Društvo| Kultura| Planeta| Putovanja| Reč i slika| Umetnost| Zabava| Život

Kako se NE kupuje u Tunisu

Biljana 77 RSS / 24.06.2009. u 18:51

Tunis, kao i sve arapske zemlje, raj je za ljubitelje cenjkanja i  majušnih radnji punih svega i svačega.  Raj je i za poklonike proizvoda od kože i keramike, nakita..  Postoje i u Tunisu radnje sa fiksinim cenama, što u praksi znači sa najvećim mogućim cenama koje su naravno podložne pregovorima u zavisnosti od toga koliko čega kupite. Radnje se nalaze po hotelima i te su naravno najskuplje, na šetalištima oko hotela i u sukovima unutar medina. medina.7881.jpgU jednoj radnji se nalazi sve, keramika, diskovi sa etno muzikom, marame, papuče, preparirane (i zastakljene) škorpije i zmije, malene kamile od (gle čuda) kamilje kože, saharske ruže, torbe, nakit, prelep šah od drveta i kamilje kosti... I šta sve ne...

Mi nismo neki kupoholičari (odvratna reč, je l’ da? ), ali smo po nuždi već provog dana morali u kupovinu jer Žmu nije imao papuče. A papuče nije imao jer sam ja one od prethodne godine sklonila da ne smetaju i nisam imala pojma gde. Kao i obično, rekao bi neko..  I tako..eto nas.. Beli kao feta sir, tek pristigli, ulazimo u radnju dvadesetak metara od hotela. Crni Arapin mora da je u sebi zadovljno trljao ruke. Sve u svemu, plastične papuče za plažu, marama 7880.jpgi napred pomenuta kamila + Mirka (zna Wlajco) koštali su nas oko 20 evra i paklu Lucky-ja 100s. (Ovo drugo me posebno pogodilo, jer sam pod parolom smanjivanja cigareta ponela čini mi se sedam kutija. Kasnije, kada sam bila prinuđena da dokupim cigarete, shvatila sam otkud tunižanska fasciniranost stranim cigaretama. Njihove domaće su jeftine ali grozne, a strane su jako skupe i nije neki izbor. Čini mi se da sam kupila neki Dunhill i neke njihove koje se zovu Mars.) Talenti za cenjkanje da ne veruješ, ja naročito. No, bar nas je slikao.

 

 

Kupovina br.dva bila je inspirisana neutaživom i neracionalnom žudnjom svih turista da svoje bližnje obraduju nepotrebnim glupostima, pa smo poučeni iskustvom kupovine br. jedan otišli u radnju sa fiksnim cenama. Kako to u praksi znači: Što više sitnurija i đinđuva kupite, koštaće vas manje, bacili smo se u razgledanje: -tunižanska ruža,  komada 3; 375299649sNnOjJ_ph.7886.jpg keramičke piksle!, komada 2;  neke ogrlice i tako... Sve u svemu na kraju smo doterali do kraja živaca i mitsku ljubaznost tunižanskih prodavaca. Bio je naime, ramazanski post, padao je mrak i čovek nam je na kraju rekao da ceo dan nije jeo, pio, pušio i da požurimo. Dakle, uspeli smo da ga, ako ne iznerviramo, onda bar izmorimo. 

 

 

Kupovina br. tri bila je ... hm..neobična. Otišli smo u stari Hamamet baš za bajramsko veče, tako da nije radilo apsolutno ništa. Vladao je i priličan mrak ... (Inače je medina grada Hamameta stara oko deset vekova. ) Zidine su velelepne.  7885.JPGOnda se iz spleta uličica unutar medine pojavio poznat lik, momak koji je radio kao konobar u našem hotelu i poveo nas kroz taj splet u radnju svog brata. Siti smo se izrazgovarali o tome zašto je bolje da čovek ima jednu ženu nego više njih (pogađate, u pitanju su finansijski razlozi), ispalili po jedan cigar njihovog ljutog duvana, spasli se nekako ponude da popijemo čaj, i kupili torbu. Divnu, kožnu, teget, ručno rađenu, sa leptirom u crvenoj boji.. veličine malo većeg novčanika i nekoliko ogrlica od kamilje kosti. Pogađate otprilike da smo torbu platili kao da je zlatna i velika kao torba za pijacu. Samo da izađemo... Za to vreme naše prijatelje ispred radnje su ubeđivali da kupe hašiš.

 

 

Poslednji, četvrti pokušaj kupovine bio je nadasve uspešan. Verovatno zato što ga je planiranom akcijom izveo Žmu, pa će o tome on. Ja toliko da se radnja odigrala u 7884.jpgmedini grada Tunisa  u koju se nismo usudili da zađemo dalje no što nam je bilo neophodno da se obavi narečena kupovina. Ne iz straha da će nam se nešto desiti, već iz straha da ćemo lutati kroz bazare iz Hiljadu i jedne noći dok ne poludimo od sjaja nakita, šuškanja svile, škripanja kože, zveckanja keramičke i bakra, mirisa jasmina, zvonkih osmeha i pretnji zagrljajem široko raširenih ruku.   --Serbia? Yougislavia? Tito? If you were German this would be 80 dinars, English this would be 50 dinars. For you, because you are humble people as we are, 20 dinars! 7887.jpg(Ova medina još je starija od one u Hamametu,kapije datiraju iz sedmog veka i proglašena je za svetsku kulturnu baštinu, te je pod zaštitom UNESCO-a.)

 

 

 

 

 

 

 

Tunižani su zaista divni ljudi. Ljubazni, staloženi, veseli. Kao trgovci su ... kao i svi iz tog kulturnog obrasca. Neće vas vući za ruku, ali će vam biti teško da im odbijete ponudu ako uđete u radnju. Naravoučenije: ulazite u radnju i pitajte za cenu samo ako imate nameru da nešto stvarno kupite. Ili ako volite i umete da se cenjkate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

suk - pijaca, najčešće pokrivena

medina - administrativni i verski centar, unutar nje se nalaze državne insitucije, džamija i suk; imali smo sreće da jedne večeri sasvim slučajno naiđemo na nekakav događaj plesacice.7882.jpgpovodom posete neke njihove državne delagacije Jasmim Hamametu, pa smo na trgu unutar medine posmatrali njihove narodne igre. (Divne su, samo smo mi imali loš foto-aparat).

tunižanska (pustinjska) ruža – kristalizovana so i pesak, svaka je unikatna, nastaje u malim jezera slane vode u pećinama, koja se, zbog velike koncentracije soli i pod dejstvom visokih temperatura, pretvaraju u slane kristale. Njih priroda vaja u vidu listića, nalik laticama ruža, sakupljenih u sitnije ili krupnije cvasti.

 

U sledećem nastavku: Tunis, kako smo se (sami) bolje upoznali, tj. vodič za samostalni obilazak

Atačmenti



Komentari (84)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 19:03 24.06.2009

:)

Ipak si stavila onu sliku kratka suknja i duboke patike

Ovde uskoro sledi tekst Kako se (DA) kupuje u Tunisu ...dakle samo treba da napišem domaći zadatak
Biljana 77 Biljana 77 19:06 24.06.2009

Re: :)

NNN
Ipak si stavila onu sliku kratka suknja i duboke patike

Ma.. bitna je medina u pozadini.
libkonz libkonz 19:11 24.06.2009

Re: :)

a vi van neta ne komunicirate?
Biljana 77 Biljana 77 19:12 24.06.2009

Re: :)

vi van neta ne komunicirate

Isključivo rukama i takoto...
libkonz libkonz 19:18 24.06.2009

Re: :)

Isključivo rukama i takoto...

otvorenom šakom?
No, da ne trolujem više, lep putopis...
dragan7557 dragan7557 06:32 25.06.2009

Re: SOCOPA

Ako vam je stalo da kupujete po fiksnim cenama u Tunisu onda tražite prodavnice SOCOPA ( Société de Commercialisation des Produits de l'Artisanat) koje resortiraju pod Ministarstvim Turizma.

Ako hoćete da kupujete po realnim cenama svu robu možete kupiti i na piajcama koje su ogromne i svaki dan su u drugom mestu. Pošto ste bili u Hamamet-u mogli ste otići u Nabeul ili još bolje u Korba. U Hamametu je pijaca čini mi se utorkom.
Nabeul je za turiste (gde nikad ne svraćam) a Korba je za domaće gde skoro nema prilike da sretnete stranca i na miru možete da sedite sa autohtonim stanovništvom uz kvalitetnu kafu po ceni od 300 do 400 milima 1 TD = 1000 milima, ili oko 20 do 30 euro centi. Ista kafa košta u svratištima za turiste (enterijer po evropskom standardu) 4 do 5 puta skuplje.

Posetu izvanrednnim lepotama Bulla Regja najbolje je započeti iz Tabarke zapadnim putem do El Kef-a i vratiti se preko Dougga u Nefza ili Tabark-u istočnim putem. Za ovo je neophodan auto koji se povoljno može iznajmiti svuda a najevtinija tarifa je za mesec dana zbog pravila što kraće to skuplje. Zimi je Bulla Regija prepuna lovaca na divlje svinje kojih ima u izobilju.

I, znanje francuskog je u celoj severnoj Africi neophodno ako želite kontakt sa stanovništvom. Ko hoće da bolje upozna Tunis treba da odvoji zimi tri do pet meseci, kada je Tunis najlepši a nema dosadnih turista.

dragan7557 cerski
NNN NNN 10:50 25.06.2009

Re: SOCOPA

Pošto ste bili u Hamamet-u mogli ste otići u Nabeul
U Nabelu (na 15-ak km od Hamameta) ima petkom pijaca kamila i mislim da je jedinstven događaj cenjkanje Arapa oko kamile.

Na mnogim radnjama stoji "reklama" - "fiksne cene" (za turiste koji ne vole/umeju da se cenjkaju, ali i tu može da se spusti cena).

Kafe (u koju će vam ubaciti i šećer, ako ih ne upozorite) ima jeftino i po periferiji Tunisa i pune su kafane lokalaca i radnim danom prepodne isto kao kod nas, (neki čovek koga smo upoznali, a radi za njihovo ministarstvo turizma, nam je to predstavio kao "verovatno neobičan prizor za vas", mi smo se samo nasmejali "uobičajen prizor"

A ako bismo išli zimi otišli bismo na Đerbu (ipak je odmor - odmor, tj. najbolje je kad je neobavezna kombinacija "lutanja i odmora).

U svakom slučaju hvala na savetima i potpuno se slažem da treba izbegavati turiste.
Unfuckable Unfuckable 19:29 24.06.2009

pa gde je tu

snalažljivost ?
tapneš im svoje (inostrane ) pljuge za duplo više njihovoh i rešiš problem s nikotinom !
NNN NNN 20:06 24.06.2009

Re: pa gde je tu

Laki je bio bar jedno 5-6 puta skuplji od njihovih.
Blade Runner Blade Runner 19:41 24.06.2009

Posto NE

i ima li popust na kolicinu?
Edit: "ruzice" stvarno izgledaju interesantno
Biljana 77 Biljana 77 21:43 24.06.2009

Re: Posto NE

Edit: "ruzice" stvarno izgledaju interesantno

Posle smo doznali da je njihovo "vađenje" dosta opasno.

EDIT: Može da "poraste" dosta velika uz odgovarajuću klimu i količinu peska.
Blade Runner Blade Runner 21:57 24.06.2009

Re: Posto NE

vidim da ih zovu i desert rose pa me podsetise

Bojan Budimac Bojan Budimac 19:44 24.06.2009

:)

Naravoučenije: ulazite u radnju i pitajte za cenu samo ako imate nameru da nešto stvarno kupite.

Pa to i nije tako strašno, mislim lako je izbeći. U Istanbulu otprilike važi pravilo izbegavaj kontakt očima sa spopadačima na ulici, jer ukoliko se toga ne pridržavaš, zavisno od kraja grada, pre nego što znaš šta ti se dešava sedećeš sa čajem u ruci u nekoj prodavnici tepiha ili recimo, stajati u kuhinji ribljeg restorana gde će te nagovarati da izabereš ribu za doručak/ručak/večeru (već prema dobu dana).
Unfuckable Unfuckable 19:52 24.06.2009

Re: :)

kako da ti kažem bratko, nekada je kontakt očima jedina nada - kada baš preteraju, a umeju

ps : meni je najslađe kad me startuju na foru "odakle si" i ja kažem - a onda usledi onaj šeretski kez, sa komentarom "nema šanse, a - a - ti si - naš !"
NNN NNN 20:13 24.06.2009

Re: :)

Baš to, ako zastaneš, pogledaš njih ili njihovu robu, kreće pitanje "odakle si?", počnu da pogađaju ako te čuju da govoriš "Rus?, Poljska?"
Aaa Srbija/Jugoslavija!...Prijatelji/braća!...i kreće kao piton, da te "davi"
NNN NNN 20:17 24.06.2009

Re: :)

Pa to i nije tako strašno, mislim lako je izbeći

I čuli smo otprlike da su mnogo "naporniji" prodavci u Turskoj i Egiptu...

Biljana 77, aka BFN
shumskaa shumskaa 20:41 24.06.2009

Re: :)

nego ljudi, šta bi sa tim hašom...?
(kako se neko he he naučio italiku, pa više ne mora da piše drugima /ovde zamisliti italic/..c, c, c...
Blade Runner Blade Runner 20:50 24.06.2009

Re: :)

šta bi sa tim hašom...?

kako sta? nece valjda da ga nose preko grane? popusili

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:55 24.06.2009

Re: :)

Bojan Budimac
Naravoučenije: ulazite u radnju i pitajte za cenu samo ako imate nameru da nešto stvarno kupite.

Pa to i nije tako strašno, mislim lako je izbeći. U Istanbulu otprilike važi pravilo izbegavaj kontakt očima sa spopadačima na ulici, jer ukoliko se toga ne pridržavaš, zavisno od kraja grada, pre nego što znaš šta ti se dešava sedećeš sa čajem u ruci u nekoj prodavnici tepiha ili recimo, stajati u kuhinji ribljeg restorana gde će te nagovarati da izabereš ribu za doručak/ručak/večeru (već prema dobu dana).


Uh, meni je ovo sjajno, nedostaje u americkim vukojebinama takva ljudska vreva! Bio sam na Zanzibaru pre nekoliko godina, Bojane, e jedva su me izvukli iz oniih ulicica u Kamenom gradu! Ne sto me je neko spopao, nego sto ja nisam hteo da idem! Sve sam jebene radnje obisao, otekla mi glava od cenjkanja, mislim da sam boga oca od djindjuva kupio.

Ali u poverenju, da me ne cuje zena, sto sam video lepih devojaka, koje prodaju u tim radnjicama, dobro, ok, samo lica, ali, mislim - nebeski lepih!



Biljana 77 Biljana 77 21:50 24.06.2009

Re: :)

šta bi sa tim hašom...?

Prijatelji nisu u tom fazonu, da su nama nudili ne smem da mislim šta bi bilo.. Mada, tamo je mnogo zeznuto ako te uhvate takosnečim.
crossover crossover 05:47 25.06.2009

Re: :)

NNN
I čuli smo otprlike da su mnogo "naporniji" prodavci u Turskoj i Egiptu...

Biljana 77, aka BFN

Зависи, има их разних. Турци, у принципу, имају мало софистициранију технику трговања и чини ми се да боље процењују купца. Чак, мислим да су мало мање напорни јер то раде вештије, такво је моје искуство. Турски чај је за разлику од тунижанског права амброзија, један од бољих које сам пио. Тунижани уствари и не пију прави чај већ биљни напитак од менте, који за мој укус и није нешто нарочито.

Моја жена је провела 1,5 сезону у Тунису (по казни, ееех) док је радила за Thomson Holidays. Једном су јој увалили пун аутобус Американаца, то се иначе никад није догађало јер су они радили искључиво са домаћим становништвом тј. Енглезима, не сећам се сад шта је био разлог.
Елем, тај бус Американаца на крају летовања сад више није могао да стане у онај бус који треба да их вози на аеродром, људи су накуповали буквално све што су видели, ’ајде теписи и којекакви ћупови и нека чуда, један лудак је купио неку мермерну фонтану. Толико су пртљага имали у повратку, да то све није могло да стане у још један аутобус који је моја жена, само за њихов пртљаг, изнајмила од неког локалног превозника, него су морали да узму и још неколико таксија. Како су се они потрпали у авион са свим тим стварима, појма немам, вероватно су морали од куће да им пошаљу један C-5 Galaxy :)) Симпатични су били ти Амери (и знaчајно мање напорни од Енглеза) али човече, купују све што виде.

Одлични путописи Биљана, баш сам пожелео да после много времена опет одем у Тунис.
NNN NNN 12:00 25.06.2009

Re: :)

Čaj tj. mentu, po difoltu zaslađuju
Mislili smo da je idealan posao biti turistički vodič (on dočekaš - ispratiš turu i ostaje super zezanje), ali...
oni kukaju tipa "već 3 leta (5-6 meseci) sam u Tunisu, dosadno mi je"
opet, realno, svakakvim turistima moraš 100 puta da pričaš jedno isto, stalno obilaziš osta mesta...

A imali smo mi neke u grupi koji su uneli palmu u avion, i lika koji je obuko 2 kožne jakne (dobio ih za mobilni telefon) jer nije imao gde više da ih spakuje.

(btw. jedam moj bivši cimer na ekskurziji u Grčkoj kupio 12 metara zavese, i još gomilčinu nelogičnih stvari)
Biljana 77 Biljana 77 13:03 25.06.2009

Re: :)

баш сам пожелео да после много времена опет одем у Тунис.

miloradkakmar miloradkakmar 20:59 24.06.2009

Lepo

je biti ovih dana na tvom blogu i u šetnji Tunisom.

PS Ko nije, neka pročita prvi deo.
I meni su se dopale tunižanske ruže.
Biljana 77 Biljana 77 21:54 24.06.2009

Re: Lepo

je biti ovih dana na tvom blogu

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:04 24.06.2009

torbice

Sjajno Biljana. A jeli boga ti, sta je ovo dijagonalno oko vrata/pojasa ovim momcinama sto su se slikali sa vama? Mislim, lici na neku zensku tasnicu? Ne stvarno, u cemu je fora?

Biljana 77 Biljana 77 21:52 24.06.2009

Re: torbice

Mislim, lici na neku zensku tasnicu?

Lično naoružanje. Btw. narečena torbica bila je znatno manja od ovih na slikama.
NNN NNN 21:34 24.06.2009

Kako treba kupovati u Tunisu

Prvo treba znati šta se kupuje (u suprotnom uvaliće vam gomilu stvari, od kojih za polovonu nemate pojma šta su i čemu služe).
Drugo treba znati realnu vrednost toga što se kupuje (i u tome i jeste kvaka).
Najjednostavnije je da vidite koliko to košta u radnjama gde su "fiksne" cene (ovo fiksne je pod navodnicima jer i tamo često možete na količinu ili šarm da izboksujete bar još 10% popusta).
Ali svakako je doživljaj kupovina na suk-u
Već smo pomenuli ono sa gledanjem, drugo, prodavci po pravilu kraću sa 3 puta većom cenom, evo kako to izgleda na primeru kupovine dresa (br. 5 JAZIRI njihov najbolji fudbaler)
(povoljna okolnost po mene je što sam otprilike znao koliko košta, i rešio da ne idem iznad 20 tunižanskih dinara oko 12,5 evra)
Prodavac - klinac mlađi od mene neku godinu: Čehoslvakija?
Ja - ohrabren povoljnim okolnostima: Srbija!
P: Aaaaaaa, braća! Ovaj dres je 80 dinara, da si Amerikanac ili Nemac tražio bih ti 100 dinara, ali pošto si Srbin za tebe 60! (ovo je oubičajen početak)
N: Huuuuuuu!
P: Dobro, 50!
N: Ma kakvi!
P: Dobro evo za 40.
N: Mnogo si skup!
P: Daću ti za 35.
N: Ma, neću mnogo skupo.
P: Ne mogu da idem ispod 30, ne isplati mi se.
N: Onda ništa, doviđenja!
P (hvata me za rukav): 28! (NA SRPSKOM!?)
Ja se okrećem ka njemu u neverici (sad me skroz kupio, neočekivanim pogađanjem na srpskom u sred medine u Tunisu, i od zbunjenosti sam iskolačio oči i ne stižem da progovorim.
P: 25! (i dalje na srpskom)
N (zbunjeno, mislim sad se lomim jer bih kupio da i ja njega ispoštujem a i ne bih jer je i dalje skupo): Paaaa....neee znaaam..
P: 22! (očigledno zna sve brojeve na srpskom, lepo iako smo počeli na engleskom)
N (zavlačim ruku u džep, a znam da sam pripremio 20 dinara): Evo, imam ovoliko...
P (blago razočaran,ali ipak pristaje i pruža ruku): Može.
Posle razmene dobara još se i izgrlimo (ja nešto zadovoljniji) uz želju da baš Džaziri da gol (u odlučijićoj utakmici za odlazak na SP2006) protiv tradicionalnih rivala - Maroka.
Na odlasku, čisto iz radoznalosti ga priupitam da l' bi pristao na 17 dinara (pošto sam dres video u Puminoj radnji u "tunižanskoj Knez Mihajlovoj" za 20-21 dinar)
P: E sad... (mnogo pitaš) + osmeh

Najnezgodniji je prelaz ispod 150% od "realne" cene, tad počinju da kukaju kako su skuplje platili, kako ih dovodimo do bankrota i sl. a i kupac je tad omekšan jer je već spustio na pola od početne cene.
myredneckself myredneckself 23:14 24.06.2009

Re: Kako treba kupovati u Tunisu

dobila sam tunisku "ružu" i male bubnjeve od kozje kože, nešto kao ovi levo na slici

dok razgovaraš ovde, uživaj malo slušajući Night in Tunisia i velikog Dizija
Unfuckable Unfuckable 05:34 25.06.2009

Re: Kako treba kupovati u Tunisu

P (blago razočaran,ali ipak pristaje i pruža ruku): Može.

e mene to malo ubije, kada mi slože tu "srušio si mi svet, ali nema veze" facu
ssvetlana92 ssvetlana92 22:49 24.06.2009

Uživanjcija! :)

U Tunisu sam bila nekoliko puta. U početku su me vukli za rukav da udjem u radnju i kupim nešto, ali pošto sam veoma sklona cenjkanju, već me prepoznaju i zaobilaze mi pogled! Haha..našla sam im caku! Elem, pošto sam ja zaludna na odmoru..volim da blejačim po radnjama, sve njihove suvenire sam još davnih dana kupila..a obožavam čaj! Možete misliti kako im je! :)))
Na pr. prodavac za neku stvar kaže 10 din. a meni nije baš ni stalo da je kupim, ja mu kažem odmah 5 din. Njihovo uobičajeno je ne 10, a ne ni 5..a onda ja dajem 2 din. Pošto mu je do prodaje stalo više nego meni do kupovine, ponudi me čajem! I tu ja lepo u razgledanju provedem celo popodne, umesto da cvrčim na suncu...napijem se mente..i pazarim stvar za 2 din.
Fakat da ta stvar i vredi 2 din. ali ja prosto uživam u celom doživljaju! :)
Biljana 77 Biljana 77 22:55 24.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

a obožavam čaj!

Kuku&lele! Pa njihov čaj je nešto kao šerbet sa dosta šećera i nečim slatkim pride.. I neka travkica koja pliva po čaši..
ssvetlana92 ssvetlana92 23:00 24.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

Biljana 77
a obožavam čaj!

Kuku&lele! Pa njihov čaj je nešto kao šerbet sa dosta šećera i nečim slatkim pride.. I neka travkica koja pliva po čaši..

Nije, nego je travka Mente prelivena vrelom vodom! Šećer po želji! :))) Valjda si imala peh kod jednih, pa nisi htela to više da piješ! Ja vukla tu mentu kući, ceo avion mirisao! Mnogi su se zgražavali, ali to je nešto zbog čega uvek rado idem u Tunis! :)))
margos margos 00:43 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

Treba se znati cenjkati - uvrede se kad to ne radiš.

PS Da l je moguće da u Arapskom svetu i dalje uzvikuju ''Tito''? :)
NNN NNN 00:58 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

U Monastiru (mada smo tamo bili samo na aerodromu) ima Ulica Maršala Tita (koji je bio super drug sa Habibom Burgibom, njihovim Titom)
margos margos 01:21 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

E!!!

Doduše, šta smo mi tih prijateljskih naziva imali po našoj lepoj zemlji... pa i danas :)
vishnja92 vishnja92 07:28 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

U Monastiru (mada smo tamo bili samo na aerodromu) ima Ulica Maršala Tita

u Samarkandu se jedna od glavnih ulica tako zove :)

ja inace nisam sklona cenkanju - dam pare i zbrisem, nekako mi je neprijatno sve to.

ali jednom sam bas jaaaako zelela da kupim sliku u temperi od ulicnog prodavca, bila je... vrlo posebna i cudna. pitam koliko kosta, on kaze, iscekuje, ja cutim, pa gledam, pa cutim..... pocnem da vadim lovu, on pakuje sliku - kad,evo ga Marko (moj vec tada bivsi, cudnim sticajem okolnosti bili smo tamo zajedno, poslom)
stize Marko i vice: "stoj! ne! ne moze tako! posto je slika?". ja mu kazem, on pogleda prodavca, kaze "prijatelju, to je mnogo skupo" a ovaj lik - zablista! pocele oci da mu cakle, ubrzao pokrete, krenuo da prica i da se vajka pun radosti.
igrali su se desetak minuta dok cena nije spustena na trecinu pocetne.

ja posle kazem Marku da nije bitno, kupila bih je svakako, a on meni: "pojma nemas, nije u tome fora".

evo je tu negde - fascinantna i posle tih...12 godina.
medjutim92 medjutim92 08:37 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

vishnja92
ja posle kazem Marku da nije bitno, kupila bih je svakako, a on meni: "pojma nemas, nije u tome fora".


naravno da nije

fora je u cenjkanju :)

Atomski mrav Atomski mrav 11:04 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

U Monastiru (mada smo tamo bili samo na aerodromu) ima Ulica Maršala Tita

Ima i u Susu, a kažu da se baš u toj ulici nalazi i državni kupleraj...
niccolo niccolo 11:21 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

Ima i u Susu, a kažu da se baš u toj ulici nalazi i državni kupleraj...

Ovo je koristan podatak...
Atomski mrav Atomski mrav 11:32 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

Ovo je koristan podatak...


Aha... ima i zanimljiva pričica u pozadini svega toga. A usluga... nekih 5 - 6 tunižanskih dinara, propisana uredbom Vlade...
niccolo niccolo 12:14 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

A usluga... nekih 5 - 6 tunižanskih dinara, propisana uredbom Vlade...

Koliko mu to dođe u nekoj konvertibilnoj valuti?
Biljana 77 Biljana 77 12:45 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

propisana uredbom Vlade

Ja sam u prošlom tekstu napominjala da je to jedna uređena država.

ima i zanimljiva pričica u pozadini svega toga

I, i...?
NNN NNN 12:52 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

1 njihov dinar je 50-ak naših
Biljana 77 Biljana 77 12:57 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

Koliko mu to dođe u nekoj konvertibilnoj valuti?

Pa kada smo bili tamo ( u Tunisu, ne u kupleraju, ts, ts, ts, mladiću!) za 1 evro se dobijalo 1.6 tunižanskih dinara. Danas se dobija oko 1.85 dinara za euro.
Biljana 77 Biljana 77 13:08 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

a inace nisam sklona cenkanju - dam pare i zbrisem, nekako mi je neprijatno sve to.

E pa to... Nismo navikli na taj način i onda me je nekako .. Sreća pa stvarno nismo neki manijaci za kupovinu. Na odmor odemo spakovani u jednu torbu i vraćamo se sa jednom torbom. (Moja drugarica toliko stvari ponese kad dođe iz Podgorice kod nas na vikend.) Doduše, sad sa Srećicom biće indijski karavan pampersa, kantica i lopatica.
niccolo niccolo 13:11 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

Danas se dobija oko 1.85 dinara za euro.

Ala je tamo jeftino...
Atomski mrav Atomski mrav 13:33 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

Koliko mu to dođe u nekoj konvertibilnoj valuti?

Onda je to bilo (pre 3 godine) oko 300 dindži. Sad je negde oko 250. Možda sam malo i pobrkao cifre, ali u svakom slučaju je reda veličine stotina naših dinara...
Atomski mrav Atomski mrav 13:37 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

ima i zanimljiva pričica u pozadini svega toga


I, i...?



Pa, da bi se oženio, Tunižanin mora biti materijalno obezbeđen. Samo se bogati Tunižani žene mladi. Dok prosečni Tunižanin dođe do svog krova nad glavom, prevoznog sredstva i stalnog izvora prihoda ( a sve su to preduslovi za ženidbu), desi se da zađe i u četrdesete godine.

E sad, šta da radi prosečan Tunižanin svo to vreme kako bi smirio hormone? Kažu da je Tunis jedna od čuvenijh svetskih gej destinacija... i tako Vlada, da bi stala na put takvom ponašanju, organizuje državne kupleraje. Osim tih državnih, postoje i "privatni" koji su naravno ilegalni.

Dakle, kad saberete sve ono za šta se u susednim državama tipa Alžira i Libije odsecaju delovi tela (alkohol, žene) a što je prisutno u Tunisu, nije iznenađenje što mnogi iz komšijskih država letuju baš tamo...
Biljana 77 Biljana 77 14:04 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

kad saberete sve ono za šta se u susednim državama tipa Alžira i Libije odsecaju delovi tela (alkohol, žene) a što je prisutno u Tunisu

Dosta su liberalni zaista. Ono što je mene fasciniralo jeste da žene tamo zaista imaju dosta dobar položaj. Školovane su, zastupljene u parlamentu i lokalnoj samoupravi u procentima od oko 20%. (Ne znam kako stvari stoje kod nas po tom pitanju.) Znam da su tamo oko 55% studenata devojke, i da je jedna od zemlja u velikom usponu što se tiče IT tehnologija. Njihov sin naroda, tj. otac nacije Habib Burgiba smatrao je za jedan od svoja tri najveće uspeha što je "oslobodio" žene.

E sad, šta da radi prosečan Tunižanin svo to vreme kako bi smirio hormone

Da zabavlja dokone turistkinje.. Jedan od većih šokova: Izlazim iz hotela u 5 ujutru, još nije ni svanulo kako treba, pošto krećemo na avion, i na stepeništu hotela nalećem na filmsku scenu strastvenog ljubljenja između Engleskinje, gospođe od recimo 50 godina i mladog Tunižanina, ne starijeg od 22-23 godine. Kažite da sam provincijalna, ali bilo mi je .. neobično.
Atomski mrav Atomski mrav 14:24 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

Seks-turizam cveta
NNN NNN 18:01 25.06.2009

Re: Uživanjcija! :)

mladog Tunižanina, ne starijeg od 22-23 godine
meni je izgledalo kao da ima 17-18 al' ajd'
Inače, valjda je Tunižanima zakonom zabranjeno da se žene pre nego što napune 20 godina.
bocvena bocvena 10:21 25.06.2009

Baš je zabavno čitati

vaš blog i komentare!
Nisam putovala u taj deo sveta tako da mi se čini da bih tamo propala, potpuno sam izgubljen slučaj za cenkanje. A možda bi se u meni nešto probudilo?!
Kako bilo da bilo, mislim da bih bila gora od onih Amerikanaca. Već od ovih Biljinih slika su počele ruke da mi se tresu, što ja volim te džidža bidže!
Briga me za tepihe, kožu i sl., ali ogrlice, narukvice, kamenčići, ružice - najgori svraka sindrom!
Biljana 77 Biljana 77 12:48 25.06.2009

Re: Baš je zabavno čitati

potpuno sam izgubljen slučaj za cenkanje. A možda bi se u meni nešto probudilo

Sumnjam draga.. s tim se čovek ili rodi ili plaća sve koliko mu traže...
natasavb natasavb 14:22 25.06.2009

Re: Baš je zabavno čitati

Već od ovih Biljinih slika su počele ruke da mi se tresu, što ja volim te džidža bidže!

i ja. samo bih ja kupovala i kozu, pogotovo te zanimljive torbice. njih bas volim.
NNN NNN 18:08 25.06.2009

Re: Baš je zabavno čitati

samo bih ja kupovala i kozu
ovo me uvek zbuni
natasavb natasavb 18:33 25.06.2009

Re: Baš je zabavno čitati

samo bih ja kupovala i kozu

ovo me uvek zbuni


niccolo niccolo 18:48 25.06.2009

Re: Baš je zabavno čitati

NNN
samo bih ja kupovala i kozu
ovo me uvek zbuni

E, pazi kada sam i ja u prvom trenutku pročitao kozu i mislio da je neko zezanje...i tek onda ukapiram o čemu se u stvari radi
natasavb natasavb 20:19 25.06.2009

Re: Baš je zabavno čitati

E, pazi kada sam i ja u prvom trenutku pročitao kozu i mislio da je neko zezanje...i tek onda ukapiram o čemu se u stvari radi

provocirajte vi koliko hocete, ali nema sanse da krenem da prebacujem na drugu tastaturu.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 12:33 25.06.2009

He, he, he...

Obično slatko čitam tvoje tekstove, Biljo, al sad moram i da prokomentarišem, ne mogu da odolim....
Stigla ja, friška na poslu, u Tunis, sa grupom mladih, raspoloženih doktora iz lekara bez granica...... Malo sam zaboravila, ali pamtim da im je neko platio putovanje, a da su upravo izašli iz neke nedođije gde su 6 meseci samo radili i ni platu nisu podizali....
Elem, dakle, imam 60 amerikanaca, sa gomilom para, koji 6 meseci nisu videli normalnu trgovinu, prodavnicu.... Joj....
4 (slovima četiri) autobusa stvari su pokupovali za 11 sati!
Ćupovi, tepisi, mermerni..nešto, skulpture nečeg, cveće sa sve saksijama, vreće neke trave, čajevi valjda, odeća, kilometri platna, a kuriozitet je bio da su svi pokupovali lokalnu odeću i odma se obukli, da se bolje uklope u okolinu, aha, kao kad bi žirafi stavio mašnicu i tvrdio da je pekinezer....
Šahovske table, drvene, društvene igre meni nepoznate, plišane igračke, jedno 200 čibuka za njih i poklone, začini, urmi jedno pola tone.....
I ja koja jurcam po suku i pokušavam... ne znam ni ja šta.
Samo sam molila sve bogove da niko ne dovede kamilu....
Kad smo se vratili u luku, moj kapetan je samo rekao da ih više ne puštam napolje, potopiće nas....
Ista scena se ponavlja i dalje, Alžir, Maroko, negde na Kanarima su ostali bez para....
Podseti me Biljo na jedno od mojih prvih putovanja....
Hvala ti na tome
I na prelepom tekstu.
Djina
Biljana 77 Biljana 77 12:50 25.06.2009

Re: He, he, he...

Samo sam molila sve bogove da niko ne dovede kamilu....

A... taj bi okasnio par dana.. Znaš li ti koliko traje cenjkanje za kamilu?
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 13:08 25.06.2009

Re: He, he, he...

Ma, snašla bi se ja, lepo poklonim prvom tunižaninu kamilu a amera u ludačku košulju, da me ne sekira do kraja puta...
Mada, malo je falilo da tu košulju obučem ja, na licu mesta, u suku.
I nemoj da im dajemo ideje, molim te.... Možda se, vako pred penziju, vratim na još par krugova tom linijom....
Nedostaje mi kafa u sumrak, dok mi prostiru ponudu mirišljavih ulja, a noć pada... Da sednem na ćepenak i diskutujem o starim dobrim vremenima....
Pusto tursko... pardon, tunižansko....
Djina
mashha mashha 17:42 25.06.2009

Hehehe :)

Pročitah i prethodni blog, baš mi se sviđaju ovi putopisi
A što se kupovine tiče, nisam neki fan, uvek se pogubim u svom tom šarenilu i sitnicama, čak me i nervoza uhvati
Biljana 77 Biljana 77 18:08 25.06.2009

Re: Hehehe :)

baš mi se sviđaju ovi putopisi

Svima se sviđaju, a niko (čitaj: Unf ) da me izreklamira da me "metnu" na putovanja.
EDIT: kad napišem sledeći tekst o tunižanskim kulturno-istorijskim dobrotama i divotama očekujem da svi pišete moderaciji i da me hvalite do iznemoglosti (njihove)
mashha mashha 18:26 25.06.2009

Re: Hehehe :)

Neka bude onda treća sreća
NNN NNN 18:34 25.06.2009

Re: Hehehe :)

kad napišem sledeći tekst o tunižanskim kulturno-istorijskim dobrotama i divotama očekujem da svi pišete moderaciji i da me hvalite do iznemoglosti (njihove)

Neka bude onda treća sreća
Objavićemo sa mog naloga
reanimator reanimator 18:57 25.06.2009

Re: Hehehe :)

Biljana 77
baš mi se sviđaju ovi putopisi

Svima se sviđaju, a niko (čitaj: Unf ) da me izreklamira da me "metnu" na putovanja.
EDIT: kad napišem sledeći tekst o tunižanskim kulturno-istorijskim dobrotama i divotama očekujem da svi pišete moderaciji i da me hvalite do iznemoglosti (njihove)

NNN?!!
Ova tvoja se nudi!?
Biljana 77 Biljana 77 19:13 25.06.2009

Re: Hehehe :)

NNN
kad napišem sledeći tekst o tunižanskim kulturno-istorijskim dobrotama i divotama očekujem da svi pišete moderaciji i da me hvalite do iznemoglosti (njihove)

Neka bude onda treća sreća
Objavićemo sa mog naloga


reanimator
Biljana 77
baš mi se sviđaju ovi putopisi

Svima se sviđaju, a niko (čitaj: Unf ) da me izreklamira da me "metnu" na putovanja.
EDIT: kad napišem sledeći tekst o tunižanskim kulturno-istorijskim dobrotama i divotama očekujem da svi pišete moderaciji i da me hvalite do iznemoglosti (njihove)

NNN?!!
Ova tvoja se nudi!?


Kako sam se nudila, dobro sam se udala! A ti si re bezobrazan, znaš! Do sad si ćutao... pa si sad našao da prokomentarišeš...
mashha mashha 19:14 25.06.2009

Re: Hehehe :)

NNN
Objavićemo sa mog naloga

Ovo je najsimpatičniji nepotizam na koji sam do sad naišla! I podržavam ga u potpunosti!
NNN NNN 19:48 25.06.2009

Re: Hehehe :)

mashha



reanimator
Samo je ti provociraj, a posle kad mi dođe kući
mashha mashha 22:42 25.06.2009

Trolić

Možda je već neko pitao, ali meni sad pade na pamet- da li je podjednako pravilno reći i TuniŽani i TuniŠani?
NNN NNN 23:44 25.06.2009

Re: Trolić

Tunižani pošto se dolazi do tog oblika ovako: tunis+jani->tunišani (s+j jotovanjem daju š) -> tunižani (bezvučno š ispred samoglasnika a prelazi u zvučno ž).

Biljana 77, aka BFN, The lenja da se uloguje
mashha mashha 00:32 26.06.2009

Re: Trolić

Hvala Biljana
niccolo niccolo 09:16 26.06.2009

Re: Trolić

NNN
Tunižani pošto se dolazi do tog oblika ovako: tunis+jani->tunišani (s+j jotovanjem daju š) -> tunižani (bezvučno š ispred samoglasnika a prelazi u zvučno ž).Biljana 77, aka BFN, The lenja da se uloguje

E sad kad si rešila ovu jezičku nedoumicu mogla bi da odeš do Pižonovog bloga i rešiš moju oko toga da li je čitah imperfekat ili aorist
reanimator reanimator 12:05 26.06.2009

Re: Trolić

niccolo

mogla bi da odeš do Pižonovog bloga i rešiš moju oko toga da li je čitah imperfekat ili aorist

Ja ću ti kažem. Aorist :)
Biljana 77 Biljana 77 12:57 26.06.2009

Re: Trolić

Ja ću ti kažem. Aorist :)
Ne, imperfekat. Nastavak za prvo lice isti je za oba glagola, ali se aorist gradi isključivo od svršenih glagola što čitati nije. Aorist bi bio pročitah, npr. Re, dođeš mi pivo za kaznu što si se zatrčao. I ne mučite me više ljudi sa gramatikom, ja sam književnost studirala.
reanimator reanimator 13:12 26.06.2009

Re: Trolić

Biljana 77
Ne, imperfekat. Nastavak za prvo lice isti je za oba glagola, ali se aorist gradi isključivo od svršenih glagola što čitati nije. Aorist bi bio pročitah, npr.

U da..svršeni glagoli?! Ne znam šta mi je u poslednje vreme..sve živo zaboravljam :)

Biljana 77
Re, dođeš mi pivo za kaznu što si se zatrčao.

Apsolutno!
NNN..dozvoljavaš? Da ne bude posle...
niccolo niccolo 15:29 26.06.2009

Re: Trolić

I ne mučite me više ljudi sa gramatikom, ja sam književnost studirala.

A, pa što odmah nisi tako kazala, ja mislio ti studirala baš gramatiku...Lepo sam ja prvo rekao imperfekat nego me tu kolebaju...
NNN NNN 15:53 26.06.2009

Re: Trolić

NNN..dozvoljavaš? Da ne bude posle...
Normalno.
Ja je svaki dan zapitkujem oko gramatike, a konačno mene neko da odmeni za pivo
vishnja92 vishnja92 16:16 26.06.2009

Re: Trolić

Biljana, banuj ovog.
scabies scabies 20:57 25.06.2009

nije fer

opet kasnim
NNN NNN 21:14 25.06.2009

Re: nije fer

Izbaciću te iz VIP liste
scabies scabies 21:21 25.06.2009

Re: nije fer

Izbaciću te iz VIP liste

NNN NNN 21:42 25.06.2009

Re: nije fer

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana