... O šumi

MightyNora RSS / 05.06.2009. u 00:55

forest.jpg 

Marija Terezija nije imala toga dana, koji je iskreno govoreći bio vrlo vrlo davno, na umu da ta šuma ostane šuma. Kada je toga jutra naredila svojim podanicima da je posade, to je uradila sa planom da ta šuma jednog dana postane nameštaj. U nekoj alternativnoj realnosti, ta šuma sada vredi milione u obliku stilskog enterijera. Krasi sobe nekog restauriranog dvorca. Na tim krevetima se rodilo i umrlo dosta kraljeva i prinčeva. Vršile su se preljube i stvarale ljubavi veće i od same večnosti. Kovale su se zavere i spavale device. Slivale suze za poginulim muževima i pravile države sa novopečenim herojima. A heroji su se menjali.

No, kao i u svim ostalim istinitim bajkama, negde usput, negde na samoj ivici šume, ova priča počinje mnogo godina kasnije. U toj istoj šumi koja nikada nije posečena.

I uvek će jedno pitanje da me sustiže. Gde god da krenem. Da li se Marija predomislila ili se šuma sakrila od nje? Jer, kada se novi heroj uselio u zamak, sobe su bile prazne, nameštaja nije bilo, Marija ga je sakrila od očiju novih osvajača. Zamak je odzvanjao zvukom kamena i mahovine. Nigde toplote hrasta. Nigde teksture bukve. Samo prazan dvorac.

Negde na ivici te šume počinje ova priča. U tim džinovima od 25 metara koji i dan danas pričaju alhemiju postanka od zrna u nebo. Svako stablo za sebe.

Probali su i šumu da osvoje. Napravili modlom plato u sred šume. Pokorili deo. I tu stali. Kao da je nešto veće od njega samog htelo da baš Pir bude taj osvajač. Pobedio je šumu, ali je i sam podlegao procesu. Umro je pre nego što je video šta je pokorio. Devicu je spasao iz čeljusti zmaja i onda pao sa konja i ostao pregažen.

Kažu da su se u toj šumi dešavale svakakve stvari. Da su viđeni satiri i nimfe. Toliko je moćna, da još uvek niko sem vojske ne sme da se u nju ušeta. Sklepani vodovi ratnika seljaka koji u tmini noći prolaze kroz nju. Čegrtajući svojim metalnim oklopima. U njoj se kriju. Spavaju pod okriljem drveća koje ih jedino razume i pušta da u njoj obitavaju. Ali tek po koju noć.

Putnici namernici su u toj šumi viđeni poslednji put toliko davno da se niko ne seća kada je to tačno bilo. Cigani čergari još uvek nose poslovicu: "Sve šume imaju čeljusti, ali Marijina ima dušu." Pa šta je to onda Marija ostavila u amanet? Šta krije tako dobro maskirana tajna? Da li je Marija, znajući kakva vremena dolaze, napravila viševekovni dvorac, koji nosi još nešto što normalno oko ne može da vidi? Što normalno uho ne može da čuje? Šta je ključ koji tu bravu čini baukom od papira?

Ako je ikada i htela da se postane slavna u istoriji, ne bih mogao da pretpostavim da je Marija šumu posadila tek za bilo koga. Ona je napravljena za one koji mogu da se snađu i u mrklom mraku ne gledajući u nju. Ako postoji način da se šuma opiše, to se definitivno ne radi očima. Ona može da se dodirne, ali nije tu, ona može da se čuje, ali glasa ne pušta, ona može da se vidi, ali je fatamorgana.

I, u isto vreme, je isto tako realna kao vi i ja.

Osetila me je. Na ivici šume. Došla je, uhvatila me za ruku i rekla:

"Stand by me... on this journey, just stand by me."

I tu negde je priča počela.



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 01:24 05.06.2009

Химна

Ова песма мора постати химна Блога Б92, дефинитивно.

Сигурно су нам је отпевале шумске нимфе... у сну.

shumska shumska 01:47 05.06.2009

Re: Химна

...ovde sam zbog naslova
margos margos 02:56 05.06.2009

Re: Химна

shumska
...ovde sam zbog naslova

Znajući da ti sigurno nećeš, ja ću te linkovati jer okreni obrni, ti pričaš o šumama. Majti, ja dođoh upravo da najavim shumsku, ali me ona preduhitrila.

Prošlo mi kroz misli, kako često za nekoga kad lagi kažemo ''priča bajke'', a eto, bajke volimo i mi veliki i koristimo ih upravo suprotno - da saopštimo istinu.


PS Inače, pominjali smo te ovih dana - moramo uraditi onaj naš ''freezing'', baš bi bilo dobro.
shumska shumska 03:25 05.06.2009

izvinjenje mightynori za selftrol

uz crvenilo i hvala margos, a upozorenje ostalima kako će na eventualnom kliku naći bučnu, neprijatnu muziku i daily lupetanja (vredna jedino i isključivo zbog ljudi, koji se, ipak nekim čudom, na tom linku okupe)

lepa ova priča o šumi, ao i sve šume, uostalom. Marije Terezije se sećam iz priča dede svoga koji je govorio kako je nekakav njen kapric ili hir odlučio da putevi kroz Velebit (hm, gustu šumu, opet) - budu neobično i krivudavo -zavijeni, uvijeni. a možda je i to bila legenda.
MightyNora MightyNora 21:13 07.06.2009

Re: izvinjenje mightynori za selftrol

Zdravo shumska. Bas mi je drago videti te.

Sad ovako. Moracu da jos malkice koristim tvoje ime, onako za naslov sledecih delova, izvini, ali nadam se da ti nece biti bezveze da te jos malo promovishem, a?

:)
MightyNora MightyNora 21:14 07.06.2009

Re: Химна

margos
shumska
...ovde sam zbog naslova


PS Inače, pominjali smo te ovih dana - moramo uraditi onaj naš ''freezing'', baš bi bilo dobro.


Samo recite gde i ja sam tamo Ali ozbiljno ovoga puta :)
miloradkakmar miloradkakmar 08:49 05.06.2009

Poetična

priča o šumi, izvoru života, lepote , ljubavi i stradanja.
Krasi sobe nekog restauriranog dvorca. Na tim krevetima se rodilo i umrlo dosta kraljeva i prinčeva. Vršile su se preljube i stvarale ljubavi veće i od same večnosti. Kovale su se zavere i spavale device. Slivale suze za poginulim muževima i pravile države sa novopečenim herojima.

Ostah u razmišljanju o Marijinim mističnim namerama.
MightyNora MightyNora 21:12 07.06.2009

Re: Poetična

Sa ce nastavak... Marija Terezija je to :)
angie01 angie01 12:23 05.06.2009

.........

MightyNora MightyNora 21:11 07.06.2009

Re: .........

AAAAAAAAA....

Now you talk my language :)

Thank you, this is beautiful....
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:06 05.06.2009

Još dve šume



i

angie01 angie01 18:04 05.06.2009

Re: Još dve šume

brazilska shuma

MightyNora MightyNora 21:10 07.06.2009

Re: Još dve šume

Vredi ta brazilska sume sve pare :)
MightyNora MightyNora 21:15 07.06.2009

Re: Još dve šume

Norvesku jos nisam procitao.

Kad padne noc mi je sledeca :)

Hvala
Unfuckable Unfuckable 18:52 05.06.2009

...a ima i ovakvih šuma



MightyNora MightyNora 21:09 07.06.2009

Re: ...a ima i ovakvih šuma

Unfuk... jeste ima i takvih, ali se ne bih kladio da je ova takva :)

Videces uostalom :)
talicni talicni 21:40 05.06.2009

@Mighty

Jel to Crystalsong Forrest ili se meni ucinilo?
MightyNora MightyNora 21:08 07.06.2009

Re: @Mighty

Ne, ali sam ja u toj sumi bio. Vrlo je realna :)
introvert introvert 22:14 05.06.2009

darlin', darlin'...

Marija je odlučila da prespava.
MightyNora MightyNora 21:08 07.06.2009

Re: darlin', darlin'...

MightyNora MightyNora 21:16 07.06.2009

Pozdrav svima...

Znam da kasnim, ali nisam bio kraj kompa poslednjih dana. Tako da hvala svima na komentarima, i nastavljamo pricu tamo gde smo stali.

Bicu brzi sledeci put

Pozz

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana