GRADJANIN TIJANIC - USERAVANJE (2)

normalan1 RSS / 01.06.2009. u 17:38

CRNO NA BELO Izvor: Kurir, 30.05.2009; Strana: 3


Republička radiodifuzna agencija u svom izveštaju konstatovala
da RTS pravi "skandalozan program", LDP poziva Aleksandra
Tijanića da objasni na šta se troše ogromne pare od pretplate

BEOGRAD - Republička radiodifuzna agencija potvrdila je u svom izveštaju da je programska politika RTS, čiji je generalni direktor Aleksandar Tijanić, skandalozna! U projektu pod nazivom "RTS kao javni servis - n ačini ispunjavanja zakonskih programskih obaveza", u koji je Kurir imao uvid, kao rezultat jednomesečnog istraživanja koje je tokom oktobra i novembra 2008. sprovela RRA posmatrajući oba programa RTS, doslovno se kaže da "Prvi program RTS nije ispunio svoje prevashodne dužnosti kao emitera javnog servisa skoro ni u jednom segmentu".
Ništa bolju ocenu nije dobio ni Drugi program, za koji je navedeno da u posmatranih mesec dana nevladinom sektoru nije posvetio nijednu emisiju. Verskim zajednicama i dečjem programu u sopstvenoj produkciji omogućen je samo po jedan direktan prenos, a hendikepiranim osobama dva, "iz čega je jasno da je reč o drastičnom neispunjavanju elementarnih zakonskih obaveza", kažu u RRA.
Poslanik LDP Ivan Andrić obelodanio je pred poslanicima parlamenta delove tog izveštaja, pojašnjavajući da se u ovom dokumentu nalaze neverovatni detalji, poput činjenice da je izvesni serijal "Iza naslova" emitovan 34 puta na Drugom i 33 puta na Pr vom kanalu, dok je ono što je po zakonu morao da emituje RTS preskočio! Podsećajući da je RTS jedina televizija koju građani Srbije plaćaju direktno putem pretplate, a koja se indirektno finansira i iz budžeta, poslanik LDP kaže da Vlada mora da pozabavi načinom trošenja tih para.
- Ovo kažem jer postoji mnogo sumnji i mnogo krivičnih prijava protiv Tijanića, direktora RTS, zbog načina na koji on ta sredstva troši - kaže Andrić. On dodaje da RTS ima obavezu da pravi poseban program u odnosu na druge komercijalne televizije, koja uključuje obrazovni program, dečji program, kulturno-umetnički program, specijalizovane redovne programe koji prate delatnosti verskih zajednica, položaj i kulturni identitet pripadnika nacionalnih manjina, programe namenjene nevladinom sektoru i hendikepiranim osobama.
- Na Prvom programu u tih mesec dana nije emitovana nijedna premijerna ili reprizna obrazovna emisija sopstvene produkcije, osim na Drugom kanalu emisija "V erski kalendar" u 5.45 časova ujutru. Što se tiče dečjeg programa - na Prvom programu RTS nije emitovana nijedna emisija takvog programa sopstvene ili domaće nezavisne produkcije, što je direktno kršenje Zakona o radio-difuziji po članovima 77. i 78. Mnogo zamerki u ovom izveštaju vezano je za emisije kulturno-umetničkog programa, a osnovno je da ih ima malo, da se emituju bez najavnih i odjavnih špica, naslova i da su često prekidane. Što se tiče programa koji prate delatnosti verskih zajednica, na Prvom programu nije emitovana nijedna emisija o aktivnostima verskih zajednica, niti emisija posvećena nevladinom sektoru, kao ni osobama s posebnim potrebama. Zaključak RRA je da Prvi program RTS nije ispunio svoje dužnosti kao emitera javnog servisa ni u jednom segmentu - zaključuje Andrić.
Goran Knežević iz RRA kaže za Kurir da je izveštaj poslat UO i menadžmentu RTS.
- Radimo 24-časovni monitoring javnih stanica, s posebnim osvrtom na RTS. Imali smo brojne zamerke na njihov račun, ali su i oni nama poslali dokument u kom se navodi da nam zameraju na metodologiji jer, po njihovom mišljenju, nismo izvršili dobru klasifikaciju programa. Od tada do danas načinjeni su pomaci, izgleda da naše primedbe nailaze na prijem u RTSi. Naravno, još nismo zadovoljni, ali nekakvi pomaci su prisutni - zaključuje Knežević.
Niko iz RTS u toku jučerašnjeg dana, uključujući i Aleksandra Tijanića, nije želeo da govori za Kurir.



Antrfile:

Tenis najvažniji

Ivan Andrić ističe da su u posmatranih mesec dan razne emisije na državnoj televiziji čak 22 puta bile prekidane zbog početka teniskih mečeva, i to uglavnom bez upozorenja ili najave.
- Nepravilnost je da se jedan član Upravnog odbora RTS nalazi na tom mestu direktno u suprotnosti sa zakonom. On je član Glavnog odbora DS, što je suprotno Zakonu o radio-difuziji. Otac tog istog člana UO ima produkcijsku kuću koja emituje kviz . Produkcijska kuća se zove "Visoki napon" i on prima nekakvu naknadu za učestvovanje u tom kvizu. Govorim vam samo o kršenju zakona koje se vidi na prvi pogled - upozorava Andrić.


Autor: R. K.

 

PS

 

spremaju se izabrani tekstovi gradjanina Tijanica.... o tom, potom! U vezi toga, umem da brojim dok ne majkam od 1 do, koliko treba!



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana