Kultura| Putovanja| Reč i slika| Umetnost| Zabava

Tunis, početak jednog divnog prijateljstva

Biljana 77 RSS / 17.06.2009. u 14:26

Ide mi se na more. Pa verovatno odatle inspiracija i za ovaj blog. Ima tome već 4 godine. Tunis! Zlatnožuti pesak, miris jasmina... 7836.JPG  Moja fascinacija ovom zemeljom bila je ogromna. I to, ne toliko lepotom, morem, uslugom, svim onim što bi od jedne turističke destinacije čovek očekivao, već redom, zakonom i radinošću, čistoćom i kulturom ponašanja. Iako sam veliki poštovalac i nešto manji poznavalac arapske kulture, nemalo sam bila iznenađena brojnim stvarima. Predrasude prema jednoj afričkoj, islamskoj zemlji i uslovima u njoj dodatno su podgrejale agencije sa napomenama tipa: imajte u vidu da su njihovi pojmovi higijene malo labaviji od naših, da je uputno uzeti sef u hotelu i sl. pa sam se naoružala strpljenjem i marljivo, štreberski iščitala stotine komentara na beskrajno korisnom tripadvisor-u, te smo se tako i odlučili za hotel. 7833.JPGSkromna sredstva presudila su u korist polupansiona i hotela sa tri zvezdice kojeg su prethodni posetioci beskrajno nahvalili.

O hotelu toliko da je moglo bukvalno s poda da se jede. Da smo sve, novac, telefone, pasoše ostavljali kako u hotelskoj sobi, tako i na hotelskoj plaži i da ih niko pipnuo nije. soba.7839.jpgSobarice koje su svakodnevno menjale posteljinu i peškire nismo uspeli da vidimo, a švedski sto koji su služili za doručak i večeru je bio toliko ukusan, raznovrstan i bogat da nam ručak nije bio ni potreban. Ukoliko niste baš od onih koji ne mogu deset dana bez svinjetine, ne bi ni vama. Ukoliko ste ljubitelj salata i kolača, Tunis je pravo mesto za vas. Ukoliko niste ludi, ne naručujte nikad baklave i čaj. I jedno i drugo je toliko slatko da ćete oboleti od šećerne bolesti, bićete hiperaktivni 14 dana (i noći, naravno) i dobićete karijes na zubima za koje niste znali ni da ih imate.

Kad pomislim na saobraćaj i prevoz uopšte prvo mi pada na pamet da su sva taksi vozila, bez izuzetka, u Tunisu, žuta. setaliste.7838.jpgTaksisti strogo poštuju saobraćajna pravila, a saobraćajne policije ima svuda. Takođe, na prozoru svakog taksi vozila postoji cenovnik: start, tarifa, i broj telefona za žalbe. Nismo imali potreba da ga zovemo. Osim taksija koristili smo i međugradski kombi prevoz – louage, tramvaj i nešto što bi Djilas nazvao laki šinski sistem. Za razliku od našeg ima red vožnje koji se poštuje u minut i prolazi na svakih par minuta. Sve stanice su (kao i sve ostalo, ulice, hoteli, trgovi) vidljivo obeležene nazivima na arapskom i francuskom tako da ukoliko čitate latinicu nema šanse da se izgubite. Za louage se kupuje karta, tako da burazerskih varijanti tipa: -Ulazi, će se dogovorimo! nema. Nema ni raskrsnica. Sve je organizovano po sistemu kružnih tokova. Benzin je jeftin, tako da je i opcija rent-a-car prihvatljiva.

park.7835.jpgUlice, šetališta, parkovi, plaža naveli su me na pomisao da postoje mali tunižanski čarobni patuljci na letećim ćilimima sa čarobnim metlama.  Sve je beskrajno čisto, a nikada ne vidite nikod da čisti! Umesto uobičajenih kanti za đubre i kontejnera postavljene su ogromni keramički ćupovi. Tunis je inače poznat po keramici (posebno plavoj). Nekako ne smem ni da mislim šta bi sa tim ćupovima bilo kod nas... Konjići koji vuku kočije u kojima se turisti voze nose pelene! 7837.JPGNa sneg-beloj ogradi jednog hotela neka je verovatno obesna tinejdžerka ostavila  karminom crvenu liniju u dužini od nekoliko metara. Naravno da je, bez obzira na kraj sezone, to odmah prekrečeno. Bajkoviti hotel Lella Baya opasan je kaktusima kao živom ogradom. Na kaktusima su iščupane bodlje!

Tunižani, devojke i mladići jako su lepi. Brzo stare u licu zbog suve klime, jakog sunca i vetra koji stalno duva. Kao narod beskrajno su ljubazni. Svi govore francuski, mlađi svet i engleski, a po hotelima govore sve jezike sveta čini mi se. Pa i srpski. Jedan mladi Tunižanin u holu nas je svakog dana pozdravljao osmehom i sa –Dobar dan! Koga god smo zaustavili da nešto upitamo najljubaznije nam je odgovorio. Uključujući i policajca. U svaki hotel može se ući u razgledanje, nebitno da li ste gost ili ne. Na plaže takođe.

 Tunis je  muslimanska zemlja, ali to se ne oseća u meri u kojoj bi se očekivalo. Ljudi žive prilično rasterećeni od religioznih propisa, obučeni su na "zapadnjački" način, mnogo polažu na školovanje mladih, zabrađene žene se gotovo ne viđaju i uglavnom su starije generacije. Prilično su opušteni i ne žure nigde. Čekajući jednom da mi donesu kafu na plaži bila sam već počela da se nerviram, pa se onda setih: -A gde pa ja žurim? 7840.JPG 

I stvarno gde žuriti pored onakvog kristalno-čistog mora... Klima, po mom ukusu, vlažnost veoma niska, stalno duva vetar. Pesak, zlatno-žut, prolazi kroz prste kao svila.

 

 

I naravno afričko sunce. Zaboravite se na kratko i ako ste došli nepripremljeni dobićete finu roze nijansu za 15 minuta. 7834.JPG Mi se svaki put, gde god da odemo, zaboravimo...

 

 

U narednoj epizodi: Kako ne treba kupovati u Tunisu!

Atačmenti



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 14:32 17.06.2009

Prvi

Ko ti je ovaj zgodni?
Biljana 77 Biljana 77 14:34 17.06.2009

Prvi

i jedini!
reanimator reanimator 15:03 17.06.2009

Re: Prvi

NNN
Ko ti je ovaj zgodni?


Biljana 77
i jedini!

Jeeee..od ovih parova više ne može da se živi :)
Biljana 77 Biljana 77 15:24 17.06.2009

Re: Prvi

Evo nešto i za tebe... knjiga o Tunisu da prekratiš dane do odmora.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:55 17.06.2009

Re: Prvi

Jeeee..od ovih parova više ne može da se živi :)

vala bas!
ps. kak'e pločkena stomaku? vidi se da redovno posećuješ strongijeve blogove posećujem ih i ja, ali bez uspeha...
Biljana 77 Biljana 77 21:06 17.06.2009

Re: Prvi

kak'e pločkena stomaku?

A kolika plaža? Par desetina metara u širinu, pardesetina kilometara u dužinu... Čistog, finog, zlatnog, vrućeg peska....
rapunzel rapunzel 15:11 17.06.2009

wow

pa da li je fer i drugarski
da nam pravite zazubice,
dok privređujemo i stvaramo

a nisam bila na moru od 2005, auuuuu
Biljana 77 Biljana 77 15:22 17.06.2009

Re: wow

da nam pravite zazubice,
dok privređujemo i stvaramo

I sebi ih pravim... Ide mi se tamo.. Opet!
Kazezoze Kazezoze 15:42 17.06.2009

Re: wow

nikad nisam bio, ali me ove pohvale tunisa teraju na razmishljanje da nebi bilo loshe posetiti ga.
josh ako po hotelima ili nocnim klubovima svira muzika slichna ovom tunizhaninu, onda je to razlog vishe za posetu.
odlichan tekst.
preporuka.
Biljana 77 Biljana 77 15:55 17.06.2009

Re: wow

nikad nisam bio, ali me ove pohvale tunisa teraju na razmishljanje da nebi bilo loshe posetiti ga

Planiram još nekoliko tekstova o Tunisu sa malo konkretnijim temema .. nešto kao user's manual. Nadam se da ćeš se odlučiti da odeš i da će ti biti od koristi.
natasavb natasavb 17:07 17.06.2009

Re: wow

ti pisi o tunisu, ali ja odoh u crnu goru. sto je sigurno, sigurno.
kako je ono glasio slogan za cg prolse godine? letujte kod prijatelja ?

Biljana 77 Biljana 77 17:37 17.06.2009

Re: wow

letujte kod prijatelja ?

Da čuješ Tunižane kako se cenjkaju na srpskom, kao da smo rod rođeni.
gradjani_nn gradjani_nn 15:27 17.06.2009

Tunis, početak jednog divnog prijateljstva

Ne mogu da ne prokomentarisem koliko mi ovaj naslov znaci, iako nema veze sa mojim slucajem. Ipak, hvala na divnom naslovu!
Biljana 77 Biljana 77 15:36 17.06.2009

Re: Tunis, početak jednog divnog prijateljstva

hvala na divnom naslovu!

Pa nisam se baš ubila od originalnosti, al' dobro.
jednatanja jednatanja 15:52 17.06.2009

Primereno

sam za ručak imala kus-kus da bi odmah potom pročitala tvoj blog...Super su vam fotke, inače ja sam prošle godine čitala tripadvisor i pored dosta loših komentara odlučila se za jedan hotel na Kritu, i bilo je super. Britanci su pogotovo razmaženi i pisali su mnogo lošije komentare od Nemaca, a 3 zvezdice u Britaniji je navodno sasvim nešto drugo od 3 zvezdice u Grčkoj...
Biljana 77 Biljana 77 16:02 17.06.2009

Re: Primereno

Britanci su pogotovo razmaženi i pisali su mnogo lošije komentare od Nemaca, a 3 zvezdice u Britaniji je navodno sasvim nešto drugo od 3 zvezdice u Grčkoj.
Naravno, tripadvisor je super, samo treba gledati i čije kometare čitaš... Npr. ako se neko žali što je malo "zabavljača" u hotelu ili su loše karaoke u hotelskom pabu, ignorišem... Inače, hotel u kojem smo bili, bio je u britanskom vlasništvu i vrlo dobar.
Blade Runner Blade Runner 15:57 17.06.2009

Lepo, lepo

a jel moze za nas sa jeftinijim browserima da malo smanjis slikice (koje su da odmah kazem takodje simpa). Nekako se tekst razbezao po ekranu.
Biljana 77 Biljana 77 16:04 17.06.2009

Re: Lepo, lepo

Nekako se tekst razbezao po ekranu.

Kod mene sve izgleda normalno. Na poslu sam. Šššššš! Šta je tu je!
Blade Runner Blade Runner 16:13 17.06.2009

Re: Lepo, lepo

Prica o sefovima je ista i za neke druge zemlje ali ja nikada nisam cuo da je neko imao problem. Pitanje: jel' more mirise onako kao Jadran?
Biljana 77 Biljana 77 16:33 17.06.2009

Re: Lepo, lepo

more mirise onako kao Jadran?

Pa drugačije je dosta. Na Jadranu veliki deo tog mirisa mora, u stvari pripada četinarima. Ovde je rastinje sasvim drugačije naravno. Ne sećam se iskreno nekog posebnog mirisa. Ali je voda toliko beskrajno čista da je Žmu u najplićem plićaku video veliku sipu.
teodorakaze teodorakaze 16:07 17.06.2009

Tunis je sjajan!

Ja sam imala apsolutno isto iskustvo. Ma identicno!
niccolo niccolo 16:16 17.06.2009

Fin tekst

Mi se svaki put, gde god da odemo, zaboravimo...

Pretpostavljam da ste se do sada setili?
Biljana 77 Biljana 77 16:30 17.06.2009

Re: Fin tekst

niccolo
Mi se svaki put, gde god da odemo, zaboravimo...

Pretpostavljam da ste se do sada setili?

Ne, i dalje je isto. Zaboravili i izgoreli svaki put. Gde god da odemo.
maricacarica maricacarica 16:48 17.06.2009

Re: Fin tekst

kad se kod nas kaže Mediteran, mi imamo jasnu flosklulu u glavi o čemu se radi... A to - ni blizu nije onoga što on predastavlja - ona druga, afro-azijska strana je tako BOOOGGGAAATTTAA ukusima,mirisima, svojom kulturom, koja nije daleka od Evrope, a potpuno osobena, ma mmmmmmmmmmmmmm i nema sličke za nirvanu u onim... standardnim. Ljubim ja vas i samo uživajte
Biljana 77 Biljana 77 17:14 17.06.2009

Re: Fin tekst

sličke za nirvanu

Može ovako?

mungos92 mungos92 17:05 17.06.2009

Komšinice...

... bolja si od Memedovića!
Report - 10+.
Jedva čekam!

Mungos, The Navuko Se
Biljana 77 Biljana 77 17:08 17.06.2009

Re: Komšinice...

bolja si od Memedovića!

Još ako sam i lepša...
maricacarica maricacarica 00:21 18.06.2009

Re: Komšinice...

Vi to mene nešto zezate?
NNN NNN 00:37 18.06.2009

Re: Komšinice...

Vi to mene nešto zezate?

Ne kontam(o). Jovane (Memedoviću), ti li si?
miloradkakmar miloradkakmar 17:22 17.06.2009

Bilo

bi dovoljno da si postavila samo fotografije. Ovako ne mogu da odolim tekstu, pa jedva usklađujem gledanje i čitanje. Na kraju sam ipak uspeo. Pravo zadovoljstvo.

PS Sad , kada dođem u Beograd, mogu da vas prepoznam.
Biljana 77 Biljana 77 17:40 17.06.2009

Re: Bilo

jedva usklađujem gledanje i čitanje.

Kuka Blade da je nešto razbacan tekst, ali ja ne provaljujem...
myredneckself myredneckself 17:42 17.06.2009

Ahhh,

kako je dobro!
tunis je moja čežnja godinama! ...i maroko! šta kažeš biljana, ako mi se ukaže prilika... gde prvo? u tunis me zove tvoj post, a u maroko me zove marakeš, kazablanka...
Blade Runner Blade Runner 17:44 17.06.2009

Re: Ahhh,

kazablanka

Ides u Svajcarsku na letovanje
niccolo niccolo 17:46 17.06.2009

Re: Ahhh,

Blade Runner
kazablanka

Ides u Svajcarsku na letovanje

Što da ne, mislim, planine, livade, krave, čokolada...
miloradkakmar miloradkakmar 17:46 17.06.2009

Re: Bilo

Biljana 77
jedva usklađujem gledanje i čitanje.

Kuka Blade da je nešto razbacan tekst, ali ja ne provaljujem...


Ma , sve je OK sa tekstom i fotografijama. Za moje ukslađivanje kriva je pomalo krštenica.
Biljana 77 Biljana 77 17:48 17.06.2009

Re: Ahhh,

tunis je moja čežnja godinama! ...i maroko!

Nismo bili... Ali Marakeš zvuči tako... Kao da je ceo Orjent, sva Afrika i sva Evropa u njemu. Što reče Rambo The Genije Amadeus: Maroko, zemlja obećana! Samo mi se čini da je Tunis više tourist friendly u smislu samoorganizacije. O tome u nekom od narednih nastavaka.
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:14 17.06.2009

Re: Ahhh,

myredneckself
tunis je moja čežnja godinama! ...i maroko!

tunis me zove tvoj post, a u maroko me zove marakeš, kazablanka...

Both! Tous les deux!
I Tunis i Maroko!

Slični su, a različiti.

Što s pravom reče domaćica bloga, Tunis je više "tourist friendly", ali je Maroko nekako autentičniji, arapskiji, odnosno berberskiji, jer su Berberi - posebni.
Kazablanka je gradurina, bez posebnih draži. S druge strane, Marakeš je dragulj. Neponovljiv. Kao i Fes.
Rabat je, kao prestonica, recimo, mnogo lepši i zanimljivi od grada Tunisa (koji je, ruku na srce, nalik na neku bosansku kasabu).

Ali svakako vredi posetiti obe zemlje.

P. S. Preporuka za tekst i fotke
Biljana 77 Biljana 77 18:30 17.06.2009

Re: Ahhh,

grada Tunisa (koji je, ruku na srce, nalik na neku bosansku kasabu).

Nama je bio isti Beograd. Dokumentovaću fotkama na nekom od narednih postova.
myredneckself myredneckself 18:41 17.06.2009

Re: Ahhh,

Ides u Svajcarsku na letovanje

Blade, pa naravno...
myredneckself myredneckself 19:17 17.06.2009

Re: Ahhh,

Both! Tous les deux!
I Tunis i Maroko!

to bih i ja želela, volim tu francusku severnu afriku !
Rabat je, kao prestonica, recimo, mnogo lepši i zanimljivi od grada Tunisa

kad bih bila u rabatu ne bih se mnogo zadržavala u french town-u, ali bih visila u arab kvartovima...
Marakeš je dragulj. Neponovljiv.

marakeš bi mi nekako najviše "legao", osećam to...sa trgom, muzejima, kafeima, pijacama, radnjicama sa staklarijom i filigranskim lampama...rekli su mi ljudi da sem tajine treba probati lokalni specijalitet, jagnjetinu prelivanu čajem i apsintom

myredneckself myredneckself 19:27 17.06.2009

Re: Ahhh,

Ali Marakeš zvuči tako... Kao da je ceo Orjent, sva Afrika i sva Evropa u njemu.

da,da..! ...setila sam se jedne davne pesme od crosby, stills, nash & young-a "marakesh express", imali su i oni svoje razloge...
bocvena bocvena 19:07 17.06.2009

Hoću i ja!

Uživala sam i u tekstu i u fotkama! I sad ne mogu da dočekam more...
Dok patuljci još malo porastu, Tunise, eve me! Čim vidim one cvetiće po krevetima, krenem da cvilim.
Biljana 77 Biljana 77 19:15 17.06.2009

Re: Hoću i ja!

Čim vidim one cvetiće po krevetima

Hibiskus.. pravi cvetovi. Svaki put su pravili neke aranžmane na krevetima.

Evo labud:



NNN NNN 20:19 17.06.2009

Re: Hoću i ja!

Mene bilo sramota, ostanu mi gaće i majca na krevetu, a kad se vratim s plaže, ono uredno spakovani, i plus neka "ikebana" na krevatu
Posle toga sam pakovao sam.
bocvena bocvena 23:08 17.06.2009

Re: Hoću i ja!

i plus neka "ikebana" na krevatu
Posle toga sam pakovao sam.


Znači, Biljo, putovanje je bilo i edukativnog karaktera!
NNN NNN 23:46 17.06.2009

Re: Hoću i ja!

putovanje je bilo i edukativnog karaktera!
Aha, imali smo veeeeliko ogledalo naspram kreveta

ps. istrolovah ženi blog
sladjamk sladjamk 20:09 17.06.2009

Napisala sam komentar i taman da

i taman da ga objavim pade net

Zbog toga samo kratko. Ubedila si me idem na jesen za Tunis . Bas cu ovih dana da se razspitam za temperaturu u septembru i mogucnost smestaja.

Inace, niko me do sada nije ubedio pa cak ni rodjena cerka )) koja je vec bila u Tunis na letovanju. Ja ne volim da se suncam i setam po suncu , ne osecam se dobro i dobijam alergiju. Imala sam i predrasude, da su bas sa higienom nesto ispod naseg nivoa, kad ono mi pravi neandertalci za njih i da ne nabrajam bas mi se ne da malopre sam se bas raspisala.
Preporuka ogomna , jedva cekam nastavak. Cista desetka za otvorenost, sto si se pojavila pod punim svetlom ( citaj suncem ) i sto si nam i dragog pokazala.
Svaka cast! Usla si na moju VIP listu i kad bih mogla da sama pravim raspored, znaj da bi bas visoko kotirala, medju prvih tri.
Jos jednom svaka cast ,za tekst fotke i za kompletni dozivljaj.

PS ostavila sam preporuku i kod NNN bas zato sto te nam je preporucila. Bas joj hvala < VELIKO

Pa mislim da te je Biljana linkovala... ili Nenad...ili Stefan ????
NNN NNN 20:45 17.06.2009

Re: Napisala sam komentar i taman da

da se razspitam za temperaturu u septembru i mogucnost smestaja.
Mi smo bili početkom oktobra i temperatura je sve vreme bila između 20 i 30 stepeni.

Imala sam i predrasude, da su bas sa higienom nesto ispod naseg nivoa, kad ono mi pravi neandertalci

Biljana 77 Biljana 77 21:04 17.06.2009

Re: Napisala sam komentar i taman da

Pa mislim da te je Biljana linkovala... ili Nenad...ili Stefan ????

NNN je linkovao moj tekst. Ja sam BFN. Sada pravim "solo" karijeru!
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:15 18.06.2009

Sad

moram da brišem tastaturu...izem vam zazubice...
libkonz libkonz 07:41 18.06.2009

Re: Napisala sam komentar i taman da

Sada pravim "solo" karijeru!

Baš sam u nekoj gužvi ovih dana, pa se nema vremena za blog. Tek toliko da kažem da BFN piše bolje od NNN. I verovatno zato NNN nije linkovao prvi tekst BFN.
niccolo niccolo 08:16 18.06.2009

Re: Napisala sam komentar i taman da

Tek toliko da kažem da BFN piše bolje od NNN. I verovatno zato NNN nije linkovao prvi tekst BFN.

teodorakaze teodorakaze 11:33 18.06.2009

Re: Napisala sam komentar i taman da

Bas cu ovih dana da se razspitam za temperaturu u septembru i mogucnost smestaja.


Ja ne volim da se suncam i setam po suncu , ne osecam se dobro i dobijam alergiju.


Ja bila u septembru i temperatura je bila oko 30. Klima je fenomenalna, nisam se oznojila nijednom,iako sunce pece (tim povodom oprez). Sve vreme pirka vetric i nema sanse da ti bude vrucina.

Pridruzujem se Bilji u toplim preporukama.
sladjamk sladjamk 12:49 18.06.2009

Re: Napisala sam komentar i taman da

Cestita na pocetku solo karijere, prvenac ti je odlican

Cekam nastavak naravno
Biljana 77 Biljana 77 13:04 18.06.2009

Re: Napisala sam komentar i taman da

@Jelica: preporuka za jedan odmor u duetu za tebe i Žmua! Ko hoće da obiđe sve što se nudi (a ima tušta i tma toga) ne bi trebalo da ide sa malom decom. Dakle, preporuka za parove ili za ljude sa malo većom decom koja mogu da izdrže tempo a i da ih zanima ono što gledaju. + imaju neviđeno dobre slatikiše, neke s voćem.. mmmmm!

@lib & nicc: Samo vi tako, pa kad prestane da me linkuje, ostaću zauvek nezapaženi talenat..

@sladja: nastavak sledi vrlo uskoro

@teodora: jedva čekamo da dodješ!
niccolo niccolo 13:09 18.06.2009

Re: Napisala sam komentar i taman da

ostaću zauvek nezapaženi talenat..

Kako nezapaženi, pa evo Nenad te je zapazio
libkonz libkonz 23:18 18.06.2009

Re: Napisala sam komentar i taman da

kad prestane da me linkuje,

nema više kuvanja, pa nek se zamisli.
NNN NNN 23:41 18.06.2009

Re: Napisala sam komentar i taman da

nema više kuvanja, pa nek se zamisli
Kod nas uglavnom tata sprema hranu, a i trenutno po zanimanju je domaćica, ali i bejbisiterka, a mama rmba.
Tata ima dugu kosu, mama kratku, i tako...nismo baš uobičajena porodica, moraćemo malo da se sredimo da ne zbunjujemo dete.

Atomski mrav Atomski mrav 09:15 18.06.2009

A gde ste to tačno bili?

Jasmin Hamamet? Ostrvo Đerba?

Bio sam u Tunisu pre 3 godine a ove godine idem opet. Doduše, nije to bio prvi izbor (beše to Turska ali zbog ove za*ebancije sa čarter letovima odlučismo se ipak za sigurniju varijantu). Ono što bih ovde mogao dodati su sledeće stvari:
- Izlet u Saharu: koloseum u El Džemu, berbersko trogloditsko naselje, oaza Duz, jahanje kamila, vožnja džipovima, noćenje u oazi, slano jezero Šot El Džerid, Čebika - oaza na obroncima planine Atlas, sveti grad Keruan...
- Izlet u Tunis (glavni grad) i Kartaginu: muzej Bardo, Sidi Bu Said, iskopine Kartagine, medina grada Tunisa, sukovi...

Infrastruktura u Tunisu je takva da je nas iz Srbije blam kad to vidimo. Asfaltirani putevi, signal mobilne telefonije u Sahari... za poštovanje saobraćajnih propisa se ne bih baš složio, kažu ljudi koji su bili u Turskoj da su Tunižani gori vozači i od Turaka a i ja sam stekao takav utisak. Zato Tunis obiluje kružnim tokovima saobraćaja jer je to jedini način da se koliko-toliko poštuju saobraćajni propisi na raskrsnicama i bar malo smanji brzina...

Tunižani vrlo prijatni, opušteni. Pre 3 godine, kad bi nas pitali: "Where are you from" a mi odgovarali: "Serbia", oni bi pitali: "Serbia & Montenegro"? Mi bismo ih ispravljali: "No, only Serbia", na šta bi oni pitali: "Why?". Onda bismo im morali objašnjavati: "Montenegro is now an independent state"... jedan je Tunižanin pitao: "Such small state independent?!" i toliko se iznervirao da je odmahnuo rukom i počeo da bogara nešto na arapskom... umrli smo od smeha
Nekako smo dosta omiljeni u Tunisu, verovatno delom zbog nekadašnjeg prijateljstva Tita i Habiba Burgibe a delom i zbog toga što smo, po našim domaćinima, vrlo fini gosti.

Zaključak: posetite Tunis, nećete zažaliti!
NNN NNN 12:41 18.06.2009

Re: A gde ste to tačno bili?

U južnom Hamametu - između (starog) Hamameta i Jasmin Hamameta (gde smo se uglavnom šetali).

Izlet u Tunis (glavni grad) i Kartaginu: muzej Bardo, Sidi Bu Said, iskopine Kartagine, medina grada Tunisa, sukovi...
Reče mi Bilja da će da piše poseban tekst o ovome.
Naše turističke agencije su ovu turu naplaćivale 40ak evra (po osobi), nas je ta tura koštala 5 i po evra (po osobi), koristili smo JAVNI PREVOZ (koji je dosta bolji nego u Srbiji)!
Što je, uostalom, mnogo bolji način da se upozna zemlja, ljudi, grad Tunis, ovako bi bilo u autobus - uz autobusa.
Izlet u Saharu: koloseum u El Džemu, berbersko trogloditsko naselje, oaza Duz, jahanje kamila, vožnja džipovima, noćenje u oazi, slano jezero Šot El Džerid, Čebika - oaza na obroncima planine Atlas, sveti grad Keruan...
Zbog ovoga moramo ponovo u Tunis!
Naše agencije su ovo naplaćivale 120-130 evra, pa bismo nas dvoje tada potrošili dosta, a posebno nas je odbilo što smo čuli da francuske, italijanske isl. agencije to naplaćuju 70-80 evra, a pretposlednji dan smo naleteli na neku domaću (tunižansku) turističku agenciju, i definitivno bismo išli sa njima (stekli su puno poverenje, čak smo na putu do glavnog grada upoznali momka koji radi za njihovo ministarstvo turizma i bio je ekstremno ljubazan), ali nije bilo vremena.


Biljana 77 Biljana 77 13:25 18.06.2009

Re: A gde ste to tačno bili?

za poštovanje saobraćajnih propisa se ne bih baš složio
Naše iskustvo tiče se samo vozača taksija i louage-a koji u odnosu na beogradske deluju kao opatice...
Biljana 77 Biljana 77 14:21 18.06.2009

Re: A gde ste to tačno bili?

@wlajco: Čast mi je ugostiti vaše (vrlo visoko) Visočanstvo! Hvala na lepim rečima i slikama.
ako nemas dobru vodu ( nemas je ni da pijes
Smejali smo se kad smo dobili ono što oni zovu l'eau minerale (mineralana voda) pošto je to obična voda.. -Hm.. da probaju oni mineralnog Karađorđa...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 10:03 18.06.2009

lepo bogcati

sve sve al ovo:
imajte u vidu da su njihovi pojmovi higijene malo labaviji od naših,

koji stereotyping pa to nije normalno.
nisam bila u tunisu al sestra moja je isla na medeni mesec i veoma lepo se provela. rekla mi je da nije nigde do tad videla tako cisti hotel.
moramo i mi da idemo znaci. thanks for the idea.
Biljana 77 Biljana 77 13:37 18.06.2009

Re: lepo bogcati

rekla mi je da nije nigde do tad videla tako cisti hotel.

Plaža u Tunisu je bila čistija nego bilo gde drugde...Ulice... da ne veruješ.. vidi se na slikama. Nigde ništa! A moj brat je jednom prilikom uzeo da broji bačene opuške od naše zgrade do stanice GSP-a i posle par metara odustao... Samo opušaka je bilo mislim preko 300.. a gde su papiri, kese, žvake... Užas!
shumska shumska 15:13 18.06.2009

Re: lepo bogcati

evo žene koja je napustila toplotu doma svoga i sišla u potpalublje, again...
od mene preporuka
Unfuckable Unfuckable 17:54 18.06.2009

Re: lepo bogcati

slične predrasude o "nehigijenskim navikama" otpratile su i mene u Tursku, pre dosta godina, i moram reći da sam bio zapanjen kako ljudi umeju da se nalupetaju oko svega toga.
Mora da te turističke brošure ipak paze kako pišu, sa sve milion ogradica, zbog raznolikih ćudi gospode turista, jer ima dosta kuknjave tipa "otkud muva?" i sličnih gluposti.
Takođe , Tripadvisor i HolidejVočdogovi raznih vrsta umeju biti sredstvo sluđivanja - o istom hotelu, petoro njih piše sve u superlativima a drugih desetoro plače i kleči na iscepanim pasošima sa istetoviranim "Nikad više" na spaljenom telu. Ja sam utripovao neki svoj uvrnuti fazon pa pročitam sve komentare o nekom hotelu koji me zanima, pa onda idem eliminacijom, sistem by Unfuckable :
"ahm, ovaj je dao 5 zvezdica, ok on je iz Velsa, dakle nije razmažen, skroman neki fin čovek." - pa onda - "Ahm, ova je dala asa, pa da - razmažena šalteruša iz Londona koja ceo dan mrzi ceo svet, za koji misli da treba da se okreće oko nje" - i baš se super zabavim, mošmisti !
Ali, taj jedan put kada sam procenjivao hotel preko tih sajtova, a onda i otišao tamo - i pored par ekstraskandaloznih svedočenja (procenio sam da su likovi dijabole) reda veličine mučenja strujom uz voterbording - nisam se prevario, hotel je bio do džadža, kao i usluga. Ali, pričah o Turskoj.
Tunis, na žalost nisam imao prilike nikada da posetim, ali to je nešto što ću svakako uraditi u smislu izvršenja mog plana za narednih 15 godina, čuo sam samo dobre stvari o toj zemlji, a ovaj blog je samo doprineo tome. Btw, obožavam ovakve blogove, bio je ranije i neki lik koji je pisao o nekim egzotičnim ostrvima, pa je prestao. Naklonost prema ovakvoj vrsti pisanog iskaza drži me još od kad sam kao klinac, ne dišući skoro, čitao fantastične putopise legendarne Višnje Marjanović u Ilustrovanoj politici.
Preporuka i komplimenti za Biljanu, jedva čekam nastavak !
Biljana 77 Biljana 77 18:00 18.06.2009

Re: lepo bogcati

plače i kleči na iscepanim pasošima sa istetoviranim "Nikad više" na spaljenom telu

Mi smo imali u turu jednog šiza kome ni kuvana jaja nisu bila dovoljno dobra kao naša...No o njemu u epizodi Ludi Srbi u Tunisu!
Unfuckable Unfuckable 18:04 18.06.2009

Re: lepo bogcati

da,da
to sve odraslo sa zlatnom kašikom u ustima, šiomigaĐura, nagledah se i ja toga
ps: i Aleksandra Mitrović je negde jako lepo opisala kakvi sve umeju biti turisti, majkomila - nisam znao da li da se smejem ili da plačem
Biljana 77 Biljana 77 18:15 18.06.2009

Re: lepo bogcati

evo žene

Skromnost, pre svega..
omega68 omega68 21:32 18.06.2009

Samo...

blago Vama
NNN NNN 22:49 18.06.2009

Re: Samo...

da napomenem da su smešne pare bile u pitanju: polupansion za devet dana bio je 113 evra. Da.. da.. 113! Avionska karta za bus (ne Airbus, nego avionče veličine prosečnog autobusa) kojim smo leteli do tamo (&nazad) je bila 150 eura. O haraču zvanom aerodromska taksa, koji većinu ljudi i odbija od ovih aranžmana, ne bih ovom prilikom.. da ne psujem pred detetom..

Biljana 77, The Lenja da se uloguje
natasavb natasavb 22:53 18.06.2009

Re: Samo...

da napomenem da su smešne pare bile u pitanju: polupansion za devet dana bio je 113 evra.

pa ovo stvarno nije mnogo. preko koje agenicije ste isli?
NNN NNN 23:59 18.06.2009

Re: Samo...

Nema reklamiranja
Inače, jeftino je jer je u pitanju sam početak oktobra, i hotel sa 3 zvezdice (sa bazenom, saunom, teretanom..i šta ti ja znam čim, uglavnom smo samo spavali i jeli u hotelu), nego je u Tunisu sve jeftinije, ali je opet jako neobično da se u tolicko para ugradi i agencija i hotel, a imaš švedski sto i gomilu ljudi koji se ubijaju od posla.
scabies scabies 19:35 19.06.2009

Kasnim...

Preporuka!
NNN NNN 20:50 19.06.2009

Re: Kasnim...

Nikad nije kasno
(mada Bilja 'tela d'izda poternicu)
...a biće uskoro i novi tekst...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana