DELPHY

louiskrstic RSS / 04.06.2009. u 21:14

Izvesno vreme unazad nas dvoje smo se dogovarali da ako je moguće ovog leta priuštimo sebi turističko putovanje u Grčku sa obaveznom posetom Delphyma, proročištu drevne Grčke. Izgledi su mali zbog novca kojeg bi trebalo izdvojiti tako da smo se ohladili.

            Neki dan prolazeći pored Beogradjanke primetismo da je robna kuća ponovo otvorena pa odlučismo da udjemo na kratko i pogledamo. Roba je očigledno, za naše mogućnosti, preskupa ali na moje insistiranje nastavismo naviše po spratovima koliko da vidimo šta se sve u njoj nalazi.

            Na jednom od spratova, trećem ili četvrtom – ne sećam se tačno, u jednom kraju spazih knjige na gondolama sa natpisom Delphy, što je bio naziv te prodavnice knjiga. Odmah u sebi rekoh da će to biti naš Delphy koji će nam reći ono što je za nas važno znati. Pridjosmo gondoli gde proizvoljno odabrah jednu knjigu i proizvoljno otvorih sa namerom da pročitam slučajno odabrani pasus koji bi trebao da nosi nama važnu, proročku sadržini. Prst mi je pao na pasus koji se sastojao od jedne jedine rečenice koja je glasila: „Vas dvoje, nemojte se svadjati!“

            Samo nekoliko minuta kasnije na površinu su izbile naše suprotnosti, ono što nazivamo karmičkim ostacima iz ranijih života. U takvim situacijama se iz naše unutrašnjosti oslobode stare, davno zatrpane emocije i osećanja koje treba revidirati i osloboditi ih se kako bismo bili pročišćeni od svih tih ostataka koji koče dalji duhovni razvitak. Imajući na umu dobivenu poruku, umesto da dozvolim da me nekontrolisano preplave stare emocije, kada um počne divljati a reči izlaziti kako bi ošinule drugu stranu, počeo sam u sebi pevušiti drevno sveto ime Boga. To pevušenje, kao i uvek ranije, u meni je donelo smirenje i emocija i uma a svaka reč je bila zaustavljena.

            Ujutru smo se probudili smirenim i bez tenzija kada smo relaksirano nastavili dnevne aktivnosti.  Dodatno, zazvonio je moj mobilni i sa druge strane čuo se glas, „Mogu li dobiti Vedranu?“ „Pogrešili ste broj,“ odgovorih ali oboje shvatismo poruku da se trebamo malo razvedriti pa se zagrlismo.

            Odavna smo oboje naučili da u datim prilikama kreiramo kakvu duhovnu vežbu koja bi nam u datim situacijama pomogla. Zato evo jedne takve duhovne vežbe koja može pomoći i vama.

            Ako imate kakav problem koji vas ozbiljno muči a neznate kako se nositi sa njime niti znate kako doći da najboljeg sledećeg koraka sednite smireno u svojoj sobi. Pogledajte problem sa svih mogućih strana i tačno definišite pitanje na koje želite dobiti odgovor. Postavite to pitanje ili ga čak zapišite na parčetu papira. U narednih nekoliko minuta tiho ili u sebi pevušite onu reč koja za vas ima sveto značenje. Samo vi možete znati koja je to reč. To može biti Bog, Hrtist, Buda, Mohamad, Ljubav, Božanstvena ljubav... Sa tako definisanim pitanjem odite do „proročišta Delphy“ (u robnoj kući Beogradjanke) proizvoljno odaberite knjigu koja vam se učini privlačnom i po slučajnom izboru pročitajte samo jedan pasus. Vidite kako taj pasus odgovara na vaše pitanje.

            Dodatno, obratite pažnju na ono što čujete od osobe koja se tu slučajno zatekne ili koja će vam se možda obratiti kojim rečima. Pokušajte da te reči dovedete u vezu sa vama traženim odgovorom.

            Jednom u autobusu na relaciji Hamilton Toronto naletima na mog poznanika Nikolasa koji je inače verni sledbenik Katoličanstva. Znao je da ja sledim njemu neobičnu religiju, pa započesmo razgovor na tu temu. U jednom trenutku reče: „Znaš li da Bog sa mnom razgovara?“ Pomislih, „Ili sa njim nešto nije u redu ili je ovo u pitanju još jedna priča o obućaru iz knjige Tigrov zub od Paula Twitchella.“ Da stvar učinim razumnom upitah ga smireno, „Kako to Bog razgovara sa tobom?“ „Znaš,“ nastavio je, „kada imam kakav problem ja osmislim pitanje i onda po slučajnom izboru otvorim Bibliju. Tamo gde je pao moj prst pročitam stih i vidim kako on odgovara na moje pitanje. Tako sam dobio rešenje u meni najtežim trenucima.“

            Čuvši ovu priču znatno mi je laknulo jer shvatih da pored sebe imam zdravorazumnog čoveka budući da mi je takva praksa već bila poznata. U mojoj religiji činimo nešto slično samo što umesto Biblije otvaramo našu svetu knjigu The Shariyat-Ki-Sugmad uz prethodno pevušenje svetog i drevnog imena Boga, HU (Hju).

            Za one koji se pitaju kako je moguće dobijati takve odgovore evo objašnjenja koje će možda zadovoljiti njihovu radoznalost. Osnovna suština života je sveprisutni, sveznajući i svemogući Sveti Duh, koji je bez oblika i forme i ispunjava svaki mikron univerzuma. Zahvaljujući njemu i ljubavi Boga mi opstajemo. On nastoji da svako od nas uvek načini najbolji mogući izbor za svoje pozitivno duhovno sazrevanje nezavisno da li smo ateisti ili smo sledbenik ijedne od religija, učenja... On je taj koji će učiniti da preko spleta izvesnih slučajnosti dobijemo ono što nam je neophodno ili će nam preko noćnih ili budnih snova dati pouku, upozorenje, usmerenje... Bog svoju ljubav prema nama ne uskraćuje nikada nezavisno da li sledimo ijednu religiju, antireligiju ili smo ateisti.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana