2009-05-28 14:29:43

Brojanje bodova u tenisu

d j o l e RSS / 28.05.2009. u 15:29

Možda ste se nekada zapitali otkud ono čudno brojanje bodova u tenisu. Zašto se neko potrudio da dobije tako neuobičajene kombinacije rezultata kao što su 15-0, 30-40, deuce ... zašto ne 1-0, 2-3? Odgovor leži u istoriji igre. Ustvari postoji više mogućih odgovora vezanih za istoriju igre.

Prvi datira iz vremena u kome je tenis otprilike i počeo da dobija formu koju ima danas (19. vek), kada su na nekim od stadiona za brojanje korišćeni semafori u obliku časovnika. Svaki poen je označavan pomeranjem kazaljke za jednu četvrtinu kruga, gde je pun gem osvajan kada kazaljka

 
2009-09-03 14:17:53

Budućnost računara

d j o l e RSS / 03.09.2009. u 15:17

Koji će aspekt modernih računara u bližoj ili daljoj budućnosti doživeti najdrastičniju promenu. Brzina procesora, veličina memorije, veličina diska, brzina pristupa Internetu?

Svako od pomenutih će se, naravno, višestruko poboljšavati ... ali ove promene ne moraju obavezno dovesti i do promene u konceptu računara (standalone jedinica, sa operativnim sistemom, file sistemom, instaliranim aplikacijama i periferijama za komunikaciju sa korisnikom, Interentom i slično).

Zamislite budućnost u kojoj vaš računar uopšte nema operativni sistem.

 
2009-07-01 11:54:31

Katatonički san

d j o l e RSS / 01.07.2009. u 12:54

Došlo je leto, a time i sezona ... pa naravno, serijala o ajkulama na prirodnjačkim tv kanalima (zašto li ove emisije postaju aktuelne kada i sezona godišnjih odmora ko će ga znati, da li iz edukativnih razloga ili prosto zbog mora). Teme su različite: od toga koliko su ustvari ajkule savršeno prilagođene, do prikazivanja različitih vrsta i podvrsta i njima specifičnih osobina koje su razvile kroz evoluciju, pa sve do neizbežnih ronjenja sa Belim ajkulama sa i bez kaveza.

 
2009-06-21 15:32:28

(Formula 1)^2

d j o l e RSS / 21.06.2009. u 16:32

Bilo bi interesantno ako bi neko umeo da objasni peripetije koje se zadnjih meseci dešavaju u vezi sa budućnošću šampionata Formule 1. Tu su isprepletani interesi FIA-e (nešto kao FIFA u fudbalu, ali sa mnogo mnogo manje uticaja na komercijalni deo šampionata Formule 1 u poredjenju sa uticajem koje FIFA naprimer ima na TV i slična prava vezana za svetska prvenstva u fudbalu), a zatim tu je i FOCA (udruženje konkstruktora Formule 1, koje je preko ćerka firme čuvenog Bernija Eklestona polako godinama ka sebi - i Eklstonu - preusmeravala sve veći i veći deo kolača koji se zove Formula 1). Tu je još nekoliko firmi koje saučestvuju u jednom beskrajno uspešnom projektu ... ali tu je i kraj priče koji je na vidiku.

 

Verovatno su prva asocijacija na Zlatibor i skijanje nepregledne blage poljane kojima se leti (a i u prolece i na jesen pa i zimi, među potočićima koji su sami za sebe malo čudo prirode pošto niko ne može tačno da objasni otkud oni tu na 1200 m nadmorske visine) šeta i u bajkovitim pejsažima izmiče na hiljade turista.

Zimi, te se nepregledne poljane pretvore u skijaške staze na kojima đaci obično a i deca gostiju prave svoje prve skijaške korake. Ali, ne dajte se baš toliko zavarati. Nedaleko od poznatog Turističkog centra, nažalost izgleda za sada i još uvek za trenutne prilike možda i isuviše daleko (dok se možda ne izgradi bolji prilaz, a možda čak i neka duža žičara koja bi išla od centra K. Voda sve do ... ) nalazi Tornik.

 

d j o l e

d j o l e
Datum rоđenja:  - Pol:  Muški Član od:  03.09.2006 VIP izbora:  11 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana