Život| Životni stil

Društveni događaj

selica_nena RSS / 23.06.2009. u 15:04

Ne ide, brate, ne mogu da pišem kad sam raspoložena. A danas jesam, onako bezveze. Udarile mi ove precvale lipe u glavu i skroz me sludele. Evo, probudila se jutros razdragana, a lepo se sećam da sam sinoć bila ljuta. Samo ne mogu da se setim zašto. Prespavala razlog.

Al' šta ti je čovek, i kad mu je sve potaman, nešto mu ne valja. Eto, odjutros mi ne smeta  ni ona komšinica, što izađe da očisti ispred svojih vrata kad god se tuđa otvore, ni računi koji ispadaju iz sandučeta, ni prodavačica u obližnjoj bakalnici, koja mi se obraća sa: „Šta si htela“, a ni ime mi ne zna... Rešila sam da mi ovaj dan bude lep, ama, sve se nešto preispitujem, otkad sam ja postala ovakav mrgud? Pre nisam primećivala ni na nogu kad mi stanu, sad me nervira i kad me onako pogledaju. I setim se! Otkad su mi sahrane postale glavni društveni događaj.

Stalno se, bre, selim i  strah me da ne umrem dok ne skupim dovoljno poznanika za pristojnu pratnju. I da ih zadužim, da dođu k’o ljudi, sa cvećem i svećom, pa makar i po službenoj dužnosti. I ja sam tako u početku išla. A krenulo me, malo – malo pa sahrana. Zgodno mi vikendom, mogu i na daću da svratim, a i samrtnici to znaju, pa se nekako drže do petka. Ovi što umiru od starosti prihvataju i telegram, posebno ako plaču i poštari dok ga prepisuju. Ali više vole živu reč, pa mi traže da im sročim govor, al’ ako može za života. Da oni to lepo prouče i odobre. Valjda se plaše da ne lupim nešto pred uvaženim, tužnim skupom.

Ma lep mi ovaj dan, taman mislim gde bi u provod, kad neko zove – „E, nemoj da se potreseš“. Gotovo, ja se već oduzela. Što reče jedan poznanik: „Kad te vidim u Mramorku, odmah pitam ko je umro“. E tako i ja, samo pitam ko, da znam koji govor da ponesem.  Da se razumemo, ne idem ja na sve sahrane. Ove gradske, recimo, izbegavam. Nekako mi kapele liče na sajamske štandove, pa uvek moram da obiđem celu halu dok ne nađem one koje tog dana ispraćam. I nikad nisam sigurna da li sam na pravoj sahrani: svi cvetni aranžmani isti, a ožalošćeni se sakrili tamnim naočarima. Pitam se samo šta kriju - tugu ili ravnodušnost. Ali saučešća primaju. Nekako hladno i sa blagom dosadom, malo ih nervira sva ta frka. Čekaju da se i ovo završi pa da se vrate svojim obavezama, neće valjda da se prepuštaju emocijama? U rezervisanom terminu kreću muzika, zvona i pop, sve sa CDa. Koktel-daću daju na izlazu iz groblja, o ostalom ćete biti blagovremeno obavešteni (ako kupite novine baš tog dana). Odmereno i sa stilom.

Ali zato, brate, one seljačke! Prosto čoveku milo da ode na sahranu. Prvo je tu obavezno bdenje u kući, dok familija ne pokolje sve što trči po dvorištu. Cele noći sediš pored odra, nutkaju te za dušu, a i prisećaš se anegdota sa ranijih tužnih skupova. Malo izogovaraš i familiju i pokojnika, takav je red, proceniš šta je ostavio za sobom i ko će se suditi oko imovine. Sama sahrana ima svoju proceduru: pred polazak darivanje za onaj svet, malo naricanja, traktor ispred kolone i preteće uputstvo vozača: „Pope, nemoj da kilaviš, znaš da mi loš akumulator. Ako se ugasi, ti ćeš da ga guraš“. Na jednoj se pop raspevao kod svakog ćoška, valjda naručivali ovi iz pratnje. I ugasi se traktor, akumulator prazan. Izlete vozač iz kabine i prodera se: „Šta si zinuo, guraj!“ Mi šta ćemo, cela povorka gura traktor i psuje popa. Do groblja nije zucnuo, a i tamo se osvrtao dok je vršio opelo. Ni na daću nije došao, a spremljeno bilo domaćinski. Malo falilo da se zapeva. Nekom drugom prilikom, zimska sahrana, a ’ladnoooo i zemlja smrzla, pa grobari nisu stigli da iskopaju raku. Jave popu kakav je problem, a mi na ulazu u groblje. Vidimo popa kako zaustavlja traktor, već se čuje negodovanje (ko da gura po ovom mrazu?), ali vozač klima glavom. I okrenu u neku sporednu ulicu, mi svi za njim, a nikom nije jasno šta sad izvodi. Vozio čovek još jedan krug, dok grobari ne završe.

Isplačemo se mi na tom groblju i obiđemo svoje, da se ne ljute. I da im kažemo šta smo im ovog puta poslali i po kome. Sretnemo i one koji su iz daleka došli, izljubimo se i opet plačemo. Pa odemo na  daću da se još malo sećamo i zaključimo kako je život kratak i „Ode čovek, k’o da ga nije bilo. A kad dajete 40 dana?“



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 17:18 23.06.2009

Sahrana


Izbegavam sahrane. Cak i svoju odlazem svim mogucim nacinima, iako mi je jasno da mi je to jedina prilika da se, konacno, provozam pristojnim kolima. Mada, ni ta voznja nece da potraje, od kapele do grobnice cca 100 metara.

U selu, ne idem uopste. Moje prisustvo bi moglo da se tumaci kao priznanje konacnog poraza profesije ili, jos crnje, kao potvrdu pravila da se zlocinac vraca na mesto zlocina.

Ali, i ako ne idem, moram da cujem. Limena muzika grmi na svakom cosku, od kuce pokojnika, pored crkve, pa do kraja sela. Ako je taj put kratak, Guca mobile obrne i pobocnim ulicama, nije red da se pomisli da familija jedva ceka da se otarasi pokojnika pa da se upusti u krkanluk.

P.S.
Popovi imaju veliki problem, nismo ni svesni njihove muke, kad tuzni dogadjaj padne u vreme posta. Riba je riba a prase je prase. Obazrivi domacini pakuju najbolje komade mesa za "popinog sarova", a pop se smeska i odobrava-ker nije obavezan da posti...Bog da prosti...
selica_nena selica_nena 18:51 23.06.2009

Re: Sahrana

U selu, ne idem uopste. Moje prisustvo bi moglo da se tumaci kao priznanje konacnog poraza profesije ili, jos crnje, kao potvrdu pravila da se zlocinac vraca na mesto zlocina.


Ih, Dr M, da znaš šta propuštaš!
Jednom prilikom ispraćali nekog dedu, a znaš kako ti je po manjim mestima - il' si znao pokojnika il' nekog od njegovih, a mi iz škole išli organizovano. K'o na ekskurziju, bre! Uglavnom, oteg'o se sprovod, u pratnji dosta starih, a i naručuju muziku. E to sam videla samo ovde u Sremu, da zaustave povorku ispred svoje kuće i 'ladno naruče muziku. Kao poslednji pozdrav odlazećem.
Ja nosila venac poslednja u redu, a iza mene ide pop, siti smo se ispričali. Mnogo duhovit čovek i svašta zna, a kad počne da priča, lepo ti žao da ga prekineš. Na jednoj raskrsnici maše onaj organizator sahrane da stanemo, a pop mi kaže: "E, upamti gde sam stao, odoh malo da ga opevam!"
Šta da ti kažem, ja se nadula od suzdržavanog smeha, ramena mi se tresu i savila glavu, kad čujem neki utešni ženski glas: "Nemoj, dušo, tol'ko da se kidaš. Svi ćemo mi jednog dana tamo."
Dr M Dr M 19:05 23.06.2009

Re: Sahrana


Ja imam neodoljivu potrebu da se smejem u tim situacijama, nervni grc, valjda.
Da bih kamuflirao situaciju, ustinem se jako za vrh nosa, oci se refleksno ovlaze, kao i nos, okolina koja me ne poznaje misli da se spremam da skocim u raku.
selica_nena selica_nena 20:27 23.06.2009

Re: Sahrana

Dr M

Ja imam neodoljivu potrebu da se smejem u tim situacijama, nervni grc, valjda.
Da bih kamuflirao situaciju, ustinem se jako za vrh nosa, oci se refleksno ovlaze, kao i nos, okolina koja me ne poznaje misli da se spremam da skocim u raku.


Ahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaa, a to li je?! Ih, gde bi mi bio kraj da sam znala za taj štos.
sladjamk sladjamk 11:28 24.06.2009

Re: Sahrana

da znas da je puno ljudi koji isto ako i ti
Izbegavam sahrane. Cak i svoju odlazem svim mogucim nacinima,

I pametno , moj doktore sto izbegavas, ali na neke moras i da odes.))
Pogotovo ces morati da odes na svoju.
Zao mi je ali to niko ne moze da propusti, ali moze da odlozi.... mislim da je ne izaziva prerano, ako bas ne mora, sem kad sudbina ne umesa prste e onda , onda se mora...
Dr M Dr M 12:04 24.06.2009

Re: Sahrana

Pogotovo ces morati da odes na svoju


Ni mrtav!

Ima da me voze..
margos margos 01:15 24.06.2009

E, stvarno blesavo,

al meni prij'o ovaj tekst:)

Nedavno mi svrati jedan poznanik, konobar po profesiji, živi na Fruškoj gori i pitam ga gde radi, a on kaže ne radi nigde stalno, ali radi svadbe, sahrane i daće. Ja se iskidala od smeha, a on mi priča dalje:
'Pre neki dan radili mi neku daću, stižu sve moji kumovi, ja se zdravim s njima, sve ono 'give me 5', ljubim se, zezam... i tek kad sam došao kući čujem da je stari kum umro...Kad? Kako? Kad ja radio na daći, nisam ni znao čijoj i sve se zezao s njegovom familijom, nikom saučešće nisam izrazio.''

Pa nastavi ''E a nije lako... treba kao konobar da budeš ljubazan i nasmejan, a opet ne možeš, tužan povod, mnogo za*ebano...''
Dr M Dr M 01:36 24.06.2009

Re: E, stvarno blesavo,

''E a nije lako... treba kao konobar da budeš ljubazan i nasmejan, a opet ne možeš, tužan povod, mnogo za*ebano...''


Da, a zamisli sad seoske muzikante, kad sviraju nekom svom na sahrani.
Jedan mi se, tako, vajkao: "Jes` tuzno, al` bolje da sviram ja njemu nego on meni".
margos margos 01:43 24.06.2009

Re: E, stvarno blesavo,

"Jes` tuzno, al` bolje da sviram ja njemu nego on meni"

He... istina, moj doktore :)
Dr M Dr M 01:47 24.06.2009

Re: E, stvarno blesavo,

margos
"Jes` tuzno, al` bolje da sviram ja njemu nego on meni"He... istina, moj doktore :)


Iskren covek...
jesen92 jesen92 02:31 24.06.2009

Re: E, stvarno blesavo,

ali radi svadbe, sahrane i daće
..ima ovde kod mene jedan "restoran" zove se Italija...restoran je pod navodnicima zato sto mi nije poznato da tamo ide neko onako iz cista mira...Tamo se skupljaju penzioneri kad prave neke svoje zabave i rade se dace i postsahrane....svadbe ne.....posao je posao...ili kako ono rece jedan topalovic..smrt je jedini siguran posao
jesen92 jesen92 02:31 24.06.2009

Re: E, stvarno blesavo,

...izgleda da je vreme za spavanje, zaboravim da sklonim prst sa tastature pa mi izlaze sve duplirani komentari koje posle moram da prepravljam...
Dr M Dr M 02:36 24.06.2009

Re: E, stvarno blesavo,

...izgleda da je vreme za spavanje


U pravu si, ja dezuram na dva bloga pa zaboravio na vreme. Jos malo pa mi red da ustajem.
sladjamk sladjamk 11:31 24.06.2009

Re: E, stvarno blesavo,

Samo da pitam, dali dezuras samo na dva bloga ili dezuras i na poslu?
Dr M Dr M 12:09 24.06.2009

Re: E, stvarno blesavo,

Samo da pitam, dali dezuras samo na dva bloga ili dezuras i na poslu


Samo na dva bloga, sto se tice posla, dezuram pred bankom, da podignem panziju.
mashha mashha 02:44 24.06.2009

E pa onda može i ovde pesmica...

selica_nena selica_nena 20:22 24.06.2009

Re: E pa onda može i ovde pesmica...

E tako nekako.
rapunzel rapunzel 09:52 24.06.2009

neno

Bravo
sladjamk sladjamk 10:36 24.06.2009

Uzivam, uzivam

i citam. Evo uspela sam da procitam tvoja predhodna tri teksta, dala preporuku i uzivala naravno

sladjamk sladjamk 23:15 24.06.2009

Re: Uzivam, uzivam

sladjamk
i citam. Evo uspela sam da procitam tvoja predhodna tri teksta, dala preporuku i uzivala naravno

Procitala sam sve , odlicno!
reanimator reanimator 17:04 25.06.2009

...

U...novo mesto za qliranje :)
Pohvalno, pohvalno...
Welcome :)
selica_nena selica_nena 22:34 25.06.2009

Re: ...

reanimator
U...novo mesto za qliranje :)
Pohvalno, pohvalno...
Welcome :)


Heh, lepo od tebe. Hvala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana