Devilrights

drug.clan RSS / 19.06.2009. u 13:15

        Reakcija na vest: 

Mora da plati 1.92 miliona dolara zbog razmene pesama na internetu

Autor: Blic Online | Foto:AP | 19.06.2009. - 11:17

Savezni sud je odredio da će Džejmi Tomas Raset iz Brejnerda u Minesoti morati da plati 1,92 miliona dolara producentskim kućama zbog kršenja autorskih prava i ilegalnu razmenu pesama preko interneta, prenosi Asošijejted pres. 

 

Džejmi Tomas Raset je optužena da je preko sajta "Kazza" ilegalno razmenjivala pesme izvođača Šeril Krou, Grin dej, Glorije Estefan i drugih. Na prvom suđenju u 2007. godini Rasetovoj je bilo naloženo da plati 222.000 dolara. 
Međutim, odlučeno je da se održi novo suđenje, jer je sudija smatrao da je pogrešio u davanju instrukcija poroti. 
Na novom suđenju porota je odlučila da se u ovom slučaju radi o svesnom kršenju autorskih prava i povećala prethodni novčani iznos. Džejmi Tomas Raset će morati da isplati sumu od 80.000 dolara po pesmi, odnosno ukupno 1.92 miliona dolara producentskim kućama. 

 .......................................

 

 

Ja se samo pitam kolika kazna se dobija kada (svesno) ukradete jedini hleb koji imaju od sirotinje? $80 000 po hlebu?

I da uzas bude kompletan ovde nisu prekrsena (nije zena osudjena zbog) autorska prava (prava ljudi koji su stvorili delo) vec copyright za koji ce osteta ici iskljucivo izdavackim kucama (djavoskim trgovcima ljudskom dusom) a ne autorima dela. 

 

Srodna prava (autorska ne toliko mada...) i copyright, polako vode ovaj svet ka intelektualnoj dekadenciji tvrdeci upravo suprotno!

 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:14 19.06.2009

Nije mi jasno...

... šta su zgrešili, ali da su nahebali, jasno mi je.
dali76 dali76 15:51 19.06.2009

Re: Nije mi jasno...

zanima me koliko u dugo trazili porotnike?Trebalo je naci osobu koja nije pocinila ovako "gnusno nedelo" a da ima kuci comp.
Hipokrizija nista drugo.
drug.clan drug.clan 15:55 19.06.2009

Re: Nije mi jasno...

Vojislav Stojković
... šta su zgrešili, ali da su nahebali, jasno mi je.


Zena, samohrana majka, je koristeci file sharing program nelegalno preko interneta skinula 24 mp3 pesme i za to dobila kaznu da plati muzickoj industriji (ne autorima i izvodjacima) 1920000 dolara na ime copyright-a.

Sama ideja copyrighta je suluda jer podrazumeva da se sve moze copyright-ovati bez zvanicnog i administartivnog postupka. Drugim recima ja mogu da napisem nekoliko nekakvih recenica stavim © pored teksta i posle tuzim sve koji su koristili te iste recenice.

Copyright pod hitno treba ukinuti inace ce se uskoro desiti da covek nece smeti da kaze nista a da ne prekrsi neciji copyright.
drug.clan drug.clan 16:12 19.06.2009

Re: Nije mi jasno...

dali76
zanima me koliko u dugo trazili porotnike?Trebalo je naci osobu koja nije pocinila ovako "gnusno nedelo" a da ima kuci comp.
Hipokrizija nista drugo.


Bice da su u porotu uzeli neke Amishe :)
dali76 dali76 16:32 19.06.2009

Re: Nije mi jasno...

Neverovatno!! Isto sam pomislio...
miloradkakmar miloradkakmar 15:51 19.06.2009

Namerno

Džejmi Tomas Raset će morati da isplati sumu od 80.000 dolara po pesmi, odnosno ukupno 1.92 miliona dolara producentskim kućama.

Zašto nisu zaštitili, pa ko hoće da copyright-uje da plati određenu sumu i mirna Minesota.
Ovako mi se čini da su to namerno uradili kako bi se neko upecao. Uspeli su.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:20 20.06.2009

©

Teror kopirajta uzima dostiže apsurdne razmere. Pre neku godinu sam slušao, ko će ga znati sada koji radio (online) i saznao da se dokumentarci o civil rights movement-u Eyes on the prize, ne mogu prebaciti na neki savremeni medij (CD ili DVD) zbog problema kopirajta. Film je inače obavezno gledanje u američkim školama (sad se više ne sećam da l' osnovnim ili srednjim, nije bitno), ali ga većina nastavnika već godinama ne može prikazivati učenicima jer su video kasete u očajnom stanju. Da apsurd bude veći, problemi su sa kopirajtom pesama koje, pošto je reč o dokumentarcu, pevaju demonstranti, protesne pesme Džoan Baez, Dilana, Gatrija i slično, a kojih su sada kopirajt vlasnici ko zna koje korporacije.

Da li znate da ako u filmu hoćete da imate rođendansku scenu sa pesmom Happy birthday to you, morate da pljunete pare, ako se dobro sećam Disney korporaciji?
muvabezglave muvabezglave 22:16 24.06.2009

Re: ©

Kod nas srecom nema takvih problema samo da kazem da muzika sluzi za komunikaciju na raznim nivoima , za mene su nepregledni i ne u potpunosti jasni , ali u svakom slucaju te korporacije omogucavaju ekstra zivot mnogim autorima , sada naravno sto se tice slobodnog kopiranja i koriscenja muzickog sadrzaja ja sam u potpunosti ZA .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana