Magyarország 2009.0

Tibor Jóna RSS / 27.06.2009. u 16:45

EZEK
(MAGYARORSZÁG 2009.0) 

A zöldségesnél, ahol vásárolok, kétféle földieper kapható: magyar és hazai. A magyar a drágább... Skizofrén helyzet: már azt sem tudjuk, mi a magyar, mi a haza, magyar-e a haza. (S miért nem jutott eszébe a zöldségesnek, hogy az egyik fajtát, például az extra magyart nemzeti földiepernek nevezze el? - vagy nem tudjuk már, mi a nemzet?, kikből áll?)


S csak azért, mert Rózsa Flores Eduardo, az ország első számú kalandora tavaly elhagyta Magyarországot, hogy szülőhazájában védje meg a sajátjait, Magyarország korántsem mondható unalmas országnak. Tobzódik a gyűlölet, magyar-cigány vonalon az utóbbi időben pogromokról, lincselésről, kivégzésről, gyermekgyilkosságról beszélhetünk. És ez nem költői túlzás.


És az ország magyar-magyar vonalon is kettészakadt, akárcsak a földieper tekintetében, igaz, itt még csak gyűlöletről beszélhetünk, politikai indíttatású fizikai leszámolásokról egyelőre nem hallottunk, bár ha a rasszizmust annak vesszük, akkor már igen.


Mint talán ismeretes, a fentebb említett, magyar zsidó apától és bolíviai spanyol anyától származó személy azért utazott saját bevallása szerint Bolíviába, hogy megvédje az egyik tartomány lakosait az elnök önkényétől, erre kérték az ott élő (részben horvát származású) hazafiak. Ám ezt Evo Morales, az indián származású „népi" elnök végül úgy fordította le magának, hogy ellene akarnak merényletet elkövetni, ezért lelövette Eduardót és társait.


Akinek életútja és gondolkodásmódja némiképp azt is szimbolizálja, milyen úton jár a magyar társadalom - kóvályog. Nem mondom, hogy tévúton, mert nem vagyok próféta, és minden hasonlat pontatlan, de Rózsa Flores gondolt és csinált mindent és bármit, céltalanul őgyelgett, valami nagyon akart, ez-az össze is jött, aztán csúfos véget ért, egy szál gatyában végezték ki. Festőművész, kommunista érzelmű apja emigrált Dél-Amerikába, onnan űzték el a családot, s svédországi kitérő után kerültek Magyarországra. Eduardo volt a budapesti egyetem Kommunista Ifjúsági Szövetségének utolsó titkára, miután korábban kémnek tanult (nem végzett, nem lett hivatásos állítólag).

Majd 1991-ben a szlavóniai-baranyai fronton kötött ki, itt vált kommunistából hithű katolikus horváttá, újságíróból önjelölt szabadsághőssé. A nemzetközi brigád parancsnokaként azonban fölöttébb zavaros történetbe keveredett: a horvátok számára hős lett, Tudjman ezredese, mások viszont háborús bűnökkel vádolták - két nyugati újságíró is eltűnt, akik dolgaik után kutattak, állítólag szerb házakat robbantottak fel ő és emberei. Aztán Magyarországon a jobboldallal kacérkodott, hogy a szélsőbal után a szélsőjobboldalon kössön ki, így rángathatott magával olyan székely magyar fiatalokat is a bolíviai kalandba, akikkel együtt a romániai magyar Székelyföld felszabadításáról álmodoztak.

Közben Eduardo muzulmán területeken folytatott humanitárius tevékenységet, így Szarajevóban is - meg is tért hát, s végül muzulmánként hantolták el. A kis magyar faluban, ahol egy parasztházat vásárolt, szentként emlékeztek a katolikus templomban erre az elfuserált forradalmárra, kalandorra, életművészre, aki szélsőségesen gondolkodott, irreális célokat tűzött ki, nem dolgozott soha (kvázi újságíró volt), szabadságot akart magának, mindenkinek, és az egész világnak megmondta volna, ha teheti, mit kell tennie, mi a jó, az igaz, a szép... Mondhatnám, Magyarország volt ő kicsiben, Magyarország 2009.0.0.


Ahogyan a ház, ahol lakom, az is ilyen. Itt lakik egy nagy magyar író (az ő másik lakását bérlem), egy nemzetközi hírű klasszikusgitár-művész barátom, akit véletlenül 1989 óta ismerek egy diáktáborból, aztán az önjelölt házmester, aki korábban a pletykák szerint besúgó volt, és most is tudni vél mindenkiről mindent. Például hogy az, aki a kukáknál felgyújtotta a postaládákból kirámolt leveleket, számlákat, egy bolond cigány drogos. Ők - már csak így utal ezekre, azaz a házban lakó cigányokra, akik közül az egyik férfi folyton ordít a feleségére. A szomszédaimat nem ismerem, az egyikben egy fiatal hölgy lakik, ő korán jár dolgozni, vagy kiadta a lakást, ezt sem tudom. A másik szomszéd lakásban meg talán nem lakik senkii, folyton le van húzva a roló. Talán vietnámiak bérlik, ott nevelik a sötétben, lámpák alatt a marihuánát. Olvastam az újságban. Nyilván így is van, mindenért a külföldiek a hibásak.


Vagy a cigányok.


Mindenki gyanús - mindenki a másikat figyeli és okolja. Ezek - mondjuk egymásnak, mi, akik egymást mi-nek tekintjük, amazokról.


Itt van, reggel megyek a munkába, hát ők, azaz ezek, ezek a romák már ekkor ülnek a napon és gitároznak, énekelnek, cigiznek, köpködnek, szerelik az utcán a kocsi motorját, folyik az olaj. Nem hazudok. Hogyne menne fel bennem a pumpa, az utcán persze félre sem állnak, hogy én elmenjek dolgozni, jövedelmet szerezzek, amiből aztán adózok, hogy ők abból meg segélyt kapjanak. Mi, a magyarok, meg kacsintgatunk egymásra, hogy na látod, bazdmeg, az anyjuk picsáját ezeknek.
Így ne legyen az ember rasszista! - kiáltok, de csak magamban, és már magamba se merek nézni. Nem erre vagyok kiképezve, vajdasági magyarként multikulturalista liberális lehetek csak, semmi más. De a vírus mindenkit megfertőz, nincs mese, utál mindenki mindenkit, ezek azokat, azok ezeket.
A házmester-besúgó persze beszervezne, bemutat az utcán valami haverjának, hogy szavazzak rájuk az Európa Parlamenti választásokon. Mondom, nincs állampolgárságom, nem szavazhatok. Akkor is, mondjam meg másoknak, szavazzak rájuk - valami népnemzeti-radikális párt ez, még a nevüket sem hallottam. De szórólapot sem tud adni - még készül, mondja a zakós úriember, kb. 1996-os divat szerint öltözködve.

Még hogy nem politizálnak az emberek? Dehogynem. Sőt, azzal, aki nem úgy gondolkodik, mint ő, szóba sem állnak. Az ellenzék éveken át kivonult a parlamentből, ha megszólalt a kormányfő. Ez a példa - és a cél a másik megsemmisítése, legalábbis szimbolikusan, ha még fizikailag nem is. A kocsmák is átalakultak, tudnivaló, melyik a jobbos, ahová jobb, ha be se teszed a lábad, ha nem azt gondolod, amit. A vonaton is meggondolod, melyik napilapot veszed elő, mert megszólnak, az ám, ez se vicc.

Ez egy szigorú ország amúgy is, és bár fogalmam sincs, kire szavaznék (senkire, ezek mind utálatosak), a nevemet sem használhatom. Magyar vagyok, de itt csak úgy fogadják el a nevemet, ahogyan a szerb útlevelem írja - azaz itt Horvat Derd vagyok, nem is Đerđ, vagyis a D-ről lekopott a vonalka. „Otthon", Szerbiában viszont már lehetnék Horváth György, ahogyan anyakönyveztek. Érdekes ez az európai uniós Magyarország: magyarként nem alapvető jogom, hogy magyarul írjam a nevem. Pedig még papírom is van róla, hogy magyar írószervezet küldöttjeként nevezett ki a miniszter, hogy ösztöndíjakat osztogassunk fiatal magyar íróknak.

Igaz, a cigányok sincsenek, ők sem léteznek, nem úgy és nem annyian, ahogyan. A gazdasági válságon innen és túl az ő problémájuk az ország legnagyobb problémája. Vagyis a mélyszegénységé. De már itt sem mer senki semmit mondani, legalábbis mi, akik antirasszistáknak, előítéletmentesnek, liberálisoknak stb. születtünk. Már ha van ilyesmi - ilyesminek születni (persze nincs).

Tehát: a cigányok sincsenek. Legalábbis nem annyian vannak, amennyien. Az általános iskolások fele állítólag már roma. A börtönben ülők hatvan százaléka roma. A bűnelkövetők x százaléka roma. És a cigányok java rasszista, ezt is kimutatták már, csak semmi ilyesmit nem szabad mondani, mert ez is rasszizmus. És tényleg, az. Az is rasszizmus, hogy a romák kizárják maguk közül azokat (bizonyos számú esetben), akik úgymond asszimilálódnak, akkulturalizálódnak a többségi magyar társadalomhoz. Vagyis azokat, akik felfelé mobilak: rendőrök, értelmiségiek, tanárok lesznek, kiszakadnak a kisebbségből. Vagy ahogy a többség mondja: dolgoznak... Igen, már így beszélnek, beszélünk - a nyelv is süllyed valahová a mélybe, semmi sem azt jelenti, amit.

A romák zárják soraikat, ami érthető: több gyilkosság történt, faluszéli házaikban támadták meg őket, rájuk gyújtották a házat, aztán a menekülőket lelőtték. A bűnelkövetők máig ismeretlenek, a rendőrség sorozatgyilkosra gyanakszik. Közben már két éve menetel a Magyar Gárda, ez a katonai maskarába öltözött civil mozgalom - elkeseredett, radikalizálódott magyar emberek gyülevész társasága, egy csürhe. Csakhogy attól, hogy a problémára adott válaszuk antidemokratikus, fölöttébb rossz emlékeket idéz fel, nem jelenti azt, hogy a probléma nem létezik: az elszegényedett vidéki emberek kiábrándultak mindenből, és abból is, hogy úgy látják, a roma társadalom ezzel szemben kihasználja a helyzetet, nem dolgoznak, hanem csak segélyekből élnek, ez a stratégiájuk. S így felélik a „magyar jövőt". Ezek.

A megkérdezettek kb. 80 %-a egyébként előítéletes a cigányokkal szemben - magyarán kb. minden magyar, hiszen a többiek cigányok vagy éppen külföldön tartózkodnak, esetleg nem gondolkodnak, nincs véleményük semmiről. Tíz éve interjút készítettem Kis Jánossal, a legjelentősebb magyar liberális filozófussal - Kosovo kapcsán. Rákérdeztem, van-e párhuzam a kosovói albánok és a magyarországi romák helyzete közt. Azt mondta, van: s itt a romák ha életlehetőségi nem javulnak, azaz szegények és munkanélküliek maradnak, továbbá natalitásuk jóval meghaladja a magyarokét és földrajzilag is koncentrálódnak, nem kizárt egyfajta lázadás. És a konfliktusok már itt vannak a nyakunkban, minden téren.

Magyar aligha adja olyan iskolába a gyermekét, ahol a diákok bizonyos százaléka roma. Egyesek szerint ez a határ 25 %. A totális szegregáció útján járunk tehát. Ugyanez érvényes a településekre. Kezdenek kialakulni az „etnikailag" tiszta településrészek, falvak, kisvárosok (tegyük hozzá, a lassan egymilliós nagyságú cigányság - vagyis a lakosság tíz százaléka - zöme, 90 százaléka magyar anyanyelvű).

De ez a magyar társadalom csak e kérdésben egységes. Egyébként végzetesen két részre szakadt: jobb- és baloldalra, legalábbis politikai szinten, bár e szavak értelme sem világos. A ma hatalmon lévő baloldal csöppent sem folytat baloldali politikát, a most ellenzéki jobboldal meg abszolút baloldali csontot dob a választók elé. Semmi értelme sincs a konzervatív, liberális és szocialista szavak mentén leírni a jelenlegi politikai palettát. Nemrég bukott meg a „szocialista" Gyurcsány Ferenc kormánya - utódát, a technokrata szocialista Bajnai Gordont azonban ugyanúgy gyűlöli a választók bő kétharmada, mint elődjét, azt a Gyurcsányt, aki közel három éve párttársai előtt elismerte: a választási kampány során hazudtak, az ország siralmas gazdasági helyzetben van. Azóta áll a bál. Az Orbán Viktor vezette „konzervatív, nemzeti jobboldal" (Orbán már volt kormányfő, és alighanem jövőre ő lesz újra az, jelenleg kétharmados többség néz ki nekik a parlamentben) azóta illegitimnek tartja a szocialista-liberális kormányzást. És Bajnait is. Ami azért vicces, mert ha érvrendszerüket egy elsőéves politológus hallgató felmondaná, megbukna a vizsgán. Ezzel együtt tény, hogy a kormányzat hitelét vesztette, a liberálisok is kvázi-ellenzékből támogatják őket, pedig ők buktak meg a leginkább. Alighanem a parlamentbe se jutnak be.

Bejut helyettük a radikális jobboldal pártja, a Jobbik. Akik a Magyar Gárda alapítói, de miután a bíróság betiltotta a gárdát, azóta az kvázi civil... Van is, meg nincs is. Civilben mindenki felvonulhat egyenruhában... Nevetséges. A Jobbik arról beszél, amiről a csalódott, szegény vidéki emberek hallani akarnak: a cigányok bűnözéséről. Mert úgy érzik, a romáknak mindent lehet. Hogy ellopják a tyúkjukat, a krumplit a kertből, és nem dolgoznak. A segélyből meg dorbézolnak. És hogy ez nem mehet tovább. Rendet akarnak.

Az ország így sodródik oda, ahol már volt: olyan káoszba, ahol a rendcsinálás ürügyén feláldozzák a demokráciát, ha van olyan.

A jobboldaliak utálják a baloldaliakat. A cigányellenesség hatására az antiszemitizmus viszont háttérbe szorult - minden rosszban van valami jó, mondhatjuk cinikusan. Már nem a zsidó nemzetközi klikk és honi kiszolgálóik a hibásak a gondokért, legalábbis nem csak ők, hanem alapjáraton a semmittevő, danolászó cigányok. Na jó, meg akik szétlopták az országot: a szocialista kormányzat és a bankárok.
Persze, senkinek sincs igaza, semmi sincs így. Csakhogy akkor mi hogy van? Mondom, már nem merem mondani magam sem.

Az egész szembenállás, tehát hogy ezek, a másik oldal velejéig rossz, hazaáruló, nemzetellenes, gyilkos stb. már az élet minden szegmensét áthatja. Vannak magyar boltok. Magyar motorosok. Magyar ez, nem magyar az. A földieper is. S a művészetekben, az irodalomban is ez van. A jobboldali értelmiség szerint a „másik oldal" nagy írói, a Nobel-díjas Kertész Imre, meg Esterházy Péter, Nádas Péter valójában a nemzetközi igényeket szolgálják ki pénzért, és nem törődnek a hazával, a magyarsággal, a nemzettel, a valósággal, a néppel, melynek a kenyerét eszik.... Posztmodernkednek, és elárulják a magyar értékeket.

Ismerős, ugye, mindez Szerbiában, Szerbiából?

Az irodalomnak már itt is dolga van, feladata. Éppen csak az irodalomhoz semmi köze, a művészethez. Az egyik kizárja a másikat. Ezek.

De emezek sem jobbak. A kizárt is kizárna. Történt nemrég, hogy a bíróság pénzbírságra ítélt egy diszkriminálót, aki a tánciskolából kitiltotta egy diákját, miután az bevallotta, hogy meleg. A diszkriminált, a per „nyertese", aki persze nem nyert semmit, viszont annyira megörült, hogy amolyan liberális melegként azt nyilatkozta: ez nem elég, a pénzbírság nem jó, börtönnel kell súlytani a diszkrimináló egyéneket.

Azaz kábé minden magyar lakost, legyen az magyar, roma, meleg, más kisebbséghez tartozó. Aztán így lehetne Magyarország Európa legnagyobb börtöne.

Szerbhorváth György, Beton 2009.

(za srpski prevod teksta - www.elektrobeton.net)



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Tibor Jóna Tibor Jóna 16:53 27.06.2009

Za Gorana Vuckovica

Ne sme se ugadjati lenjosti !!!!
))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:06 27.06.2009

Re: Za Gorana Vuckovica

Tibor Jóna
Ne sme se ugadjati lenjosti !!!!
))

No, moniko sinun sedistäsi on tehnyt itsemurhan tänä vuonna?
Tibor Jóna Tibor Jóna 17:08 27.06.2009

Re: Za Gorana Vuckovica

Predrag Brajovic
Tibor Jóna
Ne sme se ugadjati lenjosti !!!!
))

No, moniko sinun sedistäsi on tehnyt itsemurhan tänä vuonna?


vi ste zreli za suvu reku
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:59 27.06.2009

Re: Za Gorana Vuckovica

Tibor Jóna
vi ste zreli za suvu reku

Зашто СУВУ РЕКУ?

Не разумем увреду...
Дај, потруди се.
Tibor Jóna Tibor Jóna 18:08 27.06.2009

Re: Za Gorana Vuckovica

Predrag Brajovic
Tibor Jóna
vi ste zreli za suvu reku

Зашто СУВУ РЕКУ?

Не разумем увреду...
Дај, потруди се.


nije uvrda majke mi...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:09 27.06.2009

Re: Za Gorana Vuckovica

Goran Vučković
Зашто СУВУ РЕКУ?

Osetljiv je na komentare na njegove ujake

То је сваком најмилија родбина.

Мислим, ипак је то угро-финска породица језика, требало би да разуме...
Bili Piton Bili Piton 16:55 27.06.2009

U stvari



i nije spansko selo, kad se malo udubite, nije nemoguce da odgonetnete o cemu je tekst, barem okvirno.

Ja sam recimo izracunao da razumem svaku dvadeset trecu rec.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:11 27.06.2009

Re: U stvari

Ja sam recimo izracunao da razumem svaku dvadeset trecu rec

Igen
Goran Vučković Goran Vučković 17:18 27.06.2009

Re: U stvari

To Fata ne voli
Tibor Jóna Tibor Jóna 17:21 27.06.2009

Re: U stvari

rekli smo da necemo ugadjati lenjosti!
Bili Piton Bili Piton 17:22 27.06.2009

Re: U stvari



Jelena nadrljala si....ooops, past tense
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:51 27.06.2009

Re: U stvari

Bili Piton


Jelena nadrljala si....ooops, past tense


Zasto Tibor brise, ili ko to vec radi, moje komentare?
Tibor Jóna Tibor Jóna 18:15 27.06.2009

Re: U stvari

Jelena Pavlović
Bili Piton


Jelena nadrljala si....ooops, past tense


Zasto Tibor brise, ili ko to vec radi, moje komentare?


zato sto postoji razlog.
u glavnom, necemo ugadjati lenjosti i prevoditi nesto za sta postoji jasno objasnjenje gde se prevod nalazi
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:33 27.06.2009

Re: U stvari

Tibor Jóna
Jelena Pavlović
Bili Piton
Jelena nadrljala si....ooops, past tense
Zasto Tibor brise, ili ko to vec radi, moje komentare?
zato sto postoji razlog.
u glavnom, necemo ugadjati lenjosti i prevoditi nesto za sta postoji jasno objasnjenje gde se prevod nalazi

Не разумем, поставио си оволики пост да би рекламирао ЕЛЕКТРОБЕТОН. Ево, ја сам то урадио у једном реду.

Само, ово је Блог Б92, матични језик му је српски, језичка заједница којој се обраћа махом разуме овај језик, уз њега се нешто шверцује енглески као lingua franca, и то је то.

Жао ми је што не знам мађарски, знам само фински, али чини ми се да се дискусија у том случају (ти на мађарском, ја на финском) нешто и не може развити.
Tibor Jóna Tibor Jóna 18:45 27.06.2009

Re: U stvari

Predrag Brajovic


Жао ми је што не знам мађарски, знам само фински, али чини ми се да се дискусија у том случају (ти на мађарском, ја на финском) нешто и не може развити.


to sto vi niste u mogucnosti da ucestvujete u nekoj diskusiji ne cini tu diskusiju nemogucnom. ipak!

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:51 27.06.2009

Re: U stvari

Tibor Jóna
to sto vi niste u mogucnosti da ucestvujete u nekoj diskusiji ne cini tu diskusiju nemogucnom. ipak!

Voitko auttaa minua?

Näkemiin.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 21:20 27.06.2009

Re: U stvari

Tibor Jóna
Jelena Pavlović
Bili Piton


Jelena nadrljala si....ooops, past tense


Zasto Tibor brise, ili ko to vec radi, moje komentare?


zato sto postoji razlog.
u glavnom, necemo ugadjati lenjosti i prevoditi nesto za sta postoji jasno objasnjenje gde se prevod nalazi


Dobro, opravdavam
angie01 angie01 17:05 27.06.2009

pa da,

svakako!
AlexDunja AlexDunja 17:09 27.06.2009

tibore:)

i ja tebi!
Tibor Jóna Tibor Jóna 17:22 27.06.2009

Re: tibore:)

AlexDunja
i ja tebi!


oko 5 kod ruskog cara?
AlexDunja AlexDunja 17:24 27.06.2009

Re: tibore:)

oko 5 kod ruskog cara?

to stoji.
cult cult 17:29 27.06.2009

Plasi me

...sto izmedju nasa dva drustva po tom pitanju nema, dakle, velikih razlika.
Iako su oni vec tamo.
A mi u tom pravcu odlučno tapkamo u mestu.


Tja... ne znam kako se kaze djurdjevak...
Gyongy virag?
antonacci antonacci 23:00 27.06.2009

Re: Plasi me

cult

Tja... ne znam kako se kaze djurdjevak...
Gyongy virag?


blizu si

gyöngyvirág, ako se ne varam.

spojeno, pa još plus ponekad crtica
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 17:41 27.06.2009

Kedves Tibor

Sta ti bi? Mar akkartam irni magyar, mar nem tudom
P.S. negde treba apostrof i gramaticki mi sumljivo
Bili Piton Bili Piton 17:47 27.06.2009

It was good



while it lasted.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:16 27.06.2009

Re: It was good

Bili Piton


while it lasted.

make friends everywhere you go!
blau.punkt blau.punkt 17:58 27.06.2009

fasz

miert ? medig ?
fixxerus fixxerus 18:15 27.06.2009

Re: fasz



oj fridome fridome
moje rasno cveće
postojiš li
ne postojiš li
dok se ono u ono meće
nije mi baš ni do fridoma
ako me moj desni "bolji" komšija neće
ako su mu partijske boje
od mog qrca veće
pa se bije
pa se bije
dok nam ovde lopovi kolo vode
naređali se isti
koji su i bili
pa sve u krug
sve tata do tate
i mama do mame
aa samo nam je jedan dirigent
koji nam je može dati
uzimajući nam je
igrajući se
ali sve u dobroti
jer da nije dobar
n a j e b a l i b i s m o:
cela ova generacija iz peska
i kofice i lopatice
i kusovci i miloi
i ristići i snaajperisti
i ovi naši koji su znali za bombardovanje televizije
a ne samo ovi jureni
koje plačenici oboje
nevladinim žutim flomasterima
i razni sinovi
i ćerke
i opasnice bise
majstorice za spletke
razni zetovi
nesposobni do bola
čak i da tatama pošteno opale ćerke
nego se kurče u dva padeža
po skupštinama punim smradeža
voze maseratije sa e tablama
dok im sinovi tuku učiteljice u školi
a ekipa bez sluxa
namešta jedna drugim poslove
radeći ix bez znanja
il barem duxa
uskračujući mom ocu penziju
terajući me da u auto sipam šampanjac
jer je jeftiniji
od njixovix ucena
obraza
fuksi
i mojix utopističkix procena

daaaa biće bolje

biće

kad na qrcu rodi p*čka

ona poslanička

blau.punkt blau.punkt 18:29 27.06.2009

Re: fasz

AlexDunja AlexDunja 18:33 27.06.2009

Re: fasz

blau.punkt

crveni sal:)
blau.punkt blau.punkt 18:43 27.06.2009

Re: fasz

.. . .
ne pucaj brale
razmisli još malo
paaaa jesil mu tolko dužan
pa on te i izabro što si ovca a laješ
i što si glup na obaraču
primenjuje te: kapiraš li
a da on pred stadom ima čiste ruke
dok ti misliš da postoji samo jedan nivo
o
brate
kako ?
moraš?!
pa skini pušku i stani među nas
eeee jeeeste za to treba imati herca i muda

ODBIJ

aj kad moraš
ti pucaj
na ti i crveni šal
i ne okreći se sine

. . .
jesen92 jesen92 22:46 27.06.2009

Re: fasz

fixxerus
....alal ti alali...sto bi reko Voki Andrašu dok kuvaju...
jednatanja jednatanja 18:37 27.06.2009

A Györgyinek

a vezetéknév nagyon érdekes...
blau.punkt blau.punkt 18:48 27.06.2009

Re: A Györgyinek

nije to nista. znam klince koji se izjasnjavaju kao

HRBI

(deca mesanih Sr - Hr brakova)
jednatanja jednatanja 18:59 27.06.2009

Re: A Györgyinek

prvi put čujem...u mešanim srpsko-mađarskim brakovima obično su deca bili jugosloveni, barem pre 15-tak godina, sad ne znam, verovatno kako se ko odluči...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:38 27.06.2009

jugoslovenka

jednatanja
prvi put čujem...u mešanim srpsko-mađarskim brakovima obično su deca bili jugosloveni, barem pre 15-tak godina, sad ne znam, verovatno kako se ko odluči...



http://www.youtube.com/watch?v=A3796KqedDo&feature=related
Unfuckable Unfuckable 21:13 27.06.2009

podsećam malo

sam sebe na Flojda koji se u Kinoteci dere
"Pusti tooon!"

Tibore, 惡 !
vldsfr vldsfr 21:53 27.06.2009

'''

'''
Unfuckable Unfuckable 22:11 27.06.2009

Re: dijakritički znaci

e sad te na'vatao !
Tibor Jóna Tibor Jóna 22:18 27.06.2009

Re: dijakritički znaci

Unfuckable
e sad te na'vatao !


da ne kazem demaskirao!
Unfuckable Unfuckable 22:19 27.06.2009

Re: dijakritički znaci

ja predviđam jedno 3-5 godina
simkke simkke 23:26 27.06.2009

Laka konjica

Grosics - Buzanszky, Lorant - Lantos, Bozsik, Zakarias - Kocsis, Hidegkuti, Puskas, Czibor, Toth.
gorio92 gorio92 16:47 28.06.2009

Re: Laka konjica

Grosics - Buzanszky, Lorant - Lantos, Bozsik, Zakarias - Kocsis, Hidegkuti, Puskas, Czibor, Toth

Beara, Stanković, Crnković, Boškov, Horvat, Čajkovski, Ognjanov, Mitić, Vukas, Bobek, Zebec.

Nisu ni ovi bili loši, ali "tvoji" su bili ekstra.






















simkke simkke 20:27 28.06.2009

Re: Laka konjica

gorio92
Grosics - Buzanszky, Lorant - Lantos, Bozsik, Zakarias - Kocsis, Hidegkuti, Puskas, Czibor, TothBeara, Stanković, Crnković, Boškov, Horvat, Čajkovski, Ognjanov, Mitić, Vukas, Bobek, Zebec.Nisu ni ovi bili loši, ali "tvoji" su bili ekstra.


bogami, ne zna se koji su bolji
NNN NNN 21:09 28.06.2009

Re: Laka konjica


Moj ćale ne može da zapamti da ispravno ponovi prostoproširenu rečenucu, al' zna da izdeklamuje sve naše (SFRJ) reprezentacije od 60-e i relevantne timove Zvezde, Partizana itd...
GajaR GajaR 23:48 27.06.2009

da i ja malo zamuljam...sa dobrom muzikom!

http://nkomftp.hungary.com/net/bartok-tablo-angol.pdf

Szuhafői Bartók Béla (Nagyszentmiklós, 1881. március 25. – New York, 1945. szeptember 26.) a 20. század egyik legnagyobb zeneszerzője, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű.

Zeneszerető családban nevelkedett: apja, idősebb Bartók Béla a város iskolájának igazgatója volt, zongorán, csellón játszott, zenekart vezetett, sőt a komponálással is foglalkozott; anyja tanítónő volt és kiválóan zongorázott. 1899-ben a Pesti Zeneakadémiára iratkozott be, Thomán István zongoraosztályában és Koessler János zeneszerzésosztályába. Stílusának kialakulásában meghatározó szerepe volt a német klasszicizmusnak és romantikának, különösképpen Brahms művészetének. Kodály Zoltán támogatásával behatóan foglalkozott a magyar népzenével, illetve összehasonlító kutatások végett a szomszéd népek népzenéjét is górcső alá vette. A parasztzene megismerésének hatására kompozíciós stílusa is átalakult, mely immár a népzene stílusjegyeire támaszkodott. Ennek kiteljesedése a Balázs Béla misztériumjátékára komponált operája A kékszakállú herceg vára. 1940-ben az Egyesült Államokba emigrált és a Harvard Egyetemen tartott előadásokat a magyar zene kérdéseiről. 1945. szeptember 26-án halt meg New Yorkban.
jesen92 jesen92 02:16 28.06.2009

Re: da i ja malo zamuljam...sa dobrom muzikom!

link za muziku se ne otvara...pdf format..?
shumska shumska 06:16 28.06.2009

Re: da i ja malo zamuljam...sa dobrom muzikom!

aj druže Tibore to što mi obrisa odgovor na tvom prošlom blogu (a ja lepo pričala o klipovima biro.org, sve pozitivno, pa analiza, pa psovanje političara+trud čitanja u 4h izjutra) nego sad i ovo...
ništa ne razumem
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:16 28.06.2009

tuzna slika u istocnoj evropi

U vecini zemalja bivse Istocne Evrope, na zalost, desnica pocinje da dominira javnom politickom sferom i namece svoje teme. Poslednji EU izbori pokazuju koliku popularnost ovi imaju medju glasacima. U poredjenju sa njima popularnost konzervativaca deluje jos optimisticno. A levica je ionako skoro svuda u Evropi samu sebe unistila.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 13:15 28.06.2009

Tibor

Olvassa el a szöveget, nem a comment, általában nincs szó ...
Ami most .. nagyon sajnálom, hogy nyelvtan, elfelejtettem a helyesírás, de már 30 éve az egyik Budapesti .....
Djina
anahron anahron 08:54 29.06.2009

Тиби!!!!

Требало је ипак дати превод на српски (ћирилично), хрватски (латинично), словачки (латинично), и барем русински (латинично).... Да све изгледа ко они големи војвођански печати. Иначе, ово овако је кршење грађанских права а може да укаже и на површност аутора.
bbbbbba bbbbbba 00:58 03.07.2009

b

És ha magzarországon nem lenne kétféle földieper(és zsidók meg cigányok), akkor a szerbhorvátok mit csinálnának, mert ugye nem lehet minden nap keritést festeni…szóval mit csinálna egy előbb emlitett exjugoszláv egy fix földieperárú magyarországon, és egy jónatibor egy olzan szerbiában ahol a neve nem kelt közfelháborodást?5 bambis kerdes

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana