molila bih blize informacije. U Jovanovoj , gde ga vodimo kod logopeda dosta je dece na dijetama, nama nisu trazili dijetu , samo neki nalaz krvi na lanac amniokiselina za koji je pedijatar tvrdio da nema potreb da radimo, pa i nismo uradili. Zanimljivo je kako svi nude propisanu listu privatnih ordinacija gde se koja analiza moze uraditi i sto mene najvise boli, kad te vide i kad vide da ti dete ima problem , imam utisak da odmah procenjuju imovno stanje i koliko bi ti svega i svacega ponudili da od njih kupis ili uradis od analiza .Na primer nas neurolog nema nikakve info o nekoj dijeti za epilepsiju.
Hvala sto pisete o problemima , koje imate. Valjda ce tako i nasa deca i roditelji dece sa problemima postati vidljiviji i ostvariti pravo na potrebnu i kvalitetnu medicinsku negu i stimulaciju u skolama, vrticima.
Nas pedijatar je namerno odlagao da mali dobije MMR jer je bio rizicna beba, uz obrazlozenje da moze da izazove neke probleme i kad sam pitala da li misli na autizam potvrdio je, tako da smo sa 20 meseci dobili tu vakcinu.
Srdacan pozdrav!
mimi09 mimi09 17:41 29.06.2009

Re: sta nije uredu sa mojim detetom

Draga Kleinemutter,
evo jednog linka za dijetu kod epilepsije

http://www.webmd.com/epilepsy/ketogenic-diet-for-epilepsy

Slucajno znam da se kod nas ne primenjuje, to mora da bude u bolnickim uslovima, stvar je u hrani bogatoj mastima, a skoro bez ugljenih hidrata i belancevina. Delotvorna je kod dece kojoj ne pomazu lekovi za sprecavanje napada. Postoji forum, mislim da je hrvatski, gde roditelji pomazu jedni drugima i razmenjuju iskustva. Zelim Vam svako dobro.
boskovic4 boskovic4 15:43 29.06.2009

OVO STVARNO MOŽE DA POMOGNE!!!!!

ČEEEEESTITAAAAAAM VIP!!! ODLIČAN IZBOR TEME!!!!
Biljana 77 Biljana 77 16:02 29.06.2009

Jedno pitanje

Navedeni oblici ponašanja koji mogu biti simptomi autizma posmatraju se u kom uzrastu, tj. kada nije prerano "upoređivati" da li dete radili ovo ili ono?
natasavb natasavb 16:25 29.06.2009

Re: Jedno pitanje

Postoji jako lepo izdanje Kreatvinog centra "Razvojna mapa", gde se moze naci sta da se ocekuje od deteta na kom uzrastu, od 1. do 6.-7. godine.
Biljana 77 Biljana 77 16:54 29.06.2009

Re: Jedno pitanje

Razvojna mapa

Nešto ovako?
natasavb natasavb 17:00 29.06.2009

Re: Jedno pitanje

Nešto ovako?

Da veoma slicno.
Samo sto je ovo stampano kao mala knjizica.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:02 29.06.2009

luka

Ovo je priča sa srećnim krajem. Elem, radeci na jednom projektu, upoznam Jasnu i Luku. Jasna je mama, Luka je dečaćić. I počnemo da se družimo u raznim prilikama. Jednom smo tako sedele na klupi u Studentskom parku. Jasna i ja. Luka se ljuljao na ljuljašci. Pored nas je sedela neka baba. Kada joj je dojadilo da sluša šta pričamo, baba ustane da krene. U tom času Luka sleti sa ljuljaške i pojuri ka klupi. Sedmogodišnji mališa jasno je pokazao da baba s klupe ne treba da ide. Scena. Dete plače, baba urla. Mama pokušava da objasni razgoropadjenoj babi da joj mališa neće ništa, da je on samo tužan što ona ide. I još, da u njegovom svetu njen odlazak sa klupe znači narušavanje poretka. Jer, Luka je autistično dete. Na žalost, baba je spadala u onaj procenat nemilosrdnih ljudi, pa nije silazila sa urlajuće tirade o opasnoj deci koju treba zatvoriti, a ne dozvoljavati da napadaju po parkovima. To je bilo toliko neumesno i toliko nepravedno da mi je i danas zlo kada se setim.

Znam koliki je trud Jasna uložila da Luku izvuče iz autizma. Svakoga dana je napredovala. Nismo se videle godinama. Nisam znala šta je sa njima. Medjutim, nedavno sretnem jednu poznanicu i čujem divnu vest. Luka je porastao u velikog momka, završio je srednju školu. Nabrajajući Lukine poduhvate, kaže mi poznanica da putuje sam vozom i autobusom iz Budimpešte za Beograd. Luka? Da, Luka. Onaj mališa koji se uznemirio kada se promenila struktura na klupi u parku. Pokušala sam da zamislim koliko slabo strukturisanih situacija ima na jednom putu Budimpešta Beograd. I Luku, sada velikog momka, kako se nosi sa tim.

U više navrata slušala sam, što bi rekli, "naše" ljude, kako pričaju kako su na zapadu svi retardirani. Argument je uvek i obavezno da su to "videli svojim očima", na ulici, u parku, u restoranu i da toga kod nas nema. Nema šanse.

I tu su u pravu. Stigma prema ljudima, deci i odraslima, sa posebnim potrebama u našem društvu je užasna i počinje u porodici. Kada ste videli u nekom gradu ili selu da dete sa posebnim potrebama vode u park, u restoran? U jezivom broju slučajeva ona čame u kući, ili ustanovi. Kaže mi drugarica lekarka da je vidjala decu po kućama koja nikada iz pidžame nisu izašla. Nisu za pokazivanje.

Uopšte me nije iznenadilo što ogroman broj ljudi okreće glavu od strašnih postupaka prema deci. Što tvrdi da to nije tačno, ili bar da nije sasvim tačno. Suočavanje je prvi korak. Tojest, da se ne okrene glava na drugu stranu. Onda nešto može i da se uradi.

http://blog.b92.net/text/1380/Luka/

grozdje grozdje 19:14 29.06.2009

Re: luka

Interesantno je da sam po dolasku iz Bg u Uk reagovala bas tako kao sto si napisala. Imala sam osijecaj da smo mi nevjerovatno zdrav narod a da su stanovnici Uk neobicno bolestan narod. Muz me je upozorio na taj efekat o kojem pises i pokusao mi objasniti da je u pitanju drustvo koje ima zdrav pogled na ljude koji se razlikuju. Dugo mi je trebalo da se naviknem na misao da jesmo drustvo koje ne prihvata razlicitost i koje nemilosrdno cuti o tome.
Sjecam se moje drugarice u Bg koja je imala djevojcicu sa cerebralnom paralizom. Sjecam se i njenih muka da je svakodnevno zbog pokvarenog lifta iznosi sa 4-tog sprata da bi je kombi odvezao u skolu. Sjecam se i pogleda komsiluka koji nisu bili ni malo lijepi. Sjecam se i njene nemoci kada je shvatila da je Marija prepasla skolu i da vise ne postoji mjesto za nju.
Isto tako sjecam se mog ujaka Rikarda koji je rodjen kao rahiticno dijete i koji u tom siromastvu Dalmacije nije lijecen i kojega je baka iz straha da ga ne povrijede ili bace u more (iz igre) cuvala u kuci i nije mu dala da ide u skolu. vremenom je tako skrivan od svega sto je normalno izrastao u pedagoski zapusteno dijete pa je spoj njegovog rahitisa i mentalne zapustenosti davao utisak da je mentalno retardiran. Sjecam ga se kao divne osobe perfektnog sluha i velike ljubavi za sve nas. I dan danas mi je osmjeh na licu kada se sjetim naseg ujca Rika. na zalost, poslije smrti roditelja smjesten je u psihijatrijsku bolnicu gdje mu nije bilo mjesto. Tamo mu je jedan od bolesnika nanio tesku povredu oka zbog koje je zavrsio u bolnici u kojoj ce i umrijeti. Danas sam nekako sigurna da je umro od tuge.

Jutros nije dosao teaching asistant pa sam ispratila Raichel, ucenicu year10 do bloka A. Put od bloka E (Maths Department) do bloka A (Humanity Department) prilicno je dug pa smo imale vremena porazgovarati. Raichel (rodjena kao zdrava beba) je sa dvije godine dobila tumor na kraljeznici.Kao poslijedica operacija ostala je nepokretna zauvijek. To je jedna nasmijana djevojka koja izvanredno igra tenis i koja se sperma za Olimpijadu. Izuzetan ucenik apsolutno svjesna ko je i koliko moze (Ja sve mogu . Sve zavisi od mene!, rece mi u 'voznji').
A moze jer joj je drustvo obezbjedilo sve; a prije svega pogled pun postovanja a ne samilosti ili straha ili...

natasavb natasavb 22:47 29.06.2009

Re: luka

@ Vesna
Hvala sto si prenela ovaj svoj blog. Meni je Dali76 skoro ukazao na njega, pa sam ga procitala, a sada ce moci i ostali koji do sada nisu.
U više navrata slušala sam, što bi rekli, "naše" ljude, kako pričaju kako su na zapadu svi retardirani. Argument je uvek i obavezno da su to "videli svojim očima", na ulici, u parku, u restoranu i da toga kod nas nema. Nema šanse.

Na zalost, ovo je tako istinito.
Nadam se da ce i to jednog dana da se promeni i da ce sva deca biti u parkovima i skolama , gde im je i mesto.
natasavb natasavb 23:06 29.06.2009

Re: luka

A moze jer joj je drustvo obezbjedilo sve; a prije svega pogled pun postovanja a ne samilosti ili straha ili...

Grozdje,
nadam se da ce i nase drustvo jednom biti takvo.
bocvena bocvena 18:24 29.06.2009

Ti si kod mene odavno VIP!

Ne znam šta mi je zanimljivije i korisnije da čitam - Natašine blogove ili komentare!
Bravo za Natašu koja uvek uspeva da svoju ličnu priču podigne na nivo informacije za sve.
Ali bravo i za vas komentatori - od roditelja sa sličnim problemima do zainteresovanih da nauče i pomognu.

Moram ponovo da priču vratim na vakcinu MMR, jer sam od više roditelja dece sa autizmom čula istu priču - većina je ubeđena da je ponašanje dece drastično promenjeno posle dobijanja iste. Ako i nema veze sa početkom autizma, sa pojačavanjem autističnog ponašanja sigurno ima. Čini mi se da kada moram da biram između zaštite od rubeole i zauški i autizma, ne bi bilo dileme šta mi je manje korisno.

Moje dete je alergično na belance (a to se pred vakcinaciju nije dovoljno ispoljilo) i pravo je čudo što je alergijska reakcija na ovu vakcinu bila prilično slaba. Ali užasavam se revakcine pred školu, ako alergija ne nestane sama od sebe. Mogu da zamislim pred kakvu su dilemu tek stavljeni roditelji koji sumnjaju na autizam. Ili vas nigde niko ni ne upozori na to. Volela bih da je to samo teorija zavere, ali iskustva roditelja su drugačija.
Da li postoji neko ko zna kako se u našim medicinskim krugovima pristupa ovoj problematici?
drug.clan drug.clan 18:31 29.06.2009

Re: Ti si kod mene odavno VIP!

Da li postoji neko ko zna kako se u našim medicinskim krugovima pristupa ovoj problematici?


Kao i svakoj drugoj problematici preko plave koverte u medicinskim krugovima, pustim entuzijazmom kod nekih pojedinaca (malobrojnih nazalost)
grozdje grozdje 19:15 29.06.2009

Re: Ti si kod mene odavno VIP!

zaprepastila sam se kada sam cula da u UK ona djecija vakcinacija (davno je bilo pa sam zaboravila ime) zbog koje svi imamo raznorazne oziljke po rukama, nije obavezna. Objasnili su mi da se desila smrt velikog broja beba uslijed vakcinacije i da je zakon od tada promjenjen!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:45 29.06.2009

Re: Ti si kod mene odavno VIP!

I kod mene.:))
Zato ovom prilikom čestitam samo urednici na senzibilitetu.:))
natasavb natasavb 23:01 29.06.2009

Re: Ti si kod mene odavno VIP!

Hvala Boc na pohvalama

bocvena

Ali bravo i za vas komentatori - od roditelja sa sličnim problemima do zainteresovanih da nauče i pomognu.


Moje dete je alergično na belance (a to se pred vakcinaciju nije dovoljno ispoljilo) i pravo je čudo što je alergijska reakcija na ovu vakcinu bila prilično slaba. Ali užasavam se revakcine pred školu, ako alergija ne nestane sama od sebe. Mogu da zamislim pred kakvu su dilemu tek stavljeni roditelji koji sumnjaju na autizam. Ili vas nigde niko ni ne upozori na to. Volela bih da je to samo teorija zavere, ali iskustva roditelja su drugačija.
Da li postoji neko ko zna kako se u našim medicinskim krugovima pristupa ovoj problematici?


I ja bih volela kad bi se neko od lekara, koji znaju nesto o ovome, ukljucio u diskusiju.

Kod nas je tesko zvanicno cuti pricu o ovome.
Mislim da je vise razloga za to. Neki se naravno ne slazu sa celom pricom, a neki koji misle da bi to nekoj deci pomoglo, zbog loseg iskustva sa nekim od roditelja ne pricaju to javno.

Ima roditelja koji preporuku za dijetu i sve ostalo shvate kao lek i ocekuju cudo.
Kod autizma takvo cudo iliti carobni stapic, koji mi svi prizeljkujemo, jos uvek ne postoji.
Kada me pozovu roditelji koji su na pocetku, odmah im to kazem , ali ispricam i koliko je sve to pomoglo mom detetu.
Svako poboljsanje, bilo da je u pitanju komunikacija, spavanje, dnevne rutine , je po meni znacajno i vredi pokusati.
Desava se da ljudi svasta probaju, ali i da od svega brzo odustanu i onda kazu da to ne pomaze.
Ali i da bi se probalo, treba imati informacije...

Unfuckable Unfuckable 19:16 29.06.2009

...

odličan i informativan tekst, svaka čast
natasavb natasavb 08:50 30.06.2009

Re: ...

Hvala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana