O "organizacionoj odgovornosti" , arbitrarnosti, licemerju

Jelena Milić RSS / 03.06.2009. u 09:52

 .... o svemu osim o principma i časti....

Dragi svi, ovo nije post o uzrocima smrti male Natalije Tešić i borbi njene porodice kojoj i ovom prilikom izjavljujem saučešće. Niti je bilo kakva podršaka ili odbrana onima koji su načinili propuste. O izjavama zvaničnika oko ovog slučaja, o nalazima komisija i drugom, o lekarskim komorama i njihovoj „viziji" imate mnogo toga kod  naše Krugoline.

Ovo je post o licemerju DS i G17+ zvaničnika. O „organizacionoj odgovornosti" koju nam servira Tomica Milosavljević iz G17+  i njenoj arbitrarnoj primeni. O pozivanju da se daju ostavke, i pretnjama da će se ostavke-otpuštanja ionako desiti pre nego što je bilo koja inspekcija dala bilo kakav zvaničan-formalni nalaz o propustima u lečenju Natalije Tešić, kao što je uradio Dragan Đilas iz DS. I to samo u ovom slučaju, ili prvi put ovako eksplicitno.

Da li Đilas ima neki priručnik-uputstvo  u kome ima navedeno kad i za koje  sve tačno propuste i koga može on da smeni ili naredi ili „odradi" da se smeni. Smrt deteta je vrhunska tragedija ako se to tako uopšte može rangirati. Ali, da li to znači da samo u slučaju tragedije takvih razmera pozivamo nekog na odgovornost i-ili ostavku. Koga je ikad Đilas ili bilo ko drugi pozvao na odgovornost i smene, a svaki dan u sezoni čitamo kako pijani vozači dolaze da voze decu na ekskurzije. Ima li nešto i u preventivi? Policija ih skloni, a šta sa onima koji su im dali dozvole, licence, koji su ih angažovali! Ovo je samo jedan od primera. Ko je odgovoran za propuste koji nisu uzrokovali smrt, ali jesu veliki propusti u celoj priči o građevini o kojoj slušamo ovih dana. Kriva je Brankica Stanković, naravno i niko drugi, zar ne. Da li ste čuli tu neki poziv za neku ostavku ili svilen gajtan izjave da ako ne padnu ostavke idu druge mere.

Od čega to zavisi da li će neko proći samo sa materijalnom kaznom i „poklonjenim delom" poput Danila Ikodinovića.  I šta sad, da se neko od lekara inficirao, povredio prilikom pružanja ili ne pružanja adekvatne pomoći pacijentu, i pacijent nastrada ili je MOGAO nastradati, a to se izgleda kod nas ne kažnjava, pustićemo ga jer su ga već univerzum i viša sila kaznili ovim ili onim, čemu još i adekvatna sudska odluka.

Čime su Malović i Brkić zaslužile da prođu samo sa ostavkama na po jednom od dva mesta gde su bile u sukobu interesa. NA OBA MESTA. Tad je na blogu od strane DS zvaničnice rečeno da ako nema „krivične odgovornosti" sve je u redu, nema stava. Ne sećam se tačno šta je Đilas tom prilikom imao da kaže, ali mi je ova arbitrarnost u prozivkama najobičnije politikantstvo da ne kažem i nešto drugo apropo manipulacija žrtvama i tragedijom.

Dokle po Milosavljeviću seže ta komandna - "organizaciona  odgovornost" i kad se tačno primenjuje i na koga. Da li je to politička ili pravna kategorija. Jer to po „težini „ nedela ona puzi naviše i šta treba da se desi da dotakne ministra, na primer.

 Kamo svilen gajtan poruke i "organizaciona odgovornost" za bombaša u zgradi predsedništva. Niko nije poginuo, ali je MOGAO. SNB je arbitrarno zamolio nadležne da razmotre da li je bilo propusta i ako eventulano jeste da ih isprave. Znači regujemo samo kad se desi i to nešto strašno kao smrt deteta, mada ni tad uvek i potpuno,  a ne kad vidimo da je PROPUST TU, al niko još nije nastradao.

Znamo kako nadležni organi rade. Predsednik nam kaže da ne valja, non stop u stvari priča koliko ne valja.  Šta je pa tolika korupcija ako ne SISTEMSKA BOLEST INSTITUCIJA, odatle pa naniže svima nam je jasno da su institucije slabe. Ako ih uopšte stvarno i ima. Zato je samo pozivanje na institcije, na nalaze nadležnih organa nažalost, još nedovoljno u većini  slučajeva. Lični partijski primeri i PRINCIPI su ono jedino što nam je ostalo u stvari kao mera u totalnoj partitokratiji koje niko neće da se odrekne,  uz malo naše inercije sa donje strane što se i dalje institucijama obraćamo,  koja institucije drži odozdo da se ne raspadnu.  To nas  još drži uvezane kao društvo a ne kao amorfnu masu pojedinaca bez skoro ikave mogućnosti sistemskog artikulisanja zajedničkih interesa i obaveza.

Da li ste čuli da je iko ikad nekog pozvao ili prozvao da da ostavku ili spomenuo svilen gajtan oko slučaja Topčider. Da spomenem samo njega, tad  G17 + imade ministra vojnog, DS bi u vlasti, to bi posle 5. oktobra, ako već nismo oko RTS tad kad smo došli na vlast  mogli nekog da pozovemo i na „organizacionu odgovornost". Da spomenem samo Topčide jer tu više nikave sumnje nema šta se desilo, nedostaje samo da se istraži ko je ubio momke, ali da je neko morao biti odgovoran za „organizacione propuste", to se skoro niko i ne pita.

Svi znamo za malu Milicu. Koliko nas zna za x NN  poginulih vojnika tokom NATO bombardovanja, ai pre na Kosovu, čijim roditeljima i porodicama je rečeno da je priroda i mesto njihove smrti „vojna-državna" tajna, a da se u stvari radilo o zloupotrebi civilnih ciljeva u vojne svrhe  i drugim stvarima u kojima ima elemenata „organizacione odgovornosti".

Na jednom kraju jeftino. I bedno.  Bez odgovornosti. A na drugom strašno skupo. Tragično. Bez pune istine ili satisfakcije da se borba za istinu isplati da se tragedija ne bi ponovila.



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 10:07 03.06.2009

Jeftino.


Nazalost, nije jeftino.

Mnogo je skupo..
Jelena Milić Jelena Milić 10:08 03.06.2009

Re: Jeftino.

u pravu ste.
maca22 maca22 10:09 03.06.2009

Odmah

preporuka
libkonz libkonz 10:20 03.06.2009

Jeftino

Mnogi žele da profitiraju na smrti jednog deteta. Na razne načine. Jadno!
Jelena Milić Jelena Milić 10:50 03.06.2009

Re: Jeftino

ne znam da li je bas profitiranje ili los krajsis menadzment i prilika da se u tom haosu malo pol protivnik a ovamo kao partner u vlasti oslabi a "svoj" najblizi zastiti

ali sam skoro sigurna da ni posle ovog slucaja necemo sistemski nauciti lekciju i nesto stndardizovati ili bilje opisati u opisu nadleznosti ili zakonu
maricacarica maricacarica 10:29 03.06.2009

svaka na mestu

Lični partijski primeri i PRINCIPI su ono jedino što nam je ostalo u stvari kao mera u totalnoj partitokratiji koje niko neće da se odrekne, uz malo naše inercije sa donje strane što se i dalje institucijama obraćamo, koja institucije drži odozdo da se ne raspadnu. To nas još drži uvezane kao društvo a ne kao amorfnu masu pojedinaca bez skoro ikave mogućnosti sistemskog artikulisanja zajedničkih interesa i obaveza.



I nekih zajedničkih prava...
Jelena Milić Jelena Milić 10:43 03.06.2009

Re: svaka na mestu

da, to sam podrazumevala pod interesima

cult cult 10:50 03.06.2009

ovom tekstu

se moze dodati samo jos primera.
nista vise.

Djilas je evoulirao u pravog stranačkog aparatčika.
Ulagivača "mom Predsedniku"
i gradjanima (ali samo tamo gde je to moguće, gde ne lete glave stranačkom ili koalicionom kolegi).
Evo "dobre prilike" da se malkice ulaguje gradjanstvu i pokupi poneki poenčić.
On jednostavno ima dovoljno mozga da zna da se ne može smenjivati/otpuštati neko ko sa samim slučajem nema veze, a pre završetka bilo kakve istrage o toj nesreći. To ozbiljna država ne radi.
Ali svi se oni igraju države.
Diletanti.
Jelena Milić Jelena Milić 10:54 03.06.2009

Re: ovom tekstu

mene brine to sto sve sto oni urade, ma kako diletantski bilo, kod nas- gradjan-biraca-potrosaca-korisnika usluga ya koje smo unapred platili.... ostalih prolazi

negde i mi ili onda gresimo ili ucestvujemo

da nema radikala sa i bez bedza, DS i G17 bi ih od blata pravili jer su kod dela nas oni jedini skoro razlog sto ove trpimo en large , na predsednickim i tako to

shumska shumska 11:02 03.06.2009

Re: ovom tekstu

volela bih a svi oni izgube stečenu slasnu vlast i zatim pate, pate i šmrču, šmrkuću besno i tužno i da pate...ma da se pokidaju. i da ih to onda poždere iznutra.
to što su opet mali i prošli i bivši.
i onda da se malo plaše kad odvedu unuke svoje u dom zdravlja kakvog će lekara dobiti
cult cult 11:05 03.06.2009

Re: ovom tekstu

Jelena Milić
mene brine to sto sve sto oni urade, ma kako diletantski bilo, kod nas- gradjan-biraca-potrosaca-korisnika usluga ya koje smo unapred platili.... ostalih prolazi




Mene brine što trenutno, a ni u skoroj budućnosti, ne vidim alternativu ovom neverovatnom koloritu pozicionih i opzicionih likova.
Jednostavno ceo sistem su skrojili po svojoj meri.
Sistem je tu radi isisavanja novca na razne načine i trpanja u sopstvene i stranačke džepove.
Bace nam koskice da se gložemo oko njih pred neke izbore.
Posle izbora se,evenetualno, promene neka imena.
A stvari ostaju potpuno iste.

So, how to kill the system?
maca22 maca22 17:58 03.06.2009

Re: ovom tekstu

Jelena Milić
mene brine to sto sve sto oni urade, ma kako diletantski bilo, kod nas- gradjan-biraca-potrosaca-korisnika usluga ya koje smo unapred platili.... ostalih prolazi

negde i mi ili onda gresimo ili ucestvujemo

da nema radikala sa i bez bedza, DS i G17 bi ih od blata pravili jer su kod dela nas oni jedini skoro razlog sto ove trpimo en large , na predsednickim i tako to

Da, nazalost.
baroniknez baroniknez 18:00 03.06.2009

Re: ovom tekstu

da nema radikala sa i bez bedza, DS i G17 bi ih od blata pravili jer su kod dela nas oni jedini skoro razlog sto ove trpimo en large , na predsednickim i tako to


meni je g17 bas sexy
maricacarica maricacarica 18:36 03.06.2009

Re: ovom tekstu

Upravo to mi je najstrašnije. Ja sam izgleda dugo u pogrešnom tripu da je država organizacija gradjana, tj naroda koji u njoj živi. A vlast misli da država i narod nekako, nisu ni blizu, ma ni komšije. I da sve to - postoji samo radi njih.
Jelena Milić Jelena Milić 18:40 04.06.2009

Re: ovom tekstu

gledam ga sad na poligrafu, solidno je nervozan

ds od grola i ljube davidovica naovamo, tu uvek ima kontinuitet, a ovamo ja mogu da pricam samo od perioda kad sam gradonacelnik

sta si bio pre toga

ds

ko je bio na vlasti u bgd

ds

znam da bogdanovic nije

kako znas, podeli to sa nama

ko onda jeste

Jelena Milić Jelena Milić 18:42 04.06.2009

Re: ovom tekstu

how to bild the one, to mene zanima

eu nije sjajna, nista nije bezgresno, ali je mnogo bolja i stabilnija, pa sto se mene tice, gde god moze, eu mustra i pravila

ali samo tako da se eu mnoog vise angazuje od saa i kandidature do clanstva takodje da nam pomogne

ovo sto mi sada vidimoi jeste da mi nikad ni kopenhagenske kriterijume nismo ispunili, a kamo li odmakli dalje
Jelena Milić Jelena Milić 18:43 04.06.2009

sexy g17

ako je tako vodi ih kuci

sto se kriterijuma oko javnog imtersea i angazmana tice, meni su vrlo, pa odbojni ako ne i sumnjivi

palamed palamed 11:03 03.06.2009

Strasno

Ovo je dogadaj je strasan sam po sebi. Tragedija pogotovo sto je dete u pitanju. Ali ne bih da se osvrcem na samu tragediju i lekare koji nisu radili svoj posao kako treba. To moze svuda da se dogodi i svuda bi bio pokrenut postupak. U Americi bi porodica dobila materijalnu naknadu.

Ovde su problem institucije.

1. Zasto gradonacelnik mora da "intervenise" u ovom slucaju? Postoji institucija tuzilastvo koja treba da reaguje i ispita stvar. Kod nas se odomacilo da predsednik (a izgleda i gradonacelnik) postaju resenje za sve. Ako odredjeni lekari nisu radili (hteli, znali sta god) svoj posao kako treba sta je izgovor za ministra i sluzbe njemu podredjene.

2. Kako ministra nije sramota da da onakvo saopstenje? Kao sve je uradjeno kako treba ali neko nije popunjavao kartone na pravi nacin. Da nije trgicno bilo bi smesno. I sta ocekivati od takvog ministra.

3. Kako sme da se barata sa podatkom da postoje lekari koji ne valjaju kao strucnjaci (kod Krugoline na blogu je jedan lekar pricao o tome) ali ih se ne moze otpustiti zbog zakona. Probajte u privatnom sektoru da ne radite svoj posao kako treba i da ostanete zaposleni. Opet pitanje institucija.
Jelena Milić Jelena Milić 11:07 03.06.2009

Re: Strasno

"Ovde su problem institucije."

naravno. glavni.

no, proces stvaranja institucija zavisi od mogucnosti artikulacije zajednickih interesa

i ljudi su problem

ja resenje vidim samo u ulasku EU, uz spoznaju svih propusta i mana i u istoj i propusta u vezi nas, u srbiju kao preduslova da srbija udje u EU

da se jos vise angazuje da nam pomogne da se resimo kvazinistiucija, partitokatije, vlasnistva stranka nad mandatima.....

baroniknez baroniknez 11:40 03.06.2009

eh

da li neko moze da potvrdi informaciju da su obecane vakcine od pre par godina mogle da sprece smrt deteta? vakcine za meningitis?
maricacarica maricacarica 21:14 03.06.2009

Re: eh

Radi se o 2 vakcine, Prevnar i Pneumo23. Prevnar se daje u uzrastu od 6 meseci u cetiri doze ako se dobro secam. Nakon navrsene 2. godine daje se umesto Prevnara Pneumo 23 (sem kod dece koja su bolesna npr od dijabetesa, bubreznih oboljenja itd). U principu lekari kazu da posle 5. godine zivota nema potrebe za imunizacijom ovog tipa, sem kod rizicnih grupa - bakterijski meningitis, od virusnog postoji druga vakcina.

Niko ne trazi da moraju da budu na pozitivnoj listi, ali stvarno smatram da je bruka i sramota da se o tome prica po nekim forumima, umesto da kad roditelji odu na prvu kontrolu kod pedijatra dobiju opsezne informacije o imunizaciji ukljucujuci i ove dve pomenute vakcine. Innana kod Krugoline na blogu
Из архиве:
18.05.2007.

Обустава дистрибуција вакцине против хепатитиса Б

Министарство здравља је од стране канцеларије Светске здравствене организације за Србију добило препоруку да се обустави дистрибуција вакцине против хепатитиса Б (Euvax B-LG life sciences, серије UVX05027, UVX05028, UVX05029, UVX06005, UVX06006, UVX06007, UVX05030, UVX05031 I UVX05032) због пријављених озбиљних нежељених ефеката код људи у Вијетнаму, док се не ураде све провере и не утврди да ли су вакцине биле узрок нежељених ефеката.

У прилозима које нам је доставила Светска здравствена организација стоји да је наведена вакцина дистрибуирана у ''Југославији''.

На основу налаза Агенције за лекове и медицинска средства Србије ниједна од серија ове вакцине није се нашла у промету у Србији, али је 450 кутија ове вакцине (серија UVX05032) добило сертификат за промет у Црној Гори.

У нашој земљи до сада није било пријава грађана за нежељена дејства ове вакцине, али скрећемо пажњу оним грађанима који су боравили на територији Црне Горе, Босне и других земаља у окружењу да уколико наиђу на ове вакцине одмах пријаве инспекцији за лекове Министасртва здравља.




Затвори прозор
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана
DesignTeam
Ovo je što sam kod njih na sajtu našla. Al sad imaš neke info, možda budeš uspešniji od mene

Inace, vakcine protiv hepB i HIB (jedan od mogućih uzročnika meningitisa) su dobrom broju zemalja obavezne.Prevencija meningitisa?
Neke tablice redovne vakcinacije dece sadrže i vakcine protiv hemofilus influence B koja izaziva gnojne infekcije, a najteža je zapaljenje moždane opne (meningitis) – Hib vakcina. Takve tablice nalažu da se ta vakcina daje detetu u trećem mesecu, sa navršena 3,5 meseca i treća do navršenih 6 meseci starosti deteta.
Antrfile:

Prvi znaci slični gripu

Meningokokne bakterije prenose se vazduhom, odnosno kašljanjem, kijanjem i direktnim kontaktom, ali klice, srećom, ne opstaju dugo izvan tela, pa bolest ne može da se dobije kupanjem u bazenima i reci, kao ni vodom iz vodovoda. Simptomi nisu lako prepoznatljivi u početku jer bakterijski meningitis ili gnojna upala moždanica najčešće počinje simptomima koji su slični i gripu - kijavica, kašljanje, povišena temperatura, a onda počinje glavobolja i povraćanje i obolelom smeta svetlo. Klasičnim neurološkim pregledom mogu da se utvrde promene koje prate meningitis. Inkubacija je od dva do deset dana. Čim se oboljenje otkrije, oporavak vrlo brzo sledi.

Simptomi kod beba

- povišena temperatura, groznica
- povraćanje i odbijanje hrane
- jaukanje na sav glas
- bezizražajno lice, bleda i bubuljičava koža
- beba ne voli da se dira, razdražljiva
- teško se budi
- deo temena može da bude ispupčen
- vrat ukočen, tj brada ne može da dotakne grudi


Neću više trolujem
kauckim kauckim 11:48 03.06.2009

.... o svemu osim o principma i časti....

Svi znamo za malu Milicu.

koliko Vas zna da je tokom bombardovanja poginulo ukupno 89 dece? Cak i knjiga je o tome napisana...A naravno nasa Vlada ni za njih najnevinije nije pokrenula nikakav postupak, osim sto mogu da primetim da je aminovala onaj naziv "kolateralna steta"
Jelena Milić Jelena Milić 11:54 03.06.2009

Re: .... o svemu osim o principma i časti....

bojim se da je skupljanje podataka o nastradalima tokom NATO agresije, ali i u oruzanim sukobima na Kosovu pre agresije, predmet velike manipulacije od strane drzave.

ja sam vise puta rekal, treba naravno kriviti NATO, ali mislim da za mnoge smrti NATO nije jedini krivac.

ko je sve kriv i odgovoran za smrt momaka kod bolnice dragisa misovic
baroniknez baroniknez 11:56 03.06.2009

Re: .... o svemu osim o principma i časti....

Jelena Milić
bojim se da je skupljanje podataka o nastradalima tokom NATO agresije, ali i u oruzanim sukobima na Kosovu pre agresije, predmet velike manipulacije od strane drzave.

ja sam vise puta rekal, treba naravno kriviti NATO, ali mislim da za mnoge smrti NATO nije jedini krivac.

ko je sve kriv i odgovoran za smrt momaka kod bolnice dragisa misovic


onaj ko ih je ubio - jednostavno zar ne?
Dr M Dr M 15:35 03.06.2009

Re: .... o svemu osim o principma i časti....

onaj ko ih je ubio - jednostavno zar ne?


Nije.
Sta je sa onima koji su ih gurnuli pod NATO-voz?
baroniknez baroniknez 15:43 03.06.2009

Re: .... o svemu osim o principma i časti....

Dr M
onaj ko ih je ubio - jednostavno zar ne?


Nije.
Sta je sa onima koji su ih gurnuli pod NATO-voz?


ako su mis i slon tresli most dok su ga prelazili, nemojmo da krecemo od misa.

ili

krenimo redom - ko ih je ubio?
Dr M Dr M 23:45 03.06.2009

Re: .... o svemu osim o principma i časti....

krenimo redom - ko ih je ubio?


Dobro, da krenemo redom...
Ko je prvi poceo?

ili, znas li onu izreku:
"Koga steta, toga i sramota".

ili,
"Ko drugome jamu kopa..."

ili,
"Ko s djavolom tikve sadi..."

Mozemo ovako do sutra, ali ...
vec je sutra.
baroniknez baroniknez 02:36 04.06.2009

Re: .... o svemu osim o principma i časti....

zasto je tako tesko reci ko ih je ubio?
Dr M Dr M 08:19 04.06.2009

Re: .... o svemu osim o principma i časti....

zasto je tako tesko reci ko ih je ubio?


SVI...SVI...SVI...
baroniknez baroniknez 12:06 04.06.2009

Re: .... o svemu osim o principma i časti....

Dr M
zasto je tako tesko reci ko ih je ubio?


SVI...SVI...SVI...


drzi crevo
Jelena Milić Jelena Milić 18:38 04.06.2009

to barnonkneZ

pitanje vam je tendeciozno, da pogledate neke gore odgovore videli bi

bojim se da s vama ema mnogo smisla ulaziti u ozbiljniju raspravu tipa koliko su kadrovi vojnih sudova zaista demontirani a kolio samo poslovi i pozicije promenjeni, ali koliko jos haraju i koliko opstruiraju eshumacije ponovne koje su nalozene, koliko uticu na izjave i nalaze sudskih vestaka da ih preinacavju, koliko zavadjuju rodsitelje poginulih, etc, etc.....

vase jalove insinuacije ni na koji nacin ama bas, ako ni serije slicnih od mnogih drugih po kojekakvim samoproglasenim aptriotskim medijima, takodje nikad ama bas nicim nisu doprineli da se sazna puna istina o tim tragedijama

zasto?
baroniknez baroniknez 18:45 04.06.2009

Re: to barnonkneZ

ja samo pitam ko ih je ubio i zasto je to tako tesko reci.

neverovatno je da jedno tako normalno, jednostavno, logicno, precizno, jasno pitanje izaziva tako cudne reakcije kod pojedinaca. ja znam razlog ali evo neka citaju i drugi
pufna92 pufna92 12:26 03.06.2009

komentar na sajtu

Dakle, omladinski novinar, pa mašinac, pa makrketinški magnat, u slobodno vreme političar, sada je stručan i za medicinu, pa je video da su ''očigledno'' doktorke pogrešile! Blago njemu kad je tako svestran, i nama kad nam Grad vodi takav čovek. E, da roditelji ne bi strepeli, direktorka treba da podnese ostavku, a ako neće, on će da je smeni. Ma da, nije njemu ni na kraj pameti bilo da je reč o direktorki koja je izabrana u vreme predjašnjih. Večeras reče na Pinku i to da nije važno da li će se tu dokazati da neko treba da odgovara, već je važno da je on ocenio šta je ''očigledno'' i direktorka ima da leti. Nemam nikakvog razloga da dotičnu branim, ali mi je bljutavo da slušam da se i smrt deteta koristi kao prilika da se oteraju njihovi, a dovedu naši. Jer, ako nije bilo propusta u lečenju, zašto onda da direktorka podnosi ostavku?!!! Zato što Djilas to smatra moralnim? Pa, to je upravo nemoralno! Mislim da ta direktorka ne treba da podnese ostavku, ako je lečenje bilo ispravno! E, ali sada stupa na scenu Dr Ministar Milosavljević, pa kaže: Nije bilo propusta u lečenju, ali je bilo propusta u vodjenju dokumentacije, i zato Djilas može da smeni koga 'oće u svom Domu. Zdravlja. I to je vrh cinizma. Dakle, nije bilo propusta u lečenju, ali da bi smo održali koaliciju u Gradu, evo ti, Djiki, još jedna direktorska glava. Ovoga puta natapirana. A, šta kažeš? Je l' sad neće više mene da proziva ona Jovanovićka? I tako, nad mrtvim detetom oni se podkusuravaju! Bože, pomozi! A lekari, ćute i trpe. Narod grdi, psuje, vreća. Onomad u Nišu radila i sekira. Država pritišće, preti, ucenjuje. Novinari imaju sjajnu temu....
AlexDunja AlexDunja 12:53 03.06.2009

...

Da li ste čuli da je iko ikad nekog pozvao ili prozvao da da ostavku ili spomenuo svilen gajtan oko slučaja Topčider. Da spomenem samo njega, tad G17 + imade ministra vojnog, DS bi u vlasti, to bi posle 5. oktobra, ako već nismo oko RTS tad kad smo došli na vlast mogli nekog da pozovemo i na „organizacionu odgovornost". Da spomenem samo Topčide jer tu više nikave sumnje nema šta se desilo, nedostaje samo da se istraži ko je ubio momke, ali da je neko morao biti odgovoran za „organizacione propuste", to se skoro niko i ne pita.

samo da ponovim:
kapa dole zbog istrajnosti,
i principijelnosti...

nadam se samo da
im je makar neprijatno kad citaju tvoje tekstove.
znam da citaju.
mariopan mariopan 13:43 03.06.2009

Re: ...

Bravo za tekst.
Kada sve to vidim meni se neka beznadeznost uvuce pod kozu i mislim , gde cemo mi zavrsiti sa svima njima?
Jelena Milić Jelena Milić 18:33 04.06.2009

Re: ...

vidi dole txt vladimira todorica iz poliitke, meni se svideo

i on prica o necemu sto ja pokusavam da ovde potaknem kao temu,

nije linija podele tako ostra mi -oi korumpirana vrhuska, na zalost ne, podela je mnogo amorfnija, sivlja, mnogo nas ucestvuje jer o je jedini odgovor zasto je npr korupcija ovolika i zasto nam sistem ovako dugo u stvari trune
Jelena Milić Jelena Milić 18:35 04.06.2009

to ad

hvala ti puno, zaista prija.

da citaju, da. eto i lazanjski, koji je posto glasnogovornik mod mora posebne kolumne o meni, malo li je
niki m niki m 14:27 03.06.2009

Djilas i NATO

Svi znamo za malu Milicu. Koliko nas zna za x NN poginulih vojnika tokom NATO bombardovanja, ai pre na Kosovu, čijim roditeljima i porodicama je rečeno da je priroda i mesto njihove smrti „vojna-državna" tajna, a da se u stvari radilo o zloupotrebi civilnih ciljeva u vojne svrhe i drugim stvarima u kojima ima elemenata „organizacione odgovornosti".


U tragediju jednog deteta i porodice koja ju je izgubila sada i vi uvodite vasu "politicku agendu", koja nema nikakve veze sa celim slucajem. U cemu je onda razlika izmedju zaista odvratnog ponasanja Djilasa koji sebi pravi marketing na ovom slucaju i vas?.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:12 03.06.2009

Re: Djilas i NATO

ево, ево, ја ћу. ништа ниси разумео, прочитај поново.
Jelena Milić Jelena Milić 18:31 04.06.2009

Re: Djilas i NATO

koja je moja agenda po vama?

ja vidim vezu i napisala sam kako je vidim.

na srecu dosta kometatora je, takodje, vidi. u stvari na nasu veliku nesrecu!

izmedju mene i djilasa postoji velika razlika, on je veliki funkcioner ja blogerka
schweppes92 schweppes92 17:45 03.06.2009

država - to sam ja, političar

Jelena, potpuno si u pravu.
Svakodnevno, sistematski, korak po korak, "vlast" čini da država postaje najveći neprijatelj sopstvenog naroda...
Jelena Milić Jelena Milić 18:30 04.06.2009

Re: država - to sam ja, političar

pogledaj ovaj tekst, meni s ejako svideo

deo kad kaze ili si deo korupcije isli si direktno zrtva, i stvarno ispada tako

СПАВАЧИ

Када би то било могуће, сигурно би занимљиво било колико је десетина, па можда и стотина, килограма папира провучено кроз секаче од главног одбора Демократске странке у суботу до данас, a до чега је довела констатација председника Тадића да се корупција налази у свим порама друштва, али опет некако са акцентом на локалну самоуправу, чему је допринело и касније надовезивање Ивице Дачића да се планира велика акција хапшења разних председника општина. Занимљиво је било колико се људи препознало у овој најављеној акцији па је, опет по речима Дачића, дошло до епидемије несанице јер због тога што је „погрешно интерпретиран, стотине људи не спава мирно”. Шарл де Гол је једном изјавио да „пошто политичар никад не верује у оно што каже и сам ће се изненадити када му поверују”. Нити су погрешно пренесене Дачићеве речи, нити би сви ти људи у некој пристојнијој држави могли спавати мирно. Могућност нормализовања стања у Србији за „стотине људи” представља као што видимо ноћну мору.

Међутим, требало би бити потпуно искрен – поменути „неспавачи” не представљају баш неки отуђени део народа, попут неких окупатора који имају потпуно друге навике и систем вредности од грађана којим управљају. Они, нажалост, више представљају узорак популације који има неку шачицу или две власти и понаша се на исти начин како би се понашао већи преостали део популације када би имао такву могућност. Овакав културни образац створио се тако што је свима јасно да су државне институције, урушене у деведесетим, током транзиције ушле у приватизацију где је свима постало јасно да је све на продају. Тужно је што је председник Тадић у праву када каже да је цело друштво у канџама корупције, али ако иза тога не буде следио адекватан одговор (а не мислим на неки нови „случај Кнежевић”) онда је то једнако званичном признању немоћи.

Је л’ се сећа неко Горана Милошевића? Он је био радник „Путева Србије” који је указао на „друмску мафију” и који је као награду добио отказ док би опет негде другде добио захвалност целе земље и вероватно унапређење. Када сви виде такав пример онда је сасвим нормално да се размишља да је систем већи од њих самих и да не могу да га промене. Зато су свесни да на крају могу бити или његов део или његова жртва. Многи људи који, рецимо, раде да би омогућили егзистенцију својим породицама, сматрају да је онда неодговорно бити поштен и принципијелан јер би своја начела плаћали судбинама ближњих. Уосталом, можемо лако претпоставити да је после добијеног отказа Горан Милошевић сам себи пребацивао где је баш он нашао да исправља криве Дрине и да изиграва хероја. Ко би га могао кривити ако после свега жали што је указао на пљачку свих нас.

Да ли се неко сећа још aфере „Индекс” и шта је ово друштво урадило поводом ње? Какву смо поруку послали младима коју ће водити ову државу за десет година. Сви ти исти подмићени професори који заслужују најгори могући презир због продаје испита и диплома, дан-данас неометано предају право студентима и у Београду и у Крагујевцу учећи их (не)примени закона. И да иронија буде већа, такви људи сада стоје опет на бранику заштите аутономије универзитета коју замишљају као академску слободу да деру своје студенте кадгод им се то прохте. Онда стварно не смемо бити изненађени било чиме што нам се свакодневно дешава, а дешавају се заиста страшне ствари.

Овде је правна држава и даље једна врста експеримента који траје и свако онај који жели да осигура нека своја права не може потпуно да се ослони на званичан механизам па се зато ослања на коверту или кутију вискија. А с друге стране имамо оне који седе на неком мањем или већем пиједесталу, било да је то у министарству, општини, болници, судству, факултету или у кућици на обичној наплатној рампи и схватају свој посао као својих пет минута где „зимницу” треба напунити што више јер ће сутрадан и они морати некога да подмазују ковертом за себе или неког свог ближњег. Да ли би већина људи из ових разлога чинила исто као они који сада не спавају мирно из некаквог наопаког схватања одговорности према рецимо својој породици? Уколико је одговор потврдан, у нормалном систему вредности Србија би се делила на две групе – оне који не могу да спавају због муке и бриге како да преживе и на оне који се боје казне за своја недела.

Ех, али онда долази до проналаска чудотворног лека који умирује савест свима, а то је потпуна промена система вредности – поштење постаје мана, превара постаје добар посао, а највећи грех је покушај борбе против система. Таквог „хероја” ће припадници његове професије означити као несолидарног и нелојалног јер не прихвата правило да се „сви морамо држати заједно” због кога још дуго нећемо имати нормално судство и здравство. Корупција се на тај начин раширила по целој структури друштва чинећи све нас, чак и оне које примају мито, заробљеницима зачараног круга.

Говоре о борби против корупције треба забранити, само дела се могу рачунати. У супротном, лаку ноћ свима.

уредник „Српске правне ревије”

Владимир Тодорић
[објављено: 04/06/2009]
stampanje posalji prijatelju


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana