Vimbldon, buka, odugovlačenje, Đoković ...

Glas Amerike RSS / 25.06.2009. u 19:50

Najvažniji teniski turnir na svetu počeo je u ponedeljak, bez branioca titule u muškoj konkurenciji, a kada je reč o srpskim teniserima, verovatno s najmanjim očekivanjima u poslednje dve-tri godine. Nije tajna da je trava podloga koja najmanje odgovara Novaku, Ani, Jeleni i Viktoru, uz izuzetak Janka Tipsarevića, koji je u prošle dve godine ostvario solidan uspeh plasmanom u osminu finala, ali je ovog puta završio takmičenje već u drugom kolu. Naravno, Nenad Zimonjić brani titulu u dublu, ali uz dužno poštovanje najboljeg srpskog dubl igrača svih vremena, ovaj tekst će se uglavnom baviti pojedinačnom konkurencijom. Ili preciznije - pratećim dešavanjima.

Ogromnu pažnju medija, prvih dana ovogodišnjeg Vimbldona, privukle su debate o vrištanju, skičanju, glasnom disanju ili kako god želite to da nazovete, i odugovlačenju između poena. Ključno pitanje u obe polemike jeste da li su to nesportski gestovi i da li ih igrači koriste da nepošteno steknu prednost u odnosu na protivnika. Verovatno ima onih koji to rade upravo iz tog razloga, ali bi to moglo lako da se utvrdi. Monika Seleš, pionir „vrištanja“ koje danas krasi Mariju Šarapovu, Viktoriju Azarenku i sestre Vilijams, radila je to prilikom svakog udarca, pa čak i na treningu, i nije bila svesna da to radi. Prema sopstvenom priznanju, u nedavno objavljenoj autobiografiji, Seleš to nije mogla da kontroliše. Jedini put kada je pokušala, kako bi zadovoljila tadašnje kritičare, u finalu Vimbldona 1992, doživela je debakl protiv Štefi Graf. I dan-danas žali za tom propuštenom prilikom.

U svakom slučaju, onaj ko to može da kontroliše - a u današnje vreme, većina teniserki, i pogotovo tenisera može, jer niko od njih to ne radi sve vreme, već obično kada je rezultat neizvestan i kada se meč lomi – trebalo bi da bude opomenut. S druge strane, profesionalni teniser, koji 11 meseci godišnje igra na turnirima i trenira, trebalo bi da bude dovoljno mentalno stabilan i koncentrisan da takve stvari ne mogu da ga izbace iz koloseka, što je nedavno rekao i analitičar ESPN-a, bivši australijski teniser Deren Kehil. Drugi momenat je koliko sve to nervira publiku, i koliko ljudi neće gledati Mariju Šarapovu zbog „buke“ koja je prati.

Što se tiče odugovlačenja između poena, na meti su najčešće Rafel Nadal i Novak Đoković. Nadalu se malo više gleda kroz prste, možda zato što je u ovom trenutku i dalje prvi na svetskoj rang-listi, ali Đokovića ne štede ni mediji (bar ne američki komentatori na ESPN-u, koji na misteriozan način i dalje ne mogu da nauče da izgovaraju prezime 4. igrača sveta, kao da je neko ko se juče pojavio na svetskoj teniskoj sceni), niti mnogi navijači na raznim teniskim forumima i blogovima širom globalne svetske mreže. Na internetu postoji velika grupa, kako bi ih u Americi nazvali „mrzitelja Novaka Đokovića“ (Djokovic haters), a ono što mu uglavnom zameraju jeste da pokušava da poremeti protivnika na nepošten način, da olako predaje mečeve i da nije džentlmen poput Federera i Nadala.

Prilično neosnovane optužbe posebno kada je reč o nesportskom, odnosno džentlmenskom ponašanju, jer je Đoković jedan od retkih igrača koji danas aplaudira protivniku za dobar potez, jedini koji ispravlja sudijsku odluku na svoju štetu i dostojanstveno prihvata bilo koji poraz, gledajući u tom trenutku boljeg pravo u oči i hvaleći ga na konferencijama za novinare (u čemu se recimo sestre Vilijams i Rože Federer baš i ne ističu, za njihove poraze uvek su krivi oni sami, ne dobra igra protivnika). Đokovićevo odugovlačenje između poena jednostavno je odraz povećane nervoze, nikako nesportsko ponašanje, a isto je i sa Rafaelom Nadalom.

Uostalom svaka osoba ima svoj ritam i ne treba vr[iti pritisak. Sušta suprotnost Nadalu i Đokoviću je Endi Rodik, koje svoje servis gemove na Vimbdlonu često završava za 50-tak sekundi ili manje ... Treba li njega naterati da se malo uspori između poena? U krajnjem slučaju u zavisnosti od turnira teniseri imaju 20 do 25 sekundi između poena, vrlo često prvih desetak ode na aplauz publike, pa bi im možda trebalo dozvoliti 30 do 35, u šta bi se čak i Rafa i Novak uklopili. S druge strane, u golfu Tajger Vuds i ostali nemaju organičenja u pripremi za udarac, i retko ko proziva košarkaše poput Džejsona Kida ili Karla Melouna nekada, da suviše oklevaju dok su na liniji slobodnih bacanja.

Vreme je da se ove debate okončaju i da se posvetimo uživanju u tenisu ...



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 21:03 25.06.2009

je li to konačno Braca Đorđević?

(Podsećanje na Meluounovo užasno udugovlačenje pri izgovaranju nekakve mantre svih 6000 puta, i Kidovo pokajanje za maltretiranje žene - kaže da jeste Braca - Pozdrav )

Poželimo sve najbolje Novaku, Ani, Jeleni i Nenadu!

Ps. Zamislite da nekome smeta ako je Šarapova glasna - u krevetu
Glas Amerike Glas Amerike 21:11 25.06.2009

Re: je li to konačno Braca Đorđević?

Konacno jeste
Hvala na pozdravu, ... samo da dodam sve najbolje i Viktoru, pre svega da pobedi danas ...
NNN NNN 21:24 25.06.2009

Re: je li to konačno Braca Đorđević?

samo da dodam sve najbolje i Viktoru
zaboravih
On bi mogao da iznenadi, brza je podloga.
Glas Amerike Glas Amerike 21:48 25.06.2009

Re: je li to konačno Braca Đorđević?

Dobio Sad protiv Mareja ...
ivana23 ivana23 21:55 25.06.2009

***


WIMBLEDON, ENGLAND - JUNE 25: A spectator wears a hat sporting strawberries and Pimms on Day Four of the Wimbledon Lawn Tennis Championships at the All England Lawn Tennis and Croquet Club on June 25, 2009 in London, England. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
mix 018 mix 018 11:06 26.06.2009

Novak i FairPlay!

Mozda sam subjektivan,ali ja odavno nisam video postenijeg igraca ili bolje reci sportistu od Novaka,upravo to aplaudiranje dobrim potezima protivnika i toliko ispravki na svoju stetu mogu svima zapusiti usta,a to kad "olako" preda mec,on stetu napravi sebi,koliko god protivnici pravili "facu" kao nije sportska pobeda,svi oni bi voleli sto vise predaja protivnika,jer ih sutra ceka novi mec u koji ulaze odmorniji!
O Federeru ne zelim da pricam puno,on je kao i Shumaher veliki sampion u sportu kojim se bavi,ali kao covek je jako mali,narocito kada gubi!
limarija limarija 13:10 26.06.2009

Re: Novak i FairPlay!

Kad se samo setim koliko je puta Federer prozivao i kritikovao Novaka za nerviranje i bacanje reketa, etiketirao to za nekulturno ponasanje.

A onda, onaj cuveni nedavni mec kada je Federer zgromio svoj reket, sad sam vec zaboravila koji je to turnir bio, al mislim da je bio Masters Miami...

Novak je u intervjuu posle tog meca jos jednom pokazao kolika je ljudina. Novinari su ga pitali da oceni to ponasanje Fedexa, na sta je Novak rekao da je to sasvim normalno, jer na taj nacin sportista pokusava da "izbaci" frustraciju, kako bi mogao da odrzi fokus na igru. .. I ispao je skroz fer... Moze se proceprka, na zvanicnom sajtu turnira imaju oni after-match intervjui sa igracima, pa koga interesuje....

Ja se slazem takodje da je Federer prilicno "mali" kao covek, za moj ukus je previse nadobudan. A i tolika fiksacija na obaranje rekorda, sa sve suzama koje tu fiksaciju prate u poslednje vreme, mi malo ukazuje na nekakav kompleks..

Novak mozda izaziva toliko negativnih reakcija i preteranog interesovanja novinara od kad su mediji preterano dubili o onim njegovim imitacijama na US Openu. Ocigledno je da je decko tu naucio lekciju i da je sad dosta rezervisaniji prema medijima. To je za mene sasvim ok.

A sto se predaja meceva tice, moje je misljenje da on najbolje zna, s obzirom na njegovu zdravstenu istoriju sa astmom, kad dolazi trenutak da vise ne moze da izdrzi, bilo vlagu, bilo vrucinu, sta god. I cisto sa ljudskog stanovista, mislim da je predaja meca u takvom trenutku daleko mudriji potez za neciji organizam nego forsiranje... Evo ga Nadal, decko koji se stvarno forsira do maksimuma, vec mnogo dugo vuce problem sa kolenima. Takvo forsiranje ostavlja mnogo opasnije posledice po organizam, iako je za publiku to fenomenalna gladijatroska borba, i sta vec sve ne...

No, da mi uzivamo u tenisu, al neka i pustimo igrace i igracice da oni uzivaju na svoj nacin i u svom ritmu u tom sportu.
drug.clan drug.clan 13:50 26.06.2009

Re: Novak i FairPlay!

mix 018
Mozda sam subjektivan,ali ja odavno nisam video postenijeg igraca ili bolje reci sportistu od Novaka,upravo to aplaudiranje dobrim potezima protivnika i toliko ispravki na svoju stetu mogu svima zapusiti usta,a to kad "olako" preda mec,on stetu napravi sebi,koliko god protivnici pravili "facu" kao nije sportska pobeda,svi oni bi voleli sto vise predaja protivnika,jer ih sutra ceka novi mec u koji ulaze odmorniji!
O Federeru ne zelim da pricam puno,on je kao i Shumaher veliki sampion u sportu kojim se bavi,ali kao covek je jako mali,narocito kada gubi!


Nole je OK momak ali mu je familija nenormalna!
mix 018 mix 018 14:27 26.06.2009

Re: Novak i FairPlay!

Nole je OK momak ali mu je familija nenormalna!

Nazalost rodbinu ne mozemo birati :)!
Ovde je ipak rec o Noletu,Ani,Jeleni,Janku,Zikiju i ostalim nasim asovima da mi se neko ne naljuti!
plamenezore plamenezore 18:45 26.06.2009

Re: Novak i FairPlay!

Naravno, Novak je rastao odvojeno od svoje familije i tako sebe zastitio od njihovog uticaja. Sacuvaj boze da su ga oni, tako "nenormalni", vaspitali.

Vrlo smo laki na atributima i kada hvalimo i kada pljujemo.
Dubravka Bozinovic Dubravka Bozinovic 11:08 27.06.2009

Re: Novak i FairPlay!

Ja se slazem takodje da je Federer prilicno "mali" kao covek,


Federerova "neznatnost" naročito je vidljiva kroz njegov odnos prema dobrotvornim akcijama širom sveta.
Kad Novak Djoković, Ana Jovanović i Jelena Janković ZAJEDNO odvoje samo desetinu sume koju Federer već godinama poklanja za siromašnu i obolelu decu u "trećem svetu", pristaću da i on za mene postane mali...
Unfuckable Unfuckable 12:18 27.06.2009

Re: Novak i FairPlay!

Ana se preziva - Ivanović
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:34 27.06.2009

Novak i Ana

odlično igraju turnir, posebno Ana. poslednji meč protiv Samante Stosur je bio fantastičan. samo da joj se ne oduzme servis protiv Velike Venus. Novak je tako laganeze dobio Fiša da sam počeo da se tripujem da će pobediti Rožeta u polufinalu... i dobiti žuljeve... i igrati protiv Marejice koja se oznojila nije na turniru. čudno je kako je razlika između top 5 ili 10 igrača u odnosu na ostale ispod klasa ili dve... Viktor je izgledao protiv Mareja danas kao Novak pre 4 godine protiv Federera, sparing partner... pitanje je da li Viktor može više od ovoga što trenutno pruža - izgledao je olovno težak, kao mlada repka na tekmi protiv Švedske, ili kao JJ lately, ono, totalni serbian down (kada se gubi).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana