Ševe li se u dokumentarcu Menjam ženu?

Vesna Knežević Ćosić RSS / 08.10.2007. u 15:02

Videla sam zabavnu emisiju 48 sati svadba i proširila vidike sa (minimum) dva saznanja:

  1. reality show je zapravo dokumentarac
  2. buduća mlada se udaje za momka koji ju tuče jer isti ne rasipa novce i ne puši

To me je toliko otvorilo u faci da sam pogledala i dokumentarac Menjam ženu, računajući da ću da pokapiram šta biva posle dokumentarca 48 sati svadba.

Tu sam prvo pokapirala da zamenjene gospodZe nemaju ime, već su prosto «žene». Voditeljka dokumentarca jeste pominjala neka lična imena, al niko nije trzao, već su oba muža, deca, plus komšiluk govorili da «žena» dobro čisti, pere, kuva kafu itd. Niko da se zajebe da izgovori ime. Samo «žena».

Onda sam pokapirala i da u tim dokumentarcima ne teče sve kao voda na vodenicu, već da i tu važi ono život piše romane. Elem, već u prvim kadrovima, kada se žena promuvala po gajbi i čekirala šta se ima, po sistemu «aaa, ima i kupatilo, fino, lepo», pa onda nekako uspela da odsriče naglas kućni red koji je, cenim, prethodnica sročila,  na scenu je stupio on, gromada od čoveka s kajlom i direkt u kameru, onako od srca i iz dna duše pokazao da je totalno nezadovoljan ženom, jerbo je stara i ružna i sitno napljuvao organizatore što nisu mislili da je on držeći dasa i da nema smisla da mu tako matoru pošalju, al' ajd' sad šta je tu je, prist'o je na zamenu, al bre stvarno nema smisla.

Ali, već prvo jutro, mrgodna faca se istopila, gromadni je veselo podviknuo ženi da turi kafu, a onda je ona do kraja emisije njega služila i ubila se od čišćenja, ribanja i pranja. Što jes jes, on je povremeno dizao noge, sve s picvetom u ručerdi, da ova može ispod njega da počisti. Čak je i kerove išla da mu nahrani na neki otpad koji drži i svakom psu dala po pola kile leba.

Gromadina gospodZa, onako kao od brega odvaljena, al na nekim štiklicama, je za to vreme isto čistila, ali i profitirala neku šetnju s novim mužem koji je bio jedno četri puta manji i tanji od nje, al je im'o neke frajerske retro tetovaže po rukamana. 

E sad, ja imam, d'izvinete, jedno pitanje. Da li je u tom paket aranžmanu Menjam ženu uračunat i seks?

Mislim, ako nije, što se onaj ondaK onoliko potresao što mu je pridošla žena ružna (mada je i ona njegova valjda samo njemu lepotinja)? Jer, ako samo mere radni učinak žene oko stola, a ne i oko postelje, ova se ubi od rada, bok'te.

Ali, ako nema seksa, onda nije dokumentarac, ili ipak jeste, al se, d'izvinete, narod ne ševi, već samo riba i pere?

Atačmenti



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kasper Kasper 15:13 08.10.2007

Stvarno interesantno

Skoro ko VB. Hvala Emotion-u!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:49 08.10.2007

Kinder, Kueche, Kirche

Iskreno sam razmišljala da li je ok da na oko neozbiljnu temu i pitanje: ima li seksa u avionu, pardon u reality show programu Menjam ženu postiram ili ne.

Međutim, pogledajte bar jedan ovaj dokumentarac i pre nego se ispovraćate, procitajte sledeći tekst:

ŽENA I NACIONALSOCIJALIZAM U NJEMAČKOJ 1933 – 1945
Dennis GRATZ
DVADESETO STOLJEĆE bilo je najkrvavije stoljeće u povijesti čovječanstva. S jedne strane žigosano svjetskim, u svojoj totalnosti apokaliptičnim ratovima, čije su se žrtve brojale u desetinama miliona, moralno upropašteno genocidima, fašistoidnom nacionalizacijom, rasnom i spolnom diskriminacijom, vjerskim i tehnološkim fundamentalizmom, svim mutacijama terorizma i reakcionarnog šovinizma, uopće neprekidnim i radikalnim (i, na nesreću, prečesto u nasilju kulminirajućim) turbulencama na društvenom i političkom planu, ono s druge strane sigmatizira svojevrsan prodor u vitalizaciji svih u čovjeku inherentnih humanih procesa, rasplinjući se u nepredvidivom samoupravlja-nju globalnog kaosa kojem, izgleda, nema izvjesnog kraja. Pritom među najvažnijim i najradikalnijim razvojima u posljednjih stotinu godina zasigurno se smije izdvojiti i onaj na polju prava spolova, tj. ona transformacija ideja unutar revolucionarnih dostignuća na polju ljudskih prava koja je doprinijela izjednačavanju položaja žena u odnosu na muškarce.
Za ovaj razvoj simptomatična činjenica je da je inicijalni poticaj ka naučnoj i faktičkoj realizaciji spolne ravnopravnosti došao iz onih trinaest mračnih godina vladavine Adolfa Hitlera i njegovog koncepta nacionalnog socijalizma. Koliko god ovakva tvrdnja balansirala s elementima paradoksa, ona je itekako istinita. Kritike rado zaboravljaju da ovaj proces, naime, nije bio planiran niti je očekivan kao ishod. Nacistička Njemačka se u svojim društvenim okovima rasizma i šovinizma ispostavila kao idealno čvorište progresivnosti čiji su socijalno-psihološki elementi, posebice u ratnim godinama, radikalno izmijenili položaj žene u društvu.
Šta se podrazumijeva pod neželjenom transformacijom? Kata-
klizmična nacionalizacija Njemačke u periodu od 1933. do 1939. (period Hitlerovog unutrašnjeg i vanjskopolitičkog uspona prije otpočinjanja Drugog svjetskog rata) u potpunosti je transformirala njemačku ženu u objekt-rasadnik nove arijevske rase, te time uništila sve socijalne veze zasnovane na privatnosti, tradicionalnim obiteljskim vrijednostima i prirodno uslovljenim odnosima na relaciji muškarac-žena, situirajući je u nasukani položaj pobožne domaćice, tj. brižne majke njemačkom narodu. No, neočekivani preobrat slijedi u periodu rata (1939-1945), u kojem fokusiranje aktivnosti njemačke žene iz pozicije majke u poziciju radnika u ratnoj industriji odjednom faktički ostvaruje njen željeni okvir ravnopravnosti tj. ukida bilo kakve patrijarhalne barijere podjele, te time nevjerovatno ubrzava procese egaliziranja i priznavanja ravnopravnosti u poslijeratnom periodu. Smisao ovog teksta je da pokaže kako je jedna ekstremna polarizacija spolnih stereotipa zasnovana na ideološkom konceptu za posljedicu imala potpuno neočekivano prepozicionioranje žene u bukvalni položaj pater familiasa, pošto su svi sposobni muškarci bili na frontu. Obavljajući više no efektivno tradicionalno muške poslove (puneći granate, radeći na brodogradilištima, u metalurgiji, pa čak – i u rudnicima) žene kao predmet nacističke ideologije su pokazale kako seksualna podjela rada utemeljena na prirodnim razlikama između muškarca i žene u suštini ne postoji. Stoga je više no ironično da je projekat žene – majke nacije, kako ga je zamislio Adolf Hitler, za efekat imao više no plodan izvor argumenata u borbi za spolnu ravnopravnost, koja će se realizirati skoro istovremeno sa globalnom kristalizacijom ljudskih prava.

Idealizacija žena – predratni period

Hitler svoju idealnu ženu opisuje kao “slatko, umiljasto, naivno malo biće, nježno, medeno i glupo”.1 Njegov stav da bi “žena radije da se pokori jakom čovjeku nego da dominira slabićem”2 savršeno pokazuje kako je on zamislio distribuciju uloga u modernom njemačkom društvu. To nije bilo ništa drugo no očita spolna diskriminacija, no vrijedi naglasiti da u to vrijeme ona kao takva nije bila ništa neuobičajeno. Njegov, pak, glavni doprinos socijalnom i emocionalnom konstruktu odnosa između muškaraca i žena – koji time i dotiče samu srž ovog eseja – bila je perfektna organizacija i aplikacija sistema koji je ženu koristio kao moderno ustrojenu fabriku čistokrvne djece, tj. kao savršeno otjelotvorenje praideje nacionalsocijalizma.3
Napori da se poveća broj stanovništva po svaku cijenu, a istovremeno zadrži rasna čistoća, bili su jedna od izraženijih karakteristika nacističkog režima.4 Da bi se postigao ovaj cilj, režim je poduzeo sve ka što uspješnijem izgrađivanju simboličnog ideala majke. Zdrava i rasno čista njemačka žena se tretirala isključivo kao mati. Čak je i seksualna koherentnost bila povezana s obitelji.5 Fiksirana idealizacija njemačke majke i Njemačke uopće je postala neizostavnom u trenutku kad je nacistička državna vlast poduzela ključni korak ka državnom organiziranju funkcionalnosti uloge majčinstva za društvo. Goebbels, Hitlerov ministar propagande, doktor filologije i odgovorni pokrovitelj nacističke demagogije, 1932. godine u svom poznatom govoru o deset zapovijedi izjavio je: “Vaša domovina je majka vaših života, to nikada ne smijete zaboraviti.”6 Takva idealizacija majčinstva je savršeno koordinirala sa Hitlerovim ratnim planovima i genocidnim naumima.
No, da bi se to postiglo, bilo je neophodno ispoljiti jak utjecaj na društvo. Nakon što je brzi postupak preuzimanja vlasti (Machtergreifung) godine 1933. bio okončan, Fuehrer se mogao fokusirati na Gleichschaltung. U naučnom jeziku se ovaj pojam odnosi na jedinstveno, istovremeno i učinkovito sinteziranje i koordinaciju socijalnih i ekonomskih organizacija sa strankom unutar državnih granica.7 Hitlerovi glavni ciljevi su bili javna uprava i obrazovanje.8 Posebice u domenu obrazovanja je nacistički režim pokušavao predstaviti ženu kao mašinu za rađanje djece, ili kako je jedna bivša članica BDM-a (Bund Deutscher Maedel – Savez njemačkih djevojaka)9 objasnila: “(...) zapravo, mi smo trebale samo proizvoditi topovsko meso za Fuehrera.”10 Tako je nacistički režim putem velikog broja organizacija na regionalnom i državnom nivou na sebe preuzeo odgovornost za kultivaciju fizički zdrave djece, po totalitarnom geslu: “Ti si ništa, tvoj narod je sve”.11 U “Mein Kampfu” Hitler ističe: “Analogno obrazova-nju dječaka (...) država se mora pobrinuti i za obrazovanje djevojčica. Ovdje se primarno treba fokusirati na njihovu fizičku spremu, onda na razvijanje duhovnih vrijednosti, i tek na zadnjem mjestu na razvijanje umnih sposobnosti. Cilj obrazovanja žena je nesumnjivo njihovo buduće majčinstvo.”12
Naravno da su država, administracioni sistem, lokalne organizacije i općine morale nositi nehuman teret ovakvih izopačenih ideja. Oslanjajući se snažno na politiku reprodukcije u fašističkoj Italiji, nacistički režim je unutar sistematskih okvira žestoko napao slobode neometane reproduktivnosti.13 Mussolini je, na primjer, već 1927. godine “obranu rase” označio kao ultimativni unutrašnjopolitički cilj fašističkog pokreta.14 U Njemačkoj, sistem kreditiranja mladih bračnih parova je uveden sa svrhom da se poveća broj rasno urednih vjenčanja. Između 1933. i 1938. godine je sklopljeno više od milion “sretnih (...) arijevskih brakova”.15 Produkcijom zdravih potomaka se otplaćivao kredit, jer je svako dijete anuliralo četvrtinu duga. Uvedene su takođe novčane podrške mladim obiteljima, kao i sistemska poboljšanja u vidu poreskih olakšica, koje su veoma učinkovito olakšavale život velikobrojnim obiteljima. Hitler je brak osobno tretirao kao sredstvo za održavanje rase i reetablira-nje stvarne, čiste narodne zajednice (Volksgemeinschaft), bilo etnički, rasno ili kulturološki, ističući da je čak i bolje kad se žene udaju mlade, jer su u boljoj fizičkoj spremi za produkciju djece.16 Naravno da su se ovakvi široko primijenjeni poduhvati rigorozno odrazili na kvalitet društva i položaj žene u njemu, asimilirajući spektar svih njenih kvaliteta i poništavajući bilo kakve duhovne i ine vrijednosti. Zapravo se čak smije zaključiti da je nacistička politika, štiteći mit etnički čistog izvorništva i rasne superiornosti, u potpunosti izmijenila i na kraju uništila prirodne obiteljske konstrukcije, tj. sociološki, psihološki i antropološki fiksirane šeme i razvoje, svodeći ulogu žena na organski minimum – u službu njemačkom narodu.
Nacionalsocijalistički
rasizam
Položaj žene nije bio samo pod utjecajem politike proizvodnje djece, već se odrazio i na one grupacije koje nisu bile rasno uredne. Shodno tome, a za razliku od Italije, Njemačka se nikada nije odrekla negativnih eugeničkih mjera.17 Hitler je s velikom angažmanom provodio postupak temeljite rasne selekcije. Kao i cijelokupna nacistička ideologija, i ova se bazirala na teoretskoj premisi da zakon prirode eksplicitno zahtijeva da svaka životinja smije imati seksualni odnos samo sa drugom životinjom iste vrste. Miješanje krvi nije bilo dopušteno; inače bi Njemačka propala uslijed “rasne degeneracije”.18 Za ovu su općenito bili krivi Židovi, prepoznati kao kapitalisti, ali i kao marksisti i boljševici, te Romi, Slaveni, crnci i druge “nepoželjne i rasno manje vrijedne manjine” koje su predstavljale opasnost “narodnom tijelu” (Volkskoerper) u njegovoj “snazi, zdravlju i superiornosti”.19 Stoga su se žene morale podvrgnuti selekciji u one koje su rasno vrijedne i na osnovu toga imale tretman majki naroda, te one koje su degenerativne i inferiorne. “Valjane žene trebaju doprinijeti, kao majke, nacionalnom buđenju, i to rađanjem velikog broja djece, pošto je poželjno da se natalna rata poveća (...).”20 U tom smislu, Hitler je podijelio žene u četiri kategorije: one koje treba ohrabrivati da rađaju djecu, one za čije rađanje djece nema primjedbi, one koje ne bi trebale rađati djecu, i one kod kojih se rađanje djece treba spriječiti sterilizacijom.21
Shodno tome ne treba čuditi da su oko polovica žrtava nacističkog rasizma bile žene.22 Neke procjene pokazuju da je oko 20% stanovništva u Njemačkoj (ca. 12 miliona ljudi) deklarirano kao nepoželjno u ulozi očeva i majki; baš iz tog razloga je bilo neophodno da se stopa rađanja “zdravih” Nijemaca popne na 30% (oko 300.000 porođaja godišnje!).23 Kako bi se spriječila degenracija, Hitler je zapovijedio sterilizacije, počevši sa 400.000 hitnih slučajeva. Najveći broj sterilizacija proveden je na osnovu emocionalnih ili intelektualnih defekata, kao što su stvarno ili navodno ludilo, šizofrenija, epilepsija ili manično-depresivni poremećaji.24
Nacionalna politika sterilizacije, također poznata pod imenom “prevencija bezvrijednog života”, bila je samo prvi korak ka “anihilaciji bezvrijednog života”. Ova je bila poznata pod nazivom “Akcija T4” ili eutanazija. Prve eutanazije su izvršene 1939. godine ubijanjem više od 200.000 bolesnih, starih i hendikepiranih ljudi, žena i muškaraca, među njima najviše pacijenata u psihijatrijskim klinikama koji su bili izabrani kao “neizlječivi”.25 Nacionalsocijalistički rasizam će svoj vrhunac dostići 1941. godine, kada će T4 gasne komore biti korištene u novoizgrađenim kampovima smrti u okupiranim istočnim zemljama, u kojima će se ubijena “bezvrijedna ljudska bića” do 1945. godine brojati u milionima.
Nacionalizacija žena
Ne može se reći da Hitlerov demagoški kult Fuehrera ženama u Njemačkoj u predratnom periodu nije bio privlačan. Mentaliteti na osnovu kojih se nacizam mogao izgraditi i cvjetati je obuhvaćao oba spola.26 Za vrijeme faze preuzimanja vlasti, žene su u disproprocionalno velikom broju glasale za konzervativne i kršćanske stranke, koje su uglavnom njegovale antifeminističke političke programe. Primjerice, na izborima 1928. godine (izbori za njemački parlament – Reichstag), izašlo je 80% muškaraca i 71,8% žena. Čak 42% ženskih glasova je otišlo u korist NSDAP-a. U aprilu 1932. godine, godinu dana prije preuzimanja vlasti, 71,3% žena je učestvovalo u izborima, a 49,2% je dalo svoj glas NSDAP-u.27 Ovo jasno pokazuje kako nacionalsocijalizam nije bio isključivo muška stvar. Iako je većina nacista vrijedno željela gurnuti žene nazad u njihove tradicionalne, patrijarhalno omeđene uloge, nacistički appeal je u velikom broju žena izazvao jako mješovite osjećaje. Mnoge su žene itekako bile zadovoljne njihovom definiranom ulogom, jer država, kakva god ona bila, jest pružala savršeno organiziranu sigurnost, podršku i okruženje u kojem nije bilo izgleda da rasno uredan, politički pravilno opredijeljen pojedinac bude ostavljen na cjedilu. Osim toga su prije 1933. godine voditeljicama nacističkih ženskih organizacija bile obećane važne funkcije u budućem Trećem Rajhu.
Naravno, stvarnost je izgledala potpuno drukčije. Omjer žena u odnosu na broj članova NSDAP-a u godini 1934. je iznosio samo 5,5%. Nacističko vodstvo je ostalo uglavom stvar muškaraca. Sljedeće godine je čak 70% ženskih i 40% muških članova prestalo biti aktivno. S druge strane je veliki broj žena pristupio Nacionalsocijalističkom savezu žena (Nationalsozialistische Frauenschaft, NSF), koja je bila utemeljena 1931. godine, ali je do 1935. sa otprilike dva miliona članica podignuta na status NSDAP-ovog ključnog ogranka za provođenje natalne politike.28 Svrha NSFa je bila organizacija i obrazovanje žena za nacionalne i političke zadaće.
Mase njemačkih žena su se učlanile u Njemačku organizaciju žena (Deutsches Frauenwerk, DFW), koju je također vodila Gertrud Schlotz-Flink, ali koja kao organizacija nije bila vezana za NSDAP. DFW je 1938. godine brojala 30 miliona članica. Njena svrha je bila da koordinira sva ženska udruženja i organizacije iz vajmarskog perioda i stavi ih u službu nacističkom režimu. Među najvažnijim granama DFW-a svakako treba izdvojiti Carsku službu majki (Reichsmutterdienst – RMD), koja se koncentrirala na obrazova-nje žena u domaćinstvu i pripremanje na majčinstvo.29
NSDAP-ova Nacionalsoci-jalistička narodna udruga skrbi (Nationalsozialistische Volkswohlfahrt, NSV) je u velikom broju angažirala žene u režimske svrhe, a među najaktivnijim odjelima je bila sekcija simboličnog naziva “Majka i dijete”. Ova organizacija bila je usko vezana za ideološke aktivnosti NSDAP-a, i funkcionalno je koordinirana s rasnom politikom i politikom zaposlenja. I dok je NSV osnovan da bi se brinuo o siromašnim majkama koje rasno vrijede,30 Hitler je 1936. godine zapovijedio šefu zloglasnog SS-a Heinrichu Himmleru da stvori novu organizaciju koja će asistirati mladim, veoma čistokrvnim majkama, u njihovom oplođivanju od strane muškaraca pripadnika rasne elite, najčešće i vojnika i časnika SS-a, te paziti na njih tokom trudnoće i striktno ih odgovarati od abortusa, kao realne posljedice vanemocionalnog spolnog kontakta. Taj projekt je dobio naziv “Lebensborn” i predmet je mnogih savremenih diskusija na temu elitizma.31
Na kraju se vrijedi osvrnuti i na one najmlađe, koje režim svakako nije htio zaboraviti. Djeca su kroz školsko obrazovanje, ali i kroz vanškolske aktivnosti uključena u nacistički režim. Više od 80% njemačke mladeži se učlanilo ili u HJ (Hitlerjugend – Hitlerova mladež), ili u BDM (Bund Deutscher Maedel).32 Fabrike u kojima su radile žene (a to je posebice bio slučaj za vrijeme rata) su bile uljepšane, a radnom njemačkom narodu ženskog spola ponuđen veliki izbor programa koji je za cilj imao oraspoloženje, osvježenje, druženje i motivaciju. Taj zbir programa i aktivnosti je javnosti bio poznat pod nazivom “Snaga kroz radost” (Kraft durch Freude – KDF). Organizirana su putovanja, izleti, razne manifestacije društvene, umjetničke i kulturne prirode.
Zaposlena njemačka žena
– Drugi svjetski rat
Generalno, rat se tradicionalno smatrao i dan-danas se smatra muškim poslom, esencom muškarčeve borbenosti, bilo na frontu ili iza njega. No, Drugi svjetski rat je u mnogočemu bio specifičan, pa i u ovom segmentu. Nakon početnih Hitlerovih uspjeha na svim frontovima, tj perioda fantastičnih vojnih dostignuća (1939-1941), počelo je manjkati na radnoj snazi iza fronta, jer je mobilizacija pokupila sve vitalno i – muško. Iako je diskriminacija žena na tržištu rada postojala i za vrijeme Weimarske republike, nacistički režim nije isključio žene iz privređivačkih i drugih radnih aktivnosti.33 Nije, naime, istina da su žene, kako se to obično pripovijedalo poslije, otpuštane en masse, silom i u svrhu dobivanja djece. Naravno da je visokim režimskim funkcionerima žena najviše odgovarala unutar tzv. KKK-okvira (Kinder, Kueche, Kirche – djeca, kuhinja, crkva), no Hitler je bio izvrstan populist i znao je da nije imao nikakve mogućnosti spriječiti pojačano zapošljavanje žena, posebice u periodu velikog ekonomskog procvata (1934-1939). Osim toga, zna se da se dugoročno pripremao za rat, pa mu je bila potrebna sva radna snaga koja se stavljala na raspolaganje. On je na veoma lukav način u javnosti parirao sloganom “ženino mjesto je u domu”, ne ograničavajući dom na bukvalnu privatnu sferu obitelji, već ga naprotiv šireći u kontekstu Njemačke kao doma svih Njemaca koji treba slijepo njegovati i braniti, kako u ratu tako i u miru. Na taj način je bilo moguće angažirati žene u sve većem broju u fabrikama i na drugim, za rat esencijalnim radnim mjestima, istovremeno nudeći dobro objašnjenje tradicionalistima da bi zapravo morali biti veoma ponosni na njemačku ženu koja tako požrtvovano služi svojoj domovini.
Ne smije se zaboraviti da većina nacističkih veličina nikada nisu bili naročito protiv uključivanja žena u radne aktivnosti.34 Oni su na samom početku rata bili svjesni kako je angažiranje ženske radne snage neophodno kako bi se uspješnost, tj. intenzivnost rata mogla održati. Broj oficijalno registriranih zaposlenih žena se popeo sa 11,5 miliona u 1933. na 12,8. milion 1939. godine, što je iznosilo 50% svih žena između petnaest i šezdeset.35 U maju 1940. čak 14,6 miliona žena je bilo zaposleno u civilnim službama, i njihov broj se permanentno povećavao, dok je broj zaposlenih muškaraca kontinuirano padao. Tako je u maju 1944. 14,2 (1939: 24,5) miliona muškaraca radilo na civilnim radnim mjestima, korespondirajući sa 14,8 miliona žena. Do kraja septembra 1944. broj zaposlenih muškaraca je pao na 13,5 miliona, dok je broj zaposlenih žena dostigao vrhunac sa 14,9 miliona, što je činilo 53% ukupne njemačke civilne radne snage, uključujući više od polovice svih Njemica između petnaest i šezdeset. Za poređenje, u to vrijeme je čak 13 miliona Njemaca bilo pod oružjem.36 U isto vrijeme je oko 2,5 miliona stranki-
nja dovedeno u Njemačku da prisilno radi u ratnim proizvodnim postrojenjima, industriji i poljuprivredi. Većina njih je dolazila iz istočne Europe.37
Ovi brojevi ukazuju na jednu potpuno drugačiju projekciju realiziranih ciljeva ideologije nacizma, djelomično ističući Hitlerov ambiguitet, pragmatizam i oportunistički karakter s jedne strane, ali i sistemsko-ideološku dosljednost sa druge. U ratu, ideal žene-majke se izgubio u vrtlogu neočekivanog uspjeha, nakon kojeg je uslijedio gorak poraz. Uloga žene je neočekivano mutirala, i svi su se, takođe neočekivano, složili s takvim radikalnim poremećajem. Ipak, službeni ideal žene-majke i centra obitelji se imao barem teoretski zadržati, a posebice se prepoznavao u vještičjem lovu na “dvostruke zarađivače” (Doppelverdiener)38, tj. krivičnom odgovara-nju obitelji u kojima su i muškarac i žena bili zaposleni (što se obrazlagalo pretpostavkom da supruga bespotrebno okupira “muškarčev posao”), što je opet jedna od indikacija stalne netolerantnosti i spolne diskriminacije.
Maskulinizacija žena - zaključak
Za vrijeme Drugog svjetskog rata, radnici u fabrikama su radili 58-65 sati sedmično.39 Broj obo-ljelih radnika je također rapidno rastao. Trudnice i mlade majke su bile oslobođene radne mobilizacije uvedene 1943. godine. Veliki broj njemačkih žena je više voljelo da dobije djecu nego da radi u službi rata. To je bio i glavni razlog zašto je Treći Rajh u periodu rata doživio “dva manja, ali očita baby-booma” (jedan 1939, drugi 1943. godine)40. No, suština paradoksa impliciranog na početku ovog eseja, a koji izvrsno kristalizira apsurdnu podjelu spolnih uloga u Hitlerovoj Njemačkoj jeste činjenica da su u fazi rata žene preuzele sve maskuline poslove: pravile su topničko streljivo, kovale bleh i tenkovske oklope, s finesom punile čahure, proizvodile motore, veliku i sitnu municiju itd. Mogle su se sve više sresti u fabrikama teške industrije, kako nose muške radne kombinezone i vješto rukuju eksplozivom.41 Ovakav proces izmjene uloga unutar društva se danas definira kao maskulinizacija žena i inicijalni je pokretač borbe za ženska prava u poslijeratnom periodu.
U svom najpoznatijem djelu “Anmerkungen zu Hitler”, veliki njemački historičar i možda najbolji poznavatelj kulta hitlerizma Sebastian Haffner izdvaja tri velika društvena procesa promjena koji su na neočekivan način žigosale lice poslijeratne Njemačke, a time slične ili pak identične procese potakle i u drugim zemljama Europe i svijeta. Po njemu, to su ponajprije demokratizacija i egaliziranje društva, tj. raslojavanje staleža i olabavlje-
nje klasa; transformacija seksualnog morala i povećano obezvrijeđivanje tj. odbijanje kršćanske askeze i građanske decentnosti, te treći – emancipacija žena kao eksplozivno poravnanje bilo kakvih razlika u pravnom uređenju i radnom svijetu. Haffner Hitlerov doprinos ovim promjenama najjasnije vidi u emancipaciji žena, koja je, kao što je poznato, verbalno bila odbijana od strane nacionalsocijalizma. Naprotiv je zapravo ista, posebice u šestogodišnjem ratnom periodu, napravila velike korake naprijed, i to uz puno odobravanje i čestu potporu od strane partije i režima. Nikada prije se toliko žena nije ušuljalo u muške poslove i preuzelo muške funkcije kao za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata, i takav proces je bio nepovratan.42
Time se i pokazuje u kojoj mjeri je koncept nacizma u svojim ideološkim ali i praktičnim segmentima bio izložen apsurdu: dok je žena u miru pripremljena da bude instrument rađanja djece najviše kvalitete, situirajući se svojom ulogom majke nacije u nižerazrednu društvenu klasu, u ratu se ona nesvjesno pokazala kao ravnopravna, preuzimajući sve tradicionalne muške poslove. Da takav razvoj i iskustva predstavljaju osnov za borbu prava žene protiv diskriminacije i za ravnopravnost u periodu posle 1945. godine, pokazuje širinu i ironičnu sadržajnost prečesto paradoksalne povijesti čovječanstva.


Bibliografija:
1. Eatwell, Roger. “Fascism, a History”. London: Vintage, 1996.
2. Haffner, Sebastian. “Anmerkungen zu Hitler”. Frankfurt am Main: Fischer Taschenbuch Verlag, 2002.
3. Hitler, Adolf. “Mein Kampf.”. Zagreb: Croatiaprojekt, 1999.
4. Hoffman, Dirk & Guenther-Arndt, Hilke & Zwoefler, Norbert. “Geschichtsbuch Oberstufe, Band 2, Das 20. Jahrhundert”. Berlin: Cornelsen Verlag, 1996.
5. Kershaw, Ian. “Hitler 1889 – 1936: Hubris”. London: Penguin Books, 1999.
6. Knopp, Guido. “Hitlers Helfer”. Muenchen: Wilhelm Goldmann Verlag, 1999.
7. Poetzsch, Horst. “Informationen zur politischen Bildung: Der Nationalsozialismus”. Bonn: Bundeszentrale fuer politische Bildung, 1991.
8. Reich, Wilhelm. “Masovna psihologija fašizma”. Zagreb: Naklada Jesenski i Turk, Hrvatsko sociološko društvo, 1999.
9. Thebaud, Francoise. “A History of Women in the West, Vol. V”. Cambridge: Harvard University Press, 1994.
10. Wagenfuehr, Rolf. “Die deutsche Industrie im Kriege 1939-1945”. Berlin: Cornelsen Verlag, 1963.



Bilješke:

1 Kershaw, Ian. “Hitler 1889 – 1936: Hubris”. London: Penguin Books, 1999, str. 45.
2 Ibid., str. 45.
3 Eatwell, Roger. “Fascism A History”, London: Vintage, 1996, str. 115.
4 Thebaud, Francoise. “A History of Women in the West, Vol. V”. Cambridge: Harvard University Press, 1994, str. 24.
5 Reich, Wilhelm. “Masovna psihologija fašizma”. Zagreb: Naklada Jesenski i Turk, Hrvatsko sociološko društvo, 1999, str. 66.
6 Reich, str. 66.
7 Eatwell, str. 117.
8 Ibid., str. 118.
9 “Savez njemačkih djevojaka” je bila ženska sekcija savezne omladinske nacističke organizacije “Hitlerova mladež” (Hitlers Jugend – HJ).
10 Knopp, Guido. “Hitlers Helfer”. Muenchen: Wilhelm Goldmann Verlag, 1999, str. 138.
11 Poetzsch, Poetzsch, Horst. “Informationen zur politischen Bildung: Der Nationalsozialismus”. Bonn: Bundeszentrale fuer politische Bildung, 1991, str. 8.
12 Hitler, Adolf. “Mein Kampf”. Zagreb: Croatiaprojekt, 1999, str. 417.
13 Thebaud, “str. 32.
14 Ibid., str. 33.
15 Eatwell, str. 126.
16 Hitler, str. 263.
17 Thebaud, str. 33.
18 Ibid., str. 149.
19 Ibid., str. 150.
20 Ibid., str. 150.
21 Ibid., str. 150.
22 Ibid., str. 151.
23 Ibid., str. 152.
24 Ibid., str. 153.
25 Ibid., str. 155.
26 Kershaw, str. 409.
27 Poetzsch, str. 17.
28 Thebaud, str. 170.: Kao klasični primjer vođe ženske nacističke elite je često navođena upraviteljica NSF-a, Gertrud Scholtz-Klink.
29 Ibid., str. 171.
30 Ibid., str. 166.: “The NSV offered poor relief to “valuable” mothers with many children, pregnant women, and widowed, divorced, and unmarried mothers; it helped them to find employment, establish kindergartens, offered vacations from home, and took over birth and food costs. It was not financed through taxes but through member fees (this was feasible because it had over 15 million members, since many Germans preferred to join the welfare-oriented NSV instead of the Party) and through collections and other fundraising activities.”
31 Ibid., str. 166.: “The Lebensborn was not an institution for forced breeding nor an SS bordello. It established well-furnished maternity hospitals (seven in Germany, later six in Norway, one in Belgium, and one in France).
32 Poetzsch, str. 16.
33 Thebaud, str. 158.
34 Eatwell, str. 127.
35 Thebaud, str, 158.
36 Wagenfuehr, Rolf. “Die deutsche Industrie im Kriege 1939-1945”. Berlin: Cornelsen Verlag, 1963, str. 139.
37 Thebaud, str. 159.: “The lower their “racial value” – the lowest was that of Russians, followed by that of Poles – the higher was the percentage of women workers among their national group, particularly in the heavy munitions industry.”
38 Kershaw, str. 408.
39 Hoffmann, Dirk & Guenther-Arndt, Hilke & Zwoefler, Norbert. “Geschichtsbuch Oberstufe, Band 2, Das 20. Jahrhundert”. Berlin: Cornelsen Verlag, 1996, str. 221.
40 Thebaud, str., 168.
41 Ibid., str. 36.
42 Haffner, Sebastian. “Anmerkungen zu Hitler”. Frankfurt am Main: Fischer Taschenbuch Verlag, 2002, str. 44-45.
Kasper Kasper 15:54 08.10.2007

Re: Kinder, Kueche, Kirche

Ajde da stanemo kod seksa. Ovo drugo mi ne prija , jos nisam doruckovao
oldtajmer oldtajmer 16:00 08.10.2007

Re: Drugi Svetski Rat

U Americi se dogodio slican fenomen tokom drugog svetskog rata, posto su vecinom muskarci bili mobilizovani, zene su radile u fabrikama. Interesantno je da se u tom periodu pojavila gomila "naucnih" studija koje su dokazivale da zene mogu da rade isto kao i muskarci, i da im nista ne fali u fabrikama, dok su prethodnih godina iste te studije tvrdile da zene nisu u stanju fizicki da izdrze rad u fabrici, te da stoga treba da sede kod kuce. (sto neko ne dokaze kako muskarci treba da sede kod kuce? ja jedva cekam! :)

Ali, bez obzira na sve, to je bio prvi korak ka ravnopravnost polova na radnom mestu. Problemi su nastali nakon zavrsteka rate kada su opet trazili od tih zena da se vrate kuci, i prepuste ponovo radna mesta svojim muzevima.
margos margos 12:44 09.10.2007

Re: Kinder, Kueche, Kirche

Kasper
Ajde da stanemo kod seksa. Ovo drugo mi ne prija , jos nisam doruckovao

:)))
Razmišljam od juče, Kasper je rekao, al izgleda da i nama ostalima više prija zezancija, preozbiljno je ovo drugo štivo. Ustvari, vrlo se uklapa sa jednim od Bobanovih komentara na njegovom blogu (link o stradanjima homoseksualaca u Hitlerovoj Nemačkoj), pa plus sva ova dešavanja u Novom Sadu - kao da je normalnom čoveku (koja god granica normale bila postavljana) previše!!!! Ne može da se svari, pa mora u manjim zalogajima.

Zato, Vesna, sačekaj malo još da se šalimo i očitavimo, pa ponovo postavi ovaj ozbiljan tekst.
Mislim da je vredan naše pažnje i razgovora.
Pozdrav:)))
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 19:44 09.10.2007

Re: Kinder, Kueche, Kirche

Glede čitave priče o ženama u nacizmu toplo preporučujem knjigu Gretchen in Uniform (prevedena u ex Yu Gretchen u uniformi, čini mi se da je izdao Globus). Davno sam je čitao, ali to je upravo ova priča, potanko opisana.
margos margos 22:39 09.10.2007

Re: Kinder, Kueche, Kirche

Srđan Kusovac
Glede čitave priče o ženama u nacizmu toplo preporučujem knjigu Gretchen in Uniform (prevedena u ex Yu Gretchen u uniformi, čini mi se da je izdao Globus). Davno sam je čitao, ali to je upravo ova priča, potanko opisana.

Ih, davno bilo, neka 84-85.-ta... zaboravilo se. A i čitala sam s osećanjem da se ta priča nikada neće ponoviti ni u kakvom obliku... puste želje :(((
Hvala Srđane.
Queeria Queeria 15:43 08.10.2007

Sluškinja sam majko...

To je emisija Menjam kućnu pomoćnicu - odnosno ženu... A zamisli da posle celodnevnog ribanja i mučenja treba još i da se seksa - pa to bi bio genocid...
Kasper Kasper 15:45 08.10.2007

Re: Sluškinja sam majko...

Genocid?!!! Zar to nije zabava za siroke narodne mase?
Boris_Treci Boris_Treci 15:54 08.10.2007

Re: Sluškinja sam majko...

Mislim da je onanija genocid. Ovo bi bilo ubistvo sexom (ne snima se menjanje zene sa 1000 epizoda paralelno valjda?!).
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:37 08.10.2007

Re: Sluškinja sam majko...

Kviri, nisam ja sad mislila baš da oni orgijaju sve u 16, ali sam ukapirala da ona radi šta on kaže, e sad, majka mu stara, nije valjda da ume samo oribaj ovo, očisti ono, a šta kad se strovali mrtva od rmbanja u bračni mu krevet? nije valjda da pali u šupu na spavanje
margos margos 15:47 08.10.2007

Pitanja, pitanja....

...a nigde odgovora.
To valjda znaju samo oni, a kad mi to budemo saznali, eto nam nove skupštinske debate - jel to prostitucija ili borba za natalitet... i opet nova pitanja.

Lep tekst, širenje horizonata i sl, duhovito kao i uvek!
U svakom slučaju TO POSTOJI, a šta ćemo mi sa tim - ne znamo!

Po mom mišljenju, oni letošnji lepi tekstovi o 'muzici naše mladosti', tvoja knjiga o Alisi, tekst 'Nekoliko dobrih ljudi' i bavljenje lepotom i dobrotom jeste NAŠA hrana, koliko su te 'gospodŽe' hrana za neke druge... ja se ne bih mešala u nji'ov ukus.
pozdrav Vesna :)))
Daniela Stojkovic Daniela Stojkovic 15:54 08.10.2007

Re: Pitanja, pitanja....

...a nigde odgovora.

Odgovor: ugasiti TV, ionako retko sta pametno.

Po mom mišljenju, oni letošnji lepi tekstovi o 'muzici naše mladosti', tvoja knjiga o Alisi, tekst 'Nekoliko dobrih ljudi' i bavljenje lepotom i dobrotom jeste NAŠA hrana, koliko su te 'gospodŽe' hrana za neke druge... ja se ne bih mešala u nji'ov ukus.


Potpuno se slazem.
Pozdrav
DS
angie angie 15:47 08.10.2007

e da,

videla sam jednu od tih emisija zimus pri poseti BGd-u, pa da ne verujesh, sve u smislu da li su muzevi one prve zadovoljni ovom drugom, pa se ocenjuju njeni kavliteti, a sve iz CV-ja radnog mesta zuze, a one josh zadovoljne shto su proshle, sa sve patetichnim zavrshetkom, gde onaj pravi-iako zadovoljna kako rinta ova druga, jedva je chekao da mu se vrati zakonita-tu valjda moze i da podvikne.

Ovde ima slichna bljuzga, al smishljena po vrednostima sredine-emisija bechelor, gde se neka kolichina kokoshki bori za naklonost kao neverovatnog baje, koji pri tome ima i materijalni efekat. pa onda se spremaju za dejt, prenemazu trepcu, zevaju napucenim usnama, replike su im preuzete iz shpanskih serija, svake nedelje jedna ispadne, po mishljenju gorepomenutog tupadzije, koji btw, ne bi proshao ni kasting za chuvare palze, i onda ta nesrecnica dozivljava nervni slom, mrzi ostale i tako dok srecnica ne bude izabrana, kao najbolja riba od ponudjenih,(mada su sve isti model u svakom smislu).

E zene, zene-nema nekog pomaka oko toga, koja je to jedina uloga u stvari!
jesen jesen 15:54 08.10.2007

Vesna..,

...bas me nasmeja..evo sedim na poslu i gledam da neko ne udje pa pomisli da sam blesava kad se sama smejem...Meni je to isto palo na pamet, to u vezi sexa..gledala sam jednu epizodu u kojoj je bio neki baja sa kucom u kojoj je poveliki bazen...nova zena nesto nije mogla da se navikne, kucna pomocnica joj donosila kafu u krevet...a ona u nekoj spavacici seksi....nije bas mnogo rintala a i isla je sa novim muzem u setnju po dvoristu u kome su se nalazili i neki svinjci....bazen i svinjci, nekako se bas nije slagalo...Ona ga pitala u toj setnji kako je sve to stekao...a on ponosno kaze...malo pomalo...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:03 08.10.2007

E, Jesen

i ja ove kad sam videla, pala sam ko rusalka, ide gromadina zena na nekim krivim stiklicama, a pored nje mužna zamena (ne znam kako da ga imenujem), pa se ona kao nešto izula, pa kaže onako koketno jel on to hteo da joj gleda u bose nogice, a pri tom su jedini obučeni pored bazena, ona namače papke, nikad čula da se noge ne peru u bazenu i drži neku žvaku "kod nas u gradu".

s56a s56a 17:50 08.10.2007

Re: Vesna..,

Reality TV je cudo! U dezeli se trenutno vrti "Poljoprivredno dobro" (kmetija), Big Brother na selu.

Imali smo i idealnog nezenju koji je birao izmedju tuceta zenskih. Glavnu ulogu je dobio sin Bosanca koji je odrastao na Novom Zelandu pa je bio opusten i veliki ljubitelj sporta. Zaljubio se na kraju u izabranicu. Posle je pametna zenska srednjih godina birala izmedju tuceta muskih i sve skartirala, ukljucujuci i jedno matorijeg svalera koji je masovno delio savete mladjim. U Big Brotheru su poizbacivali sve zenske ali je na kraju pobedio Sloevnac povratnik iz Australije. Sramota za ovdasnje domorodce

Ova varianta sa zamenama zena je nesto u stilu Jerry Springera. Ima tu puno posla za Svrakic brothers psihijatre

Moja gospodja uglavnom gleda meksicke serije. A ja "news on the hour every hour" Na internetu se brze menjaju programi.
jesen jesen 23:20 08.10.2007

Re: E, Jesen

-:))))
andjelija andjelija 16:06 08.10.2007

eto

ja kad cujem rec ZENA-ZENO totalno postanem ballistic!

i onda me uce drage muske osobe kako je zena lepa rec...kako je zena nesto lepo....jeste djavola lepo kada je smisao izgubila jos u proslom veku.....toliko averzije imam prema toj reci ....da ona najseljackija rec GLEDE (iskompleksiranih nacetih ljudi ....iz iskustva ja to) je mala beba za ovo.



but, but, but...Vesna hocu da se zahvalim sto si me tako lepo nasmejala sa naslovom od jutros :)))))))
uzivanje :))) )

go girl :)))
bravar bravar 16:16 08.10.2007

bez naslova

oldtajmer oldtajmer 16:17 08.10.2007

Preporuka!

Kad sam prvi put cuo za ovaj show (Wifeswap, u USA verziji), bio sam uveren da je pornic! Zamisli mog razocarenja kada sam pogledao?!? :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:22 08.10.2007

Re: Preporuka!

pa sad, u srpskoj verziji zene su na javnjaka samo čistaljke u tri smene, al obavezno pokažu i spavaću sobu, nije valjda da posle onolike šljake još mora da spava u kuhinji na otomanu ko pepeljuga
andjelija andjelija 16:32 08.10.2007

Re: Preporuka!

ja sam gledala par americkih prosle godine. uopste nije naivno kada promene dve majke iz razlicitih kultura i koliko to ima impakt (doduse amerikanci plauc za svaku pizdariju..emotivni su sacuvaj boze)

ali, na primer, bila sam iznenadjena do koje krajnosti neke roditelji idu...pa su se tako zamenile majke jedna koja je vegetarijanac, ali onaj sto jede samo sto je palo sa drveta, ne cupa iz baste nego tek kad otpadne, i svako jutro se po pola sata cepi na suncu kako bi se nahranila energijom i 'hranom' (nemam potrvdu da se covek nahrani potrebnim sastojcima kada je uprt u pravcu sunca)
a druga majka od 300 kila samo se cepa chichen and fries....to su deca bila sokirana sa sve ocevima zbunjenim koji kao da su sa marsa pali.

i najcesce zamenjuju tako neke krajnosti ...rasiste sa rasistima, lenjivce sa vrednim, neuredne sa superurednim....
oldtajmer oldtajmer 16:33 08.10.2007

Re: Preporuka!

Bas me zanima da li onaj tipus mora da potpise pred emisiju da ce se istusirati pred spavanje?
ruza26 ruza26 16:34 08.10.2007

Re: Preporuka!

Mislim da tu ima svasta... razmiljam zasto se zene upustaju u takve avanture? Ne mogu naci odgovor. Potencijalno, mogu da se zarade neke pare i mozda je to, ko u onoj iz "svadbe" - tuce, al' ne trosi pare.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:39 08.10.2007

Re: Preporuka!

ma daj, koje bre tusiranje, garant mu pere noge u lavoru, mozda i ledja sapuna u kadi
oldtajmer oldtajmer 19:36 08.10.2007

Re: Preporuka!

e, onda se nadam barem da su ih dobro platili!
jasnaz jasnaz 16:56 08.10.2007

samo

jednom
se

-- posvećeno svim žapcima --
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:00 08.10.2007

jao jasnaz

što ja volim taj film "samo jednom se ljubi", nije te valjda ovaj gore žabac inspirisao?:) ja sam htela da nadjem neku originalnu "menjam ženu" fotku, no nisam uspela, al mi ova žaba samozadovoljna iskočila..

jasnaz jasnaz 08:46 09.10.2007

Re: jao jasnaz :

ma jeste Vesna : bila jednom davno u našim krajevima godina kulture, pa imali poster : žabac sa sve krunicom - princžabac - i ovo kao slogan ! tvoj samozadovoljni žabac ! za ilustraciju, al ja morala da + odu svim žapcima (& znala sam da ćeš pročitati)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:29 09.10.2007

Re: jao jasnaz :

hehe, na 39. bitefu na plakatu isto bio zabac, al pregazen i spljeskan:)p
jasnaz jasnaz 10:02 09.10.2007

Re: jao jasnaz :

daa . al ostaje nam da se nadamo da je princ ipak utekao . i smejulji se : iza ćoška .
AlexDunja AlexDunja 19:11 08.10.2007

vesna listen!

preporuku si dobila.

i ,jos, prvo sam 'tela da te pitam ,
a sta te se samo tice,da li oni rade sta god...
pa sam se predomislila
Kazezoze Kazezoze 19:30 08.10.2007

Umro Laza Ristovski

Nadjoh vest na b92.
Bedak, umro u 51 godini
jesen jesen 23:30 08.10.2007

Re: Umro Laza Ristovski

...umro juce....on je 51godiste...mada je sad to nevazno samo hocu da kazem da je malo duze poziveo nego sto pise....
ivana23 ivana23 23:50 08.10.2007

Re: Umro Laza Ristovski

jesen
...umro juce....on je 51godiste...mada je sad to nevazno samo hocu da kazem da je malo duze poziveo nego sto pise....

Umro je u petak, 5.10. a rodjen je 23.1.1956.g.
andjelija andjelija 20:07 09.10.2007

Re: Umro Laza Ristovski

ivana23

jesen...umro juce....on je 51godiste...mada je sad to nevazno samo hocu da kazem da je malo duze poziveo nego sto pise....Umro je u petak, 5.10. a rodjen je 23.1.1956.g.



a??!?!? ne pricaj. mlad covece.
Domazet Domazet 19:44 08.10.2007

Kao sto rece...

Fixer,

...tv trgovina ljudskim škartom. Ja bih to malcice preformulisao i rekao da se radi o trgovini ljudskom mizerijom. Sto, ocigledno, ima siroku publiku. Kako vidim i veoma raznoliku...
mariopan mariopan 20:32 08.10.2007

Re: Kao sto rece...

A ja svratila da se nasmejem ...pa hvala bas sam uzivala i u temi i komentarima...u sex se ne mesam......ima ili nema ..nije to Veliki Brat pa da podvirujem ..a nije ni lepo.))))))))
Черевићан Черевићан 20:30 08.10.2007

читам ево осад . . . . .а некад

1955. godine štampan je prirucnik za žene nazvan "Kućna ekonomija".Sledi nekoliko saveta ženama iz pomenutog prirucnika:

Pripremite večeru na vreme.
Večeru planirajte ujutro, ili čak prethodnog dana, kako bi vašeg supruga dočekao ukusan obrok kad se vrati s posla. Tako ćete mu dati do znanja da ste mislili na njega dok je on radio, ali i da se brinete za njegove potrebe. Većina muškaraca je gladna kad se vrate s posla,a pripremanjem njemu omiljenog jela ispunićete mu potrebu za toplom dobrodošlicom.
Pripremite se za njega.
Odmorite se 15 minuta pre njegovog dolaska kući, tako ćete biti osveženi kada on dodje. Popravite šminku,stavite vrpcu u kosu i izgledajte sveže. Vas suprug je proveo puno vremena s ljudima umornima od posla.
Budite zanimljiva i vesela za njega.
Njegov dan je bio dosadan i treba mu malo zabave, a deo vaših dužnosti je da se pobrinete za to. Smanjite nivo buke .Kad se vaš suprug vrati s posla,iskljucite sve kućanske aparate i potaknite decu da se i ona utišaju.
Budite sretni sto ga vidite.
Toplo mu se nasmešite i pokažite iskrenu želju da mu udovoljite. Poslušajte ga iako mu možda morate reći puno toga, nemojte
to učiniti neposredno nakon njegovog dolaska kući. Neka on prvo govori, on sigurno ima važnije stvari na umu od vas.
Ne ometajte ga.
Ne žalite se ako vaš muž dodje kući kasno uveče ili ako želi otići negde na večeru bez vas. Umesto prigovaranja, pokušajte razumeti pod kolikim je on pritiskom zbog posla. Kad je kod kuće, sigurno se želi odmoriti i opustiti. I na kraju,ne postavljajte mu nepotrebna pitanja i ne sumnjajte u njegovu sposobnost prosudjivanje ili integritet.
Ne zaboravite da je on gospodar u kuci i kao takav će uvek provoditi svoju volju, pošteno i pravedno.

I zapamtite, dobra žena zna gdje joj je mesto.



mariopan mariopan 20:35 08.10.2007

Re: читам ево осад . . . . .а некад

))))))) ..Sto mi je drago sto sam se tada tek rodila....a mogla sam i kasnije........)))))))
villiem villiem 22:03 08.10.2007

Re: читам ево осад . . . . .а некад


Dodzi mala da pročitaš ovo!!!
Misim Ideal and Kristal

..Odmorite se 15 min...Ma preporuka!Za komentatora, ne za uputstvo, naravno

Pozz
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 22:41 08.10.2007

Re: читам ево осад . . . . .а некад

Čerevićan ovo je sjajno! Davno me nije nešto ovako zabavilo :)

A sad:

Pripremite večeru na vreme.
Večeru planirajte ujutro, ili čak prethodnog dana, kako bi vašu suprugu dočekao ukusan obrok kada uspava decu. Tako ćete joj dati do znanja da ste mislili na nju dok je ona radila, ali i da se brinete za njene potrebe. Većina žena je gladna kada završi sve poslove, a pripremanjem njoj omiljenog jela pokazaćete da poštujete to što ona radi.
Pripremite se za nju.
Odmorite se 15 minuta pre nego što ona završi poslove, tako ćete biti osveženi. Popravite šminku,stavite vrpcu u kosu i izgledajte sveže :) Vaša supruga je provela ceo dan sa neumornom decom i obavila mnogo drugih poslova.
Budite zanimljivi i veseli za nju.
Njen dan je bio naporan i treba joj malo zabave, a deo vaših dužnosti je da se pobrinete za to. Smanjite nivo buke. Kad vaša supruga završi poslove, isključite sve kućanske aparate i zajedno sa suprugom uspavajte decu.
Budite sretni što je vidite.
Toplo joj se nasmešite i pokažite iskrenu želju da joj udovoljite. Poslušajte je iako joj možda morate reći puno toga, nemojte to učiniti neposredno nakon dolaska kući sa posla. Neka ona prvo govori, ona sigurno ima važnije stvari na umu od vas.
Ne ometajte je.
Ne žalite se ako vaša žena nekada dodje kući kasno uveče ili ako želi otići negde na večeru bez vas. Umesto prigovaranja, pokušajte razumeti pod kolikim je ona pritiskom zbog poslova. Kad nije kod kuće, sigurno se želi odmoriti i opustiti. I na kraju, ne postavljajte joj nepotrebna pitanja i ne sumnjajte u njenu sposobnost prosudjivanje ili integritet.
Ne zaboravite da je ona gospodarica u kući i kao takva će uvek provoditi svoju volju, pošteno i pravedno.

I zapamtite, dobar muž zna gdje mu je mesto.


Nisam odolela. I nije me mrzelo.
Kazezoze Kazezoze 22:52 08.10.2007

Re: читам ево осад . . . . .а некад

Jadna deca sa ovakvim roditeljima)))
Черевићан Черевићан 23:08 08.10.2007

било је за очекивати

гђице Jelena Krajšić овакву реакцију савремене младе и образоване жене свесне својих тренутних могућности. она копија коју постирах припадала је . . посве другим временима. . . .
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:13 08.10.2007

Re: било је за очекивати

било је за очекивати гђице Jelena Krajšić овакву реакцију савремене младе и образоване жене свесне својих тренутних могућности

Jeco,
ovaj te muva!
N.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:16 08.10.2007

Jeco, paz' ovo:

..."Ne postoji veći znak ispunjenja Duhom nego kada žena živi u pokornosti i poslušnosti svome mužu, ispunjavajući zapovest koja kaže: "Žene da se pokoravaju svojim muževima kao Gospodu" (Ef. 5:22)."

nema bre trtemrte
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:20 08.10.2007

Re: Jeco, paz' ovo:

..."Bog kaže da žene treba potpuno da se, Gospoda radi, potčine i budu poslušne svojim muževima (1. Pet. 2:13). Naše potčinjenje autoritetu postavljenom od Boga jeste svedočanstvo nespašenima. Svaki otpor i protivljenje jeste kršenje Božjeg zakona i delovanje protiv Boga i u tome ne može biti blagoslova."

(sionska truba)
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 23:32 08.10.2007

Re: било је за очекивати

Znam gospodine Čerevićan da je kopija pripadala drugim vremenima :) Zato mi je i bilo zabavno da obrnem (zato i smem da obrnem :) Najbolje je kada se i muškarac i žena ponašaju kako je gore opisano.

Nebojša, ne pratiš? Čerevićan je gospodin čovek, veoma pristojan i veoma mudar.
Stvaaaarno, ova današnja mladež!
Domazet Domazet 23:45 08.10.2007

Tesko da je ovo stampano u ...

Черевићан
1955. godine štampan je prirucnik za žene...
...FNRJ. Premalo revolucionarne retorike. A previse malogradjanstine.
mariopan mariopan 11:03 09.10.2007

Re: читам ево осад . . . . .а некад

BRAVO JELENA ....;-0))))))))) MOJE CESTITKE....idem po moju jacu polovinu da procita ovaj tekst....samo ovaj,ne onaj gore.))))))
mariopan mariopan 11:06 09.10.2007

Re: Jeco, paz' ovo:

Al sam ja zgresila prema Bogu, Boze oprosti mi.)))
pidola pidola 22:57 08.10.2007

...


Videla sam zabavnu emisiju 48 sati svadba i proširila vidike sa (minimum) dva saznanja:
1. reality show je zapravo dokumentarac
2. buduća mlada se udaje za momka koji ju tuče jer isti ne rasipa novce i ne puši

a ti koji pricaju kako je 48 sati svadba dokumentarac,samo govori o njima.
mislim da niko nije ni znao da je to ustvari dokumentarac,dok ovde neki genijalci to nisu rekli.
ima nas raznih,svasta moze da se cuje,sto je najgore,bez i malo stida.

Kazezoze Kazezoze 23:09 08.10.2007

Re: ...

ne samo da je dokumentarac nego je i pouchan dokumentarac.
pouka glasi:
- U sretnom braku mushkarac treba da nepushi i da ne rasipa novac, a pozheljno je da redovno tuche zhenu.

jebiga, ne ispunjavam ni jedan od uslova... nikad se necu ozheniti
fixer fixer 10:12 09.10.2007

nekoliko saveta kad je ona jača:.

1: bežžžžiiii!!!!



2: ako je i brža?! rokni je u jaja iiiiiii bežžžžž
3: ako je bašš neodoljiva? - ma ša će ti too?! beeežžžži
4: ako voli pred gostima da ti zavija indijansku vatru, podmaži ruku maslinovim uljem i beeežži
5: ako moraš da provedeš neko vreme s nju, citirajbudalo nju, jebo te rilke iiii beži
6: ako stalno režži, masiraj je i češkaj nonstop i kao trebi joj neke bube - možda ih zaisata i nađeš paaaa bež
7: ako nikad pred tobom ne prdi i ne podriguje, znaj da je robot, a robot ima teššku ruku.. stoga magla
8: ako vam se njena mama ne meša u vas, znaj da je fora, navlače te da joj oženiš kevu - more bež bre
9: ako ti se baš ne beži - a ti šta ćeš, jadan, javi mi se na private da ti dam nekoliko fascinantnih recepata i korisnih
saveta za preživljavanje i dodvoravanje

nocna ptica nocna ptica 10:57 09.10.2007

sex?

[i][/i]Jadan je ovaj narod...
SVAKO VEČE, na tzv. JAVNOM SERVISU EVROPSKE SRBIJE (vaše pravo da znate SVE - pazi ovaj crnjak), u udarnom terminu posle glavne informativne emisije, mora da gleda sledeće stvari:
- sedmu reprizu, devetog ponavljanja, ponovnog prikazivanja i evociranja uspomena na neku od čuvenih domaćih
crnohumornih serija,
- pa onda, posle toga ide čuvena umobolna emisija 48 SATI - SVADBA ( stvarno, koga još ne interesuje da gleda kako
budući mlada i mladoženja obilaze radnje i kupuju venčanicu i burme i to tako svako veče),
- e, posle svih tih napora opet informativni program, tj. ponavljanje gradiva o događajima u svetu i kod nas (mi smo
mimo sveta uglavnom, tj. trudimo se da ga zajebemo...)

Naravno, tu su i ostali... RUŽIČASTA TV na kojoj možeš da promeniš ženu (zabava do j...). pa čak i B92 na kome prikazuju one genijalne kvizove tipa tapšemo i otvaramo kutije u kojima je lova (super za razvijanje vijuga) ili ipak neprevaziđeni VELIKI BRAT (zatvoriš gomilu isfrustriranih jadnika i budala i svako veče puštaš deci i odraslima njihove ingeniozne dijaloge prepune kulture i obrazovnih detalja... A ako si baš super moron, onda ti daju da snimaš i reklame - DNO BRATE!!!)...

I sad neka mi neko kaže, kome je ko gleda redovno televiziju i zaglupljuje se, posle toga još do sexa... I za ševu ti treba mozak naravno...
Ja ne gledam TV i gle čuda, još uvek mi je stalo do toga...
margos margos 11:49 09.10.2007

Re: sex?

nocna ptica
[i.

Što si, bre, takav? Pa evo, Veliki brat ih je sad na 72 sata 'venčao', stavio im 'okove i lance' i strpao ih da spavaju u parovima. Ako to nije stimulativno za sex, stvarno ne znam šta je? :)))
Malo je samo frka ta zajednićka soba i gomile kamera, ali....

Elem, pre neku noć, pre tog 'spajanja', vodio se zanimljiv dijalog u dvorištu... Elmir, momak iz Graćan'cekrajtuzle i Suzi go-go, zavode se kao na velikom odmoru, prvi srednje, da se kaže al da se ne kaže. onako sve uvijeno....
Pa on njoj:
- 'Kontaš?'
Ona njemu:
- 'Kontam.....'
- 'Kontaš....?'
Ona uz skriveni osmeh:
- 'Kontam....'
... i tako KONTAŠ - KONTAM.... traje li traje, a ja stojim na sred sobe i slušam i čekam hoće li još nešto reći.... kad zvoni telefon (prošla ponoć uveliko), i čujem 'Kontaš?'
Drug me zove, zatečen dijalogom kao i ja....
I HVALA IM, smejemo se već treći dan .... zdravo je smejati se... bolje od gimnastike...
kontam, nije bolje od seksa, al daj šta daš...
KONTAŠ?
Kazezoze Kazezoze 12:07 09.10.2007

Re: sex?

)))
kontash!
)))
margos margos 12:19 09.10.2007

Re: sex?

Kazezoze
)))kontash!)))

Kontam....

Nego, da čujete to 'kontaš', ne znam kako bi 'jezičari' to opisali ali ide ovako:
K O N (e to je 'nako nazalno, tj kroz nos) T AAAAAA koje se gubi i pojede Š na kraju

kontaš?
Kazezoze Kazezoze 12:33 09.10.2007

Re: sex?

skonto... govor planine))
nocna ptica nocna ptica 10:01 10.10.2007

Re: sex?

Joooooj....
Pa o tome ti i pričam, zašto se zadovoljavati time "al' daj šta daš"...
Ubijaju nas celog života takvim glupostima, dok nam ne utisnu to u gene...
I onda postaneš zombi, kome je krajnji moždani domet to "KONTAŠ?"

Nemoj tako, šta ima smešno u dva jadna stvora koji bezuspešno kontaju...
To što oni nas j... u mozak, ne treba računati u SEX...

margos margos 17:23 10.10.2007

Re: sex?

nocna ptica
Joooooj....Pa o tome ti i pričam, zašto se zadovoljavati time "al' daj šta daš"...Ubijaju nas celog života takvim glupostima, dok nam ne utisnu to u gene...I onda postaneš zombi, kome je krajnji moždani domet to "KONTAŠ?"Nemoj tako, šta ima smešno u dva jadna stvora koji bezuspešno kontaju...To što oni nas j... u mozak, ne treba računati u SEX...

Ne brini, TO ne računam u sex! TO ne znam da definišem.
Ali nije 'daj šta daš' - zar ne kontaš da se smejem danima, da mi nije bilo smešno, promenila bih program. Živeo daljinac! I jesi li siguran da nisu skontali - samo nisu hteli i nama da kažu...:)))

Smeh predstavlja jedan od osnova zdravlja - mentalnog i fizičkog...

Btw, danas je Svetski dan mentalnog zdravlja i čuh od zamenika ministra zdravlja da smo u proseku zdraviji od većine evropskih zemalja... Dobra vest!
nocna ptica nocna ptica 08:49 11.10.2007

Re: sex?

Čuj, da maleni nije tako zdravo pametan čovek, ne bi ni bio zamenik ministra u odabranoj serbskoj Vladi...
U proseku smo mi i zdraviji i lepši i pametniji i lukaviji i hrabriji itd. od građana većine evropskih zemalja
(dok ne odeš u bilo koju od većine tih zemalja pa vidiš kako stoje stvari)... Jebi ga ne možeš ni da budeš
ministar ili zamenik mu, ako nisi bar malo demagog i lažov, to tako ide...
Volim i ja da se smejem, nisam baš preveliki namćor (jesam pomalo, koliko se mora biti, je l' te)...
Evo baš sam razvukao veliki kez preko face dok sam čitao onu izjavu odozgo...
Kontam ja da oni kontaju, al' ne kontam kako ovi gore ne kontaju da nismo svi glupi da skontamo da
kreteni 'oće da nas nauče da izgubimo sposobnost kontanja...
Pozdrav!!!
blue blue 13:47 09.10.2007

Oh,

Kazezoze Kazezoze 14:01 09.10.2007

Re: Oh,

Gustav... mozhda vishe odgovara onoj emisiji 48h...
fixer fixer 14:33 09.10.2007

Re: Oh,



papir - kamen - makaze
mariopan mariopan 15:04 09.10.2007

Re: Oh,

Fixere.)))) ostadoh bez komentara...ovo je sou..)))))
Vlasta Vlasta 17:16 09.10.2007

E, Vesna

baš ste me nasmejali, zajedno sa mr Čeom i ostalim ukućaninininima
Ja, na žalost, ne gledam te dokumentarce, ali sam pogledala jedan, do pola, čisto da ne odbacim nečiji trud zbog predrasuda. Ali, eto, nije mi se dopalo, ne znam zašto. A baš je dobar documentary. Totally. U stvari je do mene, ja sam bezveze, ne razumem te nove trendove. Ja bih eventualno za promenu menjala muža za ženu, stavila bih dva muža i dve žene, pa da vidim kako će se dogovoriti oko toga ko sprema, kuva, rani kerove i stoku. Ko pobedi ne mora da se vrati kući, ako neće. A decu bih puštala da rade šta hoće, ko tetke kad dođu iz Švajcarske.
Kazezoze Kazezoze 17:30 09.10.2007

Re: E, Vesna

hehe, nova teorija... u tom sluchaju muzhevi bi sedili po chitav dan gledali sport na televiziji i opijali se, a zhene bi pola dana provele u prodavnicama, a drugu polovinu isprobavajuci to shto su pokupovale... opet od sexa nishta)))
Vlasta Vlasta 20:43 09.10.2007

Kaze,

za mušku čeljad si verovatno u pravu, mada bih im ja zadala dnevne zadatke, čisto da ne dangube baš po vasceli dan. Obavezno pranje veša i peglanje uz moguće pravljenje zimnice. Ali, za žene, tu se nikako ne bih složila. Osim u retkim slučajevima prepoznavanje i međusobne milote, verovatno bi tu bilo sporadičnih sukoba. Znam žene kada im neko čatrlja po kuhinjskim elementima i kuva po sopstvenom receptu. Evo, ja predlažem da se i mi menjamo. Ja ću sa još jednom blogerkom doći kod tebe, malo u goste, da vidim kako izgledaju taj Hag, i kanali i lale, danke wel unapred, a ti šalji ženu ovamo. Ti kako voliš, možeš i ostati, ako znaš da kuvaš. :- )
Jel praviš "Rigo Janči" cake?
Od nedelje. See ya!
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 20:51 09.10.2007

Re: Kaze,

sa još jednom blogerkom

Na koga li misliš?
Vlasta Vlasta 21:03 09.10.2007

Ćuti JK,

vidiš da se Kaze povukao iz projekta, još ako sazna da smo nas dve, nikad se više neće vratiti. Nego, ako hoćeš da vidiš lale, ti drži vrata a ja ću prozore. Kad nešto od ta dva otvori, brzom, efikasnom i sinhronizovanom akcijom uskačemo u gajbu, zaključavamo je i jedemo ključ. Ne bih isključila mogućnost žestoke odbrane, spremi se na rat lala. Malo ćemo biti duhovite da mu olakšamo duševni bol. A onda "rigo janči"...
Kazezoze Kazezoze 21:09 09.10.2007

Vlasto

ja sam vec sve svoje zhene poslao po svetu, tako da tebe i tajanstvenu blogerku sa nestrpljenjem ochekujem.
shto se tiche kuhanja, nema problema, josh se niko nije pozhalio na moj cake ( dodushe nije ni mogao).
kad pojedesh moj cake obichno dozhivljavash zvezdane uzlete u nestvarno))
kad mogu da vas ochekujem?
Vlasta Vlasta 21:14 09.10.2007

Re: Vlasto

Zvezdane? Ali, molim te, to je previše...Nije da nismo znale da znaš da kuvaš, ali nismo očekivale baš zvezdane Od lala?
Sada bih krenula, veruj mi, ali ne znam kad imamo let sa Čenejskog aeodroma.
Kazezoze Kazezoze 21:28 09.10.2007

Re: Vlasto

ove godine 'lale" rodile ko nikad do sada vidi

Vlasta Vlasta 21:45 09.10.2007

kaze u bašti

Kazezoze Kazezoze 21:47 09.10.2007

Re: kaze u bašti

bash sam fino isp'o na ovoj slici))
blue blue 21:51 09.10.2007

Re: Vlasto

ne znam kad imamo let sa Čenejskog aeodroma

evo, ima na netu, polazak SUTRA, povratak za sedamnaest dana.



e, kaze, sad si gotov !!
Vlasta Vlasta 21:53 09.10.2007

Ju!

A Lufthansu imamo na Čeneju? Jel ima onih jeftinih letova?
blue blue 21:58 09.10.2007

Re: Ju!

ima... ima...
jedino sto nema mesta za stvari.. ni na putnicima

Kazezoze Kazezoze 21:58 09.10.2007

Re: Ju!

ej, jel' to stizhe kompletna blogerska ekipa?
ko ce napeci toliko kolachica, a da pristavim palachinke i od njih se lebdi))
Vlasta Vlasta 22:02 09.10.2007

Re: Ju!

Jel ovo iz lošeg soft 70's funky filma ili iz nekog dokumentarca? Postaje prevruće za mene. Odjavljujem se. Sram vas bilo.
blue blue 22:19 09.10.2007

Re: Ju!

nit je soft, nit je dokumentarac. jesi trazila jeftino? jesi ! ne moze da bude jeftino i da nije soft ! trt.
eto primer dokumentarca iz naslova.. da li je on bio skup ?? nije. a jel soft ? eh..
nocna ptica nocna ptica 10:12 10.10.2007

Re: Vlasto

Kažu, sad za par godina kada završe Temerinsku petlju, Čenej postaje glavni aerodrom srednje Jevrope...
Montenegro airlines već rezervisao liniju Podgorica - Čenej, pa autobuski transfer za Lovćenac...
Catering prelazi na sremsku varijantu... Kulen, štrudla...
sentinel26 sentinel26 16:53 10.10.2007

Jel' ono Čkalja reče - keks!

Dok si rekao keks,
Svi na eks,
Zaboraviše na seks.
asterix asterix 01:06 22.11.2007

Zashto?

Zashto se zove menjam zenu kad se i muzevi menjaju?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana