Ko o čemu...

antioksidant RSS / 17.06.2009. u 09:14

 

...biiip o poštenju, vojska o skraćenju, a ja o populizmu.

Populizmu našem nasušnom koji nas nigde ne vodi već stoji na putu naših koraka u budućnost.

Populizmu našem nasušnom koji (h)lebom (h)rani naše iluzije i podgreva naše zablude.

Populizmu našem nasušnom koji nas drži u ubeđenju da je biti bogat loše.

Populizmu našem nasušnom da je imati novaca zlo.

Populizmu našem nasušnom koji tako lako pljune a tako nikad ne ponudi alternativu.

Populizmu našem nasušnom koji podgreva očekivanja da neko nastavi da (h)rani razliku između onoga što stvorimo i onog što (po)trošimo.

Ovih dana primećujem po medijima (idealno mesto za razvijanje populizma) priču o "zlim bankarima" koji neopravdano* podižu marže. Rado bi se reklo i protivzakonito ali (još uvek?) zakona protiv bankarskih marži nemamo.

* Nije mi baš jasno ko i kako sebi uzima za pravo da procenjuje kolika je tuđa zarada, ali o tome možda kasnije.

Dakle o čemu se tu radi? Prvo da se razumemo, slažem se da oni koji krše ugovorne odredbe moraju biti kažnjeni. Drugo, verujem da postoje mehanizmi kažnjavanja onih koji krše ugovorne obaveze. Mehanizmi mnogo tiši, diskretniji i efikasniji od besmislenog podizanja prašine koja ništa ne postiže. Ovakav način  je kontraproduktivan (česta posledica populističkih mera). Komunikacija između bankara i klijenata biće postavljena ne jedan nervozniji nivo sa više nepoverenja a koristi ni po koga neće biti.

Obratite pažnju na "izjavu" Guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelšića:

"Ako banke koje su nezakonito podigle marže na već odobrene kredite ne budu htele dobrovoljno da ih vrate građani treba da ih tuže, kaže Radovan Jelašić."

U izjavi pre svega postoji jedno "ako" koje se u javnom mnenju zanemaruje. Niko nije direktno optužio ni jednu banku da je nezakonito (protivno ugovoru) podigla marže. Niti sme. To ne radi ni NBS. Voleo bih da samo bude jasno da u takvom slučaju (nezakonitom podizanju marže) nadzorni organ tj NBS, ima mehanizme kažnjavanja banke koja tako nešto uradi. U tom slučaju neće se apelovati/preporučivati građanima da tuže banke i da sami ostvaruju svoja prava kroz srpsko, sve samo ne efikasno, sudstvo. Preporučivanje tužbi je besmisleno. Za ratu od par stotina eura na mesečnom nivo, povećanje od 10% znači par desetina eura više. Suviše malo za tužbu. Previše za gorak ukus nezaštićenosti u ustima. Ali to nikako nije prostor za podgrevanje ogorčenja, što je jedina posledica ovakvih javnih komenatara NBS.

Zašto se sve ovo dešava? Siguran sam da (bar neki ljudi) unutar NBS vrlo dobro znaju (sve) posledice ovakvog medijskog cirkusa. Naslućujem da tu ima i neke vrste "disciplinovanja banaka" i nervoznom željom da se više novaca iz likvidnog bankarskog sektora ulije u nelikvidnu privredu i kao "pomoć" podizanju nivoa potrošnje. Pomešana uloga centralne banke i nadzornog organa bankarskog sektora u okviru jedne institucije može izazvati čudne poteze. Koji interes je bio primaran u ovom trenutku može ipak biti predmet neke druge analize.

Jedan od glavnih argumenata NBS u "komunikaciji" sa poslovnim bankama jeste da je premija rizika za bankarski sektor u Srbiji pala jer je Srbija ušla u aranžman sa MMF-om. To je tačno ali baš je NBS jedina institucija koja ističe da Srbija nije u stanju da ispuni obaveze iz aranžmana. A mora se biti svestan da se rizik meri na osnovu realnosti a ne na osnovu spiska lepih želja. Dakle aranžman sa MMF-om jeste potpisan ali premija rizika zbog njega nije pala.

Samo jedna mala napomena. Molio bih da se obrati pažnja da NBS ne spori sam mehanizam varijabilnih (promenjivih) kamatnih stopa. NBS samo "želi" da se te stope koriguju naniže. Uz referentnu kamatnu stopu koja posle drastičnog "pada" stoji na 13%.

I još jedna stvar. Ovo nije put ka snižavanju kamatnih stopa, koje je se može i smatrati potrebnim. Ako se želi ostvariti efekat, povucite poluge koje proizvode rezultat. Podsećam, država je i dalje vlasnik jedne od najvećih banaka - Komercijalne. Svaki potez snižavanja kamtanih stopa ove banke povući će sa sobom i celo tržište. Ako su stope i dalje na (sa aspekta klijenta) visokom nivou i u Komercijalnoj banci, koja je državna banka pa samim tim ima da zadovoljava i neke druge interese vlasnika svog kapitala osim samog prihoda, onda je možda vreme postaviti sebi pitanje da li su kamatne stope stvarno visoke ili su upravo onakve kakve su moguće u ovakvoj situaciji?

Za kraj, naravno da ugovore treba poštovati, naravno da klijenti banaka moraju biti zaštićeni, naravno da oni koji pokušavaju da iskoriste svoju poziciju "jačeg" moraju biti kažnjeni. Ipak, ovakvim nastupom se ništa od toga neće desiti a svi ćemo ostati sa visokim maržama, likvidnim bankama, nelikvidnom privredom, padom industrijske proizvodnje koji podseća na period bombardovanja 1999-te...

Šta i kako će se desiti sa kamatnim stopama (i maržama kao njihovim delom) je nešto što je definisano ugovorom između banke i klijenta. Sve ostalo je (ne pronalazim drugi izraz) mlaćenje prazne slame. Ništa za ništa. Bez efekta. U tom smislu, najava nadzornog organa da će propisati "standarne uslove poslovanja" koji će unapred utvrditi okvire u kojima će se sklapati budući ugovori je jako dobra vest. To će povećati stepen transparentnosti poslovanja a samim tim i stepen poverenja u bankarskom poslovanju. To je podjednako dobra mera kao uvođenje obaveze da sve banke svoje kamate iskazuju kao efektivne (sa uračunatim svim troškovima). Ali čemu ovo medijsko podgrevanje?

Dakle, ako želite nešto - eto vam Komercijalne pa se "igrajte". Ovo čime se bavite je dugorčno jako opasno. Ceo bankarski (i uopšte finansijski) sistem počiva na poverenju. Ako ovako olako kockate to poverenje, ako ovako olako podgrevate priču o "zlom bankaru derikoži", nemojte se čuditi kada u skorijoj budućnosti na nekim izborima frustracije ovako izazvane budu kapitalizovali oni koji iskusnije plivaju u vodama populizma.

Tagovi



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

d_sandic d_sandic 09:49 17.06.2009

Zamena teza

"Ako banke koje su nezakonito podigle marže na već odobrene kredite ne budu htele dobrovoljno da ih vrate građani treba da ih tuže, kaže Radovan Jelašić."

Zar nije posao NBS da vodi računa o takvim stvarima? Građanima još samo treba avantura ulaska u skupe sudske procese protiv bankara i vrhunskih advokata!!!

Atomski mrav Atomski mrav 10:41 17.06.2009

Re: Zamena teza

Tako je, ako banka prekrši neki zakon, onda bi država i njene institucije trebalo da reaguju. Ako klijent smatra da je banka prekršila ugovor koji je potpisala sa njim, onda može da tuži banku. Kad su već te marže u pitanju, daleko bi bilo bolje da se podnese neka grupna tužba...
loader loader 10:41 17.06.2009

Re: Zamena teza

Mi u našem slatkom populizmu... mm.. osećamo se tako prirodno :) Mi smo u našem populizmu kao punoglavci u mlakoj, zelenkastoj vodi :)
Atomski mrav Atomski mrav 10:39 17.06.2009

Zle banke

Koliko ima banaka koje su registrovane za rad u Srbiji? Bar jedno tridesetak? Kakvi su uslovi kreditiranja u njima? Manje - više slični. Gde je tu tržište? Nema ga. Ako ste nešto respektabilniji klijent neke banke (imate solidna i redovna primanja, redovno izmirujete svoje obaveze) i ako se žalite banci zbog povećanja marži pri čemu zapretite da ćete uzeti kredit za refinansiranje u nekoj drugoj banci i ugasiti sve račune koje imate u ovoj, banka će vam možda ponuditi neki dil... tipa, OK, evo nećemo vam povećati ratu kredita ali da ćutite.

Ovaj tekst se bavi isključivo državom i NBS i ja se slažem sa napisanim ali to ne znači da su naše banke čiste i nevine...
djole63 djole63 10:58 17.06.2009

Re: Zle banke

Koliko ima banaka koje su registrovane za rad u Srbiji? Bar jedno tridesetak? Kakvi su uslovi kreditiranja u njima? Manje - više slični. Gde je tu tržište? Nema ga.

SUSTINA!!
Bravo, nema tu nikakvog populizma - nego zajahali pa ne mogu da stanu.
Neka pogledaju koliko su kamate u EU drzavama.
antioksidant antioksidant 11:01 17.06.2009

Re: Zle banke

Ovaj tekst se bavi isključivo državom i NBS i ja se slažem sa napisanim ali to ne znači da su naše banke čiste i nevine...

upravo. ali postoji nacin da drzava odreaguje

Podsećam, država je i dalje vlasnik jedne od najvećih banaka - Komercijalne. Svaki potez snižavanja kamtanih stopa ove banke povući će sa sobom i celo tržište. Ako su stope i dalje na (sa aspekta klijenta) visokom nivou i u Komercijalnoj banci, koja je državna banka pa samim tim ima da zadovoljava i neke druge interese vlasnika svog kapitala osim samog prihoda, onda je možda vreme postaviti sebi pitanje da li su kamatne stope stvarno visoke ili su upravo onakve kakve su moguće u ovakvoj situaciji?


radi istine, kamatne stope u srbiji su velike zbog raznih razloga a marze su samo jedan od njih. referentna kamatna stopa je 13% (maksimum je 17%). svakoj banci se isplati da svoj visak likvidnosti plasira u te papire (bez rizika) i na taj nacin ostvaruje prihod. rizik zemelje nije zanemarljiv. veliki deo depozita je imobilisan obaveznim rezercama...

to sve za osledicu ima da je nas bankarski sistem stabilan i skup (kratka i u ovom kontekstu prihvatljivo tacna ocena).

nbs se jako dugo vremena trudila da se smanji kreditiranje gradjanstva (sto podrazumeva poskupljenje kredita tj povecanje kamatnih stopa). to je zbog njene uloge centralne banke i potrebe da se ogranici inflacija (ogranicenjem potrosnje). sada smo u krizi. sada treba podsticati potrosnju. sada treba pojeftiniti kredite. ne ide to preko noci. jer osnovna uloga banke je da zastiti depozite. ne da finansira (politicke) programe oporavka.

i da, pravog trzista jos uvek nema. zasto?
Kad su već te marže u pitanju, daleko bi bilo bolje da se podnese neka grupna tužba...
ako je neka banka nezakonito promenila marze nema potrebe za tuzbom. nbs moze odreagovati i kazniti. problem je sto su te marze zakonito podignute (ne kazem opravdano) a nbs zeli da su one manje. nbs nema ni nacina ni razloga da se mesa u poslovnu politiku banaka. ovakvom upotrebom medija to radi. to je lose.

najava da ce(negde do septembra) biti donesene odluke koje ce definisati okvir uslova poslovanja je ok. medijska hajka nije.
antioksidant antioksidant 11:04 17.06.2009

Re: Zle banke

Neka pogledaju koliko su kamate u EU drzavama.

referentna kamatna stopa u eu je na istorijskom minimumu -1%

u srbiji je na 13% (do skoro je bila na 17.75%)

i shvati - nece banke same napraviti slobodno trziste. to radi drzava. slobodno trziste je okvir u kome se banke krecu. ako tog okvira nema - ne krivi banke nego one ciji je posao da to obezbede
Atomski mrav Atomski mrav 11:18 17.06.2009

Re: Zle banke

Pazi, ako ti banka ponudi neki dil ako se buniš zbog povećanja marže, onda tu nisu čista posla... ne kažem ja da je to povećanje protivzakonito jer da jeste, NBS bi imala pravo da se umeša a ne da daje saopštenja. Pitanje je kako je sačinjen ugovor između banke i korisnika kredita, da li je po tom ugovoru dozvoljeno takvo menjanje kamate... ako je prekršen ugovor, onda ima osnova za tužbu, bar ja tako cenim.

Maltene je svako od nas bio suočen sa nekom neprijatnošću u banci, nisu samo krediti u pitanju. Ima gomila stvari koje ljudi ni ne znaju. Na primer, legnu vam neke pare na račun a da to nije LD ili kredit i ako je to više od određene sume, ne možete podići ukupnu sumu bez provizije ako ne prođe određeno vreme... praktično ne možete slobodno da raspolažete vašim sopstvenim novcem. Nekad mi dođe da lepo podignem celokupnu platu kad legne na račun, umesto što ostavljam novac banci na raspolaganje za šta ne dobijam nikakvu naknadu... i još me lupaju po ušima kad god stignu.
antioksidant antioksidant 12:07 17.06.2009

Re: Zle banke

Maltene je svako od nas bio suočen sa nekom neprijatnošću u banci, nisu samo krediti u pitanju. Ima gomila stvari koje ljudi ni ne znaju. Na primer, legnu vam neke pare na račun a da to nije LD ili kredit i ako je to više od određene sume, ne možete podići ukupnu sumu bez provizije ako ne prođe određeno vreme... praktično ne možete slobodno da raspolažete vašim sopstvenim novcem. Nekad mi dođe da lepo podignem celokupnu platu kad legne na račun, umesto što ostavljam novac banci na raspolaganje za šta ne dobijam nikakvu naknadu... i još me lupaju po ušima kad god stignu.

sve tacno ali lepo si rekao na pocetku - nema trzista.

obrati paznju na jos jednu cinjenicu - svuda u svetu je ta cuvena kriza. nas bankarski sektor je godinu zavrsio u debelom plusu (skoro 35 milijardi dinara). istovremeno, znacajan deo profita je izvan kreditnih poslova...

sve stoji. i prica o bankarskom sektoru u srbiji je kompleksnija nego sto imam volje, snage, znanja da je nastavljam.

zeleo sam da istaknem jedan detalj koji je "tema dana" a koji ce biti zaboravljen jako brzo, s tim sto ce ostati jos jaci utisak "bankari derikoze". ne razume sta se hoce? da bankari ne zaradjuju?
Suncana Suncana 12:08 17.06.2009

populizam

"Ovo čime se bavite je dugorčno jako opasno. Ceo bankarski (i uopšte finansijski) sistem počiva na poverenju. Ako ovako olako kockate to poverenje, ako ovako olako podgrevate priču o "zlom bankaru derikoži", nemojte se čuditi kada u skorijoj budućnosti na nekim izborima frustracije ovako izazvane budu kapitalizovali oni koji iskusnije plivaju u vodama populizma"

Plasim se da je ovo kljucno, sa iskusnim populistima je bitka unapred izgubljena, mada opet s druge strane trebalo bi nesto i da se uradi u pravcu snizenja kamatnih stopa i zastite ljudi koji moraju "saradjivati sa bankama", kako naci pravu meru u objasnjenju svojih postupaka je kljucno pitanje, jer znajuci inteligenciju prosecnog Srbina i da se sa komercijalnom nesto uradi (sto je btw odlicna ideja), opet je kljucna stvar kako to predstaviti obicnom narodu, a da shvati da se drzava potrudila. Malopre pominjani populisti bi uspeli da objasne i glad i siromastvo i nove ratove i narod bi bio srecan, te je svaki pokusaj uzaludan cini mi se. Ipak vredi se potruditi, mozda ipak neko nesto shvati (kako nbs, tako i narod ;-)), jer ako se ne pokusa, definitivno se ne moze ni uspeti (ko ne riskira ne profitira, tako nekako bese ;-)?).
antioksidant antioksidant 12:37 17.06.2009

Re: populizam

ko ne riskira ne profitira, tako nekako bese ;-)?).

angie01 angie01 14:13 17.06.2009

gledala ja neku emisiju

u Torontu, gde neka teta finansiski savetnik daje neka objashnjenja i uputstva i kako ispada , njena opservacija kaze- slamarica je majkamara!
antioksidant antioksidant 14:29 17.06.2009

Re: gledala ja neku emisiju

u Torontu, gde neka teta finansiski savetnik daje neka objashnjenja i uputstva i kako ispada , njena opservacija kaze- slamarica je majkamara!
a inflacija?

ne veruj teti koje ne prica istinu
wukadin wukadin 14:35 17.06.2009

сетих се две ствари

Премиса 1: Пре пар недеља на једном форуму изразим "чуђење" (у ствари не чуди ме, то је свесна манипулација) што причају да је режим у Северној Кореји неодговоран. Тамо нема криминала и корупције, а не може на изборима да дође популистички лидер који би употребио Бомбу у име националистичких циљева.
Премиса 2: Баш читам Венус Проџект, ко је гледао Цајтгајст зна о чему је реч. Пише: ако се сударе два аутомобила шта кривимо - судбину, возаче или систем транспорта који је омогућио судар?

Закључак: Нема парламентарних избора, нема популизма. Нема потребе да се власт удвара медиокритетима.
antioksidant antioksidant 15:25 17.06.2009

Re: сетих се две ствари

Закључак: Нема парламентарних избора, нема популизма. Нема потребе да се власт удвара медиокритетима.

jos sammo da smislimo kako da ljudi prestanu da razmisljaju, jer cim krene razmisljanje krene i zelja za poboljsanjem. a diktature (to je valjda ono kad nema izbora) nisu sklone da se blagonaklono odnose prema zahtevima za poboljsanje rezima...

ne svidja mi se zakljucak
drug.clan drug.clan 18:18 17.06.2009

Re: сетих се две ствари

wukadin

Закључак: Нема парламентарних избора, нема популизма. Нема потребе да се власт удвара медиокритетима.


Naravno.

Kako vreme ide sve vise ljudi shvata da je nas socijalizam za vreme Tita bio puno bolji sistem. Vecina gradjana je podrzavala vlast (sada to nije slucaj skoro ni u jednoj zemlji), politicari su bili mnogo manje korumpirani nego sto su sada na zapadu (ove nase ne vredi ni porediti), ekonomski napredak je bio skoro siguran - od WWII do Titove smrti samo jedna recesija u SFRJ a nekoliko na zapadu.....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana