Moreo. Odmara dušu!

Nune Popović RSS / 31.05.2009. u 21:00

Posle malo duže pauze Kreativna gerila je napravila novi video za Nune TV.

Ovoga puta, zadovoljstvo mi je da predstavim najudobniji i, uz to, potpuno prirodni, ekološki i savršeno anatomski »dušek« koji u pravom smislu te reči služi odmaranju duše. Reč je o Moreu koji je tokom prošle nedelje testiran u Starom Gradu na ostrvu Hvaru (nekadašnji Faros).

Moreo spada u kategoriju ready-made proizvoda i koristi se vrlo jednostavno. Potrebno je samo malo zaplivati u čistom i toplom moru, a zatim se treba okrenuti na ledja. Moreo tada počinje da se prilagođava telu i da ga opušta u svakom mišiću. Moreo vrlo brzo, bez zahtevanja ikakvog napora ili meditacije, omogućava osećanje i stanje koje je najsličnije lebdenju ili levitiranju. Proces odmaranja je još efektniji ako se blagim pokretima glave moru dopusti da uđe u uši i, poput čepića, izazove potpunu tišinu. Ruke mogu da se drže skršteno pod glavom, uz telo ili rašireno, u zavisnosti od individualnih relaksacionih afiniteta. Disanje treba da bude ravnomerno. Nije nužno imati zatvorene oči, jer vizualne senzacije, poput neba ili vegetacije na obali, mogu doprineti još boljem regenerisanju duše, tela i uma. Ipak, doživljaj kosmosa najbolje se može dočarati zatvorenih očiju i istovremeno zapušenih ušiju. Korišćenjem Morea u vremenskim intervalima od 5 do 30 minuta (a može i duže), svako se može sam uveriti u fascinantne rezultate koje nudi ovaj besplatni proizvod, ako se izuzmu troškovi na kopnu.

Prilikom ustajanja iz Morea ne treba praviti nagle pokrete kako bi se ponovo prilagodili zakonitostima gravitacije, ravnoteže i podeli sveta na gore - dole - levo - desno. Pre izlaska na obalu, najbolje je ostati još malo u plićaku i diviti se Moreu.

Ostaje mi još samo da preporučim, svakome ko je u mogućnosti, da sam proba i što više da koristi čudesni Moreo.


The making of Moreo - Stari Grad na Hvaru

web-sg-polje.jpg

Inspiracija za Moreo pronašla me je u Starom Gradu na Hvaru. Tamo sam, u okviru projekta "B.A.R.C.A. nell' Adrias Kolpos" koji je finansirala EU, najpre bio angažovan na projektu "Starogradsko polje - arheologija mediteranskog krajolika". Moja i Tamarina saradnja sa arheolozima, profesorom Božidarom Slapšakom sa Univeziteta u Ljubljani, profesorom Brankom Kiriginom, docentom na Filozofskom fakultetu u Splitu i Aldom Čavićem, direktorom Muzeja Staroga Grada - rezultovala je istoimenim web portalom www.starogradsko-polje.net, čiji sadržaj će se redovno dopunjavati i proširivati.

fh_priroda_polje.jpg

Starogradsko polje je prošle godine UNESCO uvrstio na svoju Listu svetske baštine, jer je to najočuvaniji primer grčke parcelacije zemljišta na Mediteranu. Opstalo je već 2400 godina zbog toga što su se ljudi na tom plodnom području, isto toliko godina, u kontinuitetu bavili poljoprivredom pa su, do danas, ostale sačuvane suhozidine kojima su Grci geometrijski omeđili parcele.
Mnogo više zanimljivih podataka i fotografija Starogradskog polja mogu se naći na portalu.

stubiste.jpgA prošle nedelje ponovo sam boravio u Starom Gradu, ovog puta angažovan zbog osmišljavanja dizajna za novu arheološku izložbu »Faros > Faria > Stari Grad« koja će uskoro biti otvorena u Muzeju Staroga Grada - smeštenom u predivnoj neorenesansnoj vili braće Biankini, koja bi svojom građanskom arhitekturom mogla da se uklopi u svaku evropsku metropolu, baš kao i sa svojom istorijskom i umetničkom postavkom eksponata, multimedijalnom izložbom Antički brodolom i kolekcijom slika u Galeriji Juraj Plančić.

U Muzeju je i Salon Gelineo Bervaldi, ugledne Starograjanske porodice iz XIX veka, u kome su izloženi portreti dr. Petra Gelinea Bervaldia i njegove supruge Anđele, njihov nameštaj, pianino, veliko venecijansko pozlaćeno ogledalo sa cvetovima u rokoko stilu i svećnjaci iz XVIII veka u obliku malih crnaca - morića.

U jednoj drugoj prostoriji smeštena je autentična Kapetanska soba iz XIX veka, sa kapetanovim inventarom: radni sto sa starim kompasom, šestarom i dnevnikom, zastave, oružje, drveni kovčeg, slike, mape...

Picture%20375-mala.jpgNaravno, nemoguće je zaobići Tvrdalj Petra Hektorovića (1487-1572), autora renesansnog epa "Ribanje i ribarsko prigovaranje", koji se nalazi naspram Muzeja. Utvrđeni dvorac ovog pesnika, humaniste i erudite je impresivno renesansno zdanje sa ribnjakom u svom središnjem delu. Kažu da je Hektorović zapisao kako je sagradio dvorac sebi i prijateljima da bi u njemu živeli i uživali, ali i da bi poslužio kao zaklon njegovoj porodici i svim meštanima ukoliko ih napadnu Turci. U Tvrdalju se nalazi i etnografska zbirka.

Ceo Grad Stari Grad na ostrvu Hvaru je čaroban. To je zaista maleni i uređeni Grad sa oko 1000 stanovnika vedrog i građanskog karaktera koji je primetan i u arhitekturi. Udaljen je sat i 45 minuta trajektom od Splita, a plovidba brodom je, posebno na otvorenoj palubi, kao pokretna izložba ostrva i njihovih krajolika pored kojih se prolazi kroz modro i pitomo more.

povijesna_jezgra_starog_grada.jpg

Uživajući u kompleksnoj lepoti Starog Grada nametnuli su mi se mogući razlozi zašto su Grci pre 2400 godina odlučili da nasele baš tadašnji Faros (današnji Stari Grad na Hvaru) iako su mogli da izaberu i bilo koje drugo jadransko ostrvo:

- Plodna zemlja na kojoj rađa kao šećer sladak krompir i paradajz, luk, tikvice, autohtone mesnate masline Oblice, grožđe Plovac moli od kog se toči pitko i ukusno vino... i još bih mogao da nabrajam. A tu je već 24 veka prisutna i tradicija proizvodnje meda...

- Bujna priroda koju je vremenom »osvojio« doseljenik Crni bor sa svojim nezaboravnim mirisom svežine i čistoće, mediteransko začinsko bilje, razna cveća intenzivnih boja, među kojima je i jedinstvena sorta bele orhideje, polja lavande, egzotične maginje, čempresi...

Ali, nekako mi se čini da je ključ u specifičnoj, mediteranskoj, mikro-klimi. Naime, uvek kada postane jako vruće, »neko« aktivira nevidljivi klima uređaj i preko mora pusti blagi vetar maestral koji ljude rashlađuje i miluje po celom telu dok rade, jedu, spavaju...

 



Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

leopold_lady leopold_lady 21:25 31.05.2009

Svaka čast....

lep snimak .... I ja bi da se odmorim na Moreo-u .... Ali,čekam neku bolju godinu.... Posao,zarada,odmor,na Mljetu.... Na ništa manje ne pristajem ... Hvar je lep,a na Korčuli sam odavno odlučila da ću se venčati - još samo da nađem za koga.... Neće niko da se "unesreći" sa mnom .....
Nune Popović Nune Popović 21:34 31.05.2009

Re: Svaka čast....

Verujem da će biti prilike, pa uskoro i

leopold_lady leopold_lady 21:37 31.05.2009

Re: Svaka čast....

Nune Popović
Verujem da će biti prilike, pa uskoro i




Hvala Nune,na lepim željama
frana frana 20:30 01.06.2009

Re: Svaka čast....

Nisam pravila svadbu na Korčuli (ratne godine), ali sam se udala za jednog sa Korčule, možda čak i pretka Marka Pola, ako je suditi po prezimenu. Hvala internetu što postoji, jer tamo provodim dosta vremena i kao raduckam međ`maslinama, lozom i morem.

Korčula, Hvar i Mljet... Imal`šta lepše?!?!?! Tim redom!!
Nune Popović Nune Popović 20:58 01.06.2009

Re: Svaka čast....

Frano, pozdrav za predivnu Korčulu! Divne uspomene me vezuju za to ostrvo, vala Poplat.

Pozdrav i za Marka Pola
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 21:29 31.05.2009

Plovac moli

grožđe Plovac moli od kog se toči pitko i ukusno vino...

Nune Popović Nune Popović 21:38 31.05.2009

Re: Plovac moli

Tamara Ćetković
grožđe Plovac moli od kog se toči pitko i ukusno vino...




Vinova loza se obrađuje u dolinama mehanizacijom dok se na obroncima i malim parcelama obrađuje isključivo ručno, posebnom motikom - trozubom. Loza malo rađa, ali je svako zrno slatko i zdravo. Grozdovi "plavca malog", autohtone dalmatinske sorte, ovdje daju najbolja crna vina Dalmacije.
U vinogradima koji se nalaze gotovo svugdje na otoku, jer Hvar je izrazito vinogradarski otok, dvije su bijele sorte autohtone hvarske: "bogdanuša", bujne vegetacije, koja daje mirisna, blago kiselkasta, žuta vina i "prč", slabije rodna, ali izrazito slatka, muškatna sorta.
Treća je autohtona hvarska sorta, danas već rijetka na otoku, crna "drnekuša", nekad posebno cijenjena za proizvodnju crnog desertnog vina - prošeka.
Link
jaksa scekic jaksa scekic 21:32 31.05.2009

Preko 20 godina

usavrsavao MOREO dusek u zalivu. Znam svaki kamen i svaku stazu, u Starom Gradu ili Starigradu. Kako je ispravno-Stari Grad ili Starigrad.
Od Bobisa smestenog u roze zgradi, pa do "Pucke skole"-gde smo se mi zezali da se tu uci kako izvesti puceve, do kafane Ermitaz, naselja Borici, galerije Politeo, Lovre postara.

Nisam bio skoro 18 godina-ali ja imam dva grada u kojima sam rodjen-jedan je Beograd, drugi je Starigrad.
Najlepse mi je bilo u maju, taman pobegnes iz BGD, i saceka te miris borova, cempresa..Pa letnje kino..
Starigrad nikad nije bio izvikan kao Hvar ili Jelsa, zato pripadao Starogradjanima i nama.

J

PS: Preporuka velika k'o zaliv
Nune Popović Nune Popović 21:51 31.05.2009

Re: Preko 20 godina

Hvala Jakša za javljanje i preporuku!

zaista, mnogo toga lepog može se reći za Stari Grad, koji je u moj život ušao kao spontano i divno iznenađenje. I to tako da imam potrebu da idem ponovo.

U tekstu nisam spomenuo vrhunsku gastro ponudu po konobama. Kod Damira u "Starom mlinu" smo svaki dan večerali i ne znam šta bih izdvojio da je bolje, da li riba ili meso ili kuvana jela, salate, supe, vino... i naravno cela usluga i odnos takav da nema razloga ni da pomisliš promeniš kafanu, a sve opušteno uz puno duha i humora... Takođe i u Jurinom podrumu smo bili prijatno iznenađeni dnevnim ručkovima, punjenim paprikama koje ne mogu da zaboravim...

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 21:56 31.05.2009

Re: Preko 20 godina

vino...

Nune Popović Nune Popović 22:14 31.05.2009

Re: Preko 20 godina

Sećaš se da smo imali čast i zadovoljstvo, ne samo da probamo Plavac mali iz 2006 od Andre Tomića, vinara iz Jelse sa Hvara, već i da se družimo sa njim. Vino, posebno ono barik koje se "dobiva zrenjem u hrastovim bačvama (barrique), što vinu daje vrlo plemenit miris te dopunjava već snažan okus sorte plavac mali".

Ono što mi se najviše dopada kod njegovih vina je to da nisu prejaka poput većine dalmatinskih. A budući da je još Androv portret na levoj strani etikete vina u koju zadovoljno pogledaš svaki put kada vino klizne niz grlo, bio sam fasciniran da sedim sa osobom sa etikete. Zanimljiv i drag čovek i proizvodi vrhunska vina za koja s pravom kaže da se "piju na ure, ne na litre".

O vinima Andre Tomića može se više saznati - ovde, a još je bolje uživo.
deset_slukom deset_slukom 21:42 31.05.2009

Priko...

Malo dalje od morea, u nekim uličicama, u nekim kafanicama, bila je najbolja hrana na Jadranu. One lignje na pariški način... Mmmm...
Nune Popović Nune Popović 22:00 31.05.2009

Re: Priko...

evo upravo sam Jakši pisao na tu temu. Jedne večeri su kod Damira u "Starom mlinu" izneli lignje na gradele (roštilj) prelivene maslinovim uljem i, narvno, neočišćene iznutra, sa onim slatkim želeom iz kojeg prethodno samo izvadiš malu kost. A lignje male, jadranske, najslađe. Sa salatom pride. Pa ti stani ako možeš, ja nisam uspeo...

Ovakve slične, ali još manje i još neko vreme pečene:

shumska shumska 22:04 31.05.2009

ovo

što sad videh me podsetilo na onaj tvoj kreativni period tipa Magnet (mislim na tu vrstu energije i lucidnosti, "vrcavosti" ideja):):)

ah, taj Moreo da mi je sad....može i pomenuta tačka, a može i npr. Bol (na Braču)...ili Senj...

odoh snivati pučinu-
Nune Popović Nune Popović 22:19 31.05.2009

Re: ovo

Hvala, shumska

Ja te već zamišljam kako koristiš Moreo:

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 22:22 31.05.2009

Re: ovo

A dok ne odmorite dušu na Moreu: može se vežbati i na betonu.

Bojan Budimac Bojan Budimac 22:10 31.05.2009

:)

Živim na razmeđu Egeja i Mediterana, a ti uspeo da mi probudiš nostalgiju za moreom. Malo li je? Svaka čast Nune!
Nune Popović Nune Popović 22:27 31.05.2009

Re: :)

Nema dragi Budimac ništa bez Mediterana i Morea

Ta nostalgija koja ti se probudila je iskonska potreba svih nas da smo sjedinjeni sa Mediteranom i najudobnijim dušekom... Želim ti što pre jedan dobar odmor na Moreu...

Evo ga jedan stari, s najboljim namerama popločani srednjevekovni put ka tom cilju, koji se očuvao u Starogradskom polju:



I puno pozdrava.

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 18:23 01.06.2009

Mediterraneo

mungos92 mungos92 22:22 31.05.2009

Em odmara, em osvežava...

... a ne goji!
Matori, blago tebi! Zavidim ti, najmanje!
Si "overio" kafić "ADD" ("Ajme, Disan Doša" ), ako još postoji? Na obali je, ispod negdašnjeg "Beogradskog naselja".
Da li je barba-Tonko još živ?
Tamo, nas trojica Ludaka, The Srednjoškolskih, davne 1987. ostavismo svakakve utiske & koješta. Neke nam tamošnje turističke agentice pričaše kasnije da su nas i seledeće sezone spominjali... Neki/e po dobrom, neki po "zlu"...

Mungos, The "Zloća"

P.S. Ovo mora malo i da se uglazbi...

Nune Popović Nune Popović 22:40 31.05.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

Eh Mungose, the uglazbljeni... komad ti je odličan u pratnji priče. Ja sam bio u drugačijem aranžmanu ali isto sa nezaboravnim sećanjima.

Ovo je moj favorit za ovo leto, pogodilo me dok sam bio u Starom Gradu, a Nena Belana volem odavno...

neno belan & fiumens - RIJEKA SNOVA


topcat topcat 22:55 31.05.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

Još malo pa doma.

Vrata Jadrana.
OMV puma iznad Rijeke. Desno je Istra (Učka), ispred je Cres.
mungos92 mungos92 23:10 31.05.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

E, pa, dobro! Ako ćemo da se "gadjamo" & plingamo tanke strune nostalgije....



Mungos, The Adrio-Nostaldžik
Nune Popović Nune Popović 23:33 31.05.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

Ništa bez toga Mungose, The Adrio-Nostaldžiku, ne ide drugačije... Pazi tek ovu produkcijsku nostalgiju:



mungos92 mungos92 23:49 31.05.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

Nune Popović
Ništa bez toga Mungose, The Adrio-Nostaldžiku, ne ide drugačije... Pazi tek ovu produkcijsku nostalgiju:


Uh, ovo ti je bio nezgodan kroše... Evo ti ga na, pravo u plexus!



Mungos, The Uzdrman
Nune Popović Nune Popović 23:59 31.05.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

Mungose, The Uzdrmani, ovo je bogami bilo ispod pojasa

Zbog takvih udaraca nije ni čudo što:



mungos92 mungos92 00:09 01.06.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

Nune Popović
Mungose, The Uzdrmani, ovo je bogami bilo ispod pojasa
Zbog takvih udaraca nije ni čudo što:


Ispod pojasa, kažeš? Sa'š da vidiš:



Mungos, The Galebar
Nune Popović Nune Popović 00:21 01.06.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

Mlađe snage, kao što je TBF, kažu - Odjeb je lansiran





Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:28 01.06.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

Хммм... ево још мало носталгичних морских тонова?


Nune Popović Nune Popović 13:26 01.06.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

Mogu samo da kažem FENOMENOMENALNO



Feno meno menalno osecam se
feno meno menalno, tura za sve
feno meno menalno igras mi ti
feno meno menalno, samo nazdravi
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 21:20 01.06.2009

Re: Em odmara, em osvežava...

mungos92
Nune Popović
Mungose, The Uzdrmani, ovo je bogami bilo ispod pojasa
Zbog takvih udaraca nije ni čudo što:


Ispod pojasa, kažeš? Sa'š da vidiš:



Mungos, The Galebar


Lipo li je, lipo li je....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
topcat topcat 22:27 31.05.2009

...

Naime, uvek kada postane jako vruće, »neko« aktivira nevidljivi klima uređaj i preko mora pusti blagi vetar maestral koji ljude rashlađuje i miluje po celom telu dok rade, jedu, spavaju...


A meni nitko ne vjeruje da mi ljeti nije vruće! : ))
Po maestralu možeš gotovo navijati sat - kreće oko pola 10 - 10 ujutro, najjači je oko 3 i nestaje blizu 7.

Nego, upravo sam čitala neke promotivne materijala ze ljetovanja i shvatila da nikad nisam bila na godišnjem odmoru. Ono...uzmeš kofer i nestaješ na 2 tjedna.
Valjda kad si s mora to ni ne primjećuješ.

Btw, obožavam Hvar.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 31.05.2009

Moreo, a?

Eee...malo ti je što si mi slao zazubice u manjem formatu i bez tona...sad još i ovo...
Lep je Hvar, a vazduh zlaćan od sunca i sveta zemlja, crvena.
gordanac gordanac 22:43 31.05.2009

Moreo, a?

Dušek kažeš, vešta ženo, ha?
:))))
Pa, kad ne mogu da odolim, pogotovo na ovako sjajnom postu o Hvaru i svemu!
Dakle:
Saga o dušeku, za podsećanje i smejanje :))

Odličan tekst, Nune, odličan.
Dobro je čitati kako se dobre stvari ne menjaju ili (još bolje) kako se menjaju - na još bolje...
gordanac gordanac 22:47 31.05.2009

nije sa Hvara...

...ali trenutno ne mogu da se setim bolje pesmice za post o Hvaru...

Nune Popović Nune Popović 22:52 31.05.2009

Re: ...

Da topcat, neki ljudi su stalno na godišnjem odmoru, ma kako to surovo zvučalo. Zato uzmi i ti kofere pa aj ća

A maestral je čudo... Videli smo baš jednu žensku personu u Starigradu, rahlo ogrnutu u lanenu majicu-košulju koja seže nešto ispod kukova, malo ukoso... a ispod ništa, ni tangice, guzice samo sevaju, kao i pogledi što su sevali ka njoj. Baš dok je radio maestral. Pomislio sam da je to učinila upravo zbog tog mestralnog efekta gili-gili pa sam je tako i prozvao. Medjutim, g-đu Gili-gili niko više nije video. Sa rukom svoga momka u svojoj ruci nekuda je otišla...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 22:53 31.05.2009

Re: Moreo, a?

Jelica Greganović
Eee...malo ti je što si mi slao zazubice u manjem formatu i bez tona...sad još i ovo...
Lep je Hvar, a vazduh zlaćan od sunca i sveta zemlja, crvena.


HOCU NA MEDITERAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Malo je teze da se udovolji mediteranskim zeljama pa umesto hvarskog, brackog, ambijenta sa Krka, Raba ili neceg slicnog, odoh na okean.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 22:59 31.05.2009

Re: ...

Baš dok je radio maestral

... koji je poneo miris ruzmarina daleko nakolo.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 31.05.2009

Re: nije sa Hvara...

Sestro po metli, alaj ti je selektivno sećanje...dušeka se sećaš...a?
Meni ovo leži uz Moreo samo tako, obaška uz Hvar...


A za Jelenu

Mislim kad smo već kod mora...i Morea
Nune Popović Nune Popović 23:00 31.05.2009

Re: nije sa Hvara...

gordanac
...ali trenutno ne mogu da se setim bolje pesmice za post o Hvaru...


Odlična je pesma i dobro izvođenje.

Setio sam se u Starigradu tvog odličnog posta O Strategiji u kojem spominješ Hektorovića

Tvrdalj Petra Hektorovića unutra, ribnjak:
topcat topcat 23:02 31.05.2009

Re: ...

Nune Popović

Medjutim, g-dju Gili-gili niko više nije video. Sa rukom svoga momka u svojoj ruci nekuda je otišla...


Ae. Turisti se malo "opuste". Domaća cura bi stavila mudante.

I ja ću valižu...Moreo je spreman...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:02 31.05.2009

Re: ...

Tamara Ćetković
Baš dok je radio maestral

... koji je poneo miris ruzmarina daleko nakolo.


Mirise mi zbunje ruzmarina u basti,a lavanda u saksiji. Zatvorim oci i taman kad me obuzme osecaj bestelesnog prenosenja na daljinu, zaskripe kocnice nekog automobila iza tarabe i prenu me u slumber momentu:(

Nune Popović Nune Popović 23:06 31.05.2009

Re: Moreo, a?

Eee...malo ti je što si mi slao zazubice u manjem formatu i bez tona...sad još i ovo...


Znam da voliš...



Lavanda
Mirisni poluloptasti grmovi, koji u lipnju i srpnju cvatu ljubičastim klasovima, žanju se u cik zore. Potrebna je velika vreća puna osušenih cvjetova da bi se destilacijom dobila litra eteričnog ulja. Kada su propali vinogradi, otočani su dvadesetih godina 20. st. počeli uzgajati na napuštenim terasama ovu biljku, kojoj je potrebno samo snažno hvarsko sunce.
Sedamdesetih godina 20. st. lavanda je bila simbol otoka, a onda je, zbog učestalih požara i nedovoljne potražnje za lavandinim uljem, na otoku smanjena površina pod lavandom.
Hvarski med od lavande, ružmarina, vrijeska i drugog aromatičnog bilja izuzetno je mirisan i ljekovit. Ostaci antičkih terakotnih košnica svjedoče o dugoj tradiciji pčelarstva na ovom području.
Starogrojski paprenjok autentični je proizvod ovog polja, mješavina meda, prošeka, maslinovog ulja i šafrana zasigurno će ostaviti nezaboravne uspomene. Tradicijska slastica, Starogrojski paprenjok, zaštićen je Rješenjem Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro od 12. svibnja 2008. godine.


Ružmarin
Zeleni razgranati grmovi u proljeće cvjetaju, a obronci i brežuljci poprimaju modrikastu boju od brojnih cvjetova. U 19. st. proizvodilo se ulje od ružmarina. Poslije je lavanda preuzela primat, a danas je i jednog i drugog sve manje.

Link
Nune Popović Nune Popović 23:13 31.05.2009

Re: ...

Ae. Turisti se malo "opuste". Domaća cura bi stavila mudante.




Ništa bez opuštanja. Zato je pravi izbor - Moreo.

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:15 31.05.2009

Re: nije sa Hvara...

Jelica Greganović
Sestro po metli, alaj ti je selektivno sećanje...dušeka se sećaš...a?
Meni ovo leži uz Moreo samo tako, obaška uz Hvar...


A za Jelenu

Mislim kad smo već kod mora...i Morea

Hvala Jelice,
A tebi , evo Hary Belafonte. Ovo su moji pustali na zutom gramofonu(zuta kutija) i ja sam bila u stanju da slusam Jamaica Ferwell i Mister Taliman banana dok ne padnem u nesvest od spavanja. A se zavrsi jedna tura, a ja hocu jos.....Jamaica farewell
topcat topcat 23:18 31.05.2009

Re: ...

Nune Popović

Ništa bez opuštanja. Zato je pravi izbor - Moreo.

Pa to ti je nama "morskima" problem: Moreo ti je svaki dan...opustiš se sat dva na kupanju, malo pijuckaš uz more i misliš da si negdje bio.
Nune Popović Nune Popović 23:20 31.05.2009

Re: Moreo, a?

HOCU NA MEDITERAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Stari Grad, mediteran 100%
Nune Popović Nune Popović 23:29 31.05.2009

Re: ...

Pa to ti je nama "morskima" problem: Mareo ti je svaki dan...opustiš se sat dva na kupanju, malo pijuckaš uz more i misliš da si negdje bio.


Ma lepo mi dođe da vas žalim... Strašno... kako se samo mučite
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 22:35 31.05.2009

Starogradska lavanda



Bravo Jelka, svaka cast
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:04 31.05.2009

Re: Starogradska lavanda

Pazi sad...

I da se prilepim na Nunetovu reklamu, dakle, deco od ovog sapuna boljeg nema...probala...
topcat topcat 23:05 31.05.2009

Re: Starogradska lavanda

Jelica Greganović
Pazi sad...


Wow!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:07 31.05.2009

Re: Starogradska lavanda

Ima još...
Nune Popović Nune Popović 23:16 31.05.2009

Re: Starogradska lavanda

Au Jelka, svaka čast! Fotka je međunarodno ludilo u glavu



Tamara Ćetković Tamara Ćetković 23:22 31.05.2009

Re: Starogradska lavanda

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:35 31.05.2009

Re: Starogradska lavanda

Da l' bi prodali onu kućicu?...


Tamara Ćetković Tamara Ćetković 23:39 31.05.2009

Re: Starogradska lavanda

mungos92 mungos92 23:55 31.05.2009

Re: Starogradska lavanda

Hvarska jeste, al nije lavanda...



Mungos, The Neupućet
topcat topcat 00:37 01.06.2009

Re: Starogradska lavanda

mungos92
Hvarska jeste, al nije lavanda...
Mungos, The Neupućet

Ma nema toga na Hvaru. To si ti bio na Lastovu.
Milan Novković Milan Novković 00:28 01.06.2009

Moreo na moru....

....ko žuti gušter na kopnu :) (Moorea, jedno od tahićanskih ostrva, na tahićanskom znači "yellow lizard"

Nune Popović Nune Popović 00:35 01.06.2009

Re: Moreo na moru....

Zdravo Milane.

Na Wikipediji još kažu: "An older name for the island is Aimeho, sometimes spelled Aimeo or Eimeo (among other spellings misunderstood by early visitors with no knowledge of the language)."

Odmah sam imao asocijacije: More - More(o), Aimeo - Ajme(o) iliti Ajme - Moreo!
49 41 49 41 04:25 01.06.2009

Baciste me u nostalgicna secanja

Pratilja i ja tog 1. maja sada daleke 86. od Ploca, Stona preko Peljesca, Korcule, Mljeta, Raba, Hvara, ...

Dva bicikla, dvoje bisaga na njima i smenjuju se pejsazi preko pet i vise ostrva; seoca, zaseoci, usamljene kuce.
Sve poskropljeno mirisom lavande, cipresa, borovine i blagi lahor sa mora.
Vecernji odmor u nekoj konobi uz casu plavca, prsutu, komad tvrdog sira odstojalog u cupu sa maslinovim uljem.
Kilometri za nama. Usponi, krivine; padanje nicice na socnu majsku travu - radi kratkog predaha i ... zuuuk pcela okolo.
Jutarnja kafa na vreci bacenoj pred satorcetom i slatki jutarnji dremez-posle sna uz nju.

Skokovi sa stene; brzi jutarnji-kratki zaveslaji kroz hladno majsko more.

Lepota, zvukovi, boje, mirisi, ukusi.
Sve sazdano u 12 dana.
Secanja za svagda.

Nune Popović Nune Popović 09:24 01.06.2009

Re: Baciste me u nostalgicna secanja

Divna uspomena, kao da je uklesana u tebi.


Osnivanje Farosa: Natpis iz Farosa koji govori o pobjedi Farana nad Jadasinima i njihovim saveznicima, IV. stoljeće prije Krista
bocvena bocvena 08:33 01.06.2009

šta čuješ u moreu?

Uopšte ne znam kako jedno gradsko dete kao ja, koje nikad nije bilo duže od dve nedelje leti na moru, moreo doživljava kao svoje prirodno stanište. Ne more, nego moreo (Nune, svaka čast za termin!)
Dakle, kad se umorim od plivanja (striktno kraul i delfin, prsno je za devojčice), ronjenja, koreografija za bal na vodi (mi smo četverac!), e onda otplivam na pučinu i...sve onako kao što si opisao. Taj trenutak kada voda uđe u uši i isključe se spoljni zvuci, pa postaneš svestan samo svoga disanja, lupanja srca i golicanja vode...
Šta tada čuješ?

Kada bih mogla da biram, uvek bi to bio moreo na Braču i Hvaru (ubiše me ove slike), ali poslužiće i Grčka. Ove godine učim decu da osluškuju.
Nune Popović Nune Popović 11:33 01.06.2009

Re: šta čuješ u moreu?

Kad koristiš Moreo počneš da osećaš tišinu i sebe bez uticaja spoljnog sveta.
Život odmah postaje bezbrižan, jer si bar na trenutak postao kosmičko biće, bez skafandera.



Tamara Ćetković Tamara Ćetković 18:15 01.06.2009

Magic Mediterranean

Kazezoze Kazezoze 20:52 01.06.2009

Re: šta čuješ u moreu?

Kad koristiš Moreo počneš da osećaš tišinu i sebe bez uticaja spoljnog sveta.
Život odmah postaje bezbrižan, jer si bar na trenutak postao kosmičko biće, bez skafandera.

to je trenutak koji pokushavam da ustalim...to, taj trenutak unutrashnje svesnosti sebe.
moreo je odlichan primer kako izgleda trenutak kada si svestan rada unutrashnjih organa i efekat koji ta svesnost proizvodi. to je trenutak kada je tvoje bice gospodar tvoje lichnosti jer je potpuno iskljuchen vanjski uticaj na lichnost, koja u normalnim uslovima, zbog uticaja s vana, gospodari tvojim bicem.
sav moj rad na sebi je upravo usmeren na budjenju svesnosti onoga shto je do sad nesvesno funkcionisalo, mehanichki.
Nune Popović Nune Popović 21:01 01.06.2009

Re: šta čuješ u moreu?

jasnaz jasnaz 09:53 01.06.2009

nelojalna konkurencija

Nune Popović Nune Popović 11:35 01.06.2009

Re: nelojalna konkurencija

Tako se počinje, a kad evoluira - eto i nje u Moreu



stankeze stankeze 12:30 02.06.2009

Re: nelojalna konkurencija

Nune,
A mi te cekali i trazili da podelimo znanja i iskustva o more-u ali tebe niotkuda, kako na pucini tako i u plicaku.

Barem znanja i iskustva o kacenju slika....
Nune Popović Nune Popović 14:23 02.06.2009

Re: nelojalna konkurencija

Nisam ni ja vas našao

evo uputstva za kačenje slika:



1. Klikni na ikonicu označenu brojem 1
2. Unesi adresu na kojoj se nalazi slika u predvidjeni prostor označen brojem 2. Napomena: slika mora prethodno da bude negde okačena na netu i kada kopiraš i pejstuješ njenu adresu, ne zaboravi da uvek treba da ima ispred http://
3. Klikni OK
4. Klikni Pregledaj (pa ako je sve OK onda klikni na Objavi)
5. Probaj to da uradiš.
sladjamk sladjamk 12:03 01.06.2009

Eh, moretoooooo....

Tvoje moreo a moje moreto,.

Rodjena sam u gradu koji ima reku i ne tako veliku i bogatu kao Dunav ali najvecu u mojoj drzavi a opet jos od malena zalim sto to nije bilo more. ko zna mozda sam u nekim proslim zivotima . Na moru se osecam kao kuci i sve mi je tako blisko , moje i prelepo. Pogotovo je taj osecaj intenzivan na otocima , valjada zato sto je more svuda okolo.
I ja praktikujem ekoliski dusek na vodi najbolje mesto za relaksaciju, meditaciju i opustanje.
Tekst je odlican bas si me podsetio na sve sto sam volela i cemu sam se divila na Hvaru , jako davno...
Hvala ti za divnu reportazu!

slucajno sam otvorila tvoj teksat i jedna velika preporuka .

PS nakon citanja i nekih tvojih tekstova zasluzeno mesto na mojoj VIP listi, dobro dosao!
Nune Popović Nune Popović 12:14 01.06.2009

Re: Eh, moretoooooo....

Baš mi je drago. Hvala i tebi za moreto i preporuku.

A za tebe, jedna sveza fotka zalaska sunca u Starom Gradu, koju sam napravio pre nekoliko dana, u kafiću na obali, pored lanterne, uz srkutanje kafe:


mariopan mariopan 14:09 01.06.2009

Re: Eh, moretoooooo....

Eh , koje lepe slike, dodje mi da se vratim odmah a tek sam dosla
Ne sa Hvara ali sa mora. Celo Hravtsko primorje sam prosla odavno,ali odavno na tu stranu nisam ni isla, pa mi je ovo podsecanje stvarno lepo. Pogotovo miris lavande i borova, to moze da zasiti coveka ni rucak mu ne treba.. Moracu da dodjem, ove slike su stvarno mamljive.
Moreo mi je omiljeni dusek, pogotovo ako odem daleko od obale pa kao da sam sama na svetu. Nisi valjda ovo radio u maju? Pa bilo je ladno more, ja probala, pipnula i pobegla...mislim jos malo da sacekam.

Lignje na zaru, mljac...a da li prave i onaj hleb, onako pecen na rostilju da bude vruc i hrskav i onda preliju sa malo maslinovog ulja? To obozavam.
Nune Popović Nune Popović 14:25 01.06.2009

Re: Eh, moretoooooo....

Daleko od toga da je more hladno, po mojoj proceni oko 22c, što je pravo osveženje. Zparavo u Starom Gradu na Hvaru je sada more toplo kao usred leta na severnom Jadranu. Znači idealno, a tendencija zagrevanja ide iz dana u dan. Čak mi se ovaj period kraj maja i početak juna sada čine idealnim za uživanje - malo ljudi, a vreme i more fenomenalni. Obavezno idi tamo, ako mozeš.

Verovatno misliš na bruskete



mljac, koje obožavam ali ih nisam o.g. jos jeo.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:56 01.06.2009

Re: Eh, moretoooooo....

mariopan mariopan 14:57 01.06.2009

Re: Eh, moretoooooo....

Ja sam bila kraj aprila i ceo maj......bilo je stvarno hladno za moj ukus, mogu ja jos malo da sacekam, neka se ugreje a onda ne izlazim do jeseni iz vode.

Ne mislim na bruskete, to je finija varijanta, nego na onaj domaci, malo tvrdji i deblje kriske pa na rostilj, To sam jela u jednom restoranu...ostatak znas, ko za bruskete.

Bila sam na Peloponezu, Korint.
Stalno su me vodali na neke vecere, evo skidam visak kila. A najlepsi mi je bio taj hleb.
Na jednoj veceri nas desetak, samo ja sam strankinja i sve je kao u moju cast, peku sve vrste mesa , svega mnogo ali tog hleba samo nekoliko malecnih parcadi, prave male bruskete. Vidim ja da ce to biti malo, ma samo ja to mogu da smazem, eto njima meso meni ne treba.

Za vreme vecere, neko im rece da ja to volim, eto svi otkidaju po zalogaj od svog parcenceta i dodaju mi preko stola, kazu, umalo da se inetrnacionalno obrukaju

Sva ta morska 'rana lepo mi mirise i sa ovih tvojih slika, a tek more koje obozavam i obala koja je zaista jako lepa....videcu. Volim ja da putujem ali mi je raspored naguran za ovo leto, mozda dogodine.

Nune Popović Nune Popović 15:31 01.06.2009

Re: Eh, moretoooooo....

Blago tebi... sve zvuči fenomenalno. Grčka je kolevka...

Stari Grad su prvi naselili Grci, sa ostrva Paros, pre 2400 g.
Od imena Paros nastao je i Faros, danasnji Stari Grad

Panorama Parosa:



Kao što je otok Hvar okružen otocima, tako i otok Paros leži u srcu Kiklada, arhipelaga u Egejskom moru. Razdvaja ih oko 700 nautičkih milja! Paros je manji od Hvara i okruglog je oblika, sa središnjim planinskim masivom. Za razliku od ostalih Kiklada, veoma je plodan i bogat, s obiljem pitke vode. Čuven je po mramoru, koji je od svih poznatih najprozirniji, nazvanim lithos lychnitis - osvojen svjetlom lampe! Od njega su napravljene najčuvenije grčke skulpture (čuveni kipar Skopas je s Parosa), cijeli hramovi ili pak njihovi dijelovi. Više

Antički ostaci u građevinama glavnog grada ostrva Parosa - Parikije


Više
mariopan mariopan 16:31 01.06.2009

Re: Eh, moretoooooo....

E, ovo moram da vidim

Zato sam pazljivo i citala, tu su u Starom Gradu Grci poceli pa se i danas to koristi
Veruj da sam vec dosta toga videla samo nevolja je sto toga ima tako mnogo - gde god zagrebes tu je istorija.A volim sve da vidim, radoznala ko macka. Dok me noge nose. I novcanik, dakako
Nune Popović Nune Popović 17:15 01.06.2009

Re: Eh, moretoooooo....

Paros, the white marble Island

Paros, with its dramatic landscape and fertile plains, embodies all that is associated with the Greek islands. Composed mainly of marble, the island rises out of the central Aegean to it's peak at 771 meters above sea level.

Excavated remains prove Paros to have been settled since Neolithic times but the island reached it's political and cultural peak during the classic period when it boasted a population of over 60,000. Today, the more modest populace of 12,000 inhabit the famous Cycladic "sugar-cube" houses sprinkled liberally over the hillsides and around the natural harbors formed by the island's coastline.




Više o Parosu

A moja drugarica je ovaj komad izabrala za hit leta

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 18:03 01.06.2009

Hymn to the sea

stankeze stankeze 22:58 02.06.2009

Re: Eh, moretoooooo....

...cont.
Posto te nismo nasli, seo sam na isto mesto da popijem kafu i janicu, i da na miru sumiram utiske o moreu... I kasnije odigramo jednu partiju stoni-fudbala.

Moras priznati da za potpun dojam zalaska sunca na mediteranu, ne dostaje jedna jedrilica. Obrati paznju, kada nam vec prenosis utiske i slike morea, da ugodjaj bude potpun.

Nune Popović Nune Popović 06:46 03.06.2009

Re: Eh, moretoooooo....

Priznajem i pozdravljam inicijativu!
pawel-j pawel-j 22:55 01.06.2009

Komentar od Pawela iz Poljskoj

Dragi Prijatelje,
drago je mene, da vidim vijesti iz Staroga Grada na blogu. Oprostite greske, moj hrvatski nije jos dosta dobar. Ja sam Poljak iz grada Kraków na jugu Poljskoj.
Profesjonalno bavim se fotografijom - na vasom blogu su moje slike koje sam poklonjo za Muzej Staroga Grada.
Na Hvaru izdao sam 3 fotomonografije - pozivam na moju web stranicu:
www.jaroszewski-fotografia.com
mozete pregledati sve knjige. Molim da bi ste posijetili Questbook i napisali impresije.
Stranica radi na hrvatskomu i srbskomu jeziku.
Sa zadovoljstvom obavještavamo o novootvorenom dijelu e-Razglednice u PaArt Galeriji.
Kako to radi:
- pošalji e-razglednicu sa izabranom fotografijom iz galerije. Klikni naziv ispod fotografije, zatim na desnoj strani izaberi opciju "pošalji e-razglednicu", ispuni obavezne točke obrasca i to je to. E-razglednica je poslana na izabranu elektronsku adresu.
Srdacan pozdrav iz Krakowa
Pawel Jaroszewski
Nune Popović Nune Popović 10:23 02.06.2009

Re: Komentar od Pawela iz Poljskoj

Dragi Pawel,

jako mi je drago da si se javio na blog, a nadam se da ce biti prilike da se upoznamo i uživo.

Tvoje fotografije Starog Grada i Starogradskog polja su vrhunske i inspirativne. Svi komplimenti i čestitke za tvoj rad.

I ja pozivam ljude ljude da posete tvoj web sajt i uživaju u tvojim slikama (ovaj link radi):
http://www.jaroszewski-fotografia.com/main.php?g2_itemId=23

E-Razglednice od tvojih fotografija su odlične, šalju se jako lako i odličan je izbor, oduševljen sam. Samo treba kliknuti na naziv fotografije, koji je uvek ispod fotke, a potom na desnoj strani u "item actions" izabrati opciju "send as a E-card.

Hvala ti za javljanje i srdačan pozdrav u Krakow!
Nune
mirelarado mirelarado 00:18 02.06.2009

Божанствени морео

Док нисам прочитала овај текст, живела сам у заблуди да само ја уживам у том јединственом осећају стапања с морем. Најбољи морео искусила сам на једном другом далматинском острву, на каменитом Пагу. Тамо сам волела да отпливам далеко, далеко од обале, готово до улаза у залив, до Пашких врата, а зауставила бих се тек када сунцобрани на плажи постану разнобојне тачкице у даљини. Треба рећи и да је море тамо изузетно слано, стога плутање не изискује никакав напор, чини ми се да је немогуће потонути...
Само они који су искусили морео, барем у том тренутку, знају да је живот из мора потекао, да су нам тамо прави корени.

Nune Popović Nune Popović 10:26 02.06.2009

Re: Божанствени морео

Hvala za javljanje i divnu priču o Pagu.

Evo jednog divnog Pawelovog zalaska sunca za tebe - ovde
mare.s mare.s 11:46 02.06.2009

jedva cekam jul :)

sjajan tekst!
Pozeleo sam da odmah krenem za Hvar. Inace svako leto sam u Starigradu jer mi deda tamo zivi, i period kad sam tamo mi je najlepsi u godini. Nema boljeg mesta za punjenje baterija.
Rano jutro na Lanterni, miris bora, bura koja lepo hladi..
i da, onih letnjih 27 stepeni koje su skoro svakog dana izmereni vec u 8/9 ujutru bi mi sad tako prijali umesto ove kisurineee
Nune Popović Nune Popović 12:06 02.06.2009

Re: jedva cekam jul :)

Mare, evo jedne Pawelove fotke Starigrada, ko zna može na njoj da nađe i lanternu, na desnoj strani:



Copyright by Paweł Jaroszewski © 2008
mare.s mare.s 19:01 06.06.2009

Re: jedva cekam jul :)

evo tebi jedne moje. verovatno si vec ovo video ali nema veze
verovatno svako ko prodje tuda sa aparatom mora da ovo ovekoveci. :)
Черевићан Черевићан 20:32 03.06.2009

хварање

ивање гомиле лавандe мириси
плавца чаше пуне у хладу пиније
на граделе лигње младе се прострле
оштар мирис дима по столу чиније

домаћин Милутин магарећа клупа
цео век се знамо Мааре оженио
има томе неких ето триес леета
обалу дунавску хвару подредио

и отад гостију вели - колко нећеш
он никог не зове сами се стрпају
њихова су врата за све вазда широм
гостопримства куће надалеко знају

и ја бееше део . . . гостију редовних
коме хвар са сремом идеално шлепа
(прича ова јесте од пре 15 леета)
г. Нуне хвалавам за сећања лепа
Nune Popović Nune Popović 22:29 03.06.2009

Re: хварање

Dragi Черевићан,

hvala i vama za ovu divnu, melodičnu pesmu, koja je i priča i slika.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana