Novinari i urednici - ratni zločinci, slučaj CRNA GORA

Filip Mladenović RSS / 18.06.2009. u 23:23

 

I u susednoj Crnoj Gori, nekadašnjem „drugom oku u glavi", odnos prema urednicima i novinarima - ratnim huškačima  liči na ovdašnji, ali je zanimljivo kako je tamošnji režim reagovao na pomen odgovornosti za počinjene ratne zločine.

Najpre je Crnogorski Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao tužilaštvo da istraži odgovornost novinara u ratnim dešavanjima na prostoru bivše SFRJ tokom devedesetih godina prošlog veka.

„Poražavajuća je činjenica da se mnogi novinari još uvek nalaze na ključnim mestima u medijskom sektoru i da nikada nisu odogovarali za posledice svog rada", navodi se u saopštenju CGO-a i ocenjuje da je potrebno ispitati ulogu novinara tokom ratnih devedesetih zbog „istinskog suočavanja sa prošlošću".

CGO smatra da je „par izvinjenja" sa najviših državnih adresa „bilo korisno, ali nedovoljno žrtvama", i da suočavanje sa prošlošću „zahteva konkretne mere koje uključuju i ispitivanje uloge novinara".

Ta nevladina organizacija predlaže da državni organi formiraju komisiju, koja će analizirati rad novinara tokom ratnih godina, kao što su to učinile neke susedne države.

„Crna Gora jeste i biće još dugo daleko od funkcionalnog demokratskog društva, ali pročišćavanje medijskog sektora od onih koji nose ovaj ratni balast bi svakako ubrazalo proces demokratizacije", zaključuje se u saopštenju.

Na ovo je reagovao režim: Demokratska partija socijalista ocenila je da je inicijativa CGO "previše okrenuta prošlosti". Politički direktor DPS Predrag Sekulić, inače bivši novinar dnevnog lista "Pobjeda", rekao je doslovce: "U ovom trenutku Crna Gora mora više da bude posvećena budućnosti nego da se bavi onim što se dešavalo u prošlosti. Pomenuta inicijativa Centra za gradjansko obrazovanje jedna je u nizu onih koje su upravo više okrenute prošlosti!"

Politika jeste umetnost mogućeg, ali je na ovim prostorima više KIČ nemogućeg!



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maricacarica maricacarica 23:55 18.06.2009

previše okrenuta prošlosti".

A kad nije bila? A nauči li šta?
Doctor Wu Doctor Wu 03:54 19.06.2009

Više od ratnika-urednika meni su

baš simpa nekadašnji urednici i novinari Slobodne Evrope, Jutela, Borbe, Vremena i Danasa (neki i kao vladini funkcioneri) koji danas tako srčano i verno brane čoveka koji je 1991. izjavljivao stvari kao što su:
3. oktobar 1991. "Pobjeda"
"Šah sam omrznuo od njih i njihovog podaništva šahovnici i mladoj demokratiji tipa kalašnjikov."

"Nametnuti rat ćemo dobiti, baš kao što smo sve takve protivnike pobjeđivali tokom cijele naše istorije. Ovog puta ćemo završiti zajednički život s njima i raskinuti sve kontakte, nadam se za sva vremena. Nadam se da će se u toj diobi formirati nove državne zajednice u kojima ćemo živjeti, granice sa Hrvatskom povući pravednije i logičnije, nego što su to uradili priučeni boljševički kartografi, čiji je izgleda jedini cilj bio da nad Crnom Gorom, u dijelu Boke bude hrvatsko starateljstvo. Još ću vam samo ovo reći: Crnom Gorom teče Zeta, uskoro će i Neretva."

Pobjeda, 22. oktobar 1991.
"Pohod na Dubrovnik je svrsishodan i svako suprotno stanovište je izdajničko."

"Ne može se mahati grančicama mira dotle dokle se srpski narod u Hrvatskoj kolje, masakrira, siluje, dok im se pale kuće i uništavaju imanja samo zato što su Srbi. Rat se ne dobija dezerterstvom već mobilizacijom."

"Hrvatska vlast je po svaku cijenu željela rat - i ima ga."
sentinel26 sentinel26 11:34 21.06.2009

Šta to ne valja

ili nije tačno u ovoj izjavi:
Politički direktor DPS Predrag Sekulić, inače bivši novinar dnevnog lista "Pobjeda", rekao je doslovce: "U ovom trenutku Crna Gora mora više da bude posvećena budućnosti nego da se bavi onim što se dešavalo u prošlosti. Pomenuta inicijativa Centra za gradjansko obrazovanje jedna je u nizu onih koje su upravo više okrenute prošlosti!"
On nije osporio potrebu ocjenjivanja i vrednovanja svega što se dogadjalo u prošlosti, već je istakao da budućnost ima prioritet.
Crna Gora nije više okrenuta prošlosti niti ima namjere da živi od prošlosti i u prošlosti.

Da li je ( i zašto ) za vas sramota biti bivši novinar "Pobjede" ?
Imate li neki ratno-huškački članak gospodina P. Sekulića i zašto ga ne citirate ?

Vlada CG nije u problemima kao neke u susjedstvu i nije joj potrebna ovakva igra.
Završni račun Budžeta za 2008.godinu pokazuje suficit od 15,1 miliona Eura.

Bez okončanja krivične odgovornosti političara nije moguće pokretati krivičnu odgovornost novinara, osim u novinama zbog propagande i pranja njihovih biografija a radi slanja na nove funkcije u novom odijelu.

Bez sprovodjenja lustracije na polju "ratne" politike nije moguće ni započeti lustraciju u novinarstvu. To znaju i vrapci na grani i veoma je jasno kome je to potrebno u ovom trenutku.

Gospodin ministar i zamjenik premijera jedne vlade je odlučio da na žrtvenik borbe za ljepšu budućnost prinese nekoliko potrošenih novinara i urednika koji mu više ne trebaju.

Lustracija u novinarstvu se ne može sprovesti suprotno volji vlasnika RTV ili novina.
Mislite li da oni neće moći da pišu iz zatvora ako budu kažnjeni ?
Kao ni Legija što ne piše ?

Crna Gora ni u jednom momentu nije imala odlučujuću ulogu a ni ravnopravnu poziciju za svo vrijeme ratnih dešavanja na Balkanu.

Novinari u CG su imali još minorniju ulogu i ono što su pojedinci radili imalo je za cilj da opravdava već učinjeno.
Ako nijeste znali "Skupština SAO Dubrovnik" nije održana u CG već u Beogradu i nije prisustvovao nijedan predstavnik vlasti CG.
„Poražavajuća je činjenica da se mnogi novinari još uvek nalaze na ključnim mestima u medijskom sektoru i da nikada nisu odogovarali za posledice svog rada", navodi se u saopštenju CGO-a i ocenjuje da je potrebno ispitati ulogu novinara tokom ratnih devedesetih zbog „istinskog suočavanja sa prošlošću".
Ovo predstavlja obično politikanstvo.
Ti "mnogi novinari" imaju imena i prezimena pa izvolite ih javno prozvati, nije valjda da su i danas toliko moćni da se plašite istih.
Koliko je taj CGO mjerodavan i kompetentan da izriče presude generalno "mnogima" a to znači svima pošto ih nije konkretno prozvao. Takvih politikantskih NGO (NVO ) u CG ima na stotine i sve zajedno imaju dva puta veći budžet od javnog servisa RTCG i ko ih sprečava da sami podnesu krivične prijave tužilaštvu.

Predlažem da sami angažuju onaj tzv. "Istraživački centar" iz Sarajeva da utvrdi odgovornost i izrekne presude najprije svojim članovima pa onda redom od Triglava do Djevdjelije, J.Broz nikada nije lupao šamare samo jednoj strani već je uvijek pravio ravnotežu (za svaki slučaj ).

O "Akciji" koja se vodi u Srbiji sam napisao svoje mišljenje kod Stošića a zbog odsustva nijesam stigao da komentarišem vaš prethodni blog pa ovom prilikom potpisujem sve što je Brajović napisao.
.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:01 21.06.2009

Re: Šta to ne valja

Ne valja to što se na svakojake načine i u Srbiji i u Crnoj Gori izbegava suočavanje sa ODGOVORNOŠĆU za počinjene ratne zločine. Smisao ovih blogova je da se PONOVO i OPET kaže da svaki ratni zločin ima svoje IME i PREZIME i da je krivica za to INDIVIDUALNA, a ne KOLEKTIVNA!
Režimi dolaze i odlaze, ali odgovornost za ratne zločine NE ZASTAREVA, bilo da se radi o političarima, akademicima, književnicima, urednicima, novinarima, vojnicima, policijacima, dobrovoljcima....
sentinel26 sentinel26 15:46 21.06.2009

Nema imena i prezimena počinilaca

Filip Mladenović
Ne valja to što se na svakojake načine i u Srbiji i u Crnoj Gori izbegava suočavanje sa ODGOVORNOŠĆU za počinjene ratne zločine. Smisao ovih blogova je da se PONOVO i OPET kaže da svaki ratni zločin ima svoje IME i PREZIME i da je krivica za to INDIVIDUALNA, a ne KOLEKTIVNA!
Režimi dolaze i odlaze, ali odgovornost za ratne zločine NE ZASTAREVA, bilo da se radi o političarima, akademicima, književnicima, urednicima, novinarima, vojnicima, policijacima, dobrovoljcima....

Nema ni konkretnih dokaza da su novinari u CG počinili neki konkretan ratni zločin.

Zločin ima konkretan opis a počinilac ima vlastito ime i prezime.

Neumjesno ti je poredjenje i stavljanje u istu ravan CG sa Srbijom. CG je samo na početku rata sa Hrvatskom stajala uz Srbiju (što voljno što nevoljno ) kasnije nije, a za vrijeme rata na Kosovu je bila i sama ugrožena prijetnjama i akcijama srpske vojske.

Što se tiče ratnih operacija, novinare u CG niko nije zarezivao ni za "suvu šljivu" a ono tekstova što su napisali imalo je za cilj da se dodvore nekome u Podgorici ili u Beogradu.

Jedan dio ratnih zločina koji je imao neku vezu sa CG procesuirao je Haški tribunal a drugi dio je ustupio Crnoj Gori. Trenutno se vode sudski postupci protiv konkretnih izvršilaca za djela koja su počinjena na teritoriji CG.
Do sada nijesu pronadjeni (za sud ) ozbiljni dokazi da su u izvršenju tih zločina učestvovali novinari.

"Mnogi novinari se još uvijek nalaze na ključnim mjestima u medijskom sektoru.... "....
Šta je sa onima koji nijesu više u medijskom sektoru ?
Znači li to po CGO, da su njima oprošteni gresi ?

Funkcioneri stranaka mogu da budu, penzioneri svakako, članovi i aktivisti raznih NVO takodje, samo ne mogu više da budu novinari ?
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:14 21.06.2009

Re: Nema imena i prezimena počinilaca

Ne radi se ni o kakvom stavljanju u istu ravan. Niko ne poredi Srbiju i Crnu Goru. Ovde se radi o odgovornosti POJEDINACA za počinjene ratne zločine, bez obzira da li su oni državljani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova...

A što se novinara tiče, i u Srbiji i u Crnoj Gori se dobro zna ko je svoje znanje, zanat i talenat tokom devedesetih prodao vladajućim režimima, a ko je, rizikujući gubitak posla, pa čak i života, USTAO javno i glasno protiv zloupotrebe medija u ratno-huškačke svrhe. Dokle ćemo se praviti ludi, naivni, Englezi?
sentinel26 sentinel26 21:18 21.06.2009

Re: Nema imena i prezimena počinilaca

Filip Mladenović
Ne radi se ni o kakvom stavljanju u istu ravan. Niko ne poredi Srbiju i Crnu Goru. Ovde se radi o odgovornosti POJEDINACA za počinjene ratne zločine, bez obzira da li su oni državljani Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova...
A što se novinara tiče, i u Srbiji i u Crnoj Gori se dobro zna ko je svoje znanje, zanat i talenat tokom devedesetih prodao vladajućim režimima, a ko je, rizikujući gubitak posla, pa čak i života, USTAO javno i glasno protiv zloupotrebe medija u ratno-huškačke svrhe.
Odlično, sada ih samo imenujte jer u CG ne znaju svi koji su to novinari.
Volio bih da pročitam neko ime, kao i opis zločina koji je počinio.

Kako stojimo sa novinarima koji su u službi jednog današnjeg režima i glavni zadatak je da pomognu u prikrivanju pravih ratnih zločionaca - koljača, da pripomognu relativizaciju zločina ?
Jesu li oni nešto bolji ?
Da li i njih možete častiti epitetpom "ratni zločinac" bez sudjenja ili će to činiti neko kroz 20 godina ?

U koju grupu novinara spadaju ovi koji se muče da izvrše reviziju istorije, a naročito WWII.
Dokle ćemo se praviti ludi, naivni, Englezi?
Da li je ovo pitanje slučajno ili namjerno nije postavljeno u svoje ime ?

Ako moram čuti, ne moram i ne želim vrijedjati Engleze. Meni nijesu ništa skrivili.

Sve što radi režim u Beogradu, ne mora da bude dobro ni pametno, a još manje obavezno za CG.
Taj "svetionik" nema više domet do CG.

U CG je bilo, ima i biće svakakvih novinara ali do sada nijesu otkriveni dokazi da je neki od njih pisajući počinio ratni zločin ili da je pisanjem, komentarom ili izjavom na radiju ili TV uspio nagovoriti nekoga da počini ratni zločin.

Lica iz CG, sudjena i osudjena u Hagu, kao i ova kojima se sudi u CG nijesu do sada dala ni naznake da su se u činjenju upravljala po tekstovima novinara za vrijeme ratnih dejstava. Za sud su potrebni dokazi.
***
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:55 22.06.2009

Re: Nema imena i prezimena počinilaca

Pa valjda pored suda za ratne zločine postoji još jeki sud, na primer sud časti novinarskog udruženja ili sud istorije. Kao što je neki unuk pitao svog dedu "Šta si radio za vreme Hitlera!?", tako će i naši unuci pitati nas:
"Šta ste radili za vreme Miloševića!?".

Ne samo što smo majstori da se pravimo ludi, naivni i Englezi, nego smo i velemajstori u relativizacijama!!!!
PONAVLJAM: A što se novinara tiče, i u Srbiji i u Crnoj Gori se dobro zna ko je svoje znanje, zanat i talenat tokom devedesetih prodao vladajućim režimima, a ko je, rizikujući gubitak posla, pa čak i života, USTAO javno i glasno protiv zloupotrebe medija u ratno-huškačke svrhe!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana