Poštovani čitatelji bloga B92,

Epilog događaja o kojim sam pisao pre nekoliko dana, ukratko je prenela "Politika".

U članku je ispravljen naziv verske zajednice "Pentakostalska crkva" u "Pentakostalna crkva".

Ispred Hrama Svete Trojice, na Dorćolu, koji pripada Pentekostalnoj
 
2008-12-09 09:11:11

Facebook grupa: "Nož, žica, Srebrenica"

Nikola Knežević RSS / 09.12.2008. u 10:11

Uverite se i sami u ovu sramotu.

http://www.new.facebook.com/s.php?ref=search&init=q&q=Srebrenica&sid=abe320f51565e5e1ae5960863360445f#/group.php?gid=64801930680

Onog čega se normalan čovek stidi, budala se ponosi. Posle svega... Posle onih gnusnih snimaka na kojima škorpioni likvidiraju muslimane, nije mi jasno kako neko tako mlad može da bude zadojen tolikom mržnjom prema nekom koje drugačiji od njega...

 

4d-Adam.jpgVeć duže vreme razmišljam o tome kako bi izgledalo da se u program televizije B92 uvrsti emisija koja bi se prevashodno bavila religijom i sociološkim implikacijama religije, crkvama, verom i duhovnim temama. Imajući u vidu da je televiziju B92 oduvek krasila nepristrasnost i objektivnost kao i činjenica da se ovoj televiziji najviše veruje, ne sumnjam da bi ovakva emisija u svome sadržaju podjednako, bez sistema pozitivne diskriminacije zastupala sve crkve i verske zajednice koje su postoje u našem podnevlju i samim tim bila jedinstvena po svome sadržaju.

 
2009-08-04 19:01:51

O odnosu hrišćana prema homoseksualnosti

Nikola Knežević RSS / 04.08.2009. u 20:01

gay.christian.flag.gifNe postoji jednostavan način da se objasni tema koja sledi, prosto iz razloga što je i sama vrlo delikatna i kontraverzna. Između krajnje liberalnih sa jedne i izrazito konzervativnih stavova sa druge strane, teško je biti medijator i pokušati pomiriti suprostavljene stavove, kada je u pitanju odnos homoseksualnosti i hrišćanstva. Zato će nekima ovaj tekst zvučati veoma liberalno, dok će drugi u njemu videti odraz konzervativizma.

Smatram da ovaj tekst može poslužiti kao uvod u širu javnu raspravu u kojoj bi se razgovaralo o odnosu hrišćanstva prema homoseksualnosti. Uveren sam da se u našem društvu ovakvo pitanje treba dublje analizirati uzimajući u obzir i uvažavajući različite stavove i mišljenja.

 
2009-05-23 14:26:18

Slučaj Crna Reka: Početak epiloga

Nikola Knežević RSS / 23.05.2009. u 15:26

Svega dva dana nakon što je Srbijom prošao stravičan snimak iz duhovno - rehabilitacionog centra Crna Reka u kojima se na brutalan i sadistički način kažnjavaju zavisnici, Sveti Arhijerejski Sinod je rezolutno, bez odlaganja odlučio da zatvori ovu pseudorehabilitacionu ustanovu a vinovnike ove zaprepašćujuće priče procesuira shodno crkvenim pravilima i kanonima.

Синод СПЦ је упутио позив епископу Артемију да без одлагања затвори ову установу а да против клирика који су у своме раду користили насилне методе покрене одрговараући црквено - судски поступак.

Овако брза и резолутна одлука Синода, без сумње показује велики ниво одговорности и воље да целокупан инцидент добије свој правни епилог а јавности да јасну поруку да је насиље у било ком облику у потпуности противно вредностима јеванђеља и мисије које оно има.

 

Photo: Tarik Samarah
Photo: Tarik Samarah
Prošlo je 17 godina! Podsećam ovom prilikom na tekst u kojem sam pisao na koji način bi nove vlasti trebalo da postupaju u odnosu sa suočavanju sa prošlošću. Predsedniku Nikoliću sam preporučio da novi mandat započne posetama Memorijalu Potočarimi i Bratuncu. To bi bio simboličan ali i snažan čin koji bi pokazao

 

Podjednako se osećam kao Srbin i kao Hrvat. Srbin po nacionalnoj pripadnosti - po majci i po ocu, a Hrvat jer su mi svi preci iz Like i Dalmacije. Zato Hrvatsku osećam i volim kao svoju drugu domovinu. Kao i većina Vojvođana, pišem ćirilicom i latinicom i uvažavam sve različitosti koje ujedno smatram i najvećim bogatstvom naše pokrajine. Ipak, posmatrajući proteklih nekoliko meseci agonalnu situaciju oko pokušaja da se uvede ćirilično pismo u zvaničnu upotrebu u Vukovaru, postavljam sebi pitanje, da li bih isto osećao da živim u tom gradu?

 
Danko Strahinić
Danko Strahinić
Dvadeset godina je prošlo od kada je Semjuel Hantington postavio čuvenu tezu o sukobu civilizacija suprostavljajući je teoriji Frensisa Fukujame o kraju istorije, okončanju hladnog rata i konačnoj pobedi liberalno - demokratskog društva. Hantingonova ideja koja je rezonovala opominjućim tonovima i u proročkom maniru predskazivala
 
pope_benedict%2812%29.jpg Sasvim sigurno jedna od najvećih vesti ovih dana bila je ostavka Velikog Pontifa, Pape Benedikta XVI. Poglavar Rimokatoličke crkve izjavio je da nema više snage kako bi obavljao tu dužnost, te da se povlači sa mesta poglavara radi dobrobiti Crkve. Ne želim da ulazim u spekulacije oko razloga papine ostavke, budući da Rimokatoličku crkvu već duže vremena potresaju problemi u vezi sa raznim tužbama zbog zlostavljanja maloletnika, treba istaći da je ovo vrlo hrabra i dostojanstvena odluka, svojevrsni presedan i da predstavlja primer kojeg bi trebali slediti mnogi drugi visoki funkcioneri na našim prostorima.
 
Foto:Beta
Foto:Beta
Mit je danas još jednom pobedio nad razumom i verom. Izjave dvojice vladika kojima ovo nije prvi put da jezikom "šume pale", uzburkale su strasti i još jednom pokazale koliko se religija i politika složeno prepliću u savremenom "sekularnom" društvu. Bez sumnje, današnje tirade umirovljenog, ipak nadasve imanentnog vladike Atanasija i njegovog savremenika vladike Amfilohija, predstavljaju profanizaciju Svetoga i politizaciju religije par exellence.
 

Nikola Knežević

Nikola Knežević
Datum rоđenja:  25.10.1977 Pol:  Muški Član od:  29.11.2007 VIP izbora:  68 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana